Válóper előtt!

Erik01 # 2008.12.15. 17:32

Tisztelt mindenki!

Milyen lehetőségeim vannak arra, hogy bizonyítsam a különélésemet?
Kérlek benneteket, hogy segítsetek!

Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2008.12.16. 11:50

Leginkább tanúkkal.

kalamalyka # 2008.12.16. 12:31

A ház amiben én és a gyerekek vagyunk a férjemé. Neki vették a szülei még az első házassága előtt. Most ő elköltözött, kijelentkezett. (A válóper december 11-én lesz.) A házra lassan egy éve vettünk fel jelzáloghitelt, 7 millió forintot és két éve kaptuk meg a szocpolt, ami az én első házasságomból származó két nagyobb gyerekemre és a közös nagyobb gyermekünkre kaptunk meg értéke 1, 9 m forint.

Nekem itt valami nagyon sántít.......... hogyan kaphatott rá szocpolt (főként az előző házasságából származó két gyermekre is) ha nem rendelkezik ( azt hiszem min 50% ) tulajdoni hányaddal?????????

ryta75 # 2009.01.20. 09:23

Szép napot mindenkinek!
Megpróbáltam jól átnézni a fórumot,de nem találtam a problémámra választ,ezért segitséget szeretnék illetve tanácsot(kat)kérni!
arról lenne szó,hogy 2 hét múlva válóperünk(békitő?)lesz,meg van a közös megegyezés meg minden,csak hát nincs a váló ok feltüntetve és nem is szeretném (remélem a férjem sem)a családi szennyest kiteregetni a bíroságon,de én azért is ragaszkodtam a közös megegyezéshez,hogy ne keljen egymásnak esnünk az ominozus helyen!Nos csak szeretném megérdeklődni,hogyan működik egy békítőtárgyalás?!És ha rákérdeznek az okra akkor mit mondhatok,hogy ne leghyen belőle sárdobálás?!

póniló # 2009.01.20. 10:20

Szia!
Miután én is átestem egy váláson 2 gyerekkel, elmondhatom, hogy nem kellett feltűntetni a válás okát. Csak az szerepelt a beadványban, hogy "házasságunk helyrehozhatatlanul megromlott". Én mindössze talán egy szót mondtam, hogy "igen". Az egész tárgyalás kb. 10 percig tartott, a bírónő felvette a személyes adatainkat, felolvasta a keresetet, valamint megkérdezte, hogy fenntartjuk-e az abban foglaltakat. Közös megegyezéssel történt a válás. Mindketten fenntartottuk. Ezzel már be is fejeződött az "békítő tárgyalás". Úgyhogy ne aggódj, ha csak nem mérgesedik el a helyzet köztetek, úgy senkit nem fog érdekelni a családi szennyes!

Csipke # 2009.01.20. 13:23

Kedves Ryta75!

Ha közös megegyezéssel váltok, nem fogja firtatni a bíróság a családi szennyest. Egy dolgot vizsgál a bíróság, hogy a házaséletetek teljesen és helyrehozthatatlanul megromlott. Ezt kell nyilatkozni a tárgyaláson is.
A családi szennyes kiteregetésére általában akkor kerül sor, ha csak az egyik fél kéri a házasság felbontását.

A békítő tárgyaláson ennyi történik általában, hogy megpróbál a bíróság kibékíteni benneteket, ha mindketten elzárkóztok, és lenyilatkozzátok, hogy teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott a házasságotok, akkor elég hamar vége lesz. Azt nem írtad, hogy a "járulékos kérdésekben" (ingó, ingatlan vagyon, gyerekek esetleg) megállapodtatok-e, erre vonatkozóan is fog nyilatkoztatni benneteket a bíróság.

Csipke

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.20. 13:54

A békítő tárgyaláson ennyi történik általában, hogy megpróbál a bíróság kibékíteni benneteket

• Felperes, fenntartja válási szándékát?
  • Igen.
  • Alperes, fenntartja válási szándékát?
  • Igen.
  • A bíróság a békítést megkísérelte, a kísérlet nem járt eredménnyel.

Egyébként nincs már "békítő tárgyalás".

Csipke # 2009.01.20. 14:14

Kbs,

A köznyelvben az első tárgyalás "békítő tárgyalásnak" nevezik, mivel a bíróság megkísérli a felek kibékítését (de a pontosság kedvéért: hogy igen, a Pp. sem az első tárgyalásra korlátozza ezt, mivel azt mondja, hogy a per bármely szakasztában megkísérelheti a felek békítését). :) Szóval, ha nagyon kötözködni akarnék - természetesen nem akarok :) - mondhatnám, hogy bármelyik tárgyalás lehetne a köznapi értelemben vett békítő tárgyalás. :D

Csipke

monalisa1 # 2009.01.20. 14:41

A bíróság mindvégig a házasság fenntartása mellett van - ha ez esetleg nem is látszik... Sőt akár pár hónapig szüneteltetheti is a pert: gondolják át a dolgot még egyszer az érintettek.

Birója válogatja, hogy mennyire veszi lelkére az egyik-másik házasság kért felbontását, vagy megy a futószalag-szerű sorozat felbontás...

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.20. 15:26

A szöveg, amít leírtam - bármennyire ironikusnak tűnik is - szó szerinti idézet egy valós perből. Ez volt a békítési kísérlet. Sőt, ez volt az egész békítő tárgyalás - mert akkor még volt.
Nem hinném, hogy kivételes és egyedi volt ez az eljárás.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.01.20. 15:33

Monalisának: a törvény rendelkezik arról, hogy az első tárgyalást követő három hónapban szünetel az eljárás. Ha 3 hónapon belül nem kérik az eljárás folytatását, akkor megszűnik az eljárás.

Csipke # 2009.01.20. 15:56

Kedves Kbs,

szerintem nem volt ironikus, amit írtál, biztos, hogy elő is fordul. Én láttam már olyat is, amikor kéri a bíró a házasság vázlatos "élettörténetét", mégha nem is kérdez rá a szaftos dolgokra. Bírója válogatja.
A lényeg, hogy a nyilatkozatokból kitűnjön, hogy a feleknek "eszük ágában sincs békülni". :)

Csipke

ryta75 # 2009.01.20. 16:32

Kedves hozzászólok!Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítségét nagyon jóleső érzés,hogy ennyien és ilyen gyorsan jöttetek nekem segíteni!!
Csipke:minden le van fektetve papíron alá van írva (mindketten aláírtuk)ügyvéd által le van stemplizve!Csak,hogy most itt van a kezemben a"behívó"nem derült ki számomra belőle,hogy ebbe hol van a közös megegyezés és indul a pánik,hogy most mit mondjak majd,mit csináljak stb...

chalrie # 2009.01.20. 18:33

Tisztlet Ügyvéd Úr !

17 év házasság után külön költöztem a feleségemtől (1sporttáskányi ruhával), és 3 gyermekemtől.
Öt hónapig még Magyarországon éltem, addig havonta 80-100ezer FT-ot fizettem.
Utána külföldre utaztam külföldről 2 hónapig 80 ezer Ft-ot küldtem.(a fizetésekről nincs igazolásom sajnos...)
De már 2 hónapja nics lehetőségem arra hogy pénzt küldjek.
Mindkettőnknek új élettársa van.
Ő az élettársát és családját a közös házunkba fogadta 3 hónapja.
A családi-pótlékot az exem a közös bankszámlára kapja és ő fizeti be a lakás hiteltörlesztését,a hitelszámlára ami 2009-től 75,000.Ft-ról 100,000.Ft-ra nőtt.
Ez 10millió Ft-os jelzálog-hitel. Ezenkívül még a házat terheli 2 évig 2,6-Milló Ft-os szoc.pol.)
Az én nevemen van még 1.5 Millió Ft-os személyi-hitel amit ketten használtunk fel, de ezt senki nem fizeti. Utoljára pedig, nekem van fennálló diák-hitelem Kb: 1.Milló Ft. Mielőtt kiutaztam volna abban állpodtunk meg hogy én a válás után amit közös megegyezéssel fogunk lebonyolítani a lakás eladásból származó összegnek 60%-át az ő ill. a gyermekink részére adtam volna. Időközben az exem ( és nyilván az élettársa)megváltoztatta a fenti szóbeli megállapodásunkat, miszerint neki nem elég a 60% mert ő többet szeretne( az egészet?? )és hogy ő pereskedni szertene, én említetem neki hogy az minkettőknek sok idejét és pénzét fogja felemészteni.
De ő hajthatatlan.
Amíg eggyütt voltunk nekem bejelentett jó fizetésű állásom volt Ő nem dolgozott, mára nekem nincs állásom külföldön vagyok ő dolgozik de valószinűleg nem túl jó fizetésért.
A kérdésem az lenne hogy:
1, ő valóban ki tud engem semmizni?
2, hátrányban vagyok hogy külföldön vagyok? (és nem tudok megjelenni a tárgyaláson személyesen)
3,Jelenlegi fizetésképtelen állapotomból származhat-e hátrányom?(eddig én fizettem a törlesztéseket, vagy már nekem kötelezően most is gyerektartást kell fizetni?)
4, mire számíthatok a vagyonmegosztásnál, a ház eladásából származó jövedlemből levonhatóak a közös élettársi jogviszony ideje alatt felvett személyi kölcsön ill. diákhitel, ha az ő neve nem szerepel sehol?

Válaszait előre is köszönöm.

TIsztelettel : Charlie

ObudaFan # 2009.01.20. 20:02

A lakás 50-50%-os közös tulajdon, ha a házasság alatt vettétek. Ő ugyanakkor az együttélés megszakadása után általa fizetett részletek felét követelheti tőled. A te személyi hiteledet a bank tőled fogja behajtani (ne legyen kétséged, be fogja) , ennek a felét te meg tőle követelheted. A diákhitel ugyanez. Ha a gyermekek nála maradnak, akkor gyermektartást kell fizetned, 3 gyermeknél ez már el fogja érni a jövedelmed 50%-át. Ha nincs jövedelmed, akkor annak az 50%-át, amennyi jövedelem megszerzése elvárható lenne tőled. Nyilván ha a per elmérgesedik, akkor egy jogi képviselőre szükséged lesz, ezzel együtt legalább egy tárgyaláson személyes meghallgatás végett neked sem ártana megjelenni. A gyermektartást a perindítástól 6 hónapra vissza is lehet követelni, ezért nem árt, ha tudod bizonyítani, amit fizettél, ugyanakkor ha banki úton fizetted, akkor ez bizonyítható.

Csipke # 2009.01.21. 09:38

Kedves Ryta75!

Akkor az jó, hamar végeztek. Semmi extra nem fog történni, még azt megkérdezik, hogy fenntartjátok-e, amiben megállapodtok. Ha igen, pikk-pakk túlleszel rajta. :)

Csipke

chalrie # 2009.01.23. 01:52

Köszönöm, a korrekt segítséget!

Tisztelettel, Charlie.

ObudaFan # 2009.01.23. 16:50

Nincs mit.

margaréta*** # 2009.01.25. 19:40

Üdvözlök mindenkit!
Korábban már írtam, azóta történt egy s más... Megvolt a békítő tárgyalás, mivel van két kiskorú, így a következő febr. 17-én lesz.
Férjem tett egy ajánlatot, miszerint a nagyobbik lány maradjon nála, öt éves, a kicsi velem, ő három. Elvileg belementem, hangsúlyozom, elvileg!!! de a gyomrom nem veszi be a dolgot. Képtelen vagyok elfogadni, hogy a testvérek külön legyenek. Neki itt maradna a közös ház (szocpol visszafizetéssel, havi 25e törlesztés, rezsi, stb), én bérelt lakásba mennék, vagy a szüleimhez. Nem tudná hordani óvodába (hatra jár dolgozni), eddig sem tette, tulajdonképpen egyáltalán nem foglalkozott velük. 95-ben két hónapig kezelték pszichiátrián, ott leszerelték a katonaságtól, volt ittas vezetés + baleset, egy év négy hónap jogsielvétel, elvonási tünetek, több évig munkanélküliség, agresszív viselkedés. Mindez elég lehet ahhoz hogy én kapjam meg a lányokat? 8 éve folyamatosan dolgozom, egy évig gyes mellett is, jelenleg ő is, de különösebben felróható dolgot nem tud ellenem (max. depresszió a viselkedése és megalázása miatt...).Igazából a szülei gondoznák, nem ő. Nem tudnám elfogadni, hogy külön legyenek a gyerekek egymástól. Mi kellene ahhoz, hogy ne nekem ítéljék?
Egyáltalán egy gyerekelhelyezés meddig húzódhat? Már a következő tárgyaláson elhelyezik ideiglenesen őket, de a válást nem mondják ki? Hogy van ez ilyenkor? Természetesen mielőbb szabadulni akarok tőle, illetve ebből a házból, mert a gyerekek már épp eléggé ki vannak fáradva az állandó vitáktól. Mindkét gyerek velem akar lenni elmondásuk szerint. Nagyon-nagyon várom a válaszokat.

margaréta*** # 2009.01.25. 19:49

Még annyit hozzátennék, hogy ez az ajánlata csupán arra megy ki, hogy mielőbb leléptessen: ha kiköltözök, ingóságokban megegyezünk, 600e-t fizetne előlegként, utána következne a vagyonmegosztás (per). Gyerektartást nem fizetne. Ajánlata része, hogy már a tárgyalás előtt mindezt papírra vetnénk, hitelesíttetnénk, hogy nem változtatunk rajta, és akkor már előbb kiköltözhetnék EGY gyerekkel....

kalamalyka # 2009.01.25. 20:08

Kedves Margaréta!

Ha valóban nem szeretnéd, hogy a gyerekeket szétválasszák egymástól (megjegyzem a gyakorlatban igen komoly oka kell legyen), akkor "elvileg" se egyezz bele egyetlen percre sem, nemhogy papírra is vessétek! Az általad leírtak alapján jó esélyed van arra, hogy a gyerekeket neked ítélje a bíróság. Természetesen ezt mindenre kiterjedően vizsgálni is fogja. De ha netalán csak úgy átmenetileg is szétszakítjátok a gyerekeket, és eltelik egy fél év, vagy még több, állandósul a helyzet, apuka is fokozottan kitesz a gyermekéért (még ha később kicsit enyhül is ez a lelkesedés), szóval sokkal nehezebb valamit visszacsinálni, mint a szerint tenni első perctől kezdve ahogyan véglegesen is szeretnénk megoldást találni.

kalamalyka # 2009.01.25. 20:10

A pénz az csak pénz......... ne keverjétek bele a gyermekek elhelyezését a vagyonmegosztásba!!!
És ne legyen az egy gyermekkel való távozásod a kiköltözés sürgetése miatt....
Szerintem.

margaréta*** # 2009.01.25. 20:19

Kalamayka!
Köszönöm. Apuka egyáltalán nem tesz ki magáért. Elmúlt hónapban közös költség gyanánt 45e Ft-tal járult acsaládi kasszához, dec. első hete óta ennyi, azóta egy forint sem. Két hete táppénzen van mert "fáj a torka", de egyetlen egyszer nem vitte őket oviba, nem hozta el. Gyerekes programokon, szülőin nem vett részt soha. A gyerekeket rendezve, tisztán viszem mindenhová, férjem is megkapja a mosott ruháját a mocskolódása ellenére, a házat rendben tartom. A munkanélküli időszaka alatt felvett A-hitelt és hitelkártyát rámkeni, hogy csak az én tartozásom, még ezt is vállalom fizetni. Van, aki támogasson,ha szükséges, ez őt borzasztóan zavarja. Az ajánlatát kizárt, hogy elfogadjam.
Köszönöm a választ, de a többire is szívesen várom a válaszokat, tapasztalatokat.

margaréta*** # 2009.01.25. 20:22

Egy gyerekkel semmiképp nem költözöm ki, bár ő pont ezt akarná elérni. csak épp cseszne a gyerekére, nagyszülőknél kötne ki. ráadásul férjem a szakmunkást sem fejezte be, IQ nuku,már bocsánat.... óriási lila köd, az volt... sajnos.

monalisa1 # 2009.01.25. 20:58

Egy nőnek anyatigrisként kell harcolni- küzdeni a gyermekeiért, nemhogy 1 ide 1 oda., még "elvileg" se lehet ezt felvetni!

Amit leírtál: a férjed nem apának való...

Tessék mielőbb eladni a házat és rendezni az adósságokat, ami magad abból ki- ki indítja tovább úgy életét ahogy tudja.

"Fáj" a fülem az olyant olvasni, mint hogy ő kijelenti: nem fog t.díjat fizetni., oké, ha önként nem akkor a bíróság majd kötelezni fogja!

Végső soron a bíróság akár kötelezheti az "ilyen" apát arra, hogy a kiskorúakra tekintettel hagyja el a házat - nagykorúságukig. És ebben az esetben az elhelyezéséről nem vagy köteles gondoskodni.

Vagy a fele tulajdoni részét a gyermekeinek ajándékozza - előzetes gyámhatósági jóváhagyás és ügyvéd szükséges -, vagyis a megfelelő vagyoni érték juttatása ellenében lemondhatsz a t.díjról. Az ügyvéd majd bővebben elmagyarázza.

Van ügyvéded?