no one: rosszul gondoltad....
Gyerektartás és láthatás
Azt elfelejtettem megírni, hogy apukával egy utcában lakunk...
Igen, tudom.
Most csak nehezen tudom ellátni a gyereket. Emelgetnem kell, öltöztetni, etetni, tisztába tenni stb. mindenki el tudja képzelni. Mindezt most úgy csinálom hogy ráállok a törött lábamra, ami napról napra dagad és kék-zöldre bevérzett. Gondoltam nem hogy nekem, de a gyereknek is joga van segítséghez ilyen extrém esetben, nem a körmöm tört le.
Ez első sorban nem jogi, hanem viselkedési, életvezetési kérdés.
Szabadjon megjegyeznem: szegény gyerek.
Tisztelt Fórumozók!
Egyedülálló anyuka vagyok, lassan 2 éves a gyerekem. Pénteken eltörtem a lábam, kértem apukát hogy jöjjön vigyázni a gyerekre hogy rtg-re mehessek. Fél órán belül ott is volt. Vasárnap az ő napja lett volna, de nem jött, mondván, szombat éjjel nem tudott aludni.. Szóval a kérdésem az lenne, hogy nincs jogom segítséget kapni ilyen kivételes esetben? Persze, aznap azonnal segített, azóta viszont a saját láthatás napján sem jött. Szüleim pedig az ország másik végében.
Köszönöm
Köszönöm!
Érdekes. Megérne egy alkotmánybírósági vizsgálatot. Szerintem ellentétes a Ptk. vonatkozó rendelkezéseivel, és a kormánynak felhatalmazása sem volt, hogy ebben a kérdésben - hogy ti. ki lehet kérelmező a gyámhatóság előtt - jogszabályt alkosson.
Ha végrehajtási eljárás van folyamatban akkor meg Gyer. 33/B §, ennél feltétel, a végrehajtás, meg a befolyástól mentes nyilatkozat
KBS: Gyer. 28. § (2) bekezdés
Nekem ehhez kellene egy törvényhely.
Egyébként kérje csak, hátha védelembe veszik; Single Mumot meg megbírságolják egy kicsit; csak hogy érezze a törődést.
Gyámhatóságtól kétheti a 14 éves a megvàltoztatást.
Tisztelt Szakértők!
Mi a teendő, ha 14 év feletti gyermek nem kíván a továbbiakban láthatásokon részt venni? Melyik hatóságnál kell ezt jelezni?
Mi a további teendő, ha a egyermektől külön élő, a kényszerláthatásokat eddig kierőszakoló szülő nem nyugszik bele a gyermek döntésébe?
Üdvözlettel,
S. M.
Nem ez a problémája, csak nem jó topikban írta meg. A másik topikban kapott érdemi választ.
Tisztelt Daniel26, kicsit késve válaszolok, ha sokallja a bíróság megítélte gyermektartást, akkor annak megváltoztatása iránt pert kezdeményezhet.
Kapcsolattartás a gyermekkel: vagy a felek döntenek erről, ha nincs megegyezés és házassági vagy szülői felügyelet rendezése per van folyamatban, akkor a bíróság dönt, ha a bíróság a fentebbiek alapján nem dönthet, akkor a gyámhatóságra hárul e feladat. Tehát ha nem tudnak megegyezni, kérni kell a rendezést.
Tisztelt Fórumozok!
Eszes Roland vagyok.
Az lenne,a kérdésem,hogy rendesen fizetem a gyerektartást,sőt még többet is adok.
De ennek ellenére az anya folyamatosan pénzt követel szinte zsarol.
Nem vagyok köteles fizetni s a zsarolásnak eleget tenni igaz,amikor a többit teljesítem.
Köszönöm!
Tisztelt fórumozók!
Egy olyan dologban kérném segítségüket,egyébként igen komplikált ügyről van szó,hogy én az előző párommal szét mentem 2016 ban fizettem a gyerektartást (ha bármekkora összeget is)tavaly nyáron kivitte a kislányom Angliába az én írásos bele egyezésem nélkül mondva "megszedjük magunkat és jövünk haza" nos azóta a padlás tele van ígéretekkel holott én könyörgöm neki hozza haza.A lakcimem megváltozott és arra lettem a figyelmes hogy a volt főbérlőm azt írta nekem hogy folyamatosan bombáz a bíróság levelekkel. Mondtam neki másolja már be a legutóbbit, amiben az áll hogy a bíróság olyan meghagyást hozott hogy én a 2017 decemberétől 45.000Ft tartás díjat fizessek meg vissza menőleg is és a a NAV részére is fizessek meg 37.000Ft ot. Az lenne a kérdésem hogy sikerült a volt párombol kiszedni hogy fizettem gyerektartást amíg itthon voltak ami facebookon történt.(nem tudom érvényes e és hogy meddig) Nem vagyok ügyvéd de annyit tudok hogy nem adtam engedélyem írásban hogy a lányom elvigye megillet a láthatás pláne hogy közös a felügyeleti jog. Mire fel követel tőlem gyerektartást? A bírósági meghagyás már jogerős. Kérem segítsenek mit lépjek. Előre is köszönöm
Nem fogok nagy okosságot írni, de a segítés szándéka vezérel. A jogvitákat Magyarországon is, Németországban is a bíróságok döntik el, célszerű a német bíróságra beadni a keresetet, talán eredményesebben lehet ott perelni, hisz jobban ismerik a hazai viszonyokat, s az alapítéletet is ők hozták. Ugye, hogy nem nagy okosság volt?
Csak az a problémája, hogy euróban van? Fizesse nyugodtan forintban - átváltják.
Kedves Fórumozók! Van egy ismerős magyar férfi, párkapcsolata volt Németországban amelyből született egy gyermek...a jelen helyzet szempontjából teljesen mindegy hogy összevesztek,szétmentek és a hölgy úgy döntött önhatalmúlag hogy megszüli..
A német Jugendamt hozott egy határozatot hogy euróban ennyit meg ennyit kell fizetni..A férfi 1 év után hazajött Magyarországra...Kérdésem: Hogyan tudná érvényteleníteni a fennálló Eurós gyermektartást?! Próbálkozott magyar bíróságon ügyvéd nélkül 2x is de elutasították.Azóta is fizeti a német állam a gyerektartást Euróban annak ellenére, hogy tudja hogy a férfi már nincs Németországban..Most ügyvédet keres...aki családjogban jártas Szabolcs Megyében..
Köszönöm a segítő válaszokat!
Így a címben feltett kérdésre az a válasz adható, hogy az új Pp. a teljes elsőfokú eljárás helyett a perfelvételi szakra szorítja a felek támadási és védekezési eszközeinek perfelvételi nyilatkozatok formájában történő előterjesztését, vagyis a peranyag alakítását, kiegészítését, módosítását. Ezzel a szabályozással a jogalkotó azt a célt kívánja elérni, hogy a jogvita keretei mielőbb rögzüljenek, elkerülve ezáltal a korábbi szabályozás által generált azon anomáliákat, melyek lehetővé tették a peres felek számára, hogy időbeli és mennyiségi korlátozás nélkül az egyik fél által tett nyilatkozatra a más fél reagálhasson, sok esetben végeláthatatlan láncreakciót előidézve ezáltal, mely az eljárások elhúzódását eredményezte.
Ha felhívott rá a bíróság, akkor nem csak lehet, hanem kell is nyilatkoznod. De egyébként is a kereset kiegészítését, módosítását, pontosítását felhívás nélkül is elő lehet terjeszteni. Magam ezt tágan értelmezem, és a tényállás kiegészítését, újabb bizonyítékok becsatolását is keresetkiegészítésnek tekintem.
Amúgy mit akarsz egy vitatásra válaszolni? Hogy "de úgy van"? Azt már mondtad.
Kedves Fórumozók!Gyermektartás megállapítása miatti perben a májusi tárgyalás után,benyújtottam a kért rendszeres kiadásokat,stb.Erre a mai napon a bíróságtól kaptam az alperes által benyújtott perfelvételi nyilatkozatot,melyben persze vitatja a kiadásokat.Erre a nyilatkozatra nekem most írásban kéne reagálnom?Vagy majd csak szeptemberben a tárgyaláson lesz lehetőségem?Köszi ha tud valaki tanácsot adni,ugyanis a levélben csak a nyilatkozat volt,így nem tudom vam-e teendőm.Köszi a választ.
(én meg a kérdésből azt feltételezem, hogy még bőven ez előtt vagyunk, és még döntés sincs. De ki tudja.)
„(üdv újra a fedélzeten, letelt a nyár?) :)”
Még nem. Vagyis itt még rendesen befűtöttek fentről.
„ott nem állapítják meg, hogy mi az alap?”
Bizonyára igen, de nem valószínű, hogy külön minden tételt nevesítenek, pl. a műszakpótlékból eredő, a fizetett szabadságra járó... jövedelem.
Egyszerűen, ami fizucetli végén áll: nettó fizetendő, abból kell gyerektartást fizetni.
(ha pedig nem %-ban határozták meg, hanem fix összegben, akkor nincs is kérdés.
wers,
(üdv újra a fedélzeten, letelt a nyár?) :)
Szerinted, ahol %-ot állapítanak meg, ott nem állapítják meg, hogy mi az alap? Fura lenne.
(nekem az sejlik ki, hogy %-ban állapítottak meg tartásdíjat, és nem tudja, hogy minek az x%-át kell fizetnie. Szerintem az összes nettó jövedelemből.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02