Gyermektartás, Láthatás


monaco # 2010.02.04. 15:32

A telefonos kapcsolattartashoz szeretnek hozzaszolni.

Ez is mint a szemelyes kapcsolattartas a folyamatos kapcsolattartasok koze tartozik es az erre vonatkozo szabalyok az ervenyesek. Ha nincs szabalyozva, akkor kene kerni a pontos szabalyozast, hogy 1. be lehessen tartani, 2. lehessen ra keszulni, mert azert annak a telefonnak mukodokepes allapotban kene lennie, 3. vegrehajtathato lehessen. Ha apuka nem tartja be az idopontokat, vagy nem jelez idejeben, amikor nem tud telefonalni, akkor irhatod a vegrehajtasi kerelmet, mert koteles az elozetes ertesitesi kotelezettsegenek is eleget tenni.

Azt, lehet csak elvarni, ami a mindketotok velemenye utan az uj es jogeros hatarozatban van. FIGYELEM! Nem szabad megegyezni, mert az nem hajtathato vegre. Uj hatarozat kell.

ObudaFan # 2010.01.27. 10:53

A kérdésem az lenne,hogy kérhetem e a bíróságot arra,hogy csak két hetente vasárnap láthassa a gyereket,(szerintem ez egy ilyen apának pont elég)

Egyelőre még el sem helyezte a bíróság a gyereket nálad. És ezzel a hozzáállással igencsak csökkented az esélyét ennek.

ill. ha nem kérek gyerektartást,köte­les vagyok e biztosítani a láthatást?

A gyermektartásról nem mondhatsz le, a láthatást pedig biztosítanod kell, már ha nálad helyezik el a gyermeket.

Maruszja # 2010.01.27. 10:47

Tisztelt Ügyvéd úr és Fórumozók!
4 év házasság után eljutottunk a válásig.Van egy 2 éves kisfiunk.A férjemnek viszonya lett egy nővel,akibe szerelmes lett.Azt mondta,hogy jelen pillanatban jobban szereti a nőjét mint a fiát.
Most úgy állunk,hogy elmenni nem akar mert akkor nem láthatja minden nap a gyereket,de szíve szerint már elköltözne,én meg nem akarok így vele élni. Csak a gyerek miatt felesleges együtt maradni.Felajánlottam neki,hogy ha befejezi a viszonyát és megpróbáljuk rendbe tenni a házasságunkat akkor szemet hunyok a kilengése felett.Mivel szerelmes, ez szinte lehetetlen,így csak a válás marad.A kérdésem az lenne,hogy kérhetem e a bíróságot arra,hogy csak két hetente vasárnap láthassa a gyereket,(szerintem ez egy ilyen apának pont elég) ill. ha nem kérek gyerektartást,köteles vagyok e biztosítani a láthatást?
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv: Maruszja

Maruszja # 2010.01.27. 10:47

Tisztelt Ügyvéd úr és Fórumozók!
4 év házasság után eljutottunk a válásig.Van egy 2 éves kisfiunk.A férjemnek viszonya lett egy nővel,akibe szerelmes lett.Azt mondta,hogy jelen pillanatban jobban szereti a nőjét mint a fiát.
Most úgy állunk,hogy elmenni nem akar mert akkor nem láthatja minden nap a gyereket,de szíve szerint már elköltözne,én meg nem akarok így vele élni. Csak a gyerek miatt felesleges együtt maradni.Felajánlottam neki,hogy ha befejezi a viszonyát és megpróbáljuk rendbe tenni a házasságunkat akkor szemet hunyok a kilengése felett.Mivel szerelmes, ez szinte lehetetlen,így csak a válás marad.A kérdésem az lenne,hogy kérhetem e a bíróságot arra,hogy csak két hetente vasárnap láthassa a gyereket,(szerintem ez egy ilyen apának pont elég) ill. ha nem kérek gyerektartást,köteles vagyok e biztosítani a láthatást?
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv: Maruszja

ObudaFan # 2010.01.24. 11:23

Nincs mit.

berli # 2010.01.23. 11:42

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a segítséget!
Berli

ObudaFan # 2010.01.22. 19:57

Azon kívül, hogy kérsz adóbevallást, ismert munkahelytől jövedelemigazolást, az eltitkolt jövedelmekre szerintem leginkább az tud működni, ha közös ismerősöktől érdeklődsz.

berli # 2010.01.22. 18:28

Tisztelt ObudaFan!
Volt párom már egy új kapcsolatban van és ott is van egy gyermek, ő erre hivatkozik, hogy ebből adodóan nem tud annyit fizetni mint korábban. Nem tudom hogy milyen a mostani anyagi helyzete, de régen kinn dolgozott külföldön, lehet hogy még most is.
Van arra valami mód, hogy utána nézzenek a jövedelmének és esetleg levonják a gyt.-t akkor is ha külföldön dolgozik?
Berli

ObudaFan # 2010.01.22. 14:49

Pont az ellenkezője az igazság. 6 hónapnál régebbi részletre nem lehet végrehajtást kérni, ezért célszerű beadni minél hamarabb a végrehajtási kérelmet.

berli # 2010.01.22. 14:20

Tisztelt ObudaFan!
Volt élettársammal kötöttünk egy megállapodást akkor mikor szétmentünk amiben lefektettük, hogy mennyi gyermektartást fizet, idő közben bíróságra is beadtam a gyermektartás megállapítására vonatkozó kérelmemet, a bíroság ugyanazt az összeget ítélte meg ami a megállapodásban szerepelt. Egészen addig rendesen meg is kaptam a gyerek tartást aztán a határozat jogerőre emelkedésétől fogva, volt párom van hogy hónapokig csak a megítélt összeg egy részét küldi havonta vagy egyáltalán semmit. Mit tehetek ilyenkor? Úgy hallottam, hogy csak akkor tudok valamit tenni ha legalább 6 hónapig nem fizet semmit, mi ebből az igazság?
Kérem segítsen!
Köszönettel: Berli

boglárka07 # 2010.01.22. 10:31

Az még érdekes,hogy az sms-s után az anya ment a gyámhatóságra és kérte,hogy kötelezzék az apát a láthatásra.Ott az apa mindent elmondott és azzal zárta majd,ha a kisgyerek szeretné látni,és nem kényszerrel jőn(ahogy az anya állítja)akkor hívja és megy.Na azt várhatja.A kedves anyuka elérte a célját és tönkre teszi a saját gyerekét.mert egy igazi édesapa potolhatatlan,de ezt nincs kinek mondani,Ő okos!

boglárka07 # 2010.01.22. 10:23

Nagyon köszönöm,a gyors választ.A gond az,hogy hosszú már 2 éve megy a per gyerek elhelyezés ,válás,vagyon megosztás,semmiben nem hajlandó egyezni az anyuka.
Ahol csak tud keresztbe tesz,hazudik.Érdeklődtünk de állítolag mivel sms-ben írta nem sok mindent tehetünk.
A gyámhatoságon azt mondták ne érdekeljen,hogy mit mond v.ír.Mindig tömi a kisfiú fejét.Tanácstalanok vagyunk.
Az anya állítása szerint nem szeret itt a gyerek,csak fizessünk és tovább semmi közünk.Egy dolog bánt mi mindent tiszteletben tartunk mivel már mást nem nagyon tehetünk,de mi van,ha a gyereknek segítségre,lelki támaszra lenne szüksége és nincs kihez fordulnia.A határozattól nem hajlandó eltérni az sem megoldható,igy hogy pár órára nyilvános helyen gyakoroljuk a láthatási jogot.Elhozni nem merjük mert,ha az apa pedofil akkor mi a barátnője?Elég kényes ügy.Az apuka már bele törödött,én még nem adtam fel mivel tapasztalatból tudom mit élnek át az ilyen szülők gyerekei.

fokker70 # 2010.01.22. 09:44

Tisztelt ObudaFan!

Volt élettársam beadta a gyermekelhelyezés és gyermektartás iránti kérelmét a bíróságra még 2009 évben.

A bíró előtt a gyermekelhelyezésben megállapodtunk a havi pénz összegben amit ő kért ( 20.000 Ft) szintén.
Abban viszont nem, hogy én mikor láthatom a gyereket. 15 éves lányról van szó.
A felperes azt mondta a bíróságon, hogy hallgassák meg a gyereket mert a gyerek nem kíván engem látni.
Bírónő nem is akart róla hallani.
Kért engem mint alperest, hogy beszélyek a gyermekemmel mert sajna ilyen korbán akár milyen ítéletet hozna a gyerek bármit kitalálhat.
Azóta sem sikerül a gyermekkel beszélni. Ha felhívom kinyomja a telefont, ha visszahívom akkor nem veszi fel.
Tavaly ballagására sem kaptam meg hívót.

Halasztotta a tárgyalást a bíró 2009 októberig. Azt kérte ha tudok beszélni a lánnyal akkor lesz folytatás, ha pedig nem jelenünk meg akkor az ügyet lezárja.

Én nem jelentem meg a tárgyaláson mert a gyerekkel nem tudtam azóta sem találkozni, jobban mondva 2008 novemberében láttam utoljára a lányomat.

Biztosan tudom, hogy a volt élettárs manipulálja és fenyegeti a gyereket, ha nem csinálsz ezt vagy azt, így vagy úgy költözhetsz apádhoz stb.

Azt azért még tudni kell, hogy 6 éve nem élünk együtt. A gyerek 8 éves kora óta, így most utólag kiderült tartott szeretőt a volt élettársam és hurcolta magával akkor is a gyereket vagy éppen a szomszédba volt betéve amíg én dolgoztam.
6 éve amióta nem élünk együtt ebből 5 éven keresztül felhőtlen viszonyom volt a lányommal és akkor láthattam amikor csak akartam.

Kérdésem a következő lenne:

  1. Milyen ítéletet hozhat így a bíróság? Lezárul az ügy vagy mi fog történni.
  2. kihez fordulhatnék, hogy lassan 2 éve nem tudok semmit a gyermekemről mert az anya fenyegetőzik vele?

3 Fordulhatok gyámhatósághoz?
4 És ha tényleg a gyerek nem akar látni akkor ez hogyan fog kiderülni?

Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.01.22. 09:01

Nyilván jobban kellene ismerni a körülményeket, de el lehet gondolkodni egy gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti peren, vagy kiskorú veszélyeztetése miatt egy feljelentésen.

boglárka07 # 2010.01.22. 06:28

Szép napot kívánok mindenkinek.Érdekel a véleményetek.Mit tennétek abban az esetben,ha a szülök elváltak,gyerekelhelyezés megtörtént,láthatás nem müködik,szinte minden alkalommal gyámhatosághoz fordultunk,resdörség stb.A kisfijú imádja az apát.Most ott tartunk,hogy az anya pedofilnak nevezi az apát.Meddig mehet még el?

pontén # 2010.01.06. 20:27

Sziasztok!

Mit lépnétek abban az esetben, ha egy éve elhagytátok a férjeteket ilyen-olyan okok miatt, nyáron kimondták a válást, és a napokban lesz egy éve, hogy nem látta a gyereket, holott kéthetente megtehetné, ám mindenhol azt hangoztatja, hogy ő járt itt, csak én eltiltom a gyerektől, meg nem engedem a közelébe?
Furcsa mód, még ha el is jött, mifelénk nem járt, mert senki sem látta, ráadásul én is mindig itthon vagyok, hátha méltóztatik végre megnézni a fiát...
Mindemellett a gyerektartást sem fizeti.

Lehet tenni valamit ez ügyben?
Babó lassacskán 2 éves lesz, mikoris elvileg magával viheti lakóhelyére, de én ezt nem szeretném, hisz azt se tudja, ki "ő".

kaméleon # 2010.01.06. 19:03

Később láttam, hogy Wasp értelmesebb magyarázatot adott a kapcsolattartás topic-ban. A rendkívüli kapcsolattartás (szünidő) alatt valóban szünetel a folyamatos kapcsolattartás, és ily módon a rendkívüli „erősebb”. Azonban ez csak annyit jelent, hogy ha a szünetbe a hétvége is beleesik, akkor nem lehet azt kérni, hogy annyival tovább legyenek a gyerekek, vagy, nem lehet ezt a folyamatosat külön is pótoltatni, mert az is "megvolt". Ez logikus.
Az ünnepek más eset, az a megegyezés szerint, vagy a határozat szerint alakul. Ahogy előzőleg írtam.

kaméleon # 2010.01.06. 17:53

Nincs olyan, hogy prioritás, és ebben az esetben nincs is jelentősége. Ha vita van, akkor a bírósági határozattal jóváhagyott egyezségeteket kell tartanod. Betűről-betűre.

Amiről Te gondolkodsz, annak akkor lenne jelentősége, ha a határozatba azt is beleírtátok, mi vonatkozik rád, és nem csak azt, hogy mi „jár” az apának.

Az iskolai szüneteket viszont a hivatalosan meghirdetett dátumokkal kell számítani, a hétvégék már nem tartoznak bele, azokra a folyamatos kapcsolattartás szabályai vonatkoznak. Kiszámítod, hogy a szünidő második fele ily módon mettől meddig tart, az az apáé. Ha ebbe beleesik az ünnepnapja, vagy a folyamatosa, akkor azokat még külön nem kérheti, egyben kapja az egészet. Ha nem, akkor az időszakos kapcsolattartáson felül, viheti őket még az ünnepek második napján is, meg a hétvégén is.

Ami viszont érdekes, hogy ha azt külön nem kötöttétek ki, és a teljes ünnep az ő hétvégéjére, vagy az időszakos kapcsolattartásába esik, akkor a teljes ünnep az övé. Ilyenkor nem kérheted az első napot ( legalábbis jogosan). Ha viszont ezt is kikötöttétek, akkor az ő idejéből Te is visszahozhatod őket. Nem bonyolult, csak annak látszik. Ha rosszat írtatok, akkor érdemes módosítani, és olyanokat is belevenni, hogy egyszer enyém a szülinap, egyszer övé, hogy legyen a karácsony, stb.

(Elég egy topic-ba írnod, mert mindet ugyanazok olvassák.)

Bodorka # 2010.01.06. 14:57

Szervusztok, csemeténk (4,5) közös felügyelett alatt áll, egy kéthetes periódusban 6 napot van az apánál,8at nálam, nálam is van elhelyezve. Azt szeretném kérdezni, hotgy mi a prioritása az ünnepeknek, a szüneteknek és ha azon belül láthatás is van.
Példa: 1.)a gyerek ovis szünete dec 23án kezdődött és tartott január 4ig, ez 12 nap volt 2.) Ebben az időszakban volt a karácsony, aminek a megállapodás szerint a msánapján 13.00ótrától az azt követő nap 18.00 óráig van az apjával a gyerek. el is mentek. 3.) És az egész téli szünetben egyébként (aminek a felével az apa rendelkezik és a szünet 2. felében a gyerekkel is volt) elméletileg láthatás is.
Tehát: a szünet magasabb rendű mint a rendes időszakos láthatás? a kettős ünnepekre vonatkozó láthatási napok erősebbek, mint a szünet? mert nem tudom, melyik magasabb prioritású, és hogy idén se legyen ezek miatt zavar köztünk, jó lenne tudnom, hogy melyik a magasabb rendű kategória. köszööm

monalisa1 # 2010.01.04. 19:11

A jelzáloghitel és a t.díj két egymástól független dolog. Az utóbbira vonatkozóan új megállapodásra kellene jutnotok, az előbbit illetően meg eladni a lakást és abból rendezni a tartozást.

A továbbaikra vonatkozóan pedig nagy valószínűséggel másik lakhatás iránt fog kell nézni...

monalisa1 # 2010.01.04. 18:54

Gondolod hogy x évig tudja/tudná még fizetni az 50 eFt/hó összegeket?

monalisa1 # 2010.01.04. 18:48

Hát a havi 2x5.000 Ft t.díj az nem egy nagy összeg - de az egyéb körülmények...

monalisa1 # 2010.01.04. 18:45

Ahogy megszünt a külföldi munkalehetőség haladéktalanul bírósághoz kellett volna fordulnia és kérni a t.díj összegének újbóli megállapítását - a körülmények időközbeni lényeges változására tekintettel.

Ameddig a kérdésben új itélet és/vagy másik megállapodás nem születik addig az 50.000 Ft/hó összeget KELL fizetnie., azt hogy miből az már nem a te gondod, problémád.

Végső soron végrehajtóhoz fordulhatsz, bár a névén lévő lakásra nem lenne bölcs dolog végrehajtást kérni...

Valahogy egyezzetek meg, hogy a mostani legális jövedeleme valamint a feketepénz - szóval újra rendezni az anyagi dolgaitokat.

Félem: előbb-utóbb másik lakhatás után kell nézned...

stbzsu # 2010.01.04. 18:30

Mona!
Köszönöm a gyors válaszokat.Kicsit bonyolult a történet de röviden a lényeg az hogy az apuka egy jelzálogkölcsönt terhelt a lakésra amit nekem a gyerktartásből kell fizetnem mert a lakásban mi maradtunk a gyerekekkel. A kölcsön az ő nevén van ugyan de az én és a gyerekek érdeke hogy fizessem .A kölcsön összege kb 60000 ft. A gyerektartás összegét én kötöttem ki és ő a fent leirtak miatt bele is ment ebbe. Akkoriban még külföldön dolgozott és nem volt probléma ennek az összegnek a kifizetése. Jelenleg már belföldön dolgozik s jóval kevesebbet keres. Ezért szeretném megtudni milyen lehetőségeim vannak a minimális 50000 ft behajtására.

monalisa1 # 2010.01.04. 18:10

stbzsu

Hány éves az a gyermek? Mert a minimum 50 ezer Ft/hó túlzott összegnek tetsző (!) hacsak nem tartósan és súlyosan beteg gyermekről van szó.

Ettől függetlenül, ameddig t.díj dolgában ellenkező itélet nem születik, az apának ezt az összeget KELL fizetnie., forduljon bírósághoz és a csökkentés iránti kérelmét bizonyítsa be...

Külön írom: az apa jövedelmétől függetlenül, mert bár vannak kiugró jövedelmű férfiak is, szóval egy gyermek t.díja ca. 15-30 eFt/hó között mozog, valamint külön is figyelemmel arra, hogy ugyanekkora összeget az anyának a sajátjából is biztosítani kell, elvégre közös az a gyermek...

"Mona"
laikus hozzászóló