árvaellátás

monalisa1 # 2011.01.30. 14:23

Ha az a kérdés, hogy a gyermek kaphat-e árvaellátást: a gyermeknek él a nevelőapja aki köteles gondoskodni róla, lévén a férfi házasságban él a gyermek édesanyjával - az általad leírtak szerint.

Az árvajáradék már ezen felüli ellátás lenne, azaz szerintem nem jár.

E-mailban kérj állásfoglalást a Nyufigtól.
http://www.onyf.hu

Alexu # 2011.01.30. 11:38

Sziasztok!

A kérdésem az lenne, ha tudtok segíteni. A szülők elváltak, az édesanya férjhez ment újból. Az édesapa 35 évesen meghalt, a gyermek akit az édesanya nevelt, kaphat árvaellátást, mert a jogszabály értelmezése szerint nem. Kérlek segítsetek ez ügyben

monalisa1 # 2011.01.28. 19:08

Kedves gyerta, köszönöm a kérelemmel kapcsolatos pontos tájékoztatást.

gyertya # 2011.01.28. 18:51

Kriszti88

Tekintettel arra, hogy mindkét előző hozzászólásban voltak pontatlanságok, pontosítok.
Először, Te árvaellátást kiskorúságodra tekintettel nem igényelhetsz. Árvaellátást a gyámod, aki valószínűleg az édesapád igényelhet.
Az igényt abban az esetben ha az elhunyt nyugdíjas volt a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz, ha nem volt nyugdíjas akkor a lakóhely szerinti Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságához kell benyújtani.
A Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz történő előterjesztés esetén igénybejelentő lap, eredeti halotti anyakönyvi kivonat, az árva eredeti születési anyakönyvi kivonata szükséges.
A Nyugdíjbiztosítási Igazgatósághoz történő előterjesztés esetén az igénybejelentő lapon, az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatán, az árva születési anyakönyvi kivonatán túl, az elhunyt szolgálati ideje megállapításához a munkaviszonyra vonatkozó iratokat is be kell csatolni.

Üdv: Gy.

ps.: Amennyiben az elhunyt nem volt nyugdíjas és az elhalálozásáig a szükséges szolgálati időt nem szerezte meg, akkor kivételes méltányossági alapon árvaellátás az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságnál igényelhető.

monalisa1 # 2011.01.28. 17:01

dtida

Bocs, de a kérdezőnek írt válaszom első bekezdése SZÓSZERINT megegyezik a Nyufig tájékoztatójában olvasható információval - ha vetted volna a fáradtságot és elolvasod a hivakozott linket.

És egyébiránt is helyes az válaszom.

Üdv.

dtida # 2011.01.27. 14:00

Hű, monolisa1 nem szokott ilyet, de most sokfélét összehordott.

Kriszti88,
A legfontosabb, hogy mindegy, hogy házasok voltak-e a szüleid, árvaellátásra jogosult vagy amíg nappali tagozaton tanulsz, legfeljebb 25 éves korodig. Ehhez az kell csupán, hogy az elhunyt szülőd nyugdíjas legyen halálakor (öregségi vagy rokkant), vagy arra jogosult legyen.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz (Nyufig) kell fordulnod: a Váci út 73. szám alatt találhatóak.
Monalisa1 válaszát - amiben járadékokról meg nevelt gyermekekről ír - ez esetben hagyd teljesen figyelmen kívül, mert egyrészt téved, másrészt csak összezavar.

Üdv.

monalisa1 # 2011.01.27. 13:49

Árvaellátásra jogosultság szempontjából nevelt gyermeknek minősül a házassági, élettársi közösségben együtt élők egy háztartásban közösen nevelt gyermeke, akit a háztastárs, élettárs a házasságba, életközösségbe vitt.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatósághoz (= Nyufi) kell fordulni az árvaellátás iránti kérelemmel, az ehhez szükséges nyomtatvány a honlap Nyomtatványok közül kinyomtatható.

http://www.onyf.hu

Külön tudni kell, hogy árvajáradék csak abban az esetben jár, ha az elhunyttól előzőekben járadékot vontak, vagyis egy bizonyos időszakról mindenképp szolgálati idővel rendelkezett.

Az árvaellátás a jogosult 16.életéve betöltéséig jár, azonban ha nappali tagozaton tanulmányokat folytat, akkor akár 25. életéve betöltéséig is.

http://www.gazdasag.halmaz.hu/…aellatas.php

Kriszti88 # 2011.01.27. 13:17

Tisztelt választ adó!
szeretném megtudni hogyan igényelhetek árvaellátást édes anyám után.15 éves vagyok.édesapámmal nem voltak házasok.mi az eljárási mód?

monalisa1 # 2010.12.15. 15:16

Árvaellátásra az a gyermek jogosult akinek szülője a haláláig az öregségi, illetve a rokkantsági nyugdíjhoz szükséges (TB) szolgálati időt megszerezte, vagy öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjasként halt meg.

A vonatkozó jogszabályt Sz.Márton 2010.12.03. 17:56-kor lentebb pontosan beidézte. A kérdésedre az 54. § (1) bekezdés vonatkozik.

Kívánom volt férjed éljen sokáig, remélve te is így gondolod...

remenyhal # 2010.12.15. 07:45

Szép Napot Mindenkinek.

Olyan kérdésem lenne,h a volt férjemmel van 3 közös gyermekünk akikre tartás díjat fizet. Ő nemrég újra nősült. Ha történik vele valami /hamarosan külszolgálatra megy /akkor kaphatok-e a gyerekekre árvasági ellátást akkor is, ha az új kapcsolatában is lesz / van / gyermek.?

Köszönöm a választ előre is.

monalisa1 # 2010.12.09. 12:03

Néhánnyal lentebb Sz.Márton beidézte az árvaellátással kapcsolatos jogszabályt, tájékoztatást.

Tehát a lényeg: nappali tagozatos tanulmányok esetén, felnőttoktatás keretében 25. életév betöltéséig jár ezen ellátás.

Azt hogy neked miért nem, az osztálytársadnak ill. ismerősödnek ezzel szemben mégis miért azt itt megválaszolni nem lehet. (Elképzelhető hogy az ők esetében van valami egyéb elbírálási/megadási szempont.)

Javaslom töltsd ki a kérőívet és postán küld be a Nyufignak, a hivatalos választ onnan fogod megkapni.

De előtte, hosszú ez a topic és sok a tiédhez hasonló kérdés, olvassad vissza.

bzsuzsa88 # 2010.12.08. 21:00

Szép estét!
22 éves vagyok és jelenleg esti tagozaton járok érettségire.
Ma voltam bent a Nyugdíjfolyósítóban ahol ezt elmondtam,és megkérdeztem kaphatok-e árvaellátást,közölték,hogy akkor jár az árvaellátás újra,ha az iskola igazolja,hogy a nappali képzés 90%-át megkapom.
Bementem az iskolába ahol közölte velem a nő a titkárságon,hogy életében nem hallott ekkora marhaságot,mivel az esti érettségi a nappali 70%-a és ezt a nyugdíjfolyósító is tudja.
A legszebb,hogy az osztálytársamnak aki 19éves jár a családi,holott nem is igényelte külön csak kiküldtek papírt amit ki kellett töltetnie a iskolával és ennyi,a másik ismerősöm szintén estin tanul /Ő mondta,hogy menjek be a nyugdíjfolyósítóhoz/ most halt meg az édesapja,neki jár az árvaellátás...
Az a kérdésem,hogy akkor ez most,hogy van és nekem miért nem,másnak pedig miért jár?
Előre is köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2010.12.07. 15:34

Nem tudom miért nem jön be a hivatkozott link, pedig jól gépelem be. Mindegy, írd be a Google keresőbe az árvaellátás kifejezést és már a megjelenő első találat részletes tájékoztatást ad.

Minden jót.

monalisa1 # 2010.12.07. 15:31
monalisa1 # 2010.12.07. 15:25

A lényeg a nappali tagozatos tanulmány és jelen esetben "a" felnőttképzés. Ha egy picit lentebb visszaolvasol jogszabályok- tájékoztató van beidézve, pl. általam http://www.gazdasag.halmaz.hu

sliva # 2010.12.06. 17:49

Üdv!

A következő a kérdésem: jogosult lennék az árvaellátásra akkor is, hogyha OKJ-s szakmát tanulok egy olyan intézményben, amely rendelkezik akkreditációs számmal és felnőttképzési nyilvántartási számmal is?
Előre köszönöm a segítséget!

bevi22 # 2010.12.03. 21:52

Itt csak te oktattál engem! Én inkább csak védtem magam. De köszönöm a bemásolt szöveget.

Sz.Márton # 2010.12.03. 16:56

Olvasgass és értelmezd a tényeket te magad, kedves bevi 22, ha már a "dolgozó" nagyfiút kisfiúként kioktatod! Idézet a 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról ideillő részeiből:

"2. Cím

Az árvaellátás

Az ellátásra jogosultság

54. § (1) Árvaellátásra az a gyermek jogosult - ideértve a házasságban vagy az élettársi közösségben együtt élők egy háztartásban közösen nevelt gyermeket is -, akinek szülője haláláig az öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte, vagy öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjasként halt meg.

(2) Az örökbefogadott gyermeknek vér szerinti szülője jogán árvaellátás nem jár, kivéve, ha a gyermeket a vér szerinti szülő házastársa fogadta örökbe.

(3) Árvaellátás jár a testvérnek és az unokának (ideértve a dédunokát és ükunokát is) is, ha őt az elhunyt saját háztartásában eltartotta, és a gyermeknek tartásra köteles és képes hozzátartozója nincs.

55. § (1) Az árvaellátás - a jogosultsági feltételek megléte esetén - legkorábban az 54. §-ban említett személy halála napjától kezdődően a gyermek 16. életévének betöltése napjáig jár. Ha a gyermek oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, az árvaellátás a tanulmányok tartamára, de legfeljebb a huszonötödik életév betöltéséig jár. Ha a jogosultság megszűnése előtt a gyermek megrokkant, ennek tartamára az árvaellátás életkorra tekintet nélkül megilleti.

(2) Nem érinti az árvaellátásra jogosultságot, ha a gyermek vagy életben maradt szülője házasságot köt, vagy örökbe fogadják.

(3) Iskolai tanulmányok címén azt a gyermeket is megilleti az árvaellátás, aki

1. betegsége, testi vagy szellemi fogyatékossága miatt tanulmányait magántanulóként végzi,
  2. huszonöt évesnél fiatalabb és a felnőttoktatás keretében folytat tanulmányokat.

(4) Iskolai tanulmányok címén az árvaellátás a tanulmányok befejezése hónapjának végéig, a nyári tanulmányi szünet tartamára is jár. Magyarországon tanuló árva esetén a közoktatási információs rendszer, illetve a felsőoktatási információs rendszer működtetője a tanulói, hallgatói jogviszony létesítését, fennállását és a tanulmányok befejezésének várható idejét a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv megkeresésére, a tanulói jogviszony megszűnését, illetve a hallgatói jogviszony szünetelését, megszűnését - a tanuló, hallgató nevének, társadalombiztosítási azonosító jelének és a szünetelés, megszűnés időpontjának közlésével -hivatalból igazolja. Külföldön tanuló árvának a tanulmányok folytatását az oktatási intézmény által kiállított igazolással középiskolai tanulmányok esetén évente, felsőfokú tanulmányok esetén félévente, a tanulmányok megkezdésétől számított egy hónapon belül kell igazolnia.

(5) Az árvaellátásra való jogosultságot nem érinti, ha a középiskola tanulójának a tanulói jogviszonya, illetőleg a felsőoktatási intézmény hallgatójának a hallgatói jogviszonya a tanuló, illetőleg hallgató betegsége vagy szülése miatt szünetel."

bevi22 # 2010.12.03. 16:39

azt eddig is tudtam, hogy 25éves koromig jár az árvaellátás, sokat segítettél. a kérdés nem ez volt. mindegy. s nem elvoltam az állam pénzém, meghalt az apám s ez jár nekem, mint minden árvának, félárvának. s igenis rendesen megcsináltam egy szakot, kitűnő eredménnyel. milyen embereket vagytok ti? hihetetlen. én örülnék a legjobban ha nem kéne árvaellátást kérnek/kapnom és élne még az apám!

bevi22 # 2010.12.03. 16:28

és kedves monalisa!
csak olyan ismerősöm van sajnos aki még nem tudja h merre s hova tovább az életben. s a legtöbb papíros amit az ember az egyetemen szerez, sajnos semmit nem ér. próbálj munkát szerezni pályakezdőként ebben az országban, így muszáj volt továbbtanulnom, az, hogy rosszul választottam az megint egy másik kérdés. kíváncsi lennék, hogy ti okosok kik vagytok, milyen végzettségetek van és hogyan , milyen áron kaptatok munkát.

bevi22 # 2010.12.03. 16:22

Tisztában vagyok azzal, hogy mit végeztem el, s , hogy most milyen szakra járok. Igen az elején pontosítanom kellett volna, hogy egyetemen belül milyen képzést végeztem, de ez a kédésem szempontjából nem volt lényeges. Ez az alpári, ledegradáló stílus csak téged minősít! Szerintem neked sincs munkád, kül. nem érnél rá itt egész nap okoskodni. Förtelem, hogy milyen emberek élnek ebben az országban. Elnézést, hogy nem érzem magam azért hülyének mert nem tudok "alapdolgokat", amik nem alapdolgok szerintem. Semmi sértő dolgot nem írtam neked, te kezdtél rögtön az elején illetlen stílusban levelet írni nekem. De ha megadod valamilyen elérhetőségedet szívesen megbeszélném ezt a dolgot veled másképp is mert nem hiszem, hogy akár egy pillanatig is arcoskodtam. A képzések között meg nem ugrálok, csak tudod, nekünk fiataloknak 100szor meg kell gondolni, hogy milyen szakra menjünk, hogy egyszer legyen munkánk.

monalisa1 # 2010.12.03. 16:16

Na, 22 éves a kérdéző de még mindig nem tudja hová, merre is az Életben?! (Az állam pénzén elvolt 4 évig és szerezett is valamilyen papírost, de azzal -és az ott szerzett tudással- nem ment semmire...

Mindeztől függetlenül ha felsőoktatás nappali tagozatán folytat tanulmányokat 25. életéve betöltéséig, járhat neki az árvaellátás.

(A "játhat" szót azért írtam mert a másoddiploma ill. másirányú további tanulmányok esetén nem biztos hogy igen.)

Sz.Márton # 2010.12.03. 15:45

Bevi22!Legvégül!

TE NEM FOGOD FEL MIRŐL ÍRSZ a képzésed szintjén értelmezve, TÖBBEK KÖZÖTT AZÉRT IS NEHEZEN KAPSZ MAJD MUNKÁT ÉS NEM BÍRSZ MÁR EGY EGYETEMI SZAKOT ELVÉGEZNI!

Ha nem tudod milyen a felsőoktatási törvény szerint egy igaz egyetem akkor persze, hogy a saját főiskolai szakod egyetemnek hiszed, ha az intézményt annak hívják! Arról meg fingod sincs milyen MA szaknak mi a bemeneti követelménye ezek szerint, Ha meg a képzési időket ide oda váltogatod majd és már nem fejezed be rendesen, az árvaellátás részedre nemsokára az ablakon keresztül értelmezhető a látóhatárig.

A legnagyobb ellenséged nem a fórumon van, hanem benned, azért is kérdezel olyan alapdolgokat amiket két perc alatt netről, akár itt visszanézve bárki megtudhat, akár a "komoly" végzettséged nélkül is.
Ezen gondolkozz el és ne azt kritizáld ha már tanácsra szorulsz ,aki ezt sokkal, de sokkal jobban tudja nálad és nem csak tengődik a társadalomban és névtelenül arcoskodik!

monalisa1 # 2010.12.03. 14:39

Pedig jól gépeltem be, no mindegy. A topicban lentebb 2010.11.01. 18:29-nél megtalálod azt a fránya ...gazdasag.halmaz.hu/ honlapot, ott megnyílik.

monalisa1 # 2010.12.03. 14:35