Gyerektartás és láthatás

ObudaFan # 2009.02.18. 09:11

Amíg a gyermekelhelyezés megváltoztatása meg nem történik, addig vonni fogják a tartásdíjat. Viszont a perben ideiglenes intézkedést lehet kérni. Mivel a tartásdíjba beszámításnak másik tartásdíj vonatkozásában sincs helye, ezért a kisebbik gyermek után mindenképpen kell tovább fizetni tartásdíjat, még ha a nagyobbik után meg a mostani kötelezett válhat jogosulttá. De azzal is számolni kell, hogy később is elképzelhető, hogy a kiskorú gyermek tartásdíja magasabb lesz, mint a nagykorúé, illetve a nagykorúság elérése után a nagykorú gyermek kérdés, jogosult lesz-e még tartásdíjra.

zimcsi # 2009.02.18. 17:11

Helló Mindenki!

Megint itt vagyok.Eszembe jutott valami.
Ha bíróságra kerülne az ügyünk,és szerintem oda fog,akkor a bíróságot kérhetem,hogy megvizsgálják a volt férjem munkáltatója által kiállított igazolást,amit bírósági kérésre adtak meg,miszerint költségtérítést kap a külföldi munkájáért,holott nálam volt a munkaszerződése,amiben meg az volt,hogy kiküldetési díjat kap kint léte alatt?
Ez a dolog még akkor volt,mikor a válóperünk elkezdődött,2007-ben.

Köszönöm!

monalisa1 # 2009.02.18. 18:11

Szerintem kérheted a bíróságot, hogy kérjen magyarázatot a munkahelytől a kétféle "keresetkimutatásról", illetőleg aktuális tájékoztatást a vizsgált dolgozójuk tényleges havi mindenösszes bruttó/nettó jövedelméről.

zimcsi # 2009.02.18. 19:17

Az nem számítana,hogy ez 2006-2007-es évre vonatkozna?
Mert ha bebizonyosodna,hogy valóban díj,akkor abból járt volna a 20 %,így voltunk akkor megegyezve.De ezt sem lehetne visszaigényelni a különbözetet,igaz?Mivel az is meghaladta már a 6 hónapot,nem is kicsit.Viszont lehetne érvelni,hogy a munkáltatója máshogy igazolta.
Bár ez akkor már a bíróság félrevezetését is jelentené.

monalisa1 # 2009.02.18. 19:29

Kérd a keresetkimutatást 2006-tól mindmáig eltelt időszakra vonatkozóan, részletesen kimunkáltatni. (Ha a munkáltató hibája, hogy "nemigazán" valós jövedelmi adatokat adott meg előzőekben, akkor az ex-ed ebben vétlen, de a munkahelyét perbehívhatod., ami a gyermeknek ténylegesen járt volna azt majd ők lesznek kötelesek megfizetni...)

zimcsi # 2009.02.18. 19:33

Oké Mona.Ezt fogom tenni.

Köszönöm a segítségedet.

monalisa1 # 2009.02.18. 19:59

A tárgyaláson majd arra ügyelj, hogy ne tudjanak a bíró hasába lyukat dumálni - károdra.

zimcsi # 2009.02.18. 20:05

Nem elég annyit mondanom,hogy a bíróság kérje be az igazolást?
Csak mert ezen nincs sok minden beszélni való.
Vagy meg akarnák akadályozni,valahogy lebeszélni a bírót a bekérésről?
Erre gondoltál?

zimcsi # 2009.02.18. 20:07

Hát igen...
Arra hivatkozhatnak,hogy egyszer már bekérte a bíróság,akkor minek még egyszer.

monalisa1 # 2009.02.18. 20:17

Bekérte, igaz, azonban neked továbbra is kételyed van annak valóságtartalmával.

monalisa1 # 2009.02.18. 20:21

Lehetőleg egy suszra mondd el az egész mondókádat, ne hagyd hogy "ők" félbeszakítsanak, megtördeljenek, mert közbeszólásukkal "félrevihetik" a lényeget. Tehát ha kell határozottan intsd le őket: a bíróságtól a szót most te kaptad meg, majd később ők is szóhoz jutnak.

zimcsi # 2009.02.18. 20:33

Rendben.

zimcsi # 2009.02.18. 20:34

Csak azt nem tudom,hogy mikor lesz ebből tárgyalás.
De ezt fogom tenni.
Köszi Mona!

monalisa1 # 2009.02.18. 20:50

OK. Addig meg megpróbálhatsz "apukával" beszélni és jobb belátásra bírni: 1. mielőbb fizesse ki az elmaradását, 2. fizessen a valós jövedelme alapján reális t.díjat.

Minden jót!

Apuka_2009 # 2009.02.18. 21:42

Jó estét, szép napot!

Az lenne a kérdésem hozzátok, kedves fórumozók, hogy mi a teendő külföldi munkavállalás esetén a gyerektartással? Eddig a munkahelyem küldte az exem számlájára, mert így kérte a váláskor, ez volt a közös megegyezésben. Ez külföldről hogyan működik?
A másik kérdésem az lenne, hogy kell-e nekem egy magyar fizetésnek megfelelő gyerektartást küldenem, nem lehet-e az eddigi összeget átutalni neki, a "többletpénzt" pedig egy a fiam nevére létrehozott számlára utaltatni? Eddig sem a fiamra költötték. Van erre valami megoldás? Nem szeretném az exem egész családját eltartani...

Válaszotokat előre is köszönöm!

monalisa1 # 2009.02.18. 22:36

Kedves Apuka_2009!

Sajnos az apának nincs beleszólási joga a t.díj felhasználásába, azzal az anya a "legjobb belátása szerint" gazdálkodik. (Legfeljebb a gyámhívatalt lehetne felkérni egy esetleges ellenőrzésre, de ezírányú különösebb reményeket ne támasszunk...)

Ugyanakkor valós lehet azon félelmed, hogy a többlet pénzből a család többi tagja is részesülne...

Tudnám javasolni, hogy vedd fel a kapcsolatot a fórumban sokat segítő dr. Grád András ügyvéd úrral - címét itt lentebb megtalálod -, ő nagy szakmai gyakorlattal rendelkezik t.díj dolgokban. (Többek közt sokáig volt válóperes bíró.)

Én egy gyámhívatali letétszámlát tudnék elképzelni mely a gyermek nevére lenne nyítva, és az utalások oda történnének - szerény kamathozamot eredményezve. De harmadik személy nem férne hozzá..., 18. éves kora után pedig a kezdeményezett szabadon rendelkezik az összeggel.

Természetesen az itthoni pénzt meg továbbra is utalnád a volt feleséged számlájára...

Monalisa
laikus hozzászóló

zimcsi # 2009.02.19. 07:18

Sziasztok!
Még egy kérdésem lenne.
Ugyanaz a bírónk lesz,mint tavaly a válóperünknél?

monalisa1 # 2009.02.19. 09:03

Nagy a valószínűsége, ettől függetlenül ha jól adod elő a mondókádat és az érveid is meggyőzőek, a végén még jól jöhetsz ki a dologból.

zimcsi # 2009.02.19. 10:02

Értem.
Csak az a baj,hogy tavaly is,mikor a külföldi pénzéből akartam a gyerektartást,főleg azért is,mert tudtam,hogy magától nem fogja akarni fizetni,így meg kérhettem volna,hogy vonják tőle,azt mondta a bírónő,hogy ha nekem nem elég a havi 35000 ft,akkor írjam neki össze,hogy mit mennyiért veszek a gyereknek.

ObudaFan # 2009.02.19. 10:06

Hogy nagy-e a valószínűsége, az attól függ, melyik bíróságról van szó. A PKKB-n kicsi a valószínűsége, mert sok tanács foglalkozik ilyen ügyekkel, a Zirci Városi Bíróságon nagyon nagy, mert tudomásom szerint egyetlen polgáris tanács van ott.

Mókusélet # 2009.02.19. 10:39

Tisztelt Fórumozók!
ismét kérdezek.Közeleg a gyermekelhelyezési per 1. tárgyalása-bár nincs nézetkülönbség,mindkét fél azt szeretné,ha a germek az anyukánál maradna, csak ugye anya csak a saját lakásán engedi a láthatást,amikor olyan kedve van.Ezt szeretnénk szabályoztatni.Találtunk egy ügyvédet,aki szerint sajnos van olyan gyakorlat,hogy ezt megítélik a bíróságok.Semmi ilyesmit nem találtam a családjogi törvényekben.Van valakinek ötlete,hogy merre felé keressem ill. halott már valaki ilyet? Mire hivatkozva hozhat ilyen döntést egy bíró?A gyermek egészséges, önnállóan eszik, kettő éves elmúlt, hébe-hóba bölcsibe jár.
Köszönöm.

monalisa1 # 2009.02.19. 11:11

Ismerek családot, ott is 2+ éves már a gyerkőc, és gyakorta pár órára "elhurcolja" otthonról nagyszülő, keresztszülő, unokatesó stb. - a gyereknek meg semmi baja, sőt élvezi a változatosságot. A szülőknek az égadta világon nincs semmi kifogásuk ez ellen.

Ma már elmúlt az az idő, hogy a különélő szülő csak 3 éves kora után kapja meg a gyermeket - igaz akkor akár már akár ottalvasra is.

Tehát ha az ex nem tud vagy nem akar rugalmasságot gyakorolni akkor majd a bíróság dönt ebben a kérdésben - vélhetően az apa javára.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.02.19. 11:14

Addig is míg a kérdésben a dolgok jobbra nem fordulnak (...) az anya lakásán történő láthatáskor az anyától elvárható a passzív jelenlét, vagyis miközben az apa kettesben játszadozik a gyermekkel ő akár leszaladhat a boltba, vagy mosogat kint a konyhában, netán vasal stb. Tehát tessék az apát békén hagyni a gyermekével!

Mókusélet # 2009.02.19. 11:38

A passzív láthatást úgy tudom,akkor itélik meg, ha félő,hogy az apa bántja a kicsit vagy az anya sérelmére elkövetett bármit.Sajna nálunk az a helyzet,ha anyának jó kedve van,akkor egyedül hagyja őket, ha rossz akkor folyamatosan zaklatja,beleszól stb. míg ott van, ezért a párom többször eljött, mert a gyerek sírt és hozzábújt, de olyan is van,hogy egyszerűen nem engedi be, mert az ő lakása és oda azt enged be,akit akar.Minden alkalmat jelzett a gyámhatóságnak, de mivel nics tanu-kit vigyen be az anya lakására,hogy legyen?-nem tudjuk mire számíthatunk.Olyan is volt,hogy egyedül hagyta őket, rájuk zárva az ajtót-kulcsot nem hagyott-és elment "valahová" .A gyámügy erre azt mondta,hogy kiskorú veszélyeztetése miatt indíthat eljárást, mert mi van akkor,ha történik valami és nem tudnak kimenni a lakásból,persze rács az ablakon?...persze tanu erre sincs.Szóval valami jogszabályt vagy valamit kerestem, amire hivatkozva ezt megitélhetik.Sajna kisváros és anyuka ügyvédje a bíróság melletti épületben székel.Bármit el bírunk képzeli.

ObudaFan # 2009.02.19. 12:25

Láttam én nem olyan régi bírói ítéleteket, amikben a 3. életév betöltéséig csak a szülői felügyeletet gyakorló szülő lakásán engedték a kapcsolattartást. Ugyanakkor nyilván minden gyermek más. Ha kéritek, hogy a bíróság az adott gyermek vonatkozásában pszichológus szakértővel vizsgáltassa meg, hogy a gyermekre ez jó hatással lenne-e, akkor a bíróság remélhetőleg ennek a bizonyítási indítványnak helyt ad. (Más kérdés, hogy ez persze költséges.)