Gyermektartás, Láthatás


palmafa # 2021.04.20. 17:57

Jó estét

Segítséget szeretnék kérni válás esetén:

  • mivel a férjem minimális béren van bejelentve a munkáltatójánál(de több fizetést kap), mennyi gyerektartásra vagyok jogosult tudván hogy egy 20 éves fogyatékos gyerekünk és egy kiskorú egészséges gyerekünk van?(az esetemben azért fontos mert a gyerekemnek speciális szükségletei vannak).
  • a lakáshasználattal kapcsolatban (közösen vásárolt lakás,tehermentes), ha nem szeretnénk tovább együtt élni és az apa elköltözne, de a kapcsolattartás miatt alkalmaként itt tartózkodna, mi javasolt írni a válási keresetben ? (az "önként és visszatérési szándék nélküli elköltözés" az apa részéről nyilatkozata mit jelentene jogilag?).

Nyilván a későbbiekben, ha picit leülepszik a dolog, elkezdjük majd a lakás értékesítését, de jelenleg a helyzet kívánja hogy így legyen.

Előre köszönöm a segítségüket.

elkeseredett # 2010.06.18. 07:14

Hali!
Ilyet SE montam, irtam soha!!!!! Apukának nem kell "eltartania", csak "tartásdíjat" kell fizetnie.
Kösz!
Nem is keresek olyan bírót, aki szerint "csak és kizárólag az apuka dolga eltartani a gyereket/gyere­keket". Olyat keresek aki megérti a törvény azon elvárást:
"A gyermeket gondozó szülő a tartást természetben - ez a része maximálisan megvalósul -, a különélő szülő elsősorban pénzben szolgáltatja (gyermektartás­díj) - ez a része nem valósul meg, jelen időszakban még a törvényadta határokon belül se és a lehetőségein belül se! -.“
De jelzem örömömre szolgál, hogy a bíró érti...
Üzenem mindenkinek, ne hagyja magát!
Üdv

marcika # 2010.06.16. 08:48

"Egyébként pedig ha nem elég a gyerektartás az igazolt kiadásokra és a kiegészítéssel együtt sem, akkor újra kell tárgyalni a tartásdij problémáját, ”"

Nem fogsz olyan bírót találni, aki szerint csak és kizárólag az apuka dolga eltartani a gyereket/gyerekeket.

elkeseredett # 2010.06.16. 08:38

Hogy lehalkult ez a topic...
DE másikban látom másoknak is baja van a leghangosabbakkal...
Kedves monalisa1 remélem magadra ismersz... (netán elgondolkozhatnál rajta...!)
Üdv

MajorDomus # 2010.06.03. 16:57

Elkeseredett

Soha senki nem mondta hogy a segitő szándéku hozzászólók
Mértékadónak számitanak.
Mi csak ingyen és bérmentve próbálunk segiteni szerény tudásunk alapján.
Neked senki sem tiltja, hogy ügyvédhez fordulj. Aki pár tizezer forintért elmondja, ugyanezt !

A segitségért még köszönetet sem várunk, de az olyan beirásokat sem mint a tied !

monalisa1 # 2010.06.03. 16:06

Majd ha az apa több fizetést kap akkor a t.díj összege iránt módosítási kérelemmel lehet a bírósághoz folyamodni, ha nem, akkor a kiadásokat muszáj visszafogni.

Egy volt családjogi bíró -egyébként rendszeres fórumozó- többször is leírta már hogy miként esik az anya a saját csapdájába ama "igazolt kiadások" miatt.

Na Isten áldjon.

elkeseredett # 2010.06.03. 06:11

Kedves Mona1!
Hát élj Te úgy, hogy "hiába..." ..."az egész Csjt-t" HA...
és innen elereszted a fantáziádat. De tudomásul kell venni, hogy nem Mona1 a mérvadó ebben a témában sem és másban sem, hanem a hatályos magyar jog! Ehhez kell igazodnia mindenkinek!
NEM MUSZÁLY kiegészíteni, hanem célszerű...
Egyébként pedig ha nem elég a gyerektartás az igazolt kiadásokra és a kiegészítéssel együtt sem, akkor újra kell tárgyalni a tartásdij problémáját, de továbbra is a CSjt az irányadó nem pedig Mona1!!!!!!
Üdv

monalisa1 # 2010.06.02. 13:09

TIAMON

Ha a jelen felállás mindkettőtöknek hallgatólagosan megfelel akkor nem szükséges bírósághoz fordulni - és kívánjad magadnak hogy ez maradjon így sokáig is még.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.06.02. 13:01

elkeseredett

Hiába írod ide az "egész" Csjt-ét, ha a t.díj nem fedezi a gyermek igazolt szükségleteit, a gondozó szülőnek muszáj a sajátjából azt kiegészíteni - akár saját kárára is.

TIAMON # 2010.06.02. 10:28

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy minden esetben kell-e gyermekelhelyezési pert indítani?
Nálunk a rövid történet arról szól, hogy már 7 éve nem él velünk az apa, (évi 2-3 alkalommal látja a gyerek, de nem is hiányzik neki) de sosem volt abban vita, hogy velem éljen-e vagy vele. El sem tudta volna tartani! Ebben az esetben is KELL az elhelyezési per? Végül is oda vittem eddig is, ahova akartam... bele nem szólt... nem is tudott róla... nem is érdekli(?), még az is lehet.
Mondjuk az útlevél miatt mindig kellett az ő aláírása is... De ennyi. Teszem hozzá azt is, hogy a "gyermektartás" költségeibe nem száll be... egy fillérrel sem. Elégedjen meg a gyerek a szülinapi és a karácsonyi ajándékkal.
Köszi

elkeseredett # 2010.06.02. 09:24

Tehát akkor, hogy aki nem tud a hivatkozott Családjogi Törvényhez (Csjt) hozzáférni:
"
69/A. § (1) A szülő a saját szükséges tartásának rovására is köteles megosztani kiskorú gyermekével azt, ami közös eltartásukra rendelkezésre áll. Ez a szabály nem irányadó, ha a gyermek tartása vagyonának jövedelméből kitelik, vagy a gyermeknek tartásra kötelezhető más egyenesági rokona van."
pl. nem köteles az anya, ha van Apa... (és persze fordítva is!)
Kedves Monalisa1! Figyeld csak:
"(2) A gyermeket gondozó szülő a tartást természetben, a különélő szülő elsősorban pénzben szolgáltatja (gyermektartásdíj)."
(szó sincs arról amit it összeirogattatok SŐT!)

69/A. § (1) A szülő a saját szükséges tartásának rovására is köteles megosztani kiskorú gyermekével azt, ami közös eltartásukra rendelkezésre áll. Ez a szabály nem irányadó, ha a gyermek tartása vagyonának jövedelméből kitelik, vagy a gyermeknek tartásra kötelezhető más egyenesági rokona van.
(2) A gyermeket gondozó szülő a tartást természetben, a különélő szülő elsősorban pénzben szolgáltatja (gyermektartásdíj).

"Mindkét szülő jövedelmi- és vagyoni viszonyaira is figyelemmel kell lenni a gyermektartásdíj mértékének meghatározásakor. A szülők anyagi helyzetének feltárása érdekében bizonyítást kell lefolytatni.
A gyermek természetbeni tartását biztosító szülő oldalán értékelni kell: a gyermek gondozásával együttjáró időbeni elfoglaltságot. betegség esetén gyógykezelésével járó rendkívüli kiadásokat, ápolásból keletkező táppénzes állományból adódó keresetveszteséget, a lakhatás biztosításából adódó, magára vállalt kiadásokat és mindazt a többletmunkát, amit a gyermek ellátása von maga után.
A tartás pénzbeni teljesítésére köteles szülő jövedelmi, vagyoni viszonyainak feltárása érdekében ugyanolyan bizonyítást kell lefolytatni, mint a gyermeket gondozó szülő jövedelmi- és vagyoni viszonyaira nézve."
Kedves gondozó szülők! Tehát ne dőljetek be az olyan dumáknak, amit itt erőltetnek egyesek... Igenis figyelembe kell venni és figyelembe is veszi a törvény a gondozás ÉRTÉKÉT!!!!
... tudod Monalisa1...????

monalisa1 # 2010.06.01. 18:57

Valamint írd be a Google keresőbe a "tartásdíj állam általi megelőlegezése" kifejezést és a megjelenő x számú találat egyikéből-másikából hasznos tudnivalók olvashatók ki.

monalisa1 # 2010.06.01. 18:46
monalisa1 # 2010.06.01. 18:43

Bizonyára a végrehajtó mondja helyesen.

Tértivevényes levélben fordulj a gyámhatósághoz kérve a t.díj állam általi újbóli megelőlegezését. (Ha esetleg elutasítják azt hivatalosan meg kell indokolniuk, mely ellen lehetőség van feljebb fellebbezni.)

Amúgy lehet hogy ama ürlap innen az net-ről letölthető, próbálj rákeresni.

"Mona"
laikus hozzászóló

elkeseredett # 2010.06.01. 18:39

Kedves Major Domus!
Ezt sem irja a "Családjogi Törvény"! az ellenkezőjét viszont igen!

elkeseredett # 2010.06.01. 18:36

ÜDV!
Szóval paragrafust nem sikerül megírni... DEVAJON MIÉRT IS???? -talán mert nem ir ilyet a Csjt!?
Lehet, hogy nem csak értem, de egyenesen tudom, kedves Monalisa1 ! Tehát maradjunk annyiban, ha nem tudsz ilyen jogszabályhelyet írni -és mint az alábbi ábra is mutatja, nem tudsz - akkor ilyen NINCS!
Kérlek többet ne ird tehát le!
Feltéve ha nem akarod, hogy itt mindenki elkönyvelje, hogy hülyeségeket irogatsz....

MARIS2 # 2010.06.01. 18:06

Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék segítséget kérni!
2004-ben a volt férjem nem fizetett gyermektartást, a végrehajtás eredménytelen volt, ezért az állam fél évre megelőlegezte a gyremektartást. Azért csak fél évre, mert a volt férjem visszaköltözött két hétre, s így a gyám hivatal megszüntette az előlegezést. Most 2010-ben a végrehajtás megint eredménytelen lett, s a végrehajtó azt tanácsolta, hogy forduljak megint a gyámhivatalhoz. De a gyámhivatal szóba se áll velem, azzal a kifogással élve, hogy már egyszer az állam megelőlegezte a gyerektartást, mit akarok megint. De a végrehajtó azt mondta, hogy még jogosult vagyok rá, mert a törvény szerint kétszer három évet előlegezhet meg az állam. De a gyámhivatal erre azt mondta, hogy még nyomtatványt sem ad a kezembe, hogy megpróbáljam megigényelni. Most kinek van igaza? Vagy merre forduljak segítségért? Válaszotokat előre is köszönöm!


Kérlek segítsetek!
2004-ben beadtam a végrehajtóhoz a kérésemet, mivel a volt férjem nem fizetett gyermektartást. Pár hónap múlva megkaptam a válas

monalisa1 # 2010.06.01. 17:38

elkeseredett

A t.díj annyi amennyi. Azt a gondozó szülő a legtöbb esetben kénytelen kiegészíteni a sajátjából mert a t.díj ritkán elég a gyermek étkeztetésére, az óvodai/iskolai befizetésekre, a ruházatra stb.

Vagyis bár elváltak/szétmentek, de továbra is közösen kell gondoskodniuk a gyermekükről.

Érted-e már?!

MajorDomus # 2010.06.01. 17:21

Ebben semmiféle baromság és félrevezetés nincs !

A szűlőknek egyenlően, egyenlő mértékben kell gondoskodniuk a gyermekről. Egyébként Családjogi Törvény !

elkeseredett # 2010.06.01. 16:04

Sziasztok!
Monalisa1, kérlek ird már meg, hogy ezt honnan szeded, mely tv., mely §-a???? az alábbi irományod:
"Ami a t.díj összegét illeti, tudni kell hogy amennyit az apa fizet annyit nagyjából az anyának a saját jövedelméből is hozzá kell tennie a gyermek havi ellátásához – a gondozásán kívül."

Ez akkora baromság, hogy....! Ne vezess már félre senkit!!!

ObudaFan # 2010.06.01. 09:47

A heti egyszeri kapcsolattartás teljesen normális ajánlat. A gyermektartás mértéke a körülményektől függően általában a jövedelem 15-25%-a.

rolo31 # 2010.05.31. 17:56

Tisztelt Grád András Ügyvéd Úr!
Szeretném a segítségét kérni.
A Párommal különváltak útjaink,nem voltunk megesküdve csak együtt éltünk.
Van egy 3 hónapos közös kislányunk.
Szeretném megkérdezni,hogy milyen időközönként láthatom a kislányomat,és milyen korban lehet hozhatom el az édesanyjától?
Az anyukája,azt modta hogy hetente 1-szer láthatom csak.
Őn szerint szabályos a heti egyszeri láthatás?
A másik kérdésem a gyerektartás lenne.
A fizetésem 45000 ft sajnos,ő ebből mennyit kérhet el gyerektartás jogcímen?
Ő nem akarja a hivatalos utat,hogy elintézük szabályosan ő csak úgy akarja hogy postai csekken adjam fel.
Hány százalékot kérhet el,s emelheti-e ennek összegét,ha nem hivatalosan intézük el hanem csak egymás közt?
Előre is Nagyon Köszönöm a válaszát és segítségét!

Tisztelettel: Eszes Roland(Egy apuka)

monalisa1 # 2010.05.31. 15:40

A gyermek szüleinek kellene nagyon részletesen leszabályozniuk a láthatás/kapcsolattartás dolgát, és ezt le is írni és kölcsönösen aláírni. Aztán a bírósággal jóváhagyatni. Mert csak ezt követően lehet felelősségre vonni -gyámhatóságon keresztül- azt a szülőt aki azt nem tartja be. Amig ez nincs meg addig az anya "cicázhat" az apával...

Ami a t.díj összegét illeti, tudni kell hogy amennyit az apa fizet annyit nagyjából az anyának a saját jövedelméből is hozzá kell tennie a gyermek havi ellátásához - a gondozásán kívül.

Amúgy egy gyermekre az apa nettó havi jövedelmének 15-25%-a ill. fix összegben is meg lehet határozni a t.díjat.

Szóval tanácsos lenne mint a láthatást mind a t.díjat bíróságilag rendezni - igaz eltart egy ideig, de onnantól van jogalap mire hívatkozni, illetőleg számonkérni.

Azt hogy a kislányt "használt" ruhákban járatja, nos nem köteles az apa a gyermek ruházatát ismét és ismét feljavítani - arra ott van a t.díj, valamint az anya is a sajátjából...

Az más kérdés, hogy névnap, születésnap, karácsony stb. valami külön ajándék - ruházkodásban is a gyermekre.

Olvassátok vissza ezt a topikot és a címben közel hasonlóakat: mások közel hasonló problémáiból és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.05.31. 15:23

Bírósághoz. Ha a kapcsolattartás még nem volt szabályozva, arról is dönteni fog a bíróság. Érdemes ideiglenes intézkedést kérni.

veros # 2010.05.31. 14:27

Kedves Forumozók!

Segítséget szeretnék kérni,mert tanácstalan vagyok.
Páromnak van egy 2 éves kislánya.Nem voltak össze házasodva a gyermeke anyjával.Amikor a hölgy elköltözött,megállapodtak egy gyermektartási díjban ami havi 30 ezer ft.(már eleve sokallom) és abban,hogy a kislány 2 hetente az apjánál lesz.(nem bíróságon keresztül)
Én a párommal 7 hónapja vagyok együtt,és látom mi történik.Rendesen fizeti a gyerektartás mégis jó ,ha a gyereket havi 1szer látjuk,és hát ,hogy is mondjam nem látszik a gyereken,hogy "van apaja is".A ruhái fakók,kinyúltak..és sorolhatnám.
A gyerek anyja megszabja,hogy pl szombat reggel mehetünk agyerekért,de már volt rá példa hogy meg volt beszélve,majd közölte, hogy mégsem adja a gyereket.
dióhéjban kb ennyi bár még tudnék mesélni.
A kérdésem az lenne,hogy kihez,hova fordulhatnánk,pl a gyerektartási díj megallapításáshoz??Gyámhatóság?Bíróság?
Tudom,hogy a kettő nem függ összemde én sokallom az a pénzt,ahhoz képest ,hogy nem a megbeszéltek szerint jön a gyerek.
Köszönöm előre is ha valaki,használható tanáccsal tud ellátni!!
:)