Gyermekelhelyezés


enadas # 2013.05.14. 20:04

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Kiderült, hogy az anyukám a női nemhez vonzódik, meg is csalta apukámat. Hárman vagyunk testvérek, ketten nagykorúak, a 14 éves húgom a szüleimmel él. Apukám nyugdíjas. A húgomat a körülményeket tekintve az apukámhoz szeretnénk elhelyezni. Hogyan tudjuk ezt elérni, mennyi esély van rá? Vagy több esély lenne az egyik testvérhez elhelyezni?
Köszönettel!

monalisa1 # 2013.05.14. 20:32

De hiszen a húgod most is az apukátokkal él együtt (!), igaz, valószínűleg a mamátok is ott van...

Ha a húgod el akar jönni otthonról - azért amiért -, menjetek be együtt a gyámügyre, kérjétek h nálatok - valamelyik nagykorú - testvérnél lakhasson a továbbiakban.

Ha az apukátok ehhez hozzájárul valószínűleg nem lesz gond. (Ő is menjen veletek, a jegyzőkönyvet neki is alá kell írnia, sőt, főleg.)

---
  • laikus hozzászóló
monalisa1 # 2013.05.14. 20:37

Netán ha apukátok külön lakik az anyukátoktól akkor már érthető az "apunál" történő elhelyezés., anyukátok egyezen bele a hugi átcuccolásában oszt megvan.

enadas # 2013.05.14. 20:44

Még együtt élnek hárman. Szeretnénk megelőzni, hogy anyu bármit is intézhessen.

ObudaFan # 2013.05.14. 21:23

Egyrészt ebben az ügyben nektek semmi keresnivalótok, másrészt ha együtt élnek, akkor amit írsz az értelmezhetetlen.

Mediátor VZs # 2013.05.15. 08:44

enadas

  1. A szüleid együtt élnek - ők a testvéred törvényes képviselői.
  2. Mi az, amit ti meg akartok előzni? (Nem értelmezhető.)
  3. Ha a húgotok nem akar a szülőkkel élni, akkor ezt meg kell beszélnie a szülőkkel (amennyiben tudnak egymással beszélni), aztán besétálni a gyámhivatalba (húgotok, szülők és az a személy, akihez menne és aki befogadná) és a szülőknek kell kérniük a húgotok xy személy általi családbafogadásának jóváhagyását.
  4. Ha a húgotok mindenképpen el akar jönni a szülőktől viszont a szülők ezt nem akarják, akkor neki (a húgotoknak) kell bemennie a gyámhivatalba és jelezni a problémáját, ahol megindítják az eljárást az elhelyezéséről, amennyiben ez indokolt.
  5. Mivel még nem múlt el 16 éves, így a szülői ház elhagyását nem kérheti.

http://www.mediaciostanacsadas.com/

monalisa1 # 2013.05.15. 10:10

A kedves mama költözzön a szerelméhez és mindenki boldog.

enadas # 2013.05.15. 17:13

Apu és a húgom maradna együtt. De apunak csak nyugdíja van, ami alig több, mint 50ezer, ezért esélyes, hogy anyu kapná meg a felügyeleti jogot. Ezt akarjuk megelőzni! Viszont aput támogatnánk, szóval anyagi gond nem lenne.

Mediátor VZs # 2013.05.15. 17:48

"enadas"
Ezek szerint a szülők válni akarnak, ha jól értem.
Ki adja be a keresetet? Mert ha apuka, akkor a keresetbe írja bele, hogy kéri a gyerek nála történő elhelyezését és a tartásdíj megállapítását.
Ha anyuka adja be, ő is nyilván ezt fogja majd kérni.
Erről a bíróság fog majd dönteni, de úgy, h megvizsgálja a körülményeket, h a gyereknek mi lenne a jobb. Ennek során a húgotokat is meg fogja hallgatni, hiszen már 14 éves és ő elmondhatja, h mit szeretne, kinél szeretne élni és miért.
A bíróság vizsgálni fogja a jövedelmi viszonyokat is, hiszen egy gyereket el kell tudni tartani.
Apuka akkor majd mondja el a bíróság előtt, h miért kéri, h nála legyen elhelyezve a kislány. És egyúttal mondja el, h ti, a nagyobb testvérek is támogatni fogjátok őt anyagilag.
14 éves gyerek esetében igen nyomós indok kell, h a gyerek ne ott legyen elhelyezve, ahol ő szeretne élni.
http://www.mediaciostanacsadas.com/

enadas # 2013.05.22. 17:47

Valószínűleg anyám már intézkedik és magának akarja majd húgomat, de Ő mindenképp apuval akar maradni! Remélem ez nagy szerepet fog játszani a döntésben, mert anyám már mindenféle rágalmazáson gondolkodik. Pl azt akarja terjeszteni, hogy apu veri.

mother # 2013.05.23. 17:55

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

A kérdésem arra vonatkozik, hogy válás előtt a válás kimondásáig általánosságban mi szokott lenni az eljárás, kinél helyezik el általában a kiskorú gyermekeket? Ha teljesen alkalmas, akkor az anyánál? Mi a szokás a bírósági döntés meghozataláig a gyermekelhelyezéssel kapcsolatban? Általában kéthetente hétvégenként láthatja a másik fél a gyerekeket?
Általában milyen hosszú egy válás, feltételezve a közös megeyezést?
Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2013.05.24. 13:22

A felek bárhogy megegyezhetnek. Bíróság a válás kimondása előtt csak sürgős szükség esetén rendezi ezt, tehát ha a gyerek érdekeit veszélyezteti, hogy valamelyik szülő magánál tartja.

monalisa1 # 2013.05.24. 17:48

mother

Ha közös megegyezéses a válás akkor 2-3 tárgyalás és túl is vagytok az egészen, azonban én azt olvasom ki a soraidból, hogy nálatok van még mit egyeztetni azon a "közös megegyezésen", elsősorban is ami a gyermekekkel kapcsolatos, és annak több alpontja.

A lakáshasználat kérdése sem mellékes dolog.

Továbbá ahhoz, hogy valóban közös megegyezéses legyen a válás - tehát nem több a 2-3 tárgyalásnál -, tiszta képet kell letenni a vagyoni dolgokkal kapcsolatban is a bírói asztalra.
Hát még akkor ha hitel is tarkítja a képet...

---
  • laikus hozzászóló
Mediátor VZs # 2013.05.25. 23:13

"enadas"
Ahogy már írtam: a bíróságon a testvérük kérését maximálisan figyelembe fogják venni - természetesen ezzel együtt vizsgálni fogják mind a két szülő körülményeit, hogy tudnak-e a gyerekről gondoskodni.
Az édesanyja akármit is mond a bíróságon, azt neki bizonyítania kell majd ("apu veri").
Önök pedig (a két nagyobb testvér) nyilatkoznak arról, hogy segítenek az édesapjuknak anyagilag a testvérek ellátásában.
http://www.mediaciostanacsadas.com/

rerere # 2013.08.02. 18:23

Tisztelt jogi fórum!

Az után érdeklődnék, hogy a törvényes képviselőnek kell-e átadni a másik szülőnek a gyermeket a láthatásra, vagy ezt megteheti egy családtag, esetleg közeli ismerős is?

A választ előre is köszönöm!

rerere # 2013.08.03. 07:10

Még az előzőhöz kérdezném: jelenleg az apa neveli a fiát (6 éves). Az anya nem kért láthatás szabályozást, mert jól működik. De most kérvényezni szeretné, hogy heti váltásban neveljék. A gyereket 4,5 éves korában "lepasszolta" egy új kapcsolat és új gyermek miatt. Ön szerint van esély rá, hogy megkapja?

ObudaFan # 2013.08.03. 09:23

Az után érdeklődnék, hogy a törvényes képviselőnek kell-e átadni a másik szülőnek a gyermeket a láthatásra, vagy ezt megteheti egy családtag, esetleg közeli ismerős is?

Nem hiszem, hogy lenne jelentősége.

A gyereket 4,5 éves korában "lepasszolta" egy új kapcsolat és új gyermek miatt. Ön szerint van esély rá, hogy megkapja?

Nem sok.

DanyLw # 2013.08.03. 11:01

Szeretnék tanácsot kérni(anya), válás előtt állok, kisfiam 17 hónapos, a férjem szeretné nevelni, és azt mondta jó esélye van rá, mert anyagilag jól áll. Én elköltöztem közös otthonunkból és magammal hoztam a kisfiút. Apa egyszer volt látogatáson, akkor is egy bevásárlóközpontban és eléggé molesztáló volt a viselkedése. Nem tudom mit tegyek mert nem akarok vele találkozni, a gyermeket odaadni nem akarom viszont a láthatástól meg nem szabad elzárkóznom. Mit tegyek? És egyáltalán van esély rá hogy egy ilyen kicsi gyermeket neki ítélik?

hoana # 2013.09.16. 21:45

Tisztelt Hölgyem/ Úram!

A problémám a következő. Ismerősömnek (férfi) 4 éve megromlott az élettársával a kapcsolata, de a gyermek és a hölgy helyzetére tekintettel egy házban maradtak tovább.A bíróság a gyermeket neki ítélte meg mert a hölgy skizofrén. Idén a hölgynek új kapcsolata lett és elköltözött. A gyermeket látogathatta, de egy alkalommal elvitte, és az apa nem tudott a gyermekéről semmit 2 hétig. Sikerült felkutatnia és hazavitte a kisfiát, de az eset óta nem adja oda a gyermeket. Az anya láthatja mediátor jelenlétében. Most folyik a gyermekelhelyezési per. Kérdésem a következő. Milyen esélyei vannak az anyának, hogy elvegye a gyereket? A 4 évvel ezelőtti ítélet szerint az anyának joga van elvinni a gyereket ezért most az apát büntetik minden egyes alkalommal mikor nem adja oda. Az anya orvosi igazolást mutatott, hogy már nem kell gyógyszereket szednie, ez elég , hogy elvegye a gyereket? A kisfiú ( 9 éves) és az apukájával szeretne maradni. Pszichológiai szakvéleményt kért az apa, ahol a kisfiú mesélt azokról a napokról amit az anyukánál töltött. ( Én majdnem sírtam mikor olvastam.) A bíróság nem vette figyelembe. Mikor számít a gyermek véleménye? Az egész ügy nagyon bonyolult, de ezek lennének a fő kérdéseim. Köszönöm, hogy elolvasta és a válaszát is. Tisztelettel: hoana

monalisa1 # 2013.09.16. 22:24

Kérni kell a bíróságot, hogy rendelje el az anya elme orvosszakértői vizsgálatát., az állapotáról, a gyógyszerszedésről stb. az ad majd hiteles választ.

A bíróság nem köteles magára nézve iránymutatóan elfogadni a peres fél által privátban készíttetett pszichológusi véleményt, ellenben kérheti a bíróságot, hogy hivatalból azt is végeztesse el - egy 9-10 éves gyermek már a valót mondja nem "mesét" állít.

Sajnos nem egy esetben előfordul hogy az egyik fél egy időre "eltűnik" a kapcsolattartáson nála lévő gyermekkel - pedig közölni kellene a gondozószűlővel hová is viszi őt -, alkalmasint vannak ám mások is "tudatbeszűkült" állapotban.

A gyámhatóságon a felelősség ha a gyermekkel történik valami amikor "kapcsolattartás" van, ne a joggal féltő apát izélgessék.

hoana # 2013.09.17. 06:12

Monalisa!

Köszönöm a gyors választ.
Az orvosi és a pszichológiai vizsgálatot is kérték, de ez mind idő. Addig az apának oda kellene adni a gyereket az anyának mikor láthatás van. A hölgy mostani kapcsolata nem magyar, mi a garancia , hogy nem viszik ki az országból?! Az , hogy ki lesz a felelős ha eltűnik ismét a gyerek, nem segít az apa fájdalmán.

Addig míg nem születik ítélet nincs megoldás a helyzetre? Addig büntetik az apát ha nem adja oda?
Mivel az esélyekről nem írt, gondolom az anyának jók az esélyei. Egy 9 éves gyereket nem hallgat meg a bíróság, nem számít Ő hol szeretne élni?

A bíróság még mindig anyapárti pedig egyre több apuka neveli a gyerekét.

Még egyszer köszönöm a választ.
hoana

ObudaFan # 2013.10.16. 18:07

Dehogy hozhatjátok. Akkor hozhatjátok, ha a bíróság így határoz, más kérdés, hogy ha egy 14 éves azt mondja, hogy jönni akar, akkor a bíróság nagyon jó eséllyel így határoz. De azért talán nem megy végig a büntetőeljárás ilyen tényállás mellett.

monalisa1 # 2013.10.16. 21:02

Mizog

Ha kéthetente van engedélyezve a kapcsolattartás azonban ezt az apa megtiltja (?), a gyámhatóság bizonyára már rég tett volna ellene. Az hogy egy "anya" éveken keresztül nem küzd a gyermekéért, elgondolkodtató...

ricsi83 # 2013.10.17. 17:54

Tisztelt Fórumozók! Sürgős segítséget kérnék önöktől. Egy gyermek elhelyezési peren vagyok túl. A gyermeket az édesanyához ítélték, DE!!! A bíró nő, indoklásában elmondta, hogy minden téren én, az alperes vagyok alkalmasabb a gyermek nevelésére. Ami a hiba volt a történetben, hogy közben kapcsolatba kerültem egy hölgyel, akinek gyermekei is vannak és elköltöztem otthonról. Így is minden alkalommal mentem a kisfiamhoz hétvégente 330km-t, fizettem az addig megállapított gyerektartást. A bíró nő a gyermek lelki sérülése miatt, az hogy egy idegen környezetbe kerülne, végül is azért ítélte oda az anyának. Az anya nagyon problémás sok rendőrségi üggyel. Így hogy nála helyezték el a gyermeket, gyámsági védelem alá helyezték az anya miatt. Kérdezem, akkor mégis, nem lett volna nálam jobb helyen a gyermek? Az indoklásban ott van, hogy az alperes mindenben alkalmasabb a gyerek nevelésre, mint a felperes! A fellebbezést érdemes elkezdenem így? Vagy költözzek vissza a régi otthonomba, ha az volt a probléma? Kérem segítsenek. Tisztelettel: H. Richard

ObudaFan # 2013.10.18. 09:55

Minimum a szakvéleményt látni kellene ehhez. Mindenesetre az állandóságot tényleg kiemelten (túl)értékeli a jelenlegi bírói (és szakértői) gyakorlat. Akkor érdemes fellebbezni, ha az anyukára kifejezetten terhelő a szakvélemény.