Gyerektartás és láthatás

Lajos83 # 2020.04.08. 10:09

De egyebkent marha egyszeru, mert ha nem allt volna szandekomban fizetni, akkor egyszeruen nem fizettem volna. Csakhogy en felertem esszel, hogy az en gyermekemrol van szo.
Az exet maig nem ertem, szabadulni akar a lakashitelbol, legfokepp ugy, hogy vallaljam at az egeszet. Ehhez kepest azt keri a birosagtol, hogy a munkaltatom megkeresesevel tiltassa le a gyt-t a jovedelmembol.
Most akkor akar szabadulni a hitelbol vagy nem? (ha letiltaskent szerepel, tobbe nem leszek hitelkepes arra, hkgy atvallaljam...)
A masik fele, ami piszkalja a csoromet az az elv.
Fizetek magamtol, stabil munkahyem van, nem tervezek valtani, szeretem a gyermekem, es akkor ezt kell csinalni? Milyen megalazo mar ez, mintha egy csoves troger lennek.
Nna de, Isten malmai ha lassan is, de orolnek, vissza fogja kapni a dolgait az elettol. Engem pedig nem erdekel a aszenvedese, sem az elete. A gyermekemet tudjam rendben, a tobbi megy magatol.

Lajos83 # 2020.04.08. 10:00

Kedves K_B_S,

Hat azert akkora szerencsem nem volt, termeszetesen kerte visszamenoleg...
682e penz. 15 nap alatt. Eljenek a nok...
Es hogy egy klasszikus Anima Sound System szamot idezzek:
"Csinalj soksok gyermeket..."
Ha valaha lesz egy kis felretett penzem, az elso mutetem egy kasztralas lesz:)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.07. 20:37

Szerencsére a jövedelmemből való letiltás nem jött össze, mivel az elejétől önként fizettem 30, majd 40e Ft-ot havonta, előre.

1. A jogosult bérmikor kérheti a közvetlen bírósági végrehajtást, akkor is, ha a kötelezett önként teljesít.
  2. Ha a bíróság havi 60 ezer forint tartásdíjat ítélt meg, akkor havonta 30 illetve 20 ezer forint hátralékot keletkezett. Valószínűleg az a szerencséd, hogy a felperes nem visszamenőlegesen kérte a 60K tartásdíjat. (Pedig megtehette volna.)
Lajos83 # 2020.04.07. 18:30

Kedves K_B_S,

A gyermek tényleges havi szükségletéből 25 e Ft-ot tudott a felperes anya igazolni.
A bírói indoklás szerint nem lehet szűkös tartás, amivel nyilván én is egyetértek.

Ehhez képest nettó 400-ra hozták ki a jövedelmem, amit szintén sokallok, hisz nincs ennyi. Ennek 15%-át határozták meg 60e-ben.

Szerencsére a jövedelmemből való letiltás nem jött össze, mivel az elejétől önként fizettem 30, majd 40e Ft-ot havonta, előre.
L.

Lajos83 # 2020.04.07. 18:24

Kedves Urak,

Köszönöm a türelmeteket és a válaszaitokat.
Gyanítom ebből nem lesz fellebbezés, marad a keserű szájíz.
Összességében viszont felháborít, hogy érzésem szerint(hangsúlyozva) magas lett a gyermektartásdíj.
A körülmények miatt érezhetem így, hisz benne lettem hagyva egy a fizetésem 25%-át lefoglaló korábbi svájcifrankos lakáshitelben, meg lettem vágva mellé egy 15%-os gyermek tartásdíjjal, amit véleményem szerint rosszul számoltak ki, és még ehhez jön az, hogy önkényesen a gyermek lakhelyét megváltoztatva nyakamba került a kapcsolattartás költsége is, amely cirka 20%-át teszi ki a fizetésemnek.
Hadd ne mondjam, hogy a törlesztőket én fizetem 2,5 éve, hogy ne kerüljek KHR listára rossz besorolással.
Ezt persze lehet FMH-zni, sokra megyek vele.
Mindezek mellé szakértői vélemény szerint indirekt módon ellenem fordította a korábban 5 évig szeretetben nevelt kisfiam.
Ezek fényében elég kétségessé válik a kapcsolattartás kivitelezhetősége, ami meg van fejelve azzal, hogy 6 hónap igazolt csökkentett, anya jelenlétében történő kéthetente 8 órás "kapcsolattartás" után hozhatnám haza a kisfiam cirka (mire mindennek vége lesz) 3 év után, a fekvőbeteg édesanyámhoz, és a közel 80 éves édesapámhoz, hogy ők is láthassák a gyermeket.
Nyilván én sem vagyok feddhetetlen, de a korábbi életünkben egy hangos szó nem sok, annyi sem hagyta el a számat a volt élettársammal és a kisfiammal szemben.
Nektek nyilván ez is csak egy sztori egy lúzertől(aki ráadásul nyilván beütötte a fejét, és téveszmékben vetít ugyebár...), de nekem bizony sok fájdalmat, és keserűséget okozott már.
Nem gondolom, hogy csodaszámba menne, ha kissé kiábrándulnék a magyar családjog anyapártolású gyakorlatából.
A 3. ügyvéd van mellettem az elmúlt 2,5 évben.
Nincs kizárva, hogy rosszabbnál rosszabb döntéseket hoztam.
Mindenesetre köszönöm a segítségeteket. Átgondolom még párszor a pár- és ügyvédválasztás gyönyörűségeit az elkövetkezendő 11-13 évben.
L.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.07. 18:03

A rendelkező részben egész biztosan nincs benne, hogy mennyi az átlagos havi nettó jövedelmed. Az indoklás ellen is lehet fellebbezni, csak többnyire nincs értelme.

Ami pedig az ügy érdemét illeti: ha csak 300K a havi nettód, annak az ötöde pont 60K. Ennyire köteleztek. (De az ajánlásba még a 75K is beleférne.) Ehhez képest latolgasd a fellebbezési esélyeket.

drbjozsef # 2020.04.07. 17:29

Lajos83,

Tőlünk kérdezed, akik nem ismerjük azt az ítéletet?
Esetleg, ha bemásolod szóról szóra, de még akkor sem biztos, mert a körülményeket nem nagyon ismerjük.

Gondolom, az nem nyugtat meg, hogy "ilyesmi nem fordulhatna elő".

Lajos83 # 2020.04.07. 16:42

Kedves Kovács_Béla_Sándor,

Megvallom, nem tudtam mi az a konfabuláció. Utánanéztem.

A kérdésem lehet, inkább közgazdasági, vagy matematikai.
Hogyan lett az átlag havi BRUTTÓ 372-ből átlag havi NETTÓ 403?
Mit nem vettem észre?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.07. 16:16

Lajos83, szerintem konfabulálsz, pedig nem minket kell meggyőznöd.

Természetesen fellebbezhetsz - de meg kell mondjam, annyiból, amit írtál nem kirívóan magas a megállapított tartásdíj összege. (A 15% a minimum, és egyébként is csak ajánlás.)

Lajos83 # 2020.04.07. 15:35

Tisztelt fórumozók, még egy kérdés:

Teljesítmény-ösztönző bérkorrekció figyelembe vehető gyermek tartásdíj alapjául?

" A kötelezett rendkívüli jövedelmét (pl. találmányi, újítási díjat) a folyamatos tartásdíjtól elkülönítetten, és a gyermek indokolt szükségleteihez képest - egy összegben, vagy a jövedelem százalékában - lehet gyermektartásdíjra igénybe venni (lásd Bírósági határozatok -BH- 1981/65. szám).

Nem képezheti a tartásdíj alapját a költségtérítés, étkezési hozzájárulás, üdülési hozzájárulás, illetve a hasonló jellegű egyéb járandóságok, és nem indokolt figyelembe venni a tartásdíj alapjaként a túlmunkából eredő bevételt, amennyiben a gyermek tartása már e nélkül is biztosított (PK 107. állásfoglalás). "

link: http://www.csaladjog.com/…dijalap.html

üdv:
L.

Lajos83 # 2020.04.07. 13:49

Tisztelt Fórumozók!

Gyermektartásdíj megfizetése címén pert indított ellenem a volt élettársam, 2,5 évvel ezelőtt.
Szétválásunktól kezdve önként vállaltam havi 30e Ft gyermektartásdíj megfizetését, ezt ellenkeresetben -a láthatás rendezésére irányulva- jeleztem is a bíróság felé.
Közben a jövedelmem emelkedett, de a felperes édesanya már akkor számomra elfogadhatatlan összeget, 60e Ft-ot követelt gyermektartásdíj címén.
Megszületett az ítélet, melyben a HAVI BRUTTÓ 372.000 Ft-os (a munkáltató részéről pótlékokkal, költségtérítéssel, napidíjjal, cafeteriával növelt) keresetemet kihozták HAVI NETTÓ 403e Ft-ra, és ebből állapítottak meg 15%-hoz nagyjából hasonlító havi 60e Ft gyermek tartásdíjat.
Kérdésem, ez a bírói magatartás hanyagságára vezethető vissza?
Nem vette figyelembe a bíró, hogy havi közel 90e Ft-nyi( a gyermek édesanyjával közös tulajdonú, a hitelügyletben egyetemleges adóstársként résztvevő felperes anya) hitelt kell kifizetnem ebből az összegből, amely a(z ő általa megállapított) jövedelmem mintegy 25%-át teszi ki.
Nem vette figyelembe, sőt kötelezett arra, hogy a kapcsolattartás költségeit én viseljem.(Az anya saját akaratából költözött el, a hozzájárulásom nélkül a kisfiammal 220 km-nyire attól a lakóhelytől, ahová a per kezdete előtt is be voltak jelentve, életvitel-szerűen ott éltünk)
Nem vette figyelembe, mivel szerinte az ügy szempontjából nem fontos, hogy az anya költözött el egyedüli döntés alapján, és a hozzájárulásom nélkül kivette az akkori állandó lakhelyünk szerinti óvódából, és az új lakhelye szerinti óvódába egyedül íratta be a kisfiút.
Ugyanezt megtette az édesanya az iskolába történő beíratáskor, és a gyermek nevére szóló személyigazolvány készítésekor is, arra hivatkozva, hogy gyermekelhelyezési per van folyamatban.
Van még esélyem tenni valamit?
Meghozták az első fokú ítéletet, fellebbezési időn belül vagyok.
Köszönöm, üdvözlettel:
L.

alfateam # 2020.04.04. 08:25

A láthatást kötelező biztosítania, vagy pótolnia. Tegyetek bejelentést a gyámhivatalnál.

Már nem, március 1-től a bíróság hatásköre.
Lásd: ObudaFan

drbjozsef # 2020.04.04. 07:29

Anyavagyok111,

Megállapodtak, vagy a válás során született erről okirat, mondjuk a bírósági végzésben benne van?

Ha igen, akkor azt fizetni kell. Ha a körülményeitek megváltoztak, akkor ennél a bíróságnál lehet kérni a gyermektartás módosítását.

A láthatást kötelező biztosítania, vagy pótolnia. Tegyetek bejelentést a gyámhivatalnál.

Szomorú örökös # 2020.04.04. 03:52

Anyavagyok111

addig amíg nem találkozhatunk vele nem utaljuk a gyerektartást vagy csak egy részét, az a későbbiekben valami gondot okoz számunkra?Esetleg ha feljelent bennünket akkor úgymond kinek lesz igaza? Neki hogy nem a teljes összeget fizettük vagy nekünk hogy jogos hogy rész összeget fizettünk hisz nem találkozhatunk a gyermekkel?

A láthatás és a gyerektartás fizetése nincs összefüggésben.
Ha nem fizettek, végrehajtásra fogja vinni.

Anyavagyok111 # 2020.04.04. 02:28

Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. A férjem elvált, megállapodtak egy igen magas összegben, az inflációval növekszik az összeg minden éven. Közben született egy kisfiúnk és tervezzük a következő babát is, az lenne az első kérdésem, hogy ha újra ügyvédhez fordulunk akkor a bíróság el törli az infláció mértékével való növekedést vagy azt addig kell fizetni amíg a gyerektartást? (60.000ft-ot fizetünk jelenleg, a mostani helyzet miatt ez csak nőni fog jövőre)
A második kérdésem az a jelenlegi helyzetre irányulna. A volt feleség a nagyszülőkre hivatkozva nem engedi a gyermeket az apás hétvégeken(együtt élnek egy háztartásban az idős nagyszülőkkel) A kimaradt láthatások nehezen mennek nála mert nem akarja engedni hogy bepótoljuk és inkább kitalál mindent csak ne tudjuk elvinni a gyermeket. Ha mi most felajánljuk neki hogy mivel nem találkozhatunk a gyermekkel és addig amíg nem találkozhatunk vele nem utaljuk a gyerektartást vagy csak egy részét, az a későbbiekben valami gondot okoz számunkra?Esetleg ha feljelent bennünket akkor úgymond kinek lesz igaza? Neki hogy nem a teljes összeget fizettük vagy nekünk hogy jogos hogy rész összeget fizettünk hisz nem találkozhatunk a gyermekkel?
Segítséget előre is köszönöm :)

ObudaFan # 2020.04.03. 16:17

Spring

A gyermek lakóhelye szerinti helyi bíróságon lehet kérni a kapcsolattartás végrehajtását.

alfateam # 2020.04.03. 14:00
*Spring* # 2020.04.03. 12:59

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném a segítségeteket kérni az alábbi helyzetben; az információk:

• szülők elváltak, a bíróság megállapítása szerint két hetente gyakorolják a szülők a jogaikat
  • az édesanya munkanélküli (szándékosan nem dolgozik, de ez már más lapra tartozik)
  • az édesapa dolgozik, így jelenleg, hogy az óvodák nem üzemelnek, csak hétvégente tudja elhozni a gyermekeket, mert így tudja biztosítani a gyerektartási díjat
  • a kialakult járvány miatt az édesanya korlátozza az apa jogait és nem engedi, hogy elhozhassa őket
  • a kormányzati rendelkezésben benne van, hogy a szülők a járványtól függetlenül gyakorolhatják a szülői jogaikat, mert tilalom nem lépett életbe
  • az édesanya fenyegetőzik, hogy márpedig nem adja a gyerekeket, illetve hogy egyébként is a láthatóság nemcsak hétvégére szólna és ha akarja, akkor kitol az édesapával, valamint meg akarja szabni, hogy amikor ő szeretne pihenni, akkor majd édesapa elviheti a gyerekeket

Ennek tükrében mit lehet ilyenkor tenni?
Sajnos egyezkedni az édesanyával soha semmiben nem lehet, csak az a lényeg, hogy az édesapák küldjék a pénzt. :(

Köszönöm mindenkinek a véleményét!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.18. 15:08

Az átgondolás nem a kifejezésre vonatkozott. Azt csak zárójelben jegyeztem meg.

emailan # 2020.03.18. 14:53

Elnézést kérek a pontatlan szóhasználatért. Azt szerettem volna kifejezni, hogy a gyerekek felügyeletét az anya kapta meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.18. 14:19

Átgondoltad te ezt a kérdést?

(Nincs olyan jogi kifejezés, hogy "gondviselő". Negyven éve az ellenőrzőnkben volt csak ilyen.)

emailan # 2020.03.18. 10:16

Tisztelt OBudafan!

Nekem is hasonló kérdésem van, mint Terézanyu15-nek, egy dologgal kiegészítve: mi történik akkor, ha az utazást, mozgást korlátozó intézkedéseket azon a hétvégén vezetik be, amikor a lányok nem a gondviselőnek megtett anyánál vannak? Aki a mi esetünkben is más településen lakik, mint az apa. El lehet hozni a gyerekeket ebben az esetben a láthatásból?

A megtisztelő választ előre is köszönöm.

Terézanyu15 # 2020.03.17. 06:03

ObudaFan!

Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2020.03.16. 22:33
  1. Szerintem nem tagadhatod meg.
  2. Akkor már természetesen megvalósíthatatlan lesz.
Terézanyu15 # 2020.03.16. 19:56

Jó estét Mindenkinek!
Nekem lenne két fontos kérdésem:
1.-Gyermekeim kéthetente láthatásra járnak édesapjukhoz.Jelen veszélyhelyzetben nem szívesen engedném el őket,mivel apuka egy nagyobb gyárban még jelenleg is dolgozik.Visszautasíthatom-e ilyen esetben vagy van-e valami jogszabály erre vonatkozóan?Elvégre nem kis problémáról van szó,bizonyítanom nem kell a tényállást.
2.-Ha elrendelik a lakhelyelhagyási tilalmat,akkor ugye az már eleve tiltaná a mi esetünkben,mert két külön településen lakunk.Vagy mégsem?
Üdvözlettel:
Terézanyu15