Hagyaték


Szomorú örökös # 2021.03.15. 18:16

fehérfelhő

Miből gondolod, hogy itt majd más választ kapsz, mint a „Jogi tanács kérése” topikban? :-O

fehérfelhő # 2021.03.15. 18:14

Tisztelt Szakértők! Örököltem egy házat nagy területtel, fele fele arányban. A másik örökös 1 éve használja hétvégi háznak kertészkednek. Neki kell a ház Nekem nem. Beteg vagyok (parkinzon) Kérdésem? Követelheti e az állam hogy egy parkinzonos ember füvet nyírjon?Van még hozzá szőlő,pince. Kértem a másik örököst fizessen ki a házból. És a pince szőlő. Ő nem fizet ki azt mondta. Ott a fele a tied lehet. Nekem még jól jön is fizeted legalább felét minden kiadásnak és a fűnyirást nekik mivel én nem tudok füvet nyírni. Én a házat elfogadni semmikép nem tudom a betegségem miatt,dolgozni ott nem tudok számlákat nem tudom kifizetni.Van egy lányom ö sem akarja. Kérdésem az lenne hogy a hagyatéki tárgyaláson vagy még előtte kérhetem e valahol a betegségemre hivatkozva én ezt a házat terület stb elfogadni nem tudom. Ezért fizessen ki a másik örökös mert végül is más megoldás nincs ere a problémára. Hol kell kérvényezni mit tehetek?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.15. 18:05

A két örökös a jelek szerint megérdemli egymást.

Drbjozsef javaslata szerinti eljárás korrekt - de fölösleges. Hagyatéki leltár nélkül senki semmit nem tud bizonyítani. Ergo, az tartozik a hagyatékba, amire te azt mondod, hogy "ezek azok".

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.15. 18:01

Nem készült még semmi ilyesmi.
Akkor?

gedus # 2021.03.15. 15:51

drbjozsef !

tanácsára elolvastam az Öröklés fórumot. Van egy kérdés, (Béláé leginkább) ami eddig azt hittem, hogy tiszta sor, de mostmár muszáj ezt is megkérdeznem.

Amikor a mama először kórházba került, Aladár bement a lakásába és pénzt, ékszert tulajdonított el. (volt kulcsa, a mama adott neki)
Béla feljelentést tett. Mama időközben elhunyt, megkérdezni nem tudták már sajnos.
A feljelentést a rendőrség elutasította bűncselekmény hiányában. DE! A rendőrségi határozat ezt tartalmazza:
"Aladár elmondta, hogy x összeget az édesanyja adta részére, hogy halotti tort szervezzen halálát követően és másik x összeget adott részére megőrzés céljából. Az aranyékszereket a hatóság részére bemutatta, azok is megőrzésben vannak nála."

A halotti tort Aladár meg is szervezte, kizárólag a saját rokonait hívta meg, Béla külön szervezett saját költségen megemlékezést.
A mama mindenkinek elmondta életében, hogy a torra ÉS a temetésre tette félre a pénzt (Béla nem tudja mennyit, Aladár ennyit ismert el a rendőrségnek)
A temetést Aladár fizette, Béla nem adott bele, hiszen tudta, hogy Aladárnál van erre a félre tett összeg.
Béla azóta sem látott számlát sem temetésről, sem torról.
Kérdés, hogy a hagyatéki eljárás részeként fel lehet-e használni, elfogadják-e, ezt a rendőrségi határozatot, melyben Alaldár elismerte, hogy nála van ez a pénz, ékszer? Követelheti-e Aladár a temetés árának a felét, hiszen a határozat szerint torra kapta a pénzt a mamától. (Tanuk, rokonok vannak arra, hogy a temetésre volt ez a pénz, mert ezt a mama mindenkinek elmondta)
A hagyatéki leltárba bevehtjük-e ezen ékszereket? Béla nem tudja pontosan hány darab és milyen ékszer volt, de a határozat szerint a rendőrségnek be lett mutatva.

gedus # 2021.03.15. 14:54

Köszönöm a választ drbjozsef.

Annyi történt eddig hagyaték ügyben (több hónappal ezelőtt), hogy nyilatkozni kellett az örökösöknek egy válasz levélben, hogy megegyeznek-e? Azt válaszolták, hogy nincs megegyezés. Érdeklődésre, -hogy mikor lesz hagyatéki tárgyalás - az volt a válasz, hogy december vége, majd január, majd február, de még mindig semmi. Hagyatéki ingó leltárról egy szó sem esett, ezt külön kellett volna kérni?

Az ingó érték nem nagy. Bélának semmi sem kell. Azért nem egyezett meg mégsem Aladárral, mert tart attól, hogy ha nincs hivatalosan lefektetve, hogy Aladár megkapta azt, ami jár neki, akkor egy idő után előállna újabb követelésekkel. Azaz, olyan holmikat követelne, ami nem is volt ott a lakásban. Vagy ott volt, de először azt mondja Aladár, hogy nem kell neki, majd x idő múlva azt mondja, mégis kell neki. Ennek elkerülés érdekében mondta azt Béla, hogy legyen inkább papírja arról, hogy mindent átadott amit kellett.

drbjozsef # 2021.03.15. 14:28

gedus,

Olvasd el ugyanebben a fórumcsoportban az "Öröklés" c. topik márciusi termését.

Sok kérdésre választ kapsz, főleg Béla.
Aladár meg hisztizhet, lényegében esélye semmi.

Felelős őrzőként járj el, én a helyedben mondanám Bélának, hogy kérjen az önkormányzat hagyatéki osztályán ingó leltárt. Jöjjön ki az ügyintéző, leltározza fel a hagyatékot.

Ha ezt belátható időn belüli időre ígérik (ez a mostani pandémiában egyáltalán nem túl valószínű), akkor várd meg, ha nem, akkor keress/bérelj valami helyet, ahova el tudod zárni az összes ingóságot. Hívj két tanút, akivel vegyetek fel egy listát róluk, lényegében leltározd fel te is, aztán szállítsátok el. Baja ne legyen, kár a tárolás alatt se érje őket. Olyan nagy értékek ezek egyébként?

Ha Aladárnak baja lesz, majd pereskedhet, ha akar. Ha jóhiszeműen jársz el, nincs semmilyen esélye.

gedus # 2021.03.15. 13:58

Készült a hagyatéki eljárásban ingóleltár?

Nem készült még semmi ilyesmi. Viszont Aladár állítja mindenről, ami gyakorlatilag bármilyen értéket képvisel, hogy azt ő vette a mamának, ezért ő kéri "vissza". Béla kérdése, hogy hogyan működik majd ilyen esetben a hagyatéki tárgyalás, ez a leltár készítés, ki készíti és ha nincs megegyezés, akkor mi alapján döntik el mi, kié, kell-e valamit valakinek bizonyítani, hogy ki vette, ott volt-e, stb, stb...kellemetlen leírni is ezeket a kérdéseket.

gedus # 2021.03.15. 13:53

Kedves Kovács Béla!

Köszönöm a választ. A "Megtehetem-e? kérdésem arra vonatkozott, hogy kiüríthetem-e a lakást, azaz (fedett helyre) kipakolhatom-e a bútorokat, tárgyakat, stb. -mivel aljzat betonozást nem igazán lehet bebútorozott lakásban csinálni. Igen, a kérdésem komoly, mivel Aladár azt állítja, hogy amíg nem zajlott le a hagyatéki tárgyalás, addig senki nem nyúlhat ezekehez a holmikhoz. (Aladár még azt is állította, hogy addig be sem mehetek a lakásba, de ezt már tényleg képtelenségnek tartottam, hiszen az én lakásom) Aladár perrel fenyegetett, amennyiben hozzáérek a mama cuccaihoz, ezért szeretnék biztos lenni a dolgomban a felújítás előtt.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.15. 13:43

mi van akkor, ha olyan tárgyakat kérnek majd rajtam számon
Készült a hagyatéki eljárásban ingóleltár? (Nem azt értve ez alatt, hogy az egyik vagy másik örökös csinált egy listát, hanem hogy a hagyatéki ügyintéző vett-e fel hivatalosat.)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.15. 13:42

Kérdés, hogy megtehetem-e?
Persze.

(Ugye, nem is volt ez a kérdés komoly?)

gedus # 2021.03.15. 12:14

Tisztelt Ügyvédek!

Egy kis segítségre lenne szükségem hagyatéki ügyben. Tavaly elhunyt a nagymamám. A lakás, amiben lakott az én nevemen volt/van, ezért az nem képezi a hagyaték tárgyát. A mama sem tulajdonos, sem haszonélvező nem volt. Mama nevén semmi nem volt, sem autó, sem bankszámla, sem ingatlan, semmi. A lakásban lévő ingó dolgai bútorok, személyes tárgyak stb. képezik a hagyaték tárgyát. Két örökös van, (egyik sem én vagyok), legyenek Aladár és Béla. Ők ketten nem tudtak megegyezni, ezért kérték, hogy legyen hagyatéki tárgyalás. Ez már hosszú hónapok óta húzódik, biztos a covid miatt is, lényeg, hogy decemberben ígérték janárra, aztán februárra, stb, máig semmi értesítés. Én szeretném ezt az ingatlant, ami az én tulajdonom, felújítani, itt a tavasz, csinálnám. De Alaldár fenyegetőleg lépett fel velem szemben ennek hallatán, hogy semmi holmihoz nem nyúlhatok amíg nincs meg a hagyatéki eljárás. Sőt, már előre jelezte, hogy mit fog ő elvinni és olyan tárgyakat is mondott, amik nincsenek is. Mama sok dolgot elosztogatott életében. Engem a holmik egyáltalán nem is izgatnak, vigye aki akarja, én felújítani és használni szeretném a lakásomat. Kérdés, hogy megtehetem-e? Fedett helyre, a holmikra vigyázva kiüríthetem-e a lakásomat? Illetve mi van akkor, ha olyan tárgyakat kérnek majd rajtam számon, amik nem voltak a lakásban a mama halálakor? Aladárnak egyébként több dolgot már közvetlenül a mama halála után odaadtam a lakásból,mert kérte, Béla beleegyezésével természetesen. Akkor még úgy volt, hogy megegyeznek. Köszönöm ha tud válaszolni valaki.

tlia # 2021.03.11. 07:43

drbjozsef

A temetés már kedden megvolt, nem jött haza a Covid miatt. Igen, tudom, hogy a Konzulnál kell pecsétes papír, már más miatt voltak ott.

Egészen borzasztó, hogy a mély fájdalom mellett ilyen szenvtelen papírmunkát kell végezni, és mivel bőven millió felett voltak a költségeim, még le is kell nyelnem.

Köszönöm szépen még egyszer a segítséget :)

drbjozsef # 2021.03.11. 05:29

tlia,

A hagyatéki eljárásra nem kell meghatalmazás. Egyrészt mert jó eséllyel nem lesz tárgyalás, másrészt ha lesz is, azon nem kötelező megjelenni.

A lakáseladáshoz igen, ez lenne a legegyszerűbb, de fontos, hogy a külföldi keltezésű meghatalmazásra felülhitelesítés kell.
Mondjuk ha a temetésre hazajön, akkor megcsinálhatjátok itthon is, de itt meg az a fontos, hogy ügyvéd által ellenjegyzett legyen a meghatalmazás, ingatlan eladásához az feltétel.

Igen, ha van halotti anyakönyved menj be az elhunyt utolsó lakhelye szerinti polghivba. Vagy inkább telefonálj, hogy most vészhelyzetben mi az ügymenet.

tlia # 2021.03.10. 13:15

drbjozsef

Összefoglalva: nekem az lenne a legjobb megoldás, ha az öcsém engem meghatalmazna, hogy a hagyatéki eljárásban eljárhatok helyette, aztán pedig a lakáseladásban. Ha meg lesz a halotti anyakönyvi kivonat, önkormányzatnál bejelenteni, és akkor majd idővel vagy lesz v. nem lesz tárgyalás.

Az eddig költségeim akkor füstbe mentek, kivéve a temetés :(

drbjozsef # 2021.03.10. 12:35

Kinek van rá igénye?

Csodálkoznál, sokaknak. Igaz, nyilván az értékéhez képest nyomott áron, de ha be akarja vásárolni magát valaki, akkor onnan az ő dolga megoldani, hogy megszerezze a másik felét. Ha máshogy nem megy, akkor a közös tulajdon megszüntetésére per indításával bíróságon.

(pláne, ha a tulajdonostárs külföldön él. Sok mindent megkönnyíthet.)

tlia # 2021.03.10. 11:51

wers

Ja, hogy ez...igen, ez meg van, hogy a tudta nélkül nem adhatom el. Nem is állna szándékomban...

wers # 2021.03.10. 11:45

Hát akkor hogy adhatom el?

A testvéred meghatalmazásával. Vagy külföldön készíttet egyet a konzulátuson, vagy itthon ügyvédnél, közjegyzőnél.

tlia # 2021.03.10. 11:28

drbjozsef,

Bocsánat, de ezt nem értem. Hogy adhatok el egy fél lakást? Kinek van rá igénye? A másik felét ki adhatja el? Gondolom ő meghatalmazhat engem, vagy esetleg bárkit?

wers

" Nem kell ide utaznia, ha nem tetszik neki hagyatéki végzés fellebbezhet (ha így hívják), de nem adhatod el egyedül."

Hát akkor hogy adhatom el? Jön egy vevő, és közlöm vele, hogy ja..csak fél lakást adhatok el? Vagy jön egy lakásnéző, és azért mindig utazzon ide?

drbjozsef # 2021.03.10. 11:05

tlia,

A saját részedet adhatod el, a testvéredét nem.

A saját részedre akár most is köthetnél szerződést, feltehetőleg nem fizetnék ki legfeljebb letétbe, és ha megvan a jogerős végzés, és bejegyeznek a földhivatalba téged, akkor utána mehet a vevő bejegyzése is.

Ha üresen áll, mondd le ami nem kell (telefon, tv, internet), és vedd le alapdíjra, ami nem szüntethető meg (gáz, áram, víz, csatorna). Szemétdíj sajnos nem mondható le.

Akár bérbe is adhatod, elvileg a testvéred beleegyezése is kell, de ebben azért van kockázat, ha el akarjátok adni, ha nem tudjátok kirakni a bérlőt.

Egyébként a saját részed eladásához nem kell a testvéred beleegyezése, azt bármikor eladhatod, csak elővásárlási joga van, ugyanannyiért megveheti a vevőd elöl.

A testvérednek egyébként nem kell hazajönnie, ha meg tudtok egyezni az eladásban, a legcélszerűbb, ha küld egy meghatalmazást, ami külföldről csak úgy érvényes, ha a konzulátuson felülhitelesítteti. Oda be kell ballagnia minimum. Neked, vagy bárki másnak.

wers # 2021.03.10. 10:49

Akkor ha nincs hagyatéki tárgyalás arra sincs szükség, hogy ő ideutazzon ha jól értem, és a lakást eladhatom egyedül is?

Ez két kérdés. Nem kell ide utaznia, ha nem tetszik neki hagyatéki végzés fellebbezhet (ha így hívják), de nem adhatod el egyedül.

drbjozsef # 2021.03.10. 10:39

Igen, az első mondatból kihagytam a "mostanság" szót, amit a másodikba már beleraktam.

Tavaly óta a gyakorlat abszolúte az lett, hogy aki nem kéri valamiért külön, az egyszercsak kap egy végzést levélben.

Mernék tenni rá, hogy főszabály ide vagy oda, de nekik nem fognak tárgyalást kitűzni.

tlia # 2021.03.10. 10:39

Kedves drbjozsef,

Köszönöm szépen a véleményt. Sejtettem, hogy így van a költség felezése, de akkor majd más megoldást kell keresnem.

Még azt szeretném megkérdezni, hogy amíg a hagyatéki tárgyalás le nem zajlik, addig a lakást sem lehet eladni? Fél-egy évig ott áll majd üresen? Gondolom a közműveket, telefon stb. lemondhatom...

Akkor ha nincs hagyatéki tárgyalás arra sincs szükség, hogy ő ideutazzon ha jól értem, és a lakást eladhatom egyedül is? Természetesen az érte kapott pénzt akkor felezem.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.10. 10:04

(A hagyatéki tárgyalás mellőzése nem főszabály; a gyakorlatban a közjegyzők általában tartanak tárgyalást, akkor is, ha a törvény szerint nem kötelező. Talán mert ilyenkor az örökösök promt befizetik a díjat a házipénztárba, nem kell futni a pénz után.)

drbjozsef # 2021.03.10. 09:32

tlia,

Ha nincs más hagyaték, és két testvér az örökös, akkor jellemzően hagyatéki tárgyalást sem tartanak. Az önkormányzatnál be kell jelenteni a hagyatéki ügyintézőnél az ingatlant, bekerül a leltárba, a közjegyző minden mást intéz, és postán küldi a végzést.

Ez mostanság fél-1 év szokott lenni. Ha külföldön él egy örökös, akkor még több is valszeg.

(megjegyzem, nem kell kérnie a testvérednek a lakás felét. Az jár neki, örökli.)

Édesanyád vonatkozásában tartásra kötelezett vagy - pontosan úgy, mint a testvéred, de ezen irányú költségeidet a hagyatéki eljárásban nem tudod elszámolni.

Megegyezni tudsz vele, ha hajlik rá. Ha nem, akkor bukod.

A közjegyző költsége, meg a temetési költség az, amit a hagyatékba be lehet jelenteni mint hagyatéki teher, azt közösen kell állnotok, annak felét ki kell(ene) fizetnie, ha a számlák a te nevedre szólnak.

Sajnos ez ilyen. Ha előre nem állapodtatok meg közösen, akár anyukáddal is, akkor utólag ezt már rendezni nem nagyon lehet közös megegyezés híján.

Fizethetne, ahogy írod is, de ha nem akar, nem fog. Pláne, ha nincsenek is számláid, igazolható költségeid. Úgy végképp csak a jóindulatára számíthatsz, semmi másra.