Gyerektartás és láthatás

maskara # 2007.04.13. 15:31

Sziasztok!

A fiam 27 éves tavaly május 11-én egy disco "balesetből" született meg az unokám. Érdekes módon az anyuka bejelentette, hogy 7 hónapos terhes és 100 %-ban a fiam a gyermek apja, mivel 1 x és kb. abban az időben együtt voltak a fiam a nevére vette a megszületett gyermeket. Anyukát nem.
Azt el kell mondanom, hogy a fiam gyógyithatatlan beteg, már alig bir menni, és sajnos nem tudnak rajta segiteni az orvosok.
Ezt azért is kellett megirjam, mert most már az unokám (ha a fiam elvállalta, nekem a sors ajándéka) a jövő hónapban lesz 1 éves.
Rendszeresen minden hétvégén mentem érte és hoztam anyukát is és az unokát is.
Időközben a fiamnak új barátnője lett. Anyuka az unoka és a barátnő találkozott, mit ne mondjak az anya azonnal telefonált az apjának, hogy vigye haza őket.
Az igazság az, hogy szeretnénk ha a közel 1 éves gyermeket hozhatnám az apához anya nélkül. Anyuka kijelentette, hogy nem adja oda. Vagy a barátnő vagy a fia, válasszon.
Kérdésem :
Mivel a fiam nehezen tud menni, a lakásból nem tud kimenni, de a fiához ragaszkodik (én is az unokámhoz) meg teheti-e hogy nem adja oda egyedül?
Gyerektartásban meg állapodtak, a 100 %-os rokkant nyúgdijas fiam a nyugdijának 20 %-át fizeti?
Próbálta az anyának mondani, hogy ha nem adja 1-dül a fiát akkor nem fizeti a gyerektartást.
Azt mondta, hogy őt pénzzel nem lehet megvenni.
Kérdezem még ennyire ki lehet használni az apát és engem is mint az unokát.
Vagy ha nincs igazam irjatok mit tegyek.
Nem elég hogy a fiam beteg még az uokámat sem kapjuk meg?
Meg köszönném a segitséget.

monalisa1 # 2007.04.13. 20:12

maskara: első körben menj panasszal a gyámhivatalna, majd ha kell akkor tovább a bíróságra.

Ha az apa a sajnálatos betegsége miatt nem tud a kiscserekért menni, akkor majd fel leszel jogítva erre Te, hivatalosan.

A rendszeres kapcsolattartásra - láthatásra - az apának joga van. És neked is jogod van az unokádhoz! Tehát az egyik hétvégén a beteg apjához viszed a kicsit, a másik hétvégén meg magadhoz, vagyis mindkét esetben hozzátok - ilyen egyszerű.

Ezt kell kikövetelni az anyától!
Õ meg a továbbaikban csak maradjon otthon...

Ne a gyereken álljon bosszút azért mert a fiad időközben másvalakibe szeretett bele.

Szóval a hivatalos helyeken harcolj az unokádért - a fiad érdekében is.

Én csak mint laikus hozzászóló.

És ha tárgyban netán bővebbet akarsz tudni, javaslom vedd fel a kapcsolatot dr. Regász Mária ügyvédnővel: derill@freemail.hu

Több évtizedes gyámhivatali tapasztalata van, valamint ha van egy kis ideje (...) itt a Fórumban is sok hasznos, segítőkész hozzászólása jelent már meg. Fordulj hozzá bizalommal!

tekingi # 2007.04.14. 23:55

Sziasztok!Lehet,hogy ostoba kérdés,de hátha valaki tud válaszolni.Ha egy hivatalban diktafont használok,vagy ha a volt feleségemmel történt beszélgetéseket felveszem,azt használhatom-e a bíróságon gyerek elhelyezés megváltoztatása ügyében?A hivatalban a volt nőm ismerőse akadályoz/ő nem tudja,hogy én tudom,hogy ő kicsoda/,a másik esetben szóban is,telefonon is megy a zaklatás,mocskolódás.A srácokat ellenem hangolja,/és ez sajnos nem közhely/fenyegetőzik,stb...Előre is köszi

nyusz66 # 2007.04.15. 08:39

maskara és monalisa1 !

Legjobb tudomásom szerint, hacsak nincs valami komoly indok (pl. teljesen megromlott kapcsolat a különélő szülő és annak szülei között) akkor nem ítélnek meg külön láthatást a nagyszülőnek, mivel vélelmezik, hogy a láthatások alkalmával a nagyszülőknek is lehetőségük van erre. Ahhoz, hogy jelen helyzetben az apa láthatási idején felül ítéljenek meg időt a nagyszülőknek, az kell, hogy a teljesen megromlott kapcsolatukat a fiukkal bizonyítnai tudják.
Plusz eddig ismereteim szerint ilyen esetben is a nagyszülők kapcsolattartására havi 1 alkalmat szoktak biztosítani.
(monalisa1 gondolj bele: ha az anyánál van a gyerek, akkor ő a te leírásod alapján soha egyetlen hétvégét se tölthetne a saját gyerekével. Ez pedig azért kicsit durva - gondolj bele, hogy amikor nagyobb lesz a gyerek, akkor hétközben csak reggel és uzsonna-vacsora között találkoznak majd, hétvégeken meg sose?)

Szóval maskarának arra van esélye - szerintem - hogy a fiának jogosan járó kapcsolattartást kikényszerítse az anyától, és a gyámhatóság felhatalmazása alapján ő vigye a fiához az unkokáját. Ezen belül aztán már nekik kell megegyezniük a fiával, hogy ő mikor és mennyit lehet a kicsivel.

Goodwitch # 2007.04.15. 18:44

Tekingi

Ha a másik fél is tud a felvételről, akkor felhasználhatnád, de ez gondolom nincs így.

Ha kihangosítod a telefont, akkor is kell, hogy tudjon róla.

Ha ez a munkahelyeden van, akkor inkább tanúkat szerezz...

Titkosszolgálati eszközöket még a nyomozóhatóság is csak bírói engedéllyel használhat.

Goodwitch

Lex89 # 2007.04.15. 22:00

Azt szeretném kérdezni, hogy olyankor mi történik, ha a gyermek, aki nevezetesen lány az édesapához kerül kb 3 éves korban, nem kap megfelelő vitamingazdag táplálékot emiatt a növésben láthatóan visszamarad pedig már a 18. életévét járja, az apa új felesége miatt a leány a rég elűzött édesanyához menekül, aki minimálbéren van? Azt olvastam hogy kb 15-25 százalékot határoznak meg, nyilván esettöl függően,de mégis kb hány százaléka az apa fizetésének a gyerektartás ilyen esetben, ha ráadásul az anya által küldött pénz ami már a milliókat ütné, nincs félretéve a gyermeknek, nem élhetett annak segítségével?

nyusz66 # 2007.04.16. 04:21

Lex89!

Tévedésben vagy abban,hogy a tartásdíj nem azért van, hogy azt félretegye a gondozó szülő, mintegy megtakarításként. Az az aktuális tartásra szolgál.

Ha a gyerek még nincs 18 éves, akkor az anya igényelhet tartásdíjat, ha már elmúlt, akkor a nagykorú gyerek perelheti az apát rokontartásért, ha rá van szorulva (nappalin tanul).

Véleményem szerint a felsorolt körülményeknek nincs jelentőségük egy tartás iránti perben, csak az éppen aktuális helyzetnek. (Mondhatnám úgy is, hogy miért nem perelt az anya akkor a gyerekelhelyezésért, amikor úgy látta, hogy a gyermeke fejlődése nincs biztosítva az apánál, vagy legalább miért nem tett ezügyben bejelentést akkor a gyámhatóságon. Most már - ha mindaz igaz, amit leírtál - már biológiailag is késő, hogy bármit is pótoljanak. Más kérdés, hogy a magánvéleményem az, hogy vitaminhiánytól nem marad vissza valaki a fejlődésben M.o.-on - ahhoz ugyanis olyan fokú alultápláltság szükséges, ami azért csak feltűnt volna valakinek.)

• Egy laikus-
Pezsoka # 2007.04.16. 10:05

Sziasztok!
Kérdésem a következő: egy válóperben, ahol a gyermekkel való kapcsolattartásban nem jutnak egyezségre a szülők (minden egyéb rendezett), milyen perköltség igénye lehet az alperesnek (feleség)? Az édesapa gyakoribb láthatást szeretne, mint az édesanya.
Előre is köszönöm segítségeteket!

ObudaFan # 2007.04.16. 14:17

Tekintettel arra, hogy a kapcsolattartás kérdésében költségmentes pert lehet indítani, az esetleges ügyvédi munkadíjon kívül szerintem semmit.

ObudaFan # 2007.04.16. 14:19

Lex89!

A felsorolt körülményeknek gyermektartási perben jelentőségük nincs, de gyermekelhelyezés megváltoztatása ügyében már van. Azzal kellene próbálkozni, nem a tartásdíj ügyével.

ObudaFan # 2007.04.16. 14:21

tekingi!

A bírói gyakorlat teljesen kusza, mert van olyan eseti döntés, ami arról szól, hogy ilyen eszközöket fel lehet használni, legfeljebb a másik fél egy másik polgári perben aztán kérheti, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy a felvételek elkészítése és felhasználása jogsértő, de ezzel ellentétes döntés is van.

Pezsoka # 2007.04.16. 15:32

ObudaFan, köszönöm a reagálást.
Még csak az "alap" per folyik, a 2. (békítő) tárgyalásra állt elő ezzel az alperes. Az első tárgyaláson még közös ügyvédjük volt, majd másodjára sajáttal jelent meg. Tényleg igényelheti, hogy a felperes fizesse meg az ügyvédjét??? Ha igen, mi alapján? Hisz itt nem az egyik, vagy másik fél javára fog eldőlni a kapcsolattartás.

ObudaFan # 2007.04.16. 16:29

Azért a pernyertesség-pervesztesség arányában a bíróság megoszthatja ezt a költséget, vagyis olyan rendelkezést hozhat, hogy az ügyvédi munkadíj egy részét meg kell téríteni.

Ötletgazda # 2007.04.16. 19:31

Kedves Mindenki!

El vagyok keseredve. Segítsen valaki, mit lehet ilyenkor tenni?

Nagyon-nagyon röviden:
A volt feleségemmel az elmúlt 4-5 évben - olykor kisebb-nagyobb szócsatákkal - de mindig meg tudtuk beszélni hogy a 8 éves lányommal mikor és mennyi időt lehetünk együtt. A csúcs az volt amikor a téli időszakon kívül minden második hetet velünk - velem és a párommal - töltött, amire vágyott és vágyik is a mai napig. Ma viszont - miután egy beszélgetést kértem tőle - kijelentette, hogy a párjával megbeszélte a dolgot és a jövőben csak minden második hétvégén - csütörtöktől hétfő reggelig - lehetünk a lányommal - persze a nyáron ez lehet kicsit máshogy is. Megőrülök a gondolattól ha nem lehetünk együtt minden második héten ahogy azelőtt! ...és ez még csak a jéghegy csúcsa!
Mit tehetek? Milyen lehetőségeim vannak? Ki tud nekem segíteni?

Lex89 # 2007.04.16. 19:36

Nyusz66 és ObudaFan !
Köszönöm szépen, tehát a lényeg hogy kötelezhető az apa a gyerektartás fizetésére?
Ez nem von maga után kötelező láthatást?

monalisa1 # 2007.04.16. 20:01

Ötletgazda: javaslom üljetek le ti felnöttek mind a négyen és beszéljétek meg a dolgot. Ebben az esetben a későbbiekben újabb vita nem valószínű.

bootmaker # 2007.04.16. 20:13

Jaj Lisa hogy te milyen naiv vagy........

B

monalisa1 # 2007.04.16. 20:26

Lehet, de...

A dolog eddig működött: a kislány eddig két hetenként teljes hetet lehetett az apjáéknál, most meg hogy az ex megbeszélte az ő párjával (...) csak két hetente hosszú hétvégét lehet náluk. Szerintem a pasi az aki beleszólt a volt szűlők dolgába.

Nyanyikó # 2007.04.17. 09:52

Sziasztok!

Örülnék, ha segítséget kaphatnék a gondomra... A helyzet a következő: élettársi kapcsolatból léptem ki 2003-ban egy szem, most 7 éves fiammal. Az apjával nincs semmilyen hivatalos megállapodásunk a fiam elhelyezéséről, szóban állapodtunk meg annak idején. Õ eleinte fizetett egy összeget (15e Ft-ot), amit ő kitalált, és én gondoltam, hogy ez jó így (az apa saját céggel rendelkezik), béke-nyugalom, és kész. Az elmúlt lassan két évben nem fizeti már a gyt.-t, és ha rákérdek, oltári vita keveredik belle, mert azt mondja, ha arra a pénzre szükségem van, akkor elviszi tőlem a fiam, mert úgy látszik, nincs rá pénzem... Ez eléggé faramuci helyzet, mert azért nem vagyok annyira eleresztve pénzügyileg, hogy belemenjek egy pereskedésbe, ügyvédre nincs pénzem. A rossz, hogy nincs egy irat a kezemben, hogy a fiam nálam van elhelyezve hivatalosan, és az apa nem megy bele önszántából semmi olyan papír aláírásába, ami jogilag is az én felügyeletem alá vonja a gyerekem. Van valami lehetőség arra, hogy elindítsak egy ilyen elhelyezési procedúrát, anélkül, hogy anyagilag csődbe mennénk?
Kérlek Titeket, ha tudtok valami megoldást, akkor segítetek... Annyira nem értek ezekhez a jogi micsodákhoz...
Előre is köszönet!

hagyma # 2007.04.17. 10:40

Nyújts be egy keresetlevelet a biróságon gyermekelhelyezés és gyermektartásdij megállapitása iránt. Erre illetéket nem kell leróni, ha merül fel költséged, az esetleg az ügyvéd munkadija, de ha te nyered a pert, akkor annak megfizetésére is a másik fél lesz köteles.
A keresetlevelet a biróságon panasznapon is jegyzőkönyvbe mondhatod.
Mivel a gyerek már 4 éve nálad van, nem is kell szerintem különösebb bizonyitás arra nézve, hogy alkalmas vagy a nevelésére.
Ha az apa ezt vitatja, ráérsz akkor a bizonyitáson gondolkodni.
Ne félj érvényesiteni a jogaidat, a gyermektartásdij igenis megillet téged.

Nyanyikó # 2007.04.17. 10:51

Köszönöm, kedves Hagyma!
Kérdeznék még....
Eme keresetlevelet hogyan lehet benyújtani? Van valami formanyomtatvány, vagy van, ahol meg van határozva, hogy mi legyen benne?

hagyma # 2007.04.17. 11:20

Nincs formanyomtatvány, de valahol a neten biztos találsz rá mintát.
Tartalmaznia kell a felek és a gyerek nevét, cimét , a konkrét kérelmet, a felek jövedelmi viszonyaira vonatkozó adatokat, azt, hogy mikortól és mennyi tartásdijat kérsz, továbbá csatolni kell a gyerek születési anyakönyvi kivonatát.
Tényleg a legegyszerübb, ha bemész a legközelebbi biróságra, és ott elmondod, hogy mit akarsz, ingyenesen megcsinálják neked a keresetlevelet.
Ha te csainálod, lehet hogy hiányos lesz, és akkor húzódik az eljárás, amig nem pótolod a hiányosságokat.

Nyanyikó # 2007.04.17. 11:34

Köszönöm a segítséget!

Üdv. :)

hagyma # 2007.04.17. 12:38

Szivesen:)

ObudaFan # 2007.04.17. 13:46

A helyi bíróságon panasznapon segítenek a keresetlevél megfogalmazásában.