Gyerektartás és láthatás

gyergyo # 2009.05.30. 07:02

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Privátban írhatnák- e Önnek?
Köszönöm

reker # 2009.06.03. 12:54

tisztelt hozzáértők!

Szeretném megtudni, hogy láthatás kapcsán köteles vagyok e a másik fél szüleit beengedni abba a házba, ami a szüleimé. Vagy mondhatom a bíróságon, hogy nem tudok helyet biztosítani??? És akkor ilyenkor a bíróság mit mond, hol legyen a találka?

monalisa1 # 2009.06.03. 18:35

Már nem emlékszem vissza a történeted minden részletére, szóval mennyi idős a gyermek?

Mert ha már nem szoptatod, vagyis elvan már vegyeskaján és/vagy tápon - sőt, akkor az apa esetenként néhány órára - vagy akár egész napra is - már elviheti magához, és innentől nincs beleszólásod - sem ma sem a későbbiekben -, hogy az apa otthonában alkalmasint ki van még jelen.

Egyébként a nagyszülőnek önállóan is van láthatási joga - ha nem is oly gyakorisággal, tehát őneki is ki kell adnod az unokát.

El kellene már ásni a csatabárdot...

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.06.03. 18:41

Lehet a családsegítőben is akár. De ha nagyon ellenálló vagy, akkor azt kockáztatod, hogy a másik szülő kívánsága szerint lesz szabályozva a kapcsolattartás helye.

Peti9487 # 2009.06.03. 19:35

Jó napot kívánok!
18 éves vagyok és egy tőlem 200 km-re lakó lány 3 hónapos terhesen mondta el, hogy terhes tőlem és megtartja a babát. Azt mondta, hogy bármit mondok az úgy lesz... Ilyenkor gyerektartás, vagy valami féle kötelezettség jogilag van? Előre is köszönöm válaszát

monalisa1 # 2009.06.03. 19:59

Azért mert "a" hölgy téged nevezett meg a gyermeke apjának, még nem biztos hogy az úgy is van... Tehát ha téged akar gyermeke apjának tudni akkor kénytelen lesz majd bírósághoz fordulni apaság vélelme megállapítása végett. (Ez nem egyik napról a másikra való eljárás, valamint pénzbe kerül.) Persze ha te bevállalod hogy a kapcsolatból tutira tőled a gyermek, akkor már a megszületés előtt tehetsz apasági nyílatkozatot. (Ebben az esetben a nevedre anyakönyvezik a babát majd.)

A t. díjban vagy meg tudtok egyezni: havi fix összegben és/vagy a mindenkori havi összes jövedelmed 15-25%-át kellhet majd fizetned egy eltartott gyermek után -, vagy kénytelen lesz evégett ismét bírósághoz fordulni.

A gyermekelhelyezés jogi aktusa, valamint a láthatás/kapcsolattartás kettőtök közti leszabályozása további feladat lesz majd.

Jó ha tudod: gyermekről lemondani (...) nem lehet, ha már "megcsínálta" a férfi akkor az egy életre szóló kapcsolatot jelent apa és gyermeke közt - optimális esetben.

Javaslom olvassad vissza ezt a topicot és a címben közel hasonlóakat, mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani. (Szánj rá néhány estét.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.06.03. 20:01

Javítás: az és/vagy kitételnél az "és" nem kapcsolódik a mondat szerkezetéhez.

Lean # 2009.06.03. 21:42

Kedves Hozzáértők!

Egy kis segítségre lenne szükségem. A gyerekem apjával már nem élünk együtt, a kislány velem él, de nem indítottunk még gyerekelhelyezési pert. Most elvinném egy hétre nyaralni, de az apa nem engedi, azzal az indokkal, hogy nem szóltam sokkal előre és így ő nem tud találkozni vele, bár mondtam, hogy nyugodtan lejöhet utánunk a szabadnapján, ez neki nem jó. Van ehhez joga, le kell mondanom a nyaralást?

reker # 2009.06.04. 07:08

Monalisa, Obudafan!

A gyerek 19 hónapos. Apuka háromszor látta eddig összesen, a nagyszülők egyszer sem. És mondom, hogy sosem mondtam neki, hogy nem jöhet a gyereket látogatni.
Ha szólt, hogy vasárnap jönne, azt mondtam, hogy jöhet. És egyszer élt ezzel a lehetőségével. Számtalanszor eljátszotta, hogy bejelentkezett és nem jött.

Van olyan írásos "szerződésem", melyet apuka írt, hogy ha nem kérem a gyerektartást, ő nem is kívánja látogatni a gyereket, mert neki a gyerek csak plusz kiadás havonta, semmi több. Ez befolyásolja-e a bíróságot a láthatás kapcsán???

Tudomásom szerint itt még sosem volt a családsegítőben vasárnap nyitvatartás úgymond, gyerekláthatás kapcsán. Kötelesek készen állni részünkre???

lajoska32 # 2009.06.04. 08:59

reker:ezzel az ekkor sem jó,itt sem jó,meg ez jöjjön,az se jöjjön hozzáállással azt fogod elérni,hogy a bíróság megelégeli,aztán kijelöl egy napot,amikor apuka látogatja a gyereket(nagyszülőknek,közeli rokonoknak is joguk van hozzá),aztán ha apuka úgy gondolja,minden egyes alkalommal feljelenthet,amiért majd szép pénzbírságot fogsz kapni.
Tényleg az lenne a legegyszerűbb,már ha a gyerek apja komolyan gondolja,hogy lemond a gyerekről,te meg a tartásdíjról.Ellenkező esetben joga van látni,sőt a rokonoknak is.19 hónapos gyereket meg már símán elvihetne pár órára ,mondjuk egy közeli játszótérre,fagyizni,strandolni.először pár órára,aztán fokozatosan növelni az időt.Így senkit nem kellene beengedned a szüleid házába.
Vasárnap meg ne várd el,hogy bárki is dolgozzon miattad,gondolom te se tennéd meg másnak...
a "sosem mondtam,hogy ne gyere",egy dolog,úgy is kellene viselkedni,hogy komolynak tűnjön.

catus # 2009.06.04. 09:43

Sziasztok!

Csak egy rövid kérdés...
Az anya abban az esetben is benyújthatja az apasági keresetet, ha korábban, a szülés után képzelt apát jegyeztett be az anyakönyvbe?
A gyermek 2,5 éves múlt....

Tordesillas # 2009.06.04. 12:20

catus

Az anya soha nem indíthat keresetet a családi jogállás megállapítása iránt, arra pl. a kiskorú gyermek jogosult.
Mivel a gyermek még cselekvőképtelen irány a lakhely szerinti városi gyámhivatal, ahol kérni kell a gyámhivatalt erre, a gyámhivatl rendel ki egy eseti gondnokot (ügyvédet), aki megindítja a pert, megdöntik az apaság vélelmét, aztán az igazi apa tehet apai elismerést a gyermekre vagy ha nem akar, akkor őt is így be kell perelni.

Lean

Nem tudom mit takar a "sokkal", 1 hét, 1 hónap, fél év, 1 év?
Szerintem nyugodtan elviheti a gyermekét 1 hétre nyaralni.

monalisa1 # 2009.06.04. 13:54

reker

Jogászok előzőekben megírták már neked, hogy gyermekről nem lehet lemondani - legfeljebb az örökbeadáshoz lehet hozzájárulni, de itt nem erről van szó. A t.díjról sem lehet lemondani mert az meg nem az anya "butikpénzre" hanem a gyermek havi megélhetését hivatott részben fedezni. Tehát ami papíros van apától az nyugodtan kukába dobhatod.

Mielőbb fordulj bírósághoz a láthatás/kapcsolattartás leszabályozása végett - erre vonatkozóan is kaptál javaslatot már.

Zárójelben: akárhogyan is szabályoz egy bíróság, ha egy "apa" nem akarja látni a gyermekét akkor nem látja - saját magát zárja ki ezzel annak élményeiből.

Akkor "a" kapcsolat maximum abban merül ki, hogy a t.díj fizetése remélve gubanc nélküli lesz majd.

A gyámhivatalnak kötött félfogatási ideje van, vagyis nem ő alkalmazkodik a problémás szülőkhöz...

ObudaFan # 2009.06.04. 18:17

Mivel a gyermek még cselekvőképtelen irány a lakhely szerinti városi gyámhivatal, ahol kérni kell a gyámhivatalt erre, a gyámhivatl rendel ki egy eseti gondnokot (ügyvédet), aki megindítja a pert, megdöntik az apaság vélelmét, aztán az igazi apa tehet apai elismerést a gyermekre vagy ha nem akar, akkor őt is így be kell perelni.

Tévedés. Catus azt mondta, hogy képzelt apa van bejegyezve, tehát nincs kivel szemben megindítani megdöntés iránti pert. Nyugodtan el lehet indítani az apaság megállapítása iránti pert, de természetesen ehhez is a gyámhatóságra kell menni.

1apa # 2009.06.05. 10:48

kisokos!
2009.05.20-i válaszodra: Érkezett 2009.06.03-án a bíróságtól egy "végzés", melyben felszólít, hogy 15 napon belül nyilatkozzak, vitatom e alperes állítását, amelyben ellenzi a keresetemet, mert mindkét gyermekem tanul, a kisebb szándékozik 5-6-od éven maradni, a nagyobb pedig egy nem pontosan megnevezett budapesti középiskolában fog tanulni szeptember 1-től. A végzés ellen fellebbezésnek helye nincs.
A tárgyalás ami a 15 napba bele is esik (06.17-én) akkor így elmarad? (A keresetem 07.01 utánról szól)
A tanulói jogviszonyuk 06.30-ával szűnik meg. Ha marad 5-6-ra a kisebb, akkor rokontartást szeretnék a gyt. helyett.
Nagyobb most végez a jelenlegi 2 éves, szakmát adó ,érettségi utáni iskolában. Hogyan tanulhatja tovább egy másikban ugyan ezt a szakmát? Ha végez, megvan a szakmája, ha megbukik, akkor érdemtelenségre szeretnék hivatkozni, mert ezt már egy másik iskolában megtette neki felróható okból(nem jelent meg a pótvizsgán).
Akkor most mi a teendőm a 15 napos határidővel?

_Wasp_ # 2009.06.05. 11:56

A tárgyalás ami a 15 napba bele is esik (06.17-én) akkor így elmarad?
nem

Ha marad 5–6-ra a kisebb, akkor rokontartást szeretnék a gyt. helyett.
nem kell azért semmit tenni, a törvény erejénél fogva változik a tartás jogcíme.

Ha végez, megvan a szakmája, ha megbukik, akkor érdemtelenségre szeretnék hivatkozni
inkább továbbtanulásra való alkalmatlanság lenne a megfelelő alap, az "érdemtelenség" általában teljesen esélytelen.

Viszont leginkább ügyvédhez kéne fordulni, mert itt sok fogalmi zavart érzek. Nem tudod mit kérhetsz, mit kéne kérned és milyen alapon, illetve mit fognak biztosan elutasítani a bíróságon.

ez nem nyerő kombináció.

Lehet hogy érdemes lenne elállnod a pertől, nyögd ki inkább a maradék pár évet, és ne vessz emiatt össze a gyermekeiddel. Fizettél már vagy 2x 20 évet, az a maradék egy-kettő már nemigen oszt vagy szoroz, viszont a gyermekeid életben elindulását nagyban segítheti.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

fokker70 # 2009.06.05. 12:37

Tisztelt Mindenki!

A kérdésem a következő lenne.
Élettársi kapcsolatból van egy 15 éves lányom, azt hiszem.
Ebben a 15 évben szinte mindenki rágta és rágja mai napig is a fülem, hogy a lány nem az enyém.
Elöszőr nem is akartam róla tudomást venni de most egyre jobban foglalkoztat a gondolat, hogy apasági pert inditsak.

6 éve már nem élünk együtt. Ebből a 6 évből, 5 évig a kislányt bármikor láthattam, most az annya manipulálja a gyerek fel se mer hivni, én hiába hívom nem veszi fel a telefont. Most ballag de még ballagási meghívot sem kaptam. Viszont akitől lehet, hogy a gyerek van oda vittek meghívot még a férfi édesanyjának is.

Volt élettársam sajnos igen csak szerette a férfiakat mint az kiderült , 3 évik türtem neki aztán terhes lett egy másik férfitól és elköltözött.

Mit tegyek, bolygassam az ügyet.

Ja és ami még fontos!!!!
Én roma származású vagyok, a gyerek édesannya magyar, a gyerek pedig kreol börű lány. Ezt csak azért írtam le mert tudomásomra jutott, hogy a gyerek esetleg azért nem akar velem találkozni mert én cigány vagyok és ő szégyell engem, erre tanítja az annya. Ezzel a kijelentéssel, hogy tudok a bíróságon érvelni.

Köszönettel
Fokker70

Lean # 2009.06.05. 12:51

Köszönöm a választ Tordesillas! Végül én is erre jutottam.

ObudaFan # 2009.06.05. 13:43

fokker70

Ez így elég kevés lesz egy apasági vélelem megdöntési perhez.

_Wasp_ # 2009.06.05. 13:50

fokker70

nem értem mit akarsz. Te vagy (papíron) a gyermek apja vagy sem? Azt akarod, hogy az apaságod meg legyen állapítva, vagy hogy meg legyen döntve?

Vagy csak a kapcsolattartást akarod rendezni?

_Wasp_

és felesleges megoldása

1apa # 2009.06.05. 16:57

Kedves _Wasp_
Csak kb.2 éve költözött a másik szülőhöz a kisebb gyermekem, és csak azóta kell fizetnem a már akkor is nagykorú nagyobb gyermekem után . Tehát számomra nem evidens, hogy a nagykorúsággal a törvény erejénél fogva rokontartássá változik a gyt.

gyergyo # 2009.06.05. 18:28

1apa

Nem evidens, neked kell kérned a bíróságtól a csökkentést, de ezt meg is kell indokolnod miért kéred. A témák között találsz ilyet, hogy gyerektartás 18 év után,nézd meg.

_Wasp_ # 2009.06.05. 20:39

gyergyo

a rokontartás nem "kisebb összeget" hanem más jogcímet, más felelősségi szabályokat jelent, mint a gyermektartás.

Amúgy a témák között valóban van olyan, hogy "gyermektartás 18 év után", de a törvényben nincs.

_Wasp_

és felesleges megoldása

1apa # 2009.06.06. 14:31

kedves _Wasp_, gyergyo
Nagykorú gyermek tartásánál, ill. rokontartásnál olvastam olyat, hogy az már nem %, hanem fix összeg, és a nagykorútól elvárható, hogy amennyiben munkaképes, hozzájáruljon a saját tartásához, ezzel csökkentve a tartó terheit. Ez a %-os gyt-nél nem érvényesül, ha a gyerek alkalom szerűen dolgozik, egész jól keres, én akkor is ugyanannyit fizetek.

_Wasp_ # 2009.06.06. 18:38

a százalékos és a fix összegben megállapításnak nem a tartás jogcíméhez van köze, hanem más körülményekhez (az eltartott szükségleteihez, az eltartó lehetőségeihez, körülményeihez)

még egyszer javaslom, fordulj ügyvédhez.

_Wasp_

és felesleges megoldása