köteles rész


Lajos83 # 2020.11.21. 06:38

Tisztelt Fórumozók,

az alábbi esetre szeretnék tanácsot, iránymutatást kérni:
Édesanyám ez év májusában elhunyt. Édesapámmal közös háztartásban éltek, az ingatlan 1/1 édesapám tulajdona volt és most is az.
Van egy édestestvérem.
Édesapám egy ideje mondogatja, hogy szeretné, ha az ingatlan a család "kezében maradna", és hogy testvéremmel rendezzük el egymás között, ki fogja ápolni, és ki fogja kifizetni a másikat.
Mindannyian tudjuk, és egyetértés van abban is, hogy édestestvérem nem fog tudni engem kifizetni az ingatlan rá eső részéből, viszont egyéb okok miatt az ő nevére nem kerülhet tulajdonjog(adósság, végrehajtás, egyebek.)
Az ő ötlete az, hogy osszuk meg az ingatlant, és abból egy beépítetlen területet írassuk a kisebbik gyermeke nevére.
Hitel nélkül én sem tudom őt kifizetni.
Tehát: az én nevemre kerülhetne az ingatlan, természetesen édesapám javára haszonélvezettel.
Technikailag viszont nem tudom, hogyan érdemes ezt kivitelezni.
Végrendelkezzen édesapám?
vagy
Vegyem meg tőle az ingatlant, és valamilyen bizonyítható módon fizessem ki a testvérem?
vagy
Ajándékozza nekem az ingatlant, és szintén valamilyen bizonyítható módon fizessem ki a testvérem?

Mindezeket a későbbi viták elkerülése végett szeretném tisztán látni.

Várom válaszaikat:
L

drbjozsef # 2020.11.21. 15:48

Na de azt még nem tudjuk, hogy ki fogja ápolni.

Lajos83 # 2020.11.21. 16:15

A párom és én fogjuk ápolni.

drbjozsef # 2020.11.21. 19:45

Értem. De akkor miért fizetnél?
Örüljön a tesód, hogy nem viszi a végrehajtó, és nem kell beszállnia még pluszban a tartásba is.

Na mindegy, végülis ez a ti dolgotok.

Szóval a kérdés csak technikai.

Édesapád végrendelkezhet, hogy te örökölj mindent, ha a testvéred nem kér köteles részt, akkor ebből nem jut a végrehajtónak. Kivéve persze, ha suttyomban fizetnél neki, és ezt kiszagolja, de ez ugye könnyen elkerülhető.

Ajándékozás is egy megoldás, ha eléggé bízol a tesódban, hogy ha most kifizeted, akkor később se fog köteles részt kérni (azt nem tudjátok kizárni, de csak akkor jár, ha kéri a jogosult). Egyenes ági rokonok között illetékmentes, érdemes édesapád haszonélvezetét rajta hagyni.

Persze, ha a tesó most akarja lerendezni, kifizetni meg nem tudod...

Telekmegosztás nem olcsó, macerás, és többnyire nem is lehetséges. Kiskorú nevére meg nem íratnék semmit, azzal csak a gond lesz a jövőben. Az az övé lesz, a tesód elfelejtheti.

Egyszóval : technikalilag mindegy, én az ajándékozást választanám. De a pénzügyi elrendezés probléma marad.

czkata # 2020.12.23. 21:13

Kedves Fórumozók!
A szüleim és a testvérem elég méltatlan és igazságtalan helyzetbe hoztak. Tíz éve megegyeztünk, hogy testvérem lakhat a szüleim házában (akik a nagyszüleim házába költöztek, ami azonos telken található, nem külön ingatlan) és engem kifizetnek. Szóbeli megegyezés történt én pedig vártam. Sajnos az anyagi helyzetük sokat romlott, a mai napig nem kaptam egy forintot egyiküktől sem. Két éve viszont a testvérem férjhez ment, a házasságkötés előtt egy hónappal a szüleim a testvéremnek ajándékozták a házakat 1:1 arányban, haszonélvezettel maguknak. Vélhetőleg azért, hogy házasság előtti különvagyon legyen, amit meg is értettem volna. De nekem az egészről nem is szóltak, az Ügyfélkapun található ingatlan adatbázisból tudom. Szíven ütött, mert bár mindig ő volt a kedvenc és sosem volt ugyanaz a mérce, de nem gondoltam, hogy ezt megteszik velem és még csak nem is szólnak. Látogatom őket és segítem ügyes-bajos dolgaikban (bár már nem olyan sűrűn, mert nem könnyű jó képet vágni ezek tudatában).
Milyen jogi lehetőségeim vannak?
Bele kell nyugodnom, hogy teljesen kisemmiztek?
A válaszokat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2020.12.24. 13:40

czkata,

Előkerül ez a dolog itt rendszeresen, érdemes helyre rakni.

Milyen jogi lehetőségeim vannak?
Semmilyen.

Bele kell nyugodnom, hogy teljesen kisemmiztek?
Jogi szempontból? Igen.

Bővebben : az életében mindenki azt csinál a vagyonával amit csak akar. Elajándékozhatja, elrulettezheti, elégetheti a kandallóban. Magánügy. Az ő pénzük. Akár odaadhatja az egészet csak az egyik gyerekének, vagy ad abszurdum egy idegennek is.

Vagyis jogi lehetőséged nincsen most. Ha 10 éven belül meghal valamelyik szülőd, akkor ezen ajándékozás alapján (ha tényleg az volt, és papíron nem megvette a testvéred) köteles részre jogosult leszel belőle.

Ilyenkor egy megoldás van : megbeszélni. Leülni a testvéreddel és a szüleiddel is, hogy miért döntöttek így, van-e ennek oka, tényleg ez az akaratuk, hogy így legyen. Ha igen, akkor így jártál, nem tehetsz semmit.