Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2009.03.09. 20:11

"... eddig nem volt apa..." Lám, itt a példa: gólya hozza a bébit...

reker # 2009.03.09. 20:49

27 leszek októberben. :)

akkor kérjek elhelyezést és szabályozást is. De az minek? Miért nem az kéri, aki látni szeretné a gyereket???

monalisa1 # 2009.03.09. 21:16

Nálunk is 27 éves volt a kismama amikor megszületett a baba, mármint a tündéri- imádott kisunokánk...

Szóval, ha nincs bírósági döntés az elhelyezés dolgában, akkor elvileg mindkét szülő egyaránt alkalmas lehet a gyermek nevelésére/gondozására.

Írtam, hogy elvileg... de az elhelyezés kérdésében a bíróság vizsgálódik és legjobb belátása szerint dönt. (80%-ban az anyáknál vannak elhelyezve a gyermekek.)

Ami a láthatás dolgát illeti, csak "csupán" a te nyugodt további életed érdekében kell leszabályozni - no meg a gyermek érdekében is -, mert a mit a gyámhívatalban mondtak az össze-vissza időpontú apai láthatásról, az nagy baromság - már elnézést.

Szóval rendje kell lennie a dolognak: kéthetente és majd hetente hétvégén pár órára, és NEM akár éjszaka is, meg összevissza az apa aktuális hangulata szerint...

Jól is néznénk ki, hogy bármikor (...) betoppanna nálatok... Nem, hanem amikor ideje van, amikorra a gyermeket felkészíted stb. Egyébiránt éled a saját magánéletedet.

monalisa1 # 2009.03.09. 21:18

És ezt kérni- leszabályoztatni neked kell kérni, hiszen elsősorban a te érdeked! Remélem érted...

sagit # 2009.03.10. 05:17

Tisztelt Fórumozók!

Ezen kérdéssel fordulok hozzátok:
4. év váltunk el. A gyermekeket az anyánál helyezte el a bíróság közös megegyezés alapján. Utána közösen választottunk iskolát a gyermeknek. Most anyuka gondolt egyet és évközben át akarja íratn a gyermeket egy másik iskolába. Engem erről se nem kérdezett se nem tájékoztatott, csak a kész tényekkel kellett szembesülnöm. Annyit tudtam elérni hogy mivel nem egyeztem bele a "régi" iskola nem adja ki a papírjait a gyereknek csak ha közöttünk valami egyezség ki nem alakul vagy a gyámh nem dönt. Ennek ellenére anyuka papírok nélkül is a másik iskolába kezdte el hordani a gyereket. Megjegyzem a gyerekjóléti szolgálat a pedagógusi jellemzések alapján nem látta indokoltnak az iskolaváltást. Voltam a gyámügyön is ahol meg azt mondta az ügyintéző hogy anyuka oda viheti a gyermekét ahová csak akarja semmi közöm hozzá...
Akkor most hogy is van ez?

1. Beleszólhatok vagy nem a gyerek iskolaválasztásába?
  2. Anyuka jogszerüen cselekedett e?
  3. Mi történik ha nem tudunk megállapodásra jutni?
  4. Nem minősül kk veszélyeztetésnek ha év közben indokolatlanul rángatjuk a gyereket iskolából iskolába?
  5. Milyen jogaim vannak a gyermekkimell kapcsolatban?

Mert ugye a kötelességeimet azt bezzeg mindenki az orrom alá tudja dörgölni...
6. A gyh-on elindítottam nagy nehezen egy "életpálya" ügyet ahol megkérdezik a szülőket iskolákat gyereket és pszichológus is lessz ott. Ha mégis kiderül hogy a "régi" iskolában volt jobb és vissza kell mennie, akkor nem kellene az ügy végéig oda járnia ?
7. Lehet kötelezni az anyát ideiglenes döntéssel hogy a gyermek melyik iskolába járjon az ügy lefolyása végéig?

előre is köszönöm a válaszokat

moneszka # 2009.03.10. 08:52

Sziasztok!
Elnézést, hogy ide írok..
Tud valaki ügyvédet aki jártas gytartással kapcsolatban?? Nagyon kellene! Bár jelölt vagyok, de mégis tanács kellene, saját válásomban.. talán kicsit elfogult vagyok :-)
Egyébként megegyezéses bontás, elméletileg nincs vita, csak egy kis különbözőség a tartás mértékében. Ja és van már előző házasságból szül 3 gyermek.
Nagyon köszi az esetleges választ!
Üdv
Mónika

ObudaFan # 2009.03.10. 09:27

Hát, kérdezz.

sagit # 2009.03.10. 12:27

Kedves Ügyvéd Hölgyek és Urak !
Előző kérdésemre kérem ha tudják a megoldást, ne tartsák magukban :-)

der Alte # 2009.03.10. 12:59

Sagit,

1. Az iskolaválasztás a gyermek életpályáját meghatározó tényező, így ez a jog közös szülői felügyelet hiányában is megmarad.
  2. Nem. Ugyanakkor ő van birtokon belül... A jogszerűtlen magatartás egy dolog, míg egy másik, hogy vissza kell-e állítani az eredeti állapotot, ha a gyermeknek ez nem érdeke.
  3. A bíróságtól lehet kérni a döntést. Győzelemre akkor van jó esély, ha bizonyítani tudja, hogy (1) a gyermeknek nem állt érdekében a váltás, (2) rosszabb helyzetbe került a váltás után és/vagy (3) ez ellentétes az együttműködési egyezséggel (közös szülői felügyelet esetén, ha ebben állapodtak meg, akkor elméletileg készült egy ilyen dokumentum). Az esélyeket rontja, hogy mire a bíróság dönt, az új iskola már bejáratott dolog lesz, és a bíróság jellemzően nem szeret a többé-kevésbé bevált gyakorlaton módosítani, ha ez nem feltétlenül szükséges a gyermek védelmében.
  4. Nem, ez nem veszélyeztetés. Ebbe a körbe olyanok tartoznak, mint fizikai bántalmazás, szexuális erőszak, zaklatás, a gyermek megfelelő felügyelet nélkül való magára hagyása stb. Az iskolaváltás nem ilyen.
  5. Attól függ, hogy közös szülői felügyeletben állapodtak-e meg. Ennek hiányában alig vmi, de pl. az életpálya meghatározása ekkor is megmarad. Ellenben, ha a szülők nem tudnak megegyezni, akkor a gyakorlatban az számít, hogy ki van "birtokon belül". A kívülálló sokszor csak fut az események után. Hiába van igaza, utólag már sokszor nem lehet semmit sem tenni. Az iskolaváltás után több mint 1-2 évvel már nem sok értelme van a gyermeket visszairatni az előző iskolába.

6-7. Ideiglenes döntésnek jellemzően akkor van helye, ha az a gyermeknek kifejezetten érdeke, vagy elmaradása kifejezetten sértené az érdekét. Szerintem az iskolaváltás csak nagyon szélsőséges esetben lehet ilyen, ezért nem valószínű, hogy helyt ad neki a bíróság.

Brabant # 2009.03.10. 14:54

Tisztelt Fórumozók!

Érvényesíthető-e évekre visszamenően a gyerektartás úgy, hogy most született ítélet egy jogellenes munkaviszony felmondás ügyében, ahol a bíróság megítélt mindenféle elmaradt munkabért, felmondási időre járó átlagkeresetet, meg 10 havi munkabérnek megfelelő összeget?

Az apának tehát felmondtak anno, így nyilván nem lehetett miből vonni a gyerektartást néhány évig.

Vajon a volt munkáltató a gyerektartás összegét levonja majd a megítélt összegből? Az apa nem akar fizetni, de vajon elzárkózhat-e ez elől?

A választ nagyon köszönöm!

_Wasp_ # 2009.03.10. 16:08

jó kérdés, de szerintem nem.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2009.03.10. 16:16

Bírósági végrehajtást kell kérni., félő hogy amíre ez meglesz a munkahely már teljesít a bírói itélet alapján, így nem marad más mint az apán "bevasalni" az elmaradást amit most már módjában áll rendezni. Majd a végrehajtó eljár az ügyben.

Időbelileg sokat segítene ha kezedben lenne a munkaügyi bíróság itéletének másolata - de legalább is az ügyiratszám pontos ismerete -, melynek alapján a végrehajtó elindulhatna.

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.03.10. 17:56

A végrehajtó, ugye, nem emelheti fel a tartásdíjat.
Szerintem meg lehet próbálni egy pert, mert ebben az esetben a jogosultat tényleg nem terhelte mulasztás.

Nixi4 # 2009.03.10. 18:33

Tisztelt Fórumozók!

A következő ügyben kérném a segítségüket. A férjemmel 5 hónapja külön élünk. Én a két lányommal /21 és 22 évesek, mindketten felsőoktatási intézményben tanulnak/ az édesanyámnál lakunk. A válókeresetet holnap adom be. A különélés ideje alatt volt olyan hónap, hogy a férjem egyáltalán nem támogatott anyagilag minket, ha igen akkor is egy nagyon minimális összeggel. Arra lennék kíváncsi, hogy a válás kimondása után visszamenőleg igényelhetek-e gyerektartást, arra az időszakra vonatkozóan, amikor már különéltünk.

Előre is köszönöm a válaszokat.

sagit # 2009.03.10. 19:32

Köszönöm der Alte

der Alte # 2009.03.10. 21:30

Nixi4,

A kerestlevél beadását megelőző max. 6 hónapra visszamenőleg lehet követelni az elmaradt tartásdijat. Tehát még pont időben vagy.

Nixi4 # 2009.03.10. 22:08

Köszönöm szépen a választ én is der Alte.

manó19 # 2009.03.11. 08:56

Tisztelt Fórumozók!

A volt férjemmel elváltunk több mint egy éve, a gyerektartást fizeti (a minimumot 14 ezer forintot), de ezen felül nem járul hozzá az egyéb költségekhez pl. tankönyvek, iskolakezdés, ruha, cipő vásárlás, iskolai szakkörök stb. Azt mondta, hogy nincs leírva, hogy fizetnie kellene. Tényleg nincs leírva, mert szóban ígérte az ügyvéd előtt, akkor még közösmegegyezésnek indult a válás, azt hittem, hogy normális lesz, mert csak a saját gyerekéről van szó. De nem így történt. De persze a szünetek felére igényt tart. Úgy tudom, hogy ha nem tudunk megegyezni, a hivatalos láthatás lép érvénybe, tehát pl. a nyári szünetben 2 hét. Ezen felül vannak hétvégi elfoglaltságai, és akad, hogy az ő hétvégjére esnek, ilyenkor persze tud könyörögni, hogy cseréljünk hétvégét. Kötelességem, mindig az ő parancsait követni? Azt mondta röhögve, hogy úgy sem tudok mit csinálni, neki mindenhez joga van. Sem a kapcsolattartással kapcsolatban, sem a gyerektartással kapcsolatban. A bejelentett jövedelme minimális, a fekete jövedelmet nem tudom bizonyítani, illetve úgy is letagadná. Tehát így összefoglalva több kérdéseben is várnék segítséget. Pl. hogyan lehetne rávenni, hogy az egyéb költségekbe is szálljon be? Illetve, hogy ne az ő kénye-kedve szerint történjenek a dolgok. A tanácsokat előre is köszönöm.

Brabant # 2009.03.11. 08:59

Nagyon köszönöm a válaszokat!
Hát akkor próba-szerencse :-)

sagit # 2009.03.11. 09:19

Manó19
Ha visszaolvasol láthatod mit kell tenned hogy ha meg akarod emeltetni a gyt-összegét és mivel kell alátámasztanod ezt a kérést. A gyt a mindenkori jövedelmének 15-25% lehet nálatok ez 15e forint. Ezen felül kötelezni nem lehet. Persze ha közösen megállapodtok akkor bármi lehet. A szünetek felét szokták megállapítani és minden 2. hétvégét láthatásra ha önhibájából nem tudja a láthatást megvalósítani te azt nem vagy köteles pótolni. Pótlás akkor jár ha a gyerek vmiért nem tudna abban az időben menni pl. kirándulás, betegség, stb.
Ha megvan határozva a láthatás akkor azon kívül nem vagy köteles biztosítani semmit sem. Persze ez a te döntésed, és a gyerek érdekei. Joga ahhoz van ami a válási papírokban le van írva.

ObudaFan # 2009.03.11. 10:51

manó19

A gyermektartás emelését a bíróságtól, a kapcsolattartás módosítását 2 éven belül a bíróságtól, azon túl a gyámhatóságtól lehet kérni.

zimcsi # 2009.03.11. 11:08

Jó napot mindenkinek!
Nem tudom,hogy jó helyre írom-e.Leírtam ezt a dolgot az európai uniós fórumba is.
Most a következő a problémám:
Az ex férj gyt. csökkentést akar arra hivatkozva,hogy már nem dolgozik Németországban.
De ezt igazolni nem tudja,csak azt,hogy a magyarországi cégnél,aki kiküldte,ott megszűnt a munkaviszonya­.A kérdésemre azt a választ kaptam,hogy körülményes lenne beszereznie a német munkájának megszüntetését igazoló papírokat,mert Németországból kéne kikérnie.
A kérdésem az lenne,hogy ha kiküldetésben van magyar cégtől,–van kiküldetési utasítása-akkor a német cégnél is van-e ilyen vagy hasonló munkaszerződé­se?Tehát kötnek-e valamilyen szerződést?
Ha van,akkor kéne lennie egy megszüntetést igazoló papírnak is,vagy nem?Vagy ha van kiküldetési utasítása,akkor a németek már nem kötnek vele szerződést?

A segítséget előre is köszönöm

der Alte # 2009.03.11. 11:40

Manó19,

valóban nem köteles a tartásdíjon felül egyéb kiadásokat is fedezni. Sajnos a szóbeli ígéret elszáll... ahogy a "holtodiglan-holtomiglan" is.

A tartásdíj emeléséért gyakorlatilag bármikor indíthatsz újabb pert, ha a körülmények lényegesen megváltoztak. Azért ha 1 éve elég volt a 14e, akkor most elég komoly indok kell, hogy ez már miért nem elég. Emelésre akkor a legjobb az esélyed, ha sikerül bizonyítani az ex nagyobb teljesítőképességét is. Ha nagyságrendekkel jobban él, mint ami a fizetési papírból következik, akkor jók az esélyeid. Erről bővebben találsz infot a fórumon.

A kapcsolattartást és a tdíjat soha nem szabad ilyen módon összekapcsolni. Ez nem úgy működik, hogy ha fizet, akkor láthatja. Az ilyen hozzáállás gyakran részese annak, hogy az apának miért olyan alacsony a tdíj fizetési hajlandósága és miért nem lehet rávenni arra, hogy egyéb módon is áldozzon a gyermekére.

Az ex hibájából elmaradt láthatásokról csak annyit... nem vagy köteles, de gondolj bele, lehet, hogy egyszer majd neked is jól jön, ha el tudod cserélni vele a hétvégét. Másrészt a láthatás a gyereknek is fontos, akit nyilván nagyon szeretsz. Vele is kiszúrnál. Ezen felül azok az apák, akiknek a válást követően is rendszeres és bennsőséges a kapcsolata a gyermekkel, azok kevésbé hajlamosak a "lelépésre", és jobban rávehetők arra, hogy szükséges esetben a tdíjon felül is áldozzanak a gyermekre. Végül soron nekik is fontos, hogy mi lesz a gyerekből.

der Alte # 2009.03.11. 12:05

zimcsi,

ha ő kezdeményezi a tdíj csökkentését, akkor rajta van a bizonyítási teher, hogy igazolja a megváltozott körülményeit. Szóval akár körülményes beszerezni ezeket a papírokat, akár nem, nélkülük el is felejtheti a pert. Szüksége lesz a munkaszerződésére, ha megszünt, akkor a kilépő papírjaira. Ha csak a kiküldetés szünt meg, akkor azt is vhogy igazolnia kell. Ráadásul azt is, hogy ez hogyan érintette a jövedelmét. A tárgyalásra be lehet hívni a munkáltató képviselőjét vagy a közvetlen felettest is tanúként. Elég nehéz lesz hazudnia...

Hívd fel a figyelmét, hogy legrosszabb esetben a bíróság mindenképpen megküldi neked ezeket az igazolásokat. Ha nem adja át önként, azzal legfeljebb a tárgyalást húzza el. Addig viszont a régi, jogerős határozat marad érvényben.

zimcsi # 2009.03.11. 12:25

Köszönöm der Alte gyors válaszod.
Az ügyvédje mindig kihangsúlyozza,hogy szépen egyezzünk meg,üljünk le,és beszéljük meg,jussunk közös megegyezésre.
Csak én attól tartok,hogy emiatt a gazdasági válság miatt igaz,hogy megszűnt a magyarországi munkája,viszont szerintem a német nem,hanem valamiféle kiváráson van itthon.Viszont van papírja,hogy regisztrált álláskerő lett januártól.
De még az elején visszamenőleg 6 hóra akarta levetetni a gyt. összegét,most meg azt mondta,hogy inkább decembertől vegyük lejjebb,mert körülményes a német papírokat beszereznie.Szerintem nem akarja fizetni a tartásdíjat,ami 35000 ft. közös megegyezés szerint.De csak az első 2 hónapban fizette rendesen,aztán már csak 20000 ft.-ot.
Tehát akkor ezek szerint kell lennie valamilyen papírnak,ami a németországi munkáját igazolja?
Amit be kell mutatnia?