Gyerektartás és láthatás

Anikó1972 # 2010.07.20. 17:40

Monalisa!

köszönöm a részinformációt, azonban a kérdésem nagy része még mindíg megválaszolatlan maradt.

Segítsenek kérem, holnap egy beadványt nyújtok az illetékes bírósághoz, mire hivatkozhatok, hogy a munkáltataó kezesként felel, és mik a következményei ha nem von gy-t. Ha valaki ráér ebben a rekkenő hőségben, kérem sítsen nekem egy tv-i hivatkozással..

köszönöm előre is!!!

monalisa1 # 2010.07.20. 14:08

Egy gyermekre a jövedelem 15-25%-a állapitható meg, általában 20%.

monalisa1 # 2010.07.20. 14:07

Az árvaellátás a jogosult 25. életéve betöltéséig jár., a nappali tagozatos felsőfokú tanulmányokról szeptemberben küldjön be iskolai igazolást, és február havában is majd - ekkénti ismétlődéssel. Az ujra ellátást kérni kell.

Amennyiben a t.díj összegéről már van bírósági döntés akkor azzal keresse fel a bírósági végrehajtót és indítson eljárást az apa ellen. (A havi pénzt kérje letiltatni a fizetésből és utalni pl. bankszámlára. A különbözetet is elkezdik majd levonni - a kettő együtt max a jövedelem havi 50%-ig lehetséges.)

A minimálbéren élő szülőnek nem mindig ennyi a havi jövedelme, csupán "papíron" ennyit mutat fel. (Egy rutinos bírónak több módszere is van kiugratni a nyulat a bokorból a tényleges pénzt illetően, bár kétségtelen, hogy sokan kénytelenek élni ennyiből.)

"Mona"
laikus hozzászóló

Arachnid # 2010.07.20. 12:16

Tisztelt Szakértő!
Lenne három kérdésem. Az első kérdésem, hogy van egy most BSc képzést elvégző egyetemi hallgató ismerősöm, akinek az édesanyja nem él és még akkor elváltak a szülei amikor az anya élt. Én úgy tudom, hogy így ez a személy teljes árvának minősül. Ha felveszik az illetőt mesterképzésre, akkor jogosult lesz ismét tartásdíjra?
Második kérdésem, hogy egy másik ismerősömnek az édesapja hónapok óta nem fizetett a szóbeli megállapodás szerinti tartásdíjat. Pontosan össze van írva, hogy mennyivel tartozik az apa. Az lenne a kérdésem, hogy ez a jog szerint behajtható az apán?
Utolsó kérdésem az lenne, hogy a gyakorlat mit mutat egy mai minimálbéren élő szülő esetében mekkora összegű tartásdíjat szokott megállapítani a bíróság?

Lepke10 # 2010.07.20. 11:52

...elnézést ....
nem szülőnek nem való (mert hát apa), hanem úgy fogalmaznék, hogy a gyermeket nem tudná felelősségteljesen ellátni

Lepke10 # 2010.07.20. 11:51

Kedves Mona!

Köszönöm a válaszod, tényleg nem nyugtattál meg. ...
Viszont a gyermekeket egyedül én láttam el, és ezt be is tudom bizonyítani. Az apuka csak azért "vette el", mert bosszút akar állni rajtam. (Ha elhagyom őt, igyam meg a levét)
A gyermekek jelenlegi ellátásról meg csak annyit, hogy a rokonsága (unokatestvér, nagymama) látja el, nem is ő.

Az apa folyamatosan bántalmazott lelkileg, akár a gyerekek előtt is. Nem való szülőnek.

Anikó1972 # 2010.07.20. 11:20

monalisa!

Köszönöm. ha visszaolvasod, látni: már a végrehajtónál van az ügy, ő kérte a letiltást is......... nem kellett ezért nekem fizetnem semmit.

Írjak neki, hogy nem jött meg a munkáltató által levonni rendelt összeg???????

molnar0422 # 2010.07.20. 10:33

Tisztelt Fórumozók!
Talán nem egyedülálló ügyben kérnék segítséget. Rengeteg helyen ütközök falakba, de segítséget sehol nem kaptam. Három gyermekemmel élek egyedül február óta. Az édesapjuk ügyvéd. A gyerekek még kicsik, én nem dolgoztam már hét éve, és így terveztük továbbra is,mivel a gyerekeket minden délután különórákra hordtam, és hármójuk mellett délelőttre is akadt bőven tennivalóm. Március elején adtam be a papírokat a bíróságra. Eddig nem sikerült elérnem egy ideiglenes intézkedést sem, aminek akár lehet az is az oka, hogy akikre támaszkodtam , és én sem tudtam hatékony lépéseket tenni. Eddig kétszer kértem a még meg nem állapított láthatás módosítását a férjemtől, egy születésnap és egy szombati kötelező iskolai nap miatt. Ezek után a férjem feljelentett a gyermekjólétieknél,ami igazából csak az én idegi állapotomnak ártott. Miközben a láthatások közötti időpontokban, még a gyerek születésnapján sem látogatja meg az apa a gyerekeit. Az elmúlt tíz évben vállalt anyagi terhekhez sem járul hozzá, pedig a hiteleket sajnos nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni. Elhelyezkedési próbálkozásaim eddig sikertelenek voltak, amin nem csodálkozom, mert munkáltatói szempontból nem mondható ideálisnak egy három kiskorú gyermeket egyedül nevelő nő. A férjem beadott egy keresetet a bíróságra,amiben gyerekenként 25000Ft tartásdíjat kért megállapítani. Ami azt hiszem bármelyik ügyvéd tudja nem reális ebben a szakmában átlagos keresettel. Egy korábbi hozzászólásban olvastam arról, hogy az anyának is 50%-ban hozzá kell járulni a gyerekek eltartásához. Emellett a férjem szerint (nem beszélve a lakhatás biztosításáról), a rezsihez neki nem kell hozzájárulnia, és minden egyéb gyerekekkel kapcsolatos kiadásnak maximum az ötven százalékát kell neki fizetni, azt is csak a legfontosabb szükségletek erejéig. Máshol olvastam, hogy nem kényszerítheti a gyermekeit rosszabb életminőségbe, mint amiben eddig éltek. Én ennek a felének is örülnék, ha jogilag érvényesíteni tudnám. Nem tudom, melyik eset a reális, de amíg nem tudok elhelyezkedni, addig még annyi bevételem sincs, hogy a lakás fenntartását biztosítani tudjam. A kérdésem pontosan ez lenne, hogy mennyi idő alatt lehet ideiglenes döntésre számítani, és ténylegesen milyen tartásdíjat lehet érvényesíteni.

Köszönöm, ha egyáltalán végigolvassák az üzenetemet. Kissé hosszúra sikeredet, de talán sejtik, hogy ez még így is csak egy kis részlet.

És megköszönöm, ha bárki hasznos tanácsokkal tud szolgálni!

monalisa1 # 2010.07.20. 09:26

Anikó1972

Szerintem mind a bíróságnak mind a végrehajtónak írj hogy "nem indul be" a t.díj munkáltatói levonása - intézkednek majd.

A végrehajtást neked kell kezdeményezned, ha jól tudom hivatalos költsége 18.000 Ft. (A végrehajtónak fizetsz, később beszámítják majd.) Azt nem tudom hogy a végrehajtás kérésére van-e "formanyomtatvány" vagy jegyzőkönyvet vesznek fel a szóbeli kérelemre, illetve elég-e pár soros levélben ezen kérelem előterjesztése. Majd tájékoztat a végrehajtó a dolog mikéntjéről.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.07.20. 09:16

A két hét nyaralás a gyermekek érdekét is szolgálja, tehát ezért külön ne problémázz. (Bizonyára szép és jó helyen vannak és jól érzik magukat, valamint vigyáznak is rájuk, tehát semmi gond.)

Azt hogy egy ideiglenes intézkedés milyen eredményű azt itt senki nem tudja megmondani., minden eset más és más, és a bírók sem egyformák...

Külön: ha egy apa jól el tudja látni a lányait, tehát megfelelő a gondoskodás róluk valamint biztosított a szellemi, testi fejlődésük stb., akkor bizony előfordulós hogy a bíróság nem változtat a jelenleg kialakult helyzeten.

Vélem már a házasság alatt is megvolt a férjed "erőfölénye" veled szemben, miért lenne ez most másként?! Az egyik ember erősebb- meghatározóbb egyéniség mint a másik.

Sajnálom hogy nem tudtam jót (= megnyugtatót) írni, valamint amit írtam magánvéleményem.

"Mona"
laikus hozzászóló

Lepke10 # 2010.07.20. 08:46

Kedves Mona!

Nem adtam ki a kezemből a gyermekeimet, hanem ellopta őket. Nekem esélyem sincs arra, hogy visszaszerezzem őket, mert szinte nem is láthatom őket, ha néha igen, akkor a lakásukon, zárt ajtók és közvetlen felügyelet mellett. Sőt, most több mint ezer kilométerre vannak.

A kérdésem az lett volna, hogy van-e esélye annak - és ha igen, mennyi -, hogy ideiglenes elhelyezés esetén nálam fogják elhelyezni (visszakapom-e őket).

Köszönöm

Anikó1972 # 2010.07.20. 08:01

A munkáltató ellen pert lehet indítani, mert a munkáltató kezesként felel.

Köszönöm szépen Obada Fan!

A végrehajtó ez ügyben nem lép? Mármint, hogy nem utal a munkáltató, pedig kötelező lenne neki.
Jelezzem a végrehatjtónak, hogy pert szeretnék indítani, vagy én adjak be a bíróságra egy beadványt a munkáltató ellen? Vagy várnom kell valamilyen igazolást arról a végrehatótól, hogy nem utal a munkáltató?

Másik kérdésem: azt mondta a végrehajtó, hogy ha kérem, akkor végrehajtja az ingatlan árverezésével. (jelzálogjog már rajta van) Mi az, hogy ha kérem? Hogyan kell azt kérni? Külön beadványban? Hová kell benyújtanom?

Köszönöm előre is a segítségét ismét.

És bárkiét, aki tud ez ügyben segíteni.

Köszönöm.

monalisa1 # 2010.07.19. 18:08

aniko63

Haladéktalanul fordulj í barósághoz és kérd a t.díj kötelezés felülvizsgálatát., a bíróság utasítja az anyát a gyermek esetleges továbbtanulását bizonylatolni, illetve ha a tanulmányok végleg befejeződtek és munkába állt, akkor a további t.díj kötelezést valószínűleg meg is szüntetik már.

Kérd hogy döntésig a t.díjat bírósági letétbe fizethesd., ha az már nem lesz jogos visszakapod, ellenben a már "felélt" t.díj nem követelhető vissza.

A bíróság heti egy panasznapján segítenek a keresetlevelet megírni, vidd magaddal a t.díj fizetésre kötelező itéletet/végzést.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.07.19. 17:59

Lepke10

Ha a láthatás/kapcsolattartás még nincs leszabályozva akkor senki és semmi nem kötelezhet arra hogy a gyermekeket kiadd a kezedből. (Ezerszer le lett már itt írva a fórumban hogy a bíróság döntéséig a szülők "lopkodják" a gyermekeket egymástól, illetve az erőfölény dominál...)

Javaslom olvasd vissza ezt a topicot és a címben közel hasonlóakat, mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

"Mona"
laikus hozzászóló

judygrey # 2010.07.19. 16:24

Tisztelt Grád Úr!
Válaszát és segítségét köszönöm!!!!
Az infomációt pedig, hogy nekem is le kell tudnom tenni annyit az asztalra két azaz két ügyvéd mondta!!!!komolyan mondom...Már majdnem meggyőztek róla, hogy így is van ..kb egy éve ezért nem mertem beadni a bírósághoz a gyerektartási keresetet....

ObudaFan # 2010.07.19. 14:02

Ez utóbbi Anikó1972-nek szólt.

ObudaFan # 2010.07.19. 14:01

A munkáltató ellen pert lehet indítani, mert a munkáltató kezesként felel.

ObudaFan # 2010.07.19. 13:59

kari6

Azért nem vagy felelős. Ettől függetlenül tőled végrehajtás útján a követelt összeg behajtható lesz.

„ezt meghaladóan a bíróság a keresetet ill. a viszomntkeresetet elutasítja.“
Pontosan mit jelent ez?

Ehhez ismerni kellene a keresetet, meg a viszontkeresetet.

Szeretnék fellebbezni, de nem az összeg miatt, hanem hogy a hátralékot, amit megállapítottak visszamenőleg, kisebb összeggel,tovább fizessem. Ez alapján ezt nem tehetem?

De.

Mi alapján állapítják meg, hogy visszamenőlegesen mennyi idő alatt kell a hátralékot kifizetnem?
Van esély, hogy min.1 év legyen?

KEvés, de az összegtől és a jövedelmi viszonyaidtól függ.

kari6 (törölt felhasználó) # 2010.07.19. 12:14

Tisztelt Grád András ügyvéd úr!
Az előzőekben olvastam, hogy csak a bíróság tilthatja le a fizetést.Mint előbb írtam,most kaptam meg a végzést.Ebben az áll, hogy "felhívja a bíróság az alperes munkáltatóját az utalásra". Ez ténylegesen hogy történik, a bíróság küld a címre egy végzést, nekem nem kell bemutatni a cégnél?Mi van akkor, ha rossz címre megy és nem kapja meg a cég??Ki a felelős ebben az esetben,ha nem történik meg a letiltás?
(levél az én címemre jött, de a cég nevére, én vettem át..)
Köszönöm válaszát!

Anikó1972 # 2010.07.19. 11:23

Tisztelt Fórumozók

Szeretnék néhány kérdésemre választ kapni. Visszaolvastam, és sok segítséget kaptam itt. Az alábbiakat még szeretném megkérdezni:
- Volt férjem 2009 novembere óta nem fizet két gyermek után tartásdíjat. 2010 márciusában badtam bírósági panasznapon végrehajtási kérelmet. Mindeddig kutakodott a végrehajtó, 4 hónap kellett hozzá, hogy megtalálja a munkahelyét. Írt a munkáltatójának levelet, mi szerint x összegű Gytartásdíj+ elmaradás, tehát max 50%-ban utaljon pénzt, ez azonban nem történt meg. Szertném megkérdezni mi a teendő ilyenkor?
Elrontottam volna, és ügyvéd kellene ehez is? Már nem tudom merre menjek, annyira húzós-nyúzós minden nehezen megy, hosszú hónapok. Lakáshitelt fizet, havi 179 000 Ft-ot, azt ki tudja fizetni, felhívtam a végrehajtó figyelmét erre is, megadtam a bank nevét, ahol van a hitele. Azon kívül azonban, hogy ráterhelte a házra a tartozást, nem történik semmi, még munkahely tudtában sem.

Mi tegyek? Fogadjak ügyvédet?

Köszönöm a segítséget amit kapni fogok előre is.

kari6 (törölt felhasználó) # 2010.07.19. 10:15

Tisztelt Fórumozók. Gyt. perben kaptam végzést, amiben ez áll:
"ezt meghaladóan a bíróság a keresetet ill. a viszomntkeresetet elutasítja."
Pontosan mit jelent ez?
Szeretnék fellebbezni, de nem az összeg miatt, hanem hogy a hátralékot, amit megállapítottak visszamenőleg, kisebb összeggel,tovább fizessem. Ez alapján ezt nem tehetem?
Mi alapján állapítják meg, hogy visszamenőlegesen mennyi idő alatt kell a hátralékot kifizetnem?
Van esély, hogy min.1 év legyen?
Köszönöm!

anikó63 # 2010.07.19. 09:44

Tisztelt Cím!
Az a kérdésem lenne, hogy meddig kell tartásdíjat fizetni bemondásra?Nyolcadikos kora óta a gyermeket nem láttam, nem hajlandó találkozni velem, néha ír a neten, ennnyi a kapcsolatunk.Sem a nyolcadikos továbbtanulási lapját, sem az érettségi utáni továbbtanulási lapját nem íratták alá velem,iskoláit, eredményeit csak bemondásra ismerem.Márciusban 19 éves lett, júniusban még küldtem a gyerektartást.Válaszukat köszönöm!

Lepke10 # 2010.07.19. 09:00

Tisztelt Ügyvédek!

Ha a bíróság még nem döntött ideiglenes elhelyezésről, akkor mennyi a láthatás?
El kellett menekülnünk otthonról a szüleimhez(azzal fenyegetett az apa, hogy elviszi, és jó ideig nem is láthatom a gyermekeim), erre másnap jött az apa, hogy látni szeretné a gyermekeket. Biztosítottuk a láthatást, mire ő kijátszott mindenkit és elvitte a gyerekeket. Azóta kb. heti két napot láthatom őket. Bár most annyit sem, mert két hétre elvitte őket külföldre.

Azt mondják, hogy ha nem szerzem vissza őket, akkor az apa fogja megkapni a lányokat - egyenlőre - ideiglenesen, mert ott helyezik el, ahol épp vannak.
Mennyi az esélye, hogy visszakapom őket?

A körülmények:

• mindketten rendezett körülményekkel (lakás, munkahely) rendelkezünk
  • a gyermekeket az elvitelig gyakorlatilag egyedül neveltem
  • semmi olyan tényező nem áll fenn, ami miatt - egyébként - elvennék tőlem a gyermekeim.

Köszönöm szépen

szünet # 2010.07.19. 08:00

ObudaFan

köszönöm!

Grád András # 2010.07.18. 19:47

Kedves Tündérbogár!

Elvben persze megegyezhet a másik féllel mindenről, de ez a megállapodás pont annyit ér, amennyit maguktól betartanak belőle, ha 50 tanúval íratják alá, akkor is. Végrehajtható határozatot ugyanis egyedül a bíróság hozhat ilyen kérdésekben, vagyis a tartásdíjat pl. csak a bíróság tudja letiltatni a fizetéséből, ha utóbb nem akarna fizetni. Ilyet se közjegyző, se más nem tud. Üdvözlettel:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu