Gyerektartás és láthatás
Sziasztok!
Kérlek, erősítsétek vagy cáfoljátok meg az alábbi értelmezésemet:
Ha a gyerekláthatást a bíróság úgy szabályozta, hogy a különélő szülő a páros hetek hétvégéjén találkozhat a gyerekkel, valamint a nyári szünet időszakára konkrétan megjelölt 1-1 hetet július (3. hete) és augusztus (1. teljes hete) hónapban, akkor a nyári szünetben csak a megjelölt kettő hét alatt jogosult találkozni a gyerekkel, a páros hetek hétvégéjén történő folyamatos kapcsolattartást kizárólag a tanév kezdetét követően kell biztosítania a gondozó szülőnek.
Csetepaté
Akkor ezt írd le a bíróságnak. Majd eldöntik, hogy kinek van igaza.
Üdvözlöm, igen, kaptam! Ő arra hivatkozott, hogy munkanélküli lett-de ez egy hétig sem tartott - a bíróság bekérte az adatokat és látszik rajta, hogy hol és mennyiért dolgozik!A rendkívül körülmény így véleményem szerint nem áll fent!!!
@Csetepaté:
A bíróságtól kaptál levelet erről? Mi szerepel benne?
Ha a bíróság az apa keresetlevelét küldte meg neked (azzal, hogy ellenkérelmet terjeszthetsz elő), akkor abban benne van a "rendkívüli változás" is.
A bíróság a keresetlevelet mindig "befogadja" (értsd: ügyszámra iktatja).
Ezt követően már külön bírósági döntés, hogy azt visszautasítja, hiánypótlási felhívást ad ki, vagy a keresetet közli az alperessel és utána a keresetnek helyt ad vagy elutasítja azt.
Nem írtad meg, honnan tudsz az "ellened indított új eljárásról" és mi nem ismerjük az iratokat. Ezért tippelgetni is felesleges, ilyen kevés információ birtokában.
Üdvözlöm, ebben az évben lezárult a gyerektartás megváltoztatására indítványozott perem!A gyerektartást felemelték azonban az édesapa még ebben az évben új eljárást indított ellenem mert állítás szerint az életkörülményeiben rendkívüli változások következett be, így nem tudja fizetni a megemelt gyerektartást! Legjobb tudomásom szerint, csak és kizárólag ezzel az indokkal lehet 2 éven belül újra keresetet beadni? Jól tudom?!Ön szerint mit jelent a "rendkívüli változás"? Mivel bejelentett munkahelye és fizetése is van(260.000 nettó tavaly 290.000 volt) , így nem igazán értem, hogy a keresetét, hogy fogadták be! Várom megtisztelő válaszát!
Szerintem nem. Elvégzett egy szakmát, most elvégez egy másikat. Nem magasabb szintűt. Szerintem az már nem a Ptk. szerinti "szükséges tanulmány".
Meg majd még két OKJ-t és 28 évesen még nem dolgozik...
Egyszerűen folytatja a tanulmányait az a gyerek. Ne kelts a kérdezőben hiú reményeket.
ZzSS,
Fizetned kell, amíg ki nem mondja a bíróság, hogy nem kell.
A nagykorú, továbbtanuló gyerek után az első adott szintű képzésig kell fizetned mindenképpen. Ha ez az új képzés nem magasabb szintű mint az előző, akkor nem kell, de csak akkor, ha ezt a tartásra eddig jogosult jelzi a bíróságon. Ha nem teszi, neked kell kérned a tartás megszüntetését.
Úgy érted, vélelmezik-e tartásra rászortultságát? Igen.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Gyermekem végzettsége:érettségi bizonyítvány szakmai érettségi végzettséget tanúsít, továbbá 5522/4 FEOR számú kisegítő ápoló munkakör betöltésére képesítés.
A jelenlegi oktatási intézményben maradna még egy évet, gyakorló csecsemő- és gyermekápoló szakképesítésre.
Kérdésem: Gyerektatasi díjat erre a továbbtanulásra kell tovább fizetnem?
Válaszát előre is köszönöm!
86. oldal.
De lehet, hogy kettőnknek sem hiszi el.
Sem a bíróságon, sem a végzésben nem esik szó.
Igaza van. Az időszakos kapcsolattartással érintett időszakban (például a nyári szünetben) a folyamatos kapcsolattartás szünetel. Ügyvéded nem mondta?
Üdvözletem!
Megállapodásunk szerinti végzés szerint minden páros hét péntek 16 órától vasárnap 17 óráig terjed. Az őszi, téli, tavaszi szünetek fele illet engem, illetve a nyári szünetből 4x1 hét. A gond ott van, hogy a nyári időszakban amikor az én hétvégém van (mint most is)nem adja oda a kicsit,arra hivatkozva, hogy az időszakos kapcsolattartás felülírja a folyamatost. Ez igaz, de szerintem nem úgy ahogy ő szeretné ezt gyakorolni. Ebben a felállásban nekem a folyamatosan járó kéthetenkénti láthatási jogomat csorbítja, mondván, hogy az egy hét ami magában foglalja az ő hétvégéjét, felülírja az enyémet, Viszont ha így számoljuk, akkor nem stimmel a matek, mert akkor ez csak 5 nap és a saját hétvégém pótlása (cseréje). Én úgy gondolom, hogy jár a folyamatos szerinti két hét és a megállapodás szerint választott 4x1 hét is teljes egészében. Tud valaki erre pontos választ adni, vagy csatolni egy olyan linket ahol hivatalos jogszabályt találok a konkrét esetre.Köszönöm.
- Igen. (Bár ebben a kérdésben van egy állítás, ami nem igaz.)
- Igen. (Bár ennek a kérdésnek sok értelme nincs.
- Ennek meg egyáltalán nincs értelme.
- Igen és nem.
Tisztelt Szakértők!
3 éve húzódó bontóperben végre eljutottunk a tartásdíj rendezésének kérdéséig. Férjem önkéntes teljesítéssel gyermekenként 20 ezer forintot vállalt, továbbra is ezt tartja reálisnak. (A per kezdetén felmondott korábbi jól fizető munkahelyén, sokáig munkanélküli volt, most olyan bére van, amiből az általa kalkulált gyerektartás kijön...) Visszamenőleg kérek 50 ezer forint tartásdíjat gyermekenként, az indokolt szükségleteik ezt alátámasztják (spec. étkezés, sport, stb.).
Én nemrég tudtam újra munkába állni legkisebb gyermekünk miatt, akivel eddig GYED-en voltam, a fizetésem magasabb a férjeménél. A bíró azt mondta, hogy ő ezzel tud számolni, ami most van. Kérdéseim:
- Előfordulhat-e, hogy külön indoklás nélkül nem a szokásos bírói gyakorlat szerint jár el esetünkben, és nem a kérelmem benyújtását megelőző egy év jövedelme lesz az irányadó?
- Megteheti-e, hogy figyelmen kívül hagyja azt, hogy egy csecsemővel keresőképtelen voltam hosszú ideig, de a gyerekek ellátását családi segítséggel, kölcsönökkel megoldottam.?
- Köteles vagyok-e a családi adókedvezményt havonta igénybe venni, vagy kérhetem az egy összegben történő érvényesítést? Valóban jövedelemként számol vele a bíróság?
- Előfordulhat-e, hogy amellett, hogy természetben tartom gyermekeinket, nekem kell nagyobb részt vállalnom az anyagi terhekből (mivel magasabb a jövedelmem), vagy kikényszeríthető, hogy esetleg vállaljon másodállást. Bőven a budapesti átlagbér alatt van a fizetése.
Igyekszem kikupálódni a témában, de ezekre nem talaltam sem precedenst, sem gyakorlatot.
Nagyon köszönöm a segítséget!
egyedülálló anyaként nevelem 6 éves gyerekemet, a másik gyerekem 17 éves jelenleg az apjával él, aki gyerektartást követel. Nettó vagy bruttó bérből számolják ki? illetve ha eddig kaptam a családi adókedvezményt azt is beleszámolják? Egyedülállóként mire számithatók, hány százalékát ítélik meg? Az apuka ausztriába él feleségével és másik 2 kiskorú gyerekével. Köszönöm
„a megítélt 25%-os gyerektartás összege nem elég a havi megélhetésükre”
A gyermektartás kizárólag a gyermek tartását szolgálja. Az elnevezése is nagyjából erre utal.
Az nem egy kötelező norma, csak ajánlás.
Tisztelt Szakértők
Úgy olvastam, hogy a gyerektartás mértéke a teljes havi bevétel 15-25%-a.
Abban az esetben ha tegyük fel a gyermekem édesanyja nem tud elhelyezkedni, és a megítélt 25%-os gyerektartás összege nem elég a havi megélhetésükre, akkor kötelezhetnek magasabb díj megfizetésére?
Magyarán elváltunk, de mivel a baba életkora miatt még nem tud visszamenni dolgozni, kötelezhetnek arra hogy a válás után is úgymond én tartsam el a feleségemet is csak azért mert a gyermek nála lett elhelyezve?
Valamint ezt kihasználva, megtehet olyat hogy későbbiekben sem megy el dolgozni?
Dikike
Ez azért nem ennyire fekete-fehér, a gondozó szülő is részt vesz anyagilag is a gyermek eltartásában. Persze, az sem úgy van, hogy mindkét szülő ugyanannyit tegyen oda, hiszen egyrészt eltérhet a szülők vagyoni-jövedelmi helyzete, másrészt pedig azért valóban figyelembe kell venni a természetben nyújtott tartást.
Lora99
Valószínűleg nem fognak semmilyen visszafizetésre kötelezni és még az is inkább valószínű, hogy ezentúl is járhat a tartásdíj.
Köszönöm a válaszokat. Nem arra hajtok, hogy többet fizessen, mert ha nem is fizetne akkor is inkább hajnaltól késő estig képes lennék dolgozni, hogy a megélhetését biztosítsam a gyerekemnek. Lényege az, hogy állandóan azt hangoztatja Ő amennyit fizet annyit nekem is oda kellene rakni. Most találtam meg, hogy a különélő szülő anyagi részt az együttélő szülő természetbeni tartásra kötelezett. Ahhoz képest én már 55e-t már ebben a hónapba odatettem. Minden hónapban fizetem a megtakarítását, nem kevés telefonszámlát. A tüzelőt, ha számolom festettem az is idetartozik mivel az ő tiszta környezetét szolgálja. Soha nem róttam fel, hogy én vagyok a kertész, a festő, takarító, szakács egyben a matek tanár is.
Kérésem az lenne, ha ügyvéd által leírt formában akár emailben leírná nekem valaki, hogy ha megint a hiszti jönne fel tudjam homályosítani végre.
Előre is köszönöm.
Dikike
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02