Öröklés - haszonélvezeti jog?


Tomsawier # 2019.10.09. 10:52

Vegyétek tárgytalannak a kérdést, inkább elmegyek egy ügyvédhez, ilyen "segítségre" nincs szükségem.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.09. 10:16

(Még lehetne, hogy a család benjaminja, de akkor is nagyon nehéz elképzelni, hogy a másik két gyerekkel való kapcsolattartás során, a családi eseményeken - születésnapok, ballagások, esküvők, keresztelők, temetések stb. - csak találkozniuk kellett volna.)

wers # 2019.10.09. 10:08

Farkasok nevelték fel?

:) gondolom az anyja, de én sem értem, hol bujtatták el az apa elől.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.09. 09:41

Apám nem is ismeri, soha nem látta.

"És ezt itt így hogy?" Farkasok nevelték fel?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.09. 09:40

Ezt apád dönti el, nem te.

Tomsawier # 2019.10.09. 08:44

Üdv mindenkinek.

Hivatalosan 3-an vagyunk testvérek. Ketten édestestvérek, a harmadik csupán azért került apám nevére, mert akkoriban férj-feleség voltak anyámmal. Az eredeti apa letagadta, anyám-apám meg nem tettek semmit az ügy érdekében. Apám nem is ismeri, soha nem látta.
Megpróbáltam megbeszélni a harmadik testvérrel, hogy a leendő örökségéről mondjon le apám felől, de hallani sem akar a dologról.
Nemrégiben meghalt nagyapám (aki hátrahagyott egy ingatlant), és közeleg a hagyatéki.
A kérdésem a következő:

  • Hogy ne legyen még köteles rész sem a harmadik gyermek felé apám halála esetén, így a hagyatékin kérhető az, hogy az édestestvérem, vagy az én nevemre kerüljön apánk helyett a nagyapám ingatlanjának az 1/2 része? Azért 1/2, mert apámnak van még egy testvére.

Ez esetben apánk lehet még haszonélvező a fél házán attól, hogy én lennék az új résztulajdonos?

  • Ha ez nem járható út, akkor elajándékozhatja a saját részét nekünk? A későbbiekben ez megtámadható -e?
  • Esetleg ha eltartási szerződést köt apámmal az édestestvérem, akkor is jár köteles rész a harmadik gyermeknek?

Milyen lehetőségek vannak még?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.25. 16:54

A haszonélvezetet nem érinti a lemondás. Hiszen azt nem örökölte.
Köteles részt az unokáktól követelhetsz. (Aminek az alapját a haszonélvezet éppenséggel csökkenti.) De lehet, hogy amit örököltél, elérte köteles részed értékét.

MikkaMakka68 # 2019.06.25. 15:50

Üdvözletem!

Olyan kérdésem lenne hogy a testvérem ajándékba adta anyánknak az ingatlanját pár éve de holtig tartó haszonélvezetet jegyeztetett be magának. Anyánk meghalt, és ezt az ingatlant végrendeletben az unokáira hagyta. Testvérem visszautasította az örökséget, mert más is volt, de mi a helyzet így a haszonélvezetével? Az marad holtáig vagy törlődik hogy visszautasította az örökséget? A végrendelet felülírja a korabbi ajándékozási szerződést? A haszonélvezet értéke miatt kérhetek erre köteles részt? Üdv

Lyonee # 2019.05.26. 13:24

Az, hogy valakit becsaptak, mindig utólag derül ki.

drbjozsef # 2019.05.25. 18:30

Lyonee,

Bocs, én nem így értettem a kérdezőt. A "lányok" a kérdező feleségének a testvérei. De most többedszer átolvasva igazad lehet. Ez így valamennyire más megvilágításba helyezi a dolgot, de biztosan volt okuk odaadni azt a részt. Ha odaadták, akkor nem az övék, és az édesanyja úgy rendelkezik vele, ahogy akar. Lehet, hogy "becsapták". De akkor miért adta oda? A sérelem akár jogos is lehet, de jogilag nemigen látom, számít-e ez. Mert nem.

Lyonee # 2019.05.25. 18:14

drbjozsef
Te tényleg azt gondolod, hogy azért adta a feleség az anyjának az örökségét, hogy a testvéréé legyen?

drbjozsef # 2019.05.25. 17:42

szabi55,

Pont kettővel a kérdésed alatt kérdeztem kb. ugyanezt attól a kérdezőtől : Ti tényleg úgy gondoljátok, hogy a párod édesanyjának nincs joga TELJESEN tetszőlegesen rendelkeznie a SAJÁT vagyonáról?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.25. 14:41

Már ki van. De legalább a temetésbe nem kell majd beszállnia.

szabi55 # 2019.05.25. 11:22

Üdv! Segítséget szeretnék kérni. Feleségem egyik testvére pár éve meghalt. Két huga és az anyja örökölt utánna.A lányok az anyjuknak adták ezt a részt. A nejem huga eltartási szerződést kötött az anyjával amit utólag tudtunk meg.A földhivataltól kapott levél szerint az összes ingó és ingatlan a hug nevére került. A kérdésem az volna, hogy evvel teljesen kizárható a feleségem az örökségből?
Az ingatlanjog.hu oldalon találtam a következőt: Közeli hozzátartozók egymás közötti tartási szerződései ingyenes formában jönnek létre, a tartás teljesítéséért ellenszolgáltatás nem jár. Mit tehetünk ez ügyben, hogy a feleségem ne legyen kisemmizve?

Szomorú örökös # 2019.05.24. 06:25

Nekem azért csak feltűnt valami...

Apósom haldoklik,van élettársa.50% tulajdonrésze van apósomnak.....Az élettárs haszonélvezeti jogot akar halál esetén

Én azon gondolkodnék el, hogy a kérdező párja az, aki kicsit furán viselkedik, vagy az élettárs, aki most gondolkodik ezen, amikor a párja haldoklik? Tudom, hogy a törvény szerint a kérdés tárgyát takaró emberünk megteheti, hogy haszonélvezeti jogot alapít vagy végrendeletet ír a saját tulajdonára...de azt hiszem, anno ott hibádzhat a dolog, hogy mivel haldoklik, mégis állítólag „ép elméje teljes tudatában” teszi mindezt, úgyhogy akár meg is támadható egy ilyen okirat. Vagy tévedek?

drbjozsef # 2019.05.24. 06:06

Mit lehet az ellen tenni, hogy nem jut hozzá az örökségéhez?

Még él az apja, azt csinál a vagyonával amit csak akar, odaadhatja az élettársnak az egészet. Szerényebben kellene ezt.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.24. 05:30

Végrendelkezhet.
a párom nem jut hozzá az örökségéhez, ” Miért ne jutna? Ő lesz a tulajdonos. (Ha csak nem végrendelkezik úgy az örökhagyó, hogy az állagot is az élettársra hagyja.)

Almaszósz # 2019.05.23. 22:04

Sziasztok! Apósom haldoklik,van élettársa.50% tulajdonrésze van apósomnak,a páromé a másik fele.Na már most. Az élettárs haszonélvezeti jogot akar halál esetén. Megkaphatja? Végrendelkezhet apósom erről? Ha megkapja,a párom nem jut hozzá az örökségéhez, vagy mit lehet ez ellen tenni?

Lyonee # 2019.05.04. 13:00

csillag108
A leírásod alapján nagyon nagy örökségről van szó, és úgy néz ki, hogy igencsak ki akarnak semmizni.
Mindenképpen fogadj ügyvédet! Ha nem jelensz meg, akkor a törvényes öröklés rendje szerint történik az öröklés. Ezt szeretnék megakadályozni, gondolom a hagyatékin rá akarnak beszélni olyan egyezségre, ami csak az ő érdekeiket szolgálja. Az ügyvédet azért is javaslom mindenképpen, mert előtte nem ártana utána nézni, hogy mi mennyit ér. Nehogy egy 100 milliós lakás 50 millióért szerepeljen. Ha a hagyatékin osztályos egyezséget köttök, szükséged lehet az ügyvéd tanácsára, hogy az elfogadható-e számodra.

drbjozsef # 2019.05.04. 06:52

csillag108,

Azt mondjak a masik ket hazban a kozepso ocsem illetve az anyam lakik es hogy ezert nem lehet arra kerni oket hogy eladjak vagy kifizessenek nekem belole barmely reszt. Igaz ez?
Kérni lehet. Legfeljebb nem teljesítik. Ha megöröklöd valamekkora tulajdonrészét (bármelyik ingatlanból), akkor azt a többiek engedélye nélkül simán eladhatod. Már ha találsz olyan vevőt, aki megveszi egy lakott ingatlan harmadát vagy negyedét. (Egyébként egy 120 milliós ingatlan negyedét 10-12 millióért biztos megveszik. És annak a családod se fog örülni). A családtagjaidnak csak elővételi joguk van, ha Te eladod, ugyanannyiért megvehetik ők is ha akarják.

Vagy, ha nem akarod olcsón elkótyavetyélni, akkor indíthatsz pert bíróságon a közös tulajdon megszüntetésére. Ha nem tudják kifizetni a részed, akkor el fogja a bíróság árverezni az ingatlan(ok)at.

Azt is allitjak hogy ha nem jelenek meg szemelyesen a targyalason akkor nelkulem dontenek es hogy az alairasomra sincs szukseg. Igaz ez?
Nem igaz. A nevedben nem nyilatkozhatnak, ha nincs végrendelet, a törvényes öröklés rendje szerint adja át a közjegyző a hagyatékot. De érdemes ott lenned.

Anyam arrol is le akar beszelni hogy ugyvedet fogadjak azt sugallja nekem hogy egy ugyved semmit nem tud tenni az erdekemben csak sokba kerul.
Sokba? Konzultálj egy ügyvéddel néhány tízezer forintért, és ha érdemes a többszáz milliós örökséghez ügyvédet fogadni, akkor bőven meg fogja érni neked.

Eredetileg arra akartak ravenni hogy mondjak le minden jogomrol az anyam javara - mert tudtak hogy az anyam amugy is mindent a fiaira akar hagyni. Merges ram amiert nem Magyarorszagon elek es azt allitja emiatt nem illet meg engem semmi (?!).
A leírásod alapján feltehetőleg simán hazudik.

Mikor kifejeztem hogy szerintem ez igy nem helyes nekem tamadtak hogy hogy lehetek ennyire erkolcstelen hogy a csaladom ellen akarjak birosagra menni. Pedig en csak kepviseltetni akartam magam mert nem ertek a joghoz foleg tavolbol.
Neked kell eldönteni.

Van-e jogi szabalyzat/mod/kenyszer arra hogy a kiszabott tulajdonreszeket kifizessek a csaladtagok vagy hogy eladjanak olyan lakast amiben nem lakik senki a csaladbol?
Lásd fent. A hagyatéki tárgyaláson meg is egyezhettek, melyik ingatlant ki kapja, és akkor közös tulajdon sincs.

Igaz-e az hogy az alairasom nem szukseges egyaltalan?
Nem, nem igaz. Illetve, annyiban igen, hogy a közjegyző nélküled is át fogja adni a hagyatékot, de ha nem vagy ott, és nem egyezel bele semmi változtatásba, akkor a törvényes öröklés szerint adja át.

Kiderult hogy a legkisebb ocsem mar apam halala elott megkapta az egyik lakast mert abbol el hogy azt kiadja airbn-n. Ez a lakas olyan jol szitualt hogy allitolag minimum 120 milliot er.
Ha ezt édesapád halála előtti tíz éven belül ajándékozta neki, akkor abból a részből köteles részi igényed lehet.

Azt allitja anyam hogy apam halala utan semmi penz nem volt a bankszamlajan amit el lehetne osztani.
Mindegy mit állít, a közjegyző a banktól le fogja kérni a halála napján érvényes számlaegyenleget. Ha a halála előtt kivették a pénzt, akkor azt tényleg bukod. Ha utána, akkor az a hagyatékba tartozik, és visszakövetelhető.

Azt allitjak hogy SEMMI nem illet engem csak “tulajdonreszek papiron” amikkel semmit nem kezdhetek es hogy majd ha az anyam meghal akkor enyem lehet a legkisebb lakasnak az egyharmad resze ha azt eladjak.
Biztosan igen. Apád részéből a közösen lakott ingatlanjukból anyád tulajdonrészt nem is kap, csak te és a testvéreid. A többi hagyatékból egy "gyerekrészt".
A többi is hülyeség, a "csak" tulajdonrész pont olyan, mint amit ők is kapnak. És mint fent írtam, eladhatod, vagy a közös tulajdon megszüntetésére pert indíthatsz. Nincs más, ha ki akarnak semmizni, és nem hajlandóak a megegyezésre.

A legjobb tanács ami adható, hogy keress fel egy ügyvédet. Ha külföldön élsz, macerásabb, de itt nyilván több tízmillió forintról van szó. Vagy lemondsz róla, vagy keresel ügyvédet.

csillag108 # 2019.05.04. 04:35

Udvozlet Mindenkinek,

Kerem aki tud valaszoljon.. Edesanyam azt allitja, hogy ha nem vagyok jelen a hagyateki eljarason akkor semmi nem fog illetni engem es hogy az alairasom sem szukseges ahhoz hogy egy rendelet megszulessen vagy jogeros legyen.

2 luxus haz es 2 jol szitualt lakas az orokseg. Meg auto meg penz meg butorok.

Azt allitja anyam hogy apam halala utan semmi penz nem volt a bankszamlajan amit el lehetne osztani.

Kiderult hogy a legkisebb ocsem mar apam halala elott megkapta az egyik lakast mert abbol el hogy azt kiadja airbn-n. Ez a lakas olyan jol szitualt hogy allitolag minimum 120 milliot er.

A masik ocsem a csalad luxus nyaralojaban el mar evek ota es nem is szandekszik onnan elmenni ugymond “atvette azt”. Szauna, to a kertben, borospince, tobb szint..

Anyam a csaladi fo hazban el es oda epittetett most a legkisebb ocsemnek egy zenestudiot 11 millioert illetve most szandekszik kiboviteni a hazat ugy hogy oda is koltozhessen a legkisebb ocsem. Arra varnak hogy a nagymama meghaljon hogy azt is beepitsek. Meg az en egyetlen megmaradt szobam is be akarjak epiteni hogy nagyobb legyen a plusz resz a kisocsem csaladjanak.

Van meg egy lakas ami negyed annyit er mint barmelyik masik ez ki van adva es anyam nem hajlando eladni mert azt mondja ez az o “havi nyugdija”.

Azt allitjak hogy SEMMI nem illet engem csak “tulajdonreszek papiron” amikkel semmit nem kezdhetek es hogy majd ha az anyam meghal akkor enyem lehet a legkisebb lakasnak az egyharmad resze ha azt eladjak.

Azt mondjak a masik ket hazban a kozepso ocsem illetve az anyam lakik es hogy ezert nem lehet arra kerni oket hogy eladjak vagy kifizessenek nekem belole barmely reszt. Igaz ez?

Azt is allitjak hogy ha nem jelenek meg szemelyesen a targyalason akkor nelkulem dontenek es hogy az alairasomra sincs szukseg. Igaz ez?

Anyam arrol is le akar beszelni hogy ugyvedet fogadjak azt sugallja nekem hogy egy ugyved semmit nem tud tenni az erdekemben csak sokba kerul. Pedig en kulfoldon elek es nem tudok csak ugy hazaugrani meg a datumot sem adtak meg es csak ugy repulojegyet venni hirtelen nem konnyu.

Eredetileg arra akartak ravenni hogy mondjak le minden jogomrol az anyam javara - mert tudtak hogy az anyam amugy is mindent a fiaira akar hagyni. Merges ram amiert nem Magyarorszagon elek es azt allitja emiatt nem illet meg engem semmi (?!).

Mikor kifejeztem hogy szerintem ez igy nem helyes nekem tamadtak hogy hogy lehetek ennyire erkolcstelen hogy a csaladom ellen akarjak birosagra menni. Pedig en csak kepviseltetni akartam magam mert nem ertek a joghoz foleg tavolbol.

Elkepeszto szamomra hogy ennyire megvaltozott a csaladom vagy tan ennyire nem ismertem oket eddig..

Van-e jogi szabalyzat/mod/kenyszer arra hogy a kiszabott tulajdonreszeket kifizessek a csaladtagok vagy hogy eladjanak olyan lakast amiben nem lakik senki a csaladbol?

Igaz-e az hogy az alairasom nem szukseges egyaltalan?

Elore is vegtelenul koszonom!! Mindenkinek aki idaig eljutott.


KOSZONET minden hozzaszolasert, gondolatert, javaslatert! Azoknak is akik csak gondolatban tettek hozza.

Szomorú örökös # 2019.05.04. 04:24

Noémi9797

Ha a párod édesanyja az egész ingatlanra vonatkozó, holtig tartó haszonélvezettel rendelkezik, akkor el kell fogadni, hogy ő rendelkezik az ingatlan felett kizárólagos joggal. Mivel a haszonélvezet felülírja a tulajdonjogot.

mi nem adhassuk ki a reszunket albérletbe hanem majd O fogja!

Ha a párod ugyanolyan feltételekkel igényt tart a saját részére, akkor neki köteles az édesanya kiadni a lakrészt bérletbe, nem tagadhatja meg, mert a párod a tulajdonos. Azonban ha az egész ingatlant akarja bérbe adni, akkor a haszonélvezőnek ilyenkor kutya kötelessége átadni, azaz úgy nem igazán megy a dolog, hogy közben ő is ott marad. Főleg hogy ilyen „frankó” közöttük a viszony.

Viszont van egy nyaraló amin a páromnak is öröksége van a nővére az engedelyunk nélkül adja ki a nyaralót mi meg nem tudunk eljutni mert a párom noverenel van a kulcs. Úgy gondolom ez se jogos mert a páromnak is joga van hogy használja illetve egyáltalán beleszoljon nyaraló kiadasaba.

Én nem vagyok jogász, de ha nem tud a nővérével megegyezni a nyaraló használatában, akkor ahogy tudom, itt lehet kérni a közös tulajdon megszüntetését a bíróságtól, ami nem egy olcsó lehetőség. Viszont az ott hozott döntés nem szabadon választott megoldás a nővér felé, hanem őt is kötelezi, mint ahogy a perköltséget sem kizárólag győztes vagy vesztes fizeti, hanem közösen a tulajdonosok.

a párom nem akar besegiteni neki a munkába mivel ebből nincs hasznunk

Hát bocsi, de aki haszonon gondolkodik, mikor az édesanyjáról van szó, arra csak azt tudom mondani, hogy no comment... :-O

Noémi9797 # 2019.05.03. 18:45

Üdvözlöm! Azért írok mert a párom edesanyjaval élünk együtt aki a haszonélvező. Viszont anyósom teljesen Kismarja turni az örökségből. A páromnak több öröksége is van amin szintén anyós a haszonélvező. anyósom kutyát tenyészt viszont makacs módon közölte velünk hogy kötelessége a páromnak besegiteni lakhatasert cserébe vagy pedig fizessuk A rezsit! Én úgy gondolom ez nem jogos. A párommal szeretnénk külön menni és félő hogy teljesen megvon tőlünk mindent. Azt mondta hogy bármikor kidobhat minket illetve mi nem adhassuk ki a reszunket albérletbe hanem majd O fogja! A kérdésem az lenne van e valami megoldás hogy ne zsaroljon anyosunk illetve megtudja a páromat vonni az oroksegtol ? Amiatt van mert a párom nem akar besegiteni neki a munkába mivel ebből nincs hasznunk és külön akarunk költözni mert zaklat . Viszont van egy nyaraló amin a páromnak is öröksége van a nővére az engedelyunk nélkül adja ki a nyaralót mi meg nem tudunk eljutni mert a párom noverenel van a kulcs. Úgy gondolom ez se jogos mert a páromnak is joga van hogy használja illetve egyáltalán beleszoljon nyaraló kiadasaba.

drbjozsef # 2019.05.03. 09:19

Diana2007,

Az lenne a kérdésem hogy férjem halála esetén jelenlegi öröklési rend szerint a 2 gyermeke és 1/3, 1/3 és én is 1/3 részt öröklünk és én még a haszonélvezetet kérném. De ha esetleg a férjem csináltat ügyvéddel egy olyan végrendeletet amiben énnem öröklök tulajdont (a fiam miatt mert az meg az én halálom esetén ő örökölné) csak a két gyermeke fele- fele arányban abban az esetben megmarad e nekem a halála esetén a haszonélvezeti jog öröklése vagy esetleg abból is kiírható vagyok??

Rosszul tudod.
A túlélő házastárs az örökhagyóval közösen lakott lakásból és annak felszerelési tárgyaiból NEM örököl tulajdonjogot, csak haszonélvezetet. Ebből nem kapsz 1/3 részt. Viszont minden másból ami a hagyatékban van 1/3 részt örökölsz (haszonélvezet nélkül).

Bárkinek juttatja a férjed a tulajdonjogot a közösen lakott lakásból, a haszonélvezet megillet téged.

Diana2007 # 2019.05.03. 08:18

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Röviden leírom az előzményt és a kérdésemet.
2007 ben házasodtunk a férjemmel. Ő egyedüli gyermekként mindent megörökölt szülei halála után 2000-ben. Pl egy nagy értékű házat amit megismerkedésünkkor eladott és annak az árából vett egy új házat amiben élünk . az ő tulajdoni hányada 1/1. 2006-ban költöztünk ebbe a házba. Nekem nincs tulajdonom benne mivel ő a szülői örökségből vette. 2007-ben összeházasodtunk. Gyermekünk közös nincs. Neki van 2 saját nekem 1 saját. Házasságkötéskor az ő gyermekei 13-14 enyém 11 éves volt. csak az enyém élt velünk de már ő is kirepült. Az lenne a kérdésem hogy férjem halála esetén jelenlegi öröklési rend szerint a 2 gyermeke és 1/3, 1/3 és én is 1/3 részt öröklünk és én még a haszonélvezetet kérném. De ha esetleg a férjem csináltat ügyvéddel egy olyan végrendeletet amiben énnem öröklök tulajdont (a fiam miatt mert az meg az én halálom esetén ő örökölné) csak a két gyermeke fele- fele arányban abban az esetben megmarad e nekem a halála esetén a haszonélvezeti jog öröklése vagy esetleg abból is kiírható vagyok?? Fontos lenne tudnom a jövőmre nézve . Nekem semmilyen ingatlan tulajdonom nincs csak aegy kertem egy kis faházzal külterületen ami saját tulajdonom. Várom válaszát. Üdv. Dia