Akkor már csak arra lennék kiváncsi, hogy ott hogyyan szabályozzák, ahol apuka/anyuka folyamatos munkarendben dolgozik...mondjuk eü. vagy bányász stb.Ahol nem tudják előre a beosztásukat...azért köszönöm.
Gyerektartás és láthatás
Kedves Mókusélet!
Folyamatos műszakot azaz megszakítás nélküli munkarendet már hónap elején ki szokták hirdetni de legalább 1 héttel előtte. ÉS ez nem vmi összevissza hanem tervezhető rend...
Kedves Sagit!
köszi.....nem vitatkozni akarok, ha ez a törvény akkor ezt kell betartani és kész.Csak úgy ált. jegyzem meg, ahol én dolgozom, a folyamatos munkarendben dolgozó kollégák minden héten pénteken tudják meg a köv. heti beosztásukat,az más kérdés,hogy törvényes-e így...de ez már egy másik fórum témája:-)
Mégegyszer köszönöm a választ.
Mókusélet,
ez egy valós probléma a mindennapi életben, de sajnos nincs rá igazán jó megoldás. Nem lehet úgy szabályozni a kapcsolattartást, hogy "akkor és olyan időre viheti el a gyermeket, ahogy a munkája engedi". Ez más nyelven azt jelentené, hogy akkor és addig, amikor és ameddig csak akarja. Ennél sokkal konkrétabb szabályozás kell, mert ez a gyermek és gondozó szülő érdeke is. Szélsőséges esetben sajnos elképzelhető, hogy az ember választásra kényszerül a munkája és a gyermeke között.
Sziasztok!
Én is váltásos rendszerben dolgozom,és a bíróság úgy határozott,hogy a munkabeosztásához kell igazítani a láthatást!Így havi 1 szabad hétvégém van amikor a gyereket elhozhatnám!De álltalában akkor van mindíg programjuk,vagy épp beteg!Most az elmult hétvégén hoztam volna ki,de az volt a válasz,hogy nem jó mert nőnapot ünneplünk,és névnapozunk!Így marad az április,ha épp nem lesz ujj program ,épp akkor!
Mai tárgyalás eredménye:elkeserítő.2,5 óra alatt a bírónő nem hozott ideiglenes intézkedést a gyerek láthatásával kapcsolatban.Környezettanulmányt rendelt el a mi lakásunkra.Ezt lehet?Nem akarja a párom a gyereket magához venni csak látni szeretné.Mi már kértük a gyámhatóságtól a környezettanulmányt, de elutasították azzal,hogy nem kell, mert nem akarjuk a gyereket nevelni.Erre most elrendelte a bírónő.Nekünk kell keresni a gyámügyet vagy ők keresnek?
Nem kérdezett a kapcsolattartás körülményeiről stb. miért nem láthatja a párom, mi az oka stb. a legfontosabb kérdése az volt,hogy nekem mennyi a fizetésem és az én gyerekem után én mennyi gyerektartást kapok?Egyszerűen döbbenten áll még az ügyvéd is a dolgok elött.Május végére kitűzte az újabb tárgyalást a bírónő.Addig mi van? Kapcsolattartása addig semmi? Bocsánat,ha kicsit dühös vagyok, de az ügyvéd is ill. itt Ti is azt mondtátok, hogy KELL hogy valami ideiglenes intézkedés szülessen, de nem történt semmi!Sem a gyámhatósági, családvédelmis szakemberek papírjai nem érdekelte a bírót, csak az én személyem.
„Környezettanulmányt rendelt el a mi lakásunkra. Ezt lehet?”
Lehet. Ha már ti is kértétek a gyh-tól, akkor inkább örülj neki, hogy elrendelte. Koncentrálj inkább arra, hogy ott a legjobb színben tüntessenek fel benneteket.
„Nekünk kell keresni a gyámügyet vagy ők keresnek?”
Hivatalból fognak keresni.
„Ti is azt mondtátok, hogy KELL hogy valami ideiglenes intézkedés szülessen.”
Ideiglenes döntésnek akkor van helye, ha a döntés késlekedése súlyosan veszélyeztetné a gyermek érdekeit. A bíró mérlegel ebben is. Általában akkor szoktak hozni ideiglenes döntést a kapcsolattartás ügyében, ha az még nincs szabályozva és a felek egyike kifejezetten kéri. Nálatok viszont már volt szabályozva a kapcsolattartás, jó eséllyel ezért nem hozott ideiglenes döntést a bíró.
Kedves kisokos!
Nem nem volt szabályozva láthatás, ezért a párom kért ideiglenes intézkedést, mert anyuka nem engedi a kapcsolattartás a gyermekkel.Illetve ha jó kedve van, akkor engedi, ha morcos akkor nem engedi, de azt is csak az Ő lakásában.Szerintem az súlyosan veszélyezteti egy gyermek érdekét, hogy több mint 1 éve a párom családjával semmilyen kapcsolata nincs-mert anyuka nem engedi- illetve az is, hogy hol találkozhat az édesapjával hol nem.Nem találkozhatott Karácsonykor és nemrég a születése napján sem.Ezért kértünk ideiglenes intézkedést.
Ennek a fényében sem kellett volna intézkedést hozni?
Köszönöm.
Mókusélet,
„Párom olyan cégnél dolgozik, hogy időnként hétvégén is dolgoznia kell, esteleg külföldre mennie hétköznap, ami bele nyúlik a hétvégébe is.Ez számára elrendelt túlóra.Erre nálunk anyuka azt mondta eddig, hogy így jártál.Nincs pótlás.”
Én ebből azt feltételeztem, hogy apukának van hétvégéje, tehát a kapcsolattartás szabályozva van.
Egyébként hány éves a gyermek?
Innen, a partvonalról, csak a te infóid alapján nehéz megítélni, hogyan kellett volna a bíróságnak döntenie. Akárhogy is, sajnos nincs az a jogrend, amely egy rossz szándékú ex minden manipulatív húzásától meg tudná védeni a másik felet. Persze sokszor a bíróság sincs a helyzet magaslatán. Sajnos ez egy ilyen világ.
sziasztok!
Szeretném megtudni, hgoy a végzés az ugyanaz, mint a jogerős bírósági határozat???
Igen.
Kedves fórumozó társak!
Sajnos olyan helyzetbe kerültem, hogy a kedves feleségem 4 hónapos terhesen félrelépett. Azóta külön élünk, de nem váltunk el. A gyermek megszületett, nekem azonban kétségeim vannak apaságomat illetően. Természetesen apasági tesztet fogok kérni.
Kérdésem: Amennyiben válásra kerül a sor, az apasági teszt pedig igazolja hogy a gyermek nem tőlem van, viszont anyakönyvezve lett a nevemre, abban az esetben állapíthatnak e meg gyerektartást, amit nekem kell fizetni?
Bár én egyértelműnek tartanám hogy nem, hallottam olyan hírt hogy amennyiben aláírom az anyakönyvezésnél, onnantól kezdve én vagyok az apa, minden kötelezettséggel együtt.
Segítségeteket előre is köszönöm. TT
Monalisa1!
Csak azért kérdem, mert beadtam a gyermelk elhelyezést és az ottani nemtudom kicsoda, aki a bíróságon felvette a jegyzőkönyvet azt mondta, hogy ha a bírónak kell valami papír, majd kikéri az illetékes bíróságot. Ám jött egy levél, hogy hiányos, és küldjem be a hiányzó dokumentumot. És ezt azért kérdeztem, mert mikor a végzés jogerőre emelkedett,akkor én nem kaptam róla semmit.
Ja és nekem azt javasolták, hogy ne kérjek csak gyermekelhelyezést, és ha apuka látni kívánja a gyereket akkor kérjen ő láthatást.
TóthTi!
Igen, mivel veled volt házasságban, a gyermek fogantatása alatt, így téged vesznek apának és rád anyakönyvezik a gyereket. Persze lehet kérni apaságit ami igazolja, ha esetleg nem a tied lenne a gyermek.
És értelemszerűen, ha nem te vagy a biológiai apa, akkor nem róhatnak rád semmit szerintem.
De előbb apasági vizsgálatot kérj, és utána válj el. :)
reker!
Köszönöm, persze mindenképp a teszt lesz az első. Amúgy senkinek nem kívánom azt az érzést amikor először veszed a kezedbe, és olyan gondolatok járnak a fejedben hogy vajon a saját gyermeked tartod e? és nem tudod mit is kéne most érezned?!
Kőkemény :(
Mégegyszer köszönöm!
Kedves reker,
Egy itélet jogvitát zár le, míg egy végzés valamit elrendel és/vagy utasít - tartalmától függően. A végzésnek éppúgy eleget kell tenni mintha egy itélet utasítása szerint járnánk el.
A bíróság utóbb rájöhet arra, hogy valami még kell, így a hiánypótlást elrendeli - tegyél neki eleget.
Tulajdonképpen a te érdeked is sazolgálja az, hogy a láthatás/kapcsolattartás kérdése legyen leszabályozva, vagyis ne fordulhasson elő, hogy összevissza beállít stb., mert azzal zavarja az életedet, és megzavarja a gyermek bizonyára jól kialakult napirendjét is.
Hosszú távra kell gondolni, mert a láthatás esetleges problémájával nem lehet non-stop a bírósághoz "szaladni" - sem a dolgokat ellenőrző gyámhivatalhoz.
Tehát tulajdonképpen akár kérheted te is a láthatás bírósági rendezését.
TóthTi,
Házasságban született gyermek esetén a törvényi vélelem mindig az, hogy a férj az apa. Másra nem is lehetne anyakönyvezni a gyermeket. Ha váltok, és a feleségednél marad a gyermek, akkor tdíjat kell majd fizetned.
Ha a teszt azt igazolja, hogy nem te vagy az apa, akkor pert indíthatsz az apaság vélelmének megdöntésére. Ha sikerül bizonyítani, hogy nem te vagy az apa, és ha még nincs tdíj fizetési kötelezettséged, akkor ez innentől fel sem merül. Ha van jogerős ítélet a fizetésről, akkor egy újabb pert kell indítani a tdíj megváltoztatására. Formaságnak tűnhet, de muszáj.
sziasztok.
ismét lenne egy kérdésem.
dióhéjban:gyerektartási perem volt,van november óta.
elsőfokon a tárgyalás az alperes nélkül zajlott le,(írásban értesítette a bíróságot,hogy nem fog megjelenni)és döntés született,hogy mikortól mennyit hogyan fizessen.
az apa nem fizetett soha semmit,hanem fellebbezett másodfokon,ahonnan most kaptam választ,hogy nem döntöttek a gyt ügyében,hanem elmarasztalták az elsőfokot,hogy az apa jelenléte nélkül hozott döntést,és új tárgyalást tűztek ki(ápr.végére).
a kérdésem az lenne hogy mi a biztosíték arra hogy az új tárgyalás most "jó" lesz?
ha most sem jelenik meg az apa,akkor megint semmi nem lesz ebből az ügyből?
a válaszokat előre is köszönöm
trigi
trigi,
Egy kicsit zavaros, amit írtál, jó lenne pontosabban tudni, hogy mi történt valójában, mivel így sok részletet illetően csak találgatni lehet.
Szigorúan csak általánosságban beszélve a per az alperes személyes megjelenése nélkül is megindul és lezajlik. Ugyanakkor a bírónak lehetőséget kell adnia az alperesnek is, hogy álláspontját kifejtse, kérdést intézhessen stb. Ezért ha alapos indokkal nem tud megjelenni, akkor jellemzően inkább napolni szokták a tárgyalást, különben eljárási hiba miatt másodfokról hamar visszajöhet az ügy. Ha az elnapolt tárgyaláson, tárgyalásokon sem jelenik meg, és nincs alapos indoka a távolmaradásra, akkor természetesen a meghallgatása nélkül is döntés születik. (Persze más oka is lehet, hogy másodfokról lepattant az ügy, de ehhez látni kellene a pontos indoklást.)
Azt gondolom, hogy kellene (kellett volna) kérni ideiglenes döntést a tartásdíjról, mivel ennek elmaradása súlyosan veszélyezteti a kiskorú gyermek érdekeit (tekintve, hogy semmit nem fizet).
kedves kisokos
itt a fórumon már elég rég óta írogatok az üggyel kapcsolatban.
megpróbálom egy kicsit részletesebben.
novemberben volt az első tárgyalás gyt ügyben,ahol az apa nem jelent meg.
a bíróság meghozta az ítéletet,gyt-vel kapcsolatban,de nem fizetett,ekkor (dec.elején) végrehajtásra adtam az ügyet,de ekkor sem történt semmi,hanem febr.elején jött egy levél hogy az apa másodfokra adta,és én ellenkérelmet írhatok,amit meg is tettem.
és most kaptam a levelet hogy új tárgyalást kér a másodfok az elsőfoktól,mivel:"az első fokon eljárt bíróság az ügyben egy tárgyalást tartott,melyen az alperes nem jelent meg.
a felperes a keresetét kiterjesztette,és a bíróság a kiskorút is nála helyezte el,és az így modósított keresetet az alperessel nem közölte a tárgyaláson ítéletet hozott.
így az elsőfokú bíróság nem adott lehetőséget az alperesnek ellenkérelemre,így eljárási szabálysértést követett el...."
én gondolom hogy ez arra vonatkozik,hogy gyerektartásnak indult,de közben a bíróság döntött a gyermekelhelyezésről is(amin,akkor én is meglepődtem).
de azóta az apa (első,és másodfokon is) kijelentette hogy 18 éves koráig nem akarja a kapcsolatot tartani a kiskorúval.
szóval azért mert az elsőfok eljárási szabálysértést követett el,ezért én-mi-nekünk kell szívni?
trigi,
sajnos ilyen a jogrend... az elsőfokon eljáró bírónak ügyelnie kellett volna erre. A másodfok helyesen utalta vissza az ügyet eljárási szabálytalanság miatt.
Ne haragudj, de a többi még mindig zavaros. Mi az, hogy gyerektartásnak indult, de elhelyezés is lett belőle? Ez nem a bontópered? Ha igen, akkor ott mind az elhelyezést, mind a tdíjat rendezni kell. Van vita köztetek az elhelyezésről? Ezt a bíróságnak meg kell vizsgálnia... ehhez pedig gyakorlatilag nélkülözhetetlen a másik fél meghallgatása is. Nem elég, ha neked kijelenti, hogy "18 éves koráig nem akarja a kapcsolatot tartani a kiskorúval". Ezt a bíró előtt is meg kell erősíteni.
kedves kisokos
nem nekem jelentette ki azt hogy 18 éves koráig nem akarja a kapcsolatot tartani a kiskorúval,hanem elsőfokon,és mikor fellebbezett akkor másodfokon is a levelében írta meg a BÍRÓSÁGNAK.
gyerektartás megállapítást indítottam én,és mikor odaértem a tárgyalásra,az ajtóra ki volt írva,hogy xx és xy gyerektartás és gyermekelhelyezés megállapítása.és ez így is zajlott le.
nem voltunk házasok.
vita persze mindig is volt mindenért.
én folyamatosan próbálkoztam hogy a gyerektartás ügy megoldódjon.
az ítélet alapján előzetesen végrehajtható is volt,csak hogy nem történt semmi.
a kiskorút én nevelem,az apa 5 hónapos kora óta nem látogatja a kicsit,aki most 1,5 éves.
(az apa ez idő alatt 2x nősült,1x vált,és most terhes a második felesége).
és mivel több mint egy éve nem látogatja a kicsit,így ez (az elhelyezés) nem is téma kettőnk között,jobban mondva abszolút nem is beszélünk egymással.
engem már nem is érdekel hogy fizet vagy sem,csak lenne már vége ennek az egésznek,mert kezdek belefáradni egy kicsit......
Kedves Trigi!
Igazából nem értem, hogyan lehetséges, hogy egy apa kijelentheti, hogy nem kíván kapcsolatot tartani a gyermekével. Én úgy tudom, hogy a családjogi törvény szerint a kapcsolattartásra jogosultnak( jelen esetben az apának)nemcsak joga, de kötelessége is a kapcsolatot tartani....
Kedves Tóth Ti!
Egy napot sem várnék,nyálmintábol saját kérésedre elvégeztetheted a vizsgálatot. Persze ennek borsos ára van,kb 100 e Ft.A birosági eljárások csak időt rabolnak.Én nem várnék arra....
kedves anyaka
én is tudom hogy "jogilag" ilyen nincs,de kötelezni sem lehet arra hogy tartsa a kapcsolatot.
de igazából most nem is ez volt a kérdés,téma,hanem a bíróságok,és döntéseik.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02