Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Kiderült, hogy az anyukám a női nemhez vonzódik, meg is csalta apukámat. Hárman vagyunk testvérek, ketten nagykorúak, a 14 éves húgom a szüleimmel él. Apukám nyugdíjas. A húgomat a körülményeket tekintve az apukámhoz szeretnénk elhelyezni. Hogyan tudjuk ezt elérni, mennyi esély van rá? Vagy több esély lenne az egyik testvérhez elhelyezni?
Köszönettel!
Gyermekelhelyezés
De hiszen a húgod most is az apukátokkal él együtt (!), igaz, valószínűleg a mamátok is ott van...
Ha a húgod el akar jönni otthonról - azért amiért -, menjetek be együtt a gyámügyre, kérjétek h nálatok - valamelyik nagykorú - testvérnél lakhasson a továbbiakban.
Ha az apukátok ehhez hozzájárul valószínűleg nem lesz gond. (Ő is menjen veletek, a jegyzőkönyvet neki is alá kell írnia, sőt, főleg.)
---- laikus hozzászóló
Netán ha apukátok külön lakik az anyukátoktól akkor már érthető az "apunál" történő elhelyezés., anyukátok egyezen bele a hugi átcuccolásában oszt megvan.
Még együtt élnek hárman. Szeretnénk megelőzni, hogy anyu bármit is intézhessen.
Egyrészt ebben az ügyben nektek semmi keresnivalótok, másrészt ha együtt élnek, akkor amit írsz az értelmezhetetlen.
enadas
- A szüleid együtt élnek - ők a testvéred törvényes képviselői.
- Mi az, amit ti meg akartok előzni? (Nem értelmezhető.)
- Ha a húgotok nem akar a szülőkkel élni, akkor ezt meg kell beszélnie a szülőkkel (amennyiben tudnak egymással beszélni), aztán besétálni a gyámhivatalba (húgotok, szülők és az a személy, akihez menne és aki befogadná) és a szülőknek kell kérniük a húgotok xy személy általi családbafogadásának jóváhagyását.
- Ha a húgotok mindenképpen el akar jönni a szülőktől viszont a szülők ezt nem akarják, akkor neki (a húgotoknak) kell bemennie a gyámhivatalba és jelezni a problémáját, ahol megindítják az eljárást az elhelyezéséről, amennyiben ez indokolt.
- Mivel még nem múlt el 16 éves, így a szülői ház elhagyását nem kérheti.
A kedves mama költözzön a szerelméhez és mindenki boldog.
Apu és a húgom maradna együtt. De apunak csak nyugdíja van, ami alig több, mint 50ezer, ezért esélyes, hogy anyu kapná meg a felügyeleti jogot. Ezt akarjuk megelőzni! Viszont aput támogatnánk, szóval anyagi gond nem lenne.
"enadas"
Ezek szerint a szülők válni akarnak, ha jól értem.
Ki adja be a keresetet? Mert ha apuka, akkor a keresetbe írja bele, hogy kéri a gyerek nála történő elhelyezését és a tartásdíj megállapítását.
Ha anyuka adja be, ő is nyilván ezt fogja majd kérni.
Erről a bíróság fog majd dönteni, de úgy, h megvizsgálja a körülményeket, h a gyereknek mi lenne a jobb. Ennek során a húgotokat is meg fogja hallgatni, hiszen már 14 éves és ő elmondhatja, h mit szeretne, kinél szeretne élni és miért.
A bíróság vizsgálni fogja a jövedelmi viszonyokat is, hiszen egy gyereket el kell tudni tartani.
Apuka akkor majd mondja el a bíróság előtt, h miért kéri, h nála legyen elhelyezve a kislány. És egyúttal mondja el, h ti, a nagyobb testvérek is támogatni fogjátok őt anyagilag.
14 éves gyerek esetében igen nyomós indok kell, h a gyerek ne ott legyen elhelyezve, ahol ő szeretne élni.
http://www.mediaciostanacsadas.com/
Valószínűleg anyám már intézkedik és magának akarja majd húgomat, de Ő mindenképp apuval akar maradni! Remélem ez nagy szerepet fog játszani a döntésben, mert anyám már mindenféle rágalmazáson gondolkodik. Pl azt akarja terjeszteni, hogy apu veri.
Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
A kérdésem arra vonatkozik, hogy válás előtt a válás kimondásáig általánosságban mi szokott lenni az eljárás, kinél helyezik el általában a kiskorú gyermekeket? Ha teljesen alkalmas, akkor az anyánál? Mi a szokás a bírósági döntés meghozataláig a gyermekelhelyezéssel kapcsolatban? Általában kéthetente hétvégenként láthatja a másik fél a gyerekeket?
Általában milyen hosszú egy válás, feltételezve a közös megeyezést?
Válaszukat előre is köszönöm!
A felek bárhogy megegyezhetnek. Bíróság a válás kimondása előtt csak sürgős szükség esetén rendezi ezt, tehát ha a gyerek érdekeit veszélyezteti, hogy valamelyik szülő magánál tartja.
mother
Ha közös megegyezéses a válás akkor 2-3 tárgyalás és túl is vagytok az egészen, azonban én azt olvasom ki a soraidból, hogy nálatok van még mit egyeztetni azon a "közös megegyezésen", elsősorban is ami a gyermekekkel kapcsolatos, és annak több alpontja.
A lakáshasználat kérdése sem mellékes dolog.
Továbbá ahhoz, hogy valóban közös megegyezéses legyen a válás - tehát nem több a 2-3 tárgyalásnál -, tiszta képet kell letenni a vagyoni dolgokkal kapcsolatban is a bírói asztalra.
Hát még akkor ha hitel is tarkítja a képet...
- laikus hozzászóló
"enadas"
Ahogy már írtam: a bíróságon a testvérük kérését maximálisan figyelembe fogják venni - természetesen ezzel együtt vizsgálni fogják mind a két szülő körülményeit, hogy tudnak-e a gyerekről gondoskodni.
Az édesanyja akármit is mond a bíróságon, azt neki bizonyítania kell majd ("apu veri").
Önök pedig (a két nagyobb testvér) nyilatkoznak arról, hogy segítenek az édesapjuknak anyagilag a testvérek ellátásában.
http://www.mediaciostanacsadas.com/
Tisztelt jogi fórum!
Az után érdeklődnék, hogy a törvényes képviselőnek kell-e átadni a másik szülőnek a gyermeket a láthatásra, vagy ezt megteheti egy családtag, esetleg közeli ismerős is?
A választ előre is köszönöm!
Még az előzőhöz kérdezném: jelenleg az apa neveli a fiát (6 éves). Az anya nem kért láthatás szabályozást, mert jól működik. De most kérvényezni szeretné, hogy heti váltásban neveljék. A gyereket 4,5 éves korában "lepasszolta" egy új kapcsolat és új gyermek miatt. Ön szerint van esély rá, hogy megkapja?
„Az után érdeklődnék, hogy a törvényes képviselőnek kell-e átadni a másik szülőnek a gyermeket a láthatásra, vagy ezt megteheti egy családtag, esetleg közeli ismerős is?”
Nem hiszem, hogy lenne jelentősége.
„A gyereket 4,5 éves korában "lepasszolta" egy új kapcsolat és új gyermek miatt. Ön szerint van esély rá, hogy megkapja?”
Nem sok.
Szeretnék tanácsot kérni(anya), válás előtt állok, kisfiam 17 hónapos, a férjem szeretné nevelni, és azt mondta jó esélye van rá, mert anyagilag jól áll. Én elköltöztem közös otthonunkból és magammal hoztam a kisfiút. Apa egyszer volt látogatáson, akkor is egy bevásárlóközpontban és eléggé molesztáló volt a viselkedése. Nem tudom mit tegyek mert nem akarok vele találkozni, a gyermeket odaadni nem akarom viszont a láthatástól meg nem szabad elzárkóznom. Mit tegyek? És egyáltalán van esély rá hogy egy ilyen kicsi gyermeket neki ítélik?
Tisztelt Hölgyem/ Úram!
A problémám a következő. Ismerősömnek (férfi) 4 éve megromlott az élettársával a kapcsolata, de a gyermek és a hölgy helyzetére tekintettel egy házban maradtak tovább.A bíróság a gyermeket neki ítélte meg mert a hölgy skizofrén. Idén a hölgynek új kapcsolata lett és elköltözött. A gyermeket látogathatta, de egy alkalommal elvitte, és az apa nem tudott a gyermekéről semmit 2 hétig. Sikerült felkutatnia és hazavitte a kisfiát, de az eset óta nem adja oda a gyermeket. Az anya láthatja mediátor jelenlétében. Most folyik a gyermekelhelyezési per. Kérdésem a következő. Milyen esélyei vannak az anyának, hogy elvegye a gyereket? A 4 évvel ezelőtti ítélet szerint az anyának joga van elvinni a gyereket ezért most az apát büntetik minden egyes alkalommal mikor nem adja oda. Az anya orvosi igazolást mutatott, hogy már nem kell gyógyszereket szednie, ez elég , hogy elvegye a gyereket? A kisfiú ( 9 éves) és az apukájával szeretne maradni. Pszichológiai szakvéleményt kért az apa, ahol a kisfiú mesélt azokról a napokról amit az anyukánál töltött. ( Én majdnem sírtam mikor olvastam.) A bíróság nem vette figyelembe. Mikor számít a gyermek véleménye? Az egész ügy nagyon bonyolult, de ezek lennének a fő kérdéseim. Köszönöm, hogy elolvasta és a válaszát is. Tisztelettel: hoana
Kérni kell a bíróságot, hogy rendelje el az anya elme orvosszakértői vizsgálatát., az állapotáról, a gyógyszerszedésről stb. az ad majd hiteles választ.
A bíróság nem köteles magára nézve iránymutatóan elfogadni a peres fél által privátban készíttetett pszichológusi véleményt, ellenben kérheti a bíróságot, hogy hivatalból azt is végeztesse el - egy 9-10 éves gyermek már a valót mondja nem "mesét" állít.
Sajnos nem egy esetben előfordul hogy az egyik fél egy időre "eltűnik" a kapcsolattartáson nála lévő gyermekkel - pedig közölni kellene a gondozószűlővel hová is viszi őt -, alkalmasint vannak ám mások is "tudatbeszűkült" állapotban.
A gyámhatóságon a felelősség ha a gyermekkel történik valami amikor "kapcsolattartás" van, ne a joggal féltő apát izélgessék.
Monalisa!
Köszönöm a gyors választ.
Az orvosi és a pszichológiai vizsgálatot is kérték, de ez mind idő. Addig az apának oda kellene adni a gyereket az anyának mikor láthatás van. A hölgy mostani kapcsolata nem magyar, mi a garancia , hogy nem viszik ki az országból?! Az , hogy ki lesz a felelős ha eltűnik ismét a gyerek, nem segít az apa fájdalmán.
Addig míg nem születik ítélet nincs megoldás a helyzetre? Addig büntetik az apát ha nem adja oda?
Mivel az esélyekről nem írt, gondolom az anyának jók az esélyei. Egy 9 éves gyereket nem hallgat meg a bíróság, nem számít Ő hol szeretne élni?
A bíróság még mindig anyapárti pedig egyre több apuka neveli a gyerekét.
Még egyszer köszönöm a választ.
hoana
Dehogy hozhatjátok. Akkor hozhatjátok, ha a bíróság így határoz, más kérdés, hogy ha egy 14 éves azt mondja, hogy jönni akar, akkor a bíróság nagyon jó eséllyel így határoz. De azért talán nem megy végig a büntetőeljárás ilyen tényállás mellett.
Mizog
Ha kéthetente van engedélyezve a kapcsolattartás azonban ezt az apa megtiltja (?), a gyámhatóság bizonyára már rég tett volna ellene. Az hogy egy "anya" éveken keresztül nem küzd a gyermekéért, elgondolkodtató...
Tisztelt Fórumozók! Sürgős segítséget kérnék önöktől. Egy gyermek elhelyezési peren vagyok túl. A gyermeket az édesanyához ítélték, DE!!! A bíró nő, indoklásában elmondta, hogy minden téren én, az alperes vagyok alkalmasabb a gyermek nevelésére. Ami a hiba volt a történetben, hogy közben kapcsolatba kerültem egy hölgyel, akinek gyermekei is vannak és elköltöztem otthonról. Így is minden alkalommal mentem a kisfiamhoz hétvégente 330km-t, fizettem az addig megállapított gyerektartást. A bíró nő a gyermek lelki sérülése miatt, az hogy egy idegen környezetbe kerülne, végül is azért ítélte oda az anyának. Az anya nagyon problémás sok rendőrségi üggyel. Így hogy nála helyezték el a gyermeket, gyámsági védelem alá helyezték az anya miatt. Kérdezem, akkor mégis, nem lett volna nálam jobb helyen a gyermek? Az indoklásban ott van, hogy az alperes mindenben alkalmasabb a gyerek nevelésre, mint a felperes! A fellebbezést érdemes elkezdenem így? Vagy költözzek vissza a régi otthonomba, ha az volt a probléma? Kérem segítsenek. Tisztelettel: H. Richard
Minimum a szakvéleményt látni kellene ehhez. Mindenesetre az állandóságot tényleg kiemelten (túl)értékeli a jelenlegi bírói (és szakértői) gyakorlat. Akkor érdemes fellebbezni, ha az anyukára kifejezetten terhelő a szakvélemény.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02