ezmostmi?,
Ha húsz éve nem láttad, honnan tudod hogy hálátlan?
Hányszor próbáltál vele igazolhatóan kapcsolatba lépni?
ezmostmi?,
Ha húsz éve nem láttad, honnan tudod hogy hálátlan?
Hányszor próbáltál vele igazolhatóan kapcsolatba lépni?
drbjozsef
Nem a szennyes teregetés a fő téma és a kérdés sem erre irányult , de többször mint gondolnád.
Nem kivánom senkinek ezt az állapotot és ez nemcsak személyemre irányult , hanem az egész rokonság kukázva lett általa. Hallottam , hogy a globus túloldalán süttet , hazatérőkkel üzent : sosem jön vissza-számára itt mindenki holt és legyen Ő is az bárkinek,,,részletekbe ne menjünk bele , mert kiégne a monitor...
Tehát marad a "szétszórás"...(ja,mikor egyszer is kerestem , ügyvédet fogadott ellenem,,,szerintem nincs több kérdés)-máshogy oldom meg..
ezmostmi?,
Nem akarok én a magánéletedben vájkálni, csak úgymond kiegészítésnek szántam a kérdéseket, az ügyvéd úr válaszához, remélem a célzást azért érted. A kitagadás nem olyan egyszerű, mint a legtöbben hiszik, de ha igazolható amit írsz, akkor az már minden bizonnyal elég is lehet (pláne, hogy ha a kitagadás érvénytelen is lenne, a köteles részét kifejezetten kérnie kellene, ha valóban nem kell neki tőled/innen semmi, akkor meg van oldva az ügy).
Kedves Fórumozók!
Köteles rész iránt pert indítottam,az alperes arra hivatkozik,hogy mikor az ajándékozás történt ő szólt róla nekem,telefonon,de én az ajándékot elutasítottam.Majd egy rokonunkat megjelölte tanúnak mondván ő hívott fel,és ezt neki mondtam.És egyébként sem törődtem az elhunyttal.Ilyen ellentmondásos sztorit elfogad a bíróság?Kell a tárgyalásra bizonyítékokat gyűjtenem?Vagy köteles résznél elég az ajándékozás ténye,és mindenképp jár a kötelesrész,bármit talál ki az ellen oldal?Köszönöm ha valaki tudna segíteni.
Üdvözletem!
Szüleim elváltak 1985-ben. Közös tulajdonban lévő házukat 50-50 %-ban osztották el, ami a mai napig mindkettőjük nevén van.
Apám maradt a házban, vállalta, hogy kifizeti anyám részét.
1986-ban anyám új lakást vásárolt a saját nevén. (amibe az új élettársával, és újszülött lánygyermekükket költöztek be).
Apám fizetett anyámnak x Ft-ot, illetve vállalta, az újonnan vett lakás törlesztő részleteinek fizetését. Pár év után nem fizette tovább, kb a tartozás 40 % áll még fent.
Pár éve anyám a saját nevén lévő lakását húgomnak ajándékozta, engem nem is értesítettek a dologról. (Jó rokoni kapcsolatot ápolunk, nem szolgáltam rá a kitagadásra.) Azt a magyarázatot kaptam, hogy az élettárs anyja kifizette a lakás fennmaradó hitelét, és az volt a kikötése, hogy irassák a húgomra.
Kérdésem az lenne, hogy nekem jár-e köteles rész, (és mennyi) illetve ha már elévült, hogyan tudnék jogot formálni a nekem járó részre?
Illetve, hogy mit tudnék tenni, ha esetlegesen anyám a nevén lévő ház részét (papíron 50 %) is a húgomra akarná iratni?
Válaszukat előre is köszönve!
Ki halt meg?
(Láttam már zajos feladatot, tényállást - de ebben szinte csak zaj van.)
sanyi73.10,
A köteles rész jár, ha kéred, az elhunyt halála előtti tíz évben adott ajándékok után is. Természetesen, ha lemondtál a köteles részedről, vagy magáról az öröklésről, akkor az lehet kizáró ok, de ezeket szerintem érvényesen leginkább írásban lehet(ett volna) megtenni.
A bíróság nincs kötve semmihez, tetszőlegesen fogadhat el bizonyítékokat. Szerintem egy rokon tanú arra, hogy telefonon te lemondtál a köteles részedről, nemigen lesz elég. Márpedig bizonyítani neki kell majd. Egyébként meg az, hogy az ajándékot akkor elutasítottad, önmagában nem jelenti semmiképpen azt, hogy a köteles részedről is lemondtál volna.
wx18
köszönöm a gyors választ!
Üdvözlöm!
Idős édesapám tulajdonában egy kis értékű nyaraló, különálló garázs, kis értékű földterület és egy nagy értékű ingatlan volt.
2015-ben megházasodott, majd az én, egyetlen fia tudta nélkül 2020 elején a feleségének ajándékozta az ingatlant amelyben együtt élnek, ráadásul haszonélvezeti jogot sem tartott meg magának.
Apám nagyon beteg, a felesége ápolja, de én is látogatom rendszeresen, ha szükség van rá, feleségemmel együtt mindenben segítjük.
Kérdésem, hogy az ingatlanon kívül a házasság által a többi tulajdonából is örökölhet-e a felesége illetve 10 éven belüli halála esetén nekem milyen örökség jár. Például kötelesrész?
És ha esetleg a többi tulajdonát is a feleségének ajándékozza halála előtt, akkor számíthatok-e örökségre.
Köszönöm szépen!
Igen. Például. Nem.
„És ha esetleg a többi tulajdonát is a feleségének ajándékozza halála előtt, akkor számíthatok-e örökségre.”
Örökségre nem, de köteles részre természetesen abból is.
Különvagyonként egy lakás 3/4 része van a nevemen. Ha végrendeletben ezt a 2 gyerekemre hagyom, akkor is jár a férjemnek köteles rész?
Ha végrendelet helyett, ajándékozással hagyom a gyerekeimre, akkor is van haszonélvezet a férjemnek?
Ez nem egy könnyű kérdés. Szerintem, ha az ajándékozástól a hagyaték megnyíltáig nem telik el tíz év, akkor köteles részi igényként követelhet haszonélvezetet az elajándékozott ingatlanon. ("Oyan korlátozott mértékre, amely szükségleteit biztosítja" - ami azért, ha nem egy kastélyról beszélünk, az egész lakást jelenti.)
Hadd kérdezzem, miért haragszol ennyire a jóemberre?
2013-ban meghalt az édesapám(25% ingatlan részesedése volt ) aki végrendeletében édesanyámra (szintén 25% ingatlan részesedése volt) hagyta az ingatlan részét. Akkor édesapánk kérésére testvéremmel lemondtunk az örökösödésről.
Így az ingatlan 50%-a az édesanyámé és 50%-a a testvéremé lett. Most 2020-ban édesanyám nekem ajándékozta az ő 50%-os részét.
A kérdésem, hogy az édesanyám után a kötelesrészt az 50%-os vagy az öröklés szerinti 25%-os ingatlanrész után kellene kifizetnem a testvéremnek adott esetben?
safari,
Szerintem az 50% után.
Édesapád után, ha külön nem kötöttétek ki, akkor a köteles részről is lemondtatok (Ptk.7:9.§)
Annak nincs kihatása a mostani ajándékozásra. Ha 10 éven belül elhunyna édesanyád, akkor a testvéred követelhetné az ajándékozás szerinti köteles részt.
Ha ennek kizárása lett volna cél, akkor nem az ajándékozás lett volna a célszerű.
drbjozsef
Logika alapján ha édesanyám megtartotta volna a 50%-ot és időközben elhuny, akkor én is és a testvérem is 25-25 %-ot örökölnénk köteles rész nélkül. Ezért gondolom úgy, hogy ebből kiindulva kellene nekem csak a 25%-a után megfizetnem neki a köteles részt.
Bár az Ön által elmondottak is igaz lehet, ezért nem
egyértelmű ez nekem. Nem tudom mi lett volna ehelyett a célszerű megoldás.
"Szerintem az 50% után.
Édesapád után, ha külön nem kötöttétek ki, akkor a köteles részről is lemondtatok (Ptk.7:9.§)
Annak nincs kihatása a mostani ajándékozásra. Ha 10 éven belül elhunyna édesanyád, akkor a testvéred követelhetné az ajándékozás szerinti köteles részt.
Ha ennek kizárása lett volna cél, akkor nem az ajándékozás lett volna a célszerű.
safari,
Például megvehetted volna tőle. A visszterhes szerzés nem tartozik a köteles rész alapjába.
Ha az ügyvéd meg megkérdezi aláíráskor, hogy megtörtént-e a pénzátadás, megszámoltátok-e, akkor igent mondtok, és elég ha ti tudjátok, hogy esetleg mégsem. De akár meg is történhet a kifizetés, legfeljebb anyukád "elkölti" azt a pénzt.
De egyébként ha olyan a viszony, meg kell beszélnetek hárman, hogy mi volt az akarat, és a testvéred ne kérje a köteles részt. Mondjuk most már nem is igen tehettek mást. Aztán vagy betartja, vagy nem. De a köteles részt igényelni kell, ha nem kéri, nem kapja meg.
Kovács_Béla_Sándor
Valóban nem kérdésként fogalmaztam meg, hanem feltevésként.
"A köteles rész alapja az, amit a jogosult törvényesen örökölt volna."
Ha jól értem akkor a testvérem csak a 25% után kérheti a köteles részt?
Mondjuk úgy, hogy azt kell hozzászámítani az ő köteles része alapjához.
Ó, már értem, mit nem értettem. Tényleg félreérthető volt, fel sem tűnt eddig.
Szóval persze, az ingatlan 25%-a (amit örökölt volna a testvér ha nincs ajándékozás) lesz a köteles részi alapjába számolva, pont azért mert a "teljes 50%" ajándékozás számít - én így értettem a kérdést. De lehet, hogy rosszul.
Ne mentegetőzz, okkal értetted félre.
Kovács_Béla_Sándor
drbjozsef
Köszönöm a válaszokat!!!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |