Hagyaték


Majordomus # 2023.09.13. 20:03

Mondjuk a (jogerős) végzésre már a bank is fzetni fog szerintem.

drbjozsef # 2023.09.14. 04:55

Harley Quinn,

Ha először megkapod a hagyatéki végzést, akkor az még nem jogerős. Amikor az lesz, akkor mehetsz azzal intézni a hagyatékot, például a bankba.
Ettől teljesen független, hogy a végzésben szereplő közjegyző által megállapított díjat megfizesd. Ha nem teszed, majd végrehajtatja.

(Megjegyzés : ne lepődj meg, hogy ha bemész a jogerős végzéssel a bankba, akkor nem kapod meg a pénzt rögtön. Több banknál is az a gyakorlat, hogy be kell mutatni a végzést, azonosítanod kell magad, és 2-3 hét múlva vissza kell menni, és akkor utalják át, vagy fizetik ki neked az összeget. Backoffice munkára hivatkoznak, ami szerintem bullshit, de nem nagyon lehet mit tenni.)

dandangyor # 2023.10.28. 16:28

Tiszelt Szakértők!
Hagyatékkal kapcsolatos kérdésem lenne:
Az elhunyt ápolását, gondozását, ügyeinek intézését láttam el több hónapon keresztül halála előtt. Erről a tényről tanukkal ellátott részletes feljegyzésem van, ami közvetlenül az elhunyt halála után született és több tanu, törvényes örökösök egy része is aláírta, de ez a feljegyzés más okból született, nem ebből a célból.
A törvényes örökösöktől milyen módon kérhetem ezen költségek megtérítését? Békés út kizárt, nem lehet velük tárgyalni, milyen jogi lehetőségek vannak? A hagyatéki tárgyaláson nem adtam be ezt az igényemet, de közben változott a helyzet és be szeretném hajtani rajtuk.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.28. 17:22

Cseresznye.

drbjozsef # 2023.10.28. 18:30

A tanúk és a feljegyzések jó dolgok. Már amire.
Van olyan tanúd, esetleg szerződésed az elhunyttal, ahol az ápolását, gondozását kifejezetten juttatás fejében vállaltad ?
Mert ha nem kérte senki, és nem ígért érte senki semmit, akkor szép dolog a karitatív tevékenység, de azt önkéntes, ingyenes alapon szokás. Utólag kérni? Miért nem kérted az elhunytat, hogy fizessen a munkádért?

dandangyor # 2023.11.09. 17:03

Kedves Szakértők!

Egy elhunyt személy végrendeleti örököseitől a törvényes örökösök köteles részt követelnek. A törvényes örökös oldalági rokon (elhunyt személy elhunyt szülőjének elhunyt testvérének elhunyt gyermekének a gyermeke, szóval másodunokatestvér). A dolog elvileg egyszerű lenne, gondolnánk, hogy nem jár köteles rész, azonban ügyvéddel beadott egy fellebbezést, és egy másik hagyatéki szakértő ügyvéd is azt mondta, hogy jár neki köteles rész. Vettem a fáradságot és a pénzt 5 különböző ügyvéddel konzultáltam, volt ahol kinevettek, volt ahogy 100 %-ra mondta az ügyvéd, hogy kizárt a köteles rész jogossága. Mi az önök véleménye erről? köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.09. 17:27

Ez nem vélemény kérdése. A törvény teljesen egyértelmű: Ptk. 7:75. § "Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát és szülőjét, ha az öröklés megnyílásakor az örökhagyó törvényes örököse vagy végintézkedés hiányában az lenne".

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.09. 17:28

Talán félreérthettél valamit, és nem köteles részi igénye van.

Majordomus # 2023.11.09. 20:59

De a másodunokatestvér nem leszármazó...

drbjozsef # 2023.11.10. 09:18

Tegyük hozzá a biztonság kedvéért, hátha a kérdező is gyengeelméjű : a másodunokatestvér nem is házastárs, és nem is szülő.

(Persze, egy másodunokatestvér is lehet valakinek a házastársa, vagy valakinek a szülője, de az, hogy az örökhagyó másodunokatestvére egyben a szülője vagy a házastársa is, az rendkívül ritka. Nem teljesen lehetetlen, a Habsburg dinasztiában mindkettő előfordulhatott, meg ennél cifrábbak is, de én ezt itt azért kizárnám)

Majordomus # 2023.11.10. 21:54

Én is...

erdeklodo123 # 2023.11.17. 22:18

Kedves Szakértők!
1/2-1/2 arányú öröklés esetén milyen szabályok vonatkoznak a lakás használatára?
Gondolok itt arra, hogy ha "A" tulajdonos életvitelszerűen a lakásban él, akkor "B" tulajdonos valamilyen módon szedhet-e tőle ezért bérleti díjat?
Megtilthatja-e "B" tulajdonos "A" tulajdonosnak azt, hogy a lakásban éljen?
Továbbá a hagyatéki eljárás előtti időszakra vonatkozóan követelhet-e "B" tulajdonos "A" tulajdonostól visszamenőleg bérleti díjat?
A segítséget előre is köszönöm!

drbjozsef # 2023.11.18. 05:51

erdeklodo123,

Az osztatlan közös tulajdon főszabálya ez :

A tulajdonosok mindegyike jogosult tulajdona használatára, azonban ezt a jogot egyikőjük sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a tulajdonukhoz fűződő törvényes érdekeinek sérelmére.

Ebből következik, hogy amikor a "B" tulajdonos felszólítja "A" tulajdonost, hogy adjon kulcsot, és csináljon helyet, mert "B" tulajdonos be akar költözni, vagy hasznosítva a tulajdonrészét, bérbe kívánja adni a részét, és ezt "A" tulajdonos megtagadja, akkor ONNANTÓL követelhet a "B" tulajdonos többlethasználati díjat az "A" tulajdonostól. Azelőttre nem. Mert ha önként nem használja a tulajdonát, akkor nem jár neki semmilyen kompenzáció.
Egyik tulajdonos sem tilthatja meg a fentiek alapján a másiknak, hogy beköltözzön, DE ha az egyik - jellemzően : a birtokos tulajdonostárs, tehát aki tényleg ott lakik - MÉGIS megteszi ezt, akkor a fentiek szerint lehet eljárni.
Ha ez se tetszene "B" tulajdonosnak, kérheti "A"-t, hogy vegye meg a részét (vagy adják el az egészet közösen), ha az erre sem hajlandó, bármelyik tulajdonos kérheti a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését perben. (és elvileg persze "B" tulajdonos bármikor eladhatja bárkinek a saját részét, nem kell hozzá 'A' beleegyezése, csak elővételi joga van. De egy lakott fél ingatlanrész persze sokkal kevesebbet ér, mint egy beköltözhető fél ingatlanrész)

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.18. 09:12

(Egyébként ez egyáltalán nem öröklési kérdés, közömbös, hogy jött létre a közös tulajdon.)

Majordomus # 2023.11.18. 21:39

Egyszerübb ha A tulaj kifizeti a B tulajt a házból.

KovacsM # 2023.12.21. 21:05

Jó estét kívánok
A hagyatéki eljárás elején járok.
Jelentéktelen, nyúlfarknyi területek (10 hrsz) rengeteg tulajdonos tarssal. Egy hrsz nagyobbacska amelyre már régebben megeggyeztem aki évek óta használja, de anyukám nem nagyontudott már aláírni.
Pár százezer forint az összes értéke (kb.4,5.)
Ha szerződést megkötnénk az eljárás után, de a tulajdonjog atjegyzese előtt, megúsznám a bejegyzési illetéket? Lehetne, h engem már nem jegyezbe a földhiv.?Ha minden hrsz.utan fizetni kellene a 6000 ft plusz kjö díj a 300 e ft vételárból nem sok marad.
A külterületet ( 0,015 ak osztatlan közös) fellehet ajánlani a Magyar Államnak

Köszönöm a segítő válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.22. 06:48

Díjtv. 32/C. § (1) bekezdés v) pont szerint tárgyánál fogva díjmentes a tulajdonosváltozás ingatlan-nyilvántartási bejegyzése hagyatékátadó végzés alapján.

Majordomus # 2023.12.22. 20:43

Mért ajánlod fel az államnak?

Add el valamelyik tulajdonostársnak.

KovacsM # 2023.12.22. 21:15

Köszönöm a választ, (lehet nem jó helyre írom) ez alapján a kjö díj csak a kiadás.
A külterület 10/29255 rész juttatott ak. a tsz felszámolása után aki nem kérte a kiadást felosztották a maradék táblába, nem használja senki, nem is kell senkinek.

Majordomus # 2023.12.23. 20:15

Akkor marad az állam.

KovacsM # 2023.12.24. 21:49

Köszönöm a válaszokat.
Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek.

Majordomus # 2023.12.25. 20:42

Majd írd meg hogy döntöttél?

drbjozsef # 2023.12.26. 07:32

KovacsM,

A kjö díjat nem úszod meg, ha örökölsz.
Utasítsd vissza az öröklést.

FFlower # 2024.01.04. 02:33

Tisztelt Szakértők!

Póthagyatéki eljárással kapcsolatban szeretnénk tisztábban látni.

Póthagyatéki eljárásban az örökösök az örökséget (10eFt alatti érték) visszautasították.

Az egyik örökös a nyilatkozatában az adatszolgáltatás során több vér szerinti leszármazottját 'kifelejtette' a felsorolásból, a többi örökös jelezte ezt, ezért ezek a leszármazottak most idézést kaptak.

Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Ők ugyan nem örökösök, viszont öröklésben érdekeltek.

Az egyikük két évtizede alapos okkal minden kapcsolatot megszakított a teljes rokonsággal, ezért most semmiképpen sem szeretné ha az elérhetőségére vonatkozó adatai a többi örökös és azok leszármazottai előtt ismertté válnának.

Nyílik lehetőség arra, hogy az adatai, ezáltal saját
és családja védelme érdekében azokat az eljárás során kérelmére a Közjegyző zártan kezelje?

Az idézésben személyes megjelenés szerepel, viszont egészségügyi okokból kifolyólag ez nem megoldható.
Természetesen erről a Közjegyzőt értesítjük.
Ebben az esetben lehet elektronikusan is nyilatkozatot küldeni amennyiben szükséges?

Mivel Ő nem örökös, szükséges egyáltalán nyilatkoznia vagy csak az adatait köteles a Közjegyzőnek megküldeni?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Timcsi0105 # 2024.01.04. 12:09

Tisztelt Szakértő!
Az alábbiakban szeretném kérni a mielőbbi segítsegüket:
Nagymamám elhunyt tavaly júliusban. Halála után kiderült, hogy még az ő édesapja után rendezetlen maradt valami szántóföld. Tehát amikor a 1970-es évek végén a dédpapám elhunyt a gyermekei ezt nem rendezték vagy nem tudtak róla. Mivel nagymamámnak sajnos gyermekei már nem élnek így, mint unokák jöhettünk szóba. Ki is lettünk értesítse a hagyatéki tárgyalásról 2023. május). Hugommal elmentünk és részünket felajánlottuk az állam javára. Unokatesóink (már hosszú évek óta nem tartjuk a kapcsolatot) nem jelentek meg írásban jelezték a szándékukat ők is lemondtak az állam javára. Hugommal kifizettük a közjegyzői díjat. Napokban kaptunk mindketten az ügyfélkapura tartozásról szóló levelet. Miszerint állítólag nem rendeztük maradéktalanul a közjegyzői díjat és így 19.000 Ft tartozásunk van és mielőbb rendezzük. Nem értjük, hogy mi lehet ez a tartozás, hiszen ez a föld nincs tulajdonunkban.
Van-e annak valami köze, hogy unokatesóim még nem rendezték a közjegyzői díj kifizetést (hiszen nem voltak ott) és tőlünk akarják beszedni? Hiszen a közjegyző akkor azt mondta, hogy attól, hogy ők nem jelentek meg, nem menti őket fel a kifizetés alól.
Várom mielőbbi válaszukat!
Köszönöm szépen!