Tisztelt Ügyvédek és Fórumozok!
Konkrét esetünkkel fordulok Önökhöz, és végül két kérdéem lenne.
Párom elvált, előző házasságában született két gyermek,akik után fizet 20-20%-ot, tehát most havonta fizetésének 40%-a elmegy az édesanyának.( Hova költődik konrkétan nem tudjuk, nem firtatjuk, de szerintünk nem mind a gyermekekre, tudjuk, hogy az anya sok olyanra költ - magára - mi megspórolható lenne.)
Én párommal együtt élünk, házasok nem vagyunk igaz, de felmerült a közös gyermekvállalás.
Az ex anya már korábban új élettársi kapcsolatot létesített, nem házasok, és nekik már van közös gyermekük is, tehát ott 3 gyermek van, melyből 2-höz van közünk.
Kérdés 1: hogy csökken a gyerektartás, ha nekünk egy, és hogy ha kettő közös gyermekünk lenne? Ilyenkor megvizsgálják-e az én fizetésemet, jövedelmeke, mert ha én jobban keresek lehet azért ugyanannyit kéne fizetnünk, illetve lehet hogy az ex és párja nincs bejelentve?? (ezt jogtalannak tartanám, saját fizetésem hadd költsem az én, saját gyermekünkre) Valamint számít-e az ügyben az, hogy van-e házasság?
Kérdés 2: Még tudni kell, hogy az anya több 100 km-re elment, de még Mo, de korrekten tudatta velünk anno, de azóta kis vita esetén volt hogy fenyegetőzőtt azzal, hogy nem láthatjuk a gyerekeket. Van ehhez joga? Sőt egyáltalán ahhoz, hogy ilyen messze elvigye őket? (persze mi már beleegyeztünk, de jó lenne tudni) Valamint ilyenkor a jog mit mond kinek a kötelezettsége az anyagi oldala annak, hogy a gyermeket az apa láthassa??
A gyermekeket átlagosan az apa úgy negyedévente látja 1 hétre, persze havonta megy a 40%, és mégis nekünk is utaznunk kell több 10ezerért tankolni, akkor minket ez megterhel és úgy gondolom, hogy az anyának kéne biztosítania ha már elment messze, sőt tudjuk, hogy tán jobban keresnek együtt mint mi, de lehet nincsenek bejelentve.
Köszönöm a válaszokat előre is!
Nem célom, hogy minél kevesebbet kapjon az anya, szeretnénk, hogy a gyerekeknek jó lenne, de igazsátlannak tartanám, hogy a gyerektartás miatt, a mi közös gyerekünknek jusson majd kevesebb.
Szóval a jogos, törvényes oldalt szeretnénk megismerni, mire számítsunk.
Köszönöm