Gyerektartás és láthatás

zsuci30 # 2010.07.28. 10:32

Kedves anyuci29.
3 évig nem támadható meg a bírói döntés én úgy tudom. Külföldön élő apának nem igazán adják oda a gyereket, de nem is veszik el tőled hacsak nem drogozol, nem vagy elmebeteg vagy nem veszélyezteted a gyereket. Amikor én váltam az exem nálunk is el akarta venni a gyereket de nekem ezt mondta az ügyvéd onnan tudom ezeket.

zsuci30 # 2010.07.28. 04:30

Üdv Mindenkinek.
Én abba kérnék segítséget, hogy a párom elvált és van egy 12 éves lánya akit az anyjánál helyeztek el. Az anya depressziós mert nem tudta feldolgozni az hogy a párom elhagyta.3 éve váltak el. Ezalatt a a 3 év alatt a gyereket folyamatosan lelkileg bántotta (nem tartozol a családba menj apádhoz,ha ruha kell neki kérj apádtól, elmondják a gyereket mindennek csak mert szereti az apját). Múlthéten a gyermek sírva hívta az apját hogy ő nem bírja tovább és menjen érte, hozzáteszem az anya zsákba pakoltatta a ruháit és elzavarta otthonról. Hétfőn már telefonált hogy meggondolta magát és az apa vigye vissza a gyermeket. Beadtuk a bíróságra a per újra tárgyalását viszont a gyámhivatal nem csinált semmit. Mit tegyünk hová menjünk?????
Köszönöm a segítséget

MajorDomus # 2010.07.27. 22:08

Tűnderbogar. A mai vilagban bolond az a nő aki ilyen csaladbol kilep, s nyomorog a gyerekkel 86.000 -bol.
inkabb legyen kisebb a arcod de elj jol. Mas. A gyerektartast nem aszerint kell fizetni kinek mennyi a vagyona, hanem a gyerek szuksegletei szerint.
ezen az alapon ha a szaudi kiralytol esel teherbe,akkor havi 1 miiliot kersz dollarban,egy 10 hetes gyerek ellatasara.
a tartasdijnak nem a te rezsidet,hanem a gyerek ellatasat kell fedeznie 50 %~ban,mert a masik 50 %~ot neked kell hozza tenni.
nem bantani akarlak, de nem vall nagy eszre egy 10 hetes gyerekkel kilepni a ,,husosfazek,, mellol.

Tündérbogár # 2010.07.27. 12:13

köszönöm és megfogadom

Tündérbogár # 2010.07.27. 12:13

köszönöm és megfogadom

marcika # 2010.07.27. 10:56

Nagyon sokáig kell még együttmüködnötök a gyerek érdekében.
Jobb lenne, ha normálisan, irigységtől, bosszutól mentes lenne a kapcsolatotok. Nem ti vagytok az elsők, nem is az utolsók, akik szétmentek, de amint Sió is írta, a hosszútávú együttműködés fontosabb, és az apuka is így fog hozzá állni a dolgokhoz.
Mondhatod neki, hogy néha vegyen a kisfiának egy csomag pelenkát, mert most nincs rá pénzed. Később elviheti nyarani....stb.
Az apukákat a sárkányosodás és a követelőzés elrémiszti, de hidd el, hogy ha normálisan működnek a dolgok (és mindketten akartátok ezt a kicsi gyereket), akkor a csillagot is lehozzák az égből.

sió # 2010.07.27. 10:51

És ha mindezt elmondod neki szóban, vagy ami még jobb, egy ajánlott levél keretein belül?

Ha a jogot hívod segítségül elsőre, akkor lehet hogy célt érsz, de apja nem lesz a gyereknek nagy valószínűséggel! /szülői hidegháború!/

Ha felelős szülő vagy, aki nem akarja apa nélkül felnevelni a gyerekét, akkor neked is kell áldozatot hoznod!
Van hogy néha fejet kell hajtani.

Tündérbogár # 2010.07.27. 10:35

Próbálok megnyugodni, persze. Csak félek, hogy jövünk ki ketten gyerektartással együtt 116000ből, amiből 56 ezer a lakáshitel és távfűtésem van :(
Milyen segélyek léteznek egyedülálló anyáknak?

sió # 2010.07.27. 10:32

Nem jól tudod. Semmilyen törvény nincs ma ebben az országban, /hála istennek! / ami megtiltja azt, hogy az apa elvigye a gyereket 3 éves kora előtt. Ha tud róla gondoskodni, és ismeri a gyerek akkor akár nála is éjszakázhat!

A de én megengedem heti egyszer, tipikus példa arra hogy az egyik szülő a másik fölé emeli magát! Ezt ne hangoztasd, mert rosszul is kijöhetsz belőle! A gyermek elhelyezéséig azonos jogaitok vannak! Tehát neki pont annyi, mint neked!

Az egész ország próbál megélni hiteles lakásban, van aki ennél kevesebből! Ez nem jó érv.
Ez a te tartásodra irányul, és nem a gyerek szükségleteire!

Tündérbogár # 2010.07.27. 10:24

Ha a bosszú vezérelne akkor nem adnám oda a gyereket, mert a törvény alapján 2 v. 3 évig el se vihetné tőlem, csak nálam láthatná! De én megengedem hogy elvigye magával heti egyszer. Nem bosszus vagyok csak próbálok megélni egy gyerekkel meg hiteles lakással havi 86ezerből.

sió # 2010.07.27. 10:19

Tapasztalati út:

A gyerektartásnak a gyerek tartását kell szolgálnia, és nem a szülőét!
A 10 hetes gyerek szükségleteit szerintem bőven kimeríti a 30 000 Ft

A betesz alám, ahol tud-ból kikövetkeztethetően, bosszú, és irigység motivál.
Ha ő így, akkor én úgy!
A hosszú távú együttműködés fontosabb, mint a jelenben betartani.

Tündérbogár # 2010.07.27. 09:36

Tiszteletem!

Kérem segítsen!

Van egy 10 hetes kisfiam, apukával összeférhetetlenség miatt szétváltunk.
Én 74E gyed-et és 12800 csp-ot kapok. Nevemen van egy hiteles lakás és egy 1M-Ft-ot érő kp-s autó.
Páromnak van a nevén egy hiteles lakás. De valójában 2 lakása van, a másik az anyja nevén, abban lakik. Kocsija amit használ az anyja nevén. Bankszámláján 10Millió van kb. Anyja nevén is van egy lakás, apja nevén egy ház. Vállalkozása van, ahol alkalmazottként szerepel bejelentve (asszem 100.00 bruttoval kb), anyja az ügyvez, leszázalékolt nyugdíjas 4 órában.

Megállapodtunk havi 30.000 kp-ban/hó és heti 1 láthatásban 2 etetés között.

Ön szerint ez az anyagi helyzetet nézve reális, vagy többet is kaphatnék? Ha mondjuk vagyonvizsgálatot indítok. Mert apuka betesz alám ott ahol tud.
Nagyon jól él, nagyon nagy lábon, csak hát a nevén a fent írtak vannak.

Kérem írja meg véleményét!

Köszönettel és üdvözlettel

kaméleon # 2010.07.25. 14:07

Nagyon szívesen. A többi kérdésedre azokban a topic-okban találod a válaszokat, amelyek a nagykorú gyerek tartásáról szólnak.

Anikó1972 # 2010.07.25. 13:55

Kedves Kaméleon!

Nagyon szépen köszönjük a kimerítő választ.

További szép napot kívánunk!

kaméleon # 2010.07.25. 13:42

Az Oktatási Hivatal elnöke abban a kérdésben kérte az adatvédelmi biztos állásfoglalását, hogy egy oktatási intézmény – a nagykorú tanuló hozzájárulása nélkül – adhat-e tájékoztatást a különélő, tartásdíjat fizető édesapa részére gyermeke tanulói jogviszonyának fennállására vonatkozóan.
A biztos szerint a különélő szülő számára a tájékoztatás megtagadása nyilvánvalóan azokban az esetekben okoz igazán sérelmet, amikor a másik szülő, vagy a nagykorú gyermek elzárkózik a minimális együttműködéstől is. Ez azonban nem szolgálhat alapul arra, hogy a szülő az oktatási intézménytől se kaphasson információt gyermekéről, amennyiben azt igényli.
Az adatvédelmi törvény 8. § (1) bekezdése alapján a személyes adatok akkor továbbíthatók, ha az érintett ahhoz hozzájárult, vagy törvény azt megengedi, és ha az adatkezelés feltételei minden egyes személyes adatra nézve teljesülnek. A Közokt. tv. ide vonatkozó rendelkezései szerint a „szülő joga különösen, hogy gyermeke fejlődéséről, magaviseletéről, tanulmányi előmeneteléről rendszeresen részletes és érdemi tájékoztatást, neveléséhez tanácsokat, segítséget kapjon. (14. § (1) bekezdés b) pont) Ha nagykorú tanuló önálló jövedelemmel nem rendelkezik, és a szülővel közös háztartásban él, a tanulói jogviszony, kollégiumi tagsági viszony megszűnésével, a tanuló tanulmányi kötelezettségének teljesítésével és a fizetési kötelezettséggel járó iskolai, kollégiumi döntésekről a szülőt is értesíteni kell.” A közoktatási törvényben „meghatározott jogokat és kötelezettségeket rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolni, illetőleg teljesíteni.” (Közokt. tv.11. § (6) - (7) bekezdés)
Az Avtv. rendelkezéseivel összhangban a tanulmányait folytató nagykorú gyermek tartásáról szóló XXIX. számú Polgári Elvi Döntés a következőket mondja ki: „A nagykorú gyermektől fokozottabban elvárható, hogy a tartásdíjat fizető szülőjével szemben ne csak követelést támasszon, hanem a tartás alapjául szolgáló családi kapcsolatnak megfelelő magatartást tanúsítson, mert e tekintetben már van olyan belátása, amellyel magatartásának helyes vagy helytelen voltát és annak következményeit kellően értékelni tudja.” Fentieken túlmenően, az Avtv. 16. § értelmében az érintett jogait törvény korlátozhatja – egyebek mellett – az érintett vagy mások jogainak védelme érdekében. Az adatvédelmi biztos úgy foglalt állást, hogy a közoktatási törvény, valamint az Avtv. fentebb idézett rendelkezései alapján a különélő szülő – nagykorú tanuló esetében is – jogosult tájékoztatást kapni gyermeke tanulói jogviszonyának fennállásával, tanulmányi előmenetelével, stb. kapcsolatban. A szülői jogosultságok tisztázása, meghatározása nem adatvédelmi kérdés, azonban a biztos álláspontja szerint – adatvédelemre, személyiségvédelemre való hivatkozással – egyetlen oktatási intézmény sem tagadhatja meg a különélő szülő tájékoztatását nagykorú gyermeke tanulói jogviszonyával kapcsolatos kérdésekben. (3370/K/2009)

Anikó1972 # 2010.07.25. 12:26

Üdvözlök Minden Kedves Fórumozót!

Kérdésem, melyben segítségre szorulok a következő:

köteles-e az iskola, melyben nagykorú gyermekem tanul írásbeli kérésemre tájékoztatást adni nekem levélben arról, hogy gyermekem folytathatja-e nappali tagozaton tanulányát? Előzmény az, hogy mivel nem tájékoztat tanulányi eredményéről, így kénytelen voltam személyesen tájékozódni, de ezt kérném írásos formában is megerősíteni. Hivatkozva rossz tanulmányi eredményére, iskolakerülésére, azt mondták közel jövőben hoznak erről döntést.
Mi van, ha fenti okok miatt "kirúgják", 19 évesen vélem új iskolát kezd el, talán 2 évest... mi van, ha onnan is kirúgják s megint újat kezd... meddig mehet ez így? Meddig kell fizessek gyt-t?
És ha adhat tájékoztatást az iskola, azt milyen jogszabály/törvény alaján???

Köszönöm segítségüket!

További szép napot kívánok:
Péter

(továbbítottam, bocsánat. Anikó)

ObudaFan # 2010.07.22. 17:56

Próbálhatod a végrehajtás felfüggesztését kérni a bíróságtól.

Atis77 # 2010.07.22. 13:41

aha akkor az én itteni gyerekem meg dögöljön éhen arrol nem is beszélve hogy anyuci 200e ft felett keres stb. nem százalékosan itélték meg fix az összeg. És a másodfokra visszatérve az exem ügyvédnője érvelt vagy 20 percig aztán itéletet hoztak ugy hogy én nem kaptam szót. Mi nem kérünk tartásdijat a másik 2 gyerekre egyéb okokból.

monalisa1 # 2010.07.22. 12:44

A másodfokú tárgyalások legtöbbjén "a" papírokból dolgoznak, vagyis ott már nemigen kérdeznek semmit.

monalisa1 # 2010.07.22. 12:41

A mindenkori havi jövedelem maximum 50%-ig terjedhet a t.díj, ezen belül egy eltartott gyermekre 15-25% állapítható meg, átlagosan 20%. A 48e Ft alapján a 18e Ft = 36%, vagyis itt valami bibi van. (Az 5e Ft az rendben van, az pótlás erálig.)

Az hogy a jelen háztartásban három gyermekről kell gondoskodnod, nos a feleséged a saját két gyermekére bizonyára kap t.díjat a gyermekek apjától, vagyis őket a bíróság nem veheti figyelembe. Csakis azt az egyet aki neked közös az előző párkapcsolatodból.

A 48e Ft alapján a 25% = 12e Ft - lehetséges.

A 18e Ft = 36%-nak járj utána, vagyis előszőr is nézd meg mi van az itélet elején a rendelkező részben., lehet hogy számszaki tévedés, elírás történt...

Vagy pedig a bíróság kevésnek találta a bejelentett 48e Ft jövedelmet és annál némileg többet vélelmezett. (Azt hogy ténylegesen mennyi is a pénzed azt csak te tudhatod...)

Ami a táppénzes időszakot illeti, nos azért mert sajnálatosan eltörött a lábad és időlegesen betegállamányba kerültél, ez a gyermekre nézve nem lehet hátrányos, attól őneki még ugyanúgy kell ennie, ruházkodnia és az iskolai befizetések stb.

Ha az itélet időközben jogerőre emelkedett, nincs mód annak felülvizsgálatára. (Ha majd és netán közös gyermek születik ebben a párkapcsolatodban, a körülmények változására tekintettel kérheted a bírósági felülvizsgálatot, DE a jövedelem 50%-án belül vagy a jelen 25% t.díjjal, vagyis a másik 25% még belefér az új babáról való gondoskodásba.)

Ha tartósan munkanélküli lennél az más dolog, akkor a jövedelmed is változna hosszútávon, és ez okot adhat a felülvizsgálatra.

"Mona"
laikus hozzászóló

Atis77 # 2010.07.22. 08:43

Még annyit tennék a dologhoz hogy a közös gyerekünkre nem tudunk havi 23e ft ot költeni. És az a szomoru mikor volt a másodfokú tárgyalás még csak szót sem kaptam. Neki telt ügyvédre az én kontómra még amiatt remegek a végrehajtótól.

Atis77 # 2010.07.22. 08:33

Sziasztok

Olyan kérdésem lenne, hogy a biroságon megitétek az exemnek fix 18+5e ft tartásdíjat (5000ft az állitolagos elmaradt). A bejelentett jövedelmem 48e ft nettó, és most betegállományban vagyok 2. honapja törött bokával. A bérszám fejtés szernt 12e ft járna neki, nem tudom hogy számolta ki, de ennyit utaltak neki. Az lenne a kérdésem hogy ilyenkor is jár a teljes összeg? Nncs erre valami méltányosság? Ha nem lenne korrekt a főnököm velem akkor most éhen halnék a taertás dij miatt? Még egy kérdeésem van lehet kérni felülvizsgálatot mert 3 gyereket nevelek a feleségemmel(1 közös van).

Előre is köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2010.07.21. 09:03

Ha felveszik az illetőt mesterképzésre, akkor jogosult lesz ismét tartásdíjra?

Természetesen ha a tanulmányok folyamatosak.

Anikó1972 # 2010.07.21. 04:24

Nagyon szépen köszönöm ObudaFan!

ObudaFan # 2010.07.20. 20:10

Ha felveszik az illetőt mesterképzésre, akkor jogosult lesz ismét tartásdíjra?

Igen.

Az lenne a kérdésem, hogy ez a jog szerint behajtható az apán?

6 hónapra visszamenőleg.

Utolsó kérdésem az lenne, hogy a gyakorlat mit mutat egy mai minimálbéren élő szülő esetében mekkora összegű tartásdíjat szokott megállapítani a bíróság?

Főszabály szerint 20%-ot.

Segítsenek kérem, holnap egy beadványt nyújtok az illetékes bírósághoz, mire hivatkozhatok, hogy a munkáltataó kezesként felel, és mik a következményei ha nem von gy-t. Ha valaki ráér ebben a rekkenő hőségben, kérem sítsen nekem egy tv-i hivatkozással.

Vht. 79. §