Gyerektartás és láthatás

MajorDomus # 2010.11.07. 13:55

Köteles vagy.
Ebben állapodtatok meg.
Ha a lányod dönti el 10 évesen hogy mi történik, akkor 10 év mulva téged dob ki a lakásbol,mert zavarod koreit. Ha 2 hetente nem viseli el ax apjat.akkor a pénzére se tarthatók igényt. Nevetséges.
Inkabb most adj neki ket pofont mig nem késő.

barackvirag # 2010.11.07. 12:46

Tisztelt Jogi fórum!

5 éve elváltam,eddig kislányom (10éves) minden láthatáson volt. Viszont két hete nem akart édesapjához elmenni és nem is ment.
Volt férjem ragaszkodik hozzá,hogy az elmaradt hétvégét pótóljuk.
Mivel nem betegség ill. egyéb más okból hiúsult meg a láthatás, hanem azért, mert nem akart elmenni. köteles vagyok-e pótólni azt a hétvégét?
Lányom tiltakozik, mondta neki,hogy nem akarja pótólni, de az apuka ezt nem fogadja el! Erőltetni pedig nem akarom.

Azt írta,ha nem adok meg egy másik hétvégét, amikor találkozhatnak, akkor gyámügyhöz fordul.
Hozzá kell tennem, hogy a bírósági ítélet szerint és válásunk óta hétköznap kétszer is találkoznak rendszeresen.
Segítségüket előre is köszönöm!
Barackvirag

laszlo640 # 2010.11.06. 09:55

Ha bárki az itt kapott válasz ellenére egy másik oldalról is szeretne ingyen választ kapni jogi helyzetével kapcsolatosan az a www.jogikerdesek.com oldalon is felteheti kérdéseit.

szazoli # 2010.11.03. 06:25

Köszönöm a bátorítást, a kitartásra tényleg szükségem van. Nem túloztam, sajnos tényleg ilyenek a körülmények. Az a baj, hogy szinte tényleg nem tehetek semmit, hogy ez kulturáltan rendeződjön, mert anyuka nem hajlandó semmiben kompromisszumot kötni. Ha valamibe belekezdenék óriási cirkusz lenne a vége, aminek főleg a gyerek inná meg a levét, de muszáj valahogy leállítani, mert teljesen átesett a ló túlsó oldalára.

szazoli # 2010.11.02. 15:27

Bocs nem jól írtam, a kétszer 4 óra autózás kétszer, mert 250 km-re vitte el és egész Pesten át kell mennem ahhoz, hogy náluk legyek. A hétvégi láthatásból a gyereknek is 1 nap autózás.

szazoli # 2010.11.02. 15:09

Így kevésnek tűnik igen, de nem csak ennyit kap a gyerek, hanem ezen kívül én is vásárolok neki olyan dolgokat, amikre szüksége van. És rajta kívül van másik gyerekem is. Sajnos a mi havi jövedelmünk nem enged meg többet. Ehhez még hozzájön az, ha látni akarom a gyerekem egy láthatás nekem 20 ezerbe kerül, plusz kétszer 4 óra autózás. Ezek után is kevés? A fő probléma az, hogy a pénz kéne neki minél több, cserébe velem cirkuszol, ha elviszem az anyámhoz a gyereket, meg beszabályozza, hogy mennyit legyen nálunk láthatáson, mivel az ő anyja egy utcában lakik velünk, és menjen oda a gyerekem minél többet és nálam csakannyit legyen amennyit nagyon muszáj. És ha én dolgozok, akkor a párom nem lehet az én lányommal, ezen képes cirkuszolni. Vigyem el az ő rokonaihoz (nagymami, unokatesók, stb.) az én láthatási időmben az én költségemen egy hétből szerinte legalább 3-4 napot. EZ MÉLTÁNYOS?

Rexor # 2010.11.02. 14:51

Szerintem havi 43000 Ft is édeskevés egy gyerek tartására (ha beleszámolom az ételt, ruháztatást, plusz az egyéb költségeket).

Tordesillas # 2010.11.02. 14:37

szazoli

Nagyvonalakban

Tartásra az jogosult, aki arra rászorul. A kiskorú 18 év alatti gyermek gyermekkorából adódóan nyilvánvalóan rászorult, ez egy köztudomású tény bizonyítani sem kell. Más megítélés alá esne, ha nagyobb lenne és munkaviszonyban állna.

A kiskorú gyermek tartása a szükséges és nem a szűkös tartást jelenti, tehát a gyermektartásdíj nem a létminimum szintjén történő tartást célozza. Ki kell terjednie a gyermek ruháztatására, iskoláztatására, élelmezésére, egészségügyi ellátására és lakhatás biztosítására, stb. Nyilván erre a 13.000 Ft nem elég.
Csjt. 69/A. § A gyermeket gondozó szülő a tartást természetben, a különélő szülő elsősorban pénzben szolgáltatja.
69/B. § A bíróság dönt a gyermektartásdíjról, ha arról a szülők nem tudnak megegyezni.
PK 105. sz. állásfoglalása
4/1987. IM rendlet (Csjtr.) 10. § (1) bekezdése
Csjt. 62. § (1) bekezdése

Tordesillas # 2010.11.02. 14:16

smolti

Van bírósági vagy gyámhivatali döntés a kapcsolattartás (láthatás) szabályozásáról?
Ha igen, akkor az hogy rendelkezik a páros ünnepekről?

sió # 2010.11.02. 13:31

smolti

A tartásdíj, és a kapcsolattartás nem függ össze. Ha nem fizet, akkor is joga van a gyerekeihez.
Tehát ha megítélt kapcsolattartási joga van, akkor nem vonhatod meg. Ha megteszed, akkor a gyámhivatalnál jogos panasszal élhet.

A lakcíme vonatkozásában, javaslom ajánlott levélben megkérdezni. Ha nem árulja el, akkor jelöljön meg olyan elérhetőséget, ahol bármikor utol tudod érni, és ahol feltételezhetően a gyerekek is lesznek.
Egyébként, ha a száraz tényeket nézzük, akkor nem köteles beszámolni neked. Ergo- semmi beleszólásod sincs hogy hova viszi őket, és mivel múlatják az időt!

Megértelek hogy félsz attól hogy nem viszi vissza őket. Mondjuk sokat elárulna ha leírtad volna hogy az elhelyezés óta látogatja-e a gyerekeket. Ha nem látta őket pl. azóta sem, akkor a gyámhivatalnál tegyél bejelentést, ( a tartásdíj vonatkozásában is,) és kérd ennek tükrében hogy a karácsonyról rendelkezzenek.

A tartásdíj fizetésének elmulasztása, a gyermek veszélyeztetése.
Ennek a túlzott feszegetése előtt azonban először a gyámügy állásfoglalását várnám meg.
Ha rád nézve kedvezőtlen, akkor még mindig érvelhetsz ezzel, és továbbléphetsz, akár feljelentéssel élhetsz az apa ellen. Kérhetsz végrehajtást is.
Azonban ez még jobban elmérgesítheti a helyzetet. Próbáld szép szóval rábírni a kérdéseid megválaszolására, akár többször is. Úgymint lakcím, és a tartásdíj fizetésének további menete.
Legyél kedves, ezzel többet elérsz mintha egyből betámadod. Akár részletfizetést is ajánlj fel neki, és jelezd hogy bízol benne. Habár sérelmeid vannak, és nyilván sok dolog miatt sértve érzed magad, legyél együttműködő. Megéri.

Sok sikert.

szazoli # 2010.11.02. 13:11

Köszönöm. Azt hogy bizonyíthatom az exemnek, hogy a gyereket nem csak a gyerektartásból kell tartani, mert ő mindig azzal jön, hogy havi 15 eFt semmire nem elég. Hát valóban nem sok mindenre, de úgy tudom, hogy neki is hozzá kell tenni 15 eFt-ot, meg a családi pótlék, ami náluk gyerekenként 13300 Ft. Ez összesen 43300 Ft. Nem hiszem, hogy ez nem elég egy gyerekre. Ha szüksége van valamire, én is vásárolok még neki ezen kívül. Valami jogszabályt szeretnék az orra alá dugni. Az ő havi jövedelmük többszöröse a miénknek, a gyerektől nem sajnálom, de tőle igen. És nem is beszél meg velem semmit, ami a gyerekkel történik, muntha az ő kizárólagos tulajdona lenne, még azt is meg akarja szabni, mit csináljon a gyerek, mikor nálam van.

Tordesillas # 2010.11.02. 12:42

TóthAlex

Igen és 6 hónapra visszamenőlegesen kell kérni.
Az apa lakóhelye szerinti városi bíróságra kell beadni, ha ezt nem lehet tudni, akkor a te lakóhelyed szerintire add be, a bíróság majd átteszi az illetékes bírósághoz hivatalból, ha nem ők az illetékesek.

Tordesillas # 2010.11.02. 12:39

szazoli

Csjt. 72/B. § (1)-(2) bekezdései a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekről

a kapcsolattartásánál pedig Csjt. 92. §, 149/1997. Korm.rendelet (Gyer.) 27. § és 28. §.

smolti # 2010.11.02. 11:42

Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Van két kisgyermekem,2009-ben megvolt a gyermekelhelyezés és megállapították a gyermektartásdíjat is,amit a végzést követő első hónapban teljesített is az apa.Azóta sem hajlandó fizetni azt.
Az apa lakcíme ismeretlen és a bíróságon sem volt hajlandó azt közölni a bíróval.
A lakhelye 300km-re van a lakhelyünktől.
Karácsonykor szeretné őket elvinni úgy,hogy a gyerekek nála is aludnának.Mi a teendő akkor,ha az apa nem hozza vissza őket?Mert a lakcíme hiányában még a rendőrséget sem vonhatom be a gyerekek azonnali felkutatására.
Megtagadhatom a láthatást,ha az apa a lakcímére akarja vinni őket?

TóthAlex # 2010.11.02. 10:53

Kedves Fórumozók!

A történet röviden:

A kisfiam 10 éves, 4 hónapos volt amikor az élettársam el hagyott bennünket. Majdnem 5 évig azt sem tudtam hol van. Azután találkoztunk és szóban megegyeztünk, hogy 9.000 Ft-ot fizet minden hónapban, amit én befizetek az életbiztosításra, aminek a fiam a kedvezményezettje. 3-4 hónapig nagy nehezen ideadta a pénzt, de most már április óta semmi. És a gyereket sem látogatja.
Természetesen munkahelye (hivatalos) nincs, tehát behajtani sem nagyon lehet.

De azért úgy gondolom, hogy kellene egy hivatalos irat arról, hogy mennyi tartás kellene fizetnie.

Kérdésem:

Az illetékes bírósághoz kell írnom egy kérelmet, amiben kérem a gyerektartás összegének megállapíását?

A válaszokat előre is köszönöm!

szazoli # 2010.11.02. 08:21

Köszi. Még az is érdekelne, hogy az is abban van-e, hogy a gyerek életpályáját (pl. iskola, szakkör választás, stb.) érintő kérdésekben a szülők akkor is közösen döntenek, ha a gyerekfelügyelet nem közös. A Csjt-t átfutottam, de nem találtam, melyik paragrafusban van. Ha valaki tudja pontosan írja már meg légyszi. Köszi

szazoli # 2010.11.02. 06:39

Sziasztok!

Úgy tudom, hogy amennyi gyerektartást én fizetek, annyit köteles a másik szülő is hozzátenni, plusz a családi pótlék és ebből kell tartania a gyereket. Ez melyik jogszabályban van leírva? Nem találom. Még az is érdekelne, hogy jól tudom-e, hogy a láthatás nem csak engem, mint külön élő szülőt illet meg, hanem az én családom is, pl. az anyámat, aki a gyereknek ugyanolyan nagyanyja, mint a másik. Ez melyik jogszabályban van leírva? Előre is köszi.

Adrienn07 # 2010.10.28. 15:31

Köszönöm mindenkinek a hozzászlásokat!
Sziszi: a mediátoros dolgot tanultamén is, hát néha elég vicces,de van akinek segíthet.A mi esetünkben nem látok rá esélyt mert már egy ideje csak a sérelmek mennek és ez ott is sem lenne máshogy.
Nandy: nem akarok én feljelentést tenni, és a beszélgetés már meg volt kb. úgy nagyon sokszor.Az talán már nem az én hibám ha valaki napról napra változtatja az álláspontját.Sokszor el mondtam mit miért tettem és teszek,de ha nem ért csak fanatikus mit tegyek?Részéről megalázás megvolt, lekur....s is, bizalmatlanság és sorolhatnám. A hibám is beláttam,de egy felnőttnek meg kellene értenie a nemet és nem a gyerekkel zsarolni az anyukát.
2fiúanyukája: egyetértek h a mai világban csak a papírok számítanak.A bíróságon is ezt mondták.Anélkül nem megyek semmire sehol.De más sem.A szó elszáll sajnos.Köszönöm a felvilágosítást hasznos volt!
Sió: az adott férfi lelkivilágát már nem is akarom megérteni már.Felesleges.Krízis helyzet?Asziszem jutott nekem is belőle.Azért nem kell annyira sajnálni ám őt.
Nem én akakrom elérni h ne lássa őt,de egy gyerek nem játék.Hogy mondhat olyat egy szülő h nem érdekel a gyerekem és neveld egyedül mert nélküled nem kell.Aztán három hétig nem jelentkezik.A kisfiúnak is mondjam h értsd meg apádat,mert szegénynek milyen rossz.Nem lehet zsarolósdit játszani egy kicsivel.Az ilyen nem is apa.Lehet h rossz úton haladok,de erről nagyrészt ő is tehet.Ő akarja korlátozni a láthatást. Én meg féltem a gyerekem.Talán ez nem bűn.Túl sok mindent megengedett már magának ahhoz h ne bízzak benne.
Sagit: köszönöm a tanácsokat!a jobban szeret engem azért durva nekem,mert azt mondta h értékeljem h annyira szeret h ezért képes lemondani a gyerekéről,mert nélkülem nem kell neki.Hát fáj.Nő sok van,de ha van egy gyermeke az nem pótolható.Jobb esetben együtt öregednek meg a szülők,sajnos ez elég ritka manapság.

nandy # 2010.10.28. 14:10

Rendőrségi feljelentés helyett inkább leülhetne egy kicsit beszélgetni az apukával. Pl. arról, hogy miért nem lát esélyt a békülésre, a saját hibáját is beismerhetné stb... Normálisan le kellene zárni a kapcsolatot ahhoz, hogy béke legyen.
Ezt nem fogja helyette megtenni sem a bíróság, sem a rendőrség.

2fiúanyukája # 2010.10.28. 12:19

sagit!
Az Anya részéről nem feltétlen kell meglépnie a feljelentést,de az Én szemszögem szerint ne árt az óvatosság,hisz annak nyoma van,és sajnos sokszor csak a papíroknak hisznek.
Nem célszerű,de ha szükséges lépje meg.Erre gondoltam.:-)

2fiúanyukája # 2010.10.28. 12:16

Már írni sem tudok,de majd ezt is kimagyarázod ugye "kedves sió".
Javítok.Pár nap elteltével ismét megkérnélek,hogy szeretném,ha békén hagynál!
Te kívántad a halálom,meg a nemzedékemét.Tehát hagyjuk a magasröptű beszólásaidat:-)

2fiúanyukája # 2010.10.28. 12:11

"Tisztelt kedves" sió!
Pár nap elteltével ismét megkérlek,hogy már végre békén!!Köszike.:-)
Nem írtam szerintem hülyeségeket sem.

sió # 2010.10.28. 10:03

2fiúanyukája

Amit írsz nagy részben hülyeség.

--------------------------------------------------

Adrienn07

Nem nagyon tetszik nekem ez az ötlet, mert sajnos nem jól működnek apuka fejében a dolgok, kijelentette h jobban szeret engem mint a gyerekét és h ezt értékeljem

A fő baj, hogy fogalmad sincsen a férfilélek működéséről. Elmondom neked, hogy tanácstalan, mert kicsúszik a lába alól a talaj. /vélhetőleg,/ te ebben a krízishelyzetben akarod elérni hogy ne lássa gyerekét.

Lehet valamilyen módon elérni h a láthatás legyen pl. havi egy alkalom felügyelettel?Vagy valami ehhez hasonló?

Nagyon rossz úton haladsz. A ti életetek miatt ne korlátozd, és ne korlátoztasd a kapcsolatukat! Még gondolatban sem! Inkább azon gondolkozz el, hogy vajon miért ragaszkodik ennyire hozzád, és a gyerekéhez!

sagit # 2010.10.28. 09:24

A feljelentés nem épp a legóvatosabb lépés... :-)

2fiúanyukája # 2010.10.28. 09:04

sagit!
Köszönöm a helyreigazítást.Igazad van a két évben.
Nem feltétlen kell feljelenteni az apukát,ez igaz.De nem tudhatod,hogy késöbbiekben hogyan alakul a kapcsolatuk nem árt az óvatosság!