Válóper előtt!

ObudaFan # 2008.11.17. 12:15

Rosszul lhiszed, ilyenkor nem írjuk bele, hogy permentes, hanem azt írjuk bele, hogy per alatt áll.

margaréta*** # 2008.11.17. 13:33

Szebb napot mindenkinek!

Egy gyors kérdés: mennyire gyakorlat az egy válóper során, hogy a felperes -jelen esetben én- telefonjának adatforgalmát (hívás, üzenetek) az alperes kérésére a bíróság azt lekérje?

Röviden: (28 vagyok), lenne rám nézve "terhelő üzenet", de én adtam be a keresletet, mert a férjem hol többet, hol kevesebbet iszik alkoholt mióta csak ismerem (11 év), ezzel nem egyszer veszélyeztetve saját, a gyerekek és mások életét is. (ittas vezetés-baleset)
El akarja venni a gyerekeket (3 és 5 éves lányok), mondván a "ledérségem" - ahogy ő fogalmaz, alkalmatlanná tesz a gyerekek nevelésére. Volt mellette egy kapcsolatom, ez igaz, de nem tud róla, természetesen tagadunk mindent, ráadásul jóval idősebb nálam, nem feltételezi, hogy volt köztünk fizikai kapcsolat, "csak" sok időt töltöttünk együtt, mert a család barátja is egyben, szinte családtag (volt).
A lényeg: lekérhetik az üzeneteimet vagy sem? Mennyire gyakorlat, hogy ezt megteszi a bíróság?

ObudaFan # 2008.11.17. 13:35

Semennyire. Már csak azért sem, mert valószínűleg nem lesz jelentősége a perben.

monalisa1 # 2008.11.17. 14:07

Kedves ObudaFan,

valóban, vagyis erre a "per alatt áll" variánsra nem gondoltam. Tanulnom kell még...

margaréta*** # 2008.11.17. 17:02

Kedves ObudaFan! Köszönöm előre is. Sokrétű azonban a problémám, nem csupán ez alkotja. Ismerősöm, aki bizalmas barátom, riogatott, hogy ezt ha megteszi a bíróság, búcsút mondhatok mindennek, hiszen sokmindent félre lehet értelmezni. Ez engem visszatart, hiszen nem akarom a gyermekeimet meghurcoltatni.
Ismerősöm szerint a férjem most teljesen normális. Hozzátartozik a történethez, hogy amikor a főnöke felhívott, hogy már nem bírnak vele együtt dolgozni, panaszkodnak rá, illetve a mh-én is italozik - rakodógépen, s azokat tönkre is teszi, akkor kapott egy hónapnyi időt tőlem, hogy elmenjen orvoshoz, kategorikusan kijelentette, hogy ő a háziorvoshoz nem megy,mert mit szólnak a faluban... Azóta sem ment el. Sőt, még ha talál hozzá cimborát, iszik is. Sajnos. Évek óta lobbizok az italozás ellen, édesapám gyógyult (!!!) alkoholista. Sokszor kértem a családtól segítséget, szülei nem tekintették problémának.
Elmúlt másfél hónapban próbált valóban változni, látszólag, állítása szerint szeret még mindig - míg én teljesen kiábrándultam. Viszont a hátam mögött ócsárol, elferdített sztorikat ad elő a szüleimnek. Esküvőnk előtt én el akartam hagyni, félreléptem, még aznap elmondtam neki, csomagoltam. Nem engedett el. Most meg azzal érvel, hogy talán nem is övé a nagyobbik gyerek...
A problémák ellenére (anyagi, lelki, stb) kiálltam mellette, támogattam, de mostanra elegem lett. Ennek ellenére én vagyok a rossz. Irtózom az érintésétől, a szuszogásától éjszaka...
Szülei által irányítható, önállótlan, önző.
A másik dolog:
a házunkat közösen épültük, az ő telkén, volt rajta egy műhelyépület.
Kiszámoltam, mert sokat volt munkanélküli: az ő keresete hárommillió, az enyém nyolc, mindez mióta együtt vagyunk. Sok munkája van a házban, ez tény, nem is tudott volna mit csinálni, nem talált állást. Kérdem én, miből költöttünk akkor? Maszekolt, de ennyit azért nem. Állítása szerint egy-két millió az én részem. Perfeljegyzést kértem az ingatlanra.

ObudaFan # 2008.11.17. 17:19

És miben tudok én segíteni?

véső (törölt felhasználó) # 2008.11.17. 17:23

Dicsérd meg...hogy milyen ügyes,hűséges és kitartó...

margaréta*** # 2008.11.17. 17:43

Kedves ObudaFan.
Elnézést, nem tudtam folytatni, férjem itthon van.
A kérdésem az lenne, hogy mik az esélyeim a gyerekelhelyezést illetően? ha kétséges, hogy megkaphatom a gyerekeket, szétválaszthatják őket? Kérhetik a gyerekek pszichiátriai vizsgálatát? ha engem akar "beállítani" nem normálisnak a vétségei ellenére, kérjem én a férjemmel szemben ugyanezt?
A házzal kapcsolatban: kifizetne, de egy-két millióval, persze ez nem fedi azt, amit beletettem. ha kifizetne, akkor a ház felének az értékét kérem. Ilyenkor az ingatlan forgalmi értéket kell nézni, vagy felbecsültetni? Ha nem adjuk el, és nálam helyezik el a gyerekeket, ki használhatja az ingatlant? Eladni egyébként nem akarja, de erre úgy tudom, kötelezheti a bíróság. Egyszóval, vannak kérdéseim...

Véső:
Köszönöm az epés megjegyzést, de ha egy mód van rá, mellőzzük. Tanácsot jöttem kérni, nem holmi "csajos nlc topicba". Köszönöm.

ObudaFan # 2008.11.17. 17:48

A gyermekelhelyzésre az esélyeket interneten keresztül metippelni teljesen lehetetlen.
Ha nem tudtok megegyezni a közös tulajdon megszüntetése körében, akkor az ingatlan értékét a perben szakértő fogja megállapítani. A lakottság értékcsökkentő voltát mindketten viselitek, mert közös kiskorú gyermeketek fog ott lakni. A lakás használatát - valószínűleg kizárólag - az a szülő kapja, akinél a gyermekek el lesznek helyezve.

margaréta*** # 2008.11.17. 18:12

elnézést, de én sem tippet vártam, csupán szakmai meglátást annak szellemében, amit leírtam.
Visszaolvastam, nagyon sok kérdést, választ, úgy láttam, jó helyen teszem fel a kérdéseimet.
Valóban, nem vagyok patyolat-lelkületű, de a gyerekek jólétét szem előtt tartva hoztam meg a döntésemet, azt is, hogy eddig vártam, s azt is, hogy most már nem látom értelmét tovább húzni.
Köszönöm fáradozást, bár még sokminden tisztázatlan.

ObudaFan # 2008.11.17. 18:19

Jogász vagyok, nem jós.

véső (törölt felhasználó) # 2008.11.17. 18:20

Hát persze " a gyerekek jóléte " ez látszik igazán..

monalisa1 # 2008.11.17. 20:41

margareta*

A válókeresetet beadtad, helyes, de egyidejűleg kérted-e a bíróságot, hogy már egy ideiglenes intézkedéssel is nálad helyezzék el a gyermekeket?! És kérted-e, hogy az alkoholista apát szólítsák fel a közös házból történő mielőbbi távozásra!?

A gyermekek dolgában lesz majd a gyámhatóságtól környezettanulmány, valamint a bíróság által elrendelt gyermekpszichológusi vizsgálat.

Ém nem hiszem, hogy egy olyan "apa" aki heti x gyakorisággal részegen tántorog haza, az kellően odafigyelős szülő lenne gyermekek dolgában: tiszta- fűtött lakás, meleg vacsora, mosott/vasalt ruha stb. stb. Nem is részletezem tovább a mindennapos gondoskodás kritériumait.

A bíróság majd elválaszt benneteket, valamint dönt a gyermekelhelyezés dolgában, valamint a t.díjat is meghatározza. A lakáshasználatról is rendelkezik.

A kettőtök vagyoni dolgáról vagy meg tudtok állapodni, vagy kénytelen leszek külön pert índítani. (Ez már költséges és elhuzódó, valamint vélhetően ügyvédre is szükség lesz.)

Magánmegjegyzés: én a helyedben összepakolnék és vinném magammal a gyerekeket, persze ha lenne hová. És nem okvetlenül a titkos ágyas otthonába..., nem, hanem esetleg és átmenetileg akár egy albérlet is szóba jöhetne.

Cirkusz, balhé az mindenképpen lesz, de hát minden csoda 3 napog tart.

És végezetül: ne egy-két beírással próbálj több évi házassági problémára gyógyírt találni, valamint ami el van cseszve abba vastagon benne vagy te is.

Javaslom olvasad a válással-, a t.díjjal- és a gyermekelhelyezéssel kapcsolatos topicokat, mert mások esetéből/problémájából - és az azokra írt válaszokból - sokat lehet tanulni, hasznosítani.

Kívánok minden jót, jobbat!...

Monalisa
laikus hozzászóló

margaréta*** # 2008.11.24. 08:57

Monalisa!

Természetesen úgy adtam be a keresetet, hogy a lányok nálam legyenek elhelyezve.
Kizárt dolog, hogy valaha is kitegye a lábát a közös házból. Össze-vissza beszél, most már ott tart, hogy bevallotta, hogy meló után meg szokott inni egy-két sört, miért, nem bűn?-idéztem
Legújabb verzió szerint bízzuk a bíróságra a tulajdoni hányad eldöntését (szedi össze a szállítókat, számlákat, stb - hogy ő mennyit dolgozott, bontott, persze a közös életünk alatt, hogy neki nagyobb hányada van benne), de ha meggondolnám magam, akkor válás után is élhetünk együtt... Normális? Kétségeim vannak... Csak azt tudnám, miből fizet ki, elmondása szerint kölcsönt venne vel. Mire? a hitellel terhelt házra és a nettó 90.000 fizetésére + előélete? Nincs bank, aki hitelezne, szerintem. Eladni meg nem akarja. Márpedig ha én ebből egy fillért is látni akarok,e z kell legyen a vége, de az árverezést nem akarom kivárni.
Szerintem nincs teljesen eszénél.
Másik kérdés: mi a szerencsésebb: százalékosan kérni a tartásdíjat, vagy fix összeget? Ennél a cégnél nagyjából jó pénze van, de máshová akar menni, ahol bizonytalan a fizetés is.

ObudaFan # 2008.11.24. 10:37

Tulajdonképpen mindegy, hogy te hogy kéred, ha idényjellegű a fizetése, akkor fix összegben lesz meghatározva, ha nem, akkor százalékosan, de fix minimumösszeggel.

violcs # 2008.11.24. 12:24

Két hét múlva lesz az első tárgyalás: a békítő. Jelen pillanatban felmerült bennem, hogy mégsem kéne válni de még ebben nem vagyok biztos. Én vagyok a felperes. Van egy kétéves gyerekünk. Mindent újra és újra gondoltam, férjem még a per előtt ajánlott egy családterápiát de nem mentem el, most fontolóra vettem...talán. A tárgyaláson mondhatom azt, hogy mégsem kívánok válni? Mi lesz akkor, hogyan folytatódik az ügy tovább? Érdekelne!

monalisa1 # 2008.11.24. 12:38

Hát végül is lehet adni magatoknak egy esélyt - miért is ne?!

Kérheted a per felfüggesztését, elhalasztását.

Tulajdonképpen egy válóper során a bíróság bármikor eljárhat ekként, ha esélyt lát a házasság megmentésére.

Szóval egyszer kérhető, másodszor ugyanezt már nemigen...

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2008.11.24. 18:18

Felfüggesztést nem, mert az tök más perjogi kategória. És egy ilyen nyilatkozatra normális bíró nem halaszt, hanem megszünteti az eljárást, Más kérdés, hogy a keresetet bármikor újra be lehet adni.

Tico # 2008.11.25. 19:38

Sziasztok!
Ha írok valamit azt a moderátorok először ellenőrzik és utána kerül ki ide?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.25. 20:18

Nem. Az nem moderáció lenne, hanem cenzúra.

Millie # 2008.11.26. 00:03

violcs,

ha az első tárgyaláson elállsz a keresettől, annak még az a kellemes következménye is lehet, hogy kérelemre visszakaphatod a befizetett 12.000 Ft illeték 90 %-át.

És - ahogy az előttem szólók helyesen írták - bármikor be lehet újra adni, de hátha nem is kerül rá sor.

Joe01 # 2008.11.26. 10:35

Sziasztok!

Válunk a férjemmel. Megegyeztünk a vagyonban, mely szerint a családi házunk az enyém lesz, abban fogunk a továbbiakban is élni gyermekeimmel.(Jelenleg, amennyiben módom lesz fenntartani azt.) Ezen kívül van egy lakásunk is, a férjem pedig ott fog élni, már jelenleg is ott lakik.
A jelenlegi felállás szerint azt gondoltuk, hogy a családi ház az én nevemre, a lakás pedig az ő nevére lesz íratva. Mindkettő fele fele arányban kettőnk közös tulajdona.

Kérdéseim:

1. A házat jelzálogjog terheli, mivel 2003-ban felvettünk a ház felújítására 5 millió Ft hitelt. A hitel az én nevemen van, a férjem az egyetemleges adós. A vagyonmegosztásban kitértünk rá, hogy a hitel fizetését a férjem átvállalja. Ez így rendben is lenne, csak egy gondom van, mi a garancia arra, hogy fizetni is fogja? Hogyan tudom magam ezzel kapcsolatosan bebiztosítani? Illetve érdekelne, hogy esetleg mit tudnátok javasolni ebben a helyzetben? Még hátra van a visszafizetésből 15 év, nagyon hosszú idő.

2. Ha a bíróság kimondja, hogy a ház az enyém, akkor mennyi időm van arra, hogy átírassam a nevemre? Illetve kötelezve vagyok-e rá? Vagy hivatalosan csak akkor az enyém, ha már a földhivatali bejegyzés megtörtént?
Ezt azért kérdezem, mert ha nem tudnám a házat fenntartani, akkor nyilván el kell majd adnom, hogy tudjak venni egy kisebb lakást vagy házat. Ha most el tudnám adni, amire sajnos a jelenlegi ingatlanpiac stagnálása miatt sok esélyt nem látok, akkor mivel már több mint 5 éve a mi tulajdonunk, adóznunk nem kellene utána és így az illeték fizetése alól is mentesülnék. Ha viszont átíratom a nevemre, akkor egyrészt ez után a ház után, illetve a későbbiekben vásárolt ház után is fizetnem kell az illetéket, valamint, nagy a valószínűsége annak, hogy jövedelemadót is.

Véleményetek, javaslataitokat várom.
Előre is köszönöm.

Személyiedző # 2008.11.26. 11:32

Üdv mindenkinek!

A segítségeteket szeretném kérni.
Lassan két évnyi házasság után férjem válni akar.
Mivel az elhunyt apja lakásában élünk, aminek még nincs elindítva a hagyatéki tárgyalása, a kezdetektől folyamatosan azzal fenyyegetőzött, hogy kidob.
A lakás összes költségeinek a felét én fizetem.
Én csendesen, békésen akarok válni lehetőleg mentesen mindenféle vagyon megosztástól, de mivel hatalmas az arca ezért valahogy beakarok keményíteni, hogy érezze nem taposhat el mint ahogyan mindenkit szokott.
Megboldogult apósom még egy tekintélyes részvénycsomagot is hátrahagyot aminek szintén hármójuk lesz az örököse.
A kérdés az, hogy miután megöröklik (férjem+öccse+anyja) a lakást és a részvényeket, nekem mint házastársnak van e jogom válás esetén ebből valamit követelni?
Egyáltalán ez beletartozik a közös vagyonba?
A válaszokat és a tanácsokat előre is köszönöm.

Tico # 2008.11.26. 16:12

Sziasztok!
Szeretnék tőletek véleményeteket ki kérni. Egy kicsit hosszú lesz de így jobban megérthető és talán átlátjátok helyzetemet.

2008. év április hónapjában vásároltunk egy lakást feleségemmel egy nagy városban. Április végén lakásunk rendbe tétele miatt ebbe a nagyvárosban tartózkodtam 4 napon keresztül. Ez idő alatt feleségem vidéki otthonunkban interneten keresztül ismeretségeket kötött férfiakkal. Szerencsére az egyik úr felesége rájött a dolgokra és időben megakadályozta, hogy bármi is történjen. csak feltételezni tudjuk, hogy nem volt semmi de kétlem. Erről engemet is tájékoztatott. Feleségemet kérdőre vontam, amit még ki tudott magyarázni. Viszont bizalmamat elvesztettem vele szemben.
Június hónapban ismételten interneten keresztül kapcsolatokat létesített több férfival is. Egyértelművé vált számomra, hogy több esetben is mutogatta magát (erotikusan) msn-n keresztül. Ismételten kérdőre vontam és bizalmatlanságom miatt el szerettem volna válni tőle. Felkerestük ügyvédünket, aki tájékoztatott bennünket, hogyan zajlik a válás és milyen lehetőségek vannak. Feleségem bevitte az anyakönyvi kivonatokat azzal a céllal, hogy válásunkat elindítja. Ahogy teltek a napok kapcsolatunk helyre jött és a gyerekek érdekében együtt maradtunk. A válástól elálltunk.
Szeptember hó végén azonban szembesültem a tényekkel mi szerint feleségem többször meg csalt. Kb. 4-5 alkalommal, augusztus és szeptember hónapokban, amikor én dolgoztam. Ezt már nem tűrtem és felszólítottam, hogy hagyja el a közös házunkat és elakarok tőle válni. Mivel álláskeresőn volt és jövedelemmel nem rendelkezett, ezért hagytam, hogy együtt éljünk mind addig, amíg nem talál albérletet. A közös vagyonunkat, megtakarított pénzünket elosztottuk. Viszont kértem, hogy ameddig együtt lakunk addig a közös költségek felét állja. Aminek eleinte eleget tett. Október vége fele már nem teljesítette megállapodásunkat. Feltételezésem szerint, azért mert már tudta, hogy Október 31.-én elköltözik. El is költözött xy nevű kislányommal albérletbe. Időközben megtudtam, hogy egy másik férfi is belépett életünkbe, aki anyagi segítséget kínált fel feleségemnek abból a célból, hogy hagyjon el engem és alakítson ki vele párkapcsolatot cserébe. Feltételezésem szerint ez vezetett oda, hogy elköltözzenek. Elköltözésük után már egy héttel kapcsolatot létesített azzal a személlyel, amíg a gyerek nálam volt hétvégén. Ezt a kapcsolatot továbbra is fent tartják heti 3-5 alkalommal, találkozgatnak. Gyermekem nem érti miért nem az apukája van ott és miért nem lehet testvéreivel, miért nem élhet együtt családja.
Csak annak tud örülni, hogy az albérletnél lift van. Viszont hiányzunk neki.
Gyermekemet úgy érzem ellenem, nevelik. Gátolva voltam abban is, hogy a gyermekemet nem hozhattam el az óvodából, mert nem voltam fel írva. Természetesen előtte szóltam a feleségemnek, hogy szeretnék érte menni és este 20: 00 -kor haza viszem. Emiatt kérdőre is vontam, hogy milyen jogon korlátoz szülői jogaimban. Azt mondta, hogy lakcímváltozás miatt nem írt fel, mert elfelejtette, holott a két testvérét a kislánynak felírta.
November 22-23.-i hétvégén a gyerek nálunk volt. Beszélgettünk és elmondta, hogy az a bácsi 21-22.-én náluk volt, de ő nem emlékszik. Meg volt neki tiltva, hogy beszéljen róla.

Amikor 23.-án feleségem érte jött a gyerekért tájékoztattam, hogy nem fogok bele menni a közös megegyezésbe, mert gyermekem fejlődését nem látom biztosítottnak ill. nem engedem, hogy olyan ember nevelje gyermekemet aki tönkre tette családunkat ráadásul, nyitott pár kapcsolatban él, elvált és vannak gyermekei. Az én gyermekem valószínűsítem, hogy csak hátránya származhatna az anyja kapcsolatából. Erről a férfi élettársa tájékoztatott. Feleségem csak annyit mondott soha többet nem fogom látni.
24.-én már hiába hívtam telefonon keresztül feleségemet, nem vette fel. Nagyobbik lányom is próbálkozott de ő is eredménytelenül. Aggódtam, hogy feleségem elment ezzel az emberrel, aki egy távolabbi városban él tőlünk 130 km.-re. Másnap 25.-én ismételten többször próbálkoztam felvenni vele a kapcsolatot annak érdekében, hogy kislányunkért szeretnék érte menni az óvodába. Nem reagált rá. Küldtem neki egy sms -t, hogy megyek a kislányért, és este haza viszem. Hiába mentem érte a gyerek nem volt oviba. Közölték velem az óvónők, hogy fel vagyok most már írva, elvihettem volna a gyereket, ha itt lenne. Beteg a kicsi? 24.-én viszont volt oviba. Telefonon felhívtam a feleségem, aki most felvette és mondtam neki, hogy szeretném látni a gyermekemet. Közölte, hogy nincsenek otthon, és majd látom, különben meg vasárnap nálad volt a gyerek. Ismételten felhívtam figyelmét, hogy ehhez nincs joga, mert tudtommal nem vagyok tőle eltiltva. Nagy nehezen elárulta, hogy a gyerek a nagyszülőknél van, azok vigyáznak rá. Mondtam, hogy akkor megyek oda, mert látni szeretném a kislányomat. Apósommal út közben találkoztam, aki azt mondta, oda ne merjek menni, mert kihívják a rendőrséget. Megkérdeztem milyen jogon, korlátoznak? Elmondta, hogy a gyerek ideiglenesen feleségemnél van elhelyezve és csak két hetente láthatom. Nekem erről tudomásom a mai napig nincsen. Ezért folytattam utamat. Becsengettem anyósom kijött és azt mondta csak a rendőrség jelenlétében, láthatom a kicsit. Mondtam semmi gond, megvárom őket és jó magam is, felhívom. Sajnos csak a gépi hang jelentkezett. Időközben megérkezett feleségem és mondtam neki, hogy szeretném látni a kicsit és azt a papírt, amin korlátozva vannak jogaim. Mutatott egy papírt, ami egy ügyvéd által készített gyermek elhelyezéséről és láthatóság megvonásáról szólhatott. Állítólag ez be van nyújtva a Bíróság irányába. Ezzel kapcsolatban engem senki nem kérdezett meg, hogy hozzá járulók-e.
A mai napon felkerestem a Városi Bíróságon a polgári irodát, hogy tájékozódjak milyen iratok, keletkeztek ügyünkben. A fent említett iratról még nincs tudomása a Bíróságnak.
Mivel betekintést nyerhettem ügyeinkbe az ott szereplő adatok a valóságnak, feltételezésem szerint nem felelnek meg. Tisztában vagyok azzal, hogy feleségemet és gyermekemet a nagyszülők csak minimálisan tudják támogatni. Az is a tudomásomra jutott, feleségem által, hogy az albérlet díja 35 000 Ft., havonta + rezsi, aminek költsége 25-30 ezer Ft. Neki a havi bevétele kb. nettó 50-60 ezer Ft., közt várható, családi pótlékkal együtt. Ezeknek a tények birtokában úgy gondolom, hogy a gyermek fejlődése, anyagi háttere nincs biztosítva.
November hónapban sikerült neki állást találni, napi 6 óra hosszában, de ez az összeg nem biztosítja megélhetésüket.
Most már ott járunk, hogy a telefonját kikapcsolta nehogy a gyereket áttudjam hozni magunkhoz. Tegnap pedig mondtam neki, hogy ma szeretném ha a délutánt velünk töltené.

A fenti okokra hivatkozva, a Városi Bíróság irányába beadtam kérelmemet a gyermek elhelyezése érdekében feleségem kicsapongó életvitelére, rossz anyagi körülményeire a testvérek szétszakításának megakadályozására.
Azt is meg írtam, hogy rendezett körülmények között élünk velem maradt két gyermekemmel. Anyagi megélhetésünk biztosított, 25 éves munkaviszonnyal rendelkezem. Jövedelmem 190-210 ezer Ft. között van családi pótlékkal együtt. Gyermekeim állandó felügyeletét személyesen tudom biztosítani.

Mit gondoltok megkaphatom a kicsit?

ObudaFan # 2008.11.26. 17:41

Személyiedző!

Nincs, ez az ő különvagyona.