Gyermektartás, Láthatás


monalisa1 # 2010.01.04. 18:02

mikos

A napokban már írtam, hogy mivel a gyermekek lakhelye hivatalosan otthon van -az anya meg hozzájárulásod nélkül elvitte őket-, kérjed a rendőrséget hogy hozzák őket vissza. És ehhez a gyámhatóság közreműködő fog lenni.

Egy esetleges ujabb látogatást most mellőzzed - akár már a saját testi épséged miatt is...

"Mona"
laikus hozzászóló

stbzsu # 2010.01.04. 17:57

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Volt férjem jelenleg minimálbért kap hivatalosan, a munkaadója feketén fizeti a keresetének egy részet.
A bírósági határozat alapján a gyerektartás összege a mindenkori keresetének a 20 %-a de minimum 50.000 Ft. A kérdésem az lenne , mennyi gyerektartást
fog fizetni a munkáltató mindezek alapján.
Tisztelettel Stbzsu

monalisa1 # 2010.01.04. 17:51

Hát egynémely "apuka" már csak ilyen...

Ebben az esetben sajna ismét a bírósághoz kell(ene) fordulni és kérni hogy vizsgálják meg a jelenlegi jövedelmi viszonyait, életszínvonalát stb. (Vagyis hogy az általa igazolt jövedelem valójában fedezi-e azt az életnívót ami vélelmezhető nála.) Mert nehogy má' az anyukája tartsa el és/vagy az esetleges barátnője stb. - csak mint példát írtam.

A bíróságnak módjában áll akár emelni is a t.díjat -aktuális kérelem esetén-, ha látja, hogy az apa nem mond igazat...

mikós # 2010.01.04. 17:49

azt szereném kérdezni hogy a volt feleségem elvite a gyerekeket junius 2 dikán azóta nem engedi hogy lásam őket még nem váltunk ell volt már egy tárgyalás békitő de nem békülünk ezt én sem akarom tehát ő nem engedi én voltam őket meglátogatni salgótarjánban meg találétam őket kértem rendőri segitséget hogy segitsenek a csomagokat átt adni a 3 gyereknek de a pasija 2 perc alatt hivott 4 darab cigányt ránk én azt mondta soha nem láthatom a gyerekeket van vaLAMI KIRENDEL PÁTFOGÓJUK DE SAJNA AZ NEM IGAZÁN LÁTA ŐKET OHOL LAKNAK SZÓ SZERINT PUTRI HÁT NEM ÉRTEM HOL VANAK A GYÁMÜGYESEK ILYENKOR MIT TESZNEK SEMIT MERT FÉLNEK SZERINTEM TISZTA BÜDÖSEK A GYEREKEK MEG TETÜSEK ÉS MÉGIS ENGEDIK HOGY OTT LAKJANAK ITTT A SZÉP MINDENÜK MEG MINDEN DE SAJNA EZ A TÖRVÉNY BÁRMILYEN ROSSZ AZ ANYA BÁRMIT CSINÁL MÉGIS OTT VANAK A GYEREKEK

Fonti # 2010.01.04. 17:44

Sajnos tartósan kevesebb...elment munkanélkülire+feketén dolgozik, vagyis tartósan kevesebb.
Köszönöm a választ.

monalisa1 # 2010.01.04. 17:30

Jól mondták a rendőrségen...

Külön írom: ha tartósan kevesebb a jövedelme ezt bizonyítania kell a bíróság előtt és akkor kérheti a t.díj mérséklését, de amíg tárgyban módosító itélet nem születik addig annyit kell fizetnie amennyit/amiképp az előző itélet előír.

Fonti # 2010.01.04. 17:19

De hiányzik, csak azt nem tudtam hova forduljak. Elmentem a rendőrségre, ott aztmondták, hogy menjek a bíróságra és ott kell végrehajtást kérni. Azt is tudom, hogy sokszor a hivatalok nem állnak a helyzet magaslatán, azért kérdeztem itt is.

monalisa1 # 2010.01.04. 17:17

NEM a bírósághoz, hanem a végrehajtóhoz kell menni. (Az itélet/végzés már megvan, tehát arra kell hivatkozni.)

monalisa1 # 2010.01.04. 17:15

Ha neked nem hiányzik az a pénz (...) akkor ne fáradj a végrehajtás végett...

Fonti # 2010.01.04. 17:13

Köszönöm monalisa. És most fél évente menjek végrehajtást kérni a bírósághoz? A kérdéses elmaradásban pont szerepel 1 hónap, amikor nem postán fizetett, vagyis sehogyse. A Gyed-ből vonták, majd 1 hónapot küldött a gyerekkel, majd 1 hónapot nem fizetett. Természetesen elismerem azt a pénzt, amit a gyereknek adott. Nem nyerészkedni akarok rajta, csak azt akarom, ami jár. A többit már a Munkaügyi Kp. utalta, így arról van papírom.

monalisa1 # 2010.01.04. 17:05

A közös ruhavétel stb. dolgában csak annyit -és függetlenül az alábbi kérdéstől-, hogy egy gyermek KÖZÖS - tehát a t.díjon felül is vannak még költségek, kiadások, melyek nem csak és kizárólag a gondozószülőt kell hogy terheljék.

Szerintem.

monalisa1 # 2010.01.04. 17:02

Kedves _Wasp_

Mentségemre én csak ezt a topicot olvastam - és írtam azt amit.

monalisa1 # 2010.01.04. 16:59

Fonti

Nem az a lényeg hogy munkaviszony legyen (...) hanem hogy a t.díj minden hónapban fizetve legyen - maradéktalanul. Tehát az hogy "miből" a teljesítés az nem a te gondod, problémád. (A kötelezettnek akár a saját kárára is de fizetnie kell.)

Haladéktalanul fordulj a bírósági végrehajtóhoz és vidd magaddal az itéletet/végzést. (Az elmaradást is megfizettetik majd vele.)

A továbbaikban pedig postán és/vagy számlára kérd a teljesítést, mert így igazolni tudod ha nem- vagy csak kevesebbet fizetett.

"Mona"
laikus hozzászóló

_Wasp_ # 2010.01.04. 16:56

Monalisa, a másik topicban kiderült, hogy itt csak az egyik fél (az apa) fizet tartásdíjat, a másik nem. A tartásdíjon felül szerinted még indokolt, hogy pluszban ruhákat is vegyen?


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2010.01.04. 16:51

Bodorka

Egy majd' 5 éves gyereknek már nem lehet probléma a mobiltöltőt használni, hiszen a gyerekek ebben a korban már a sz.géppel is elég jól megbírkóznak.

A "saját" telefon miatt ne legyél fénytékeny (...) vagyis esetenként hadd beszéljen külön is az apjával - és akkor mi van?! (A kártya feltöltéséről gondoskodjon az aki vette a készléket.)

A játékok, könyvek, ruházat stb. is KÖZÖS költség/ráfordítás kell hogy legyen, vagyis ha aktuálisan nem adsz a gyerkőccel semmit (...) az apja bár szentségel, de muszáj lesz okulni neki...

"Mona"
laikus hozzászóló

Fonti # 2010.01.04. 16:07

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi témában szeretnék segítséget kérni:
A másodfokú bíróság határozata alapján 18%, de legkevesebb 20e Ft gyermektartást állapítottak meg. Eleinte kaptam a gyerektartást, azonban már vagy egy fél éve csak 13e Ft körül kapok, ezt is már nem sokáig. Ilyenkor mit tehetek? A bíró szerint nem mondhatja azt az exem, h a semmiből él, tehát zsebből kell fizetnie a gytartást, amit nem tesz meg.
Köszönöm a válaszokat.

Bodorka # 2010.01.04. 07:49

Tisztelt Jogi Fórum,
szeretnék kérdezni két dolog kapcsán. Közös megegyezéssel váltam el férjemtől, majdnem svéd modell alapján történik a kisfiunk (4,5 éves) láthatása. Nálam van elhelyezve közös szülői felügyelettel, de a 14 napos láthatási periódusban egyszer van nála 5 napot egyhuzamban és pár nappal később egyet. Vagyis 8 napot nálam van a gyerek, 6ot nála.

1. ) A telefonos kapcsolattartás szabályozva van, de a mértéke nem. Vagyis joga van a férjemnek a telefonos kapccsolattartásra, de az nincs szabályozva, hogy naponta vagy mikor vagyok köteles rendelkezésre állni, hogyha hívja a gyereket.Kérdésem, hogy ha a gyerek kap az apjától mobiltelefont, de még nem tudja feltölteni az akkumulátorát, vagy nem tudja majd még kezelni, köteles vagyok-e közreműködni abban, amiben nem értek egyet a volt férjemmel:egy majd 5 éves kisfiúnak a nevelésében nem előnyös, sőt, kifejezetten károsnak tartom a mobilt, és mint az anyja, ezt a telefonos kapcsolattartástól függetlenül nem is támogatom. Ér-e valamit az ebbéli nevelői szándékom vagy erősebb az apja szándéka, nevezetesen, hogy ő tudjon bármikor beszélni a gyerekkel?
2.) A megállapodásban elszámoltunk mindennel egymással. A gyermek nálam lévén elhelyezve, a ruházata és a játékainak többsége is nálunk maradt. MOst azonban a volt férjem követeli a gyerek játékait, könyveit. Köteles vagyok-e adni a férjemnek bármit is a követelőzéseire? Azt gondolnám, hogy a gyereknek elsősorban nálam az otthona, ráadsául a megálapdás után elvileg nem lépünk fel egymással szemben semmilyen követeléssel. Mit tegyek? Köteles vagyok adni játékokat, könyveket?
3.) A megállapodásban annyi szerepel,hogy megfelelően felkészítve kell átadnom a gyereket a láthatáskor. Kialakult az elején szokás, mely szerint én egy kisebb-nagyobb bőrönddel adom át a gyereket, mindennel benne, ruhák, cipők, hidegre-melegre, alvásra, nappalra, gyógyszerek, vitaminok. Várható a játék-igények függvényében, hogy előbb utóbb a ruhákra is követelőzni fog. Kérdésem: köteles vagyok-e minden alkalommal többnapos ruházatot is adni a gyerek mellé, avagy elvárható-e, hogy a férjemnél is minden legyen meg , hiszen nem 2 napra megy el egy hétketes periódusban, hanem 6 napra? Mit tehetek? Mi a jogilag járható út?

várom szíves válaszukat, köszönöm!

stbzsu # 2010.01.04. 05:37

Tisztelt Válaszadó!
Volt férjem jelenleg minimálbért kap hivatalosan, a munkaadója feketén fizeti a keresetének egy részet.
A bírósági határozat alapján a gyerektartás összege a mindenkori keresetének a 20 %-a de minimum 50.000 Ft. A kérdésem az lenne , mennyit fog fizetni a munkáltató mindezek alapján.
Tisztelettel Stbzsu

ObudaFan # 2010.01.02. 17:22

A szülői felügyeleti jogot csak bíróság szüntetheti meg, ennek hiányában pedig jogosult vagy a kapcsolattartásra. Önmagában az elterelés miatt nemfogja a bíróság megszüntetni.

naszika # 2010.01.02. 17:16

Sziasztok!

Egy elég bonyolult helyzetben szeretnék segítséget kérni. Vázolom, ha valaki tud valami okosat, akkor az kérem segítsen. Öt hónapja született kisfiam az élettársamtól.Közöttünk már régóta nem működik a dolog,nekem március óta van valakim.Tegnap kiderült, hogy van egy új nő az életemben, de nem tudja a régi barátnőm, hogy pontosan mióta. Két hónapot tud, semmi egyebet. Belépett az e-mail címemere és elovasta a leveleimet...Természetesen megindult a lavina, kaptam elég pikáns sms-eket. Először azt mondta, idézem: "vidd innen a köcsög gyerekedet, hátráltat mindenben", aztá ma már úgy áll a helyzet, hogy nem akarja engedni, hogy lássam. Járok egy ún. leszoktató, segítő helyre, elterelésnek hívják egész pontosan. Ezt kábítószer fogyasztás miatt kaptam, de bírősági eljárás nem történt, csak megszabták ezt a 6 hónap "tanfolyamot". Kérdéseim a következők:

1. Eltilthatja e tőlem a gyereket ez miatt a "tanfolyam"miatt? És ha igen, mennyi időre, ki intézkedik ez ügyben?

2.Valószínűleg ö magától tiltja majd el tőlem a kicsit, ezt már mondta is. Ezt megteheti? Amíg nem dönt jogerősen gyámhivatal a kérdésben, addig ha ő úgy akarja, nem láthatom a kisfiam?

MajorDomus # 2009.12.31. 19:51

Igazságkereső !?
Ha eddig nem hiányzott 9 évig a -gyerektartás akkor most azon a 20.000 ft-on mulik-hogy fázol és- éhezel -a 16 éves ,,gyerekkel,, ?
Itt mindenkinek próbálunk segiteni,de ha ez nem felel meg akkor keresd máshol az igazságot.
Szerintem neked csak a te igazságod felel meg a másé nem.
Boldog újévet -minden fórumozonak !

Sly2009 # 2009.12.31. 19:20

Nem olvasom vissza, mert nem AZ a fontos amit írt. Nem hinném, hogyha rosszat is írt - ahogy Te fogalmaztál - azt DIREKT tette, pont Veled. Mások vagyunk, szerencsére.
Oly sokszor hangoztatjuk itt a fórumon, hogy ezek a beszélgetések nem minősülnek mégcsak tanácsadásnak sem. Vannak jó gondolatok, észrevételek, tapasztalatcserék. ERRE való ez a fórum. Ha konrétum kell, lehet ügyvédhez menni.
Sajnálom, hogy ennyire ellenséges vagy, nem más életébe kell(ene) turkálni, mindenki nézzen magába:)
Tudod, akinek nem inge....:)

igazságkereső # 2009.12.31. 17:49

sly2009

Ha megtennéd ha visszaolvasol,mindent megtudsz!Kinek van baja a stílussal!Nem hiszem ,hogy nekem a minalisa fogja megmondani mit tegyek!Tanuljon többet hozzá!Rosszindulatú egy valaki!!!
Nekem nem rá van szükségem,azt hittem ez egy olyan fórum ahol olyan hozzászólok vannak akik tudják is,hogy mit beszélnek!
Ködös emberekre nem igazán vagyok kíváncsi!Ha valamit nem tud nézzen utána és akkor adjon tanácsot!!!!
Nem mindenki van naponta net közelben,és van akinek nagyon fontos h itt milyen választ kap!!!
Tehát érdemben kellene hozzászólni és és nem megtaposgatni még aki itt érdeklődik!
Nem feledni......a ami állandó az a változás....nem tudhatod veled mi történik holnap!!!
Na ennyi!
Ha nem ilyen emberekkel lennénk tele mint ez a monaliza,szebb és könnyebb lenne az életünk,nézzen magába,magánéletébe aztán akkor osztja tovább az igét ha ott mindent rendbe talál......kíváncsi lennék,hogy él????
De végül is ő élete....csá

monalisa1 # 2009.12.31. 16:47

Némelyeknek az nem tetszik, hogy nem azt a választ kapják amit szeretnének...

Sly2009 # 2009.12.31. 16:22

igazsagkereso,

személy szerint nem ismerem Monalisa 1-et, de a hozzászólásai alapján be kellene látnod, hogy ő is minden körülmény között próbál javaslatokat, segítséget adni a fórumhoz forduló emberkéknek.
Nem érdekel, hogy miért kaptad fel a vizet, de azért egyet tarts szem előtt kérlek: Úgy beszélj, ahogy Te is elvárod mástól!:)

Boldog Új Évet Mindenkinek!