Gyerektartás és láthatás

Lora99 # 2020.06.16. 09:15

Jó napot!
2018-ban elvégeztem a középiskolát, azonban abban az évben nem kerültem be az általam megjelölt egyetemre. 2019-ben újra felvételiztem, ezúttal szintemelő érettségire is jelenkeztem, hogy biztosítsam a bejutásomat, de így sem vettek fel (fizikai és orvosi alkalmasságin buktam meg), jelentkeztem a pótfelvételi eljárásán belül egy másik egyetemre ahova sikeresen fel is vettek, azonban a pótfelvéteis eljárás azzal jár, hogy mindenáron fizetős. (félévente 195ezer ft), még nem lehetett benyújtani az átsorolási kérelmet, így nem tudom biztosra, hogy át fognak-e venni idén államira.
2018 júniusában megszűnt a tanulói jogviszonyom, ami 2019 szeptembere óta van újra, lévén, hogy egyetemen tanulok.
Édesapám 2020 januárjáig folyamatosan fizette a gyerektartást (még akkor is amikor nem volt tanulói jogviszonyom. Nem tartjuk a kapcsolatot, pedig én próbálkoztam már személyesen és elektornikusan is felvenni vele a kapcsolatot. Egyébként 2016 óta fizet csak gyerektartást)
Most kapott a nagymamám egy bírósági végzést (ő volt nagykorúvá válásomig a gyámom, ugyanis az édesanyám is elhagyott és ismeretlen helyen tartózkodik évek óta) miszerint az édesapám a tartásdíj megszüntetését kérelmezi.
Kérdésem lenne, mi a teendőm ilyenkor?
Az ellenkérelem formanyomtatványát már kitöltöttem nagyjából.
Kötelezhet-e a bíróság arra, hogy fizessem vissza az édesapámnak a tavalyi év kifizetett gyerektartását?
Illetve mennyi esélyem van arra, hogy újra kaphassam a gyerektartást?

Válaszukat előre is köszönettel várom.

drbjozsef # 2020.06.14. 14:04

Dikike,

Már elég régóta nincs százalékos meghatározás. Konkrét összeget határoznak meg.

De azt is csak akkor, ha fogod magad, és kéred a bíróságon a tartásdíj felemelését. Húsz ezer forintról valszeg fel fogják emelni.
(Bár ha 45+ ezret fizet most, akkor lehet, hogy nem nagyon fogsz jobban járni)

gerbera317 # 2020.06.14. 10:41

Mindenkori jövedelmének 20%-a járna
És ha teszemazt Lölő lenne az apuka, akkor havi 400 milliót kéne fizetnie?

Dikike # 2020.06.14. 09:43

Minden évben a fűtéshez meg kell vennem a fát, a festést saját magam csináltam, de az anyag nem kevés pénzben volt. Sok minden tönkrement. Nekem egyedül kell rendbe rakatnom. Kazánház tető cserére szorul. Ez nem csak az én kènyelmemre szolgál, hanem a gyerekére is. Minden hónapban fizetem a megtakarítását is, ha elindul az életben legyen indulási alapja. Plusz biztosítást, aminek kedvezményezettje.

Dikike

Dikike # 2020.06.14. 09:38

Másik kérdésem lenne: Anno 7 éve 20e tartásdíjat ítéltek meg. 45e-t fizet havonta. Svédországban dolgozik, még amikor együtt éltünk, akkor 450-500e-t keresett. Nem reklamáltam soha. De mégis azt mondogatja a gyereknek ő jóval többet fizet a megítéltnél. Úgy tudom az csak egy minimum összeg. Mindenkori jövedelmének 20%-a járna. Ez is jó sok tartásdíjhoz kèpest. Jól tudom vagy tévedek?

Dikike

drbjozsef # 2020.06.14. 07:16

Dikike,

Ez butaság. Nem így van.
Elsősorban a gyerek szükségletei, másodsorban a szülők anyagi helyzete, jövedelme, egyéb körülményei határozzák meg, hogy a különélő szülőnek mekkora mértékű gyerektartást kell fizetnie.

Dikike # 2020.06.14. 04:39

Jó napot!
Kérdésem lenne, hogy a gyerektartás mikre terjed ki? A volt férjem jól keres Ő mindig azt mondja amennyit Ő fizet nekem is annyit kell hozzátették az ellátáshoz.

Dikike

Szülői kísérlet # 2020.06.12. 12:33

Ha kötekedni jöttél menjél tovább, a menyasszonyomnak voltférje van. Azért lett az én családom mert én nevelem, törődöm nap mint nap a gyerekekkel, én hordom ide oda én olvasok nekik esti mesét stb.

további hozzászólást nem kérek tőled, nem tudsz értelmeset mondani. Bizonyára te is egy "jófej" voltférj lehetsz keresd az önigazolásodat máshol, köszönöm.

Ez egy jogi fórum jogi szakemberekkel, hozzájuk szólt a kérdésem

Szülői kísérlet # 2020.06.12. 12:21

Köszönöm a konstuktív hozzászólást.
Nem azt kérdeztem hogy hova ássam el, hanem hogy milyen jogi lépésekre van lehetőség, ha nem akarom hogy egy idióta aki korábban verte a páromat a gyerekei előtt, továbbra is terrorizálhassa a családomat.

alfateam # 2020.06.12. 12:12

Szülői kísérlet!
Mi lenne ha felhagynál a kísérletezéssel,más gyermekével, semmi közöd hozzá!

eddig többé kevésbé zökkenő mentesen ment is a gyerekek láthatása az apának.
és ha nem avatkoznál bele talán menne továbbra is!

, csak árt a saládunknak és a gyerekeknek) eltávolítani az életünkből?
Tulajdonképpen azt kérdezed hova ásd el?!

Szülői kísérlet # 2020.06.12. 11:23

"Már itt megbicsaklott a tényállás. Ilyen ugyanis nincs."
A felek szlovák állampolgárok magyarországi lakcímmel és munkahellyel. A kapcsolattartás nincs szabályozva a felek kérésére, eddig többé kevésbé zökkenő mentesen ment is a gyerekek láthatása az apának.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.12. 10:58

Két gyermek menyasszonyomnál van elhelyezve, az apának pedig nem szabályozott kapcsolattartásra van lehetősége.
Már itt megbicsaklott a tényállás. Ilyen ugyanis nincs.

Szülői kísérlet # 2020.06.12. 10:18

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi eset áll fent nálunk. Két gyermek menyasszonyomnál van elhelyezve, az apának pedig nem szabályozott kapcsolattartásra van lehetősége. Ezt változó intenzitással használja ki, de nem is ez a lényeg.
Kb 3hete a kisebbik (11 éves) gyermek 10 napot töltött az apjánál, reggel érkezett haza hozzánk, az apánál töltött idő alatt alapos lemaradást sikerült felhalmoznia az iskolai teendőkkel kapcsolatban,, ezért le lett szidva és le lett ültetve a tanulni valókhoz. A gyermek értesítette az apját aki még aznap este ismét megjelent a ház előtt és egyeztetés nélkül akarta elvinni a gyermeket, a cipő nélkül táskávala a hátán kifelé tartó gyerkőcöt elcsíptem, majd kértem hogy beszéljen édesanyjával, párom arra kérte a gyereket maradjon itthon pár napot, majd 7végére visszamehet apjához. Ezt a gyermek el is fogadta a táskát letette, majd kiment az apjához a ház elé hogy elmondja csak 3 nap múlva mehet. Az apa ekkor megkérdezte "akarsz e most jönni? " a gyerek igennel válaszolt, mire "akkor úlj be megyünk".
eddigre mi is kimentünk a kapuba ahol párom elmondta az apának hogy ez nem így működik és hogy nem viheti el a gyereket, csak a megbeszélt későbbi időpontba. ezt szóváltás, dulakodás követte, majd a gyereket elvitte. A garázdaság kapcsán megtettük a feljelentést, de a gyermek jogtalan elviteléért, valamint hogy ezt erőszakkal tette a rendőrség nem hajlandó elrendelni a nyomozást, szerintük jogosan van az apánál a gyerek.

a gyermek azóta se jött haza, és napok óta nem tudunk vele kommunikálni.

Első körben a láthatás szabályozása végett a gyámhivatalhoz fordultunk, akik szerint az apa cselekedete jogtalan volt és az erőszakkal párosítva 3évvel sújtható a tette. A rendőrséget a gyámügy álláspontja sem győzte meg továbbra sem hajlandóak nyomozni az ügyben.

Mi a teendőnk, hogy juttathatjuk haza a gyermeket, van e mód az apát (akiről még számos kacifántosat tudnék felsorolni, csak árt a saládunknak és a gyerekeknek) eltávolítani az életünkből?

Köszönöm a segítségüket

wers # 2020.06.08. 10:54

Én beírnám mind a kettőt. Vélhetően van elég hely a papíron.

A tartózkodási hely ahol MOST és vélhetően még egy ideig megtalálható a személy, ahol a lakóhely elhagyása nélkül életvitelszerűen él.

drbjozsef # 2020.06.08. 10:42

Annamarimaria,

Nincs olyan, hogy ideiglenes.

A lakcím az, ahol lakik.

Ez lehet állandó lakcím, vagy tartózkodási hely. Ha kifjezetten az előbbit kérik, akkor azt kell írni, ha nem kifejezetten, akkor általában az utóbbit.

drbjozsef # 2020.06.08. 10:23

Pale,

Nem kell pereskedned. Az exednek kell beadni bíróságra egy papírt, hogy megszűntek a gyerektartás feltételei, nemperes eljárásban elintéződik.

Szólítsd fel, és mondd meg neki, hogy ha nem teszi, akkor te teszed, de ügyvéden keresztül, ami akkor neki nagy kerek összegbe fog még fájni.

Az ő kötelessége. Törvény szerint. Kutyát nem érdekli, hogy neki erről mi a személyes véleménye.

Pale # 2020.06.08. 07:30

Tiszteletem! Gyermekem után gyermektartást fizetek 17 éve. Május végén befejezte a tanulmányait, levizsgázott, másnap munkába állt. Az édesanyja nem vitatja, hogy el kellene mennie a bíróságra bejelentenie, hogy lemond a tartásdíjról, de nem teszi meg. Én aug. 1-től új munkahelyen fogok dolgozni. Megtehetem azt, hogy az új helyen nem jelentem be, hogy tartásdíjat kellene fizetnem? Van olyan akárki (NAV, stb), aki ezt ellenőrzi, levonja automatikusan vagy ha az anya nem hiányolja a pénzt, akkor így is jó? Emiatt nem szeretnék pereskedni. Köszönöm a válaszokat!

Demeter Ákos # 2020.06.07. 19:03

Annamarimaria

A feleket a megállapodás kötelezi, de csak a bírósági döntés a végrehajtható.

A megállapodás (szerződés) egyébként polgári jogi alapon megtámadható, de az egy másik fogalom, illetve annak jogvesztő határideje is van.

Lényegében a Ptk. alapján mindegy, hogy a felek megállapodásán vagy a bíróság ítéletén alapuló tartásról beszélünk, ha körülményekben olyan változás következett be, hogy a tartás változatlan teljesítése valamelyik fél lényeges jogi érdekét sérti, a tartás mértékének megváltoztatását lehet kérni.

Ez nem a megállapodás megtámadása, hanem jog arra, hogy kérhetjük a megváltoztatását (a tartásdíj leszállítást vagy felemelést).

Demeter Ákos # 2020.06.07. 15:04

Annamarimaria

Ebben az esetben a felek között létrejött egyezség jóváhagyását kellene kérni a bíróságtól. Javasolnék egy nemperes egyezségi kísérletre idézését a bíróság előtt, és a létrejött egyezség jóváhagyását kérném végzéssel. Az egyezséget jóváhagyó végzésnek ugyanaz az ereje, mint az ítéletnek, ezzel mindkét fél biztosítva lenne.

drbjozsef # 2020.06.04. 04:53

Mindenfélét figyelembe vesz a bíróság, és addig megy el, ameddig a felek körülményei alapján szükséges és lehetséges. Nem lehet előre és látatlanban jósolni.

drbjozsef # 2020.06.03. 05:52

Dávidkornél,

Nem fogják százalékban megállapítani, fix összeg lesz. A bíróság megvizsgálja elsősorban a gyerek szükségleteit, másodsorban a felek körülményeit, jövedelemviszonyait, kötelezettségvállalásait, és azt, hogy a legutóbbi megállapítás óta változtak e fentiek. Ha szükségét érzi, akkor megváltoztatja az összeget. Nem lehet látatlanban jósolni.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.02. 20:03

Nem tudjuk.
(De egy ekkora gyerekre havi 15K mostanában tényleg az alsó határ inkább. Mennyit kérne az anya?)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.01. 19:13

Azt szeretném tudni hogy mire a számíthatunk.A
Per lesz.

Tita7702 # 2020.06.01. 16:34

Tisztelt forum!
Gyermektartás csökkentése miatt beadtunk kérelmet , mert a férjem a két gyermek után 130000 ft gyermektartást fizet.A gyerekek már nem kicsik mert 17 és a kislány októberben tölti a 20 életévét.Nekem is van egy gyermekem akit közösen nevelünk.Mi 60000 ft igértünk a két gyermeknek amit a volt feleség nem fogadot el mondván ő neki jó indulatú agydaganata van és nem tud dolgozni valamit baráti segítséggel tarja fenn magukat.A gyerkek évek óta nem járnak hozzánk mert az édesanyuk nem bírja a kapcsolatunkat megemészteni.Nem én voltam a váló ok évekkel a válásuk után ismerkedtünk meg.Azt szeretném tudni hogy mire a számíthatunk.A kislány most éretségizett de csak hirből tudjuk hogy hova járnak iskolába.Köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2020.05.30. 15:36

laikus60,

Egyvalamit azért érdemes tudnod : a bíróság NEM dönthet a közös szülői felügyeleti jog mellett. Azt kizárólag a felek egyetértése esetén hagyja jóvá, ha nincs megegyezés, akkor biztosan nem lesz közös. Jó szem előtt tartani, ha be akarsz keménykedni a tartásdíjjal.