Tisztelt Ügyvéd Úr!
Megint egy gyerektartási kérdés:
Férjem egyik (korábbi házasságból származó) gyermeke júniusban diplomázott gyógyszerészként, és most nappali PhD-képzésen vesz részt. Jár-e még utána gyerektartás (nincs még 25)?
Férjem másik (korábbi házasság szintén) gyermeke szintén júniusban diplomázott pszichológia alapszakon, és most az Egyesült Államokban tanul nappalis mesterképzésen. Jár-e még utána a gyerektartás (ő sincs még 25)?
Ha nem jár, mi a teendő, hogy minél hamarabb ne vonják a férjem fizetéséből a - nem kis összeget? (Gondolom, júniusig vissza már úgysem kapjuk.)
Válaszát előre is köszönöm!
Gyerektartás és láthatás
Tisztelt dr Grád András!
Őszintén szólva összezavarodtam. Eddig mindenhol azt hallottam és olvastam, hogy 6 hónapra visszamenőleg követelhető a tartásdíj, a már bíróság által megállapított is. Akkor most mi az igazság?
És mi a helyzet akkor, ha a jogosult a saját hibájából nem veszi át? A gyerektartás postán megy minden hónapban a megadott címre, ami az anya állandó lakcíme jelenleg is. Innen több mint három éve elköltözött, tudomásunk szerint évente másik városban él. Új címet és bankszámlaszámot nem adott meg, a telefonszáma sem ismert, az összes kapcsolat egy e-mail cím, amiről évente egy kétsoros válasz jön.
Ilyen esetben is megítélnék évekre visszamenőleg, ha egyszer csak a jogosult úgy dönt, hogy most jól jönne a pénz?
Válaszát előre is köszönöm.
Ui: elnézést, hogy két helyen is feltettem a kérdést, de a másik topikban nem kaptam választ.
Tisztelt Szakértők!
Egy olyan üggyel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, melyben párom és én megrekedtünk, de mielőtt esetlegesen hivatalos útra terelnénk előbb kérdeznék.
Párom lassan egy éve vált el, bírósági határozat szerint gyermekét minden második hétvégén hozhatja el illetve a szünetek fele az övé. A tartásdíjat minden hónapban rendszeresen fizeti, ha valamire szüksége van a gyermeknek azt is megveszi.
A probléma ott kezdődik, hogy mikor elváltak íródott kézzel, tanúk nélkül egy papír, mely szerint a párom vállalja, hogy a házasságuk alatt felvett hitelt, mely a volt felesége nevén van, nem kezes a dologban, vállalja, hogy úgymond az összeg felét kifizeti. Ennek a törlesztő részlete kb havi 35 ezer forint.
Mivel a párom a váláskor egy darab bőrönddel jött el otthonról mindent az anyának és gyermekének ott hagyva, ezért az újrakezdéshez pénzre volt szüksége, éppen ezért egyéb gyors kölcsönök miatt meg van szorulva. Viszont az anya csak akkor hajlandó odaadni a gyereket neki ha ezt az összeget odaadja neki, ha nem tudja odaadni akkor nem kapja meg a gyereket (pedig a mint írtam a tartásdíj fizetve van mindig).
Az a kérdésem, hogy a tartozásról kézzel írt papír hivatalos e? (A váláskor nem lett ez a papír bemutatva)
Illetve ha a párom nem tudja még egy ideig fizetni ezt a tartozást, hova fordulhat, hogy a gyermeket mégiscsak láthassa - nincs pénz nincs gyerek van az anyánál. Ha a gyámhatósághoz fordul, lehet e baja ebből a kézzel írt papírból?
Segítségüket előre is nagyon köszönöm!
Kedves Marsa!
Abba, hogy a kapcsolattartás alatt az apa hova viszi, az anyának nulla beleszólása van. Az apa az óvodába is bemehet, a foglalkozások zavarása nélkül. A gyerek betegségéről csak akkor kell tájékoztassa, ha ez akadályozza a kapcsolattartást, hogy a gyereket hova adja le, abba meg az apának van nulla beleszólása. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Tisztelt Ügyvéd úr!
Megtilthatja-e az anya, hogy mikor az apánál van a gyermek, hogy elvigye pl. a keresztszülőkhöz, nagyszülőkhöz és az apa rokonságához?
Megtilthatja-e, hogy reggelente beszaladjon más napokon az óvodába pár percre a gyermekhez? (Nincs távoltartás)
Az anyának kötelessége lenne-e tájékoztatni az apát, ha valóban beteg a gyermek?
Az utólsó kérdéssel kapcsolatban. Ha beteg a gyermek, de az anya bejár dolgozni, kötelessége lenne-e tájékoztatni, hogy hová adja le a gyermeket, betegen?
Előre is köszönöm mielőbbi válaszát.
Kedves Szandra1!
Ha jól értem, a tartásukat már nagykorúként, a rokontartás szabályai szerint megítélte a bíróság. Mivel a munkáltató készfizető kezes, minél előbb el kellene indítani a végrehajtást, amint Marcika is írta. Az édesanyjával szemben meg azért kell sietnie a perindítással, mert csak 6 hónapra visszamenőlegesen lehet a tartásdíjat a perben érvényesíteni. (Végrehajtatni a már megítéltet viszont 5 évig lehet, pl. az édesapjával szemben.) Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Kedves Fdrienn!
A közös szülői felügyelet előfeltétele a szülők közötti nagyon jó viszony, ezért ilyenre elég ritkán kerül sor, és akkor is eleve csak a felek egyezsége alapján. Vagyis a bíróság ilyent hivatalból nem ritkán, hanem SOHA nem rendel el! Egyébként a gyakorlatban nincs igazán nagy jelentősége, mert az igazán fontos kérdésekbe enélkül is van beleszólása a másiknak, a többi meg a hétköznapok során nem sokat számít. Inkább szimbolikus, mint gyakorlati jelentőségű jogintézmény. Üdv:
Kedves Pegazus77!
A gyermektartásdíj nem feltétlenül azonos összegű a különböző gyermekek után, pl. mert az egyik szülő jobban keres, vagy éppen a gyermek szükségletei kisebbek, pl. mert még pici. És azt a félreértést is el kell oszlassam, hogy ha a gyermek igazolt szükséglete mondjuk havi 50.000 forint, akkor ennyi lesz a megítélt tartásdíj. A tartásra egyrészt kap ugyanis családi pótlékot, másrészt a gondozó szülőnek is éppúgy hozzá kell járulnia a saját jövedelméből az eltartáshoz. Üdv:
A felnőttartásnak szigorú szabályai vannak, remélem ennek megfeleltek.
Be kell menni a bíróságra, végrehajtást kérni édesapádra és egyúttal kérni, hogy édesanyádat is kötelezzék rokontartás fizetésére.
Érdeklődni szeretnék kihez és mi módon fordulhatok a helyzetemben: Szüleink elváltak, és édesapánk részéről megítélt a bíróság X összeget felnőttartásként, amit nekem és testvéremnek kellene fizetnie, mert még tanulunk felsőoktatási intézményben. Már több mint egy éve édesapánk semmit nem utal se nekem, se testvéremnek. Kérésünkre sem reagál. Édesanyánknak ugyan nem kell felénk fizetnie a bíróság szerint semmit sem, ezt kihasználva ő egy fillért sem ad, teljesen elzárkózik. Beszélni nem lehet velük, ráadásul elköltöztek külön-külön és új kapcsolatuk van.
Egyetlen nagymamánk segít minket több száz km-ről. A lakhatásban annyi szerencsénk van, hogy párom saját lakással rendelkezik és nála lakom testvéremmel együtt jelenleg. Mivel párom is iskola mellett dolgozik ő sem keres sokat és mi sem diákmunkával. Tisztában vagyok vele, hogy lehetnék levelező tagozatosak is nappali helyett, ami mellett többet dolgozhatnék, de már csak egy évem van hátra nappalin ami jobb képzést ad, így nappalin akarok elvégezni de már tovább nem tudom nélkülözni a felnőttartási díjat. Ráadásul mindkét szülő hátráltat is, mert az iskolától is több szociális támogatást kaphatnék, ha hajlandóak lennének legalább abban együttműködni, hogy nyilatkoznak arról, hogy nem támogatnak, de ezt sem teszik meg, nehogy már több támogatást adjon az iskola. A tanulmányi eredményemre természetesen kapok tanulmányit, mert 5,1 volt a korrigált átlagom, de mindennek ellenére úgy gondolom a felnőttartás kiszabása okkal történt és megjár nekem és testvéremnek. Kérem adjanak tanácsot...
Ha jól tudom közös felügyeletet ritkán "rendel" el a bíróság. Az csak akkor működik ha mindkét szülő közösen akarja és akarja hogy működjön is és nem a másik jogainak csorbítása a cél...
Tisztelt Szakértők!
Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e az apának kérvényezni a közös felügyeletet a gyermekre? Férjem gyermeke 2 éves múlt, és két évvel ezelőtt a bírósági megállapodáskor eszébe sem jutott közös felügyeletet kezdeményezni, csak a gyerektartásról, és a láthatásról volt szó. Most viszont bizonyos okok miatt úgy gondoljuk, jobb lenne, ha közös felügyelet alá kerülhetne. Kérdezném továbbá, hogy ez mivel jár? A gyermek Pest környékén lakik, mi Pesten.
A válaszokat előre is köszönöm.
Marsa
Minden alkalommal 30 napon belül kell a kapcsolattartás végrehajtását kérni a gyámhatóságtól.
pegazus77
Létezhet, bár nem tipikus.
Sürgős! Ha lehetséges pontos válaszokat szeretnék kapni!
Gyermekelhelyezéskor a gyermeket az anyjánál helyezték el. Az anya elköltözése előtt az apa végzett minden háztartási munkát és a gyermek körüli teendőket is, egyedül nem szoptatta. Ezt úgy kell érteni, hogy a munkahelyéről haza telefonálta az apát, ha tisztába kellett tenni, ebédet délben hazavitte, az apának rendszeresen nem volt ideje ebédelni. Később bébiétel, soha nem készített semmit az anyuka, esetleg előre kora reggel az apuka elkészítette a gyümölcsöt, teát, stb.
A bíróságon az apa és az apa ügyvédje egy szót nem szólhatott, nem hogy megkérdezte volna az apát is. Egyszer mikor szólásra jelentkezett, majdnem hogy a "kuss magának"-ot használta a bírónő.
Most ott tartanak, hogy minden páros hétvégén pénteken 16 órától, vasárnap 18 óráig, azaz 18-órára vissza kell vinnie a gyermeket. Az apa mindig, mindent pontosan betart. Miután nincs semmilyen tiltási határozat, az apa reggelente elmegy az óvodába akkor, mikor már tudja, hogy az anya nincs már ott, de még az óvodai foglalkozások nem kezdődtek el. A kislány mindig kitörő örömmel ugrik a nyakába.A Gyermekjóléti, a pszichológus és az óvodai gyemekvédelmis óvónő elhitte, hogy nem látogathatja az apa a gyermeket, mígnem, mind a három elbeszélgetett az apával, s ez után Ők mondták ki, hogy látják, hogy kifejezetten jót tesz a kislánynak az apa látogatása. Persze ezt nem tudja az anya lenyelni. Mindent kitalál, hogy az apának keresztbe tegyen. Legutóbb a névnapja volt a kislánynak és a bírói döntés alapján névnapon és születésnapon délután 4-től 7-ig elviheti az apa a gyermeket. Az anya küldött egy SMS-t, hogy a gyerek beteg, lázas, de másnap elviheti. Naív apa azt hitte a bírói döntés érvényes, de tévedett, mert az anyáé volt a döntés. Vissza írt SMS-ben, hogy holnap elintézni valója van, erre a délutánra számított. Vissza írt az anya, hogy akkor tárgytalan. Közben 25 perc alatt sikerült másnapra áttetetni az elintézni valóját és hívta az anyát, hogy rendben, akkor másnap megy a kislányért. Az anya visszaírt, hogy már más programot csinált. Ne zaklassa! Ez amúgy a kedvenc szava, meg kihívja a rendőrséget, ha mer menni a kislányért. Fel is jelentette, zaklatásért. Még pontosan nem tudni, milyen zaklatást talált ki. Minden láthatás előtt kitalál valamit. Nemrégen azt mondta, hogy a gyermek skarlátos, nem lehet mozgatni, nem lehet elvinni sehová. /Pl. a nagyszülőkhöz, nagynénihez, nagybácsiékhoz, ahol 2 unokatestvére van és szeretik egymást a gyerekek. No meg a keresztszülőkhöz sem. Magyarul nem viheti az apa rokonságához. Persze az apa nem volt rest, felhívta a gyermekorvost, az meg közölte, hogy egy pici megfázás, még gyógyszer sem kell a kislánynak, honnan vette a skarlátot. Tehát mindent megtesz, hogy a gyerekkel minél kevesebbet találkozhasson. Ma volt, hogy a kislány az óvodába azt mondta neki, hogy anya nagyon dühös volt, hogy bement az oviba hozzá, "pedig én örülök, ha jössz. Nem akarom, hogy rád haragudjon anya." Még meg is kérdezte, hogy hányat kell aludnia, hogy hozzá mehessen. Attól tart az apa, hogy félelembe tartja az anya a kislányt. Mit lehet tenni? Zaklatásnak számít, ha látni akarja a gyermeket? Gondolom szólnának az óvónők, ha nem lehetne.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy létezhet-e, hogy a volt párom más-més összeget ad gyerektartásként a két fiának? Az első házasságából született fia - aki most 8 éves - kap 20 ezret plusz ő fizeti a dob óráit stb, tehát kb havi 30 ezret ad neki. A mi fiunknak meg csak 13 ezret ad (1 éves a gyerek), mondván nekem jobb a fizetésem mint a másik gyereke anyjának. Na, de a 13 ezer éppen csak a bölcsire és pelenkára elég! Létezhet ez, mert ezt nagyon nem tartom fairnek! Köszi előre is!
A bíróságon pert kell indítani a tartásdíj iránt.
Tisztelt ObudaFan
Gyerektartás ügyben szeretnék tanácsot kérni
férjemmel már lassan 3 éve nem élünk együtt de nem válltunk el ,kérdezném hogy gyerektartásra igy is jogom van -e
mi szóban megállapostunk havi 20 ezer forintban 2 gyerekre de sajnos mindig csak hitegetést kapok
mióta ismerem ő nem dolgozik nem azért mert nem tud hanem mert az élettársa megad neki mindent ,azzal mentegetőzik hogy nincs munkálya igy nem tud fizetni de nem fog elmenni dolgozni viszont az élettársa külföldön dolgozik persze nem hivatalossan és igy elég jól keres kérdezném mi ilyenkor a teendő válaszát előre is köszönöm
zsu
Hogy pontosan mi lesz, azt innen megmondani senki nem fogja. Meg kell próbálni az elhelyezés megváltoztatása iránti pert, aztán kiderül.
Ja és egy nagyon lényeges kérdés. Ez az anyai cselekedett milyen pszichés hatást eredményez a kislányomnál? Hiszen mindenki tudja, hogy apás, és mopst egy idegen férfival potoltat engem. A gyermekvédelmiseknél az mondta a kislányom, "apa meghalt, másik apa"
Tisztelt ObudaFan!
Én 9 hónapja nem láttam kislányom mert exem szándékossan elzárja. Jelenleg több birság után, a gyám a 33§ (7) pontját követi. És mivel adtam be elhelyezés megváltoztatására pert, ideiglenes elhelyezésel. Pár napja bekérte tölem az ügyiratszámot. És kiküldte a dokumentumot is a gyermekvédelmisekhez is. Mivel van bírósági határozat, a rendörség eljárást inditott kiskorú veszélyeztetése miatt, ami lassan le is zárul. A gyermekvédelmisek szerint börtön is várhat az exemre, de ugysem lesz az, nem is kivánom ezt. Nemrég voltam a kislányomért, persze most sem kaptam meg. Söt hivatos személy volt velem tanunak mivel nem egyszer támadtak már ránk. De most meg is ütöttek, minden szó nélkül. A rendőrök ugy fogták vissza az exem apját aki még kérte is a rendőrt had verhessen meg. A rendőri jelentésben le van irva milyen ellenséges környezetben nevelik ellenem a kislányom.
Ezek után mi lehet a végeredmény? Hiszen kapcsolattartás miatt törvény szerint is ell kellene venni a kislányom töle. De nem nagyon hiszem, hogy ezt meg merik is tenni. Vagy rosszul gondolom. Mindenhova beadtam a kérelmet, hogy helyezzék el hozzám kislányom. Gyám, bíróság, rendőrség. De mi lesz most?
Ez lenne a nagy kérdésem.
Elöre is köszönöm a választ.
„ha nem tudunk közös-megállapodni, akkor a bíróság figyelembe veszi -e a tartásdíj megítélésekor a fizetési kötelezettségek / bér viszonyát?”
Igen.
„a másik fél milyen szinten kényszeríthető a válás során teljes anyagi ellehetetlenülésre, mert ugye ezáltal a további „normális“ életvitel a rendelkezésre álló maradék összegből nem folytatható?”
A kiskorú gyermeket a szülő a saját szükséges tartása rovására is köteles eltartani.
Üdv!
Rövid tényállást vázolnék:
- asszonka válási szándékot jelent be, közös megegyezéssel "szeretné"
- az össz. törlesztések és -mivel közös ingatlanban maradunk- rezsi felének összeadása után az "jött" ki, hogy a 2 kicsi gyermekemre 18.000.- tartásdíjat tudok fizetni, ezt ajánlottam fel. Több bevétel nincs, max. a kiadások nőnek. Amúgy folyamatos közös gyermekfelügyeletet szeretne.
Kérdésem: ha nem tudunk közös-megállapodni, akkor a bíróság figyelembe veszi -e a tartásdíj megítélésekor a fizetési kötelezettségek / bér viszonyát?
Másik kérdésem: ha egy asszonyt nem lehet egy általa rossznak ítélt házasságra "kötelezni", (tehát a válást mindenképpen kimondják, ezt értem) akkor a másik fél milyen szinten kényszeríthető a válás során teljes anyagi ellehetetlenülésre, mert ugye ezáltal a további "normális" életvitel a rendelkezésre álló maradék összegből nem folytatható? Mit tehetek ellene?
Gyerekeink 2,5 és 4,5 évesek... :-(
Helen
nem szoktam fröcsogni.
szivesen adok itt tanacsokat, ingyen es bermentve, de csereben kimeletlenul kifejtem a velemenyemet is.
a gyerektartas nem azonos a lehuzassal.
mint latod, a kedves jogaszok es ugyvedek nem torik magukat az ugyedben mert ,, hallgatas beleegyezes,,
az tisztletremelto hogy a gyereknek igyekszel a legjobbat nyujtani,
de az mar nem hogy csak egysikuan gondolkodsz, az nem is erdekel hogy az apanak a cege fenntartasan kivul meg sajat maga s 3 gyerek szuksegleteire kell a penzt eloteremtenue, s ha a masik 2 gyerek idosebb, ok bkzony sokkal tobbe kerulnek, mint azt majd fogod tapasztalni,
tudod mindket fiam allami ovodaba jart, mellettd uszni s nyelvtanfolyamra, ma diplomas,illetve
diploma elott allo emberek.
PROBALJ AZ IGENYEIDBOL VISSZAVENNI MOST EZ A LEGHASZNOSABB TANACS ES SOK PENZT JELENT.
Minden jot kivanok a gyermekednek.
„határozatlan idejű szerződés, havi bruttó 250 e Ft+ÁFA / hó.”
Ez nem azt jelenti, hogy havi 250-et zsebre is tesz! Adózás után nagyjából a fele marad meg, és még az iroda rezsijét, alkalmazottak bérét is fizetni kell! Nagyon el vagy te tévedve!
A másik az, hogy ha te úgy döntesz, hogy az állami óvi helyett magánba viszed a gyereket, a többletköltségek megtérítésére nem kötelezheted az apát. Ez nem szubjektív megítélés kérdése, így szól a jogszabály... Ráadásul az apa három gyermek tartásáról gondoskodik... ez sem mindegy.
Helén42
- MajorDomusnak igaza van, ne őt okold.
- A 4 éves gyerek tartására, bőven elég az a pénz, amit fizet neked. A gyermek tartását kell szolgálnia a tartásdíjnak és nem a szülőét!
- A csak az ovija többe kerül mint 60 000 ezer kérdéshez : járasd sima oviba. Ebédpénzért!
- Ne csodálkozz, ha a nyílt provokációd után nem fog senki válaszolni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02