Valahogy majdcsak megegyeznek az érintettek.
Remélem ez lesz a legkeményebb "válásuk".
Valahogy majdcsak megegyeznek az érintettek.
Remélem ez lesz a legkeményebb "válásuk".
Szaki1,
A kérdésed alatti hozzászólásban benn van az élettársakra vonatkozó szabály. A "közreműködésben részvétel", ha máshogy nem határozható meg, akkor a felek jövedelmi arányai alapján szokott meghatározásra kerülni. Szóval ha nem igazolja a barátod, hogy különvagyonából vette az autót, és az ösztöndíjuk egyforma volt, akár az autó felére is igényt tarthatna a párja.
11 éve élünk élettársi kapcsolatban, van egy 9,5 éves közös gyerek. Az ingatlan amiben élünk saját tulajdonom.Nem kivánom tovább fenntartani ezt a kapcsolatot folyamatos testi és verbális bántalmazás miatt. Hogyan tehető ki az élettársam jogszerűen? Rendőrség tehetetlen, én tudok valamit tenni? Merre induljak. Nem eltart, nekem több a jövedelmem, mint neki. Semmiféle nagyobb beruházást nem finanszirozott.
Ha nem megy önként, akkor perelhetsz.
Tiszteletem.
Jelenleg van egy kb 5-6 éve tartó nem bejegyzett élettársi kapcsolatom, amiből született egy jelenleg 4 éves kisfiú.
Nevemen van,közjegyzőnél történt bejelentés.
Amiben élünk ingatlan 2/6-od része az enyém (6 éves élettársi kapcsolt alatt örököltem). Anyukámmal élünk, akinek holtig tartó haszonélvezete van az ingatlanon.Jelenleg ideiglenes lakcímen él itt élettársam, de októberben lejár, állandót akar.
Állandó lakcímre való bejelentés jár valami plusszal egy esetleges szétváláskor?
Sajnos időközben édesanyám viszonya megromlott megromlott a párommal, elköltözést is felvetette.
Mikor ő idejött hozzánk lakni, gyakorlatilag egy szatyor ruhája volt, és a mai napig, a rezsin kívül pénzt nem kérek tőle. (ételt, gyerekre ruhát vásárol)
Kérdésem a következő, hogy lehet e valamiféle követelése ingatlan felé(tulajdoni lapon nem szerepel), illetve a folyószámlámon lévő pénzem felé.
Külön kasszán vagyunk, ő megkapja a fizetését, én megkapom az enyémet, nem turkálunk egymás zsebében, de tudom hogy általában közel nullán van.
(pénz tudatosság nem az erőssége,és gyed-gyes alatt nem kapott annyi pénzt, ekkor én és édesanyám segítettük. plussz én többet is keresek, nem herdálok, és örököltem is, ő egy forinttal sem gyarapította a számlámat. )
Nem, nem, igen.
Tehát ha jól értem, a folyószámlám felét viheti, annak ellenère hogy örökölt, ès általam megtakarított pènz van rajta... Mit tehetek hogy ne így törtėnjen?
Írjunk szerződést, vagy tegyem olyan számlára ami nem a nevem van?
Felét?
„és gyed-gyes alatt nem kapott annyi pénzt, ekkor én és édesanyám segítettük”
khmmm... remélem ezt nem hánytorgatod fel neki. Mintha a te gyerekeddel, édesanyád unokájával lett volna gyesen.
Nem, anyagi dolgokat nem hánytorgatok fel neki. Mint írtam, rezsim kívül most sem kérek tőle semmit, pedig már dolgozik egy éve. Ami megközelítőleg havi 10e Ft. Szóval nincs hánytorgatás :)
drbjozsef
Úgy olvastam hogy általában fele-fele arányban osztoznak.
Közben felmerült még egy kérdés :)
Ha én időközben veszek + 1/6-od házrészt, saját pénzből, erőből, szétválásnál az közösnek tekinthető, valamit kell adnom neki, annak ellenére hogy tulajdoni lapon nem fog szerepelni, és nem járul hozzá a vásárláshoz?
köszönöm
Az eredeti kérdésed alatt nyolc (8) hozzászólással Obudafan mindent leírt, ami látatlanban erről mondani lehet.
Tisztelt Jogi Fórum!
A párommal 1 éve élünk együtt, de külön kasszán vagyunk és mindketten külön bankszámlával rendelkezünk. A párom minden hónapban "elszórja" a pénzét. Nekem a magasabb keresetemből adódóan is marad pénz a bankszámlámon.
Szakítás esetén a párom igényt tarthat a bankszámlámon összegyűlt megtakarításom bizonyos részére?
Előre is köszönöm a választ.
belanagy77,
A szabályt tömören összefoglalva ObudaFan 2020.05.14-ei hozzászólása tartalmazza.
A jövedelmeitek élettársi közös vagyonnak számítanak főszabály szerint - ha élettársak vagytok. Annak feltételei vannak, egyik ilyen a közös gazdálkodás, közös gazdasági célok megvalósítása más egyebek mellett. Erre utólag adott esetben lehet hivatkozni, de akkor igazolni is kell, hogy bár együtt éltetek, de teljesen (TELJESEN!) külön kasszán.
Élettársként közösen költitek el a jövedelmeteket a vélelem szerint, ezért a külön vagyonba nem tatrozó rész közös, és abból megilletheti, mint vagyonszaporulat, egy bizonyos része, jellemzően a jövedelmeitek arányában. De ha ő a jövedelmeitek arányánál is jóval többet költ, akkor itt lehet vita adott esetben (például hivatkozik arra, hogy az ő jövedelméből éltetek közösen, abból ment a közös (!) kaja, a rezsi, az utazások, meg minden, és a tied csak ezért került megtakarításra).
Egyszóval igen, igénye lehet, hogy mennyire megalapozott, és ki mit tud ilyen esetben bizonyítani, az elég komoly vita tárgya lehet.
Erről az jut eszembe, amikor az egyszeri pásztortól megkérdzete a turista, hogy lesz-e eső...
drbjozsef,
Köszönöm a választ.
KBS,
Pontosan. De mi itt tudjuk, hogy az élettársi vitákra nem lehet válaszolni csak nagyon általánosságban (vagy úgy se) - de a kérdezők nemigen.
(Ha megnézed az időpontokat, láthatod, hogy csaknem egyszerre válaszoltunk. Tehát az - elismerem, szarkasztikus - megjegyzésem nem neked szólt. Már csak azért sem, mert a válaszod teljesen rendben van, tulajdonképpen ugyanazt mondtad, mint én. :) )
Üdvözletem!
Hátha valaki tud nekem segíteni. 5 éve szűnt meg egy 9 éves (nem bejegyzett) élettársi kapcsolatom, egy gyermekünk született. Hitelre lakást is vásároltunk, aminek (mivel nekem nem volt pénzem az önrészhez, a páromnak viszont igen) én 1/4 részben vagyok a tulajdonosa. Az életközösségünk közös kasszát jelentett, egy bakszámlával, mindkettőnk fizetése arra ment, még kártyánk is csak egy volt. A volt párom másfél évvel a szakításunk előtt vett a megtakarított pénzünkből egy fél telket (a másik felét a testvére vette meg). A szakítás után viszont csak a közös bankszámlán megmaradt összeg felét fizette ki nekem, a telek árának negyedét nem. Három éve élek a jelenlegi élettársammal, albérletben. A fiam egyik héten nálunk, másik héten az anyjáéknál van, és szeretnénk lakást venni. Ugyanaz a képlet, mint 14 éve. A páromnak van pénze, nekem nincs, csak az 1/4 tulajdonrész a korábbi lakásomban. A volt párom hallani sem akar arról, hogy nekem a lakás reális értékének negyedét fizesse ki, a piaci érték 1/24-ét ajánlotta fel cserébe, szóval bármennyire nem szeretnék, kénytelen leszek perre menni. A partnere jó egzisztenciával bír, állítólag készülnek összeházasodni, tehát nem roppantaná meg, ha tisztességesen kifizetne a lakásból. Én is szeretnék végre 5 év után kiszabadulni az albérletből. Nem voltunk házasok, milyen pert kell ilyenkor indítanom? Plusz van-e esélyem megkapni a közös megtakarításunkból a maga számára vásárolt telekrész árának felét (a teljes vételár negyedét)? Minden választ előre is nagyon köszönök!
apukalipszis
„Nem voltunk házasok, milyen pert kell ilyenkor indítanom?”
Szerintem közös tulajdon megszüntetése iránti per lenne a legjobb - főleg mivel csak élettársak voltatok, így csak az egy szem közös tulajdonotok van - akkor vagy kivált téged tisztességesen megegyezéses alapon, vagy elárverezik és akkor mindketten sokkal szarabbul jártok, mert ott nincs győztes vagy vesztes, a perköltséget arányosan megosztva - nagy valószínűséggel fele-fele arányban - fizetitek.
„van-e esélyem megkapni a közös megtakarításunkból a maga számára vásárolt telekrész árának felét (a teljes vételár negyedét)?”
A fentiek alapján akár meg is kaphatod, csak le fognak belőle vonni.
„milyen pert kell ilyenkor indítanom?”
Élettársak közötti elszámolás iránti per. Nem javaslom, hogy ügyvéd nélkül csináld.
Köszönöm szépen a válaszadóknak a segítséget!
Üdv mindenkinek!
Talán itt tud nekem valaki segíteni.
Volt párommal pár hónap híján 20 évig éltünk együtt ő úgy döntött nem szeretné velem folytatni(talált mást),külön mentünk ennek lassan 1.5 éve.
Három közös gyermekünk vele maradt,12,18 és 20 évesek iskolába járnak (én fizetem a kölcsönösen megbeszélt gyerektartást).
A probléma az hogy én is szeretnék új életet kezdeni,Ő ott maradt a közös lakásunkban a gyerekekkel ( egy ágyat hoztam el és a szerszámaimat),kértem hogy akkor rendezzük az ingatlan rám eső részét,ő ezt megtagadta mondván : " a gyerekek vele vannak,nem kötelezhetem arra hogy eladjuk a közös otthonunkat" Kértem fizessen ki erre a válasz hogy: "neki nincs pénze és nem fogja magát hitel által tartozásba verni és Ő arra gondolt hogy az Ő részét a gyerekekre íratja és ezáltal őt nem zaklathatom tovább ilyesmivel"
Kérdésem a következő:Hogy tudnám elérni hogy kifizessen? Tényleg megteheti hogy a gyerekekre íratja a részét és akkor engem nem kell kifizetnie? Kisemmizhet?
Köszönöm.
Per.
Egy Ex,
„Ő ott maradt a közös lakásunkban”
Úgy érted, a lakás 50-50%-ban a neveteken van?
Ez a valódi tulajdonviszony is, az elmúlt 20 év együttélés közös vagyonából szereztétek?
„Tényleg megteheti hogy a gyerekekre íratja a részét és akkor engem nem kell kifizetnie? Kisemmizhet?”
Azt írtad, a "saját részét" íratja a gyerekekre. Értelemszerű, hogy a te részedet (ha van) nem tudja, azzal ő nem rendelkezhet egyáltalán.
Egyébként, semmiképpen sincs igaza, ha a lakás a közös vagyonotok, de (esetleg) csak az ő nevén lenne, hiába is "íratná" (ilyen nincs is, nekik ajándékozhatja) a gyerekekre, vagy bárkire, természetsen vagyonmegosztás esetén a bíró kötelezné őt a kifizetésre, vagy a megajándékozottakat a tűrésre, hogy "elvegyék" tőlük az ingatlant.
Ahogy az ügyvéd úr írta : per. Esetleg - bár ez értelemszerű kellene legyen - keress egy jó családjogi ügyvédet (nem mintha jogilag bonyolultnak tűnne az eseted)
Ha esetleg a lakás fele nincs a neveden, akkor neked iparkodnod is kellene, mert ha jóhiszemű, ellenérték fejében szerzi meg harmadik személy az ingatlant, tőle már nemigen lehet visszaszerezni. (természetesen a párodat ez esetben is marasztálnák, de ki tudja, mikor tudnád behajtani rajta a neked járó pénzt).
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |