Gyerektartás és láthatás

drbjozsef # 2020.05.30. 05:11

laikus60,

Ptk. XXI. fejezet, 4:213.§-4:218.§.

Nincsenek konkrét számok. A bíró mérlegeli a felek körülményeit, és elsősorban a gyerek szükségletei alapján állapítja meg a tartásdíjat - már persze, ha nincs megegyezés.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

laikus60 # 2020.05.29. 18:20

T. Demeter Ákos !

Nagyon meglepett amit írtál, hogy a gytdíjat határozott összegben kell megállapítani. Ez igazán jó volna. Talán nem ítélnének meg több százezer forintot egy Óvodás gyerek tartására. Meg tudnád mondani, hogy hol nézhetek utána ennek a rendeletnek?
Bár reménykedem abban, hogy sikerül közös szülői felügyeletet elérnem, hogy többet legyen velem a gyerek, ne legyek zsarolható.

laikus60 # 2020.05.29. 10:55

Jelenleg zajlik a válóper, csak még nem kerültünk a tárgyalási szakaszba, a járvány miatt. A gyereket csak akkor láthatom, és akkor hozhatom el magammal, ha kifizetem a 100 ezer forintot gyermektartás címén. Nincs még semmilyen végzés a kezünkben, de egyébként, ha nem adom oda a pénzt, nem adja oda a gyereket. Azzal fenyeget, hogy a két másodállásomból is le fogja vonatni a 25 % ! Meg teheti ezt?

Demeter Ákos # 2020.05.28. 20:50

laikus60,

Ha három éves a fiad, akkor a Ptk. alapján bíróság ítéletében biztosan nem lehet 25%-os mértékű gyermektartásdíj fizetés meghatározva, figyelemmel arra, hogy 2014. 03. 14-től hatályos az a rendelkezés, hogy a gyermektartásdíj összegét határozott összegben kell megállapítani (tehát onnantól nincs százalékos megállapítás).

Azt tudom elképzelni, hogy Te egyezségben (megállapodásban) vállaltál 25%-os mértékű fizetési kötelezettséget (egyes álláspontok a Ptk.-tól eltérően a felek ebben megállapodhatnak). Ebben az esetben "így jártál" mert ez egy vállalt kötelezettség.

drbjozsef # 2020.05.28. 16:23

laikus60,

Már miért ne kérhetne? Bármit kérhet.

Ha úgy érted, jár-e neki, azt meg honnan tudhatnánk? Mi alapján fizetsz, bírósági ítélet? Akkor azt lapozd fel.

Ha abban az van, hogy a jövedelmed 25%-a, akkor igen, a többi állásodból származó jövedelmedből is jár. De nem szokott ez mostanában korlát nélkül lenni.

laikus60 # 2020.05.28. 12:17

Tisztelt Jogi szakértők!

Szeretnék érdeklődni, hogy ha a főállásom mellett, rendelkezem még két másodállással, mert lakásvásárlás előtt állok, a volt feleségem, azokból a jövedelmeimből is kérhet 25 %-ot? Így is a 3 éves fiam után 100.000.-Ft -ot fizetek, de neki még ennél is több kell. Soha nem fogok egyenesbe kerülni!

Demeter Ákos # 2020.05.28. 08:18

Tisztelt Károly45!

A felek a perfelvétel lezárásáig megváltoztathatják nyilatkozataikat, aminek értelmében ha Ön ellenkérelmében nem vitatja az összegszerűséget, a felperes akkor is módosíthatja a kérelmét.

A tartásdíj összegszerűsége körében a bíróság a gyermek indokolt szükséges kiadásait illetve a felek vagyoni-jövedelmi helyzetét vizsgálja meg. A bíróság a kereseti kérelmekhez alapvetően kötve van, de ítéletével a két eltérő összeg közötti is hozhat rendelkezést (a követelt összeg felett és az elismert összeg alatt nem).

Nyilván a vírus helyzet gazdasági vonatkozásai nem közömbösek az élet egyik területén sem, de egy tartásdíjat érintő perben a bíróság peres felek perindítást megelőző egy évben elért átlagkeresetét veszi alapul.

Károly45 # 2020.05.27. 23:11

Tisztelt Ügyvéd úr!

Peres úton történő gyermektartás-díj meghatározása van folyamatban az édesanyával, aki egy bizonyos összegre tart igényt tartásdíj címen, amelyet eddig is utaltam. Egy közös gyermekünk van aki 8 éves. Az ügyvédje adta be a keresetet. Gyerektartást mindig kapott.Nincs elmaradásom. Kikérték a jövedelemigazolásomat.

A kérdésem az lenne, hogyha a keresetükben arra a konkrét összegre tartanak igényt és én azt elfogadom, akkor utána változtathat az álláspontján az édesanya az összeget illetően, vagy a bíróság maga állapítja azt meg, és teljesen mindegy mire tart igényt az anyuka?

Az utaztatás költségeit mindig én álltam. Több száz km az állandó lakhelyétől.

Illetve a mostani munkanélküli helyzet, amely a koronavírus miatt alakulhatott ki mennyiben befolyásolja a díj megítélését?

Válaszát előre is köszönöm.

Demeter Ákos # 2020.05.25. 08:03

Tisztelt Weiner2020!

Azt nem írta meg, hogy Önök között megállapodáson alapuló tartás díj fizetési kötelezettsége van-e amit a bíróság egyezségként jóváhagyott vagy esetleg ítélet kötelezi a gyermektartás megfizetésére.
Kérdései kapcsán így ennek pontos ismerete nélkül az alábbiakat tudom válaszolni.
Elszámolni a tartásdíjjal nem fog tudni, mivel az életfenntartás céljára adott és arra felhasznált juttatást visszakövetelni nem lehet.
A tartásdíj megváltoztatása iránti per során a bíróság azt vizsgálja, hogy - akár a felek megállapodásán vagy a bíróság ítéletén alapul - a tartás meghatározásának alapjául szolgáló körülményekben olyan változás következett-e be, hogy a tartás változatlan teljesítése valamelyik fél lényeges jogi érdekét sérti. Ugyanakkor nem kérheti a megállapodáson alapuló tartás megváltoztatását az a fél, akinek a körülmények megváltozásának lehetőségével a megállapodás időpontjában számolnia kellett, vagy akinek a körülmények megváltozása felróható.
A tartásdíj alapját az alábbi tényezők határozzák meg:

• a gyermekek indokolt szükségletei;
  • mindkét szülő jövedelmi viszonyait és vagyoni helyzete;
  • a szülők háztartásában eltartott más - saját, mostoha vagy nevelt - gyermekek;
  • a gyermek saját jövedelme és
  • a gyermeknek és rá tekintettel az őt nevelő szülőnek juttatott gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátásokat.

Összességében azt kell megvizsgálni, hogy a fentiek alapján lehet-e kérni a tartásdíj leszállítását a bíróságtól. Ez egy jogi lehetőség, ami mögött az anyagi jog rendelkezései állnak. Az Ön által írt körülmények pontosabb ismeretében lehet azt megmondani, hogy a leszállítással milyen eséllyel számolhat.

Weiner2020 # 2020.05.25. 00:03

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az alábbi pontokra szeretnék választ kérni, illetve tanácsot a további lépések, lehetőségek tekintetében.

1. Tudtommal a gyetektartás a szülők közös kötelessége és a dij a gyermekekre fordítható.
  2. Lassan 5 éve havi 120000 Ft-ot fizetek 2 gyermek után.
  3. Az exem azóta, amióta fizetem, saját üzlethelyiséget épített, új tető, klíma, hálószoba teljes felújítás, konyhai gépek, mosógép, mosogatógép stb. beszerzése történt.

Bevétele nem volt, az üzlet most fut fel.

4. Elszámoltathatom, illetve visszaigényelhetem azt az összeget, amit láthatóan nem közvetlenül a gyermekekre költ?

5. Újrahazasodott: ugye nem vagyok köteles az új pereputtyát eltartani?

6. Hogyan kezdjek bele egy ilyen procedúrába?

7. Természetesen a gyermekeim eltartásában való részvétel nem kérdés, de a kötelesség két felet érint, és nem gondolom, hogy 2 gyermek havi ellátására 240.000 Ft-ra lenbe szükség.

8. Persze Ő annó csak a vagyonmegosztasban vett részt, a közös hiteleket azóta is én fizetem...kb. havi 250 e Ft.

Köszönöm szépen előre is a segítő válaszokat.

Kôszönöm el?re is.

Weiner2020

wers # 2020.05.20. 11:14

Amikor két fél nem tud megegyezni, akkor többnyire ezt a bíróság teszi meg helyettük.

Lidke # 2020.05.20. 09:32

Tisztelt ügyvéd úr,

A következő a problémám:

1. A volt élettársam 2 közös gyerekünk (2 és fél és 6 évesek) édesapja.
A kapcsolatunk 2019 elején megromlott. Hosszú hercehurca után 2020 január 20-án sikerült kitennem a lakásból (tulajdonrésze volt a lakásomban, megvettem, kifizettem - ez az ügy lezárult)
2. Gyermekelhelyezési eljárás nincs folyamatban
3. 2020. január 20 óta vasárnaponként járt a gyerekekhez, alkalmanként 2-2 órát töltött itt.
4. Azóta (a járvány idején) egyszer próbálkozott elvinni a gyerekeket, ezt akkor a járványra való hivatkozással meg tudtam akadályozni.
5. Az apa tartózkodási helye nem ismert, nem is akarja elárulni, hogy hol él.
6. Megbízhatatlan embernek tartom az apát, a célja a gyerekekkel kizárólag az, hogy nekem okozzon fájdalmat. A gyerekek ehhez eszközök.
7. A mai napon emailben jelezte, hogy ezen a hétvégén elvinné a gyerekeket, péntektől vasárnapig.

A konkrét kérdésem: Megakadályozhatom-e ebben az apát oly módon, hogy a láthatást az otthonomban továbbra is lehetővé teszem számára a szokásos módon, vasárnap délután?

Köszönettel:

Lidke

alfateam # 2020.04.20. 09:12

Annak idején megtudtatok egyezni abban, hogy létrehoztok egy gyereket most meg ilyen xa-ságokon vitatkoztok(?)
De, úgy egyébként neked fel sem tűnik, hogy a közösen vásárolt ruhákhoz te csak 30%-ban járulsz hozzá!

Monte # 2020.04.20. 08:44

Tisztelt Szakértők, véleményt szeretnék kérni, amit előre is köszönök!
Váláskori megállapodásunk a bírósági ítélet szerint: „a felperesi édesapa vállalja, hogy gyermeke tartására havonta előre esedékesen minden hónap 10. napjáig megfizet 55.000,-Ft határozott összegű gyermektartásdíjat. Felek abban is megállapodnak, …. a gyermek teljes ruházatának költségeit, ….. közösen fizetik. A költségeket egymás felé számlával igazolják. A 15.000,-Ft-ot meghaladó költségek körében előzetesen megállapodnak. A felek a fenti költségeket havonta elszámolják és a tárgyhót követő 5. napon a felek egymásnak megtérítik.”
Nem drága és márkás ruhák vételéről van szó, a pólói általában 1- 5ezer forint körüliek, nadrág 4-10ezer, téli kabát max 20ezer, mivel első körben a szükséges holmikat mindig leárazásban keresem, de egy kamaszról van szó, aki pl. egy év alatt 10 centit nőtt.
Az összegeket a kérdésem jellege miatt részleteztem, ugyanis exem szerint a közösen vásárolt ruhákkal, ha a gyerek már kinőtte, elszámolással tartozom felé. Szerinte azokat az új családjában lévő gyereknek kellene átadnom, és fel van háborodva azon, hogy én meghirdettem eladásra azokat. Hozzáteszem, használtan kb. 10-20%-ért is alig lehet eladni, de nekünk ennyi is jól jön. Részükről nem arról van szó, hogy rászorulnának a használt ruhákra, a jövedelmük többszöröse az enyémnek.
Kérdésem: rendelkezhetek-e saját akaratom szerint a használt ruhákkal?

Kérdésem: jogosan presszionálják-e folyamatosan a gyereket amiatt, hogy a tőlük (most már az új család révén lett tágabb rokonságot is beleértve) kapott szó szerinti ajándékokkal fiamnak el kell számolnia, ha már nem használja, tovább kell adnia az ő családjukon belül?

Illetve kérdésem még, hogy a 15 éves fiamnak lehet-e beleszólási joga a láthatásba? Az apja szerint az neki joga, a gyereknek kötelessége. (SOHA nem az én befolyásom, amikor a gyerek vitatkozik a láthatással kapcsolatban, mert pl. nem akar már egy egész hétvégére, vagy akár szünetben hosszabb időre menni, mert akkor "elszakad" a szerelmétől, aki többet jelent neki, mint az apja.)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.19. 10:50

Azt a jogosult kérheti, ha a behajtás már legalább hat hónapja eredménytelen.

alfateam # 2020.04.19. 10:48

Kérheted a gyámhatóságtól az állam általi megelőlegezést aztán ha rendbe jöttek a dolgok visszafizeted az államnak.

szotyi84 # 2020.04.19. 10:27

Szép napot.
Két gyerek után fizetek fix 65e Ft gyerek tartást.Közben született az új kapcsolatomból is egy gyermek. Nem ellógni szeretném a fizetési kötelezettséget, de a kialakult helyzet miatt 4.hete vagyok itthon 50%os állásidőn. Így a felét sem fogom kapni a normál fizetésének. Van arra mód, hogy ebben a helyzetben ne kelljen a teljes összeget fizetni? Nyilván a 65 helyett minimum a felét most is mindenképp kifizetném...

Szomorú örökös # 2020.04.15. 03:30

nikoletta77

kell e gyerek tartast fizetni a kialakult helyzet miatt

Arra gondolsz, hogy a járványveszély miatt akár ideiglenesen megszűnik a gyerektartás fizetési kötelezettség? Kétlem, hogy így lenne. Ha jövedelemből vonják százalékosan, akkor nyilván macerásabb, mert a tartozás halmozódik. Ha fix összeg van meghatározva havonta, akkor tök mindegy, hogy van jövedelem vagy nincs, fizetni kell. Egyébként meg akármelyik fél akarja ezt most ellógni, erkölcsileg esetleg magyarázza el a gyereknek, miért is nem kapja meg a másik szülő az ellátáshoz megítélt összeget. Aki ezt most erre hivatkozva akarná gerinctelen módon megúszni, az legjobb, ha köp felfelé egy nagyot, majd alááll. :-O

nikoletta77 # 2020.04.15. 03:12

Üdvözlöm azzal kérdéssel fordulok önökhöz. Hogy kell e gyerek tartast fizetni a kialakult helyzet miatt.

ObudaFan # 2020.04.13. 11:43

Ha a gyerekek elmúltak 14 évesek - amit a leírás alapján feltételezek - és a szülői felügyelet megváltoztatására adtad be a keresetet és a gyerekek nálad akarnak élni, akkor erre jó esély van.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.13. 10:47

Nem általános ez így egy kicsit?

ViktóRió76 # 2020.04.13. 09:45

Üdvözletem!

10 éve fizetek gyermektartást, azaz lassan már csak extartásnak nevezném.

Gyermekeink kollégiumba járnak, a hétvégéket nálam töltik, mert anyjuk nem keresi őket, sőt, a gyerekek sem igazán szeretnek nála lenni. Hébe-hóba utal a gyerekeknek 10-20ezer forintot, azt is csak akkor ha rászólok, hogy jó lenne nekik kis zsebpénzt adni. A gyerekek kb. 2-3 havonta 24-36 órát töltenek vele, ennyi az igény... Sem a ruházkodásukba, sem étkeztetésükbe, sem iskolai ellátásukba nem szál be, max 10%ig. A gyerektartást és a járulékait (családi pótlék, családi adókedvezmény) a saját céljaira költi...

Beadtam egy kérelmet a bíróságnak, hogy vizsgálják felül a 10 évvel ezelőtti végzést, mert semmi kedvem még évekig eltartani a gyerekeim anyját...

Mi a vélemény erről egy szakértőnek???

Köszönettel: V

Lajos83 # 2020.04.13. 08:08

Tisztelt Fórumozók,

Mint azt korábban leírtam, a távolság, és valamennyi, az anyai oldalról indirekt módon történő befolyásolás hatására megnehezült a kapcsolattartás a 7 és fél éves gyermekemmel.
Jól értelmezem a törvényt, hogy amennyiben nem tudok élni a kapcsolattartás jogával az előírt rendszeresség szerint, akkor akár bírság is kiszabható rám, ha az anya tesz bejelentést?
Önhibán kívülinek minősül-e, vagy nekem felróhatónak minősül-e az, ha a kapcsolattartás teljes költségét nem tudom viselni, és emiatt hiúsul meg? Erre létezik valamilyen megoldás?
Kb. félúton lenne cím, egy barátomé, vagy egy másik helyen a gyermekem anyai nagynénjéé, ahol az átadás-átvétel megoldható lenne, viszont erről az anya (nyilván) hallani sem akar, mondván a gyermek nem egy csomag.(és persze akkor neki nyilván odáig el kellene hoznia...)

Van esetleg tippetek, hol lehetne megfogni ezt a dolgot?
Van más lehetőségem azon kívül, hogy kérem a kapcsolattartás ritkítását?
Végső esetben kérhetem én a saját kapcsolattartási jogom megvonását? (Nyilván nem ez lenne a cél, de hosszú távra megoldást kell találjak, és lakhelyváltoztatás, munkahelyváltoztatás nem megoldható...)

Üdvözlettel:
L.

Lajos83 # 2020.04.08. 10:29

Ez van, hamar rajottem en is. De mit tudok vele kezdeni? Semmit.
Pereljem el az anyjatol? Nevetogorcsot kapok, ma Magyarorszagon, hat persze. :)
Ebbe en mar belenyugodtam, hidd el.
Amugy meg a fiam elott nyitva all az ajto. Az anyja nelkul barmikor bejohet amint fel tudja ezt erni esszel.
Az anyja meg, ha ettol boldog, az nem az en szegenysegi bizonyitvanyom...

alfateam # 2020.04.08. 10:20

Gyanítom ebből nem lesz fellebbezés, marad a keserű szájíz.
Ez a szájíz elég sokáig megmarad, ami a fizetési kötelezettséget illeti. Aztán ha fizetned már nem kell akkor lesz csak igazán keserű, lesz egy ember aki a Te nevedet viseli de ezen kívül sok közöd nem lesz hozzá!