Gyerektartás és láthatás

vicacica36 # 2010.05.19. 07:10

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsotokat szeretném kérni egyik ismerősömnek a 2009.-ben hozott bírósági határozatban 33,2 % ill. min.60.000 Ft /30–30 ezer gyerekenként/tar­tásdíjat ítéltek meg. Az ismerős fizette egy pár hónapig rendesen, majd sajnos a válság miatt nehéz helyzetbe került, nem lett annyi munkája, egyébként ő egyéni vállalkozó és ezért nem tudja a minimumot sem fizetni csak annak felét. Még nem kért tartásdíj csökkentést a bíróságtól csak nem fizet annyit amennyit kellene, erre a volt felesége, aki egyébként nem dolgozik közölte, hogy ha nem fizet annyit amennyit kell börtönbe tetetti ?!
Ez tényleg így van, hogy ha valaki nem tud annyit fizetni, de fizet minden hónapba akkor börtönbe kerülhet, ugye nem????

kisokos # 2010.05.19. 06:50

gigimigi,

a gyh-val lehet szabályoztatni a kapcsolattartást. Noha jog és kötelezettség is egyben, sajnos ha nem akarja tartani a kapcsolatot, akkor kikényszeríteni nem igazán lehet. A gyh sem tehet mást, mint a kialakult gyakorlatnak megfelelő szabályozást hoz.

Amíg nincs szabály, addig kikényszeríteni sem lehet. Nem automatikus, hogy a szünidő felében a különélő szülő kötelessége gondoskodni a gyermekről. Ha ellenben a gyh úgy határoz, hogy a szünidő fele az apáé, aki ezzel nem él, kötelezettségét nem teljesíti, akkor ugyan továbbra is a te feladatod a gyermek gondozása ebben az időben, de jogosan követelheted tőle a felmerült extra kiadásaid megtérítését.

gigimigi # 2010.05.19. 06:29

Nem voltunk házasok csak együtt éltünk amikor külön mentünk megegyeztünk hogy nálam van a gyerek de ő korlátlanul láthatja én nem ragaszkodom a két hetenkénti verzióhoz. Gondoltam a gyereknek is jobb így,az első időben működött is de aztán egyre ritkábban jött most már ott tartunk hogy kéthetente szombat délutántól vasárnap délutánig.A legújabb ez a 3 nap a nyári szünetben.Nem tudom hogy tudnám rávenni hogy többet foglalkozzon a gyerekkel.A gyámüggyel nem lehet ráijeszteni?

ObudaFan # 2010.05.18. 19:54

Van egyáltalán már szabályozva a kapcsolattartás? Volt bontóper, vagy gyermekelhelyezési per?

monalisa1 # 2010.05.18. 19:45

No azért a 3 napnál több jár a gyermeknek a nyári szünet idejére hogy az apjával- apjánál lehessen.

Ha a láthatás/kapcsolattartás nincs a létező legapróbb részletre is leszályozva kettőtök közt akkor azt utólag pótolni kell, ha nem hajlandó akkor a bíróságtól kell kérni. És onnantól kezdve minden egyes láthatás elmaradása esetén másnap a gyámhatósági jegyzőkönyveztetés., a sok hasonló tartalmú jegyzőkönyv alapján elkezdik bírságolni...

Keresd fel a gyámhivatalt.

ml.

gigimigi # 2010.05.18. 18:10

A kérdésem a következő lenne. Gyermekemet az édesapja a nyári szünidőben összesen 3 napra lenne hajlandó elvinni, úgy tudom a szünidő fele hivatalosan a másik szülőé, ha nem hajlandó elvinni nem lehet erre kötelezni? Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.05.18. 11:30

Kérd a bíróságtól, hogy ideiglenes intézkedésben döntsön a tartásdíjról, az hamar meglehet. A kapcsolattartásra jogosult lesz a másik szülő.

monalisa1 # 2010.05.18. 09:24

A másik topicba feltett ugyanezen kérdésre írtam választ.

üdv.

mezcla # 2010.05.18. 09:09

Helo, Aniko vagyok es a 8 eves gyermekem utan a ferjem a kulonvalasunk ota, tobb, mint 3 eve nem fizet gyerektartast, es a gyerek hozzautazasainak a koltsegeihez sem jarul hozza anyagilag. A valast viszont sajnos csak most fogjuk megkezdeni.

Azt szeretnem megkerdezni, hogy hogyan tudnam tole leginkabb fuggetleniteni magunkat? Az ugye nem johet szoba, hogy elhagyta a gyereket? A 3 ev alatt meglatogatta egyszer, es a gyerek Ot tobbszor.

Nagyon koszonom elore is a segitseget!

mezcla # 2010.05.18. 07:59

rudolf70-nek szeretnek valaszolni.
valahogyan modot kell talalnod arra, hogy "szot erts" a gyerkoccel :) nem konnyu, de a jatekok sokat segitenek. probalkozz! :) neha egy kirako, egy labda, egy festokeszlet, egy jo mesefilm osszebujva :) vagy akar egy olcso barbi kozelebb hoz titeket egymashoz. a lenyeg, hogy olyan jatekot talalj, amit mindketten szerettek jatszani, es amiben arra a kicsi idore csak ketten vagytok, oromben, es egymasra figyelve :)
remelem sikerul :)
Aniko

ObudaFan # 2010.05.18. 07:07

Illetve ilyen vagyoni helyzet mellett még pártfogó ügyvéd kirendelését is lehet kérni.

ObudaFan # 2010.05.18. 07:06

Párod ellen tartás elmulasztása miatt akár büntetőeljárás is indulhatott volna. Ha valóban nem reális a tartásdíj mértéke, idejében el kell indítani a pert, és kérni kell a végrehajtás felfüggesztését. A jogi képviselet az eljárásban nem kötelező.

mermaid71 # 2010.05.17. 18:40

Kedves Monalisa1!

Kicsit rosszul, félreérthetően fogalmaztam a korábbi hozzászólásomban /1 kiskorú gyermek tartásdíj-követeléséről van szó/.
Elég bonyolult helyzet az enyém. Páromnak van egy élettársi kapcsolata - ahonnan nem tud tartósan hozzám költözni /éppen az anyagiak miatt/, abból a kapcsolatból van 4 közös gyermek - de a 4 gyermekből már 3 nagykorú - tehát 1 kiskorú van - végül is Párom ezzel a kiskorú gyermekkel napi szintű kapcsolatban van. A gyermekei a legfontosabbak - érthetően - ezt meg is értem, hiszen én is elvált nő vagyok /és 1 gyermekem van/.
A tartásdíj "követellése" egy évekkel ezelőtti másfél éves kapcsolatból született gyermekre vonatkozik /akit nem is tud látogatni párom/. A tartásdíj fizetését megértem /hiszen én is elvált anya vagyok/, viszont az eszközöket - amivel az a nő él -, erkölcsileg és érzelmileg sem tudom megérteni, megemészteni.

monalisa1 # 2010.05.17. 15:26

A kislány jelenleg még nagyon kapaszkodik az anyja szoknyájába - természetesnek mondható.

A hozzád/anyukádhoz szokáshoz idő kell, vagyis részetekről nagy nagy türelem. Legjobb lenne ha az első időkben az anya is veletek menne sétálni, fagyizni stb. - nem félne annyira.

Közösen menjetek fel akár hozzátok is: játszadozon ott is - hadd szokja.

Aztán az anya kezd elmaradozni...

Remélve néhány hónap és problémamentes lesz a kapcsolat a kislányoddal.

ml.

rudolf70 # 2010.05.17. 15:00

Tudjátok most kezdem csak felfedezni kislányom,annak ellenére,hogy kéthetente láthattam az "anya" garzonjában. Na persze tett azért engedményeket,mert hogy voltunk a 3 év alatt, 1x az állatkertben is:)
Játszótér néha cukrászda. A nagyija (anyukám) is rendszeresen elkírhétett a láthatásra. Tehát nem állíthatom,hogy nagyon "gonosz" lenne vagy csak (naív) lennék:(

Egy biztos, lánykám furcsán kezd viselkedni. Közeledek hozzá és elhúzza magát,("naaa") kíséretében:( Most mit mondja ez nagyon rosszul esik...
A fő probléma viszont az, hogy nem képes magától eljönni velem vagy a nagyijával. Kérdeztem kislányom, de csak egy nagyon pici távolságra jönne el velem kettesben,vagy még úgy sem:(

Mit lehet tenni ha, (majd) a jog úgy rendelkezik,hogy hozhatom-vihetem stb...csak éppen kislányom nem szeretne majd velem jönni:(:(

monalisa1 # 2010.05.17. 14:25

mermaid71:

monalisa1 # 2010.05.17. 14:24

A párod volt élettársa semmi "rosszat" nem tett az általa hogy a gyermekek érdekében eljárt a nemfizető apával szemben. Ami t.díj tartozást az apa felhalmozott azt az egyik-másik ingatlana árverezésének árából most majd megfizeti, és ez így van rendjén. (Ha kell mindkét ingatlan rámegy - az ő baja.)

4 gyermekre nem fizetni kiskorú veszélyeztetése és ez büncselekmény, ergo akár fel is jelenthetné a rendőrségen.

Amúgy haladéktalanul forduljon bírósághoz és a megváltozott körülményekre tekintettel kérje a t.díj felülvizsgálatát.

Nem okvetlenül szükséges ügyvéd, mert azt hogy fizetési problémák vannak azt saját szavaival is el tudja mondani.

A nő adja be a kérelmet a gyámhivatalhoz hogy az állam előlegezze meg 3 évre a t.díjat - a későbbiekben az apán valahogy bevasalják majd.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.05.17. 14:12

l965

Két ember magánjellegű megállapodását akkor nem hagyja jóvá a bíróság ha az valamelyik félre kimondottan hátrányos. (A láthatást/kapcsolattartást külön is nagyon részletesen lebontani - a későbbi viták elkerülése végett.) Nem szükséges ügyvéddel ellenjegyeztetni.

Onnantól a megállapodásból nem lehet kifarolni (...) azt mindkét félnek be kell tartani - a gyámhatóság ellenőrizheti és adott esetben szankcionálhatja.

"Lisa"
laikus hozzászóló

mermaid71 # 2010.05.17. 13:52

Kicsit bonyolult kérdésem lenne.
Közel 3 éves kapcsolatom van egy férfivel, akit nagyon szeretek, és minden előző életével kapcsolatos problémájáról tudtam korábban is. Élettársai kapcsolatából van 4 gyermeke, egy pár évvel ezelőtti rövid kapcsolatából /ami az élettársi kapcsolat elhidegülése miatt alakult ki/ van egy most már 7 éves lánya, akit anyagi okok miatt nem tud látogatni már vagy pár éve. A gyermektartásdíjjal már egy ideje tartozik a nőnek, a nő korábban /másfél éve már/ fenyegette, hogy behajtja rajta az összeget. Tudni kell, hogy a férfi, akit szeretek már egy ideje nem rendelkezik rendszeres jövedelemmel, egyre rosszabbak az anyagi körülményei, és az akkor a bírósági határozatban megítélt gyermektartásdíj egyáltalán nem reális ma már. Ő viszont sajnos nem lépett ebben az ügyben, - hogy változtassák /mérlegeljék újra/ a gyermektartásdíj összegét. Anyagi okok miatt nem tudott ügyvédet sem fogadni: mert, ha tehette volna, akkor saját bevallása szerint is, lépett volna a nő ellen - ugyanis a nő életveitele elég érdekes. A Párommal való kapcsolat megszakadását követően a következő férfinek is szült úgy tudjuk egy gyermeket.
A gyermeket gyakorlatilag nem akarta odaadni Páromnak láthatásra. Igaz ő sem tudja /más városban laknak/ anyagiak miatt látogatni. Már korábban hallottam Páromtól, hogy a nő jelzálogjogot akart bejegyeztetni párom két vagyonára /egy telek és egy garázs/.
Most meglepve tapasztaltuk, hogy a földhivatali bejegyzés szerint valóban be van jegyezve a jelzálog Párom dolgaira. A hivatalos levelet más címre póstázva kapta most egy-két napja kézhez Párom - és állítólag végrehajtás van /árverezés/ kiírva valamijére...
Ő teljesen kész van lelkileg /igazából nem is akarta a gyermeket anno - a nő erőltette: állítólag "már nem lehetett elvetetni" címszóval.../. Én is tanácstalan vagyok - korábban kellett volna gondolom lépni, olyan szakaszban, amikor még mérlegelték volna a körülményeit?
Ő valóban nem tud fizetni - padlón van anyagilag - nem "eltitkolja" a jövedelmét...
Kérdem, én, hogy ezt meg lehet tenni? Meg lehet tenni egy nőnek ezt "tartásdíj" címén..., merő bosszúból /is/ tönkretenni egy férfit? Vagy egyes nők így szereznek maguknak "vagyont". Hogy ellehetetlenítenek másokat?
Mit tehetnénk? Szeretnék segíteni neki! A végrehajtóval Ő fog beszélni: és megtudjuk, mennyi a pontos tartozás. De, gondolom, fontos lépés, hogy kérje Párom a tartásdíj mérséklését...,
Egyebet nem tudom, mit lehetne tennünk?

1965 # 2010.05.17. 12:20

Tiszteletem!

A következőkben szeretnék segítséget kérni. Kk. gyermek elhelyezése, tartásdíj összege és a kapcsolattrtásra vonatkozóan a szülők között kötött megállapodást mikor nem hagyja jóvá a bíróság? Ugye ügyvédnek nem kell ellenjegyeznie?
Köszönöm!!!

Pilóta # 2010.05.17. 10:55

Ez igy van! A gyerekek, csak hiszük,hogy nem. De igen is éreznek mindent. Lassan 6 hónapja nem láttam a kislányom, de mondják az ismeröseim, felcsillan a szeme, mikor rólam kérdeznek, és halja ö is. 2,5 éves, de nem hülye. Kellett adnom, mutatnom annyi törödést szeretettet amiböl ezt váltja ki nála. És a nagy érdekvédelmi hatóságaink, csak szórakoznak, és nem lépnek fel mindazon, jogtalan anyai cselekedetek ellen. Mit a gyerekeink érzelmi állapotának tiporásával követnek el. Mert tudják, ha nincs más és valójában szeretjük a gyerekünket ezzel okozák a legnagyobb fájdalmat nekünk. És sajnos bejön nekik. És a bírósági határozatott, is nagy ivben ........! És meguszák!!!!!! Mi meg kapálodzunk, és uj kapcsolatunk, családunkat boldogságunkat teszuk tönkre veszitjük el öket, mert a végsökig kitartunk, a gyerekünk mellett. De ez tesz minket azokká kik vagyonk. IGAZI SZÜLÖKKÉ!!!!!!

Pilóta # 2010.05.17. 10:11

Rudolf70-nek. Nem kell megvárni. lépni tenni kell. Ha olyan bármikor csatolható, vagy bíroság álltal bekérhetö.

rudolf70 # 2010.05.17. 08:52

Köszönöm a válaszokat és bíztató szavakat!

A bírósági keresetlevél készen áll a beadványra, csak még mielőtt megtenném megvárom a Gyámhivatal álláspontját akár hivatkozási alapnak is majd azt, felhasználva. (Amennyiben éredmileg) nem képes dönteni vagy az anyát felszólítanai a zavartalan kapcsolattartásra!

Drága anyukám meg még sosa sem volt unokályával egyedül:( Ő is kérte a kapcsolattartás módosításást szintén ott ahol én.

Most kértem az anyukát,hogy születésnapomom hagy láthassam gyermekemet aki már elmúlt 3 éves:)
A válasz: Kéthetente ami le van írva!

sió # 2010.05.17. 05:37

Pilóta!
Nagyon fontos hogy ne add fel, és harcolj a gyerekért! Azért győznek ilyenkor sokszor az anyák, mert gátlástalanul megtesznek szinte bármit, amiben eszköz a gyerek.
Ha megfogalmazod magadban, hogy kilátástalan helyzetben vagy, akkor most kell a sok erő!
Sokan ilyenkor adják fel, és válnak bábbá a másik fél kezében, aki érezve a győzelmét még tovább aljaskodik! Jogod van a gyerekedhez, és neki is joga van hozzád!
Jól írták előttem, élj a jogaiddal, és tudd azokat! Ne hagyd hogy az alulképzett gyámügyis, /aki egyébként 99% ban tanár, és annak sem volt jó!/ a fejedre nőjön, és hozzánemértésével akár egy napot is elvegyen tőletek!
És egy jó tanács! Ápold a kapcsolatot a gyerek mindenkori oktatási intézményének vezetőjével, sokat segíthet! Fontos hogy a vezetővel, az ovónénik sokszor az anya által „megfertőzött” állapotban vannak!

Pilóta # 2010.05.16. 18:49

Köszönöm.
Január óta pedig semmi sem történik figyelmeztetésen kivül. Pedig már utiköltség megtéritésre is kötelezték, amire persze nem került sor. Akkor mire vár még a gyám? Sajnos nagyon kilátástalan helyzetben vagyok most. És egyre jobban érzem, hogy teljesen elfogja tudni zárni a kislányom továbbra is. Nem maradt más választásom, bírosághoz fordulok. De apaként ebben az országban nem látok esélyt.