árvaellátás

MajorDomus # 2010.07.29. 18:42

Arisa
azert nem jar, mert utkozik a csalsdjogi torvennyel.
van tartasra kotelezheto szemely,a szulei,akik ,,sajat tartasuk rovasara is kotelesek a gyermekrol gondoskodni,,

Hacsak nincs bortonben a szulo,akkor ha 100 ft jovedelme van,akkor az a gyereke.

Anita88 # 2010.07.29. 13:01

Szép napot!

Az lenne a kérdésem, hogy ha most megszakítom felsőfokú tanulmányaimat, azaz kiíratkozom az egyetemről, akkor ugye megszűnik az árvaellátás folyósítása. De ha egy év múlva szeptemberben újra elkezdem nappali tagozatos tanulmányaimat (25 éves kor alatt leszek még), igényelhetem-e újra az ellátást? Vagy akkor végleg megszakad, ha most kiíratkozom?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Minden jót!

Arisa # 2010.07.29. 12:17

Tisztelt hozzászóló!
Idézek a törvényből:"Árvaellátás jár testvérnek és unokának is. Feltétele, hogy az elhunyt a saját háztartásában túlnyomó részben eltartotta. Feltétele, hogy más tartásra köteles és képes hozzátartozója nincs. Én arra vagyok kiváncsi, hogy a mi esetünkben,mivel vérszerinti rokon Boglárka meg jár -e az árvaellátás.Nem kívánom ecsetelni miért nem a szülők nevelik, nyilván annak idején a Bíróság így látta jónak,de ezért tartási kötelességük sincs.

MajorDomus # 2010.07.28. 21:36

A csp s az arvaellatas 2 kulonbozo jogcm. Elobbi s gyermek ellatasat szolgalja, s annak flyositjak aki tenylegesen gondozza.
utobbi miert marna, mikor a szulei nem haltak meg
egyekent miert nem ok nevelik ?

Arisa # 2010.07.28. 20:57

Sziasztok!
Nekem nagyon speciális a problémám, ha valaki tud segítsen.
Elhunyt nővéremnek a lányát neveltem fel nevelőszülőként.Ez a lány szült egy gyermeket, akit születése óta, bírói végzéssel a születésétől én és férjem neveljük. Boglárka most 16 éves. A férjem elhunyt, jár-e árvaellátás, mert a szülök tartásra nem kötelezhetők.Beadtam az igényemet, de pont erre hívatkozva elutasították, pedig vérszerinti rokonom a kislány és közös háztartásban neveltük férjemmel 16 évig.
Nem államigondozott, 16 éve csak családit kaptam rá.
Köszönettel:Arisa

ubul # 2010.07.27. 09:13

Sziasztok

20 éves vagyok és egyetemista hallgató. Én is árvaellátásban részesülök az anyukám után, de a különlegesség az, hogy utógondozásban vagyok, nevelőszülőknél élek. Az én kérdésem az lenne, hogy így is lehet-e dolgozni, ha nappalin járom a sulit, vagy estleg diákmunkázni, mert bár azt mondták hogy NEM mivel utógondozói ellátásban részesülök, én ezt valahogy nem hiszem el, mert vmi oknál fogva hihetetlen, de a gyámom,( nem pedig a nevelőszülöm) és a gyámhivatal sokmindent nem mond el, ami engem érdekelne és a lehetőségeimet.
a segítséget előre is köszönöm.
üdvözlettel: Ubul

monalisa1 # 2010.07.25. 18:49
monalisa1 # 2010.07.25. 18:46

Egy a lényeg, hogy nappali oktatási munkarend szerint történjék a tanulás, az hogy azon belül belföldön vagy külföldön, középiskolásában vagy felsőfokú tanintézetben, azt a jogszabály külön már nem taglalja.

http://www.gazdasag.halmaz.hu/nyugdíj/arvaellatas.php
a lap alján tovább folytatódik az ismertető.

"Mona"
laikus hozzászóló

Hencsó # 2010.07.25. 17:23

Sziasztok!

Nekem az a kérdésem, hogy a költségtérítéses képzés alatt is jár az árvaellátás?

Válaszotokat köszönöm!

Andika180920 # 2010.07.09. 20:17

Köszönöm szépen a választ!

Üdv: Andi

gyertya # 2010.07.09. 19:27

Andika180920

Amennyiben a 2010/2011-es tanévre beiratkozik egy oktatási intézménybe, akkor az árvaellátás a nyári hónapokra is jár.

Ha a tanulmányait megszakítja októberben, akkor a megszakítást követő naptól jogalap nélkül veszi fel az ellátást, tehát a nyári hónapokra kifizetett árvaellátást nem kell visszafizetni.

Üdv: Gy.

Andika180920 # 2010.07.07. 15:19

Jó napot kívánok, sziasztok!

Nekem olyan "problémám" van, hogy most június 30-án megszűnt a hallgatói jogviszonyom, tehát július hónappal megszűntették az árvaellátás folyósítását.
Én szeptemberben szeretnék beiratkozni egy újabb iskolába nappali tagozaton, és úgy tudom, hogy akkor nyárra visszamenőleg megkapom az árvaellátást (július, augusztus, szeptember). Remélem jól tudom, erősítsen meg valaki ebben legyen szíves. :)

Lenne még egy kérdésem: ha esetleg októberben úgy döntök, hogy szeretnék elmenni dolgozni és otthagyom a sulit, akkor szerintetek vissza kell fizetnem azt az öszeget amit visszamenőleg megkaptam nyárra??

Kérem segítsen valaki hozzáértő!!

A választ előre is köszönöm: Andi

gyertya # 2010.07.06. 14:52

Kiscsillag90

Nem.

Üdv: Gy

Kiscsillag90 # 2010.06.30. 10:14

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

2010. 07. 01-i hatállyal megszüntették az árvaellátosom. Júliusban kapom még az árvaellátás összegét?

Köszönettel:
Niki

Beatrix89 # 2010.06.29. 16:26

Köszönöm a segítséget! Mindenképp írni fogok a nyugdíjfolyósítónak. Egy próbát megér.
További szép napot!

monalisa1 # 2010.06.29. 15:10

Encsa

Az árvaellátás mellett a munkavégzés nincs korlátozva, vagyis ha a nappali tanulmányokat tudod folytatni a munka mellett akkor ez a te rendkívüli munkateljesítményed.

Beatrix89

Jelenleg az öregségi nyugdíj minimális összege 28.500 Ft/hó. Azt hogy a 37.010 Ft-ot miként számították ki arra rá kellene kérdezni.

http://www.gazdasag.halmaz.hu/…aellatas.php?…

A tájékoztató a lap alján tovább folytatódik!

"Mona"
laikus hozzászóló

Beatrix89 # 2010.06.29. 14:17

Kérem, ha valaki tud segítsen nekem!

Én 21 éves vagyok és nappali tagozaton tanulok. Édesanyám 1996ban hal meg, azóta kapom az árvaellátást. Azonban a múlt évben édesapámat is elveszítettem. Az árvaellátás összegét nem emelték édesapám halála után, pedig megérdeklődtem, hogy kaphatom-e mindkettejük után. Azonban nemrégiben kaptam egy tájékoztató anyagot a nyugdíjfolyósító igazgatóságtól, melyben az szerepel, hogy mindkét szülő halála esetén az öregségi nyugdíj 60%-a jár. Jelenleg 37 010Ft-ot kapok. Kérem segítsen valaki, hogy ez az összeg most a 30%-e, avagy megigényelhetem a 60%-ot.
A segítséget előre is köszönöm!

Encsa # 2010.06.27. 10:30

Tisztelt Szakértő!

Egyetemi hallgató vagyok, édesapám április 1-én hunyt el, azóta kapom az árvaellátást. Egyetem mellett dolgoznom is kell, jelenleg havi 48 órára vagyok bejelentve. Párommal gyermeket szeretnénk vállalni, de mint egyetemista, nem kaphatnék tgyást és gyed-ezt, ezért arra gondoltunk, hogy a munkahelyemen többet dolgoznék előtte, bejelentenének napi 8 órás munkaidőbe, viszont nem tudjuk, hogy ez most hogyan befolyásolná az árvaellátásomat? Hiszen a tanulói jogviszonyom ezalatt is megmaradna, és 25 év alatti vagyok. Kaphatnék árvaellátást annak ellenére, hogy lesz egy napi 8 órás munkaviszonyom is az egyetem mellett? Köszönöm válaszukat!

monalisa1 # 2010.06.11. 14:01

Mármint a megjelenő honlap jobb oldalán felsorolt - lakhely szerint neked megfelelő ügyfélszolgálatnál.

monalisa1 # 2010.06.11. 14:00

Nem tudom. Ellenben javaslom kérdezz rá telefonon:
http://www.onyf.hu

feri20 # 2010.06.11. 13:46

köszi szépen a segítséget monalisa1!!!!!!!!!!megnéztem azt az oldalt és elvileg kapni fogom!!!!!!és szerinted szeptemberbe küldik egybe a két hónapot?vagy ugyanúgy jön mint eddig?erre nem találtam választ ott.köszike

monalisa1 # 2010.06.10. 14:03
monalisa1 # 2010.06.10. 14:01

Az árvaellátás a 16. életév betöltéséig jár. Ha a jogosult nappali tagozaton tanul tovább akkor legfeljebb 25. életév betöltéséig jár. A folyamatos tanulmányokról iskolai igazolást kell minden év szeptember/február hónapban beküldeni, különben honnan/miből tudnák mit is csínál?...

http://www.gazdasag/…z.hu/nyugdíj/arvaellatas.php

Telefonon vagy e-mailban külön is rákérdezhetsz, valamint hiteles informálást kapsz.

"Mona"
laikus hozzászóló

feri20 # 2010.06.10. 11:28

jó napot,én csak azt szeretném kérdezni hogy nyáron is megkapom az árvaellátást?vagy csak juniusban?teljesen árva vagyok!!!!!jó lenne ezt előre
tudnom.kösznöm a segítséget!!!!!!!

monalisa1 # 2010.06.05. 14:01

Nincs tiltva hogy árvaellátás mellett dolgozzon valaki, és az sincs hogy a tanulmányok mellett ugyanezt tegye.