Hagyaték


Szomorú örökös # 2021.10.13. 18:05

csuporka

Sajnos önöktől sem kaptam érdemleges választ

Tévedsz! Már az elején drbjozsef megadta 2021. szeptember 25-én 12.29-kor a korrekt választ. Utána más se történt, hogy október 1-jén és 3-án újra és újra beírtad, miszerint a bank még mindig nem fizet. Majd ma jött ismét a méltatlankodásod. Alapból azt nem értem, hogy egy fórumtól - még ha Jogi Fórum is a neve - mit is vártál igazán? Azt, hogy majd helyetted bemennek a bankba és balhéznak? Ha úgy gondolod, hogy nem úgy intézkednek veled szemben a banknál és te már nem tudod elintézni egyedül, akkor fogadj egy hús-vér ügyvédet és bízd meg a lebonyolítással. Nyilván egy kis pénzt ő elvisz belőle, de a bank az ő közbenjárására lehet kicsit engedékenyebb lesz és kiadja a megtakarításodat. De a lényeg: A FÓRUM HELYETTED NEM FOGJA ELVÉGEZNI AZT A FELADATOT, AMI RÁD VÁR.

wers # 2021.10.14. 03:51

Ja, hogy kell a jogszabály is... nem hittem, hogy az segít. A bank ismeri. Minden bank honlapján is megtalálható. Olvasd el ezt:

https://alk.mnb.hu/…_2009_06.pdf

Csakhogy nekem van egy halvány sejtésem, hogy a férjed téged megjelölt, mint a számla felett rendelkezőt, de nem haláleseti rendelkezésről nyilatkozott. Nagyon nem mindegy. A számla felett rendelkező a számlatulajdonos életében rendelkezhet a számlával.

Azért jutott eszembe, mert én sem nagyon tudtam megértetni édesanyámmal a különbséget, pedig híresen éles eszű asszony (volt, még most sem panaszkodhat, de hát az idő, na ezen nem segít)

Komolyan nekem kéne bemenni 83 éves nőnek asztalt csapdosni

Ezt próbáljuk megértetni, hogy igen. De 10.04-én már javasoltam, hogy kísérjen el valaki. Ott helyben tisztázzátok, hogy miért nem fizetnek. Személyesen kell ezt intézni.

wers # 2021.10.14. 04:17

Amennyiben mégiscsak haláleseti a rendelkezés és a bankfiók balf@szkodik keresd a központot pl itt:

https://www.raiffeisen.hu/…-bejelentese

orokos # 2021.11.02. 08:21

Sziasztok!
Felmerült anno egy kérés, hogy osszam meg a perem eredményét (talán szomorú örökös és mások részéről). Nem volt végrendelet, az élettárs igényt tartott az örökség egy részére, de az ingatlanból sem volt egyszerű elmozdítani, és elérni, hogy visszatérjen a sajátjába, valószínűleg több milliós kárt okozva nekem. (Rejtélyes módon az elhunyt sem hagyott hátra semmit a bankszámláján.)
A vagyongyarapodás egy részére tartott igényt. Végül több év után a bíróság úgy ítélte meg, hogy nem bizonyítható, hogy részt vett a vagyongyarapodásban. Nem vagyok jogász, de szerintem is bizonyítani kellett volna a felperes részéről. Nagyon sok áldozatot követelt a per, főleg anyagilag, kaptam egy minimális perköltség-térítést, ami kb. annak a hetede, de még azt sem kaptam meg, állítólag azt is nekem kell elintéznem, hogy ha nem utalják át, akkor megkapjam. (Ezt rosszul választottuk ki, kétféleképpen lehet igényelni.)
Az ügyvédem és én is azt gondoltuk, hogy nincs esély arra, hogy veszítsünk, ő ilyet még nem nagyon látott. A házimunka és hasonló dolgok nem elegendőek a vagyongyarapodáshoz való hozzájáruláshoz. De biztosan vannak speciális esetek, amikor az élettárs is örököl, de ez nem ilyen volt.

Rita # 2021.11.15. 20:17

Sziasztok!
Remélem valaki fog tudni segíteni. Édesapám 30 éve külföldön dolgozott(Németországban) . Pár éve összevesztünk azóta nem volt jó a viszonyunk ezért nem tudom utána Németországban milyen hagyaték maradhatott. HOGYAN tudnék utánajárni? A felesége nem mondta bele a hagyatéki leltárba .
Van az hagyatékában egy német rendszámú autó mi lesz vele a teendő? Biztosítás fizetve volt akkor ha jól tudom annak a biztosítási pénze is jár onnan hogy elhalálozott. ( ha befizette az évre )

Rita # 2021.11.15. 20:29

Még hozzá tenném hogy azt furcsállom hogy a leltárban nincs benne pénzösszeg hagyaték képpen. Pedig nagyon jól keresett és vigyázott rá ( nem pénzhajhász vagyok csak szeretném tudni hogy a felesége mit kezdett mindennel)

drbjozsef # 2021.11.16. 04:42

Rita.

A "HOGYAN" az sajnos nem jogi probléma.
Ez ilyen dolog sajnos. Ha nem tartottad a kapcsolatot, ha nem tudod mije volt, nem beszéltél vele erről, akkor így jártál nagyjából. Bármilyen igényed lenne, azt neked kellene bizonyítanod, nemcsak hogy halálakor még megvolt (pénz, ingó, ingatlan), hanem azt is, hogy az az ő tulajdona volt. Ez legfeljebb ingatlannál nem probléma, egyébként lényegében lehetetlen.
Kereshetsz német magánnyomozót például.

Rita # 2021.11.16. 11:13

Ha mégis megtudom hol van akkor magyar pothagyatékon kérhetem? Ha én egyedül fogadom el az örökséget akkor a póthagyatékin lévő hagyatékokat mindenki kérheti?

drbjozsef # 2021.11.16. 12:04

Rita,

Ha mégis megtudom hol van akkor magyar pothagyatékon kérhetem?
Kérni kérheted, ha a szokásos tartózkodási helye Németország volt, akkor a magyar közjegyző meg fogja szüntetni az ügyet. Neked kell akkor Németországban póthagyatékit indítani, az ottani szabályok szerint.

Ha én egyedül fogadom el az örökséget akkor a póthagyatékin lévő hagyatékokat mindenki kérheti?
Kérni mindenki kérhet. Az új vagyonelem esetén egyébként igen, aki visszautasította az eredeti hagyatékot, az itt újra dönthet. A magyar szabályok szerint, magyar eljárásnál. Németországban nem tudom.

Rita # 2021.11.16. 12:27

A német autót is akkor nem Németországban kellett volna hagyatéknak feltűntetek? Ha megöröklöm ezt az autót hogy fogok az irataihoz hozzájutni és utána aelintézni hogy a nevemre kerüljön.

Köszönöm válaszait!!

Rita # 2021.11.16. 12:29

Bocsánat elírtam feltüntetni. Magyar hagyaték tartalmazza

ciriket # 2021.11.16. 13:22

Segítséget szeretnék kérni hagyaték ügyben.Megkaptuk a papírokat a hagyatéki leltárhoz,melyben szerepel,hogy volt e életbiztosítás.Na már most van 10 örökös,de az életbiztosításba én voltam megjelölve mint kedvezményezett,és én már azt fel is vettem.Most nekem azt muszáj beírnom,hogy volt?-és ha letagadom lesz e belőle vmi hátrányom ha útólag kiderül,mert nem szeretnék ebből haragot,és úgy gondolom mivel a nevemen volt nem kell megosztanom.A másik hogy adóköteles e?köszönettel:Ciri

drbjozsef # 2021.11.16. 13:42

A német autót is akkor nem Németországban kellett volna hagyatéknak feltűntetek?
De. Nem ezt írtam volna? A hagyatéki eljárást az uniós szabályok alapján főszabály szerint abban az országban folytatják le, ahol az elhunyt szokásos tartózkodási helye volt (EU-n belül, nyilván).

Ja, látom elírtad. Akkor igen a válasz, a fentiek szerint a közjegyző ha értesül róla, megszünteti az eljárást. Pláne német autó esetén (magyarországi ingatlannál esetleg lehet joghatósága a közjegyzőnek, de az eu-s direktívák miatt ez sem feltétlenül).

Ha megöröklöm ezt az autót hogy fogok az irataihoz hozzájutni és utána aelintézni hogy a nevemre kerüljön.
Nehezen.
Ez nem jogi kérdés. Egyelőre. Ha lezajlott a hagyatéki és jogerős végzésed van, hogy te örökölted, akkor felszólíthatod a birtokost, hogy adja át a papírokkal együtt. Ha nem adja át, majd akkor lesz jogi ügy esetleg, (Mondjuk célszerű most is felvenni a kapcsolatot, és tisztázni az autó hollétét, jogállását, birtokosát, gyorsabb lehet utána a dolog).

drbjozsef # 2021.11.16. 14:16

ciriket,

Nem kell beírnod. Ha életbiztosításban kedvezményezett van megjelölve, akkor a biztosítási összeg nem a hagyaték része. Tudniuk sem kell róla. Megemlítheted, hogy ne utólag derüljön ki ha nem akarod hogy megromoljon a viszony, de nem kötelező, nincs hozzá közük, nem kell belőle adnod nekik.

Adózásra nem esküszöm meg, de szerintem a magánszemély által kötött és fizetett életbiztosítás (akár kockázati, akár megtakarításos) kedvezményezettje adó és illetékmentesen szerzi azt meg.

Nincs teendőd ezzel.

ciriket # 2021.11.16. 14:31

köszönöm a segítséget!

Rita # 2021.11.17. 12:45

Köszönöm ba segítséget. Még egy kérdésem lenne ha a hitelező igényt jelent be akkor ő szerzi meg a vagyont ? Ő is veszi át?

Rita # 2021.11.17. 13:46

Ezt egy ismerősömnek szeretném megkérdezni hogy 8 napja van kiküldeni a jegyzőnek a hagyatéki határozatot de 16 nappal később se kapta meg. Mit tud csinálni ha a jegyző nem küldi ki ? És nem tartja magát az időpontokhoz?

drbjozsef # 2021.11.17. 14:38

Rita,

Nem. Ha hagyatéki hitelezői igényt jelent be, akkor - a magyar szabályok szerint - a közjegyző felhívja a feleket a megegyezésre. Akár ott helyben. Ha van megegyezés, aszerint adja át a hagyatékot. Ha nincs, akkor a felek kérelmére adhat időt a megegyezésre, vagy egyből felhívja a hagyatéki hitelezőt, hogy 15 napon belül indítson pert, és ezt utána 8 napon belül igazolja nála. Ha időben elindítja a pert, akkor felfüggeszti az eljárást a per végéig, ha nem indítja el a pert, akkor átadja a hagyatékot az örökösnek az igény figyelembevétele nélkül.

A német szabályokat nem ismerem, de gondolom hasonló lehet. Önhatalmúlag nem intézkedhet, a hagyatékhoz ha nem örökös nincs köze, nem veheti át.

Rita # 2021.11.17. 15:00

És ha csak a határozatba annyi van hogy hitelező igényt jelentett be de nem is találkozott az örökössel?

Rita # 2021.11.17. 15:01

Ezt egy ismerősömnek szeretném megkérdezni hogy 8 napja van kiküldeni a jegyzőnek a hagyatéki határozatot de 16 nappal később se kapta meg. Mit tud csinálni ha a jegyző nem küldi ki ? És nem tartja magát az időpontokhoz?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.17. 16:21

Közjegyzőt akartál írni.

Hogy mit tud csinálni? Vár.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.17. 16:27

A doktor összekeverte a hagyatéki hitelezői igényt azzal, amikor valaki tulajdonosként tart igényt egyes dolgokra, állítva, hogy azok nem is tartoznak a hagyatékba.
Szerencsére ettől még a válasznak az a része jó volt, hogy a hagyatéki hitelező nem kapja meg a vagyontárgyat a hagyatéki eljárásban. (Ha valóban hagyatéki hitelező, akkor később, perben sem.)

Rita # 2021.11.17. 17:25

Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2021.11.18. 05:59

KBS,

Mit kevertem mivel?
Hagyatéki hitelezői igénynél nálam pont ez volt a menet. Ilyen címen igényelt, és a közjegyzői is így hívta fel a perindításra, aztán a per már valóban nem azon a néven futott...

ciriket # 2021.11.23. 11:38

Abban szeretnék segítséget kérni,hogy most lesz a testvérem hagyatéki tárgyalása van 9 külterület és egy vályog ház.(AZ EGÉSZ ÉRTÉKRE 1.000000 Ft-ra lett becsülve)Vagyunk 9-en. Jelen pillanatban úgy néz ki hogy 4 testvérem visszautasítaná,és átadná nekem ajándékozás címén a részüket.Az lenne a kérdésem,hogy nekem ez mennyibe kerülne az ajándék elfogadása (illeték,adózás).Csak,hogy megéri e elfogadnom vagy többe kerül a leves mint a fús.Ha nem fogadom el,én sem és a többi örökös sem akkor mit tudnak tenni rajtuk marad,vagy a gyerekeikre száll át?Köszönöm a segítséget!