Gyerektartás és láthatás

bernadett 1978 # 2010.11.12. 14:53

Hogyan láthatnám a fiamat? Bövebben lent
3 éve válltunk el a feleségemmel,azóta kb 7x láttam a fiamat.
az én lakásomban laknak,fizettem-fizetem a gyerektartást,mégsem láthatom a fiamat.
apósomat 1x bántalmaztam,a gyermek miatt,ezért 300m távolságot itéltek meg apósom-és a volt feleségem közelébe.
Azaz nem mehetek közelebb.
A gyermeket nem hozzák ki sehová,gyámügyesek sem tesznek semmit.
MIT TEHETEK??????

2.napokkal ezelött tudtam meg kiköltöztek a lakásomból a fiam a volt feleségem-de nem tudom hová.nem találom öket.A volt feleségem a mostani párjátol terhes,és én el szeretném adni a lakást,de mivel apósom benne lakik nem mehetek 300m nél közelebb.A lakás 10% a v.feleségemé a 90% az enyém.

Hogyan oldhatnám meg.
Köszönöm

Tündér4 # 2010.11.12. 14:19

Sajnos a mi esetünkben nem csinált senki semmit az elidegenítő anyukával.
Még nem volt ítélet, így nincs szabályozott láthatás. Viszont anyuka azért a 2 hetenkénti láthatásokra odaadta a gyerekeket, így "nem volt fogható".
Csak amit otthon művelt a négy fal között, na meg telefonban, az volt durva.
És így is el lehet idegeníteni egy gyereket, s a gyerek ahhoz húz, akivel többet van, akinek a háztartásában él, hiszen neki kell jobban megfelelnie.
/Az apuka évekig fizette/ti rendesen a szóbeli megállapodás alapján a gyt-t, + közös lakáshitelt./

sagit # 2010.11.12. 14:01

Pont olyan ritka mint az egyik és a másik és kb ugyannannyi az eredménye is.
Az anya nem kap pénzt az apa pedig (mégha netán bírságolnák is az anyát) elválasztják a gyerektől.
Lehet ezt csürni csavarni de akkor is 1:1.
Mert itt is ott is feljelntik egymást a szülők és ezzel nem jobb egy fokkal sem.

csopi2 # 2010.11.12. 12:54

Sziasztok!

Ez így most számomra nem egyértelmű:
"A t.díj dolgában valószínűleg a kettő kontra egy fizetési kötelezés áll majd be, figyelemmel az egyik-másik gyermek életkorára és annak alapján a vélelmezett/in­dokolt szükségleteikre."
Most anyjuk fizet majd egy után, vagy oda-vissza fizetünk? Ő saját kft-ben dolgozik, párja szintén tag, így magának kellően alacsony (tartásdíj köteles) jövedelmet csinálhat.
A gyerekek közt egy év korkülönbség van, a kisebbek ikrek, így szükségleteik egyformák.

Köszi: csopi

sagit # 2010.11.12. 11:40

Nem. A tárgyaláson kell kérned hogy visszamenőlegesen fizessen. A per megindulásától...
Hát pedig el kell választani a gyt-t és a láthatást mert ha ez nem megy akkor bizony jönnek a gondok.
Tisztába kell azzal lenni hogy a különélő szülő nem "megveszi" a láthatást. Azt biztosítani kell.
Egyébként meg ahogy nem bírnak mit csinálni a nem fizető apával ugyanúgy nem bírnak az elídeganítő anyával sem. Így nincs értelme a másikra mutogatni.

bernadett 1978 # 2010.11.12. 10:55

Sziszi68!

De ha még nem volt birosági tárgyalás akkor is feljelenthetem???

bernadett 1978 # 2010.11.12. 10:05

2222222222222222222!!!!EZ AZ ÉN KÉRDÉSEM!!

Nekem is van egy 2,5 éves fiam.
Nálunk sem volt még elhelyezési per,most lesz dec 6-án.

Kérdésem?
januártól vagyunk külön,de azóta nem kaptam egy fillér gyerektartást sem!!
Én is feljelenthetem,mivel már 11 hónapja nem fizet!!
majdnem 220 e ft al taertozik.
de láthatja a fiamat,sőt szokta havonta vinni hétvégén!!!

SZERINTETEK???????????????

KÖSZÖNÖM A VÁLASZT!!!!

bernadett 1978 # 2010.11.12. 10:01

Köszönöm a válaszokat!
2 hónnappal volt elmaradva,ez kiszurás miatt jelentette fel,de megoldódott a dolog.
DE

EZZEL KAPCSOLATBAN SZERETNÉK KÉRDEZNI VALAMIT!

a feleség felvett a párom házára valamilyen hitelt.
Papiron le van rögzitve hogy a hitelt a párom fizeti,és a gyerektartás helyett.
Igy egyeztek meg,
DE JOGOS .-e hogy nem láthatja a fiát,csak évi 2-3x????????????

Ha fizet gyerektartást miért nem láthatja a gyermekét????
MÉG gyermekelhelyezési per nem volt,igy ugyan olyan joga van az apának is mint az anyának nem??????
Köszönöm

Andrew7779 # 2010.11.11. 21:49

Két évig egy BV intézetben jogerős ítéletemet töltöttem, eközben elváltam, van két (11, 5 éves) gyermekem. A bíróság gyerektartást állapított meg, mivel a böriben nem volt elegendő keresetem, amiből levonhatták volna, így az állambácsi átvállalta tőlem a tartásdíj fizetését, amit maximalizált három évre. A plafon összeget állapították meg, 24 ezret a két gyermekemre.
Egy éve fizetnek helyettem, vagyis 300ezer forintnál járok, nyolc hónap után találtam munkát, ahol minimálbérre vagyok bejelentve.

Ez a 24 ezer forint a minimálbér összegéhez képest túl sok, nem a 15- 25%- a! Három hónapja dolgozom és lehet valami jogi következménye annak, hogy eddig ezt nem jeleztem sehol? Azért vártam ennyi ideig, mert három hónap a próbaidő.
A jövedelmemhez képest hány százalék gyerektartás megfizetésére kötelezhetnek?
Amit az állam részemre megelőlegezett, hogyan kell visszafizetnem a minimálbérből az aktuális havi gyerektartás teljesítése mellett?

Nagyon várom a segítséget!
Köszönöm!!!

monalisa1 # 2010.11.11. 21:34

Egy 14. életévét már betöltött gyermeket megkérdez a bíróság melyik szülőnél akar a továbbaiknak lakni - aztán a kérdésben majd döntenek.

Azt neked kell próbálni bizonyítani hogy valójában nem is élnek olyan rosszul: életmód, lakáskörülmény stb. (Esetleges menő lakás, utaz/gat/ás, jobb kocsi stb., vagyis hogy mindezekre pénz kell...)

A t.díj dolgában valószínűleg a kettő kontra egy fizetési kötelezés áll majd be, figyelemmel az egyik-másik gyermek életkorára és annak alapján a vélelmezett/indokolt szükségleteikre.

monaLuis
laikus hozzászóló

csopi2 # 2010.11.11. 21:14

Tisztelt Mindenki!

Három gyermekem eddig velem élt válásunk után. Most nyolcadikos ikrek egyikét csábítja magunkhoz anyjuk, s hajlik rá.
Két kérdésem lenne:

• 14éves gyereknél már mennyire számít a gyerek szava, illetve mennyire nézik körülményeket (közel két éve folyik per tartásdíj ügyben, mert minimumra csökkentette anyjuk a fizetést, és bizonygatja ebben a perben, hogy jaj de rosszul élnek)?
  • ha átmegy anyjához (azaz egy anyjánál, kettő nálam) hogy alakul tartásdíj fizetés: anyjuk fizet kettő után, én egy után, vagy ő fizet egy (2-1=1) után?

Köszönettel:
csopi2

ObudaFan # 2010.11.11. 18:51

Ha le van foglalva az autó, és nincs meg, akkor zártörés miatt feljelentést lehet tenni.

ObudaFan # 2010.11.11. 12:32

Mert a gyereknek az az érdeke, hogy a szülei megegyezzenek és ne vitatkozzanak fölöslegesen.

zoltan01 # 2010.11.11. 12:24

Értem én értem!

De áruld el nekem ha, alapvetően vannak jogaim mint apának, akkor miről folytassak én egyáltalán egyezkedést?

sagit # 2010.11.11. 05:43

2 év eltelte után a gyámhatóságtól kell kérni a láthatás újraszabályozását. Be kell menni és elmondani mit akarsz, utána behívják mindkét szülőt és próbálnak vmi egyezséget létrehozni közöttük...

zoltan01 # 2010.11.10. 19:15

Sziasztok!

Van valakinek is egy használható ötlete arra vonatkozólag,hogy a gyermekelhehezés,láthatás a Bírósági-végzésben rögzítettek szerint 2 év után, a gyámhivatalnál támadható? A kérvényben a láthatás újra rendezésest kell kérni, vagy pedig az alanyi alapjogokra 2normál"kapcsolattatásra kell hivatkozni?

2fiúanyukája # 2010.11.10. 16:04

Tordesillas!
Itt már panaszkodni sem lehet Nekem,mert majd kapok okítást itt egy "kedves" fórumozótól:)
Azzal meg ha sopánkodom,nem oldok meg semmit:)
Tehát a megoldást kell keresnem.
Köszönöm.

Tordesillas # 2010.11.10. 15:54

Én itt a fórumbeli kipanaszkodásra gondoltam.:-))

2fiúanyukája # 2010.11.10. 15:26

Tordrsillas!
Kipanaszkodni sem állt szándékomban a bíró elött,csupán a tényeket igazoló iratokat szerettem volna Neki átnyújtani,ha már utaztatott,mint tanút 400 kilómétert.
A lekezelő.kioktató stilúsa és a nem emberszámba vevése volt ami felháborított.

Tordesillas # 2010.11.10. 14:45

Ó pardon, az alábbi hozzászólásom nem ide szántam.

Tordesillas # 2010.11.10. 14:43

1978. évi IV. tv. a büntető törvénykönyvről (Btk)

173/C. § (1) Aki a születendő gyermek nemének megválasztására irányuló beavatkozást végez, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Nem büntethető az (1) bekezdésben meghatározott cselekmény miatt, aki a beavatkozást az egészségügyről szóló törvényben meghatározott célból hajtja végre.

Az Eütv. 182. § (1) bekezdése szerint az utód nemének születése előtti megválasztására irányuló eljárások a nemhez kötötten öröklődő megbetegedések felismerésére vagy a megbetegedések kialakulásának megelőzésére végezhetőek.
Vannak azonban olyan betegségek, amelyek nemhez kötötten örökölhetők, ezért szükséges lehet a születendő utód nemének meghatározása, a betegség diagnosztizálása és a szükséges beavatkozás megtétele végett.
A megválasztás feltételezi a nem ismeretét. A születendő gyermek nemének meghatározása viszont még nem minősül beavatkozásnak, így a megtermékenyített ivarsejt vizsgálata esetleg a bűncselekmény előkészületének minősülhet.
Beavatkozásnak minősül viszont a megtermékenyített és kiválasztott ivarsejtek beültetése, illetve annak megkezdése.
A terhes nő, illetve akibe az embriót beültetik, a bűncselekmény felbujtója.
Büntethetőséget kizáró ok, ha a beavatkozást az egészségügyről szóló törvényben megfogalmazott célból hajtották végre. E célokat a már említett Eütv. 182. § (1) bekezdése fogalmazza meg.

Tordesillas # 2010.11.10. 14:30

Pedig a bíró csak a gyakorlati tapasztalatait osztotta meg, ezért bepaanszolni nem volt szerencsés húzás.
Legalább jól kipanaszkodhattad magad, mást nagyon tényleg nem lehet tenni.
Elém is majd minden héten kerül egy ilyen gyermektartásdíj megelőlegzési ügy, minen hónapban 1 kapcsolattartás végrehajtatás.

2fiúanyukája # 2010.11.10. 13:54

Tordesillas!
Másfél éve járkálok tárgyalások,meghallgatások tömkelegére!Ezt mind a gyerekeivel töltött idömből veszi el exem.
az ügyészségen a bíró azt mondta,hogy a polgári úton hozott bírói határozat Őket nem befolyásolja.Kioktatott,hogy "szerencsés vagyok",hogy csak ekkora összegű az elmaradás és ne kössem az ebet a karóhoz,örüljek,hogy van exemnek bejelentett munkája,kérhetem a letiltást meg különben is majd megtudom,ha a volt férjem a fél év letelte elött fizet csak és esélyem sincs az államtól a gyt megigényelni.
Ennyit a jogról meg a bíróról!!!
Akit természetesen bepanaszoltam a felettesénél.
a végrehajtó akkora összegű utalást kapott.ami pont érdeles módon az Ő "munkabérük" és ezt meg is tartotta.
Folyamatosan írok nekik,hívom Őket,de várjuk meg a következő hónapot volt a válasz.:)
Mi várunk türelmesen:)
Érdekes,hogy exemnek nincs bankszámlája,amiről a végrehajtó inkasszózhatná a gyt.
Úgy tudom pedig,hogy kellene,hogy legyen.:)
Meg sem igényelhetem az állami tartásdíjat,míg az ügyészségi fél év le nem jár.
Exemnek nincs annyi gyt. utalása majd,mint váláskor megállapított!Folyamatosan minuszban van.
Köszönöm a segítségedet!!

Tordesillas # 2010.11.10. 13:34

Minden egyes gyermektartásdíj állam általi megelőlegezési ügyben mindig hivatalból értesítésre kerül az ügyészség arról, hogy a tartásdíj fizetésére kötelezett nem tett eleget kötelezettségének. Az ügyészség dönti el, hogy a körülmények ismeretében megindítja-e a büntetőeljárást vagy sem.
Az sem elég, hogy valamennyit fizet a kötelezett 6 havonta egyszer, mert ha az nem éri el legalább a minimálisan megállapított tartásdíj 50%-át, akkor jár a gyermektartásdíj megelőlegezése.
Egyébként a tartás elmulasztása törvényi tényállása is úgy van megállapítva, hogy a fizetést segítse elő, hisz amennyiben megfizeti az elmulasztott tartásdíjat, akkor vagy nem büntethető vagy korlátlanul enyhíthető a büntetés.
Egyébként továbbra is piszkálni kell a bírósági végrehajtót, hogy hajtsa végre a felgyülemlett hátralékot.
Egyébként itt sem csak a jogrendszer a hibás, hanem pl. az a haver, aki igazolást ad neki a munkaviszonyról; az új élettárs-házastárs, aki ellene dolgozik a réginek, stb.
Amíg ez az általános sunyi mentalitás uralkodik mind a magán, mind a közéletben, addig ez van.
Gyámügy meg naná széttárja a kezét, ha jogtalanul járna el, azzal igen megütné anyagilag is a bokáját az ügyintéző.

2fiúanyukája # 2010.11.10. 12:55

Tordesillas!
Mikor a jog kimondja,hogy aki nem fizeti a gyt az veszélyezteti a kiskorut ezt semennyire nem veszik szó szerint,csak le van írva és szépen hangzik.
exem a fiai elött megbeszélte az új párjával,hogy nem fizetik a gyt és nehéz helyzetbe kerülök majd mert nem tudom etetni a fiainkat.A gyermekek sírva jöttek haza,hogy éhezni fognak akkor?!
Megnyugtattam Őket erről szó sincs,amíg van 2 kezem és 2 lábam Nekik mindig lesz mit enniük:)
De Én vagyok az elidegenítő anya:)
Polgári úton kötelezte a bíróság a gyt fizetésre-mert kérte annak leszállítását- nem tette.Ment az időhúzás.
Most az ügyészség széttárja a kezét,hogy az nem tartozik rájuk-holott ugyan erről a témáról szólt-és szegény apuka majd fizet és kap haladékot fél évet.Mi nem kapjuk a gyt,Ő jókat kuncog,mi meg várjuk a 6 hónap végét,mert jogilag csak akkor léphetünk.
A rendőrség szerint toporgunk egy helyben és semmit nem tehetünk.
Gyámügy is széttárja a kezét mert a 6 hónap letelte elött fizet valamennyit,így az államtól sem kérhetünk gyt.
Én,mint jogkövető állampolgár-és a gyermekeink akiket szintén erre nevelek-rosszul járunk.