Gyermekelhelyezés


drbjozsef # 2021.05.05. 07:31

voltegyszer1,

A gyámügy akkor indít védelembe vételi eljárást, akár kiemelést a családból, ha olyan családi körülmény merül fel, ami a gyermek testi, értelmi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését gátolja vagy akadályozza.

Hogy ebbe a te munkád hogyan fér bele, azt nem tudhatjuk, ezt nyilván a gyámügy a helyszínen méri fel, családgondozó vizsgálja ezeket a körülményeket.

Ha ezt minimum külön helyiségben, a gyermektől elszeparáltan végzed, akkor nem feltétlenül gond. De ezt látatlanban biztosra megmondani nyilván lehetetlen.

voltegyszer1 # 2021.05.04. 18:28

Jó estét!

Segítséget szeretnék kérni, a kiskorú gyermekem elvehti-e a gyámügy, ha kiderül internetes online escort munkát végzek (nem találkozok ügyfelekkel, a munka törvényes keretek között zajlik)?

Köszönöm segítégüket!

Egy aggódó anyuka

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.27. 16:19

A gyámhivatal nem fogja hivatalból megszüntetni egyikőtök gondoki megbízatását sem. Kérésre viszont az egyikőtökét igen.
(Szülői felügyeletről a bíróság a bontóperben nem fog dönteni, hiszen nincs közös, kiskorú gyereketek.)

palmafa # 2021.04.27. 14:11

Elnézést...gondnokai.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.21. 19:18

Egész biztosan nem gyámja a gyereknek egyikőtök se.

palmafa # 2021.04.21. 18:55

Jó estét,

Válás előtt állok, és segítséget szeretnék kérni a fogyatékos gyermekem miatt.
Az apával jelenleg mindketten gyámjai vagyunk közös nagykorú gyerekünknek.
A gyermek felügyeleti jogot közös megegyezés után, én kérném, viszont ebben az esetben én lennék a kizárólagos gyámja is gyermekünknek? Illetve a válás után, marad ez a felállás hogy mindketten maradunk a gyámjai?

Köszönöm előre is a segítségüket.

Tamaco # 2021.03.29. 12:54

Kedves József! Köszönöm a választ, így már világos a helyzet. Mindenesetre remélem, csak egy hirtelen ötlet volt ez nála,és bármi is váltotta ki belőle, normálisan meg tudjuk beszélni. További szép napot!

drbjozsef # 2021.03.29. 12:46

Tamaco,

Az eredeti kérdésben nem írtad, hogy erről ítélet van.

De a lényegen ez sem változtat : a közös szülői felügyeleti jogot csak és kizárólag a felek egyezsége alapján hagy jóvá a bíróság.

Ha valamelyik fél úgy érzi, hogy ez valami okból neki nem felel meg, akkor kérheti bíróságon az újraszabályozást - megegyezés híján pedig csakis az egyik fél lehet a szülői jogokat gyakorló szülő.

Rosszul érted : pont hogy semmi mással nem lehet megváltoztatni egy már meglévő ítéletet, csakis per indításával. Az INDÍTÁSHOZ nem kell neki indok. Ahhoz, hogy az övé legyen a kizárólagos felügyeleti jog, ahhoz igencsak nyomós érvek fognak kelleni természetesen.

Tamaco # 2021.03.29. 11:31

Dehát szabályozva van 5 éve már, bíróság által jóváhagyva. Bárki csak úgy gondolhat egyet, és minden indok nélkül egy formanyomtatványt kitöltve magához veheti a felügyeleti jogot? Jesszus, remélem rosszul értem. o.o

drbjozsef # 2021.03.29. 10:53

Nem, nem kell indok, pont elég az, hogy ő szeretné ítélettel szabályoz(tat)ni a láthatást/gyerektartást/felügyeleti jogot. A későbbi félreértések és végrehajthatóság érdekében.

Tamaco # 2021.03.29. 10:42

Kedves József! Köszönöm a választ. Amennyiben nem okoz fennakadást semmiben a jelenlegi megállapodásunkban a közös felügyelet szerepeltetése, én nem indítanék pert. Bízom benne, hogy az eltelt 5 év gyakorlata folytatódik. Ha volt férjem beperelne, úgy jól gondolom, arra indokot is kellene szerepeltetnie? Meglátásom szerint ilyen indokot hazugság nélkül nem találna. A láthatás mostani mértékét sincs szándékomban korlátozni, csak nyugalomban szeretnénk tovább élni, ahogy eddig...

drbjozsef # 2021.03.29. 10:09

Ha a férjed beperel, akkor nem neked kell "belefognod".

Ha Te akarod kérni a felügyeleti jog megváltoztatását, akkor neked kell pert indítanod. A menete elsősorban is az, hogy keresel egy jó családjogi ügyvédet.

Ha a leírásod valós, akkor nincs félnivalód, a felügyeleti jogot megkapod, a láthatás meg nagyságrendileg hasonló lesz, legfeljebb más elosztásban. De a 12 és 14 éves gyermekeket már meg is hallgatják, a véleményük számíthat - nyilván nem az alapján döntenek, és láthatásra még menniük kell majd.

Tamaco # 2021.03.29. 09:22

Kovács_Béla_Sándor abban tudna röviden tanácsot adni, hogy ennek mi legyen a "menete"? Bírósági eljárás? Őszintén aggódom, hogy származhat e belőle ránk nézve negativum, ha belefogok. Illetve származik e hátrányunk bármilyen formában a jelenlegi "közös felügyelet" megfogalmazásból? Annak idején sem ügyvédeink, sem a bíró nem említette, hogy ez így hibás. Válaszát előre is tisztelettel köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.29. 09:04

Ilyet bíróság nem ítél meg. Viszont a közös szülői felügyeleti jogot hivatalosan is meg kellene szüntetni - ez ugyanis most sem az.

Tamaco # 2021.03.29. 08:15

Tisztelt Ügyvédek, szakértő hozzászólók! Megpróbálom kérdéseim előtt röviden vázolni jelen helyzetünket. 5 évvel ezelőtt férjemmel elváltunk, 2 közös gyermekünk és saját lelki békénkre való tekintettel megegyezéssel, közös felügyeletben megállapodva, meghatározva a láthatás és a gyermektartás mértékét. A láthatás minden páros hét hétvége, és minden páratlan hét szerdáján egy "ottalvós" este. Ez a megegyezés szépen működik 5 éve, közben a gyerekek betöltötték 12, és 14. életévüket. Nem történt szülő ellen hangolás, stb, viszont volt férjemmel a lányaink sajnos nem szívesen töltenek időt, ennek hangot is adnak számára, persze nekem is elmondják, hogy nem szívesen mennek. (Volt férjem bizonyos személyiségjegyei játszanak közre ebben, nem kamaszos dacoskodásáról van szó) A gyerekek magatartása példás, kifejezetten jó tanulók. Teljes családban élünk élettársammal és a gyerekekkel évek óta, volt férjem barátnőjével lévő kapcsolata sajnos kifejezetten zilált. A napokban egy hívás alkalmával exférjem váratlanul, előzmények nélkül közölte, hogy márpedig ő beperel, pontosabban őt idézve"elintézi" hogy a gyerekek váltott elhelyezéssel éljék további életüket. A konkrét kérdéseim a következők: valóban születhet e bírói ítélet váltott elhelyezésről? Úgy tudom ez megegyezés esetén jöhet létre. Egy 5 éve jól működő rendszert valóban lehet minden ok nélkül borítani a gyerekek kifejezett akarata ellenére? Nyilatkozhatnak e ők egyátalán, hogy hol szeretnének továbbra is élni? Amennyiben egy ilyen kereset minden alap nélküli, hiszen a láthatásban sohasem volt akadályozva, nem történt a körülményeinkben sem jelentős, sem jelentéktelen változás, lehet e kérelmezni a kereset elutasítását a bíróságtól? Segítő válaszukat előre is tisztelettel köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.04. 19:48

Szerintem ismeretlen helyen tartózkodó alperessel szemben is lehet pereskedni. Majd rendelnek neki ügygondnokot.

wrno # 2021.02.04. 18:55

Tisztelt Fórumozók!

Gyermekelhelyezési ügy miatt szeretnék segítséget kérni.
A gyerekem apja 4 éve Németországban él, Magyarországon már nincsen bejelentett lakcíme. A bíróság el is hajtott, hogy bejelentett lakcím hiányában nem tudnak mit csinálni mert hivatalos levelet kell küldjenek.
Próbáltam apukával beszélni, hogy legyen kedves a kinti lakcímét megadni. De teljesen elhatárolódik ettől. Nem adja adja meg, igazából ignorálja is ha írok neki. Őt az egész egyáltalán nem érdekli, a gyermekkel nem tartja a kapcsolatot.
Pár ügyvéddel beszéltem, volt aki nem is tudott segíteni volt aki igen, viszont jelenleg nem állok úgy anyagilag, hogy több száz ezret erre ki tudjak adni.
Ebben az esetben mit lehetne tenni?
Köszönöm szépen a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.20. 15:39

Ahogy céloztam is rá: a jövendölésben nem vagyok jó...

Bízzon meg egy ügyvédet az úr.

Nyúlfej # 2021.01.20. 13:30

Javítva, mert félreérthető: A keresztgyerekeim szülei érintettek a dologban. Én csak a gyerekek miatt aggódom. :(

Nyúlfej # 2021.01.20. 13:28

Szerencsére nem én válok, a keresztgyerekeim az érintettek. Azt sejtettük, hogy ebben az esetben mindenképp az egyik szülő kapja meg a felügyeleti jogot.Itt apa ha megkapná ugyanúgy engedné a gyerekeket fele időben anyához, anya viszont nem.Persze ezt vagy elhiszik vagy nem.Arra lettem volna csak kíváncsi, hogyha anya elég meggyőző, akkor valóban ebből a megszokott rendből amihez a gyerekek is ragaszkodnak vissza lehet lépni egy ilyen elavult, régi láthatási formára amit anya kér?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.20. 11:24

Megjegyzem, a perben közös szülői felügyeletet ne kérj. Mert hiába kérnéd.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.20. 11:23

És ilyenkor van szervizben a kristálygömböm...

alfateam # 2021.01.20. 10:54
Nyúlfej # 2021.01.20. 10:32

Tisztelt fórum tagok!

Olyan kérdésem lenne, hogy mi a tapasztalat az elmúlt évek gyermekelhelyezési perekkel kapcsolatban?Abban az esetben, ha a szülők szétköltözése napjától (2 év) a gyermekek (10év körüliek)fele-fele időben élnek az apával és anyával életvitelszerűen egy városban.Anya költözött el az otthonukból, anyagiak lerendezve egymás között.A gyerek szeretik és ragaszkodnak mindkét szülőhöz,az elmúlt években apa látta el jobban a gyerekeket mert anya önmegvalósított.Gyerekek abban a hitben vannak, hogy minden marad így a válás után is de anya mindenki számára megdöbbentő módon úgy döntött neki kellenek a gyerekek és kéthetente láthassa az apa csak őket.Hirtelen elméletben önző, nemtörődöm embert faragott apából, aki csak áll értetlenül a helyzet előtt.Minden logika azt mondatja, hogy ebből a helyzetből egyetlen bíró sem fog úgy dönteni, hogy ezentúl a heti 4 nap helyet visszalépjenek 2 hetente láthatásba, hisz ez nem a gyerekek érdekét szolgálja, hanem az anyáét aki így szeretne több pénzt kapni apától.Mi a tapasztalat hasonló esetekben, milyen láthatási rendekkel találkoztatok? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.27. 15:10

Nekünk, ügyvédeknek a etikai szabályzat tiltja, hogy olyan ügyfélnek, akinek megbízott ügyvédje van, a konkrét ügyben tanácsot adjunk.
Már csak azért is, mert az ilyesmi sérti minden valamirevaló ügyvéd érzékenységét. Én például azonnal fel szoktam mondani miatta a megbízást.

(Te nem tudod, milyen az, mikor arrogáns vagyok.)