Amíg a gyermekelhelyezés megváltoztatása meg nem történik, addig vonni fogják a tartásdíjat. Viszont a perben ideiglenes intézkedést lehet kérni. Mivel a tartásdíjba beszámításnak másik tartásdíj vonatkozásában sincs helye, ezért a kisebbik gyermek után mindenképpen kell tovább fizetni tartásdíjat, még ha a nagyobbik után meg a mostani kötelezett válhat jogosulttá. De azzal is számolni kell, hogy később is elképzelhető, hogy a kiskorú gyermek tartásdíja magasabb lesz, mint a nagykorúé, illetve a nagykorúság elérése után a nagykorú gyermek kérdés, jogosult lesz-e még tartásdíjra.
Gyerektartás és láthatás
Helló Mindenki!
Megint itt vagyok.Eszembe jutott valami.
Ha bíróságra kerülne az ügyünk,és szerintem oda fog,akkor a bíróságot kérhetem,hogy megvizsgálják a volt férjem munkáltatója által kiállított igazolást,amit bírósági kérésre adtak meg,miszerint költségtérítést kap a külföldi munkájáért,holott nálam volt a munkaszerződése,amiben meg az volt,hogy kiküldetési díjat kap kint léte alatt?
Ez a dolog még akkor volt,mikor a válóperünk elkezdődött,2007-ben.
Köszönöm!
Szerintem kérheted a bíróságot, hogy kérjen magyarázatot a munkahelytől a kétféle "keresetkimutatásról", illetőleg aktuális tájékoztatást a vizsgált dolgozójuk tényleges havi mindenösszes bruttó/nettó jövedelméről.
Az nem számítana,hogy ez 2006-2007-es évre vonatkozna?
Mert ha bebizonyosodna,hogy valóban díj,akkor abból járt volna a 20 %,így voltunk akkor megegyezve.De ezt sem lehetne visszaigényelni a különbözetet,igaz?Mivel az is meghaladta már a 6 hónapot,nem is kicsit.Viszont lehetne érvelni,hogy a munkáltatója máshogy igazolta.
Bár ez akkor már a bíróság félrevezetését is jelentené.
Kérd a keresetkimutatást 2006-tól mindmáig eltelt időszakra vonatkozóan, részletesen kimunkáltatni. (Ha a munkáltató hibája, hogy "nemigazán" valós jövedelmi adatokat adott meg előzőekben, akkor az ex-ed ebben vétlen, de a munkahelyét perbehívhatod., ami a gyermeknek ténylegesen járt volna azt majd ők lesznek kötelesek megfizetni...)
Oké Mona.Ezt fogom tenni.
Köszönöm a segítségedet.
A tárgyaláson majd arra ügyelj, hogy ne tudjanak a bíró hasába lyukat dumálni - károdra.
Nem elég annyit mondanom,hogy a bíróság kérje be az igazolást?
Csak mert ezen nincs sok minden beszélni való.
Vagy meg akarnák akadályozni,valahogy lebeszélni a bírót a bekérésről?
Erre gondoltál?
Hát igen...
Arra hivatkozhatnak,hogy egyszer már bekérte a bíróság,akkor minek még egyszer.
Bekérte, igaz, azonban neked továbbra is kételyed van annak valóságtartalmával.
Lehetőleg egy suszra mondd el az egész mondókádat, ne hagyd hogy "ők" félbeszakítsanak, megtördeljenek, mert közbeszólásukkal "félrevihetik" a lényeget. Tehát ha kell határozottan intsd le őket: a bíróságtól a szót most te kaptad meg, majd később ők is szóhoz jutnak.
Rendben.
Csak azt nem tudom,hogy mikor lesz ebből tárgyalás.
De ezt fogom tenni.
Köszi Mona!
OK. Addig meg megpróbálhatsz "apukával" beszélni és jobb belátásra bírni: 1. mielőbb fizesse ki az elmaradását, 2. fizessen a valós jövedelme alapján reális t.díjat.
Minden jót!
Jó estét, szép napot!
Az lenne a kérdésem hozzátok, kedves fórumozók, hogy mi a teendő külföldi munkavállalás esetén a gyerektartással? Eddig a munkahelyem küldte az exem számlájára, mert így kérte a váláskor, ez volt a közös megegyezésben. Ez külföldről hogyan működik?
A másik kérdésem az lenne, hogy kell-e nekem egy magyar fizetésnek megfelelő gyerektartást küldenem, nem lehet-e az eddigi összeget átutalni neki, a "többletpénzt" pedig egy a fiam nevére létrehozott számlára utaltatni? Eddig sem a fiamra költötték. Van erre valami megoldás? Nem szeretném az exem egész családját eltartani...
Válaszotokat előre is köszönöm!
Kedves Apuka_2009!
Sajnos az apának nincs beleszólási joga a t.díj felhasználásába, azzal az anya a "legjobb belátása szerint" gazdálkodik. (Legfeljebb a gyámhívatalt lehetne felkérni egy esetleges ellenőrzésre, de ezírányú különösebb reményeket ne támasszunk...)
Ugyanakkor valós lehet azon félelmed, hogy a többlet pénzből a család többi tagja is részesülne...
Tudnám javasolni, hogy vedd fel a kapcsolatot a fórumban sokat segítő dr. Grád András ügyvéd úrral - címét itt lentebb megtalálod -, ő nagy szakmai gyakorlattal rendelkezik t.díj dolgokban. (Többek közt sokáig volt válóperes bíró.)
Én egy gyámhívatali letétszámlát tudnék elképzelni mely a gyermek nevére lenne nyítva, és az utalások oda történnének - szerény kamathozamot eredményezve. De harmadik személy nem férne hozzá..., 18. éves kora után pedig a kezdeményezett szabadon rendelkezik az összeggel.
Természetesen az itthoni pénzt meg továbbra is utalnád a volt feleséged számlájára...
Monalisa
laikus hozzászóló
Sziasztok!
Még egy kérdésem lenne.
Ugyanaz a bírónk lesz,mint tavaly a válóperünknél?
Nagy a valószínűsége, ettől függetlenül ha jól adod elő a mondókádat és az érveid is meggyőzőek, a végén még jól jöhetsz ki a dologból.
Értem.
Csak az a baj,hogy tavaly is,mikor a külföldi pénzéből akartam a gyerektartást,főleg azért is,mert tudtam,hogy magától nem fogja akarni fizetni,így meg kérhettem volna,hogy vonják tőle,azt mondta a bírónő,hogy ha nekem nem elég a havi 35000 ft,akkor írjam neki össze,hogy mit mennyiért veszek a gyereknek.
Hogy nagy-e a valószínűsége, az attól függ, melyik bíróságról van szó. A PKKB-n kicsi a valószínűsége, mert sok tanács foglalkozik ilyen ügyekkel, a Zirci Városi Bíróságon nagyon nagy, mert tudomásom szerint egyetlen polgáris tanács van ott.
Tisztelt Fórumozók!
ismét kérdezek.Közeleg a gyermekelhelyezési per 1. tárgyalása-bár nincs nézetkülönbség,mindkét fél azt szeretné,ha a germek az anyukánál maradna, csak ugye anya csak a saját lakásán engedi a láthatást,amikor olyan kedve van.Ezt szeretnénk szabályoztatni.Találtunk egy ügyvédet,aki szerint sajnos van olyan gyakorlat,hogy ezt megítélik a bíróságok.Semmi ilyesmit nem találtam a családjogi törvényekben.Van valakinek ötlete,hogy merre felé keressem ill. halott már valaki ilyet? Mire hivatkozva hozhat ilyen döntést egy bíró?A gyermek egészséges, önnállóan eszik, kettő éves elmúlt, hébe-hóba bölcsibe jár.
Köszönöm.
Ismerek családot, ott is 2+ éves már a gyerkőc, és gyakorta pár órára "elhurcolja" otthonról nagyszülő, keresztszülő, unokatesó stb. - a gyereknek meg semmi baja, sőt élvezi a változatosságot. A szülőknek az égadta világon nincs semmi kifogásuk ez ellen.
Ma már elmúlt az az idő, hogy a különélő szülő csak 3 éves kora után kapja meg a gyermeket - igaz akkor akár már akár ottalvasra is.
Tehát ha az ex nem tud vagy nem akar rugalmasságot gyakorolni akkor majd a bíróság dönt ebben a kérdésben - vélhetően az apa javára.
Monalisa
laikus hozzászóló
Addig is míg a kérdésben a dolgok jobbra nem fordulnak (...) az anya lakásán történő láthatáskor az anyától elvárható a passzív jelenlét, vagyis miközben az apa kettesben játszadozik a gyermekkel ő akár leszaladhat a boltba, vagy mosogat kint a konyhában, netán vasal stb. Tehát tessék az apát békén hagyni a gyermekével!
A passzív láthatást úgy tudom,akkor itélik meg, ha félő,hogy az apa bántja a kicsit vagy az anya sérelmére elkövetett bármit.Sajna nálunk az a helyzet,ha anyának jó kedve van,akkor egyedül hagyja őket, ha rossz akkor folyamatosan zaklatja,beleszól stb. míg ott van, ezért a párom többször eljött, mert a gyerek sírt és hozzábújt, de olyan is van,hogy egyszerűen nem engedi be, mert az ő lakása és oda azt enged be,akit akar.Minden alkalmat jelzett a gyámhatóságnak, de mivel nics tanu-kit vigyen be az anya lakására,hogy legyen?-nem tudjuk mire számíthatunk.Olyan is volt,hogy egyedül hagyta őket, rájuk zárva az ajtót-kulcsot nem hagyott-és elment "valahová" .A gyámügy erre azt mondta,hogy kiskorú veszélyeztetése miatt indíthat eljárást, mert mi van akkor,ha történik valami és nem tudnak kimenni a lakásból,persze rács az ablakon?...persze tanu erre sincs.Szóval valami jogszabályt vagy valamit kerestem, amire hivatkozva ezt megitélhetik.Sajna kisváros és anyuka ügyvédje a bíróság melletti épületben székel.Bármit el bírunk képzeli.
Láttam én nem olyan régi bírói ítéleteket, amikben a 3. életév betöltéséig csak a szülői felügyeletet gyakorló szülő lakásán engedték a kapcsolattartást. Ugyanakkor nyilván minden gyermek más. Ha kéritek, hogy a bíróság az adott gyermek vonatkozásában pszichológus szakértővel vizsgáltassa meg, hogy a gyermekre ez jó hatással lenne-e, akkor a bíróság remélhetőleg ennek a bizonyítási indítványnak helyt ad. (Más kérdés, hogy ez persze költséges.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02