Köszönöm.
Gyerektartás és láthatás
Ha semmilyen jövedelme nincs, a bíróság akkor is megállapít egy minimális tartásdíjat, amit bírósági úton végre is hajthatsz, illetve aminek a megfizetéséért büntetőjogi felelősséggel tartozik. Havi 10e Ft alatt még teljesen jövedelem nélkül álló személy esetén sem igen ítél meg gyermektartásdíjat a bíróság.
köszönöm a felvilagositast.
Jó estét Mindenkinek!
Már megint itt vagyok,megint segítségre szorulok. :)
Az exemnek gyerektartásdíj elmaradása van felém.
Elmentem a bíróságra,hogy végrehajtást kérjek a jövedelmére.Ez volt pénteken.
Ma a vállalat megkapta a levelet,és felhívott az exem ügyvédje,hogy le akarja csökkenteni a tartásdíj összegét 6 hónapra visszamenőleg.
Nagyon úgy fest,hogy az én végrehajtásomra ez a válasza,így akar kíbújni a fizetés alól.
A tartozása 2008.06.hótol halmozódott,azóta nem fizet rendesen.
Kérdésem:ha kéri az összeg lecsökkenését,akkor visszamenőleg is kérheti?És akkor így mi nem kapjuk meg a tartozását?
Tudom,hogy csak 6 hónapra kérhetem visszamenőleg a tartásdíj elmaradást,ezt csak tájékoztatás jellegűnek szántam.
Köszönöm!
Az exed az utulsó fillérig szépen leszúrkolja az elmaradását + kamat, vagy a végrehajtó eszközli a letiltást + a végrehajtás költsége.
Ugyanakkor ha ő meg a t.díj mérséklését kéri - ám tegye, kérni bármit is lehet a bíróságon, azonban az nem visszamenőleges hanem a kérelem beérkezésének napjától csak. (De mint jeleztem, nem biztos hogy a bíróság a kérelemnek helyt ad.)
Monalisa
laikus hozzászóló
Köszi Mona!
De ha nem lehet visszamenőleg 6hónapra kérvényeznie a tartásdíj csökkentését,akkor az ügyvédje miért mondta?
Csak bepróbálkoznának?
Nem vagyok jogász, de itt a fórumban elégszer olvastam a hozzáértőktől, hogy a t.díj csökkentés iránti kérelem nem visszamenőleges hatályú.
Az ügyvédje valószínűleg "bekeverte" a témát valami másba.
Külön írom: amire a kérelmük "átfut" a bírósági eljáráson addigra te már rég fel is használtad a t.díj elmaradást.
Esetleges túlfizetés esetén sincs helye "visszakövetelésnek" mível a pénzt már a gyermekre költötték.
Az apa saját önös érdeke, hogy időben adjon be egy kérelmet a bíróságra, ha késlekedik vessen magára.
Kedves Zimcsi és Monalisa!
Negatív! A gyermektartásdíj lecsökkentése ugyanúgy 6 hónapra visszamenőleges hatállyal is kérhető, mint a megállapítása vagy a felemelése. Talán az ideiglenes intézkedés zavarhatta meg, az az, amit csak a jövőre nézve lehet kérni! Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Elnézést..., ezek szerint én "kevertem" valamivel a dolgot.
Köszönet Tanár Úrnak hogy kijavított!
Köszönöm a választ Monalisa,Ügyvéd Úr!
Még egyet kérdeznék akkor.
Az nem befolyásolja számomra pozitív irányban az ügy folytatását,hogy csak az én általam kért végrehajtás miatt akarja lecsökkenteni az összeget?
Attól tartok,akkor már így ki sem kell fizetnie a tartozást.
A letiltás iránti kérelműket a bíróság majd megvizsgálja, köztudomásúan a peres ügyek elbírálása nem egyik napról a másikra való. Lehet hogy a bíróság nem is ad helyt a kérelemnek... De ha mégis, azt ma senki nem tudja, hogy a letiltott összeg és a csökkentés összege közt parítás lesz-e.
Leírom részletesen.
A volt férjem Németországban dolgozik.Mikor elkezdődött a válóperünk,határozott összegű gyerektartást vállalt,35000ft.-ot.Ez is lett jogerős.
Júniusban leszámoltatták,hogy ne legyen kint 2 évet egyfolytában.Augusztusban pedig újabb szerződést kötöttek.
Most pedig csak a leszámoló papírjával akarja bizonyítani,hogy nem dolgozik már kint,és visszamenőleg le akarja csökkenteni a gy.t.díjat minimálisra,20000 ft.-ra.
De mivel nem fizette rendesen akkor sem a díjat,mikor kint volt dolgozni,így lett egy kis felhalmozódása,amit nem akar kifizetni.
Kedves Zimcsi!
A visszamenőlegesség az sima ténykérdés volt, ez a mostani kérdése viszont már inkább csak a bizonyítási eljárás végén lesz megválaszolható. A bizonyítási eljárás során fog kiderülni, hogy csakugyan lecsökkent-e a jövedelme, és csak az Ön beavatkozása (végrehajtás) volt az utolsó lökés, hogy emiatt bírósághoz is forduljon, avagy semmi nem változott, és rosszhiszeműen ezzel próbál visszavágni. Mindkét variáció elképzelhető, de a pert nem tudjuk itt a fórumon előre "lejátszani". Úgyhogy bocs, de felelőtlenség lenne e vonatkozásban jósolgatni, nem ismerjük a tényeket. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Kedves Zimcsi!
Amiket leírt, az csak a bizonyítási eljárás alapja, de a bíróság majd megvizsgálja az életkörülményeit (környezettanulmány, életkörülmények, utazások, gépkocsi, mobilhasználat stb.), beszerzi a jövedelemigazolását egy évre visszamenőleg, megkeresheti a munkáltatót stb. nem tudjuk itt lejátszani, bocs! Üdv:
Előfordulhat, hogy a kinti előírások miatt 2 évenként új munkaszerződésre van szükség, és ez (is) lehet a leszámol - újra kezd dolog mottója.
Hát igen,csak ezt én már nem tudom bizonyítani.
Mármint hogy új munkaszerződése van.
Kicsi a valószínűsége annak, hogy a két évvel ezelőtti és a mostani munkaszerződés egyaznos tartalmú legyen., a bírósággal be kell szereztetni és az OORI-nál lefordíttatni. (Előfordulhat, hogy az újabb szerződésben már előléptették munkakörben/beosztásban, valamint a javadalmazás kérdése is.)
Köszi Mona!
Csak ez függ a bírótól is.
Tavaly nem érdekelte nagyon a külföldi jövedelme.
Pedig a vállalat a munkaszerződésében azt írta,hogy kiküldetési díj,mikor meg a bírónő kérte be,akkor meg hirtelen költségtérítés lett.
Köztudomású, hogy külföldre a jobb kereset végett mennek az emberek - elsősorban is. A "kiküldetési díj" és/vagy a "költségtérítés" alapjában más fogalmat fedez.
A kinti pénzének nettó 15-25%-a megilleti a gyermekedet, a többiből gazdálkodik: fizeti a saját megélhetési költségeit valamint félretesz és/vagy eltapsolja - akár. Ezt kell hangsúlyoznod a bíróságon.
Az itthoni minimálbére az csupán "krém" a tortára.
:) Szép is lenne!Az majd 100 ezer ft lenne havonta.
Nekem elég lenne,ha ezt a tartozását kifizetné.Meg fizetné rendesen időben a gyerektartást.
Az itthoni és a kinti havi összes jövedelem nettó 15-25-a jár a gyermeknek, a többi ködösítés amível téged félre akarnak vezetni.
Megvitattuk már.
Kívánok minden jót!
Köszönöm még egyszer mindenkinek.
Gyerektartással kapcsolatban lenne kérdésem:
Elvált szülők, két gyerekkel. Az egyik 13 éves a másik 17 éves. 2008-ban a nagyobbik gyerek az apához költözött, mert megromlott a viszonya az édesanyjával. A gyerekelhelyezést még nem adták be, mert a volt feleség visszafizette a gyerektartás egy bizonyos összegét az apának, akinek a fizetéséből autómatikusan levonják a gyerektartás összegét. Az utóbbi időben azonban az anya nem akarja vagy nem tudja ezt az összeget visszaadni.
A kérdésem az lenne, hogy ha beadják a gyerekelhelyezést (nagyobb gyerek az apához kerüljön papíron is) akkor kell-e még az apának gyerektartást fizetni. Az apa fizetése magasabb mint az anyáé, de a családi pótlékot is eddig az anya kapta. Ha kell fizetni, akkor maximum milyen összeget állapíthatnak meg.
Előre is köszönöm válaszukat!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02