Hagyaték


Majordomus # 2024.01.04. 20:24

Egyetemleges kötelezettség van a közjegyzői díjra. Kérd el a díjat a tesóktól.

Voranna # 2024.01.11. 20:23

Tisztelt Szakértők,
az alábbiakban kérném a segítségüket.
Több, mint egy éve meghalt édesapám, majd a hagyatéki eljárás alatt anyukám is. A két ügyet egyesítették. Egyedüli gyerek vagyok, nincs se élő szülője, se testvére az elhunyt szüleimnek. Valahonnan felbukkant egy általam nem ismert unokatestvér (apukámé) és ági vagyonra nyújtott be igényt egy apukám által örökölt festményre. A közjegyző befogadta az igényét. Nem szeretném tovább húzni a hagyatékit, vigye a festményt. Viszont mint kiderült, ez a „rokon” alkohol és drogproblémákkal küzd, nekem pedig van 3 gyerekem. A közjegyző azt mondta, hogy az egyesítés miatt a rokon hagyatéki végzésében is szerepelni fog minden személyes adatom és az anyukám utáni örökségem is, mert egy hagyatéki végzést adnak ki.
Lehet kérvényezni, hogy a hagyatéki végzést elkülönítve kezeljék? Miért kellene látnia, hogy mit örököltem anyukám után, a számlaszámom, lakcímem, és egyéb személyes adatomat? Félek, hogy vissza fog élni az információkkal.
Másik felvetésem. Édesanyám bankja a közjegyzői megkeresésre azt a választ adta, hogy nincs adott ügyfélnek náluk vezetett számlája. Ami nem igaz, hiszen rendelkező voltam a számla felett, pontosan láttam a zárolásáig, hogy milyen összeg van a számlán. Hiába adtam be a közjegyzőnek az utolsó számlakivonatot, azt a választ adta, hogy nem nyomozóhatóság, amit a bank lejelent, azt fogadja el hitelesnek. Tudok valamit tenni most vagy várjam meg a hagyatéki végzést?
Köszönöm előre is a válaszokat.

Majordomus # 2024.01.11. 20:38

Ne vigye a festményt. Előbb értékeltesd fel. Lehet többet ér mint az örökséged.

A számláról meg vedd fel a pénzt kártyával.
Egyáltalán ki zárolta a számlát,ha a közjegyző nem tud róla?

Majordomus # 2024.01.11. 20:42

Nem 2 ft-ról van szó. Fordljbügyvédhez aki képvisel az eljárásban és megoldja a gondjaidat.

A közjegyző felé is.
Hogy lehet hogy nem tudsz az unokatestvérről?

Gondolom egyikőtök sem 20 éves,ennyi idő alatt csak kiderültek volna a rokoni kapcsolatok.

Majordomus # 2024.01.11. 20:46

Segítségképpen:

Az ági öröklésnek négy együttes törvényi feltétele van:

az örökhagyó a vagyonáról nem végrendelkezett (tehát a törvényes öröklési rend érvényesül);
az örökhagyónak nincs leszármazója (azaz vele a családi ág megszakad);
a hagyatékon belül az örökhagyó által szerzett (szerzeményi) vagyon mellett van ági vagyon is;
van ági örökös, aki az ági vagyonra igényt tart.
Az örökhagyó az ági vagyontárgyáról is szabadon végrendelkezhet, ő döntheti el annak további jogi sorsát. Ha ezt nem tette, akkor a törvényes öröklési rend általános szabályaihoz képest az ági vagyontárgyakra nézve speciális öröklési rend érvényesül. Az általános szabályok szerint leszármazók hiányában vagy az örökhagyó házastársa (bejegyzett élettársa), vagy két szülője, vagy az apai és az anyai ági nagyszülei, dédszülei illetőleg ezek leszármazói (tehát az oldalági rokonok) örökölnek. Az ági öröklés a szülőknek és szülői leszármazóknak (az örökhagyó testvéreinek) a túlélő házastárssal (bejegyzett élettárssal), szembeni, vagy az egyik szülői ágnak a másik szülői ággal szembeni öröklését jelenti.

Ági vagyon
Ági vagyonnak minősül a hagyatékon belül az a vagyontárgy, amelyik az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ingyenes juttatás útján hárult. Emellett ági vagyon az a vagyontárgy is, amit az örökhagyó a testvérétől vagy testvére leszármazójától örökölt vagy ingyenesen szerzett, feltéve, hogy az adott vagyontárgyat a testvér vagy a testvér leszármazója az örökhagyóval közös felmenőjétől örökölte, vagy ingyenesen kapta (tehát már nála is ági vagyonnak minősült). Egy vagyontárgy ági jellegét annak kell bizonyítania, aki arra ezen a címen öröklési igényt támaszt.

Ági örökösök
Ági örökös elsősorban az a szülő, akinek ágáról (róla vagy felmenőjéről) az ági vagyontárgy az örökhagyóra háramlott. (Mindkét szülő tehát csak akkor, ha az ági vagyontárgyat közösen ajándékozták.) A kiesett szülő helyén leszármazói a törvényes öröklés általános szabályai szerint örökölnek. Ha mind az ági vagyontárgy öröklésére jogosult szülő, mind annak leszármazója kiesett, a nagyszülő; ha ő is kiesett, az örökhagyó távolabbi felmenője örökli azt a vagyontárgyat, amely róla vagy felmenőjéről hárult az örökhagyóra.

Majordomus # 2024.01.11. 20:48

Nézz utána a "rokonnak" hogy megfelel e a lenti feltételek mindegyikének.

Voranna # 2024.01.11. 20:59

A festmény nem értékes, 30 ezret ér kb. De gondolom a kocsmában lehet venni belőle pár felest.
Tudtam az unokatestvérről, de nem találkoztam vele, senki nem tartotta vele a kapcsolatot az alkoholos, drogos életvitele miatt. Semmi másra nem tarthat igényt, vigye a festményt, hogy haladjon az ügy. Mivel az bizonyíthatóan örökléssel jutott apukámhoz, szerintem jogos is az igénye, ami nem jelenti azt, hogy igazságos is, de ez van.
Csak, mint írtam, nem szeretném, ha tudná, hogy anyukámtól mit örököltem. A közjegyző azt mondta, hogy mindent látni fog a hagyatéki végzésből. Ezt szeretném tudni, hogy lehet-e kérvényezni, hogy ne így legyen.

A bank azért zárolta a számlàt, mert én hülye jogkövető magatartással bejelentettem anyukám halálát. A számla feletti rendelkezès pedig halál után megszűnik.

drbjozsef # 2024.01.12. 05:26

Voranna,

De milyen alapon járna neki ági vagyon? Mire hivatkozik?

Ptk. 7:67. § (1) Ha nem az örökhagyó leszármazója a törvényes örökös, az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ajándékozás útján hárult vagyontárgy ági öröklés alá esik.

Ezzel kezdődik az ági öröklás. Leszármazója vagy az örökhagyónak? Igen. Van akkor ági öröklés? Nincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.12. 05:54

Éppen ezért mit foglalkozik vele a közjegyző? Nem is öröklésben érdekelt. Még csak nem is hagyatéki hitelező.

drbjozsef # 2024.01.12. 06:25

Voranna,

Lehet kérvényezni, hogy a hagyatéki végzést elkülönítve kezeljék?
Szerintem nem. Ez nem tanúvédelem. Egyébként a neved, címed, szerepel nyilvántartásban, ami ugyan nem nyilvános, de ha valamilyen hivatkozással érdeket akar érvényesíteni veled szemben, nem olyan nehéz azt megtudnia.
Ne parázz emiatt. Semmi köze se az örökségedhez, se a címedhez. Nem tudod ezt megelőzni, de ne is idegeskedj most emiatt. Majd ha felbukkan.

Tudok valamit tenni most vagy várjam meg a hagyatéki végzést?
Én bejelenteném a hagyatéki leltárba. Legyen benne, hogy te jelezted. Ha mégis a közjegyző/bank téved, neked kell majd póthagyatékival macerázni. Esetleg elmennék a bankba, egy halotti anyakönyvi kivonattal, hogy nézzék meg, most mi van. Adjanak igazolást hogy létezik.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.12. 06:30

Én bejelenteném a hagyatéki leltárba.
Hiába.
Szerinted ha a Lánchidat vagy a koronát bejelenti, azt is beleveszik, és átadják neki?

drbjozsef # 2024.01.12. 07:33

Szerinted ha a Lánchidat vagy a koronát bejelenti, azt is beleveszik, és átadják neki?

Nem is ez a célom.
Azért ha bankszámlaszámmal bejelentem, csak utánakérdez a közjegyző mégegyszer talán. (Lehet, más volt a gond a lekérdezésnél, mondjuk a számlanyitás óta változott az elhunyt neve). Legyen nyoma, hogy léteznie kellene. Aztán ha kimarad, de utólag mégis előkerül, akkor a póthagyatéki eljárás költségét például boxolja egymással a közjegyző meg a bank, mert a kettő közül valamelyik hibázott. Én nem, mert bejelentettem.

Voranna # 2024.01.12. 10:26

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
A bankszámla természetesen a hagyatéki leltárba be lett jelentve, mellékeltem az utolsó kivonatot is (ami már a halál után készült).
A banknál próbálkoztam, de azt mondták, hogy nem adnak ki infót.
A közjegyző is elhajtott, hogy a banki igazolást veszi alapul.
Azért akadtam ki, hogy ha nem lesz benne a hagyatékátadó végzésben a bank, akkor miért állna utólag szóba velem, és itt már nem egy filléres tételröl van szó.
Az, hogy nem is ági örökös, a betett idézet szerint egyértelmű, de láttam a közjegyző neki írt emailes válaszát, hogy idézést fog kapni a hagyatéki tárgyalásra.
Ami a válaszotokból kiderült az, hogy a közjegyző ezek szerint nem áll a helyzet magaslatán, jobban járok, ha ügyvédet fogadok.
Még egszer köszönöm a segítséget.

kocsisk # 2024.01.14. 11:08

Sziasztok,

Ha édesanyámnak van egy magánynyugdíj pénztári megtakarításom, amin meg kellett adni kedvezményezettet, és amikor meghalok, akkor a kedvezményezett automatikusan megkapja a magánnyugdíjtól a pénzt (nyilván kérelem, stb) vagy ez is a hagyatéki eljárás részét képezi, és szétosztódik? Vagy ha nem is osztódik, ilyen esetben le kell zárulnia a hagyatékinak, és csak utána tudja kikérni a kedvezményezett?
Köszönöm előre is a válaszaitokat

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.14. 11:09

Ha van halálesetre szóló rendelkezés, akkor a pénzintézetnél kezelt összeg nem tartozik a hagyatékba.

kocsisk # 2024.01.14. 11:13

Kovács_Béla_Sándor
Köszönöm. Na erről sajnos fogalmam sincs, csak egy kedvezményezett menő az amire emlékszem, hogy ki lett töltve. De akkor nem egyértelmű, ilyen esetben, hogy mit takar a kedvezményezett ha jól értem

kocsisk # 2024.01.14. 11:31

A halálesetről szóló rendelkezés a magánnyugdíj pénztári szerződés része, vagy az egy külön okirat?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.14. 12:23

Vagy.

drbjozsef # 2024.01.14. 12:52

Haláleseti rendelkezést folyószámlához lehet tenni külön.

A magánnyugdíjpénztárnál a kedvezményezett az, aki egy igényléssel és egy halotti anyakönyvi kivonattal rendelkezhet az összeg felett. (a törvényi definíció szerint ez "haláleseti kedvezményezett", de utána minden passzusban csak kedvezményezett szerepel.)

1993. évi XCVI. törvény 16/A.§

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.14. 14:56

A nyugdíjpénztár is pénzintézet, és amiről írsz, az is halálesetre szóló rendelkezés.

kocsisk # 2024.01.14. 19:58

drbjozsef
Köszönöm szépen a válaszát.

Majordomus # 2024.01.14. 21:45

Csak okiratokra fizetik ki.

drbjozsef # 2024.01.15. 11:25

Szerintem a kezébe, vagy a pultra is kifizetik. Nem kell alá okiratot tenni.

Attila1968 # 2024.01.17. 22:56

Tisztelt Fórumtagok!

Feleségem a testvérével fele-fele arányban örökölt egy 32 millió Ft értékű ingatlant és vele együtt egy 332.05- Ft tartozást, ami az örökhagyó által részben visszafizetett személyi kölcsönből ered. A kölcsönt az örökhagyó nevében a feleségem testvére a saját javára vette fel, Feleségem a testvére javára a hagyatéki tárgyaláson lemondott az 1/2 arányban örökölt ingatlan örökségéről a kölcsönadó intézmény követelés kezelője mégis egyetemlegesen követeli tőle és az immáron 1/1 ingatlan örökös tulajdonos testvérétől a tartozás megfizetését. . A követeléskezelő közbenső jogszerzés miatt azaz az ingatlan örökléséről való lemondást nem fogadja el a feleségem részéről indokként a tartozás kifizetésének elutasítását! Folyamatosan bombázzák levelekkel és csekkekkel a fennálló tartozás megfizetése érdekében. Feleségem testvére természetesen nem tartja magára nézve kötelezőnek a tartozás kifizetésének, még úgy sem, hogy 1/1 arányban örökölte meg az ingatlant, aminek értéke a többszöröse a fennálló tartozásnak! Mit javasolnak (tok) megoldásként hosszú évekig tartó pereskedést, verőemberek bevetését nem tartjuk járható útnak. Minden javaslatot előre köszönök! Üdvözlettel, Attila

drbjozsef # 2024.01.18. 07:14

Attila1968

Mit javasolnak (tok) megoldásként hosszú évekig tartó pereskedést, verőemberek bevetését nem tartjuk járható útnak.

Ilyen peremfeltételek mellett egyetlen lehetőségetek maradt : kifizetitek a tartozást.
Aztán azt persze követelhetitek ti a sógorodtól a pénzt. Persze, ha itt sem akartok pereskedni, akkor marad a szépen kérés, aztán pedig veszteségként leírás.

Sajnos a követeléskezelőnek igaza van. A helyzet az, hogy jogilag NINCS olyan, hogy "lemondasz valakinek a javára". A valóságban az történt, hogy vagy osztályos egyezségként adta át a hagyatékot a közjegyző, vagy a feleséged közbenső tulajdonszerzésével, jogilag ajándékozással szerezte meg a sógorod az ingatlant. Mind a kettő butaság volt, mert a feleséged így is jogutódja lett az elhunytnak, ezért egyetemleges fizetési kötelezettség terheli. Persze, szerencsére csak korlátok között :

Ptk.7:96.§ (1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

Ha pénzt nem örökölt a feleséged, akkor esetleg hivatkozhat erre a követeléskezelőnek : a hagyaték tárgyai nincsenek a birtokában (ez is függ attól még, hogy PONTOSAN mi is van abban a hagytéki végzésben), de ha felel is az elhunyt tartozásaiért, akkor legfeljebb azzal, amit örökölt (volna), vagyis az ingatlannal. Kérje, hogy abból elégítse ki magát a követeléskezelő. Indítsanak végrehajtást a testvér ellen, és árverezzék az örökölt lakást, ha máshogy nem megy.