Válóper előtt!

margaréta*** # 2008.12.05. 11:04

tudom, tudom, nagyon is figyelek, de a másik "felem" próbál elbizonytalanítani, időnként sikerül...Egyébként ezt nem értem, hogy miért nem veszik figyelembe. Akkor hogy döntik el az arányokat?!
Érts meg engem is: amikor összeköltöztünk, a saját személyes holmimon kívül tulajdonképpen üres kézzel költöztem hozzá.
mindezt azért kérdezem ennyiszer, mert a házon megy a harc, és mindenáron egy fillér (kb. 20 millás házról beszélünk) nélkül szeretne meneszteni, s ezt bizonyítani is akarja, hogy ez így van jól.
Próbálom nem figyelembe venni a kis játékait, de mi van, ha én hallgatok, mint sz*r a fűben, ő meg felmutatja a bírónak, tessék, én ennyit tettem, dolgoztam, stb?

Egyébként a nagyobbik lányom Mikulás, - azaz holnap -reggel született pont 5 éve :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.05. 11:24

A házasság alatt szerzett vagyon a felek közös tulajdona. Fifti-fifti. Pont.

Kivétel az örökségként a félre hárult, vagy ajándékba kapott vagyontárgy (és az annak helyébe lépő, illetve értékén szerzett).

Tehát, ha a telek a férjed különvagyona, akkor azon ráépítéssel emeltetek egy házat. A ráépítés révén társtulajdonosa lettél az ingatlannak. A te tulajdoni hányadod = (ingatlan értéke - telek értéke)/2; a férjedé = (ingatlan értéke + telek értéke)/2.

Ha ettől eltérő arányokat állít, azt bizonyítania kell. Arra nem hivatkozhat, hogy bizonyos mennyiségű anyagot ő szerzett, mert az akkor is közös.
Az már ügyesebb húzás, ha azt mondja, a beépített anyag egy része a rokonaitól származó ajándék volt. Csakhogy ekkor is bizonyítania kell az ajándékozás tényét, azt, hogy az ajándék értéke meghaladta a szokásos mértéket, valamint azt is, hogy az ajándékot nem közösen kaptátok, hanem kifejezetten csak ő.

Mindamellett nagyon ajánlom, hogy bízz meg egy ügyvédet, különben meg fognak enni.

margaréta*** # 2008.12.05. 11:37

Köszönöm a választ. Van ügyvédem, ezzel nincs probléma, csak sokkal megnyugtatóbb, ha többen ugyanaz mondják, elnézést a bizalmatlanságért a többiektől...
Ami az arányokat illeti, én is ezen az állásponton vagyok. Nem érdekel, hogy van pl. erdeje, nekem az számít, ami a "kerítésünkön" belül van, leszámítva a telek, és a korábban már rajta álló műhelyt. Ezek alapján én a felét kérem, nos, ezt nem hajlandó ő elfogadni.
lehet azt egyáltalán bizonyítani, hogy az építkezés alatt (mikor még minden látszólag rendben volt köztünk)kapott anyagot (amit ő bontott - ajándékozásról pedig szó sem volt) csakis ő kapta? Ki hiszi ezt el? Az ajándékozásnak vannak illetékfizetési illetve adózási vonzatai is, nem? Ebbe nem bukhatnak bele? nincs semmi papír ajándékozásról. ha visszamenőleg megírják, akkor meg illetékfizetési kötelezettség (persze mulasztás) vagy adózási terheli őket?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.05. 13:15

Inkább ne keverjük bele az adó meg illetékfizetést. Az is közömbös.
Nem fogod elhinni, de még a bűncselekmény elkövetésével szerzett vagyon is közös - ha a szerzés a házasság ideje alatt történt.

margaréta*** # 2008.12.05. 14:04

én sem szeretném belekeverni, de ha egyszer azzal érvel, hogy azt csak ő kapta? persze nem szeretném "kiteregetni" a szennyest, meg belekeverni a fél rokonságot, de ha nem hajlandó fele-fele megegyezni, akkor legalább legyen valami, amivel rá tudom venni. Valahogy csak meg kellene "félemlíteni", hogy elfogadja. Jobb ötletem nincs, sajnálom.Nem szeretnék az ő illetve a családja hazugsága miatt az utcára kerülni az egyébként (szerintem) jogos részem nélkül.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.05. 17:36

Azt hiszem, nem értetted meg, mit mondok...

Megjegyzem, az, hogy társtulajdonosa vagy a lakásnak, nem garancia arra, hogy ne kerülj az utcára. Az ugyanis megint egy másik kérdés: a lakáshasználaté.

Még szerencse, hogy van ügyvéded.

margaréta*** # 2008.12.06. 17:40

értem, hogy a lakáshasználatot a bíróság dönti el, nem így értettem az utcára kerülést, hanem úgy, hogy anyagilag lenullázva. nem hiszem, illetve inkább tudom, hogy a férjem sem rakott le többet az asztalra (bármilyen formában is) mint én, hogy ezért ne harcolnék. Nekem itt a két kislány, akikről továbbra is én szeretnék gondoskodni (feltételezem, hogy az alkoholos -büntetett-, pszichés előéletét tekintve nem sok félnivalóm lenne - de biztosan keres indokot). Még jó, hogy harcolok a részemért, s ha ő mocskos eszközöket használ, én sem fogok válogatni, ugyan én megegyezéssel adtam be a keresetet, feltételezve róla az intelligenciát...
egyébként ahányszor írsz (elnézést, ha a tegezéssel sértenélek, utólag engedd meg), úgy érzem, egyre rosszabb véleménnyel vagy rólam, illetve a helyzetemről. Kezd érdekelni, mit gondolsz valójában ennyi információ tudatában?

Inci53 # 2008.12.07. 17:54

Segítséget szeretnék kérni a következő kérdésben: Válóper előtt állok, a vagyonmegosztásban ( már ami az ingóságokat illeti ) megtudtunk egyezni: DE ! van a férjemnek egy Önkéntes Nyugdíj pénztári Tagsága : erre a munkáltatója és ő is fizet be a munkabéréből, átutalással. Eddig a napig még én vagyok a kedvezményezett a halála esetén, de gyanítom hogy csak míg el nem válunk!! Ez az összeg, megtakarítás ami az ő számláján szerepel, beleszámítható-e a közösvagyonba, ( 28 éve házasok vagyunk-voltunk)Ha igen, hogyan lehet elszámolni? A lejárat után, ami 6 év, vagy mint pénzbeli követelés a válás kimondása, jogerőre emelkedése után azonnal behajthatóvá, végrehajthatóvá váló követelés.Mivel van még kiskorú gyerekünk a gyermektartásba bele kell- e számolni azt az összeget amit a munkáltató erre a számlára utal át( Úgy tudom, hogy ez a fajta biztosítási befizetés bérjellegű juttatásnak minősül) . Köszönöm a segítséget, a választ.

drgizmo # 2008.12.07. 20:49

Nekem is szükségem lenne egy kis jogi segítségre, mivel úgy érzem minden probléma egyedi és a megoldása is az. Lehetséges válás előtt állunk és a következő a gondom: házasságunk kb. 5. évében vásároltunk egy ingatlant (akkor még csak letelepedési engedéllyel rendelkeztünk, ha ez számít valamit, ma már állampolgárok vagyunk) ami csak a férjem nevére került(akkor azt mondták ez így rendben van). Tudni szeretném, hogy amennyiben sor kerül a válásra én és a kislányom mire számíthatunk. A választ előre is köszönöm!

ObudaFan # 2008.12.08. 15:17

Az ingatlan valószínűleg közös vagyon, de ennyiből biztosra nem lehet mondani.

ikonka # 2008.12.08. 15:57

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Röviden ismertetem a helyzetemet:
Férjemmel 2007.október 4-én a házassági vagyonközösségünk felbomlott.(kiskorú gyermekeink nincsenek.)
Édesapám 2008. november 25-én meghalt.
A házaság felbontására a keresetet közös megegyezéssel 2008. december 9-én adtam be a Bíróságra.
Hagyatéki tárgyalás még nem volt.

Kérdéseim :

• mivel a férjem nem írta alá a keresetet - elválasztanak - e tőle
  • a válóperi keresetlevél beadásának dátuma milyen szempontból fontos
  • az édesapám után örökölt ingatlan tulajdoni hányada közös-e vagy csak az én vagyonom
  • a férjem nevén és az Ő használatában lévő személygépkocsi - amit a házasságunk alatt vettünk - közös tulajdon-e
  • külön eljárásban , a bontóper után meg lehet-e indítani a vagyonmegosztási pert

Előre is köszönöm válaszát.

jackey # 2008.12.08. 17:11

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Röviden elmesélném a helyzetünket!
31 éve vagyunk házasok a férjemmel! Már régebb óta megromlott a viszonyunk, de anyagi okok miatt nem tudom meg fizetni az ügyvédi költségeket. Tudatta velem, hogy beadhatom a válókeresetet, de ő nem megy bele a vagyonmegosztásba! Anyagilag nem támogat semmiben a háztartásban, kénytelen vagyok eltartani minden számlát én fizetek és a gyerekeim! Már lassan 10 éve szenvedek vele egy házban! Azt szeretném megtudni, hogy induljak neki az egésznek?
Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2008.12.08. 17:58

jackey

Ez egy picit tág kérdés azért. Esetleg próbáld meg pártfogó ügyvéd kirendelését kérni.

ObudaFan # 2008.12.08. 18:02

ikonka!

• El, más kérdés, hogy lehet, hogy egy bizonyítási eljárás után.
  • Semmilyen szempontból.
  • Különvagyon.
  • Valószínűleg közös.
  • Az ingókról ebben a perben lesz döntés. az ingatlanokról lehet külön perben.
kepa # 2008.12.10. 06:41

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Én is kérdezni szeretnék Öntől...
12 éve vagyok házas,gyermekünk nincs.A lakás a feleségem tulajdonát képezi/te/az esküvő előtt is,amit én teljesen felújitottam és bútoroztam,mielőtt megesküdtünk volna.Erről számlák is vannak.A 12 év alatt közös kasszából éltünk,közös volt az ablakcsere,közös a rezsi,és egyéb csinositgatások az évek alatt.Van egy autónk/új,kifizetve/igaz ez a nevemen van,de közösből ez is és egy kis spórolt pénzünk is.
Ha válásra kerülne a sor,min-hogyan kellene osztozkodni?

Köszönöm válaszát!

Gábor

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.10. 07:58

Azt elég nehéz lenne itt biztosra megmondani. A házassági életközösség előtt szerzett vagyon (itt a lakás) különvagyon - de ezen változathat, ha a házasságot élettársi együttélés előzte meg, és a szerzés az alatt történt.
Ha valamely különvagyonban lévő vagyontárgyon a közös vagyon terhére végeznek értéknövelő beruházást, akkor azzal el kell számolni. (Figyelem: ne eredményez közös vagyont - el kell számolni!.) Hogy egy felújítás értéknövelő beruházás-e, azt megint nem lehet általánosságban eldönteni.
A házassági vagyonközösség alatt szerzett vagyon (itt az autó) 1/-1/2 arányú osztatlan közös tulajdonban áll.

anysu # 2008.12.10. 15:54

Tisztelt Ügyvéd úr!

Én már elváltam pár éve, de különböző okokból, még mindig együtt lakom a volt férjemmel.
A lakás osztatlan, de a tulajdoni lapon úgy szerepel, hogy fele az enyém, fele az övé.
Szeretnék végre önálló életet élni, de a volt férjem nem egyezik bele. Sem a lakáscserébe, sem az eladásba, sem a megosztásba.
Albérletet nem tudok fizetni.
Eladhatom e a tulajdoni lapon szereplő fél házrészemet, a beleegyezése nélkül?

ObudaFan # 2008.12.11. 13:52

El, neki elővásárlási joga lesz. És nem nagy üzlet ilyen résztulajdont eladni, arra számíts.

vienna # 2008.12.13. 15:49

9 éve élünk házastársi kapcsolatban férjemmel, előtte pár évig élettársként laktunk együtt, egy kiskorú gyermekünk van.
Szüleim segítségével sikerült lakáshoz jutni, amelyhez a férjem semmilyen módon nem járult hozzá anyagilag, én vagyok a 100%-os tulajdonos, ebben a lakásban éltünk együtt. Nagyobb lakásba szeretnénk költözni, ezért a lakást, ahol eddig laktunk, eladtuk. Az új, nagyobb lakás egyedüli tulajdonosa én lennék. Időközben megromlott a kapcsolatunk, váláson gondolkodom. A férjemnek van egy kisméretű lakása, amelyet az örökségéből vásárolt, annak 100%-ban ő a tulajdonosa.
Kérdésem az lenne, ha a saját eladott ingatlanom árából saját tulajdonként veszek új, nagyobb lakást, válás esetén a férjemet törvény szerint mi illeti meg a fent vázoltak alapján? Igényt tarthat-e egy olyan lakásra (annak valamilyen hányadára), amelyhez anyagilag semmivel nem járult hozzá, mivel azt 100%-ig a korábbi tulajdonú lakásom összegéből vásárolnám meg? Kedvezőbb-e a helyzetem, ha csak válás után venném meg az új lakást? Igaz-e az, amit egyik ismerősöm mondott, hogy a férjem igényt tarthat az én lakásomra, nekem viszont semmi közöm az övéhez?

Másik kérdésem is lenne: külföldi munkavégzés esetén megakadályozhatja-e a férjem, hogy a gyermekem velem jöhessen? Ha adott esetben külföldön próbálnék új életet kezdeni, és ott lakást venni, erre az esetre mivel kellene számolnom, ami az ő esetleges követeléseit illeti velem szemben?

Köszönettel fogadnék konkrét törvényhelyeket is, ahol ezeknek utána tudnék nézni, és természetesen a konkrét esetre vonatkozó válaszokat is!

Előre is nagyon köszönöm, ha tudnak segíteni!

ikonka # 2008.12.14. 09:43

Tisztelt Ügyvéd úr!

Nagyon köszönöm a válaszát.

Érdeklődnék, hogy utólag lehet-e tulajdonjogot bejegyeztetni a Földhivatalnál?

köszönettel: Ikonka

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.14. 09:50

Csak utólag lehet. De egy konkrétabb kédésre talán konkrétabb választ tudnánk adni.

kristen # 2008.12.14. 15:40

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A szüleim épp válás előtt vannak.Anyukám már több,mint 20éve nem dolgozik,és miután beadta a válókeresetet, sem hajlandó dolgozni,apukám tart el minket a 2testvéremmel együtt,anyám a háztartást sem hajlandó már vezetni,egész nap nem csinál semmit,így minden ránk marad.Az lenne a kérdésem,hogy apukám köteles-e őt eltartani(pl.ételt venni stb)?(apukám jövedelmi a családi üzletünkből származik,ami az ő nevén van).Válaszát előre is köszönöm!

Erik01 # 2008.12.15. 09:58

Tisztelt fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy milyen lehetőségem van autó vásárlásra, ha 3 hónapja külön élek a feleségemtől ( nincsen róla semmilyen papír és a válást még egyikünk sem adta be ). A gépkocsit személyi kölcsönből venném.
Tarthat az autó felére igényt?
Esetleg el kellene mennem egy ügyvédhez tanúkkal, hogy igazoljam a különélésemet?

ObudaFan # 2008.12.15. 10:43

Erik01!

A különélést valóban neked kellene tudnod bizonyítani.
Megjegyzem, lehet, hogy célszerű lenne beadni a bontás iránt a keresetet.

ObudaFan # 2008.12.15. 10:50

kristen!

Attól függ, miért nem dolgozik. HA nem önhibájából nincs keresete, akkor helye lehet a házastársi tartásnak.