Gyerektartás és láthatás

nikletty # 2009.04.09. 07:33

Tisztelt Ügyvédek és Fórumozok!

Konkrét esetünkkel fordulok Önökhöz, és végül két kérdéem lenne.

Párom elvált, előző házasságában született két gyermek,akik után fizet 20-20%-ot, tehát most havonta fizetésének 40%-a elmegy az édesanyának.( Hova költődik konrkétan nem tudjuk, nem firtatjuk, de szerintünk nem mind a gyermekekre, tudjuk, hogy az anya sok olyanra költ - magára - mi megspórolható lenne.)
Én párommal együtt élünk, házasok nem vagyunk igaz, de felmerült a közös gyermekvállalás.
Az ex anya már korábban új élettársi kapcsolatot létesített, nem házasok, és nekik már van közös gyermekük is, tehát ott 3 gyermek van, melyből 2-höz van közünk.

Kérdés 1: hogy csökken a gyerektartás, ha nekünk egy, és hogy ha kettő közös gyermekünk lenne? Ilyenkor megvizsgálják-e az én fizetésemet, jövedelmeke, mert ha én jobban keresek lehet azért ugyanannyit kéne fizetnünk, illetve lehet hogy az ex és párja nincs bejelentve?? (ezt jogtalannak tartanám, saját fizetésem hadd költsem az én, saját gyermekünkre) Valamint számít-e az ügyben az, hogy van-e házasság?

Kérdés 2: Még tudni kell, hogy az anya több 100 km-re elment, de még Mo, de korrekten tudatta velünk anno, de azóta kis vita esetén volt hogy fenyegetőzőtt azzal, hogy nem láthatjuk a gyerekeket. Van ehhez joga? Sőt egyáltalán ahhoz, hogy ilyen messze elvigye őket? (persze mi már beleegyeztünk, de jó lenne tudni) Valamint ilyenkor a jog mit mond kinek a kötelezettsége az anyagi oldala annak, hogy a gyermeket az apa láthassa??
A gyermekeket átlagosan az apa úgy negyedévente látja 1 hétre, persze havonta megy a 40%, és mégis nekünk is utaznunk kell több 10ezerért tankolni, akkor minket ez megterhel és úgy gondolom, hogy az anyának kéne biztosítania ha már elment messze, sőt tudjuk, hogy tán jobban keresnek együtt mint mi, de lehet nincsenek bejelentve.

Köszönöm a válaszokat előre is!
Nem célom, hogy minél kevesebbet kapjon az anya, szeretnénk, hogy a gyerekeknek jó lenne, de igazsátlannak tartanám, hogy a gyerektartás miatt, a mi közös gyerekünknek jusson majd kevesebb.
Szóval a jogos, törvényes oldalt szeretnénk megismerni, mire számítsunk.

Köszönöm

ObudaFan # 2009.04.09. 08:06
  1. Az, hogy az anyukának még egy gyermeke született, olyan tényező, ami növelheti az apuka által fizetendő tartásdíjat, ha nektek közös gyermeketek születik, az meg csökkenti. Nyilván itt figyelembe kell venni azt is, hogy a nem közös gyermekeket még kik tartják el, vagyis a te jövedelmedet és az anyuka párja jövedelmét is.
  2. A gyámhatóság, vagy az apa hozzájárulásával költözhetett volna csak el. Ha már szabályozva van a kapcsolattartás, akkor azt végre kell hajtatni, ha pedig nincs, akkor annak a szabályozását kell kérni.
nikletty # 2009.04.09. 08:31

ezt nem igazán értem, nekünk mi közünk ahhoz, hogy ő neki egy másik pasival lett egy harmadik gyereke, őt kettőjük tartsák el. Mi szinte egy ember havi fizetését elutaljuk. Nem tartom jogosnak, hogy még a jelenlegi 40% felett, ami a két közös gyerekre megy még többet fizessünk, mert neki lett egy harmadik, akihez nekünk nincs közünk.

Ez most komoly, ha nekünk nincs közös babánk, akkor most azért mert szült másnak még mi fizetnénk többet?
"hát mindjárt rosszul leszek"

Szívesen várok még pontosabb válaszokat.
Akkor ha nekünk lesz egy közös nem is változik, mert ő neki van egy harmadik??
Így teljesen ellehetetlenítik az elvált apák újrakezdési lehetőségét.

nikletty # 2009.04.09. 08:33

és ha tényleg nézik a jövedelmet, mit lehet kezdeni azzal, hogy én jól keresek (diplomás vagyok), de az ex anyuka pasija viszont valószínű még jobban keres, de nincs bejelenve???
Csak mi járhatunk rosszul?? hét kész..

ObudaFan # 2009.04.09. 09:13

Akkor ha nekünk lesz egy közös nem is változik, mert ő neki van egy harmadik??

Nem ezt mondtam. Meg kell nézni a jövedelmeket és a megváltozott szükségleteket.

és ha tényleg nézik a jövedelmet, mit lehet kezdeni azzal, hogy én jól keresek (diplomás vagyok), de az ex anyuka pasija viszont valószínű még jobban keres, de nincs bejelenve???

Ha tudjátok bizonyítani, hogy mennyit keres valójában, akkor azt kell figyelembe venni.

sagit # 2009.04.09. 10:01

Kedves Obudafan!

Ezt most én sem értem...
Én is elváltam 2 gyermek apja vagyok és fizetek 40%-ot
Ha volt feleségemnek születik mostani élettársától gyermeke akkor nekem többet kell majd fizetnem ?
Ha igen miért? Hiszen nekem csak a sajátjaim után kell.. ha a 3. miatt neki kevesebb jut a az első két gyerekére azt neki kell pótolni nem nekem...
Vagy hogy is van ez ?

nikletty # 2009.04.09. 10:39

KEdves Obudafan,

képzelheti, hogy mi innen több száz km-es távolságból mennyire fogjuk tudni bizonyítani, hogy ő igen is feketén dolgozik, hisz ők úgyis tagadnák. Ott senkit nem ismerünk.
Ezt is csak a gyerekek elmeséléséből sejtjük, mert ők maguk nem is mondanak semmit! egy ideig maguk a gyerekek sem tudták anyjuk hol dolgozik, csak következtetnek szegények...
Sajnos az ex igyekszik normális lenni, de ha pénzről van szó, nem az igazságosság érdekli, hanem, hogy neki jusson több.

Sajnálatos, hogy ilyen a mai világ.
Én elfogadom, hogy a törvény a gyermekeket védi, csak gáz ha az anya felveszi rájuk a pénzt, de igazából másra költi, szegény apuka meg csak kenődik, hogy se gyerek, se pénz... és ezzel semmit nem lehet kezdeni.

Most úgy látom, ha oda kerül a sor, jobb ha hagyjuk úgy dolgokat, ahogy van, nem kérelmezünk, mert még a végén mi járunk rosszabbul. (De ha aktuális lesz, még futok egy kört az infokért.)

ObudaFan # 2009.04.09. 11:58

sagit

NEm feltétlenül többet, de elképzelhető, hogy többet. Azért, mert a másik szülő jövedelméből a közös gyermekekre kevesebb fog jutni.

zimcsi # 2009.04.09. 12:30

Üdvözletem mindenkinek!

Nagy segítségre lenne szükségem.
Valaki tudna nekem abban segíteni,hogy hol tudnám megkeresni,vagy felkutatni a németországi munkaügyi központ címét?
De az kellene nekem,ami az összes városban lévő központnak a központja.Tehát a főközpont :)
Holnap reggelre kéne.

Nagyon megköszönném a segítséget!

nikletty # 2009.04.09. 12:41

hm.. hát ez érdekes.. nézőpont kérdése... hisz a harmadik gyereknek, ott saját apja teljes fizetése, aki mondhatnánk persze együtt él más férfi 2 gyerekével, és ez is figyelembe veendő valóban, de máshol is él 3 gyerek csupán két fizetésből, de ők akkor élnek két fizetés plusz az ex apa fizetésének a feléből, mi meg majd ha lenne két közös gyermekünkn négyen másfélből hát...

Igen, ha paraszti ésszel is nézem, valóban az az ésszerű, hogy megvizsgálni a jövedelmeket, rászorultságot, hisz csak úgy lehet igazságossáto hozni, hogy egyenlő legyen kb a terheltség.

Csak hát nekünk itt a gond, hogy ha ők nincsenek bejelentve és mi ezt nem tudjuk bizonyítani, akkor jobb ha mi nem csinálunk semmit.

Ön is így látja?

ObudaFan # 2009.04.09. 13:55

Nem szokott ez a bizonyítás reménytelen lenni, de az tény, hogy küzdeni kell.

monalisa1 # 2009.04.09. 16:42

zimcsi

Még az este folyamán próbálj felhajtani valaki németül jól tudó ismerősödet, aztán közösen üljetek le a sz.géphez: http://www.nemetorszag.lap.hu és a megjelenő honlap jobb alsó sarkában található az információs rész, úgymint üzleti telefonkönyv, Információs Centrum stb.

A Bp.-i Német Nagykövetség is tudhat(na) információval segíteni, de holnap - nagypénteken sajnos zárva vannak... Tel.: 1/488-3500 1041 Bp. Úri utca 64-66.

monalisa1 # 2009.04.09. 16:44

A közölt honlapon a "Keresés" rovaton belül kutakodjatok.

zimcsi # 2009.04.09. 19:22

Köszönöm szépen a segítséget!

sagit # 2009.04.10. 04:23

Obudafan!

Köszönöm a válaszát !

nikletty # 2009.04.10. 07:16

Kedves Obudafan!

Másrhol ilyet olvastam:
"A tartásdíj a fizu 20%-a lehet gyerekekként, de maximum 50%. Ha lesz közös babátok, akkor a három gyerkőc között fog eloszlani, ergo kevesebbet kell a párodnak fizetnie az ex nejének. Még ha az 50%-ot is nézzük, akkor is. Igaz, akkor nem sokkal, de az is valami. Ilyenkor be kell jelenteni a bíróságon, hogy született még egy baba, és kérvényezni kell a tartásdíj csökkentését."

Akkor nem lenne ránk igaz??

Köszönöm

marcika # 2009.04.10. 07:34

Nikletty,

Nemrég volt egy közeli hozzátartozó gyt pere. A volt feleség perelte az apukát emelésért. Mindkét félnek be kellett mutatni a kiadási oldalt számlákkal igazolva, illetve a fizetési kimutatást is (jelenlegi társakét is). A férfi első házasságából van 2 gyerek.
A férfi új házasságából született egy harmadik gyerek. A bíróság nemhogy növelte, de csökkentette a gyt mértékét tekintettel a 3. gyerekre.
Mindkét fél új társának a fizetése azért kellett, hogy igazolni lehessen a kiadási oldalt. Az új feleség többszörösét keresi a férfi fizetésénél, de az nem volt alapja a gyerektartásnak, hiszen ahogy a bírónő mondta, mindenkinek a saját gyerekét kell eltartani.
Mindez februárban történt a Pest megyei bíróságon.

melinda87 # 2009.04.10. 08:09

A párom volt barátnője nem kéri a gyerektartást a páromtól csak hogy foglalkozzon a gyerekkel. Hogy biztosra menjük én alá szeretnék iratni vele egy papírt amin lemond a gyerektartásról. Hogy pár év múlva ha meggondolja magát ne tudja követelni. Az érdekelne hogy van e lehetőség ilyenre, és hol lehet ilyet elinzéni, milyen papírt kell aláíratni vele? Amit majd a bíróság is el fog fogadni ha esetleg arra kerülne a sor.

sagit # 2009.04.10. 08:18

Kedves Melinda !

A Gyt-ről nem mondhat le mert az nem az övé hanem a gyerekéé. Ill. Csak indokolt esetben gyh engedélyével de azt nemigen szokták...

ObudaFan # 2009.04.10. 14:45

A gyermektartásdíjról való ingyenes lemondás biztosan nem fog menni. A visszterhes esetleg.

A tartásra kötelezett személy és a gyermeket tényleg eltartó, gondozó személy megállapodhatnak abban, hogy a kötelezett a tartási kötelezettségnek kiegyenlítéséül megfelelő vagyontárgyat (pénzösszeget) ad a jogosultnak. A bíróság azonban a tartásra kötelezettet ilyen megállapodás esetében is kötelezheti a gyermek részére tartásdíj fizetésére, ha ez a gyermek megfelelő tartásának biztosítása érdekében szükséges.
A Csjt. 65. §-a szerint a kötelezett a tartás teljesítéseképpen köteles anyagi viszonyaihoz képest a jogosultat mindazzal ellátni, ami annak a megélhetéséhez szükséges, a leszármazó és a testvér eltartása a nevelés és a szükséges taníttatás költségeinek viselésére is kiterjed.
A Csjt. 69/B. §-a úgy rendelkezik, hogy a gyermektartásdíjról a bíróság a szülők megegyezésének hiányában dönt. A Csjt. 69/C. §-a értelmében pedig a gyermektartásdíjat a gyermek tényleges szükségleteire, mindkét szülő jövedelmi és vagyoni viszonyaira, továbbá a szülők háztartásában eltartott más - saját, illetőleg mostoha - gyermekre és a gyermek saját jövedelmére is tekintettel általában a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25%-ában kell megállapítani.
A jogszabályok tehát rendelkeznek a tartási kötelezettség mértékéről, ez azonban nem akadálya annak, hogy az érdekeltek e vonatkozásban a jogviszonyukat megállapodással rendezzék. Ez következik abból az előbb említett szabályból, amely szerint a bíróság a gyermektartásdíj összegét megegyezés hiányában állapítja meg, továbbá a Csjt. 69. §-ának (1) bekezdéséből is, amely szerint a tartás mértékének megváltoztatását lehet kérni, ha a közös egyetértéssel vagy bírósági ítélettel megállapított rokoni tartás megállapításának alapjául szolgáló körülményekben lényeges változás állott be.
A jogszabályok nem tiltják olyan tartalmú megállapodás létesítését sem, amely szerint a tartásra kötelezett a tartási kötelezettségének kiegyenlítéséül megfelelő vagyontárgyat (pénzösszeget) ad át a gyermeket ténylegesen eltartó, gondozó személynek a gyermek részére. Az ilyen megállapodás bírósági egyezségbe foglalható, de létrejöhet peren kívül is.
Ha a felek a megállapodásukat bírósági egyezségbe foglalják, a Ptk. 19. §-ának (2) bekezdése szerint a bíróság bírálja el, hogy a megállapodás megfelel-e a gyermek érdekének.
Ha a megállapodás peren kívül jön létre, érvényességéhez a Ptk. 19. §-a (1) bekezdésének a) pontja szerint a gyámhatóság jóváhagyása szükséges.
Ha a felek a megállapodásuk jóváhagyását a gyámhatóságtól nem kérték, per esetén a bíróság maga bírálja el, hogy a megállapodás a gyermek érdekének megfelel-e.
A bíróság érvényes megállapodás esetén is kötelezheti a tartásra kötelezett személyt a gyermek részére tartásdíj fizetésére, ha ez a gyermek megfelelő tartásának biztosítása érdekében szükséges.

remenyhal # 2009.04.11. 12:55

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem,h ha bár közös megegyezéses válásunk lesz ( bár a férjem lépett félre) megegyeztünk a korában a láthatásban, de azóta kiderült, h a mostani kapcsolta ( egy 19 éves lány, bár nem a kora számít)hanem az, h milyen környezetben él, a családjában többen isznak, beleértve a 15 éves testvérét, illetve a barátnőnek az anyját is ( aki reggel 9-kor már alkoholtól bűzlik), illetve a lánynak a testvérei akikkel szintén együtt laknak, az utcán olyan magatartást tanúsítanak, pl elmentem mellettük, egy árva szót nem szóltam hozzájuk, elkezdtek nekem beszólogatni, h a " kurva anyámat" stb.... Eddig egyszer vitte oda hozzájuk/amit akkor nem is tudtam, h hova viszi őket / a férjem a 3 gyerekből 2-öt, déltől este 9-ig senki meg nem kérdezte a két gyereket, h éhesek e,nem is ettek semmit a csipszen kívül, mert akkor is éppen piáltak beleértve a férjemet is, akire eddig nem volt jellemző az italozás, kérhetem e a láthatásnak az olyan szintű korlátozását, h a férjem bármikor láthatja őket, de ebbe a közegbe nem viheti el őket? Az első tárgyalás május 4-én lesz, ez ha jól tudom a békítőnek nevezett valami, mivel nem kivánok békülni, ide vihetem -e-vigyem-e ezt a korlátozást kérő kérvényt, vagy ott elég ha szóban kérem?

Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2009.04.11. 13:25

Így nem lesz közös megegyezéses a bontás. Elég, ha ott szóban kéred.

remenyhal # 2009.04.11. 17:30

Köszi a választ.

Nagyon érdekes-fura a helyzet. Ugy adtam be én a papirt / Ő aláírta/. h megeegyeztünk mindenben, a tartásdíjban / %-ban /,h nálam lesznek a gyerekek,h mikor láthatja őket, stb..
A láthatás / 5 hónapja lépett le/ az elején ugy müködött, h napi szinten feljött 10 percre, arra pont elég volt, h egyen, elmenjen a mellékhelységbe, azt ennyi. / a 10 perc alatt 2x-er hivta a csaja/ Majd mikor mondtam neki ennek semmi értelme,jöjjön egy héten egyszer, de maradjon a gyerekekkel tovább... illetve minden második hétvégén az ővé a 3 gyerek, annyit fogott fel, ne jöjjön napi 10 percet, ezért volt h 2 hétig nem is jött, csak a hétvégéjén, mikor mondtam neki vigye el a 3 gyereket magához ahol lakik / ekkor még úgy tudtuk, h 33 éves a csaja/, azt mondta ok, igy lesz, másnap már kifogásokkal jött... " nem megoldható, nem kivitelezhető, unatkoznának a gyerekekek stb" ezért kitalálták a nővel, h itt alszik minden második hétvégén pénteken és szombaton... már az első hétvége azzal telt, h mihelyt belépett az ajtón onnantól a csaj negyed óránként hívta, hogy hol vagyok én , mit csinálok, megyek e dolgozni...stb, majd az első ráeső / ilyen itt alvós hétvége / volt az amire lentebb utaltam mikor kiderült hány éves a csaj, és milyen környezetben lakik, él... a második ráeső hétvégén beállitott pénteken este kilenckor / kérdem én akkor már minek? / azt igérte a gyerekeknek viszi őket a csajjal bográcsozni szombaton, másnap rossz ídőre hivatkozva küldött nekem sms-t / dolgoztam/ h a gyerekeket nem viszi, de egy órát el kell mennie, siet vissza, 4 óra múlva mikor a fia hivta azt mondta " nem mostanában megyek még vissza" egy óra múlva már azt mondta " nem megyek vissza, részeg vagyok-névnapozunk" szó sem volt ilyenről....

Most megegyeztünk , h a szünet felét vele töltik a gyerekek, az egyik napot lemondta, mondván " dolgoznia kell" a másik napon úgy jött oda, h a barátnője nem tudott róla, hogy a gyerekeihez jön, azt mondta neki, h dolgozik, mert nem merte bevállalni, h a gyerekeihez jön, beállitott reggel 6,30-kor mintha melóba menne, és lelépett mint aki éppen végzett a melóban... Szép nem, h egy 19 éves irányitja a 38 évest, nem meri a gyerekeit felvállalni...

Mióta lelépett meg nem kérdezte, h kell e a gyerekeinek valami, a tartásdíjat nem adja rendesen oda, tele van kölcsönökkel, amiket egyre csak halmoz, hiszen azt a látszatott kelltette eddig a csajnak, és a családnak, h havi 100000-150000-et simán kiráz a zsebéből... persze ezek fele adósság...

Hogy fordulhat ki valaki ennyire magából? Imádta a gyerekeit..most meg....

nem szeretnék szennyest teregetni, csak azt szeretném ha nem vinné olyan közegbe a gyerekeket...
Ebből a lakásból kijelentkezett, ez egy Önkormányzati tulajdonú honvédségi bérlő kijellőlésű lakás, bementem a laktanyába a lakásügyre megkérdeztem a dolgokat, ott azt mondták, ha Ő lemond a lakásról a honvédség javára, és a Bíróság nem hoz közös használatú döntést akkor mihelyt megvan a válás, és a papir kiutalják a lakást nekem, lesz valami kacifántos neve / jogcim nélküli, jóhiszemű lakó/, Ő lemondott írásban arról h közös használatú legyen, ezt viszem a Bíróságra...
Bejelentkezett a nőtlen szállóra, de nem hinném , h ott lakna, fogalmam nincs hol is lakik , hogy adnám igy oda neki a gyerekeket?

Jogom van e tudni hova viszi a gyerekeit? Illetve kérhetem e azt,hogy ahhoz a családhoz ne vihessee őket?
Bár az az érzésem, nem lesz rá szükség, lassan a 19 éves eltiltja a gyerekeitől...
Csak jó lenne tudni, milyen jogaim vannak...
Bizonyitanom kell, hogy az a család milyen? Ha igen, elég az, h a lányom elmondja hova vitte őket?

Köszönöm a választ...

Üdv: reményhal

Grád András # 2009.04.11. 18:56

Kedves Reményhal!

Mindjárt az elején tisztáznunk kell: Amint ő nem szólhat bele abba, hogy Ön hova viszi a gyermekeket az alatt az idő alatt, amíg Önnél vannak, pontosan ugyanígy nem szólhat bele Ön sem abba, hogy ő hova viszi őket a kapcsolattartás ideje alatt. Ha egyértelműen bizonyított (nem pedig csak Ön állítja!), hogy az a közeg, ahová viszi őket csakugyan árt (és nem pedig elméletben árthat!) a gyermekeknek, akkor a kapcsolattartás korlátozása szóba kerülhet, de ezzel kapcsolatos túlzott illúziói ne legyenek, igen ritka a gyakorlatban. Változatlanul az az érzésem, hogy nem csak a férje fordult ki magából, hanem Ön is pontosan ugyanúgy. Amíg a másik felet nem hallottuk, éppen ezért nem tudom tényként elfogadni mindazt, amit leír, mert süt belőle az - emberileg egyébként teljesen érthető - elfogultság. Csakhogy nekünk itt nem az a dolgunk, hogy helyeslően támogassuk a nyilvánvaló elfogultságát, hanem hogy tájékoztassuk a valóságról. Az meg az, amit fentebb írtam. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

remenyhal # 2009.04.12. 06:51

Kedves Grád András.

Igen, valószínű igaza van, nyilván én is " kifordultam " magamból, de nekem itt a 3 gyerek akiket fel kell nevelnem egyedül, hiszen az apukájukra aki eddig biztos pont volt az életükben nem tudunk-tudnak számítani.
Semmiben nem segít, nem támogat, sem engem, sem a gyerekeit. Egyébként amit leírtam alább azt tudom bizonyítani, kezdve onnan, hogy hazudozik, hogy nem adja oda normálisan a tartásdíjat / ez mondjuk a válás után megoldódik, hisz a letiltást kértem/, folytatva azzal,h mekkora adósságot halmozott fel amiről az új kapcsolata mit sem tud és persze azt is, h a család ahol most él alkoholista. Megvannak az sms-ek amiket részegen küldött nekem, mikor épp az ő hétvégéje volt, de ő inkább inni ment a gyerekeitől.
Nem akarom, és eddig sem tiltottam a gyerekeitől, legalábbis én nem, az új kapcsolata annál inkább, én azt gondolom, h véget érhet két ember kapcsolata, de a gyerekek örök időkre valamilyen formán összekötik őket, hisz mindig a közös gyerekei lesznek.
Elszomorít, h Ő hagyja,h a gyerekek lassan eltávolodjanak tőle, és persze később mikor rájön magától-ujra éled benne az apai érzés és a gyermekei nem úgy közelednek felé, majd az anyuka lesz a hibás-mert ellene neveli őket, pedig nem kell hiszen ők mindent látnak, nem kicsik már.

Nem vártam azt, hogy itt bárki bólogasson arra amit leírtam, hisz akkor nem is kértem volna véleményt, csak leírtam a tényeket-igen, ezek az én tényeim, viszont vele nem lehet beszélni-kerül minden beszélgetést, menekül előle, 17 év után nem tudunk leülni és beszélgetni, sem a gyerekekről, sem semmiről.

Úgyhogy bocsánat, ha elfogult lennék :))

Üdv : reményhal