Hagyaték


-Gitta- # 2019.06.28. 17:04

Tisztelt Fórumozók

Édesanyám januárban hunyt el és most lesz a hagyatéki tárgyalása. 4-n voltunk testvérek, de 2 nővérem pár éve betegségben meghaltak. Utánuk 2-2 gyermek maradt. Így 6-an vagyunk , mint örökösök. A hagyatéki leltárba az utolsó havi nyugdíja került más vagyona nem volt.Ingó , ingatlan nem volt a tulajdonában.. Kideríteni nem sikerült , de sejtésem szerint hitel és telefontartozása is volt amely a nyugdíj összegénél valószínűleg nagyobb összeg. Az eltemettetését és annak költségeit egyedül fizettem ki. Abba a többi örökös anyagilag sem segített.
Ha jól értelmeztem a jogszabályt akkor hagyatéki hitelezői igényt kell bejelentenem a tárgyaláson. Elismerhető és a hagyaték erejéig kifizethető. Természetesen az összes számlát be tudom mutatni. A nyugdíj összege kb 140.000 ft , a temetés költsége pedig 400.000 ft volt kb. Ebben az esetben ha van pl.hiteltartozása akkor a bank a későbbiekben követelheti a tartozása megfizetését vagy sem?
Válaszukat előre is köszönöm.

rigoz # 2019.06.23. 12:16

Tisztelt zsanrieta1231!

A közjegyző ideiglenes hagyatékátadó végzésével szemben fellebbezésnek van helye.

A közjegyző végzése elleni fellebbezést a végzést hozó közjegyzőnél kell előterjeszteni és a székhelye szerint illetékes törvényszékhez kell címezni. A fellebbezési határidő a végzés kézbesítésétől számított 15 nap. A hagyaték átadása tárgyában hozott végzés ellen nincs helye felülvizsgálatnak.

Emellett hagyatéki pert (is) lehet indítani az ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül (jogerőre emelkedés fellebbezés esetén az a nap, amikor a másodfokú bíróság a közjegyző végzését helybenhagyta vagy megváltoztatta és erre vonatkozó végzését a felek részére kézbesített (időben utoljára), fellebbezés hiányában a fellebbezési határidő (felek közül az időben legkésőbbi irányadó) leteltét követő nap, fellebbezési jogról lemondás esetén a lemondó nyilatkozat megtételének, illetve érkezésének napja, fellebbezés visszavonása esetén a visszavonó nyilatkozat megtételének, illetve érkezésének napja).

A per megindítását legkésőbb a határidő elteltét követő 8. napig a perre illetékes bíróság által érkeztetett keresetlevél bemutatásával vagy más, hitelt érdemlő módon a közjegyzőnél igazolni kell.

A pert azzal szemben kell megindítani, akinek a hagyatékból való részesülése az öröklési jogi vagy másodlagos öröklési vita tárgya.

Kizárólag fizetési meghagyással érvényesíthető követelés esetén a hagyatéki per megindítására a fizetési meghagyásos eljárás megindítására vonatkozó szabályok megfelelően alkalmazandóak."

A fentiek alapján amennyiben nem fellebbezett - illetve nincs folyamatban más jogosult általi fellebbezés folytán sem másodfokú eljárás -, illetve a fellebbezés alapján a közjegyző döntését helybenhagyták vagy megváltoztatták a közjegyzői végzést, akkor indíthat pert az ideiglenes hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedését követő 30 napon belül.

A keresetét igen, beviheti a bíróságra személyesen - sőt célszerű is -, az erről kapott érkeztető bélyegzővel ellátott iratpéldányt vagy annak hiteles, illetve nem hiteles másolatát kell a közjegyzőnek legkésőbb a keresetindítási határidő leteltét követő 8 nap végéig a közjegyzőnek megküldenie vagy átadnia.

A hagyatéki per illetékvonzata a vitatott összeg, követelés, a hagyaték (becsült) összegének 6%-a, de legalább 15 000 forint, legfeljebb 1 500 000 forint.

Konkrét információ híján pontos összeg közlésére nincs mód.

A kereseten ennek megfelelő mennyiségű és címletű illetékbélyeget kell elhelyezni papír alapon történő benyújtás esetén.

Az ideiglenes hagyatékátadó végzéssel szembeni fellebbezés ezzel szemben tételes illetékes, 10.000Ft az illetékvonzata.

drbjozsef # 2019.06.23. 12:12

zsanrieta1231,

  1. A törvény ugyan csak jogerős hagyatéki végzésről ír, de ezt a gyakorlat egyértelműen a véglegesre értelmezi. Vagyis az ideiglenes után nincs semmi teendőtök. Ha véglegessé válik, akkor majd ANNAK jogerőssé válásától van 30 nap, hogy biztosítást kössön és átírassa az új tulajdonos. Ha per lesz, akkor továbbra sem kell semmit tenni. Ha fenntartottátok a biztosítást, használhatja a birtokos, ha a vita miatt nem akarja, akkor ki is vonathatja ideiglenesen a forgalomból (a halotti anyakönyvi kivonattal). És ha lezárult a per (bármilyen módon), akkor onnan lesz 30 nap majd.
  2. Hát tudjuk mi, hogy mit olvasol és hogy értelmezel? Benne van az ideiglenes végzésben. Közjegyzője válogatja. Van ahol 15+8 nap (15 a per indítására, és még 8 ennek igazolására), van ahol más. Perindítás biztosabb ügyvéddel, de szerintem bevihetitek, az illeték a pertárgy értéke (amit követel a felperes), lehet költségfeljegyzést vagy költségmentességet kérni. Közjegyző felé te (vagy az ügyvéded) igazolja, a kereset beadásakor visztek plusz példányt, és kértek rá egy érkeztető pecsétet, ezt mutatjátok be a közjegyzőnek. Az a minimum, hogy menjetek be egy bírósági panasznapra, ott segítenek (bár a bírósági fogalmazóknak sem szokott mindig fogalmuk lenne a dolgokról, úgyhogy ha elbénázik valamit, csak magatokra vethettek).
zsanrieta1231 # 2019.06.23. 10:48

Sziasztok
2 témában kérnék segítséget ami végülis össze tartozik.

  1. Van egy idéglenes hagyaték0átadó végzésünk egy autóval kapcsolatban. Innentől kezdve mi a teendő? Okmányiroda? Biztosítás? Egyébként nem akarjuk megtartani, de tudom amíg nem végleges a hagyaték nem adhatjuk el.
  2. Azért lett idéglenes hagyaték000átadás mert a férjem és a nővére között jogi vita alakult ki (jár a férjemnek köteles rész egy lakásból de a nővére nem ismerte el) jól értelmeztem hogy az idéglenes hagyatékátadó levél kézhezvételétől számítva 30 napon belül kell a bíróságon benyújtani a keresetlevelet hogy ne legyen végleges az idéglenes ugye? Valamint a kereset levelet személyesen bevihetjük e a bíróságra? Kell e rá illeték bélyeg? Ha igen milyen összeg? Közjegyzőnek elég e ennek a keresetnek a fénymásolata vagy a bíróság küld valamit amivel igazolja hogy mi ezt elinditottuk?

Köszönöm szépen

drbjozsef # 2019.06.20. 05:17

katicabogi,

Oké, te tudod, a lehetőséged a polgári per. Nem lesz olcsó, gyors, és a kimenetele is véleményes.

Szomorú örökös # 2019.06.19. 18:37

katicabogi

Készpénzt vitt el Anyánk lakásából

Ahhoz, hogy ezzel meg tudd vádolni, bizonyítanod kell, hogy volt ott bármilyen pénz is. Van olyan volt ismerősöm, aki így úszta meg. A „barátnő” halála után jelentős mennyiségű pénzt tüntetett el a lakásból, de a fia nem tudta igazolni, hogy volt ott bármilyen pénz is, így megúszta az illető.

A banki ügyintéző szerint nem volt Anyánk halála esetére a bankkártya felett rendelkezési joga a testvérnek

Nos, ez még mindig kevés, mert nem tudod bizonyítani, hogy valóban ő használta a kártyát és vette fel a pénzt vele. Bárki megtehette ugyanis, aki hozzáférhetett a kártyához és ismerte a PIN kódját. Ha azt tudod, hogy hol vettek fel vele pénzt és szerencséd van, akkor esetleg kamerafelvétel készült róla...az már lehet bizonyíték. De a helyedben én elengedném ezt a történetet, mert nem fognak vele foglalkozni.

katicabogi # 2019.06.19. 14:47

A banki ügyintéző szerint nem volt Anyánk halála esetére a bankkártya felett rendelkezési joga a testvérnek . Nem tud elszámolni a bankkártyával önhatalmúan , leemelt pénzek egy részével. Azt amit számlával tud bizonyítani,mert van olyan ez ügyben , az valóban költség. de nem minden .Készpénzt vitt el Anyánk lakásából, a bankszámláját halála után sajátjaként használta.Tartozik nekem , elcsalta a pénz egy részét. Ennyi.

drbjozsef # 2019.06.16. 17:39

katicabogi,

Még mindig nem érted.
Önmagában az, hogy felvette a pénzeket, nem törvénysértő. Hiszen rendelkezési joga volt a számlához.
Ezért nem számítanak semmit a "bizonyítékaid", se a kivonatok, se a dátumok, se az összegek.
Ezek tények.
Amire Te gondolsz, az az, hogy ezekkel az összegekkel, ha nem az ő pénze volt, akkor el kell számolnia. Ebbe az irányba kell elmenned.
Kérd, hogy igazolja mire költötte, küldje meg a számlák, bizonylatok másolatait. Elvileg költhette az elhunytra, akár még a halála napján is. (Pl. közüzemi számlát fizethetett vele, vagy bármit, amire megkérte az elhunyt, nem tudhatod).
Ha el tudo számolni, akkor jogszerűen vette fel, és jogszerűen költötte el. Ha nem tudja igazolni, akkor szintén jogszerűen vette fel (ez, önmagában nem szabálytalan), de nem szabályosan használta fel. Ezért amivel nem tud elszámolni az az örökös(ök)nek jár(hat).

Amiket eddig említettél bizonyítékokat, az nem nagyon fog kelleni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.16. 11:50

A közjegyzőt az nem érdekli. Nem is kell, hogy érdekelje.

lajcsó # 2019.06.16. 10:43

"A közjegyzőnek a halála napján záró esti egyenleget adta meg a bank."
A közjegyző kérje meg az előző esti egyenleget is!

katicabogi # 2019.06.16. 09:43

Tisztelt József! Azóta már kikértem a banktól az előző nap esti egyenleget.
Anyukám aznap este már körházban volt, másnap reggel ott halt meg .A közjegyzőnek a halála napján záró esti egyenleget adta meg a bank. Szerencsére a bankszámlakivonaton rajta van a pénzfelvét időpontja is, ami bizonyíték.Meg vannak azok a bankszámlakivonatok,( három havi) amik bizonyítják, hogy folyamatosan emelgette le az összegeket.Anyulám lakásának a kulcsát 5 hónapig nem adta oda, csak ő járt be a lakásba.Amikor takarítani kellett, ez év tavaszán, akkor kaptam kulcsot.Ez nem testvér. Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2019.06.12. 15:45

katicabogi,

Azért kiegészítésként : neked kell pert indítanod, és ott mindent bizonyítanod.

Szóval jól gondold át, érdemes-e, tudsz-e bizonyítani. Az, hogy a halál napján még vesznek fel pénzt, nem feltétlenül tövénytelen - de ha nem az ő pénze, akkor elszámolnia természetesen kell vele.

katicabogi # 2019.06.12. 14:01

Nagyon szépen köszönöm a segítséget.Így cselekszem.

drbjozsef # 2019.06.12. 06:37

katicabogi,

Elsőre a testvéredhez. Egy szép tértis levélben szólítsd fel a fizetésre, határidővel, mondjuk 15 nap kézhezvételtől. Ha nem teszi, akkor közjegyzőhöz mehetsz, és fizetési meghagyást bocsáttathatsz ki ellene. Ha ellentmond, akkor neked kell bíróságon pert indítanod.

katicabogi # 2019.06.12. 06:27

A közjegyzőnek írjak , vagy a rendőrséghez forduljak?Köszönöm a válaszát !

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.11. 16:26

Igen.

katicabogi # 2019.06.11. 15:55

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, hogy jogerős hagyatéki végzés után mit lehet tenni, ha a közjegyző hagyatéki végzésében kevesebb összeg szerepel, mint a valóság. A testvérem Anyukám bankszámláját folyamatosan fosztogatta. Halála napján is, amit persze nem tüntetett fel a bank az örökségnél. csak a napi zárás egyenlegét .Szándékosan megtévesztette a bankot és a közjegyzőt, és meglopott engem .Még tartozik nekem pénzzel, a korrekt hivatalosan kikért dokumentumok alapján.Apukánk halála után nagy összeggel lopott meg, amiről csak évek múlva értesültem.Most nem nagy összegről van szó, de nem akarja kifizetni az elcsalt összeget. Tehetek valamit?

economist # 2019.06.06. 19:34

"Ha hagytam volna a lakást lerohadni, akkor meg az lenne a hibám."

Nem lett volna a te "hibád", de egyébként pont ezért szívás általában a közös tulajdon, pl.: társasáházaknál is.

drbjozsef # 2019.06.06. 17:39

Vagy esetleg bele lehet írni az adásvételi szerződésbe, hogy én annyival többet kapok a vételárból?

Ha ebben előre megállapodtok, akkor természetesen, ez a legegyszerűbb is.

lajcsó # 2019.06.06. 12:47

"Mert a megbízottja azt mondta, hogy azt majd rendezzük, ha eladtuk a lakást, de szerintem akkor már semmilyen eszközöm nem lesz, hogy utólag behajtsam tőle."
Éppen van eszközöd, nem írod alá a szerződést.

economist # 2019.06.06. 12:26

Felújítást végezni társtulajdonos hozzájárulása nélkül nem lehet. Még azt is követelheti, hogy állítsd vissza az eredeti állapotot. Én abból nem remélnék pénzt.

Bármivel szemben írásbeli megállapodással lehet bebiztosítani magadat. Lehetőleg addig amíg meg nem gondolja magát, mert egyébként úgy látom azt a tartozást amiért a ház tuladjonosai egyetemlegesen felelnek te egyedül kifizetted.

drbjozsef # 2019.06.06. 09:27

Lényegében.

economist # 2019.06.06. 09:09

Na, de milyen dolog ez? Akkor most én is betörhetek hozzájuk, kipakolhatok mindent, aztán széttárom a karomat, hogy bizonyítsák be, hogy nem egy üres lakásban éltek?

drbjozsef # 2019.06.06. 04:16

Feljelentést most is tehetsz, ha te leszel az örökös, pert indíthatsz.

De hogy hogyan bizonyítasz bármit is, az elég kérdéses.

economist # 2019.06.05. 20:36

A slusszpoén, hogy egyébként már körbeért a hír, hogy a lakásban található személyes értékeket már elkezdék elajándékozgatni.
Jönnek az emberek részvétet nyilvánítani és mondják, hogy jártak ###-nál és elhoztak ezt meg azt...