Válóper előtt!

ObudaFan # 2008.11.26. 17:47

Joe01!

1. Egyetlen biztosíték van: hogy a bank hozzájárulását is kéritek a kötelemből való kilépésedhez.
  2. Ahogy megállapodtok. Azért ha el akarod adni azt az ingatlant, akkor még a bírói egyezség előtt tedd meg, és az egyezség már csak a pénzről szóljon, mert különben tulajdonos leszel. Vagy: az egyezségben foglalt összegnél ne drágábban add el az ingatlant.
Tico # 2008.11.26. 20:27

Sziasztok!

Ma se láthattam a gyermekemet, pedig nincs ellenem se milyen korlátozás. Csak a gyűlölet növekszik bennem amiért a gyermeket tiltja előlem. Nem igaz, hogy nem lehet tenni semmit. segítsen valaki mert bele őrülök ebbe a bizonytalanságba.

briell # 2008.11.26. 20:31

Sziasztok, jó estét kívánok mindenkinek! Jogi segítség kellene nekem két dologban,
Az egyik:
Válás előtt vagyok. A férjem elhagyott egy veszekedést követően. A ház amiben én és a gyerekek vagyunk a férjemé. Neki vették a szülei még az első házassága előtt. Most ő elköltözött, kijelentkezett. (A válóper december 11-én lesz.) A házra lassan egy éve vettünk fel jelzáloghitelt, 7 millió forintot és két éve kaptuk meg a szocpolt, ami az én első házasságomból származó két nagyobb gyerekemre és a közös nagyobb gyermekünkre kaptunk meg értéke 1, 9 m forint. Azt tudom hogy vissza kell fizetni a szocpolt. Állítólag annak, akinél nem kerülnek elhelyezésre a gyerekek. . . De mi van ilyen esetben, ha nem is a férjemé vérszerint a két nagyobb gyerek? Kinek kell kifizetni, hiszen az ő házába ruháztuk be az összeget. A jelzálog hitel az közös. Nem tudok ügyvédet fogadni, most még telefonálgatni sem. De a férjem ki akar tenni a házból, nincs kihez, hova menni. . . így akarja a gyerekeket megkapni. 3 gyerekkel nem nagyon kapok albérletet sem majd a családsegítősök szerint. .
Ha tudna nekem segíteni, utánna nézne kedves ügyvédnő, nagyon megköszönném. (mármint hogy kinek kell kifizetni végül a szocpolt és esetleg én követelhetek e valamit a házból?? Ő el akarja árvereztetni inákább a bankkal, ha nem költözök ki, de nem fizeti a jelzáloghitelt.)

briell # 2008.11.26. 20:33

Alul látható a kérdésem első része, itt a második:
Van még egy dolog... A férjem rendőrségen dolgozott, és három éve lebetegedett, hosszú ideig volt táppénzen de nem volt meg a feltétele hogy megkapja a szolgálati nyugdíját. El akarták küldeni, erről parancsot is kapott, hogy nem tudnak neki állást biztosítani. Ügyvédet fogadott, de az nem tudott mit tenni. Viszont én írtam az Igazságügyi Minisztériumba, és levelem meghallgatásra került, 3 levelet is kaptam az én nevemre jött, engem szólítottak meg még miniszter úr is, ugyanis a levelemben kértem, hogy ne tegyék ki az utcára, mivel akkor a 4. gyerekem útban volt... ÍGY felülvizsálták helyzetét és úgy rendeztek mindent, hogy megkapta a szolgálati nyugdíjat. Ami több pénz lett, mintha dolgozott volna tovább.. Én ebből kérhetek valamiféle életjáradékot? nem az asszonytartásra gondolok, nem is a gyerektartásra (egyébként van egy nagyobb lánya az első házasságából, oda is fizet még kb 6 évig gyerektartást). De mivel ha én nem írtam volna az ügyében, ő nem lett volna nyugdíjas, tehát nekem köszönheti. Mégis most az új "barátnőnek" azzal kérkedett, hogy én nem fogom élvezni az ő PÉNZ-ét. Én úgy érzem az az én pénzem is, hiszen a saját boldogulásunk érdekében kértem a nyugdíja megállapítását, nem azért, hogy Ő mással élvezze azt.
Aki tud, írjon nekem a lehetőségekről, mert nem tudok ügyvédet fogadni, de nem szeretném ha az utcára kerülnék, mert akkor a gyerekeket is elvesztem!!!! herczigbriell@gmail.com

ObudaFan # 2008.11.27. 10:36

A gyermektartáson - ha van közös gyermek - és az esetleg járó házastársi tartáson kívül nem.

Tamás123 # 2008.11.27. 14:21

Briell!

Előzetesen: Nem vagyok jogász, mindössze egy válófélben lévő pasi.

Tudomásom szerint a lakáshasználati jog ellenértéke is megillet a jog szerint.

De ObudaFan vagy egy hozzáértő majd korrigál, ha nincs igazam.

briell # 2008.11.28. 06:24

Az elég nagy baj, hogy én "szereztem" meg a férjemnek a nyugdíját és nem azért hogy ő azt mással élvezze, hanem azért, hogy nekünk közösen jobb legyen!
A lakáshasználat jogának fele mi alapján illetne meg? Az nem pénzben kifejezhető... mivel ez a ház el fog kelni, annyi rajta a jelzáloghitel, hogy nem fogjuk fizetni így külön egyikőnk sem...
Kérem aki még tud tanácsot, véleményt írni, írjon!!!

briell # 2008.11.28. 06:26

Egyébként a lakáshasználati jog ellenértékéről nem csak a közös ház esetén lehet szó??Ez a ház csak a férjem nevén van.

briell # 2008.11.28. 13:37

Kedves hozzáértők!!!: Ez érvényes, ha nekem ítélik a gyerekeket, akkor a házban maradhatunk?
A házastársak kiskorú gyermekének lakáshasználati jogát - életkörülményeinek megfelelően - általában a volt közös lakásban kell biztosítani, kivéve, ha más állandó lakása van. Ha a közös lakás valamelyik házastárs különvagyona vagy önálló bérlete, a lakáshasználati jog ezt a házastársat illeti meg. A bíróság a másik házastársat kivételesen, és csak abban az esetben jogosíthatja fel a lakás megosztott vagy kizárólagos használatára, ha a lakáshasználatra jogosult gyermek nála van elhelyezve.
JÓl értelmeztem, ha nincs az én nevemen egy rész sincs a házból, akkor is itt maradhatunk ha nekem ítélik a gyerekeket?
Ebben az esetben a jelzáloghitel fizetéséről kellene megegyezni, de inkább hagyná a férjem, hogy elárverezzék mintsem fizessen bele valamit is.

ObudaFan # 2008.11.28. 16:01

Jól. De arra nem tudod köteleztetni, hogy fizesse a hitelt, bár neki is az lenne a jobb.

margaréta*** # 2008.12.01. 07:46

Szép napot mindenkinek!

További kérdéseim adódtak. December 11-én lesz az első (békítő) tárgyalásunk. Próbáltam megegyezni a férjemmel, de nem hajlandó tisztán elmondani dolgokat. Titokzatoskodik. Az ügyvédem szerint is legjobb lenne megegyezni vagyoni kérdésben, nem pedig perre vinni. Állítása szerint megegyezhetünk, ki is fizet, de nem olyan összeggel, ahogy én gondolom. ügyvédemmel 40-60% arányban számolunk javára, hiszen övé volt eredetileg a telek és rajta egy műhely. A történethez tartozik, hogy elég sokmindent bontottak (tégla, kő, parketta, stb), viszont velem ellentétben a nyolc év munkaviszonyommal szemben ő ezidőalatt 5 évig munkanélküli volt. Be merjem így adni megegyezésre, vagy perre inkább? Nem hiszem, hogy az öt év kiesését a bontásokból tudná "fedezni", tehát a fenti arány szerintem reális. Össszeszedték a szállítókat, bontási iratokat, stb, ezzel szemben én csak a fizetésemet tudom bizonyítani. Szerinte a kb. 20 milliós házban nekem egy-két millióm lehet. Volt maszek melója otthon, de ugye ezzel nem érvelhet, hogy feketézett, sőt, a mh-ről folyamatosan lopták a rezet, a szomszédból a téglát, kátrányt, stb. De nem tudom bizonyítani, esetleg tanuim lennének, de azok is benne voltak... Mit tegyek? Ha kifizet, mennyi határidő kap ennek teljesítésére, meddig halogathatja? Ha X időn belül nem teszi meg, elárverezteti a bíróság, csak hogy megkaphassam?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.01. 07:48

a nyolc év munkaviszonyommal szemben ő ezidőalatt 5 évig munkanélküli volt.
Az nem számít. Nem tériti el a közös vagyon arányait.

margaréta*** # 2008.12.01. 08:26

Félreérthettük egymást. Úgy gondoltam, hogy amíg én nyolc évig kerestem, és hozzátettem a közös "vagyonhoz", addig ő három évig keresett + végezte a bontásokat, azokkal szállt be a közösbe. Én a pénzt adtam, ő az anyagokat, munkáját (hisz nem volt más lehetősége). Nem úgy gondoltam, hogy ezáltal nekem lenne benne több részem, hanem inkább úgy érzem, hogy a felépült ház fele. Szerintem méltányos.

Egy másik kérdés, ami még foglalkoztat: annak ellenére, hogy kategorikusan kijelentettem, hogy válni akarok, illletve már jó ideje nem vagyunk együtt, külön alszunk immár egy éve, ennek ellenére változatlanul (novemberben beadtam a keresetet - tehát tisztában volt vele!) folyamatosan puszilgat, fogdos, hiába tiltakozom, kerülöm. Vehetem ezt zaklatásnak?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.01. 08:30

Így már tényleg nem értem. Mit bontottak? A férj különvagyonába tartozó ingatlanon álló épületet vagy harmadik személyek ingatlanjait a bontási anyagért?

margaréta*** # 2008.12.01. 08:41

Hogy érthetőbb legyen:
Sógorom felesége a "Rába"-nál dolgozik, az ő nevén vállaltak - apósom, sógorom, férjem - sok bontást az anyagért cserébe. Most azt akarják, hogy papíron átadja a férjem nevére, hiszen elvileg nem is az övé, bár nem hiszem, hogy bontott anyagokkal szabályos-e üzérkedni, hiszen az ottani dolgozóknak volt engedélyezve. Hoztak el téglát, üveget(szekrényekbe), márványlapot, parkettát, vasanyagot. De ebből jutott apósoméknak, sógoroméknak is, tehát nem mind a miénk. Gondolom most mindet a nevére írják. Voltak korábbi bontások, pl. tsz bontás, tégla, stb.

margaréta*** # 2008.12.02. 11:01

Az előzőekhez még: ha sógornőm átadja férjemnek a bontott anyagokat, az ajándékozásnak minősül? Akkor ugye illetéket kell fizetni... Visszamenőleg lehet ilyet? Mi már rég beépítettük a házba a dolgokat, de az illeték szerint az ajándékozás csak most történne. Vagy visszadátumozhatják? Szabályos ez?

Tico # 2008.12.02. 12:57

Tisztelt Fórumozók!

Feleségem közös megegyezésre adott be válókeresetet.

Valahol olvastam, hogy mind a két részről lehet beadni válókeresetet. Mivel a közös megegyezésbe én nem megyek bele szeretném megtudni, hogy adhatók-e be bontó perre keresletet. Tehát én azt szeretném, hogy derüljön ki kinek a hibájából ment tönkre ez a házasság.
Ha ez lehetséges, mind a kettő változatot végrehajtásra kerül? Feleségem által beadott keresletet már kijelölték. Esetleg itt kell jelezni tényfeltárásos szándékomat?

margaréta*** # 2008.12.02. 21:49

Sok-sok kérdés merült fel bennem, amikre várom a véleményeket, válaszokat.
A közösen épült ház nem teljesen a tervek szerint lett épülve. Sőt, a ház felső szintje totál másképp, a melléképület 9 helyett 20 méter (dupla garázs), plusz fatároló, ami nincs is rajta a terven. Térképezve így lett, némi pluszpénzért a földmérő így térképezte. ráadásul még a "közös" építkezés előtt rajta volt egy újonnan épült műhely, de tervek, ill. eng. nélkül. na most ha én perre viszem a vagyoni dolgainkat, esetleg ezt is megvizsgálják? Szabálytalan az egész. Ingatlanbejegyzés szerint a férjem a tulaj (de együtt épültünk, kettőnk nevén futott minden), így csak őt vehetik elő, esetleg büntethetik ezért? úgy tudom többszöröse a büntetés az épület értékének (vagy valami ilyesmi, nem tudom pontosan).
Férjem és ügyvédje elkészített egy általam még nem is látott iratot, amit várnának, hogy elfogadjak, aláírjak, persze bolond lennék töredékét elfogadni, mint ami jár. Per lesz, csúnya per...
egyszer már kérdeztem: folyamatosan,egyre agresszívebben fogdos, puszilgat, stb a határozott elutasításom ellenére, ez minősülhet zaklatásnak? (még jót is röhög rajtam, hogy neki ehhez joga van)
a harmadik dolog: a közösen felvett hitelnek az volt a egyik feltétele, hogy a számlám, amire a fizum jön, közös névre legyen írva, tulajdonképpen ő az adós, én adóstárs. viszont csak az én fizum megy rá, most már egy fillért nem hajlandó adni. Kötelezhetik arra, hogy utalásba tegyék az ő pénzét is, ne kp-be? Ha ügyvéd által kérvényezem az OTP-nél, hogy kötelezzék, azt elfogadják?
köszönöm előre is, egyelőre ennyit szeretnék, bocsánat, ha sokat vagyok itt jelen....

ObudaFan # 2008.12.03. 20:53

Tico!

Neked nem új keresetet kell beadnod, hanem nem kell megegyezned, és akkor tényállásos lesz a bontás. Hogy ez miért jó neked, azt te tudod, ne hidd, hogy nagy élmény lesz.

margaréta*** # 2008.12.04. 17:10

Nagyon szeretnék választ kapni az előzőekben feltett kérdéseimre, még ha hozzávetőlegesen, tájékoztató jelleggel is. Idegileg kezdek kifáradni, pedig még sehol sem tartok...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.04. 20:50

A vagyonmegosztási perben nyugodtan felsorolhatod az összes építményt, amit a házasság alatt hoztatok össze. A bíró nem fogja vizsgálni, hogy az szabályszerűen, engedéllyel lett-e építve, avagy sem.

Hogy az ingatlannyilvántartásba mi van bejegyezve, az sem lényeges, mert használatba vételi engedély nélkül nem is lehet bejegyeztetni.

Te csak sorold fel, hogy mik vannak azon a telken, azt miből és mennyiért építettétek, aztán az arányban pedig meg kell egyeznetek.
A férj az épületek értékét vagy elfogadja, vagy nem, ha nem, szakértőt rendelnek ki, de hogy az most engedélyes vagy sem, a szakértőnek ebbe kompetenciája nincs. Kizárólag az értékbecslésre.

Annak megállapítása, hogy mennyiben tértetek el a tervektől, az továbbra is fenntartható-e vagy sem, az már az építési hatóságra tartozik. Akkor bírságol, ha megadja a fennmaradási engedélyt.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.04. 20:54

Az OTP-t nem érdekli, hogy honnan megy a számlára a pénz, ez nem jó út.

A bíróságtól kell kérned, hogy a megegyezett arányban fizessétek továbbra a részleteket.

DZso # 2008.12.04. 21:57

Sziasztok Fórumozók!

Egy ismerősöm kérésére (mivel a keresőben nem találtam értékelhetőt) szeretném megkérdezni, hogy milyen díjjazása van egy váló pernek? Elvileg problémák nélkül csendben cécó és ügyvédek nélkül mehet az ügyük, de igen fél a költségektől.

margaréta*** # 2008.12.05. 10:28

Még egy érdekes szösszenet:

ha figyelembe vesszük, hogy pont akkor építkeztünk, amikor ő éppen évek óta már munkanélküli volt (maszekolt - de ki fogja igazolni?), de ő azt fogja állítani, hogy nekem a házban mégsincs nagy részem, hiszen az ő családja segítette, az apja tartotta el... Szerintetek elhiszi ezt a bíróság, ami egyébként nevetséges, mármint hogy együtt lakunk, én keresek, de őt az apja tartja el? ezzel ugye a "maszekolás" nyomait tüntetné el.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.05. 10:53

Már mondtam, hogy nem számít egy házasságban, ki van munka nélkül, és mennyi ideig? Oda se figyelsz, vagy nem hiszel nekem?

Azzal az anyagosdival meg jól el fogjátok szórakoztatni a bírót (nagyon fog nektek örülni) - de nem fognak vele menni semmire.

OFF
Ma valahogy a szokásosnál is türelmetlenebb vagyok. Biztos a front. Vagy a péntek. Vagy a Mikulás.
ON