Gyermektartás, Láthatás


_Wasp_ # 2009.06.15. 09:52

A kérdésem, hogy tehetek-e panaszt a gyámhatóságon amiatt, hogy nem a gyerekekkel tölti a láthatást?
eredményeset nem.

Ugyanígy szerencsére apa sem tehet ellened panaszt, ha eljársz dolgozni, ahelyett, hogy főállásban otthon lennél.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Ildi42 # 2009.06.15. 09:38

T. Fórumozók!

A gyerekeimtől tudtam meg, hogy a nyári 2 hetes apai láthatásból 1 hetet az édesapjuk benntlakásos táborba fogja iratni őket, amihez nem nagyon van kedvük. A gyerekek sem tudják, hogy milyen táborba és hova, csak azt hogy valahol Zala megyében. (az apa barátnője lakik ott) Mi Gy-M-S. megyében lakunk, az apa is itt lakik, aki a láthatás időpontjában dolgozni fog. Sajnos a volt férjemmel eléggé megromlott a kapcsolatunk, ezért semmilyen infót nem ad nekem ezekről a dolgokról. A gyerekek pedig nem mernek ellentmondani neki, ezért inkább bevállalják a tábort.
A kérdésem, hogy tehetek-e panaszt a gyámhatóságon amiatt, hogy nem a gyerekekkel tölti a láthatást?

monalisa1 # 2009.06.08. 16:03

Pongi65

Ha tényleg a tiéd (?) az a pici, ővele együtt már 2 kiskorú gyermekről kell majd gondoskodnod, így a mindenkori havi összes jövedelmedből egy gyermekre 15-25%-ig számítható.

Azt a 40e Ft/hó fix összeget neked kell tudod honnan- miből vette "a" hölgy.

"Lisa"
laikus hozzászóló

_Wasp_ # 2009.06.08. 14:15

Tisztelt Szerkesztőség!
csak fórumozók vagyunk, a szerkesztőség nemigen fog válaszolni

A barátnőm fél éves együttlét után gyereket akart tőlem, ami ellen nem volt kifogásom. A baba összejött, ezek után 1 hónapos terhesen úgy gondolta a „kedves“, rám már nincs szükség, és lelépett. Meg sem állt a korábbi kapcsolatáig, 3 hónapos terhesen már a régi pasijával élt együtt. Most a gyermek megszületése után viszont kéri tőlem az apasági nyilatkozat aláírását, és a gyerektartási díjat. Ugyanakkor én abban sem vagyok biztos, hogy tőlem van a gyerek?!
nem is lehetsz.

De ha igen, egy nő megteheti, hogy csak arra kelljek neki, hogy összehozzuk a gyereket és utána 18 éven keresztül fizessek?
simán megteheti.

Ha én vagyok az apa, mennyi esélyem van egy gyerekelhelyezési perben egy ilyen „anya“ ellen?
kb semmi. nem veled él a gyermek. De ezt ügyvédhez kell vinni, aki az ügy összes vonatkozásának az ismeretében felelős tanácsot (tippet) adhat

Van már egy 11 éves lányom, házasságban éltem egy tragikus autóbalesetig, most a „kedves“ havi 40e Ft-ot kér gyerektartásra. Ilyen szintű havi kiadással teljesen ellehetetlenítene!
olcsóbb lakásba kell költözni, el kell adni az autót, vagyontárgyakat, pluszmunkát kell vállalni.

A gyermektartásdíj megfizetése (majd) minden más kötelezettséget megelőz.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.06.08. 14:10

be


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Ildi42 # 2009.06.08. 13:39

Kedves Szakértők!

Az apai láthatással kapcsolatban szeretnék kérdezni:
a gyermekem osztálykirándulása az apás hétvégére esik. Be kell-e pótolni ilyen esetben a láthatást, vagy sem?

Előre is köszönöm

kalamalyka # 2009.06.04. 11:30

Addig, míg az apaságodat ki nem mondják (hosszadalmas eljárás, mely valószínűleg az anya kezdeményezésére indul majd) nos addig Te nem vagy bizonyíthatóan a gyermek apja. Ergo - bele ne menj semmilyen alkuba.
Amennyiben kimondták, akkor a fizetésed 15-25%-át bizonyosan le fogják gyermektartás jogcímen vonni majd, ha a bíróság azt apaságod következményeként megállapítja. (ezt is biztosan fogja kérni az anya).
Ha sikerül megegyeznetek egy összegben, mely számodra kedvezőbb, akkor azt is jóváhagyhatja a bíróság, de semmiképp nem olyan összeget, mely a gyermek jogos érdekét - azt, hogy hozzájárulj a neveléséhez - sérti. Akkor marad a %-os megoldás.
Gyemrekelhelyezési perben "az ilyen anya" ellen, aki elkövette azt, hogy gonoszul .... szóval ez nagyon kevés ellenérv. Egy ujszülött pici babát a legdurvább (alkoholizmus, pszichés súlyos betegség, mely lehetetlenné teszi a gyermek nevelésére az anyát) esetben is csak a legritkábban választanak el az édesanyjától.

Na de ha ilyen ledér volt a hölgy, talán nem is biztos, hogy Te vagy a gyermek apja....

Szerintem várd ki a végét. Ha akar tőlled valamit az anya, akkor lépni fog. Ha nem lép, akkor nem is a tied a gyermek. Ha tied akkor be fog bizonyosodni egy DNS vizsgálat alkalmával az eljárás során.
De semmiképp ne alkudj meg szerintem semmiben addig, míg ez nem tisztázódott. Mondd meg kerek-perec az anyának, hogy állsz elébe.
Ő valószínű menni fog és kezdeményezi amit kell.

ha nem, akkor annak is meg lesz az oka.

Pongi65 # 2009.06.03. 22:04

Tisztelt Szerkesztőség!

A barátnőm fél éves együttlét után gyereket akart tőlem, ami ellen nem volt kifogásom. A baba összejött, ezek után 1 hónapos terhesen úgy gondolta a "kedves", rám már nincs szükség, és lelépett. Meg sem állt a korábbi kapcsolatáig, 3 hónapos terhesen már a régi pasijával élt együtt. Most a gyermek megszületése után viszont kéri tőlem az apasági nyilatkozat aláírását, és a gyerektartási díjat. Ugyanakkor én abban sem vagyok biztos, hogy tőlem van a gyerek?! De ha igen, egy nő megteheti, hogy csak arra kelljek neki, hogy összehozzuk a gyereket és utána 18 éven keresztül fizessek? Ha én vagyok az apa, mennyi esélyem van egy gyerekelhelyezési perben egy ilyen "anya" ellen? Van már egy 11 éves lányom, házasságban éltem egy tragikus autóbalesetig, most a "kedves" havi 40e Ft-ot kér gyerektartásra. Ilyen szintű havi kiadással teljesen ellehetetlenítene!
Várom válaszukat, amit előre is köszönök: P. I.

kalamalyka # 2009.06.03. 16:16

Bármikor kérheti. De ahhoz, hogy kiemeljék mellőled igen súlyos indok kell. Történetesen azt kell bizonyítania, hogy alkalmatlan vagy a nevelésére. Az alkalmatlanság közel sem jelenti azt, hogy ha szétmentek a mostani pároddal. Ezen kívül igen súlyos negatívum az, hogy eddig sem foglalkozott a lányával.
Tehát: ha neaggyisten Te szenvedély- vagy másnemű betegséged folytán nem tudnád őt nevelni, vagy talán valami targédia következtében életedet vesztenéd (jajj, még beszélni is rossz ilyesmiről)...vagy a leányzó jelentené ki határozottan 14 éves kora után, hogy egyértelműen ott akar lakni... szóval akkor talán esélye lenne.
De csak úgy a semmiből, ilyen előzmények után......... szerintem majdcsak egyenlő a nullával...

evelin202 # 2009.06.03. 12:25

Kedves Fórumozok!

Az apa lemondott a lányáról igy nálam helyezték el.Gyerektartást nem fizet,láthatást nem kérte.
Mondjuk X idö múlva kérheti az apa hogy mégis ő szeretné nevelni a lányát?Párkapcsolatban nevelem,de valoszinű szátmegyünk a párommal,és nem akarom hogy az apában felcsillanjon valami,hogy elkezdjen kötekedni!
Köszönömszépen!

Judit67 # 2009.06.03. 11:58

Kedves Szakértők!
Fiam apja 2006 óta fizet 20.000 forint gyerektartást. Ha kérem, h emelje meg, mert az óvoda kétszer annyiba kerül, mint a bölcsi, mert már nem jár majd a gyes, eleve két emberre fizetem egyedül a rezsit, és így is folyamatosan dolgozom az alkalmazotti állásom mellett, akkor az a válasza, hogy egyrészt én ne követelőzzek,másrészt meg 'fel lehet egy gyereket nevelni havi 50-60 ezerből'. a láthatás úgy alakult, hogy most már naponta jön, mert amikor dolgozom, ő vigyáz a gyerekre ... így a gyerek előtt ő a ráérő apuka, én az örökké dolgozó anyuka, a gyerek nem érti, hogy én miért dolgozom. Most azzal állt elő, hogy hétvégén mikor el akarta vinni, és kértem, hogy ne, mert hétközben én gyakorlatilag nem vagyok a fiammal, de ő meg folyamatosan, a hétvégét hagyja már meg nekünk, akkor elkezdett hőzöngeni, hogy majd akkor jön 2 hetente és jár neki 2x1 hét az évben, és ő ennek utána fog járni. A fórumokat olvasgatva kezd az az érzésem kialakulni, h elég nagy maci vagyok, h ebbe a naponkénti vigyázásba egyáltalán belementem. Ezek után ő még követelhet plusz hétvégét, plusz egyebeket? Hogyan tudom rávenni magasabb tartásdíjra? Vállalkozóként minimálbérre van bejelentve, azt is csak részmunkaidőben (!), 3 ingatlanja van és rendszeresen 'nyer' a tőzsdén is, most fog egy óriás családi házat felépíteni. Már úgy érzem, kettészakadok a pénzkeresésbe és a bűntudatba, hogy nem vagyok eleget a fiammal.

Grád András # 2009.05.31. 18:20

Kedves Vélemény!

Teljesen egyetértve Monalisa helyes gondolataival azokat kiegészíteném azzal, hogy a helyében bejelenteném a gyámhatóságon, hogy mostanáig hagyta magát teljesen ok nélkül dróton rángatni, de eztán ez nem így lesz. Azért nem árt ez, mert az apa az első sikertelen ilyen kísérlet után várhatóan a gyámhatósághoz fog fordulni, erre jó, ha Ön előre szól nekik. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.05.31. 18:18

Kedves Ferba1!

A bíróságot teljesen felesleges, viszont ha eddig az anya kapta a pénzt, őt értesítse, hogy eztán ne várja, hiszen közvetlenül a gyermek kapja. Egyébként ha a gyermek saját jövedelme elegendő a saját tartására, nyugodtan kérheti a tartásdíj megszüntetését, ha csak részben, akkor a leszállítását. Mivel felélt tartás visszakövetelésének nincs helye, én ezzel nem várnék a helyében. Üdvözlettel:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ferba1 # 2009.05.31. 17:58

monalisa1

Köszönöm a választ.

Kiket kell értesíteni a saját bankszámlára utalásról...gondolok itt pl. a bíróságra.

monalisa1 # 2009.05.31. 17:43

vélemény,

Az ex azért rángathat téged (és a gyermeket) kénye-kedve szerint mert te abban "partner" vagy neki...

A továbbaikban csak és kizárólag a láthatásról megegyezettek szerint, valamint ha az ő hibájából marad el egy-egy láthatás nem vagy köteles pótolni.

A "félfogadás" +/- 20 perc türelmi idő, azon túlmenően isten vele, nem vagy otthon neki sem átadni sem a visszavitelt megvárni - van saját dolgod, elfoglaltságod, programod, jogosan.

A törvény ezt külön nem szabályozza, hanem a két szülőnek kell közös nevezőre jutnia...

Tehát ha nem lépsz fel határozottan és következetesen, továbbra is hülyét csínál belőled - elnézést a keresetlen szóért.

Bármi egyéb, a témával kapcsolatban ezen topicban visszaolvasható - van hasonló panasz/válasz bőven, valamint ott a gyámhivatal ahol végső soron bizonyára elmagyarázzák neki mi a kettő.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.05.31. 17:28

febra1

Nagykorú eltartott esetében már un. felnőttartásról beszélünk, mely általában már alacsonyabb összeg mint az addigi t.díj volt. A kötelezett haladéktalanul forduljon bírósághoz és kérje a kötelezés felülvizsgálatát, külön is tekintettel arra, hogy a nagykorú gyermek már rendelkezik önálló jövedelemmel. Ameddig a bíróság érdemben nem dönt sajnos a jelenlegi összeget kell fizetni... A már saját bankszámlára történő utalás lehetséges.

Egyébként ezen témáról ezen topicban előzőekben nem egy kérdés-felelet volt már, érdemes visszakeresni és elolvasni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

vélemény # 2009.05.31. 17:14

Láthatás

Tisztelt Ügyvéd Úr / Nő !

Kérem a segítségüket.
2006-ban volt a gyermekelhelyezési perem, ahol az apával közösen megállapodva nálam lett elhelyezve a kisfiunk. A láthatásban úgy egyeztünk meg, hogy minden héten péntek 18órától szombat 18 óráig van nála a fiunk.
Az apa jelenleg most azzal szórakozik, hogy péntek előtt egy nappal vagy pénteken szól, hogy nem fogja elvinni a gyereket és természetesen a következő héten ezt úgy pótolja, hogy alig vagyok a gyerekkel.

Én a láthatásnak megfelelően rendeztem be az időmet (szombaton előre kifizetett képzésekre járok, de emiatt az 50%-án sem tudok részt venni, ekkora hiányzás esetén a vizsgáim nem érvényesek).

Nekem az lenne nagy segítség, ha ezt "csak úgy" nem tehetné meg, indokolnia kellene., ha nem jelzi pl. x nappal előtte írásban, hogy valamilyen oknál fogva nem tudja elvinni a gyereket akkor ne tarthasson igényt a pótlásra.

Megengedi ezt a törvény, hogy az apa kénye kedve szerint mozgassa mások hétvégéit? Rengetegszer fordul elő, hogy emiatt a gyerekkel szervezett hétvégi programokat feldúlja és ez nem túl kellemes, biztos átélték már mások is, hogy ez így mennyire bosszantó.

Várom válaszukat, remélem van erre logikus és törvényesen szabályozott megoldás.

Tisztelettel;
Viktória

ferba1 # 2009.05.31. 17:11

Tisztelt Szakértők!

Kell-e gyerektartást fizetni, amikor a "gyerek" már elmúlt 18 éves, de egyetem nappali tagozatán tanul, viszont rendelkezik önálló keresettel? Amennyiben kell, lehetséges-e a gyerek bankszámlájára utalni az összeget?

A választ előre is köszönöm.

monalisa1 # 2009.05.31. 16:49

Érthetően és kellően alátámasztva leírtad, hogy jelenleg mi okból szünetel átmenetileg a láthatás, valamint hogy a lehető legrövidebb időbb belül pótolva lesz. Egy pár soros sms-ben tudasd ezt vele - egyébiránt felesleges vitába keveredni.

Amikor a gyermek már otthon lesz az egyik 2* óra bizonyára alkalmat ad az apa látogatására - és vigyen magával nagy adag fagyit, azt lassan nyalogatva jót tesz a nemrég műtött torokra. Mindeközben beszélni valószínűleg még nemigazán fog tudni - fájdalmai lehetnek.

Aki ezt nem érti meg és csakis az önös vélt érdekeit hajtja, azzal az emberrel egy hasonló kriziskor hasonlóan nem lesz majd könnyű...

Őapaságát tegyék "helyére" a gyámhivatalban.
Mondom: te külön ne vitatkozz vele.

"Lisa"
laikus hozzászóló

kicsiszilvi # 2009.05.31. 10:57

Szakértők segítségét kérném!

Gyermekem manduláit 3 napja kivették, a kórházi tartózkodás miatt elmaradt egy hétvégi apai kapcsolattartás, illetve - mivel heti 2*2óra hétköznapi is van - a lábadozás alatt valószínű, hogy minimum egy hétköznapi is elmarad. Semmiképp sem szeretném a gyerek egészségét kockáztatni, de a hangulata és a fájdalmai sem engedik meg azt, hogy ráncigáljuk.

Apa nagy nehezen értette csak meg ezt, de azóta is - még a műtét alatt is - smsben fenyegetőzik, hogy márpedig én azonnal írjam meg neki - nem hajlandó beszélni velem - , hogy mikor pótolom az elmaradt napokat, különben idejön a rendőrökkel és elviteti.
A gyermek állapota már nem igazán érdekli...
Azt azért megemlíteném, hogy soha egy perc kapcsolattartása nem maradt el miattam, sőt a hétköznapikat is én javasoltam annó neki. A kórházba természetesen bármikor bejöhetett, és telefonon is eléri a gyereket. A gyámhivatal őt sajnos a visszaélései miatt már többször megbüntette. Sajnos már tapasztalatból tudom, hogy a gyerek nem tudna nála pihenni úgy, ahogy most kell neki. Igazából nem a gyermek számít neki, hanem az, hogy engem hogyan bánthat meg a gyereket eszközként használva. Évek múltán is ez élteti.

Én azt az álláspontot vallom, hogy amint a gyerek állapota engedi pótolom az elmaradt egy hétvégi kapcsolattartást, és a 2*2 óra hétköznapit. Ha neki a gyerek tényleg fontos volna, ő is azt nézné, hogy minél hamarabb túl legyen rajta.

Kérdezném, hogy ilyen esetben mi az eljárás, hogyan kell(ene) megegyeznünk a kapcstartás pótlásában? A mandula műtét indok-e arra, hogy a kapcsolattartás elmaradjon, míg rendbe nem jön a gyerek - bevérzés kockázata míg fennáll, kontrollt megvárni... ?

Bodzaa # 2009.05.31. 09:38

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha az apának az adott héten láthatása van, és a gyereket el szeretné vinni Ausztriába raftingolni (befizetett út, oktatókkal, gyereknek is valóra). Az útlevele az apánál. Elviheti, vagy csak az anya beleegyezésével.

Válaszukat köszönöm!

monalisa1 # 2009.05.30. 13:18

A bíróság adott esetben mindkét család körülményeire kíváncsi - helyesen, mert a papírok nem mindig fedik a valóságot - tisztelet a kivételnek. Ezen túlmenően "a" feketemunkából származó jövedelem elég jól behatárolható az életkörülményekből, ami alapja lehet a t.díj újbóli megállapításának pro és kontra. Tehát nem ok nélküli a bíróság előzetes vizsgálódása.

"Lisa"
laikus hozzászóló

anya45 # 2009.05.30. 07:57

Tisztelt Szakértők!
Tartásdíj csökkentést kért a volt férjem, két gyermekre 30.000 ft volt megítélve, ezt 8.000 ft-ra szeretné módosítani. A bíróságon azt kell bizonyítania, hogy anyagi helyzete lényesen romlott az idő óta, amikor ezt az összeget felvállalta. Valószínűleg ez nem lesz egyszerű, mert már akkor sem hivatalosan dolgozott.
A lényeg: Bíróság környezettanulmányt rendelt el MINDKETTŐNKNÉL! Esetében megértem: ingóságai, környezete árulkodhat vagyoni helyzetéről, de a mi esetünkben csak találgatni tudpk, mi célja az említett eljárásnak. (Talán azt szeretnék látni, nem vagyok-e milliomos, nem élünk -e luxusban? Így nem szorulnék apuka pénzére? Amit már több mint egy éve nem is fizet.)

Kérem, aki tudja a választ, Írja meg!
Köszönettel: anya45

ObudaFan # 2009.05.19. 12:44

A gyermektartásdíj módosítását akkor lehet kérni, ha a gyermek szükségletei, vagy bármely fél anyagi helyzete lényegesen megváltozik.

Chili # 2009.05.19. 12:35

Köszönöm a választ ObudaFan.

Ezek szerint nincs mit tenni el kell fogadni továbbra is a helyzetet, ha jól értem. Gondolom a mérséklés kérése esetünkben csak akkor kerülhetne szóba,amennyiben újabb gyermek születne(persze nem az extől :)), vagy akkor sem,mert hivatalosan nincs jövedelme.