a gyermek betegsége nem volt ismert, most alakult ki ételallergiából, amire kb 10 különbözö orvos irt fel gyógyszert amitöl a hasnyálmirigy tönkrement igy cukorvbeteg lett. A gyermek gyógyulása számunkra is fontos, és rendszeresen fizetjük is a gyerektartást, sőt mikor tehettük kb 1 éve több mint 1 évig még többet is mint ami a megállapitott összeg volt, csak mi nem vagyuk benne biztos hogy az anya a gyermekre költi az összeget, és esze ágában sincs dolozni menni, mint ahogy ő mondta ő nem gyesen van hanem üGYES-en, mivel arra hivatkozik hogy a gyermek tartósan beteg.de a gyermek iskolába jár, tehát nem magántanuló, hogy otthon kelljen vele lenni egész nap.mi fizetünk ezzel nincs is gond, de az anya minden bőrt rólunk akar lehúzni. A gyermek láthatásáról nem is szólok, mert nem engedi az anya,odaadni nem adja oda, arra hivatkozva hogy "azért adja oda hogy zsákba vigyük neki vissza?" szóval nehéz helyzet ez, és a jog az a baj hogy az ilyen anyák mellett is áll.
Gyerektartás és láthatás
„anya minden bőrt rólunk akar lehúzni”
Próbálkozni lehet...
„gyermek láthatásáról nem is szólok, mert nem engedi az anya,odaadni nem adja oda”
Ez nem ilyen "ha akarom adom, ha nem akarom, akkor nem" dolog. Ha az apa a kapcsolattartási időben alkalmasan megjelenik, akkor adni kell, vagy bizonyítani tudni, hogy a gyermek valóban valós veszélyben lenne a másik szülőnél. Talán ha egy kicsit erre is ráállnátok, akkor ez önmérsékletre sarkallná az anyukát...
a láthatásról sajnos csak szóban állapodtak meg, amit aztán az anya nem tartott be. ilyen esetben gondolom a gyámhatósághoz kell fordulni a láthatás szabályozását kérve, de szinte 100 % hogy az anya akkor sem adja oda. Mivel mi kinn élünk és a gyermeket nem rendszeresen tudnánk látogatni, valamint innen kintröl elég nehéz intézkedni.
„szinte 100 % hogy az anya akkor sem adja oda”
Erre nagyon jó oka kell legyen. Különben megbirságolhatják, és jó eséllyel kérhetitek, hogy nálatok helyezzék el a gyermeket és akkor majd neki kell tdíjat fizetnie.
„Mivel mi kinn élünk és a gyermeket nem rendszeresen tudnánk látogatni”
Az ilyen esetekben a bevett gyakorlat a kapcsolattartásra, ha a nyári szünidőben tölt lényegesen több időt a gyermek a különélő szülővel, míg az év többi részében a gondozó szülővel marad. Kérjétek a kapcsolattartás olyan szabályozását, amely megfelel az élethelyzeteteknek.
Köszönöm a tájékoztatást. Bár nem tudom hogy a gyermek jönne e még szivesen hozzánk, mivel az apja ellen van hangolva, és én is kaptam már. Kényszeriteni viszont nem lehet a gyermeket. Bár ha nem próbálja az ember nem is tudja meg.
Köszi mégegyszer
Jobban jársz,ha ujraszabályozást kérsz és Te is többet vállasz be .Nem is tudom elképzelni,hogy érted be ennyivel?
Kedves Pityu 25! Az előbbi Neked szolt,lemaradt a megszolitás,bocs.
„Kényszeriteni viszont nem lehet a gyermeket. Bár ha nem próbálja az ember nem is tudja meg.”
Már hogyne lehetne. Ha nem akarja bevenni a gyógyszert, ráhagyod? Ha nem akar iskolába menni, nem akarja megírni a leckét, nem alkalmazol "kényszerítő eszközöket"?
Ha nem ismerhet meg titeket a gyermek, akkor nincs esélye megváltoztatni negatív attitűdjét. Adjatok lehetőséget neki erre... Ha ennek az a módja, hogy a fülénél fogva viszitek magatokkal, hát az.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Tanácsra lenne szükségem egy olyasvalakitől aki jogász.
A párom Németországban dolgozott,amikor a válás elkezdődött.Az akkori felesége ügyvédet fogadott "mindkettőjük " érdekében mindent megbeszéltek.A váláskor mégis a férjemnek kellett lemondani a lakásrészről,minden ingóságát a lakásban hagyta a volt feleségének.A gyerektartásdíj megállapításakor ,"mivel nem lehet nyomon követni a kinti keresetét" havi 50-ezer forintot ítéltek meg a bíróságon,minimum összeget semmit,és ha esetleg szegény emberfia itthon szeretne mégis maradni ,az itthoni fizetésből sem számítottak %-ot.Mivel kőműves a szakmája ,szezonális a munkalehetőség télen itthon maradt.Elhelyezkedett a Tesco-ba, a keresete 40%-át minden hónapban átutaltuk a gyerekeknek.Tavasszal visszajöttünk Németországba,de mivel a munkavállaláshoz nyelvvizsga kell tanfolyamra járunk és addig szociális segélyből élünk.A volt feleség számkimutatásokat küldözget,hogy mennyivel is tartozik neki a férjem és fenyegetőzik. Mi minden hónapban küldünk pénzt tartásdíj címén.Van olyan hónap hogy 18ezret,volt amikor sajnos nem volt miből,de akkor igyekeztünk másik hónapban pótolni,de minden hónapban átlagban 25ezret átutaltunk neki.
Arra vagyok kíváncsi mit tud tenni ellenünk,mert ha megszólal csak a pénzről tud beszélni.
Ha bíróságra megy ,meg kell-e jelennie a férjemnek?
Ha esetleg valami keresetkimutatás kell a nettó egy főre jutó keresetét kell neki bemutatni( a segély hármunkra van kiszámolva,a férjem,a 10 éves lányom és az én nevemre).
Azt hogy a volt feleséggel közös lakásból miért kellet a férjnek távoznia, azt csak ő tudja, vagyis amilyen egyezséget kötött az ex-el...
Ettől függetlenül ha a lakás a házastársi közös vagyont képezte akkor a távozása ellenére jelenleg is fele tulajdonnal rendelkezik, valamint az ott hagyott ingóságok fele értékével.
Ezt az itt is vagyok ott is vagyok munkavállalási dolgot a t.díj megállapításakor a bíróság nemigen tudja követni, ezért ha az apa jövedelmében utóbb igazolhatóan jelentős változás következik be, saját érdeke, hogy haladéktalanul kérje a t.díj csökkentését - mindaddig amíg a bíróság másként nem dönt az eredetileg meghatározott összeg kell fizetni.
Azt hogy időnként nem az 50 ezer Ft/hó volt utalva az sajnos visszaüt, vagyis a különbözetet az ex jogosan követeli., nem kell mást tennie mint az itélet alapján a bírósági végrehajtónál eljárást
indítani: az apa bármikori jövedelméből utólagosan elkezdig levonásba helyezni a különbözetet - egálig.
A t.díj meghatározásánál a te jövedelmed és a nem közös gyermek nem oszt nem szoroz, csakis az apa jövedelme, mert a saját gyermek eltartásához ő köteles abból 15-25%-kal hozzájárulni - amennyit ebből a bíróság meghatároz.
Vélem, nem oly hosszú idő után az odakint körülményeitek rendeződnek, a fizetés is "meglódul", így bizonyára lesz majd miből visszapótolni az elmaradást - és még lakni- élni is marad nektek.
Monalisa
laikus hozzászóló
Ha esetleg újabb per lesz - vélhetően a t.díj módosítandó összege miatt -, az apának nem okvetlenül szükséges személyesen megjelennie: megbízhat egy Mo.-i ügyvédet a képviseletére, akivel a telefononbeszélgetéseken kívül akár e-mailban is tarthatja a kapcsolatot.
sziasztok!
új vagyok itt,még olvasgatom és ismerkedem az oldallal ,de nagyon örülök,hogy idetaláltam:)))
szükségem lenne tanácsra.....hogyan találom meg gyerekem külföldre kitelepült apját?
gytartást ugyan fizet,de min.összeget,ugymond a jószándék megvan benne,de nem tudom a címét,sőt abban sem vagyok biztos,hogy ott tartózkodok éppen ahova eredetileg indult......Spanyolországba ment de tavaly Kanadában kötött ki,gytartásnak nevezett összeget volt élettársa által küld,igaz az pontosan jön minden hó.-ban.
az én lakhelyem szerinti Bíróság küldött neki felszólítást de a régi Mo.-i címére,mert ott jelenleg egy távoli rokona él,persze az nem vette át,állítólag nem tudja hol van a volt párom.
ingatlana,ingója nincs Mo.-on,tulajdonképpen semmije nincs,de nem ez a lényeg hanem az hogyan tudnám megkerestetni?ügyvédre jelenleg nincs pénzem...
köszönettel várom válaszotokat,üdv. mindenkinek
Megkerestetni sehogy, hirdetményi idézést kérhetsz a perben, ha meg van egy jogerős határozatod, akkor végrehajtást.
Nem lehetne beidéztetni a tárgyalásra azt a személyt aki feladja a gyt-t minden hónapban?
Ő valahogyan megkapja azt a volt férjtől, tehát nyomra tud vezetni. Akár egy bankszámlaszám is árulkodik arról melyik országban, városban, banknál van számlája az exnek, onnan meg már csak egy lépés.
De ha postán küldi neki, akkor is látható, hogy honnan jön.
Nem beszélve arról a legegyszerűbb dologról, hogy ha vannak olyan viszonyban, hogy ő ezt megteszi neki minden hónapban, akkor vélhetően többet is tud rólla........
köszönöm a válaszokat,a gond ott van ,hogy előre 1 évre hazautalta a pénzt még sp.-ból,aztán lépett tovább....én szépen,pontosan kapom havonta a csökkentett részemet(havi 15ezer helyett 5 ezret)
valóban elképzelhető,hogy nem nagy rokoni köre nem tud róla semmit mert mindig ilyen távolságtartó volt
,régen is évekig nem jelentkezett még anyukájánál sem.
eltűnhet vki a nagyvilágban így?hátrahagyva kötelezettségeket??mint látom igen,sajnos...
nem bűnöző,eddig bárkivel beszéltem(nem szakemberek)mindenki azt mondta keresni,kerestetni nem fogják,pénz és idő pocséklás.
tehát akkor nekem ezt be kell nyelnem?valószínű:))))
üdv mindenkinek és további szép hétvégét
bocsánat,ObudaFan de mit takar a hírdetményi idézés??
mit jelent?
végrehajtást nincs mire kérnem mert vagyona nincs
köszi a válaszod
Tiszteletem a fórumozóknak!
Mivel nem találtam a kérdésem, kérésemhez kapcsolodó topikot, ide írnám a problémámat, hátha valaki tud érdemi segítséget nyújtani.
A dolog a következő: testvérem még körülbelül 7-8 éve
elvált sogórnőmtől, van egy "közös" gyermekük. És itt is van a probléma, testvérem ugyan élt az apaság vélelmével anno, mikor a gyermek megszületett, de azóta bebizonyosodott, hogy a gyermek nem az övé.
Sikeresen megállapodott ex-kedvesével a gyermektartási díjról (30%), ám azóta, mióta kiderült a hamisság, nem szívesen, és nem utolsó sorban nincs is miből fizetnie.
Kérdésem a következő: milyen úton-módon tudná ő bizonyítani, hogy a gyermek, aki után fizeti a tartásdíjat, (és még láthatása sincs) nem az övé, illetve a tartásdíj további folyosításának, levonásának megszüntetéséről kihez fordulhat segítségért?
Újabb bírósági tárgyalásra van szükség, vagy próbáljon meg ( már próbált) egyezkedni volt feleségével, és annak élettársával?
Minden hozzászólást, ötletet, javaslatot szívesen fogadok.
zoejane
Ezt egy kicsit tisztázni kellene vagy csak én vagyok süsü.
A gyermek a házasság fennállása alatt született vagy a felbontását követő 300 napon belül?
Ha igen, akkor nem igazán lehet élni az apaság vélelmével, mert automatikusan, a törvény erejénél fogva a férj vagy volt férj az apa. Ez az apasági alapvélelem.
Úgy veszem ki a beírásból, hogy már több mint egy éve "bebizonyosodott", hogy nem a testvére a gyermek apaja. Ha ez így van, akkor nagy a baj,
mert a Csjt. 43. § (5) bekezdése szerint az apaság vélelmének megtámadására ugyan jogosult az apa (aki ugye mindig vélelmezett apa)is, de az apaság vélelmét a testvére a gyermek születéséről szerzett értesülése időpontjától számított egy év alatt támadhatja meg. Az a jogosult (testvére ebben az esetben), aki a megtámadás alapjául szolgáló tényről a reá nézve megállapított határidő kezdete után értesült, az értesüléstől számított egy év alatt támadhatja meg az apaság vélelmét.
(6)Ha az, akit a vélelem alapján a gyermek apjának kell tekinteni, a határidő eltelte folytán megtámadásra már nem jogosult, az apaságot érdekében az ügyész támadhatja meg. Megtámadásnak azonban csak a vélelmezett apa életében van helye.
Úgy tűnik régen kicsúszott a testvére a határidőből és
az ügyészi megtámadásnak azonban igen kicsi az esélye.
Tordesillas
Köszönöm a gyors reakciót, és a segítséget.
Igen, a gyermek még házasságuk ideje alatt született, viszont valóban bőven eltelt az az egy év, amikor még megtámadhatta volna az apaság vélelmét.
Ezek szerint nem igazán van kiút, a gyermek pár éven belül nagykorú lesz, addigra talán csitulnak is a kedélyek, és megoldódik a probléma.
Felmerült az is, mint lehetséges alternatíva, hogy genetikai vizsgálattal bizonyítaná igazát.
Ám erre nincs keret, és nem valószínű, hogy a volt feleség áldását adná rá.
Sajnos elég bajos a történet, de tovább kutakodunk, hátha van valamilyen megoldás a "problémára". (Egy emberi életről beszélünk, nem szívesen használom ezt a szót.)
Az, hogy mikor került a tudomására, hogy nem az övé a gyerek elég tág fogalom................. és nehéz is bizonyítani annak az ellenkezőjét amit ő mond. Mi van, ha fél éve hallotta valakitől???
azért ne bíztassuk hamis dolog állítására a fórumozókat. Viszont az igaz, hogy ha több mint egy éve hallotta valakitől, ez csak gyanú, ha most csinál egy vércsoport összehasonlítást ami kizár, az pedig iratokkal (időpont alapján is) alátámasztható bizonyosság. (Nem "a gyanú feltámadásától" kell számítani az egy évet)
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Értem! Köszönöm!
Még valami: mivel pénzügyi nehézségekkel küszködik az illető, kérheti (vagy érdemes megpróbálni) a tartásdíj csökkentését? Jövedeligazolással, banki tartozással a nyakában csak kaphat valami méltányosságot?
A sikeresen megállapodott alatt a kettőjük közötti megállapodást, vagy a bíróságilag jóváhagyottat értük???
Természetesen, kérheti. Az általánosan megállapított gyt 20-25% között van, általában 20, ami nem 30. Ám ha a "gyermek" 18 éves elmúlt, onnantól a rokontartás szabályai vonatkoznak rá majd. Ami egyszerűsítve annyit jelent, hogy az apa a saját tartása és a a többi gyermeke tartásának rovására már nem mehet. Tehát még lehet a 20-25% alatt is megállapítva. Szerintem mindenként érdemes.
Az előbbi kérdésben már kifejtettem a véleményemet...
Nem tudom hogyan van ez, de ha 100%-ig biztos benne, hogy nem az övé a gyermek, és ennyi ideig fizette utánna a gyt-t, akkor talán az anyukára lehetne terhelni mint pervesztesre a DNS vizsgálatot. természetesen ez azt jelentené, hogy ki kell fizetni előre, de aztán követelheti rajta.
Hozzáértők biztosan bővebben tudnak erről írni, én csak mint sokat hallott-látott, és nem szakértő írtam mindezt.
Szerintem, elég csúnya dolog az, hogy valaki gondoskodik kapcsolat nélkül úgy egy gyermek eltartásáról, hogy közben anyuka tudja hogy nem is az övé a gyermek........
Van még egy olyan lehetőség is, hogy a nagykorúvá vált gyereke a nagykorúvá válásától számított egy évig, tehát 18. éves korától 19. éves koráig pert indíthat a saját nevében (önállóan) az apaság vélelmének a megdöntése iránt.
Az esetleges pernyertesség befolyásolja-e visszamenőleg az anya által jogtalanul felvett és bizonyára rég elköltött t.díj havi összegeket?!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02