Gyerektartás és láthatás

Bacchus15 # 2010.09.28. 12:35

Szép Napot!Egy kis segítséget kérnék!
Élettársammal 6.5 év vagyunk együtt.2007 nyarán vásároltunk dv.hit.-re egy házat az ő nevére.Mivel ekkor még nem töltötte be a 35.-ik évet fészekrakó hitelt tudtunk felvenni. Az elmúlt 3 évben az ő számlá-
járól ahova családi pótlék,illetve gyes került kifizetésre csak, vonták a törlesztőrészleteket.Közös háztartásban éltünk.Az én fizetésem a megélhetésre és a számlákra ment el.2010 nyarán megromlott a kapcsolatunk.
Érdeklődnék milyen jogaim vannak a lakással,illetve az ingóságokkal kapcsolatban. Kirakhat- e szó és indok nélkül a házból? Köszönöm válaszukat.
Még egy gond. Az eredeti házhoz lakásbővítés címén
egy másik lakást építettünk ahol anyám és bátyám laknak.Az építkezés teljes összegét ők állták.
Őket kirakhatja-e illetve kérheti-e az eredeti állapot visszaállítását.(kamra és ólak voltak az új lakás helyén.)
Válaszukat előre is köszönöm
szangy@freemail.hu
szangy15@gmail.hu

CILLA dr. # 2010.09.28. 11:56

Tisztelt monalisa1&Dr.Grád András!
Kedves Fórumozók!

Kérdésem a következő: a bíróság 22.000,- Ft ill. a jöv. 20% gyermektartásdíjat állapított meg. Én 26.000-Ft- ot fizetek, igaz, hogy 29.000,-Ft- ot kellene a 20% figyelembevételével, de ezt én azért nem teszem, mert az anya kikapcsoltatta a telefont a lakásba és a gyereket rendszeresen magára hagyta késő este, aki nagyon fél, és ezért egy mobilt fizetek neki, amin persze az anya is ellenőrzi az otthon maradt gyereket, ezen folyik a napi kapcsolattartás is köztük és diáktársaival. Továbbá olyan költségekbe kényszerített, amik elől nem lehetett kitérni már csak a gyerek egészségét miatt sem. Nem vett kabátot és a cipője is átázott. Ha kérte, hogy vegyenek azt mondta az anya "vegyen neked az apád". Én nem bírtam elnézni a gyerek fagyoskodását,vizes, átázott lábát,félelmét otthon egyedül és vettem, amire éppen szükség volt. Mindezt úgy, hogy az anya a jogerősen megítélt közös lakáshasználatból kitúrt oly módon, hogy a gyereknek nem volt szabad a lakásban velem találkozni, církuszolt. Ha nem volt otthon és megtudta, hogy egy pohár vizet is adtam a gyereknek végeláthatatlan következményei voltak és mind a gyereken csattant. Aztán egy szép napon, mikor nem voltam otthon kipakolta holmimat a jogerősen nekem ítélt szobából. A gyereket féltve nem volt más választásom, mint az erőszaktól távol tartani magam, és a gyereket ily módon megvédeni a balhéktól. Ezért a kizárólagos használatért nem fizetett, és nem fizet a mai napig semmit. Most már élettársát is beköltöztette, méghozzá abba a helyiségbe, ami kizárólagosan engem illet,sőt a bejárati ajtó zárkát is lecserélte,de ennek ellenére többlethasználati díjat sem fizet. Én a saját megélhetésemet és lakhatásomat veszélyeztetve vettem mindent, amit az anya nem volt hajlandó, bár "csekély" 240e Ft a nettó jövedelme és ez csak nőtt az élettárs beköltözésével.2010.09.27.-én kaptam egy bírósági levelet miszerint követeli az elmaradt tartásdíjat. A dologhoz az is hozzátartozik, hogy közben a gyereket szeptembertől a bíróság az én háztartásomba helyezte el és ez már az Ő tartását is veszélyeztetné, mivel továbbra sem fizet és a lakhatásunkat továbbra is a lakástulajdonomon kívül kellett megoldanom. Egyébként sem értem mi értelme ennek, ez már nem a gyerek javát szolgálja csak egy bosszú. Mit lehet tenni?

bvkriszti # 2010.09.28. 10:21

de nagyon fél töle,és ráadásul alig ismeri.messze laknak innen! nem merem..az elsö gyerekét veszélyeztetésért eltiltották töle addig ammig a gyerek be nem tölti a 18-at..igy azt hiszem megértessz!

ObudaFan # 2010.09.28. 10:12

Add oda. Ha nem adod, minimum addig bírságolnak, amíg úgyis odaadod.

bvkriszti # 2010.09.28. 09:54

Sziasztok!
nekem olyan problémám van,hogy a lányom apja fenyegetözik a gyermekelhelyezési perrel..az elözményei..mielött megszületett a lányom,ö elhagyott minket..nem is érdekelte a gyerek.tul vagyunk egy gy.elhely.peren,akkor n nálam helyezte el a bironö.aztán egy gy.tartásdíj,és kapcs.tartási per is volt.10000ft állapitottak meg és minden honap elsö szombatján látogathatja.de egyszer nem élt vele,söt..2007 ota gy.tartást sem fizet.és most pattog,h nem adom oda neki hétvégékre..nem láthatja.kb évente 2-szer jut ez eszébe..addig semmilyen formában nem jelentkezik.a lányom alig ismeri,de fél töle.nem akarom odaadni.mik az esélyeink ha beadja ujra a pert?vagy az segit ha én adom be elöre?kérlek segitsetek!

CILLA dr. # 2010.09.28. 09:29

aktív az oldalam?

ObudaFan # 2010.09.27. 10:15

Ettől még köteles vagy fizetni (ha a bíróság legalább ideiglenesen rendelkezett róla, akkor annyit), de azt kérheted, hogy a bíróság a kapcsolattartásról hozzon ideiglenes intézkedést, így a kapcsolatot fogod tudni tartani a gyermekkel.
A másik tartásdíj csökkentésére lehet mód.

kick # 2010.09.26. 17:00

Sziasztok!

Gyermek elhelyezési per van folyamatban volt élettársam és köztem. A gyermek jelenleg nála van, már közel egy éve semmiféle kapcsolattartási formát nem engedélyez. Persze úgy állítja be, hogy nem is keresem a gyermeket. Gyermekemet míg együtt voltunk többször magára hagyta, és egyéb módon is veszélyeztette.Tudja, hogy ezeket én tudom biznyítani, ezért az a taktikája, hogy elidegeníti a gyermeket tőlem, ami sajnos egy 4 éves gyermeknél nem is nehéz. Az a kérdésem, hogy köteles vagyok-e gyermektartási díjat fizetni a jogerős határozatig, ha nem láthatom a gyermeket. (eddig fizettem) Továbbá azt is szeretném megkérdezni, hogy ha nekem van már egy gyermekem, aki után tartásdíjat fizetek, illetve élettársam gyermekét közösen neveljük, hogy ilyen esetben mennyi lehet a tartásdíj összege, illetve van-e mód a korábbi kapcsolattomból született gyermekem után megállapított tartásdíj módosítására, tekintettel arra, hogy azóta már a körülményeim megváltoztak, született azóta még egy gyermekem(aki miatt a per folyamatban van), illetve, hogy az élettársam gyermekét közös háztartásban neveljük. A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.09.26. 10:30

Kérheti.

Vivi81 # 2010.09.26. 09:23

sziasztok

Egy olyan kérdésem lenne, ha különköltözés után , ami fél éve volt, , megvolt a gyermekelhelyezési per, váláskor újratárgyalják, ha jövő tavasszal lesz beadva a válóper? Vagy mivel nem telt le a két év, váláskor nem is kerül szóba?
Nem a gyermekelhelyezés megváltoztatása miatt, hanem a láthatás módosítása szempontjából, mert párom van ebben a helyzetben és kétéves kisfiát csak heti két órát láthatja a z anya lakásán. Kérheti váláskor a több láthatást vagy legalább pontos meghatározást, hogy mikortól láthatja többet, esetleg kérheti hogy pár órára közben elhozni a picit hozzászoktatás céljából, hogy háromévesen ne legyen neki idegen hely ahová majd akkor már joga lesz elhozni. Ez talán a gyermek érdeke is…
Ha valaki tud segítsen. Köszi

csillagpor # 2010.09.25. 19:31

fkitti
teljes mértékben egyetértek sióval.kíváncsi lennék vajon mennyibe kerül egy 4éves tartása..? bár nekem is volt 4évesem de soha egy árva fillért se kértem a gyermek tartására. hisz nem haszon szerzésből szül az anya jó esetben.az apa pedig ha akar adni bírósági végzés nélkül is ad.ebből a történetből tisztán kivilágosodik hogyan kell lehúzni egy embert a lehető legjobban.aki ráadásul még szereti is azt a gyereket.nem értem miért kell bántani?keveset ad?tényleg igaz az hogy sok nő megnézi hova érdemes odatartani..azt viszont merem neked állítani ha nem acsarkodnál annyira még azért a pénzért is amit már ráköltött a gyerekre,lehet hogy többet adna magától.azt viszont megérdemelnéd hogy te is fizess neki gyerektartást vajon kitudnád e fizetni azt a 60ezret.amit ő valószínűleg jobban ráköltene a gyerekre.az igazság az hogy a gyerektartás mértéke függ a keresettől,ami nem tükrözi a gyermek tényleges szükségletét.de hogy én nem adnék a férfi helyében neked egy fillért se az biztos!minden hónapban rájuk költeném azt a pénzt. te meg menjél a szükségleteidre a saját pénzedből!

jólvagyok # 2010.09.25. 18:21

Ha a szövegből nem derülne ki a gyerkőcök az anyukánál maradnának.

jólvagyok # 2010.09.25. 18:20

Nohát erre jutottunk kérlek nézzétek át és minden ciki szöveget vagy más ember számára hülyeségnek hangzó momentumot emeljetek ki nekünk. Igazából azt szeretnénk ha minél előbb a lehető legkevesebb hibával lezajlódjon az egész , mert attól még hogy mi nem tudunk együtt élni még szeretnénk barátnak megmaradni egymásnak és egy jó apa-gyerek, anya-gyerek kapcsit felépíteni a jövőjükre tekintettel. Némi személyes jellegű adatod kiszedtem belőle, a mindenféle szankciós akármit meg azért írtuk bele mert valahol azt olvastuk annak is benne kell lennie mi történik ekkor meg akkor de ha nem kell szóljatok.Íme a szöveg:

Rendes láthatás: Az apa a gyermekeket minden páratlan hét, pénteki napján este 19:00 óra után viheti el és vasárnap este 18:00 óráig kell visszahoznia őket. Ettől eltérés lehetséges ha az anyával ezt telefonon vagy személyesen megbeszéli. A gyermekeket a xyz számú házból viheti el és oda is kell visszahoznia. Ha az apa nem tudja ebben az időpontban látogatni a gyermekeket, ezt telefonon vagy személyesen előre jeleznie kell. Másik időpontban egyeztetés alapján,elviheti a gyermekeket. Ha az apa nem látogatja gyermekeit, az anya kérvényezheti a láthatási jog további korlátozását, és/vagy a gyermektartásdíj megváltoztatását. A anyának kötelező a megadott időpontban elengednie a gyermekeket az apával. Amennyiben nem teszi, az apa kérvényezheti a láthatási jog felűlbírálatát és/vagy a gyermektartásdíj megváltoztatását. Az anya nem korlátozza hogy a gyermekeket saját lakókörnyezetükben látogassa az apa.
Rendkívüli láthatás: Iskolai szünetekben a láthatási jog a következőképpen oszlik el : Minden szünetben ha annak ideje páros nap az első felében az apánál a második felében az anyánál vannak a gyerekek.Tehát 4 napos szünetben az első két nap az apánál a második két nap az anyánál. A gyermekeket az első nap reggelén 8:00 –tól viheti el és az utolsó nap 18:00 órájáig kell visszahoznia őket Páratlan szüneti napoknál, a fennmaradó egy nap feleződik a két szülő között, mivel az apa viszi el az első felében a gyerekeket, őket, a felezett nap 12:00 órájáig kell visszahoznia Ez minden szünetre karácsonyi, tavaszi, őszi, és télire egyaránt vonatkozik. Az apa akkor is elviheti a gyermekeket a szünidő első felére ha azon a hétvégén nem páratlan hét van,(tehát épp nem nála van a láthatás joga hétvégére) és az anya akkor is viheti a szünidő második felére a gyerekeket ha nem páros hét van. A nyári szünetben annak hossza miatt a láthatási jog a rendes láthatás alapján folyik, annyi változással, hogy a gyermekek nem hétvégén hanem egész hétre az adott szülőnél lesznek-tehát páros héten az apánál páratlan héten az anyánál. Esetleges nyaralásnál ez az időpont változhat előzetes egyeztetés alapján. Születésnapokon-névnapokon az apát a nap első fele illeti meg az anyát a második. Az apa reggel 8:00 kor viheti a gyermekeket és 16:00 ig kell visszahoznia őket.

sió # 2010.09.24. 20:08

Fkitti

Ne vesd el a sulykot a képzett jogi szakember emlegetésével.
A neked nem tetsző válasz tehát a te szemedben egyenlő a nem képzett szakemberrel.
A te verziód ismételgetésére, és a te megerősítésedre ne képzett szakembert keress.

sió # 2010.09.24. 20:01

jólvagyok

Alapvetően egy jog-félreértelmezés, az hogy konkrétumokat kérnek a bíróságok akkor, amikor korlátlan láthatásban egyezik meg a két fél.
Ez dicséretes dolog, és nem pedig elitélendő min ahogy a bíróság a konkrétumok kérésével degradálja a két fél megegyezését.
Többnyire a konkrétumok kérésénél esik kútba a terv, mert a két szülő rájön persze a segítőkész bíró segédletével arra, hogy a másiknak több jutott. Ezt alapesetben nem tette volna szóvá, de ha már van egy segítőkész bíró!
Egyébként az 50 es évek bevett, elavult joggyakorlata, az hogy az egyik félnél el kell helyezni a gyereket. Maximum az szerepel a csjt. ben hogy el kell helyezni. Tehát akár mindkét félnél!

Neked azt javaslom, hogy a világon mindenre térjetek ki, nem baj ha 30 oldal lesz a végén a beadványotok. A létező összes születésnap, névnap, ünnep, stb. a nem létező dolgokra is, olyanokra, amiket el sem tudtok képzelni. ( ezt várják tőletek.) ha nem így lesz, akkor simán gyermek elhelyezéssé fogják silányítani a nemes elhatározásotokat! Lehetőleg mindenhol legyen benne másik fél elsőbbsége, mindenki mással szemben. Stb…

Igazából a legfőbb baj az, hogy a bírói szemlélet korlátok között mozog mint a szem ellenzős ló a földúton( kb. értelmi szint is egyforma sokszor!).
A bíró azt várja, hogy fehéren feketén behatárolható legyen minden, a jövőben előfordulni készülő cselekedet, tett, vagy történés. Kedvenc szavajárása a legtöbb talárosnak a „töltsék meg tartalommal” szlogen. Amikor utoljára megkérdeztem egy bírót, mit ért ez alatt nem tudta elmondani a lelkem. Amit elmondott az sima gyermek elhelyezés, és annak szabályai voltak!

Tehát eleve olyat kérnek, amit nem lehet teljesíteni. Azon egyszerű elvből kiindulva, hogy még soha meg nem történt élethelyzetet nem lehet előre lemodellezni, lévén még nem történt meg. A vége pedig többnyire, hogy egyik szülőnél el van helyezve a gyerek, a másik pedig idővel búcsút mondhat a közös szülői felügyeletnek.

Sokszor szeretném, ha ezt a fórumot olvasná egy-egy bíró is, és kifejtené véleményét arról, hogy miért döntenek úgy ahogy. A jogrendünk lehetővé tenné, hogy az uniós gyakorlatot kövessük, azt a gyakorlatot, ahol működnek a közös szülői felügyelet szinte korlátlan szabályozású formái.
Felkészültség kellene, vagy tudás. Esetleg odafigyelés, és lelkiismeret.

jólvagyok # 2010.09.24. 19:32

Köszönöm a válaszokat! Én a magam részéről hálás vagyok hogy ingyen és bérmentve kaphatok olyan kérdésekre választ ami több órába telne egy hivatalban és több ezerbe egy ügyvédnél.
köszönjük
Szülők

Vivi81 # 2010.09.24. 17:07

Még annyit fűznék hozzá, hogy nem a gyermekelhelyezés megváltoztatása miatt, hanem a láthatás módosítása szempontjából, mert párom van ebben a helyzetben és kétéves kisfiát csak heti két órát láthatja a z anya lakásán. Kérheti váláskor a több láthatást vagy legalább pontos meghatározást, hogy mikortól láthatja többet, esetleg kérheti hogy pár órára közben elhozni a picit hozzászoktatás céljából, hogy háromévesen ne legyen neki idegen hely ahová majd akkor már joga lesz elhozni. Ez talán a gyermek érdeke is....

Vivi81 # 2010.09.24. 16:48

sziasztok

Egy olyan kérdésem lenne, ha különköltözés után , ami fél éve volt, , megvolt a gyermekelhelyezési per, váláskor újratárgyalják, ha jövő tavasszal lesz beadva a válóper?

Tündér4 # 2010.09.24. 09:19

és persze a pótlásokról is érdemes rendelkezni

ObudaFan # 2010.09.24. 09:14

A három iskolai szünetről mindenképpen érdemes rendelkezni, meg összefoglalóan a kétnapos ünnepekről. Esetleg még a gyermek születés- és névnapjáról.

sagit # 2010.09.24. 04:03

Igen konkrétan nap óra szerint kitérni az éves ünnepekre kié az első kié a második nap Ha egynapos akkor az kié. A szünetek hogyan oszlanak meg nyári téli őszi tavaszi. Születés és névnapok.... soroljam???? :-)

jólvagyok # 2010.09.23. 21:51

Szép Estét!

Férjemmel elhatároztuk hogy beadjuk a válási kérelmet az okokra nem térnék ki. Mindenben megegyeztünk, békében csak egy gondom van . A kérelemben korlátlan láthatást szerettünk volna írni amit nem fogadott el a bíróság, mondván hogy a későbbi vitás helyzetek elkerülése végett konkrétumoknak kell szerepelnie a papíron. Persze ettől még mi eltérhetünk ha nem akarjuk a korlátokat. Odáig eljutottunk hogy minden hétvégén péntek 19:00 től vasárnap 18:00 ig viheti a gyerkőcöket ottalvós "bulival" az alattam lévő lakásba :-D de hogy a mákba írjam le a rendkívüli láthatást? Hogy az ünnepnapokon melyikünknél hogy legyenek? konkrétan nyálazzam végig a naptárat és dátumokat kell írni vagy hogy szokták?
Segítségeteket előre is köszönjük .
Szülők

Tündér4 # 2010.09.23. 09:20

És mennyi ilyen "nagy magyar anya" van! Én is ismerek egyet, aki a gyerekei vélt érdekei mögé bújva módszeresen teszi tönkre elsősorban a gyerekei, másodsorban az exe életét. A elidegenítő anya kórkép összes tünetét produkálja és a célja közös vagyon minimum 3/4 részének megszerzése a gyerekekre való hivatkozással.

A hivatalok pedig nem látnak át rajta.
A tapasztalatom pedig az, hogy a gyerek ahhoz a szülőhöz igazodik, akivel többet van, nem pedig ahhoz, aki békés, nyugodt, nem köpköd a másikra...

sió # 2010.09.20. 07:00

„És nem tudom Te mennyire vagy tisztában egy 4 éves napirendjével (úgy látszik abszolút nem), de este 8-kor már rég az ágyában kellene lennie, nem pedig az apukája autójában, ahol éppen agymosást tartanak neki, hogy mennyire rossz az anyukájánál lennie…”

Tehát ott vagy az autóban, amikor agymosást tartanak neki, különben honnan tudnád mindezt?
Ha pedig ott vagy akkor miért nem szólsz, hogy ejnye, ne mossunk már agyat!

Ha pedig a gyerek mondja, akkor lehet hogy azon kellene elgondolkodnod hogy vajon miért mondja? Ez a nézőpont, és mentalitás amit felvázoltál, nagyon rossz irányba tud elvinni egy 4 évest (ahogy te írtad!). Ha az egyik oldalon egy gyűlölködő irigy szülő áll, a másik oldalon meg egy békés ember, akitől talán elvétve sem hall rosszat a az éppen nem jelenlévő másik félre a gyerek, akkor a gyerekek ( főleg a 4 évesek) választani kényszerülnek. Ez a lehető legrosszabb, és legrombolóbb dolog amit csak átélhet. A két szeretett emberből kell választani, és ha már választani kell, akkor a legritkább esetben választják az örökké faggatózó, és nem rájuk figyelő, elégedetlenkedő, stb.. felet! Tudod érzékeny receptorai vannak egy 4 évesnek, és ha nem is konkrétan megfogalmazva hallanak bizonyos dolgokat, azt/azokat képesek összerakni, és a saját fejlettségüknek megfelelő szinten lekezelni, majd kibeszélni.

”És egy olyan apát, aki miközben a volt élettársa a gyerekágyas osztályon fekszik az újszülött közös gyermekkel, a nagyobbikat 5 napra magával viszi,”

Ebből aztán mi bajod lett? Ha a gyerekosztályon feküdtél, akkor nem lehettél nyilván a másik gyerekkel, tehát valaki mással lett volna a gyerek. Örülj neki, hogy levette a terhet a válladról, és a saját apjával volt, ami egyébként is megilleti.
Ne felejtsd el: attól hogy te nem szereted azt az embert, a gyerekeidnek az apja, és ők szeretik.
Nem a gyerek válik el a szülőjétől, hanem a két felnőtt válik el egymástól!

„Ebből a pénzből kell eltartanom a két gyerkőcöt és magamat…ami nem olcsó a mai világban.”

Ismét egy példa, hogy anyuka azt hiszi a gyerektartásról, hogy az-az ő tartását kell hogy szolgálja. A gyerektartás mint a neve is mutatja a gyerek tartását kell hogy szolgálja, és nem a te tartásodat. A te tartásodra kérhettél volna tőle egyéb jogcímen havi illetményt , nem tetted meg tehát nem volt rá szükséged.
Azt gondolom örülj addig amíg nem kezdi feszegetni, azt hogy mire költöd a pénzt.

sagit # 2010.09.20. 04:23

Abban Siónak igazat adok hogy ebből a pénzből kizárólag a gyermekeidet kell eltartani. Magadat nem.
A többi nézőpont kérdése. A tiéd is egy , és Sióé is :-)