Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2009.01.06. 20:32

Persze ha a gyermeknek esetleg egészségi problémája lenne, akkor az Egészségügyi Minisztérium az illetékes.

Találgattam csak mert érdemit nem írtál...

Szóval ennyiből valahogy már el fog kelleni indulni. És ha a dolgot elmondod egy ügyvédnek, ő bizonyára segít majd.

Mókusélet # 2009.01.07. 07:54

Tisztelt fórumozók!
ismét a véleményeteket kérem.
Decemberben a párom felesége 3 alkalommal tagadta meg a láthatást(ami még nem hivatalos csak szóbeli megegyezés az anyával, a válóper és gyermekelhelyezés első tárgyalását sem tűzték még ki november eleje óta)
Tegnap ismét megtagadta és közölte, hogy mivel a gyermeket a lakásából nem engedi ki a lakás meg az övé és oda azt enged be akit akar, mostantól nem találkozhat a gyerekkel.Mit tehetünk?Jelentsük be gyámhivatalnál-azt fogják mondani, hogy míg nincs döntés a bíróságtól, nem tehetnek semmit?
Illetve...az anya egyszer már kérte, hogy látni akarja, hogy a láthatáskor az apa hová vinné a gyereket-ezt le is írta a keresetlevelében.Kötelesek vagyunk-e megmutatni a lakásunkat az anyának vagy bárkinek is?Őszintén szólva nem szeretnénk azt sem, hogy tudja hol lakunk, mert az előző lakásunkhoz is odajárt cirkuszolni.
Köszönöm a válaszokat.

lajoska32 # 2009.01.07. 08:15

Gyámhivatal,szociális központ.Napi 1x.Ha sokat vannak zaklatva,akkor elöbb-utóbb nekiállnak dolgozni.Ne hagyja magát lerázni!Ha jól értem nincs papír,akár apukánál is lehetne a gyerek.Lehet anyuka ettől fél.Kérjétek,hogy a szoc. központosok csináljanak környezettanulmányt,anyukát nem kell beengedni.

Mókusélet # 2009.01.07. 09:21

a gyámhivatalosokról meg van a véleményem.....voltak egyetetetésen, ahol elmondták anyukának, hogy törvénytelen amit csinál stb. de mikor kértük, hogy írják le, mert a bírósági papírokhoz csatolni szeretnénk, 3* levélváltás után csak annyit írtak, hogy nem sikerült megegyezésre jutni.Melyik hivataltól kérjük a környezettanulmányt, ahol a gyerek lakik vagy ahol mi?

sagit # 2009.01.07. 10:41

Kedves Mókusélet !

Mivel még nem váltak el így az apának még ugyanannyi joga van a gyermekhez mint az anyának !!! Tehát viheti amikor akarja! Hiszen a házastársak nem jelentik be ezt egymásnak... mert megbeszélik...
Amíg nincs jogerős ítélet addig Ő is viheti a gyereket és nem kell "anyai" beleeggyezés !!!

reker # 2009.01.07. 11:55

sziasztok!

Segítsetek, mi van ilyenkor. apuka megkapta a határozatot, hogy mennyi gyerektartást kell fizetnie. Én úgy kértem, hogy a munkáltatója vonja le és utalja nekem az összeget. De ő viszont már megkapta a januári fizetését, amiből nem került levonásra a gyerektartás. ha viszont január 15-ig nem fizet gyrektartást, úgy egy össszegben fizettetik ki vele az elmaradottat. Most akkor kinek kell jeleznem, ha 15-ig nem érkezik semmiféle gyerektartás. Erről apuka sem tehet, hogy nem vonták le tőle.

derill # 2009.01.07. 12:04

Reker: apuka kifizetheti Neked készpénzben is, nem feltétlenül kell utalni, a fő, hogy megkapd, de a munkáltató a következő havi jövedelméből is vonhatja, ha belefér az 50 százalékba a két havi (és feltéve, hogy Te nem kéred emiatt az egyösszegű letiltást).

Mókusélet: teljesen azonos jogai vannak az apának, mint az anyának, de sajnos valószínűleg az anya tudja ezen jogait jobban érvényesíteni, főleg, ha ő van otthon a gyerekkel (nem tudom hány éves). Ha a gyerek óvodás vagy iskolás, akkor az apa onnan el tudja hozni, és ő ugyanúgy magánál tudja tartani, mint ahogyan az anya tette, nincs olyan hatóság, amely azonnal intézkedne. A bíróságtól kérjetek ideiglenes intézkedést, és bizonyítható legyen az, hogy az anya megtagadta a gyermekkel való kapcsolattartást, ez majd a terhére fog esni az eljárás során.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

reker # 2009.01.07. 12:20

de nincs pénze egyösszegben fizetni, ezért van úgy, hogy hvai 8 ezer forint törelsztést adott neki a bíróság 32 hónapig. De a munkáltató nem vont semmit. Kinek kell akkor jelentenem, ha nem jön pénz?

reker # 2009.01.07. 12:22

ja és két havi gyerektartás ás 2 havi törlesztés meghaladja a fizetése 50 %-át. És én igen,kérném akkor majd az egyösszegű kifizetést. Apuka meg fizessen ahogy akar. Bár nem az ő hibája, hogy ha nem vonják tőle.

derill # 2009.01.07. 12:38

Én a munkáltatónak jelezném azzal, hogy megküldöm neki az ítéletet, hogy letiltás szerepel benne, és jelezném, hogy ha ezt nem teszi meg, akkor végrehajtást fogok kérni, a munkáltató (ahogy monalisa1 is írta több helyen is) készfizető kezesként felel, esetleg emlékeztesd erre (akár ennek a beírásnak a kinyomtatásával).

Egyébként bíróságon indíthatsz végrehajtási eljárást.

A kérdés egyébként az, hogy az apa mikor vette át az ítéletet, mivel átvételtől köteles ő is teljesíteni és a munkáltató is. Ez azt jelenti, hogy nem válik esedékessé attól, hogy Te átvetted, de ő még önhibáján kívül nem vette át (az más, ha szándékosan nem hajlandó átvenni és ez bizonyítható is).

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

marcika # 2009.01.07. 12:46

reker,

"De ő viszont már megkapta a januári fizetését, amiből nem került levonásra a gyerektartás" - a januári bérét február elején fogja megkapni.
A decemberi bérét viszont januárban. A december végi hosszú hétvégék miatt legtöbb cég december 20 körül számfejtett.

Hogy szól a bíróségi végzés?

reker # 2009.01.07. 13:02

"Felhívja a bíróság az alperes munkáltatóját, a .................., hogy az alperes munkabéréből a fenti egyezségnek megfelelően 2009. január hó 01. napjától kezdődően vonja le mind a folyamatos, mind a hátralékos gyerektartásdíjat, és azt utalja át ....... jogosult nevére a ...... banknál vezettett......... számú folyószámlaszámra."

Fellebbezés nem történt egyik részről sem

derill # 2009.01.07. 13:06

marcikának igaza van, de elvileg a végzés úgy szólhat, hogy a bíróság 2009. január 1-től x forint tartásdíjat állapít meg, a hátralékra x hónap részletfizetési kedvezményt engedélyez és megkeresi a munkáltatót a levonásra.

Ez ettől még azt jelenti, hogy ha a munkáltató a januári fizetést kifizette már, de a végzést csak ezután vette át, nem tud visszamenőleg elvenni a már kifizetett összegből, tehát a következő haviból próbálja levonni. Ha nem sikerül, mert az több mint a jövedelem 50 százaléka, ő akkor is csak az 50 százalékig vonhat, tehát max. több részletben vonja le a januári elmaradást. Ilyen esetben az is előfordulhat, hogy a hátralékkal együtt 50 százalék jön ki és a januári elmaradás már bele sem fér, sőt ismerek olyan esetet, amikor a bíróság az apa 150 ezer forintos jövedelmére 200 ezer forint tartásdíjat állapított meg, ezért le sem tudják vonni, most épp megterhelték a hátralékkal az apa ingatlanát.

Itt az apa és a munkáltató nem önhibás abban a tekintetben, hogy nem került levonásra ha egyszer még meg sem kapták a végzést, tehát a munkáltató egyáltalán nem tudhatta, hogy neki vonnia kellett,az apa viszont tudhatta, hogy fizetnie kellett volna, tehát levonás nélkül is meg kell fizetnie, maximum a már felvett fizetéséből átutalhatja/kifizetheti. Ez az egyetlen, amire hivatkozhat reker, hogy az önhiba azért áll fenn, mert nem fizette meg neki, az apa pedig azzal fog védekezni, hogy miért nem vonták le, mivel levonás volt elrendelve, nem merte elküldeni mert ez esetben ismét levonták volna, hiszen a munkáltatót terheli a levonási kötelezettség.

Innen már kiszámíthatatlan, hogy milyen döntést hoz a bíróság (ha végrehajtásra kerül sor), szerintük a végzés szerint teljesített-e vagy sem. Szerintem jogilag igen, de erkölcsileg kifizethette voln készpénzben is, hiszen a gyerekének ennie kell akkor is, ha nem vonták le a tartásdíjat. Ha pedig ismét levonják amit már készpénzben kifizetett, erkölcsileg az lenne a helyes, ha azt az reket visszafizetné neki, hiszen már egyszer megkapta. Ez csak egy okfejtés, reket jól érzékelte, hogy pathelyzet van.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

reker # 2009.01.07. 13:14

az apukával tartjuk a kapcsolatot és azt mondta, hogy ő átutalná nekem a pénzt, hogy ne legyen hátralékos. De a munkahelyén azt mondták neki, hogy ne utaljon önhatalmúlag, mert a munkáltató úgyis észreveszi, hogy neki vonnia kell és akkorn februárban levonják tőle duplán, holott már ő januárban elutalt. Na most ilyenkor mit lehet tenni? Utaljon vagy ne?

derill # 2009.01.07. 15:46

:) az utolsó előtti mondatomban benne volt a válasz. Utaljon, ha Neked nagyon szükséged van a pénzre, Te pedig fizesd vissza neki, ha duplán vonják és utalják Neked.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

marcika # 2009.01.07. 17:29

az alperes munkabéréből a fenti egyezségnek megfelelően 2009. január hó 01. napjától kezdődően vonja le

Bocsi, de nekem továbbra is a január 1-el "van bajom".

A most kifizetett bér decemberi, (a béreket van ahol a hó utolsó napján, máshol a köv. hó első napjaiban fizetik). A január 1->31-ig folytatott munkát februárban fogja kifizetni a munkáltató.

reker # 2009.01.07. 17:31

ez igaz, hogy mindenki önhíbáján kívül van, így feleslegesnek is tartanám az egyösszegű kifizetés kérését. A munkáltatója számfejtés után kaphatta meg a végzést, apuka nem hibás, én meg várjak még egy hónapot. És ez a szomorú a törvénykezésben, hogy majd másfél éves a gyerek és születésétől még csak most jutottunk oda, hogy az apa fizessen.

_Wasp_ # 2009.01.07. 17:35

az meg hogy lehet? ha ő volt az apa az első pillanattól, akkor csak kérni kellett volna. És meg is kapnád.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Aladar08 # 2009.01.07. 17:50

Kedves Derill!

Segítséget szeretnék kérni.
Már 8 éve,hogy elváltam.Van egy közös lányunk.
A most zajló tartásdíj pert(1,5 évre az előző lezárása után) az elsőfok elhúzta 16 hónapig.A napokban volt a másodfok és hatályon kívül helyezték az elsőfokú ítéletet.Új eljárásra kötelezték őket.Tovább húzódik az ügy.

Munkám miatt lebetegedtem még 2007-ben,nem tudtam ellátni a munkámat,szóbajött szüleimnél és jelenlegi családomban,hogy lehet hogy munkahelyet kell váltanom,mert már halálfélelmem van a veszélyes munka közben,mindig hirtelen rosszul leszek.Erről tudomást szerzett a volt feleségem,és gyakorlatilag (gondolom ügyvédje tanácsára)ő lett a felperes,emelést kértek.Az állapotom rosszabb lett,többször életveszélyesen rosszul is lettem.
Lépnem kellett,közös megegyezéssel ott kellett hagynom a munkahelyemet,mert már a szabadságaim is elfogytak a betegség miatt,táppénzre pedig nem írtak ki ezzel a betegséggel.Viszontkeresetben leszállítást kértem 16,6%-ra,minimumként 12-re.
Minden dokumentumot benyújtottam a bíróságra,a szakorvosit is.Az eljáró bíró nem foglalkozott vele,közben áldását adta egy végrehajtásra is,mert a kötelező 30 ezer helyett a felét fizettem 3 hónapig.Az elsőfok meghozta a számomra érthetetlen ítéletét,felemelte a tartásdíjat,de visszamenőleg 2006 dec.1.-től.Ezt teljesen lehetetlen hogy fizetni tudnám(40/hó havi netto 65ezer jövedelemből.)
Kölcsönöket vettem fel mindig hogy rendezzem az elmaradásaimat.Legutóbb már hitelkártyát vettem igénybe.Talán ez volt az utolsó kölcsön forrás.Szóval a kölcsön is véges,és törlesztenem kell mindet.Vállalkozni próbáltam,a piac változása miatt szinte azonnal elbuktam a kölcsönt,amit a vállalkozáshoz vettem fel.A járulékok befizetése után örülök most,ha marad a vállalkozásból ténylegesen 65 ezer Ft,és akkor még nem törlesztettem a vállalkozás hitelét.
Megtudtam a másodfokú tárgyaláson,hogy folyamatban van szeptember óta egy végrehajtás ellenem,ami nincs lezárva,mert mindig pótolgattam a lemaradást.A másodfokú bíróság azt mondta,hogy nem érzik úgy,hogy különösebb veszélyhelyzet lenne.A betegségemről szóló igazolásokat ott is benyújtottam.Azzal nyugtattak,hogy sajnos meg kell várni az elsőfok végét.Ez már a 19. hónap a kezdettől.
Nem tudom mit tegyek.Nem tudom mit csináljak,ha megjelenik újra a végrehajtó.Csak a házat árverezhetnék,amiben jelenlegi feleségemmel és két közös gyermekünkkel lakunk(az egyik óvodás,a másik iskolás).A házon hitel is van.
Szörnyű ez a helyzet,nem kívánom senkinek.Hiába jelentkeztem dolgozni bárhová is,nem tudok elhelyezkedni,a válság miatt mostmár csak annyit mondanak: "leépítés van náluk is".
Kérhetek-e másik bírót? Kérhetek-e másik bíróságot?
(Ez az elsőfokú bíróság a volt feleségem városában van,ahol ő a Polgármesteri Hivatal alkalmazottja.Én egy másik városban lakom.Korábban adtam be elfogultságot,de elutasították.)
Mit tehetek,hogy ne húzódjon el az ügy megint 1,5 évig? Mit tehetek,hogy másodfokról ne dobják majd vissza megint? Mit tehetek,hogy objektíven ítélkezzenek első fokon?
Segítenél?
Lassan 16 éves lesz a lányom.Viccnek tűnik,de most úgy látom,hogy talán ballagásra vége lesz az ügynek.
Az senkit sem érdekel,hogy a családom és én ebbe tönkremegyünk addig.

ObudaFan # 2009.01.07. 18:04

Ha összesen ennyi indokod van a bíró, vagy a bíróság elleni kizárási indítványra, akkor az esélytelen lesz. A megismételt elsőfokú eljárásban kérheted, hogy a bíróság ideiglenes intézkedést hozzon a tartásdíj csökkentéséről, a már folyamatban lévő végrehajtási eljárásban pedig részletfizetést kérhetsz.

Aladar08 # 2009.01.07. 19:18

Csupán a lehetőségekről érdeklődtem a történtek után.
Gyakorlatilag eltelt 1,5 év és a lényeges dolgokat nem vizsgálta az elsőfok.Az általuk hozott ítélet pedig nem volt objektív.
Tudnál valami indokot javasolni a kizárásra?
Ideiglenes intézkedést már kértem az elsőfok előző tárgyalási szakaszában,de elutasították.Fellebbeztem,azt is.
Lenne most értelme újra kérni?
Ha nem tudom fizetni a 30 ezret,akkor ha ahhoz hozzájönne még a részlet,azt sem tudnám fizetni.
Ez van sajnos.

vereband # 2009.01.07. 20:27

Mi van akkor, ha a pótlásra kijelölt napon sem jön létre a gyermek láthatása?

Ha nem jön létre a kapcsolattartás bármi miatt a meghatározott napon (nem ottalvásról van szó) akkor szalad a gyámhivatahoz az illető, feljelentést tesz? Büntetés azonnal vagy csak ejnye-bejnye?

(Nem éppen jóindulatú emberről van szó.)

Köszi a válaszokat!

monalisa1 # 2009.01.07. 20:30

Vélelmezem ügyvéd nélkül viszed az ügyet egymagadban csak... Nem baj, sokan sikeresen megbírkóznak a nem könnyű feladattal, de az előadottakra figyelemmel jobb lenne ha kérnéd a bíróságot: rendeljen ki melléd hivatalból egy ügyvédet. (Ha szerencséd van kifogsz egy lelkes ügyvédjelöltet - vagy nem...)

A kért ideiglenes intézkedést akkor tudod eredménnyel elérni ha valami teljesen új adat/tény kerülne napvilágra., a már előadottak/leírtak újbóli ismétlése csak időpocsékolás.

Az ex addig követel(het)i tőled/rajtad a tartozást (= az egyre csak halmozódó tartozást) ameddig azt maradéktalanul meg nem fizeted., kegyetlenül hangzik de akár még a majdani nyugdíjból is vonhatják...

A sajnálatos egészségi állapotra, az elhelyezkedési nehézségekre, a jelenlegi családod megélhetési nehézségeire hivatkozhatsz - kérve a jövőre nézve a t.díj mérséklését. Szóval a körülmények időközbeni lényeges megváltozása...

Zárójelben: tudod, azt "senkit" sem érdekel, hogy a kötelezett mi okból nem fizetett., akár a saját kárára is kötelesen lett volna legalább a mindenkori minimál összeget fizetni/utalni - ha közben éhen döglik akkor is. Mert ez az eltartott gyermek szempontjából közösmbös.

Monalisa
laikus hozzászóló

Aladar08 # 2009.01.07. 20:31

Saját tapasztalat:
A helyi Gyámhivatal semmit sem tesz.Ha továbblépsz a megyeire,akkor ők keményen betartatják.

monalisa1 # 2009.01.07. 20:32

veraband:

Mielőbb pótolni kell az elmaradt láthatást, akár az anya kárára is... És inkább ez mint a gyámügytől egy esetleges büntetési csekk...