Gyerektartás és láthatás

pityu25 # 2009.03.05. 23:23

sziasztok!

Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy a volt feleségem akitől 7éve elváltam, és van egy közös gyermekünk aki most 9 éves, gyermektartás emelést nyújtott be. 2002 óta fizetésem 20%át vonják tőlem, ami átlag havi 25 ezer forintra jön ki. Netto fizetésem 120 ezer forint! Jelenlegi házasságomba gyermek született, és ő azzal az indokkal adta be hogy nincs jövedelme, (hozzáteszem soha nem is volt munkahelye).Kérdésem az lenne hogy neki megítélhetik e az emelést, én úgy érzem jogtalan lenne, mert szerintem elég szép kis gyerektartásdíjat fizetek. Én gondoltam már rá, hogy én beadom a csökkentést, mivel nálunk is gyermek született, de nem tettem. Ezek után szívem szerint visszavágnék, és ha így tennék, nekem lenne e esélyem a csökkentésre?
Válaszaitokat előre is köszi! Sűrgős!! Pityu

marcika # 2009.03.06. 05:18

Pityu25,

A netto fizetésed max 50%-át vonhatják gyerektartás címén. A két gyerek max 25-25%-ot kaphat. Sok mindent vizsgál a bíróság (mindkét fél jövedelmi viszonyait, körülményeit), kiadásait (lakhatás, számlák..stb), de a 20% egy gyermek esetében reális, nem nagyon szoktak többet adni....

laikus hozzászoló vagyok

verde # 2009.03.06. 08:46

Kedves hozzáértők és laikusok!

Meddig tűrhető az el, hogy apa a láthatásokról RENDSZERESEN késve hozza haza a gyerekeket, minden értesítés nélkül? Vajon köteles-e anya minden láthatásnál fél óráig, óráig az ablakban állni, hogy vajon mikor jönnek haza a gyerekek, illetve azon izgulni, hogy történt-e velük valami, vagy csak éppen apa öntörvényűsködik újra és újra???
Tévedés ne essék, nem az a gond, hogy "kicsit" tovább maradnak nála, hanem az, hogy NEM SZÓL!
Már a gyámhivatal többször felszólította, megbűntette, sőt behívtak minket együtt elbeszélgetésre, de ott is kijelentette, hogy én egy senki vagyok, a senkivel pedig nem szokás beszélni.
Védelembe vagyunk véve hssonló és még kényeebb dolgai miatt, a kisebbik (5 éves) gyerek a családvédelmis pszichológushoz jár egy féléve magatartásbeli problémái miatt. Most a pszichológus megállapította, hogy az apás kapcstartások a jelenlegi formájában nagyon rossz hatással vannak a gyerekre.
Nálunk hétköznapi 2*2 órás kapcstartás is van - az ajánlatomra -, a hétvégi mellett, de most azt javasolják, a gyámhivatal és a családvédelem is, hogy kérjem a bíróságon a hétköznapi kapcstartás megszűntetését.
Mit tegyek? Van értelme belekezdeni egy évekig tartó kapcstartás szigorítás iránti perbe, vagy hagyjam a fenébe, majd csak jobb lesz egyszer?

rakosi # 2009.03.06. 09:07

Köszönöm a segítséget, de nem sokkal lettem okosabb. én úgy gondolom, hogy hiába tanul tovább, ha aki korábban végez alacsonyabb szimten, az a gyakorlatával előnybe kerül, és mire a gyerek végez, már nem talál helyet. Arról nem beszélve, hogy ha dolgozna, mivel a kreditszerzés már nem nappalin kötelező, a gyerektartás összegének többszörösét veszti el, így, hogy nem dolgozik, ha csak nem titkolja el a munkahelyét. Mivel fiatal, szórakozásra, internetre, mobiltelefonra és esetleg lányokra kell a pénz, ez nem elég. Erre nem is gondol.

rakosi # 2009.03.06. 09:10

Hozzátéve, hogy hány év munkaviszonya lesz, ha esetleg megéri a nyugdíjkorhatárt!!!

reker # 2009.03.06. 10:18

sziasztok!

Apuka jönni akar vasárnap megnézni a 17 hónapos kislányát akit eddig még csak kétszer látogatott meg. Mennyi ideig tartózkodhat itt???? És ha nem tudom fogdni a jelenlegi lakcímemen, akkor hol kell a helyszínt biztosítanom???

ObudaFan # 2009.03.06. 10:49

Hogy meddig maradhat, arról van elvileg egy végrehajtható határozatod.

reker # 2009.03.06. 11:04

Obudafan!
Nincsen határozatom, mert most van folyamatban a kapcsolattartás szabályozásása bírósági úton.
De még az közel nincs lezárulva, mert még csak egy hete történt a szabályozási kérelem beadása.

Most ilyenfajta papírunk semmilyen nincs.
Egyébként mi az az időtartam és gyakoriság amit megszokott a bíróság határozni mert kérnek engem, hogy határozzam meg. De nem tudom mit lehet ilyenkor. Tanácsot is kérnék, hogy mi megfelelő

lajoska32 # 2009.03.06. 11:09

Verde!Szerintem nem lehet semmit csinálni,hivatalos úton legalábbis.Egyik ismerősöm ezt úgy oldotta meg,hogy negyed óra elteltével beült a kocsiba,aztán elautózott jó messzire,apukát felhívva,hogy a gyerekeket szállítsa utánna.Aztán néha mondta,hogy a szomszédot kérje meg apuka,hogy vigyázzon a gyerekekre,amig hazaér(szomszéd előre felvilágosítva,mire is kellett volna gyereknek hazaérni)Amikor másodszor adta elő apuka a felelőtlen anya,nincs itthon amikor hozza a gyereket,szomszédnéni felvilágosította apukát,hogy anyuka 6-ig áll ház elött.Szóval ez egyedül a Te bosszantásodra történik,talán ha kimutatod,hogy nem érdekel(pedig igen),esetleg éri néhány kis kellemetlenség,akkor leszokik róla.
Valaki itt írt szegény elsős kisfiúról,akinek évet KELL ismételnie...hm.Ilyen már nincs.A szülő beleegyezése kell ahhoz,hogy alsós évet ismételjen.Ez meg adott esetben a gyerek javát szolgálhatja.(mint a kisfiú esetében,akinél első félévkor derült ki a dislexia)tehát apuka nézzen utánna,mielött vádaskodik.legalább ennyit.

reker # 2009.03.09. 10:55

sziasztok!

Olyan problémával állok szemben, hogy apuka volt látogatni a gyermekét, 17 hónapos korában másodszor. A látogatás célja nem a gyerek iránti érdeklődése volt, hanem fenyegetőzés meg zsarolás, csak hogy mondjak le a gyerektartásról és ő cserébe nem jön többet.
Gyermekem az én páromat hívja apának, ám ő erélyesen mondta a gyereknek,hogy nem ő az apa, hanem én vagyok, csak hogy megzavarja, hogy most ki is az apa valójában. Mit lehet ilyen esetben tenni???

Tordesillas # 2009.03.09. 11:40

reker

Ha egy apa azt mondja a gyermekének, hogy ő az apja, az az ember szerinted miféle büntetést érdemel?:-))

Fenyegetőzés, zsarolás: tanuk kellenének, vagy hangfelvétel róla.

A kapcsolattartás le van szabályozva bíróság vagy gyámhivatal által? Ha igen, hogy szól a folyamatos kapcsolattartás?
Látogatással kapcsolatban mit szeretnél: úgy jöjjön, ahogy a szabályozás szól vagy ne jöjjön?
Elöbbi esetben mond meg neki, ha nem jön, ahogy kell bejelented a gyámhivatalnál és ha nem tartja be figyelmeztetik, aztán ha továbbra sem tartja be még meg is bírságolják, utóbbi esetben "akadályozd" a kapcsolattartást: gyerek beteg, neked van más sürgős és fontos programod, stb.Bár ha ilyen ritkán jön, akkor nem érdemes ezzel rontani a viszonyt és magad kitenni esetleges hatósági eljárásnak.

ObudaFan # 2009.03.09. 11:50

18 hónapos gyermeknél még az mondható szokásosnak, hogy az apa kéthetenként egy hétvégén 5-6 óra terjedelemben az anyuka lakásán kapcsolatot tarthasson a gyermekkel.
Ha az apuka zaklató magatartást tanúsít, akkro a gyámhatóságon lehet jelezni, hogy a kapcsolattartási jogát nem megfelelően gyakorolja, végső soron büntetőfeljelentést lehet tenni.

lajoska32 # 2009.03.09. 11:55

Szia reker!Bizony a gyereknek az ex az apja,ha tetszik,ha nem.Azzal Ti zavarjátok össze,ha az új párodat hívja apának...és neadj'isten összevesztek az új pároddal,akkor ki lesz az apa?
Egyébként ,ha apa hajlandó lemondani a gyerekről,akkor mi a probléma?Hivatalossan a páros nevére veszi,onnantól lehet az "apa".Igazából nem is értem,ha így megoldható,mi a probléma?Az hogy tartásdíjat fizessen,meg tűnjön el az életedből,az nem megoldható.Sőt előbb-utóbb Te leszel az akire "furcsán fognak nézni"ha továbbra is erőlteted.
Most a Te kezedben van 4 ember sorsa,de valamiről le kell mondanod!Kívánom,hogy helyes döntést hozzál!További szép napot!

Tordesillas # 2009.03.09. 11:55

Ha az apuka zaklató magatartást tanúsít, akkro a gyámhatóságon lehet jelezni, hogy a kapcsolattartási jogát nem megfelelően gyakorolja, végső soron büntetőfeljelentést lehet tenni.

Erre írtam, hogy valamiféle bizonyíték kell hozzá, különben egy állítás-egy tagadás lesz, aztán a gyámhivatal elutasítja, nyomozóhatóság megszünteti az eljárást, esetleg hamis vád miatt még fel is jelentik.

Pilla # 2009.03.09. 11:58

csak hogy mondjak le a gyerektartásról és ő cserébe nem jön többet

Én a helyedben lemondanék a gyt-ról és papíron mondjon csak le a gyerekéről. Aki a fenti kijelentést teszi, az nem apa!! Egy másfél éves hamar(abb) felejt.. Utána már a bíróságon el lehet tiltatni minden féle szinten a gyerkőctől. Valószínű, csak duma, hogy nem jön többet. Mindig is menni fog, ha nem a gyerek miatt akkor azért, hogy idegesítsen. Csak neki ne kelljen fizetni. Hatóságilag el kell tiltani, ha nem akarod, hogy még jobban megzavarja a gyereket.

• Egy anya-
Pilla # 2009.03.09. 11:58

..szóval egyet értek lajoska32-vel!..

reker # 2009.03.09. 12:22

Már nem tudom ki írta, de válaszolok mindenre.

• Folyamatban van a láthatás szabályozása, még nincs konkretizálva, hogy mikor és mennyi időtartamra vonatkozik a láthatás.
  • Jogilag nem tudom pontosan, de a gyámhivatal és az ügyvédek nagyon elmennek egymás mellett, mert az ügyvéd azt mondja, míg nincs leszabályozva a kapcsolattartás, addig semmi keresnivalója apukának itt. Gyámhivatal azt mondja, hogy apuka jöhet akármikor, akár éjszaka is, mert megteheti.
  • Apukát nem érdekli a gyerek, csak az, hogy idegesítsen minket. Itt volt vasárnap és egy óra hossza azzal telt, hogy én tönkre tettem az életét, mert megszültem azt a gyereket akit ő nem akart és most neki gyerektartást kell fizetnie.
  • Szóval őt csak az érdekli, hogy ne kelljen fizetni.
  • minden szívbaj nélkül lemond a gyerekről, csak hogy ne kelljen fizetnie.
  • a gyerek megzavarása pedig célja, és tudja, hogy ha ezt csinálja sokáig, megteszem, hogy lemondok a gyerektartásról, csak hagyjon nekünk békén.

De olvasván, hogy a magatartására vonatkozóan is vannak szabályok, szóval még tűrök és ha nem változik a helyzet, akkor jelentem a gyámhivatalnál.

Na és most korlátlan láthatása van neki, vagy nincs???? És mi van akkor ha én nem érek rá, mikor ő jönni akar???

reker # 2009.03.09. 12:30

ja és tanúm van, mivel nem voltam egyedül a találkozó alatt. Édesapám és a párom is ott voltak. Persze apuka is hozott egy verőlegényt, hogyha kéne :)

monalisa1 # 2009.03.09. 19:40

Mond, "apuka" jövetelekor arra az egy órára miért nem mentél el otthonról?! Édesapád és a Párod ottmaradt volna a kicsivel és kész. Amit meg mondani akart az ex (...) azt a hozzátartózóid utólag úgyis tudatnák veled. Így elmaradt volna a vita, a veszekedés.

A külön élő apa látogatásakor az anya aktív jelenléte nem okvetlenül indokolt, sőt...

Téged zargat hogy mondj le a t.díjról, de ő SOHA nem fog lemondani a gyermekről - hogy örökbe lehessen fogadni, mégpedig azért nem, mert a továbbaikban nem idegesíthetne téged...

Igen, a nem megfelelő viselkedés miatt ideiglenesen és/vagy végleg el lehet tiltatni a gyermektől.

reker # 2009.03.09. 19:46

akkor kérdezném, hogy ő fizet részemre gyerektartást, de konkrétan gyermekelhelyezési végzésünk nincs.
Most milyen jogai vannak neki??? akármikor jöhet és láthatja a gyereket?
Kérjem én a láthatás szabályozását, vagy csak gyermekelhelyezést kérjek?

monalisa1 # 2009.03.09. 19:59

Jesszus...
Ameddig nincs bírósági döntés az elhelyezésről akár el is vihető tőled!...

Ameddig nincs leszabályozva a láthatás/kapcsolattartás akár be sem kell engedned...

Peche van, mert több-kevesebb t.díjat meg fizetnie kell már a legkorábbi időktől, hiszen a gyermekkel költség és kiadás van, mégpedig bizonyára nem is kevés.

Szóval az itteni "helybenjárás" helyett holnaptól írány a bíróság!

Miközben olvassad vissza ezt a topicot - és a címben közel hasonlóakat -, mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

A gyámhivatal igazándiból csak a jogerős bírósági itélet/végzés alapján tud a segítségedre lenni, a peres eljárás meg sajnos nem egyik napról a másikra való.

monalisa1 # 2009.03.09. 20:01

ObudaFan leírta: kéthetente egy hétvégén néhány óra, legfeljebb. Elvinni ne engedd - egyenlőre, több okból se.

reker # 2009.03.09. 20:02

Akkor bőven elég részemről, ha a gyermekelhelyezést el van indítva???
Kapcsolattartás szabályozását nem kell akkor kérnem????

reker # 2009.03.09. 20:06

ja, de egyébként csak másfél hónapja ő az apja a gyereknek jogilag. Eddig nem is kérhettem volna elhelyezést, mert nem volt apa

monalisa1 # 2009.03.09. 20:09

DE KELL kapcsolatartás, mert bármennyire is ilyen-olyan az a férfi, mégis csak a gyermek "édes"apja, ergo a gyermeknek joga van találkozni az apjával. És az apának is ővele.

Teveled már NEM kell találkoznia, majd jelen lesz helyett más családtag felvigyázónak.

Tehát feltétlen szükséges a láthatás leszabályozása, és a legjobb az amiben ti ketten állapodtok meg - a létező legrészletesebb lebontásban -, és azt tessék leírni és mindkettőtöknek aláírni, és a bíróság (!) jóváhagyásra átadni.

A gyámhívatal csak annak alapján tud eljárni a láthatás/kapcsolattartás esetleges nem rögzített menetrendje miatt., kérdőre vonni azt aki éppen hibás valamiben...

Bocs, hány éves vagy?
Túlontúl fiatalka lehetsz még...