Gyerektartás és láthatás

sió # 2010.10.12. 12:27

Egyetértek nandy vel.

Az anya hibázott, legyetek nyugodtak ez ügyben. Az sms-én kinyomtatnám, hogy írásos formában legyen meg. A gyámhivatal ezek után benneteket nem szankcionálhat semmilyen módon sem. Ellentétben az anyával, aki nem biztosította a kapcsolattartást. Ha nem is kap semmit, érdemes minderről írásos végzést kérni, sok ilyen eset jól jöhet később! Sok gondozó szülő játssza ezt a játékot, ha erélyes odacsapást kap, /gyámhatósági elmarasztalás,/, akkor többnyire beszünteti az aljaskodást.

Mókusélet # 2010.10.12. 12:10

Köszi nandy...mi is így gondoltuk, de egy megerősítés nem árt.

nandy # 2010.10.12. 11:07

Mókusélet: ha arra kerülne sor, hogy behívjanak a gyámhatósághoz, nyugodtan mutassátok meg az sms-eket. Alapvetően az anya követett el hibát azzal, hogy az apás hétvégére programot szervezett a gyereknek. Ti megfelelően jártatok el, amikor kértétek a köv. hétvégi pótlást.
Az már hadd legyen az anyuka baja, ha az ő programja elmaradt... nem kell a tiéteket is tönkretenni!

nandy # 2010.10.12. 11:04

ganna60: a tartásdíj nem teljesen van életkorhoz kötve. Addig jár, míg a gyermek az első szakmáját meg nem szerzi. Ha ez 19 éves korában történik meg, akkor addig jár a tartásdíj.

Mókusélet # 2010.10.12. 10:34

Bírósági végzés szerint apa minden páros héten szombaton reggel 9-től vasárnap este8-ig lehet gyerekkel. Páratlan hét csütörtökön anya írt egy e-mailt, hogy a következő hétre programjuk van ezért nem tudja biztosítani a láthatást. De most vasárnap lemond a párom javára. Ő írt egy választ, hogy nem ér rá most vasárnap,különben is teljes hétvége, ezért a végzésnek megfelelően az elmaradó láthatás utáni hétvégén kéri pótolni. Erre nem kapott választ. Közben mi a páros hétvégére(mert ugye írásban lemondta anya) egy wellness szállodába befizettünk. Péntek du. kapott a párom egy sms-t, hogy elmarad a programjuk, ezért mehet a gyerekért reggel. Azonnal válaszolt, hogy mivel lemondta, ezért már sajnos nekünk nem jó, de ahogy következő szombaton megy a gyerekért. Anya szombat reggel írt egy sms-t, hogy mivel nem jelent meg időben a gyerekért, úgy veszi, hogy miatta elmaradt a láthatás és nem hajlandó pótolni.
Az, hogy szombat reggel megy a gyerekért nem kérdés. A kérdés az, hogy a Gyámhivatal-bár az eddigi intézkedéseit elnézve most sem várunk sokat- elfogadja-e, hogy anya írásban lemondta.
Köszönöm.

Moncsi-baby # 2010.10.11. 21:44

Kedves Ganna60!
Köszönöm a válaszodat és a fáradozásodat!
Évek óta elviseljük az ex férjem "játékait".Csak a gyermekem érdekében nem tettem meg a szükséges lépéseket.Viszont egyre inkább feszegeti a tűrőképességünk határait.Nagyon berzenkedem egy gyámhatósági ügytől,mert nem szeretném,ha a kisfiam "inná meg a csatározás levét"!Olvasva a hozzászólásokat,mélyen megrendített,hogy anyukák a saját sértettségüket használják az apai láthatások korlátozásához,ahelyett,hogy segítenék apa és gyermeke kapcsolatát.Hiszen a csemetének sem könnyű feldolgozni a különválást.Miért kell még a fájdalmát tetőzni az apa irányába kifejezett ellenségeskedéssel?!A férjemmel éppen azért szeretnék küzdeni,hogy a kisfiam ne veszítse el az édesapját,akit nagyon szeret.Arra neveltem,hogy tisztelje az apukáját,még akkor is ,ha helytelenül viselkedik.Igyekeztem az apát mentegetni,amikor más dolgokat vagy az új családját helyezte a gyermekem elé.A legszörnyűbb érzés belenézni,és látni a fájdalmat és csalódottságot a gyermekem szemeiben,amikor közlöm vele,hogy az apukája megint nem tud érte jönni.Semmiképpen nem akarok erőszakosan hatni rá,de szeretném,ha észrevenné,hogy ezzel a hozzáállással milyen fájdalmat okoz a gyermekünknek.Hiszen szüksége van az ő szeretetére és törődésére.Vagyis az apai kapcsolattartásra.
Üdv:Moncsi-baby

sió # 2010.10.11. 16:48

Moncsi-baby

Ha bíróság által meghatározott két hétről beszélünk, akkor nem bújhat ki alóla.
Ha mulaszt és nem viszi, ki nem menti magát, érvet nem hoz fel, akkor veszélyezteti a gyereket.
A gyámügyhöz fordulj. Kérdés hogy megéri-e?

ganna60 # 2010.10.11. 15:54

Kicsit kutakodtam és az "online családjogi tanácsadás"-t ha beirod a keresőbe, ott felteheted e-mailbe a kérdésedet és válaszolnak.

ganna60 # 2010.10.11. 15:43

Moncsy Baby!
Szerintem nem kötelezhető a másik fél arra,hogy éljen ezzel a jogával, bosszantani akar azzal, hogy nem viszi el a gyereket,...

ganna60 # 2010.10.11. 15:39

Üdvözletem!
Azt szeretném megtudni, hogy meddig kötelezhető gyt.díj fizetésre az érintett szülő? Itt most gondolok arra, hogy ha továbbtanul a gyerek.Van e korhatár meghatározva meddig kell fizetni a gyt.dijat.
köszönettel várom a választ

Moncsi-baby # 2010.10.11. 15:11

Szeretnék tanácsot kérni.A volt férjem rendszeresen kibújik a kéthetenkénti láthatások alól.Az okát nem közli velem és az utolsó pillanatban szól.A láthatásokat nem pótolja.Hol tudnék utána nézni az erre vonatkozó jogszabályoknak?

sió # 2010.10.11. 11:24

Jogszabály nincs, ami a telefonálást egyéb módon előírná, tiltaná, vagy kitérne rá.
Azt lehet általános érvényűen elmondani, hogy nem irányulhat a gondozó szülő zaklatására a telefonhívás. / tehát nem lehet ürügy,/. Ez kisgyereknél fordul elő, amikor érthető okból a szülőt kell keresni a másik szülőnek. Mindez személyes kapcsolat része kell hogy legyen. Személyes jól működő kapcsolaté. Esetleg a bírói végzésben benne szerepel a kapcsolattartás egyéb módja is. /ajándék, levél, képeslap, stb./ de mivel ilyen sűrűn van a gyerekkel, így ez utóbbiak nyilván nem játszanak

Nem értem miért akarsz neki altatót énekelni. Vedd tudomásul, hogy amikor nem nálad van, akkor a másik szülőjénél van, tehát elvileg semmi közöd, ahhoz hogy ott mi történik.
/nem rosszindulatból írom!/
Tudomásul kell venni, hogy a másik fél önálló ember, akinek van egy gyereke, ami történtessen a te gyereked is. Engedd had legyen szülő!
/Ez az altató éneklés kiverte a biztosítékot nálam az fix./

Ha soha nem kerested amikor nála van, akkor tapasztalatod sem lehet hogy tudnád-e keresni.
Az meg hogy milyen szavak kíséretében mit csavart ki a kezéből az megint csak feltételezés.
Tehát ha te úgy kérdezed meg a gyerektől, hogy ugye ezt mondta apu, hogy………., akkor a gyerek másnap erre fog emlékezni. Érted ugye? Nem mérvadó a gyerek által elmondott ezirányú info.

Célt akkor érsz, ha apával egy kapucsínó mellet, megbeszélitek a kapcsolattartás módjait, és eseteit. Először engedd beszélni és engedd, hogy elmondja amit akar. Lehet, hogy sérelmezi, (én is a falra másznék tőle!) ha neked ilyen altatódal éneklési vágyaid vannak.

zuzmó76 # 2010.10.11. 09:40

Tisztel Grád András úr!

Rövid kérdésem a következő:
Van-e és ha igen milyen jogszabály vagy bármi ami segít annak helyrerakásában, hogy egy kiskorú 8 éves gyermek mikor és hogyan hívhatja szülőjét és viszont mobil telefonon.
Én az anya vagyok.
Mindaddig ,mig nálam van a gyermek apa hívja a telefonján a gyermeket, ám amikor nála van akkor elveszi tőle.
Én még SOHA nem kerestem a gyermek a mobilján, amikor apánál vlt, de a lehetőségét annak, hogy felhívjon, hogy pl.altatót énekeljek neki haolyanja van(:-)) vagyírjon egy smst, nem látom miért ne hagyhatnénk meg neki. Elég egyoldalúnak látom apa hozzáállását, annál is inkább, mert most hétvégén immáron 2.szor csavarta ki a gyermek kezéből kistestvére szeme láttára a telefont, a következő szavak kíséretében"add ide azt a kurva telefont, mert akkora pofont kapsz, hogy lerepül a fejed."
Apa tagadja a történteket.
Korábbi esetnek én is fültanúja voltam.
Testvérem is.
Elválni még nem váltunk el,folyamatban van.
A gyermekek minden héten 2szer + minden 2. hétvégén találkoznak apukájukkal. (mindannak ellenére, hogy sem tartásdíjat nem fizet, mind hangnemben , hozzáállásban igen agresszív ám kapcsolattartást nem teszem ugye ettől függővé). Várom szíves válaszát gyermek mobil használattal kapcsolatban.
Üdvözlettel: Zsófi.

Csiza Csaba # 2010.10.11. 09:16

Üdvözlök mindenkit!

Jogi zsákutca, a hetes csapdája?

A 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról 33./B § (1) és 32. § /3) bekezdések alapján felfüggsztette a gyámhivatal a kapcsolattartás végrehajtását. Idézem.

33/B. § (1) Ha a kapcsolattartás a 14. életévét betöltött gyermek befolyásmentes, önálló akaratnyilvánítása miatt hiúsul meg, a gyámhivatal - kérelemre - a Ket. 148. §-a (1) bekezdésének c) pontja alapján a végrehajtási eljárást felfüggeszti, feltéve, hogy

1. a felek igénybe veszik a 30/A-30/D. § szerinti gyermekvédelmi közvetítői eljárást, vagy
  2. a felek bármelyike kéri a kapcsolattartás újraszabályozását, illetve megszüntetését.

32. § (3) Ha a kapcsolattartás újraszabályozására indult eljárásban a rendelkezésre álló adatok szerint a kapcsolattartási jog korlátozása, szüneteltetése vagy megvonása látszik indokoltnak a gyámhivatal, illetőleg a bíróság a határozatában megállapított kapcsolattartás végrehajtását az új határozat jogeröre emelkedéséig felfüggesztheti.

Ugyanis a volt feleségem a 4 évi gyermekelzárást követően kérte a kapcsolattartás megváltoztatását (ki akar záratni) valamint dr. P Enikő készített egy triviálisan hamis szakvéleményt, tehát létrejött a 33/B. § (1) szerinti kettős ok a kapcsolattartás végrehajtásának felfüggesztéséhez.

Feljelentettem dr. P Enikő GAZSÁGügyi pszichológus szakértőt hamis szakvélemény készítése miatt, az ügyészség válaszában azt írta, hogy az alapügy (végrehajtás felfüggesztése ügy, a gyámhivatali eljárás jogerős felfüggesztése) jogerős lezárását követően van módjuk kivizsgálni a feljelentést.

Mi a megoldás? Vagy rosszul fogalmazott az ügyészség, tehát ebben az esetben éppenséggel a gyámhivatali eljárás jogerős felfüggesztése tekintendő alapügynek? Ha igen, akkor ez viszont lezárult, kezdhetik a nyomozást. Jól gondolom?

pumpoka # 2010.10.11. 06:19

Melindaanyunak írnám, Sió hozzászólásával egyetértek.

A késést meg kell beszélni, de ha ez nem órákról szól vagy fél napokról, hanem jóval kevesebb idő, amennyit késnek, ezen nem érdemes felháborodni.

Mondjam a másik verziót? Nálunk ez van: két hetente viszi az exem a két fiút. Péntek 17 órától vasárnap 18 óráig lehetnének nála. De ő mindig úgy intézi, hogy apás hétvégén dolgoznia kelljen szombaton, így csak szombat 15 órától vannak nála a gyerekek és vasárnap rendszerint már délután 14 órakor (ha nem előbb) itt topog az ajtóban velük, különféle mondvacsinált indokokkal. Eleinte szerettek menni hozzá a gyerekek, de egyre inkább nem akarnak (főleg a nagyobbik). Mert ez idő alatt sem foglalkozik velük, kivágja őket a játszótérre vagy elmennek a barátnőjéhez és annak a gyerekével játszanak vagy csak úgy ülnek és néznek maguk elé. Képtelen rá, hogy egyszer normálisan elvigye őket és ne hozza vissza már koradélután...
Ez a másik véglet és hidd el, semmivel sem jobb.
Intézném a dolgaimat, de nem tudom, mert ha elmegyek itthonról, akkor itt áll az ajtó előtt a két gyerekkel amíg haza nem jövök. Ha szólok neki, hogy 17 óra előtt nem leszek itthon, ne jöjjenek előbb, mert megyek pl. a beteg nagynénémnek vásárolni, segíteni vagy dolgozom éppen, akkor is mondja a gyerek, hogy már 16 órakor itt voltak és vártak engem.
Szerintem ez sokkal rosszabb, mint az, ha késnek kicsit.

Hívd fel őket, hogy merre járnak, ha késnek és akkor megnyugszol. Az az apa, aki később hozza vissza a gyereket, biztos legyél benne, hogy legalább foglalkozik vele....

MajorDomus # 2010.10.10. 11:17

Nandy
egyszeru . Nem kell reagalni .

monalisa1 # 2010.10.06. 12:46

jólvagyok,

Váláskor, mivel gyakorlatilag mindketten ugyanazt "óhajtják" = válni, nincs szerepe a felperes ill. alperes meghatározásnak, de mivel mégis muszáj megnevezni a feleket - aki beadja a válókeresetet ő lesz a felperes.

Közös megegyezéses válás esetén 12.000 Ft a mindenösszes perköltség, melyet illetékbélyegben kell leróni a keresetlevélen.

A kérdésre: a tárgyi költségmentesség f. évben 28.500 Ft/fő összegben van meghatározva.

Részletes tudnivalók:
Perköltség mentesség? c. topic,
http://www.jogiforum.hu/forum/23
és azon belül olvasd el ObudaFan és Kovács_Béla_Sándor beírását.

Üdv.:
MonaLuis

jólvagyok # 2010.10.05. 20:36

Kedves hozzáértők !Még egy kérdésem lenne ha lehet.... közös megegyezés esetén van e fel és alperes, valamint ki kérheti (ha kérheti egyáltalán ) az illetékmentességet,mekkora a maximált jövedelem amit az elbíráláskor figyelembe vesznek?
Köszi előre is.

Grád András # 2010.10.04. 22:09

Kedves CILLA dr.!

Sajnos ez láthatólag nem fog menni bírósági per nélkül. Egy csomó jogos követelése lenne, amilyen pl. a többlethasználati díj, mostantól a gyermektartásdíj, de a közös tulajdont is célszerű lenne megszüntetni. Elvben birtokvédelmet is kérhetne, de célszerűbb a közös tulajdon végleges megszüntetése. Tartok tőle, hogy ez ügyvéd nélkül nem fog menni, célszerű lenne keresnie egyet! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

MajorDomus # 2010.10.04. 21:43

Cilla
amit a birosag megitelt azt ki kell fizetned.
a gzermektartaddij osszegevel szemben semmifele beszamitasnak helye nincs,meg akkor sem ha azt a gyerekre koltotted.
indits keresetet a kozos tulajdon megszuntetese miatt, ha ilyen magas a jovedelme, akkor fizesse ki a reszedet, vagy valtsd magadhoz te az o reszet.
jobb megoldas az mivel a gyermek mar nalad van, hogy kerd a kizarolagos lakashasznalatot. A kiskoru erdeke miatt meg fogod kapni. Aztan odamegy a palijaval ahova akar.

sió # 2010.10.04. 16:06

melindaanyu

Azt nem értem, hogy miért fáj az a gondozó szülőnek, hogy késik a gyerek? Jó helyen van, és szeretik.
Sosem veszi azt figyelembe a gondozó szülő, hogy a gyerek talán maradni akar, és nem olyan könnyű elindulni egy kisgyerekkel, és legfőképpen nem könnyű megértetni hogy menni kell.

A kisgyerek szereti mindkét szülőjét, és szeretne maradni. Teljesen természetes reakció.
De az nem, hogy a gondozó szülő a gyerek érdekeire hivatkozik, amikor pár perc késésért falhoz állítaná a különélő szülőt.
Hogy mi a gyerek érdeke? Semmiképpen sem az, hogy egy diktátor nevelje, ellenben egy toleráns a másik felet elfogadó szülőt igényel minden gyerek. Igényelne!

Aki sápítozik azon, hogy megint késett a gyerekkel a szülő, az nem képzelte bele magát annak helyébe. Pl. Ha minden héten egy napot van csak a különélő szülőnél a gyerek, akkor is mondjuk 12, óra aránylik a 156, hoz. Nem tudom elképzelni az ilyen szülő lelkivilágát, ( talán nincs is neki!) aki nem tud számolni, és nem képes az együttöltött aktív időt kiszámolni. És van olyan, aki mindezek után képes akár 30 percet szóvá tenni a gyerek érdekeire hivatkozva!

Az „én a kisfiam érdekeit tartom szem előtt” egy hatalmas kamu.
A lényeg a visszás dolgok szítása, és a békétlenség elősegítése. Ez a nyűgös lesz, meg nem kerül ágyba, megint csak műbalhé.

Miért nem lehet ezt úgy megbeszélni, hogy mielőtt visszaviszi apuka a gyereket, megvacsoráztatja, és megfürdeti? Így anyukának nem kell ezekkel foglalkozni, és szabadon tutujgathatja… (??????????) a szegény gyereket.

Ja ez egy megoldás volna, de nem engedünk a háromból, nehogymár legyen megoldás, és nehogymár boldog gyereket neveljünk fel. A lényeg a szögletes gondolkodásmód, és a merev számonkérés.

Érdekes. Tőlünk nyugatra megvalósult az egy hét itt egy hét ott intézménye, és jól működik. A Magyar virtus azonban ezt nem engedi meghonosodni.

Éljen a háború vesszen az aki ellenkezik. Majd én tudom mi a jó a gyereknek!

CILLA dr. # 2010.10.04. 13:22

Kedves Fórumozók!

Kérdésem a következő: a bíróság 22.000,– Ft ill. a jöv. 20% gyermektartásdíjat állapított meg. Én 26.000-Ft- ot fizetek, igaz, hogy 29.000,–Ft- ot kellene a 20% figyelembevéte­lével, de ezt én azért nem teszem, mert az anya kikapcsoltatta a telefont a lakásba és a gyereket rendszeresen magára hagyta késő este, aki nagyon fél, és ezért egy mobilt fizetek neki, amin persze az anya is ellenőrzi az otthon maradt gyereket, ezen folyik a napi kapcsolattartás is köztük és diáktársaival. Továbbá olyan költségekbe kényszerített, amik elől nem lehetett kitérni már csak a gyerek egészségét miatt sem. Nem vett kabátot és a cipője is átázott. Ha kérte, hogy vegyenek azt mondta az anya „vegyen neked az apád“. Én nem bírtam elnézni a gyerek fagyoskodását,vi­zes, átázott lábát,félelmét otthon egyedül és vettem, amire éppen szükség volt. Mindezt úgy, hogy az anya a jogerősen megítélt közös lakáshasználatból kitúrt oly módon, hogy a gyereknek nem volt szabad a lakásban velem találkozni, církuszolt. Ha nem volt otthon és megtudta, hogy egy pohár vizet is adtam a gyereknek végeláthatatlan következményei voltak és mind a gyereken csattant. Aztán egy szép napon, mikor nem voltam otthon kipakolta holmimat a jogerősen nekem ítélt szobából. A gyereket féltve nem volt más választásom, mint az erőszaktól távol tartani magam, és a gyereket ily módon megvédeni a balhéktól. Ezért a kizárólagos használatért nem fizetett, és nem fizet a mai napig semmit. Most már élettársát is beköltöztette, méghozzá abba a helyiségbe, ami kizárólagosan engem illet,sőt a bejárati ajtó zárkát is lecserélte,de ennek ellenére többlethasználati díjat sem fizet. Én a saját megélhetésemet és lakhatásomat veszélyeztetve vettem mindent, amit az anya nem volt hajlandó, bár „csekély“ 240e Ft a nettó jövedelme és ez csak nőtt az élettárs beköltözésével­.2010.09.27.-én kaptam egy bírósági levelet miszerint követeli az elmaradt tartásdíjat. A dologhoz az is hozzátartozik, hogy közben a gyereket szeptembertől a bíróság az én háztartásomba helyezte el és ez már az Ő tartását is veszélyeztetné, mivel továbbra sem fizet és a lakhatásunkat továbbra is a lakástulajdonomon kívül kellett megoldanom. Egyébként sem értem mi értelme ennek, ez már nem a gyerek javát szolgálja csak egy bosszú. Mit lehet tenni?

sagit # 2010.10.04. 04:52

Az hogy a gyermek időben hazakerüljön szerintem is fontos. Pl. majd ha iskolás lesz lesznek olyan tantárgyai amik pénteken nem voltak így nem lesz nála a felszerelés hétvégére és hamarabba haza kell menni hogy megtanulja a hétfői leckét. DE valóban ha egyszer kétszer elcsúsznak az ne legyen akkora baj...

melindaanyu # 2010.10.03. 21:38

8-ra visszahozza, majd jön a vacsora, közben beszélget, majd fürdetés és esti mese, majd a "tutujgatás"... Gondolom Te is gyakorló szülő vagy, és tudod, hogy ez nem 5 perc alatt zajlik:-))) És mire elalszik, majdnem este 10 van.
Mint írtam, nála kialakult egy napirend, és ha vmi közbe jön rendszeresen, az egésznek annyi. Persze ne úgy képzeld el, hogy mindent percről percre ugyanúgy csinálunk nap mint nap, én is tudok engedékeny lenni, ,de ésszerű keretek között és úgy, hogy tudom, hogy másnap lehet lustálkodni:-)
Ezért nem is szólok bele, hogy ők ketten az "apájával" hétvégente mit csinálnak, mikor fekszenek le, de ahhoz azért ragaszkodom, hogy vasárnap időben ágyba kerüljön a kisfiú.
(nincsenek vaskalapos nevelési elveim, de pedagógus gyerek vagyok és hát tanultam elég gyermekpszich-t az egyetemen is :D)
Más tanács?

MajorDomus # 2010.10.03. 21:20

Jo. Visszahozza este 8-ra. Akkor mi a baj ? Reggel 7-re csak kialussza magat?