Gyerektartás és láthatás

sió # 2010.10.18. 10:19

Akkor most egyezség, vagy javaslat?

Ha rólam volna szó semmiképpen sem egyeznék bele.

Pl. A nyári szünet fele illeti meg a különélő felet.
Pl. A karácsony neki is ugyanúgy karácsony mint a gondozó szülőnek.
A délután 5 ig apánál, utána anyánál felállás miért nem jó ? Igy az ajándékokat mindkét fél időben oda tudná adni.
Összességében, ha ez le van írva mint közös szülői felügyelet, és van olyan ember aki ezt aláírja, akkor ez a büdös életben sem lesz közös szülői felügyelet.
Ez egy diktátum, amitől mindenkit óvnék.

Tehát inkorrekt.
Legfőképpen a gyerekek érdekei nem érvényesülnek benne.

Az egyik szülő a másik kárára szerez előnyöket, pedig a gyermeki lélek mindkét szülőt igényli.
Igényelné.
Pont ettől közös szülői felügyelet a közös szülői felügyelet, és ebben pont ezt nem olvasom.

melindaanyu # 2010.10.18. 09:48

Kedves Szakértők!
A gyermekelhelyezési és kapcsolattartási perben az alábbi egyezség született:

• a két gyermek az édesanya ellátásába, gondozásába marad, de közös szülői felügyelet mellett
  • édesapa jogosult a két gyermeket minden páratlan péntek délután az édesanya lakásán látni, majd a nagyobbik gyermeket jogosult 17 órakor elvinni, és vasárnap 18 óráig köteles visszahozni (a kicsit koránál fogva még nem viheti el)
  • édesapa minden hónapban 1 alkalommal jogosult péntek délután és szombat délelőtt az édesanya lakásán mindkét gyermeket látni
  • nyári szünetben az édesapát a nagyobbik gyermek vonatkozásában kétszer 1 heti időszak illeti meg összefüggően

Az egyezségben sem a téli szünet, sem az ünnepek, vagy egyéb kapcsolattartás nem lett szabályozva.

Kérdés:
Az édesanya szeretné, ha a nagyobbik gyermek -annak ellenére, hogy ez nem került szabályozásra - az egyébként szokásos gyakorlat alapján a téli szünet felét, és karácsony másnapját az apukával töltené.
De! a karácsonyi hétvége páratlan hétre esik.
Ilyenkor felülírja a téli szünetes-karácsonyos kapcsolattartás az egyébként meghatározott páratlan hétvégéket?
Édesanya úgy szeretné, ha szenteste mindkét gyermek vele és a nagyszülőkkel lenne (mivel egy háztartásban élnek jelenleg), majd az édesapa a nagyobbik gyermeket 25-én este vagy 26-án reggel vinné el - így az ünnep fele az apáé-, majd 29-én délután, kora este hozná vissza és így a szünet felét is apánál töltheti.
Korrekt ez a javaslat?
előre is köszönöm a válaszokat

sió # 2010.10.15. 09:35

horzol

Nagyon fontos dolgokat írsz.

• ha ő lett hűtlen mindent tudj bizonyítani. Az ideiglenes elhelyezéshez nagyon fontos lesz!
  • a gyerekeiddel minél többet legyél. Akár szabadság árán is! Ha meg tudod oldani, többet legyél velük, mint az anya! Szintén mindent dokumentálni, legjobb lenne tanukkal! Külön kitérni a jó kapcsolatra, a szeretetteljes légkörre, és mélységes odafordulásra, ami jellemzi a gyerekek és a te kapcsolatodat.
  • a hetente háromszor láthatod őket nagyon jó, csak a megfogalmazás nem tetszik. Annyi jogod van, mint neki. Tudatosítsd vele!
  • soha sehol ne egyez bele, hogy ő nevelje tovább a gyerekeiteket. Ráérsz erre akkor, ha végképp nem lesz más utad!

És nem győzöm elégszer írni. Dokumentálj mindent. Napra pontosan, mikor hoztad, mikor vitted, ki vette át, késett-e és ha igen mennyit. És ami nagyon fontos. Fizess, ha nem kezded el lopkodni a gyerekeket. Napra pontosan minden hónapban. Az összeg lehet akár jelképes is, a lényeg hogy egy percre se tudja rád húzni, hogy nem gondoskodtál a gyerekekről.
Viszont ez csapda helyzet is egyben!
Ha sokáig áll ez az állapot, akkor nagyon könnyen elkönyveli a bíró a későbbiekben, hogy megegyezés alapján vannak a feleségednél a gyerekek. Ez pedig azzal járhat hogy részedről az elhelyezés megváltozatása lesz csak elérhető, amit végigvinni nagyon nehéz. Merthogy a vélt megegyezés idején fennálló állapotban történt olyan változást kell bizonytanod, ami a továbbiakban már nem szolgálja a gyerekek érdekeit. Arra is hivatkozhatnál, hogy te érdekeid sérülnek a fennmaradó állapottal, de ezt ma egyetlen bíróság sem veszi komolyan. Ez nem érdekli őket. Tehát marad az anya körülményeiben történt lényeges változás bizonyítása.
Minél előbb add be a keresetet, és abban feltétlenül jelöld meg hogy önkényesen akaratod ellenére tartja magánál a gyerekeket. Akkor is így járj el, ha nem akarod őket te nevelni. Később könnyebb lesz engedned, és ezt méltányolni fogja a bíróság. Ha addig akár heti 3-4 alkalommal voltál velük, akkor jó eséllyel később is ennyit kapsz!
Magyarul: ha van miből engedned, akkor engedhetsz.
Van még a közös szülői felügyelet, ehhez azonban mindkét fél kell.

És még valami! Nehogy enged magadat megvezetni a bírói gyakorlat emlegetésével. Ezt véresszájú alulképzett ügyvédek kérik, akik a pénzen kívül mást nem látnak. Sok lusta bíró, pedig beveszi a legkülönfélébb meséket és nem a valós helyzetet értékeli. /tehát a kéthetenkénti 1,5 napot adják meg,/.
Hangoztasd a gyerekek érdekeit, hogy apára is szükségük van, nemcsak anyára! Érvelj azzal hogy a heti 3-4-5 napot nem lehet negligálni, úgy hogy ne sérüljön a gyerek! Márpedig ő a legfontosabb!

Sok sikert.

Eszti08 # 2010.10.15. 07:48

horzol!

Azért ne felejtsd el, hogy jogilag egyenlőek vagytok, de jogi eszközökkel mégsem tudsz semmit tenni, te most nagyon kiszolgáltatott helyzetben vagy. Ezért sajnos megtehet mindent, te is megtehetnél mindent, de most te nem abban a helyzetben vagy. Ezt csak azért írom, hogy légy elővigyázatos!( ilyenkor szokták lopkodni egymástól a gyerekeket).

Amíg nincs jogerős bírósági végzés, addig mindketten azt csináltok amit akartok, egyenlő jogaitok vannak.(de hiába, mert nem tudod érvényesíteni) Csak a szép szó segít.
Remélem beadtad a bíróságra sürgősen hozzanak IDEIGLENES végzést a gyermekelhelyezés- láthatás tárgyában!!!
Sokáig elhúzódhat egy tárgyalás, még a kitűzés napja is!

Eszti
(laikus vagyok,de ezt
már nagyon sokszor olvastam
a fórumon)

szazoli # 2010.10.15. 05:41

Obudafan!

Megpróbálom kérni, de van esélyem rá? Csak mert ha megpróbálom az exemmel amúgy sem túl felhőtlen viszony, ami így is a gyereket bántja, mert nem vak és észre veszi, hiába próbálom ezt nem a tudtára adni, nagyságrendekkel még rosszabb lesz, ez biztos. Szóval ha nagy valószínűséggel nem járok sikerrel, inkább meg sem próbálom emiatt. Köszi a segítséget.

sagit # 2010.10.15. 04:46

horzol:
Amíg nincs bírósági végzés gyermekelhelyezésről mindkettőtöknek ugyanannyi joga van a gyermekekhez.
Elmondásod szerint nagy szükséged van egy jó ügyvédre hogy a tárgyaláson ne huzzanak csőbe és ezzel "elveszítheted" a gyermekeid. Egy rosz kapcsolattartás egy "életre" tönkretehet gyereket különélő szülőt egyaránt !!!

nandy # 2010.10.14. 20:56

Az első szakma megszerzéséig mindenképpen kötelezhető a szülő a tartásra. Utána már csak feltételekkel.

A férjed veled szemben mindenképpen előnyben van, mert ő egy kiskorú, szakmával nem rendelkező, önálló jövedelemszerzésre képtelen gyermeket nevel.

A szubjektív része pedig az, hogy pl. én is azért nem mehettem egyetemre, mert a szüleim éppen váltak, kénytelen voltam dolgozni. Aztán meló mellett mehetett a suli, bár már nem egyetem...

Tehát az egy dolog, hogy te szeretnéd, ha a gyermeked fősulit végezhetne. Ez teljesen jogos igény, de csak akkor, ha a lehetőségek engedik. A másik szülő már nem kötelezhető mindenáron, csak ha...

ObudaFan # 2010.10.14. 20:54

Az első kérdésre: ez az utólagos felvételi már valószínűleg nem befolyásolja a dolgot, kénytelen leszel fizetni.
A másodikra: fordulj a gyámhatósághoz.

perplex # 2010.10.14. 20:40

Kedves nandy!

Köszönöm a gyors választ az első kérdésemre!
Tovább folytatnám az első kérdést azzal, hogy a nálam elhelyezett nagyobbik gyermekem idén újrafelvételizik az X főiskolára...és ha sikerül a felvétel ismét nemdolgozó, diák lesz...
Ebben az esetben a gyerektartással mi lesz?

Illetve szeretnék még az előző második kérdésemre is választ kapni a gyermekláthatással kapcsolatban.

köszönöm.:p88

horzol # 2010.10.14. 20:31

Kérem valaki segítsen nekem: A feleségemmel 3 hónapja különváltunk. Hűtlen lett és el kellett jönnöm mert már nem bírtam tovább. Van két kiskorú gyermekünk akiket nagyon szeretek és nem akarom őket elveszíteni. A mai napig hetente háromszor láthatom őket közös megegyezéssel, mert még nincs a kezünkben semmiféle hivatalos végzés sem erről. A feleségem azt állítja, hogy ő mennyire méltányos velem hogy ezt engedi, mivel nem lenne ehhez jogom. Hozzáteszem Ő azokon a napokon dolgozik amikor a gyerekek velem vannak. Kérdésem az lenne, hogy van -e joga ahhoz hogy ezeket a napokat a jelen stádiumban elvegye tőlem?

nandy # 2010.10.14. 19:37

A volt férjednek tartásdíj megállapítása iránt keresetet kell beadnia a bíróságra.
Nagy valószínűséggel meg is ítélik neki, mert a nagyobbik gyermek -aki nálad van elhelyezve- már szakmát szerzett, önálló jövedelemmel rendelkezik. Míg a kisebbik gyermek még tanul, tehát tartásra szorul.

Jobb lenne, ha önként elkezdenél fizetni, hogy ne utólag kelljen egyben sokat!

perplex # 2010.10.14. 19:09

Üdvözletem Mindenkinek!!!

Egy éve váltam el a férjemtől, két gyermekünk van! A kisebbik 12 éves, az apánál került elhelyezésre, a nagyobbik gyermek 18 éves, Ő pedig nálam került elhelyezésre. Úgy állapodtunk meg a volt férjemmel, hogy nem fizet senki gyerektartást, mivel hogy az egyik gyerek nála, a másik nálam van..Így a bírósági végzésben is úgy szerepel, hogy nincs gyerektartás fizetés.Most egy év múlva a nagyobbik gyermekem leérettségizett, mivel nem vették fel a főiskolára, elment dolgozni 2 hete.
A volt férjem pedig most előállt azzal, hogy gyerektartást követel, mert a nagyobbik gyermekünk az ő szavaival élve.."önellátó, kereső lett"
A kérdésem a következő: ilyet lehet csinálni egyáltalán???...mert pl gyermek-újraelhelyezést 2 éven belül nem is lehet kérni...

Illetve még egy kérdésem van a gyermek-láthatással kapcsolatban...
A bírósági végzésben az áll, hogy minden héten 1 napon, illetve a nyáriszünet és az iskolai szünetek egy x részében "tartandó" a gyermekláthatás. Ebben az évben még csak 7 alkalommal hozhattam át a gyermekemet... pedig már a 41-dik héten is túl vagyunk ebben az évben... ennek az oka, hogy az apa direkt mindig valami más programot szervez a gyereknek a megbeszélt napra, meg mindig kitalál valamit, hogy mért ne hozhassuk el a gyereket...mert általában ezeken a napokon a gyerek mindig másnál alhat, másnál van...csak nálunk nincs...hiába érvelek a bírósági végzéssel, azt a válszat kapom, hogy az csak egy papír..szóval az apa egyáltalán nem tartja be a láthatást...
ez ellen mit lehet tenni??? forduljunk a gyámügyhöz?

remélem mindkét kérdésemre tudnak válaszolni...
előre is köszöböm.:p88

született feleség # 2010.10.14. 19:01

Tisztelt dr. Grád András Úr!

Köszönöm válaszát!

Született feleség

sió # 2010.10.14. 18:41

Mindez, amiről írsz a legritkábban a gyerek gondolata. Ez általában a gondozó szülő vágyálma. Tüzelni a gyereket arra, hogy van neked önálló akaratod, mond meg anyádnak/apádnak, hogy nem mész. Van jogod hozzá, mond csak meg….
Kicsinyes ez az egész kérdésfeltevés is.

Grád András # 2010.10.14. 18:30

Kedves Születettfeleleség!

Elvben a gyermeket nem illeti meg olyan választás, hogy "akarja-e tartani a kapcsolatot" a másik szülővel, ugyanis ez kötelessége. Más kérdés, hogy a korlátozottan cselekvőképes, tehát 14. évét betöltött kiskorú már kinyilváníthatja az akaratát ezzel kapcsolatban, nagyon indokolt esetben akár a gyámhivatalnál is. Szükség esetén lehet kérni a kapcsolattartás módosítását is, de normális szülők ezt egyszerűen el szokták intézni egymás között a gyermek bevonásával, és nincs szükség semmilyen hatóság bevonására. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

született feleség # 2010.10.14. 18:26

A láthatási, illetve a gyermekkel való kapcsolattartási jog minden esetben csak a szülői jogot és kötelezettséget említi. Arra szeretnék választ kapni, a kapcsolattartásban mik a gyermek jogai és kötelezettségei. Ha a szülők között a válóper során közös egyezség született ugyan a kapcsolattartás paramétereire (minden második hétvége, ünnepek, szünetek fele) és a láthatás alapvetően így is történik, van-e azonban arra lehetőség és ha igen a gyermek hány éves korától, hogy a gyermek maga dönthessen arról, mikor és mennyi időtartamot kíván együtt tölteni a külön élő szülővel és az együtt töltött időben mely - a szülő által szervezett - programokon kíván részt venni.

Jelen esetben egy 15 éves gyermekről van szó, aki mindkét szülőjét szereti, tiszteli és szívesen van velük. De már adódnak olyan saját elfoglaltságai, kötelezettségei, amelyek teljesítése mellett fárasztó lehet számára a két hetenkénti kötelező jelleggel ismétlődő "költözés".

ObudaFan # 2010.10.14. 16:04

Meg kell próbálni kérni.

szazoli # 2010.10.14. 14:09

Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, hogy milyen esetben lehet kérni a kapcsolattartás újraszabályozását. 5 éve váltunk el, a gyerek az anyánál van. Elköltöztek 250 km-re, így a kéthetenkénti láthatást nem nagyon tudom megejteni, mivel havi kb. 40 ezerbe kerülne, meg az utazási idő is rengeteg. Úgy találkozom a gyerekkel, hogy az exem minden hónapban jön az anyját látogatni egy hétvégére, ilyenkor van a lányunk nálam. Tehát ők hozzák 1 hónapban egyszer. Az őszi, tavaszi szünetet nálam tölti, én hozom el és viszem haza, a téli és nyári szünetnek is a felét nálam tölti. A bírósági végzésben a szokásos: a láthatás összes költségét az apa viseli. Kérhetek olyan szabályozást, hogy mondjuk félútig hozzák el és vigyék haza, vagy az egyik (vagy ide vagy vissza utat) nekik kell fizetni is és megoldani is (mármint nem nekem kifizetik az üzemanyagot, hanem hozzák v. viszik)? Eddig valahogy elvoltunk így, de a gyerek egyre nehezebben viseli, hogy ritkán találkozunk, és nem mellesleg szerintem az anyja is uszítja ellenem, hogy apád kéthetente elvihetne, de nem jön érted. Persze ő már megérti az anyagi és fizikai akadályokat, 11 éves, de azért csak rosszul esik neki, hiába beszélünk telefonon kétnaponta. Mit tegyek?

MajorDomus # 2010.10.13. 21:55

Hogy az apa is feleslegesen utazik.

melindaanyu # 2010.10.13. 10:24

40 nap túlzás...apa jön közben látogatni, mert a kisebbik gyermeket nem viszi el. Egyébként tudom milyen nem látni gyereket 3 hónapig :-(
Árnyékra vetődne? mire gondolsz pontosan?

sió # 2010.10.13. 08:56

melindaanyu

A következő lehetséges alkalommal kell pótolni. Az hogy neked milyen programod van, ez lehet megbeszélés tárgya, de akkor becsületessen be kell tartanod azt, amiben megegyeztek.
Ha azonban ragaszkodik a következő -akár- anyás hétvégéhez, akkor nem tudsz mit tenni.
Egyébként feltűnt hogy azt sajnálod, hogy a gyerek utazzon 2×200 km, de azt nem sajnálod, hogy a különélő szülő is árnyékra vetődne!
Azt sem sajnálod, hogy ha te most programra hivatkozol, és nem tudsz pótolni, akkor a gyerek finoman számolva is több mint 40 napig nem látja az apját! Ilyenkor el kell gondolkodni, hogy mindezt te hogy viselnéd?

melindaanyu # 2010.10.13. 08:23

És ha a következő anyás hétvégére van már programunk? akkor elvileg apával megegyezhetünk másban is...ha jól értem.
Természetesen apa tud a betegségről.

sagit # 2010.10.13. 08:08

Betegség esetén ha máshogy szabályozva nincs akkor a következő anyai hétvégén van a pótlás. Természetesen ilyen távolságnál a különélő szülőt időben értesíteni kell.... ne várd meg a pénteket hogy lehet jobban lesz lehet nem...

melindaanyu # 2010.10.13. 08:00

az imént nem írtam, hogy apa 200 km-re lakik... ezért nem szeretném, ha kicsi 2 x 200 km-t utazna, ha beteg

melindaanyu # 2010.10.13. 07:51

Kedves Hozzáértők!
Édesapa a nagyobbik gyermeket (4 éves) minden páratlan hétvégén viszi el "apás hétvégére".
Szerencsétlen módon a kisgyermek beteg lett, mandulagyulladása van, ami magas lázzal is jár. Ha nem gyógyul meg péntekig, akkor hogyan módosul a kapcsolattartás? apát jöjjön látogatni vagy pótolni kell vmikor az elmaradt hétvégét? ha igen, van-e előírás, hogy mikor, vagy elég nekünk megegyezni?