Gyerektartás és láthatás

zimcsi # 2009.03.03. 09:21

Helló Mindenki!

"A kiküldetése után Németországban kapott,Magyarországon adóterhet nem viselő egyéb járandóság címén kifizetett nettó juttatása..."
Azt szeretném megkérdezni,hogy ha így van megfogalmazva a jöv. igazolás,akkor ebből jár-e a 20% gyerektartás?

Köszönöm!

_Wasp_ # 2009.03.03. 09:58

Szia András,
tudtam, hogy láttam valahol, mégpedig magában a törvényben:

Szia Wasp! A Csjt. végrehajtási rendelete szól erről, mégpedig azt, hogy a szüléssel kapcsolatos indokolt költségek a szüléstől számított egy éven belül követelhetők. Nem nagyon alkalmazott klauzula, és főleg nem igazán hiszem, hogy ebbe a kelengye beletartozna, hiszen erre már a tartásdíj szabályai fognak vonatkozni. Vagyis a szülés után a tartásdíjon felül mást már nem kérhet. Talán a gyerekágy meg a gyerekkocsi szülés előtt beszerezve még belefér, ráadásul a levél alapján úgy tűnik, hogy a határidőn is rég túl vagyunk. Üdv

69/D (2) Ha a gyermek szülei nem élnek együtt, az apa - amennyiben azt a társadalombiztosítás nem fedezi - köteles megtéríteni az anyának a szüléssel járó költségeket, valamint a külön jogszabályban meghatározott időre szükséges tartást. E követelések az anyát - amennyiben azt a társadalombiztosítás is megtérítené - akkor is megilletik, ha a gyermek halva született.

kommentár:

Az anya a szüléssel járó költségeknek a társadalombiztosítás által nem fedezett részét követelheti a külön élő apától, és a felmerült kiadások teljes összegére igényt tarthat. A szüléstől számított egy éven belül a kiadásokat nem kell tételesen igazolni. Az indokolt kiadásnak az általános élettapasztalat szerint a gyermek születésével együttjáró speciális ruhanemű, berendezési tárgyak és felszerelési tárgyak (pl. babakocsi, babaágy, fürdetőkád, pelenkázó, stb.) beszerzési ára számítható fel, amely az újszülött fogadásához elengedhetetlenül szükséges. A gyermek születését követően beszerzett további ruházati, gyermekápolási felszerelések fedezetére viszont már a gyermektartásdíj szolgál.

Azt mondod, hogy nemigen láttad bírói gyakorlatod folytán alkalmazni? (nem kérték a felek, vagy a bíró nem ítélte meg?)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Titanilla # 2009.03.03. 11:31

Szép napot kívánok!

A problémám a következő:

Élettársi kapcsolatomból gyermekem született.A gyermek, apasági nyilatkozattal, az apja nevét viseli. 9 éves korában a megromlott kapcsolatból kiléptem, elköltöztem a lányommal együtt.

Az apja azt állítja, hogy mivel az élettársi kapcsolatunk már nem áll fennt, neki a gyerekkel szemben már nincsen semmiféle kötelezettsége. (nem agyagi)

Szerintem azért, mert már nem élünk együtt, még ugyanojan kötelessége nevelni a gyereket, mint nekem.

Kinek van igaza?

Válaszát előre is köszönöm.

_Wasp_ # 2009.03.03. 11:58

Kinek van igaza?
neked!

_Wasp_

és felesleges megoldása

Titanilla # 2009.03.03. 15:21

Köszönöm Wasp, én azért sejtettem. :)

Lehetne kicsit bővebben? Esetleg paragrafusok, ha lennének...

Vagy esetleg egy link, ahol utána tudok nézni...azért kellene, mert természetesen az én szavam nem elég.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.03.03. 15:46

Tartásdíj megállapítása iránt pert indít a gyermek apja ellen. A jogcímet az 1952. évi IV. Tv.-ben találja meg.

_Wasp_ # 2009.03.03. 16:13

hogy a kérdésre is válaszoljunk:

(Csjt)
72/B. § (1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.

75. § (1) A szülői felügyelet körében a szülők kötelessége, hogy a gyermeket gondozzák, tartsák, a gyermek testi, értelmi és erkölcsi fejlődését elősegítsék.

92. § (1) A gyermeknek joga, hogy különélő szülőjével személyes és közvetlen kapcsolatot tartson fenn. A gyermekétől különélő szülő joga és kötelessége, hogy gyermekével kapcsolatot tartson fenn, vele rendszeresen érintkezzen (a kapcsolattartás joga). A gyermeket nevelő szülő vagy más személy köteles a zavartalan kapcsolattartást biztosítani.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Titanilla # 2009.03.03. 16:28

Nagyon szépen köszönöm!

Canonz # 2009.03.04. 00:04

Kérdésem röviden: fizetek egy gyermek után 20% gyerektartást. Jelenlegi kapcsolatomban van két kicsi gyerkőc, de amikor a gyerektartás be lett adva, ők még nem voltak. Most ott tartunk, hogy az egy gyerek többet kap, mint a kettőnek marad.
Lehet ezen változtatni (csökkenteni), vagy fölösleges belekezdeni a "vitákba"
Köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2009.03.04. 00:31

Az mindegy, hogy házasságból vagy élettársi kapcsolatból született gyermeked, mint apa köteles vagy mindegyikről gondoskodni.

Haladéktalanul fordulj bírósághoz és kérd a t.díj összegének/százalékának újra meghatározását, tekintettel arra, hogy az előző rendelkezés óta a körülmények időközben lényegesen megváltoztak. (Másolatban csatold az utóbb született két gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.) Aktuális jövedelemigazolást is kell beadni.

Addig míg a bíróság másként nem dönt sajnos a jelenlegi t.díj összegét kell fizetni.

Ha az ex-el esetlegesen meg tudnál egyezni, akkor ő beleegyezését adhatja, hogy idejekorán már alacsonyabb t.díjat fizess - bár megértő ex-ek csak a mesében vannak...

A bíróság heti egy un. panasznapján (= délelötti időpont) a kérést jegyzőkönyvbe mondhatod, mely egyben a keresetlevél is. (A megfogalmazásában segítenek.) A fenti igazolásokat ne feledd magaddal vinni!

Annyit még, hogy a mindenkori havi összes jövedelem maximum 50%-a vonható le t.díj címén, vagyis van három eltartandó gyermeked, így egyenként 16,6% jut nagy általánosságban.

További jó egészséget!

Monalisa
laikus hozzászóló

zimcsi # 2009.03.04. 08:38

Helló Mindenki!

„A kiküldetése után Németországban kapott,Magyaror­szágon adóterhet nem viselő egyéb járandóság címén kifizetett nettó juttatása…“
Azt szeretném megkérdezni,hogy ha így van megfogalmazva a jöv. igazolás,akkor ebből jár-e a 20% gyerektartás?
Magyarországon minimálbért kap.

Köszönöm!

bobo79 # 2009.03.04. 17:28

Tisztelt ügyvédúr!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy gyermek után tartásdíjat kel fizetnem de a jelenlegi házasságomban 2 gyermekem van, mindkettő tartósan beteg havi jövedelmem 85.000-90.000-ig van hány százalékot szabhatnak meg annak az egy gyermekemnek aki nem velem él aki 17 éves és tartás díjat fizetek utána
Kérem válaszoljon, hogy hány százalék illeti meg vagy akár kb mennyi összeg lehet amit megszabhatnak mivel most állunk emelés előtt
Köszönöm
Tisztelettel bobo79

rakosi # 2009.03.04. 17:50

A gyerek 1983 januárban született. Elvégezte 8 általánost, majd építőipari szakközépiskolát, utána a szakközépiskola V. osztályát és technikusminősítést szerzett. 2003-ban kezdte BME építészmérnöki karát. Úgy láttam, hogy ez 8 szemeszter, azaz 4 év, majd 1 év diploma, tehát 2008-ban végeznie kellett az alapképzéssel. Ez már munkavállalási lehetőségre jogosít. Olyan igazolást küldött, amely 2013-ban jelöli meg a tanulmányai végét. Ha az alapképzés megvan, a továbbiakat nem saját magának kellene állnia? A gyerek 26 éves. Már 64 éves vagyok, meddig kell fizetnem még? Tud valaki tanácsot adni? Köszönettel Gábor

ObudaFan # 2009.03.04. 19:28

bobo79

15% körülinek tűnik.

ObudaFan # 2009.03.04. 19:30

rakosi

Ezek szerint nagy valószínűséggel 2013-ig.

törpanya # 2009.03.04. 19:56

rakosi

Nekem ez egy kicsit sántikál. Ha 2003-ban kezdte és 2013-ban végez, az 10 év=20 szemeszter. Én is jártam a nevezett intézménybe és emlékeim szerint meg volt határozva a kezdéstől számított hány szemeszteren belül kell végezni az alap képzéssel. Hívd fel az egyetem építőmérnöki karának tanulmányi osztályát és ezt kérdezd meg! Arra figyelj, hogy lehetőség van visszamenőleg passzív félév kérésére, ha úgy látszik bukta lesz a szemeszter(nem lesz meg a kredit pontok összege).A doktori címet meg gytartás mellett akarja elvégezni.

melina880 # 2009.03.04. 19:59

velem nagyon elbánt a volt élettársam.én 20 éves vagyok ő 37.nagyon szerelmes voltam belé.szültem neki egy gyereket aki most 1 hónapos.az apja 2 hete hagyott el minket.avval a címszóval,hogy engem már nem szeret.én szerettem volna neki egy normális családot adni mert az én fiammal együtt 5 gyereke van.egy házasságból 2 gyerek,a másikkal csak eggyütt élt onnan is 2 gyerek.októberben vettünk autót amibe meszámították a mienket ami az ő nevén van.mikor elment írtunk egy szerződést,hogy odaadja az autót és még 67.000 forintot 1-2 hónapig.most nem akar semmit adni.az új autót még nem kaptuk meg,és nem tudunk semmilyen autót adni amit beszámíthatnak mert nem adja oda.én még nem kapok se gyest se gyedet mert lehet a cégem kijelentett és most az folyik.ezért kértem 1-2 hónapra ekkora összeget.apasági nincs mert nem akarta megcsinálni pedig tőle van a gyerek.engem mint kiderült terhességem alatt többször megcsalt és olyan fertőzéseket kaptam el tőle ami miatt elveszthettem volna a gyerekemet.mikor elment a másik nőjéhez ment mint ez is kiderült.elvileg új autót akarnak venni,abba betudják számítattni azt ami már egyszer másholbe van számítattva?gyerektartást sem kapok tőle és nem is fog adni.ilyenkor mit tehetek?

monalisa1 # 2009.03.04. 20:03

A "gyerektől" azt kellene megkérdezni, hogy az alapdiplomán túlmenően - amivel már elhelyezkedhet és saját jövedelemmel rendelkezhet - további 5 évig mit is tanul még?

Valamint tanulni levelező tagozaton is lehet - akár, külön is figyelemmel a kötelezett fizetőképességének "tűréshatárára".

Ha esetleg apa és fia nem jutnak közös megegyezésre, bíróságtól lehet kérni annak vizsgálatát, hogy a fiatalember másoddiplomájához az apa rokkantforintjaira is szükség van-e.

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.03.04. 20:05

melina880

Pert indíthatsz a gyermektartás iránt. Nagy összegre ne számíts, ha van másik négy gyerek.

melina880 # 2009.03.04. 20:26

abból a négy gyerekből csak 2 fizet 20.000.
és a kocsit amiben nekem több pénzem van hogy tudnám kiszedni belőle h letudjam adni?mert az új autót nem tudjuk visszamondani és az lett beszámítva.300.000.ért vettük az autót én nagyapámtól kaptam 100.000.azt beleraktam anyutól 50.000. azt is és a fennmaradó összeget fele fele alapon fizettük.a szerződést amit nem akar betartani azt egymás közt írásban tanuk előtt kötöttük de ő nem tartja be.nem fizet és nem adja a kocsit.

monalisa1 # 2009.03.04. 20:51

Mivel a nevén van a kocsi - attól függetlenül, hogy közös vagyoni érték - elvileg szabadon rendelkezik vele. Tehát ha addig nem tudod tőle megkapni amikorra a megrendelt kocsi megérkezik, akkor "bukta" a ca. 100 ezer forint előfoglalói pénz. Ha csak nem viszel helyette készpénzben 300 ezer forintot...

Zárójelben: ez jogi fórum és nem életvezetési tanácsadó, de ha nem haradszol: többszörösen is meggondolatlan vagy, mit ne mondjak: felelőtlen.

Monalisa
laikus hozzászóló

melina880 # 2009.03.04. 20:56

tudod most derült ki milyen nagy színész és hazug.
a másfél év alatt végig hazudott nekem.a szerelem öl butít és nyomorba dönt.

monalisa1 # 2009.03.04. 21:04

A mai fiatal nők többsége a gyermekvállalást a 25-30 éves életkorukra tolják ki, addig "élnek" miközben tanulják az Életet.

Mindegy, van egy szép és egészséges kisbabád, a következő évek (anyagi) nehézségein meg csak keresztüljutsz majd. És ha szerencsés vagy találsz magadnak egy rendes, megbízható Társat.

Kívánok további minden jót!

törpanya # 2009.03.04. 21:37

rakosi

Utána néztem a tanulmányi szabályzatnak. Az igaz, hogy a végbizonyítványt az alap képzésnél a tanulmányok megkezdésétől számított képzési idő (10 aktív félév) 2*nek letelte előtt teljesíteni kell. DE! Ebben az aktív (hallgatói jogviszony) és a passzív (hallgatói jogviszony szünetel) félév is benne van. Ennek részletezésébe nem mennék bele, mert elég bonyolult.

Azt, hogy a hallgatói jogviszony szüneteltetése alatt jár-e a nagykorúnak a tartás, azt az ügyvéd urak pontosabban tudják.

monalisa1 # 2009.03.04. 21:54

Az is lehet, hogy 1 évet tanul 1 évet meg dolgozik - csak az édesapját erről nem tájékoztatja...