Gyerektartás és láthatás

Grád András # 2010.07.18. 19:44

Kedves Judygrey!

A bíróság soha nem az igazolt jövedelmet, hanem a valós jövedelmi viszonyokat vizsgálja. Egy jó bírónak, illetve ügyvédnek kb. 200 módszere van arra, hogy kiderítse/bebizonyítsa az igazságot. A Családi Jog 2009 szeptemberi számában írtam is erről egy cikket egy fővárosi bírósági bíróval közösen Tartásdíj-játszmák címmel, amiben többek közt a fontosabb trükkök is szerepelnek. Az meg egy tévhit, hogy a szülőknek egyenlő mértékben kellene hozzájárulniuk a gyermek tartásához, nem tudom, ki mondta Önnek ezt a marhaságot, a valósában a tényleges teljesítőképességük számít ugyanis. Üdvözlettel:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2010.07.18. 19:39

Kedves Pilóta!

Sajnos az ELTE Jogi Karán végeztem, és nem a Delphoi Jósdában, ezért az ügy összes részletének ismerete nélkül nem tudom megjósolni, hogy milyenek lennének a perbeli esélyei. Ez egy csomó tényezőtől függ, amiket majd az ügyvédje az ügy iratainak ismeretében el fog Önnek magyarázni. Üdvözlettel:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Tündérbogár # 2010.07.18. 19:30

Tiszteletem!
Apukával meg tudok egyezni a gyerektartás összegében és a láthatás mértékében.
Ha papírt iratok vele az összegről és a láthatásról, 2 tanuval aláiratom, hiteles így?
Vagy ezt el kell vinnem bíróságra, ügyvédhez vagy közjegyzőhöz?
Hogy működik ez?
Válaszuk sürgős lenne,
előre is köszönöm szépen!
Üdv

judygrey # 2010.07.18. 19:18

Tisztelt Válaszadók!!!!
Aki érdemben tud válaszolni kérem segítsen :

Mi az eljárás gyerektartás ügyben olyan esetben ahol apuka fix minmálibérrel+ jól menő vállalkozásból él?
Mi alapján fog a bíróság dönteni? a kettőt együttvéve???
Gyerektartási keresetet szeretnék ellena beadni mivel keveslem azt amit ő szánna a gyermekére...Úgy gondoltam, hogy egy havi fix+% ot kérek, de az hogy lenne bizonyítható hónapról hónapra,hogy neki mennyi a jövedelme? Vagy ilyenkor egy átlagot vesz inkább a bíróság pl egy éves jövedelem után ??
Illetve, tudom ,hogy bizonyos öszegig tart méltányosnak gyerektartást a bíróság ..de ez abban az esetben is érvényes ha levezethető ,hogy közös gyermekünk eredményes sportoló ami igen költséges???
Illetve... valós az,hogy ha én igénylek a gyermek számára egy összeget annak olyan mértékúnek kell lenni amit én amgam is az asztalra le tudok tenni????Érvényes ez esetleg olyan esetben is ahol apuka pl 10 X jobban keres nálam?????
A Válaszokat előre is köszönöm!!!!!!!!!!!!!!!!

Pilóta # 2010.07.18. 17:11

Köszönöm a válaszokat. És igy mekkora esély van arra, hogy ezt meg is itéljék nekem. Hogy eljárás van, és még ezek után sem engedi.

ObudaFan # 2010.07.18. 11:28

Ha már van ügyvéded, miért nem hozzá fordulsz?
Valószínűleg várhatsz a törvénykezési szünet előtt legalább egy elsőfokú végzést.
Az ideiglenes intézkedés lényege éppen az, hogy sürgős esetekben a bíróság még az előtt ideiglenesen rendez valamit, hogy a hosszadalmas bizonyítási eljárást lefolytatta volna.

szünet # 2010.07.18. 07:39

Tisztelt szakértők!

Segítséget szeretnék kérni.

Válóperünk van folyamatban, ahol született egy elsőfokú ideiglenes végzés, ami a feleségemnél helyezte el a gyermekünket, aki 3 éves. /a legcsekélyebb bizonyítás nélkül!/
A végzés előtt heti 3-4 napot volt velem, egész napokat, most heti 9 órát kaptam. + az ünnepnapok második napját.

Amiről viszont nem ír a végzés, az a nyári szünet. Még csak utalás sincsen benne a nyárra vonatkozólag.

Az elsőfokot fellebbeztem, onnan helybenhagyó végzés jött, az elsőfokú végzést kitűnőnek titulálva. /ami egyébként kissé furcsa, mert ha másodfok sem veszi észre a nyári szünetre vonatkozó rész hiányát, meg a bizonyítás teljes hiányát akkor???/

A gondom az ítélkezési szünet.
2010-07-07 én kaptam kézhez a másodfokú döntést postán. Mivel nem rendelkezett a másodfok sem a nyárról, /utalást sem tett/, így még aznap készült egy ideiglenes kérés, a nyárra vonatkozólag. Másnap beadta az ügyvédem.
2010-július-08 án.
A bíróság kiküldte észrevételezésre a másik félnek, és 8 napot adott erre.
8+8 = 16. tehát az ítélkezési szünet kezdete.

Várhatok-e döntést a nyár vége előtt?

Ilyenkor milyen lehetőségem van a nyári szünet felét kérni, és hol?
A gyámügy hozhat döntést ilyenkor?

És egyáltalán. Nem hanyagság mindez a bíróság részéről? Egy kisfiút csak így elszakíthat az édesapjától?

Válaszukat előre is köszönöm!

Grád András # 2010.07.17. 19:31

Kedves Pilóta!

Ha jól értem, létezik jogerős határozat a gyermekkel való kapcsolattartására, csak a másik fél nem tartja be, ezért indult a végrehajtás. Ha ennek során már bírságolták a másik felet, és ennek ellenére tovább akadályozza a kapcsolattartását, akkor indul a kiskorú veszélyeztetése miatti büntetőeljárás. Azonban szó sincs arról, hogy ennek alapján ideiglenesen bárki is automatikusan Önnél helyezné el a gyermeket. Ehhez gyermekelhelyezés megváltoztatási pert kell indítania, és ennek során már lehet ideiglenes intézkedést kérni, bár e téren nagyon sok jóval nem biztathatom, a bíróságok általában nem könnyen szánják rá magukat erre. A gyámügyektől meg - tisztelet a gyér számú kivételnek - túl sok jót ne várjon, ismerek olyan gyámügyi vezetőt, aki maga is évek óta akadályozza a saját gyermeke kapcsolattartását az apjával. A bíróság általában hatékonyabb. Üdvözlettel:

Pilóta # 2010.07.17. 17:32

Tisztelt Bárki, aki segiteni tud, valós tanácsal!

Van ki tudja az ügyem. De eljutottam addig, hogy a kapcsolattartás kislányommal, végrehalytás alatt van. És a rendörség kiskoru veszélyeztetésével eljárást inditott. De nem tudják a rendörök mi a dolguk. Nem hivják ki a gyivist. Hogy a leirtak alapján tegyék a dolguk. De ha a rendörség elveszi a gyivisel. Akkor vissza kell vinnem, vagy az eljárás miatt álitolag kérhetem az Ideiglanes elhelyezést, amit meg kell adniuk, söt törvény szerint, azzonnal kiállitani. És miért van az, hogy nem is rossz a családjog, csak vagy nem tudják, vagy nem merik alkakmazni. Mert csak huzzák az időt. Hátha.... . És amig nem fellebbeztem, és a gyám feletesénél verten az asztalt, és vizsgálták ki az ügyet, addig semmi nem történt.

Szeretném tudni mire számithatok. És kérném ne csak kérdésekkel válaszoljanak, hanem valos tehetö dolgokall segitsenek.

Köszönettel egy apa

monalisa1 # 2010.07.16. 14:02

rozitta

A leírtak szerint az ex pároddal jelenleg közös a gyermekek felügyeleti joga, vagyis igen, nagyon alaposan meg kell tudni indokolni miért nem szeretnéd ha rajtad kívül bárki is elvinné őket az oviból.

Javaslom mielőbb keresd fel a gyámhatóságot a felvetett probléma miatt, kérj tőlük "papírost", segítséget.

"Mona"
laikus hozzászóló

elkeseredett # 2010.07.16. 07:03

Meg nem tilthatod. De ha szólsz, a veszélyek miatt nem fogják odaadni! Ezért tanácsolom, hogy irásban! - amit vetess is át az intézményben, őrizd meg a nálad maradt példányt - a helyzet rövid vázolásával - születésük óta a Te gondozásod alatt állnak stb. - tájékoztatsd őket és kérd, hogy ne adják ki!
A mai jogrendszer az alábbi hozzászólásból is láthatóan olyan, hogy ha megkaparintja akár korrektül akár inkorrektül, a bíróság már nem fogja máshol elhelyezni és kuncsoroghatsz a láthatásokért - és max. megpróbálod visszalopni!
Üdv

rozitta # 2010.07.09. 15:54

Sziasztok!
Ha valaki tud biztos infót, kérem segítsen.
Külön élünk a gyerekek apjával, nem vagyunk és nem voltunk hásasok. A gyerekek születésük óta velem vannak...Eddig jó volt a viszonyunk, de egyre rosszabb.
Bizonyos biztonsági okok miatt szeretném ha nem hozhatná el az apa és senki más a gyerekeket az ovodából. Kérdésem hogy megtilthatom az ovodának hogy kiadja másnak a gyereket az engedélyem nélkül?
Előre is köszi a segítséget!!!

sió # 2010.07.08. 14:05

amikor osztozkodtunk…nem szeretnék még egyszer ilyet átélni.

Remélem-így másodjára-megtaláltam azt, akivel megöregszem, de sajnos nem látok a jövőbe.

ez a kettő üti egymást. nem is kicsit.
pont ez zavarja a szememet.

Mókusélet # 2010.07.08. 12:54

Bár nem jogi fórum témája,de mi a bizalmatlanság?

...és rosszul olvasol, nem osztjuk a blokkot a tescoban, mert eleve a közösből vásárolunk.
Lehet te így látod, én viszont úgy, hogy mivel egy váláson túl vagyok (és ő is) amikor osztozkodtunk....nem szeretnék még egyszer ilyet átélni.
Bár tök zökkenőmentes volt ez nálunk,nem volt bírósági herce-hurca nem is szeretnék.

Hány olyat látsz,elég ha csak itt olvasol-hogy jaj de nagy a szerelem, aztán elromlik és a csempézés árának a munkadíját is kéri az ex-en valaki vagy a hogy ő többet keresett az elmúlt időszak alatt és kiszámolgatják, hogy milyen arányban jár nekik a lakás ára.
Remélem-így másodjára-megtaláltam azt, akivel megöregszem, de sajnos nem látok a jövőbe.
Te igen?....mert akkor irígyellek:-)

sió # 2010.07.08. 10:02

Mégsincs köztünk vagyonközösség.

• bizalmatlanság.

Az én lakásomban élünk, egyedül fizetem a hitelemet.

• egyértelmű a te tulajdonod.

A rezsit elosztjuk, plusz minden hónapban összedobunk X összeget(ő X-et és 2X-et, mert van egy 16 éves gyerekem) és ebből veszünk kaját, megyünk fagyizni, fizetjük a strandbelépőt.

• el nem tudom képzelni, hogy egy tescoban a pénztárnál, fillérezzek. De azt sem hogy otthon leüljek, és a blokkot elemezzem. Aztán egyszer eljön az, hogy ki ette meg a joghurtomat.

A maradék pénzével mindenki azt csinál, amit akar.

• a közös tervek, kiadások, hiánya utal valamire.

Ha munkanélküli lenne..........természetesen segítenék neki „eltartanám“ de rossz szó, de a gyerektartását nem tudnám és nem is akarnám fizetni.

• dicséretes hogy a bajban részben kiállnál mellette.

Miért hihetetlen számodra, hogy így élnek?

• mert az emberek, akik együtt élnek többnyire nem enyém tied alapon élnek. A kapcsolat mélysége jól lemérhető a pénzügyekben. Általában aki szorgalmazza a külön „kasszát” az szeret kevésbé! Az más kérdés hogy a bíróság előtt, ki mit szorgalmaz, a külön kasszát, vagy a teljes vagyonközösséget. Általában érdekorientált a válasz.
Mókusélet # 2010.07.08. 08:23

Kedves Eszti08!
Nem vagyok jogász, de élettársi kapcsolatban élek egy férfival, sőőt gyűrű is van az ujjamon.Mégsincs köztünk vagyonközösség.
Az én lakásomban élünk, egyedül fizetem a hitelemet.
A rezsit elosztjuk, plusz minden hónapban összedobunk X összeget(ő X-et és 2X-et, mert van egy 16 éves gyerekem) és ebből veszünk kaját, megyünk fagyizni, fizetjük a strandbelépőt.
A maradék pénzével mindenki azt csinál, amit akar.
Ha munkanélküli lenne..........természetesen segítenék neki "eltartanám" de rossz szó, de a gyerektartását nem tudnám és nem is akarnám fizetni.
Miért hihetetlen számodra, hogy így élnek?

Mókusélet # 2010.07.08. 08:15

ttb29...nem vagyok jogász, de egy kollégám úgy csinálta, hogy írtak egy papírt ügyvédnél, hogy X %, de minimum 35 000 ft/gyerek...nekik kettő van. Bíróságon jóváhagyatták.El sincsenek válva, de a srác átjelentkezett másik címre. Nem túl etikus-szerintem-de megcsinálták.Apeh nem tud mit tenni.

ttb29 # 2010.07.07. 17:38

Ismét megkérdezném...mert senki sem méltatott még válaszra sem:-(
Én csak pár kérdést tennék fel!
Élettársammal az első közös Gyermekünk nem sokára megszületik.De nekem sok banki hitelem van ,amik nem sokára letiltásra kerülnek a fizetésemből.Mivel ez a megélhetésünket nehézkessé tenné,ezért megegyeztünk ,hogy gyerektartást fizetek ,hogy biztosítva legyen a gyerek megélhetése.Azt tudom ,hogy a bíróság általában 20%-ot határoz meg erre a célra.De mi van akkor ,ha én vállalok esetleg 30–40%-ot is.Ezt a párom hogy tudná hivatalos úton érvényesíttet­ni,letiltatni a fizetésemből.Mi ennek a pontos menete??

Tündérbogár # 2010.07.07. 14:49

Apucitól külön költöztem. Van egy cége, ahová be van jelentve, de mint alkalmazott. Azzal fenyeget, hogy kiiratja magát a cégből, hogy ne kelljen gyerektartást fizetni. Mi van ilyenkor?
Üdv

marcika # 2010.07.07. 12:13

"hogy az apa fizetésképtelensége esetén az élettársa is kötelezett lehet-e a gyermektartásdíj fizetésére?
”"

nem

Eszti08 # 2010.07.07. 10:42

Kedves Major Domus és Mosza!

Köszönöm a válaszokat!

Az a gond,hogy ők érzelmi és életközösségben élnek, de gazdasági közösségben állítólag nem.
Ezért nem jut gyt-re.

Hogy hiheti el ezt egy bíró?

Pedig Tisztelt Dr Grád András bíró úr többször is mondta, hogy általában az az első 15 percben minden kiderül, ezért vannak a bírói praktikái, de hát nem akarja nekem elárulni, pedig nagyon megközsönném!!
(legalább csak az idevonatkozó egyet)Kérem szépen!!

Köszönettel: Eszti

MajorDomus # 2010.07.06. 21:43

Eszti
2 tanuval elbujsz az ágy alatt ! S magnora veszed..

Na ez-vicc volt

Csak annyi ötletem van, hogy a környezetéből kell tanukat állitanod, hogy életvitelszerüen együtt ( kef)élnek !

sió # 2010.07.06. 10:13

Kérdésem:
Felelősség terheli az elsőfokú bíróságot, ha hiányos végzést hoz. az érintett észleli, jelzi, és mondjuk gyermeket érintő lényeges kérdés, átcsúszik ez miatt az ítélkezési szünet utáni időszakra, pl. „a nyárról elfelejt rendelkezni”
Tehát mire rendelkezne, már idejétmúlt lesz az egész.

Számon kéri pl. a fenti példát valaki, vagy betudható a mindenki tévedhet kategóriába?

Ez vajon eljárásjogi hiba-e?

Eszti08 # 2010.07.06. 09:28

Kedves Major Domus!

Hogy lehet az elhinni, hogy nem élettárs csak menyasszony, amikor már 5 éve együtt élnek és kb. 100 km-ről költözött ide a volt férjemhez és ebben a városban vállalt munkát azóta is?
Az hogyan bizonyítható a Bíróságon ,hogy valaki élettárs és nem menyasszony??
Hogy lehet azt elhinni, hogy visszaadta a vállalkozóiját, nincs pénze gyt.re mert kell a rezsire.
Egyáltalán mit kell nekem bizonyítani

• éllettárs
  • feketén dolgozik? (Ez nem következik abból, hogy rezsit, mindent ő fizet?

Köszönettel:Eszti

sagit # 2010.07.06. 04:30

A bírósági végzéssel beballagsz a munkáltatójához és kéred a fizetéséből való letiltást... márha ez van a végzésben...