Gyerektartás és láthatás

Jamina # 2010.03.28. 18:54

Marcika ti most engem provokáltok, vagy Helikoptert?

Szerintem alig várjátok, hogy idejöjjön valaki, akinek az orra alá lehet dörgölni valamit.

Amit a hatályos jogszabályról írsz, kb. ez a véleményem: bla, bla, bla.

Ha olyan frankó lenne a hatályos jogszabályzás, alapvetően minden esetet egyedileg mérlegelve, összes körülményt figyelembe véve hoznának meg, gyermek jövőjét meghatározó döntéseket. Amit írsz az a száraz tananyag, a valóságban azonban közel nem foglalkoznak senkivel sem ilyen mélységekben.
Amiről írsz annak pont az ellenkezője is igaz. Majd Helikopter szépen szerez magának egy nagyon jó ügyvédet, és mehet a véget nem érő pereskedés meg hajtépés. Gondolom előbb utóbb az apuka is belátja, hogy nem tulajdoníthatja el a gyermeke anyjának holmiját, nem zárhatja ki a közös lakásukból, nem fenyegetheti, mert akkor majd zaklatásért bepereli, ésatöbbiésatöbbi.

Engem nem kell meggyőznötök, én boldogan élek a hároméves kislányom apjával ahol terítékre sem kerül az ilyesmi mert kölcsönösen tiszteljük egymást. De
Honeybear mint jog üdvöskéje annyira mindenhatónak tekinti magát, hogy még ő mondja meg kinek legyen gyereke, egy jogi fórumon, hát erre csak röhögni tudok. L.O.L (csupa nagybetűkkel...)

marcika # 2010.03.28. 13:45

Jamina és Helikopter, ezt figyelmetekbe ajánlom:

"A hatályos szabályozás kimondja, hogy veszélyezteti a gyermekét az a szülő, aki őt indokolatlanul a másik szülő ellen neveli, vagy a kapcsolattartásra vonatkozó határozatnak nem tesz eleget. Amennyiben a szülő veszélyezteti a gyermeket, és önként nem hajlandó vagy nem képes a veszélyeztetést megszüntetni, a gyermek védelembe vételét kell elrendelni, mely a gyámhatóságok hatásköre. A védelembe vételt követően a gyermekjóléti szolgálatok családgondozóinak az a feladata, hogy a szülőt meggyőzzék arról, hogy a kapcsolattartást a továbbiakban ne akadályozza, ellenkező esetben a gyermekvédelem más eszközét kell majd alkalmazni, ez pedig a gyermek kiemelését jelenti az őt gondozó szülői környezetből. Amennyiben a kötelezett nem pótolja az elmaradt kapcsolattartásokat, valamint ismételten, ok nélkül akadályozza (függetlenül attól, hogy általában megfelelően gondozza a gyermeket), a gyámhivatal pert indít a kiskorú másnál történő elhelyezése érdekében. Súlyosabb esetben ki kell emelni a gyermeket a családból, és más, arra alkalmas személynél kell elhelyezni, aki lehet a különélő másik szülő, vagy ha ő nem alkalmas, más olyan személy, aki alkalmas a nevelésére, és kapcsolattartási kötelezettségének is eleget tenne.”"

kaméleon # 2010.03.28. 10:40

Helikopter! Bár az általad negatív előjellel említett válaszadók valóban nem jogi megközelítéssel adtak tanácsot, helytelenül jelzőkkel és túl sok érzelemmel, mégis helytálló, amit írtak neked. A jog nem old meg mindent, nem az agymosás eszköze, amivel az elborult fejű, pl. megcsallak-megbosszulom, stb., típusú szülőket a helyes irányba lehet állítani.
Másrészt, a jog annak a társadalomnak az elvárásai, erkölcsi és egyéb normái szerint működik, amelyben élsz. Tehát, csak logikusan kell gondolkodnod, és rájössz, hogy az általad vázolt ügyben mi az, ami egyben helyes is és jogos is.
A gyermek érdeke minden esetben meg fogja előzni a szemellenzőssé vált szüleiét. Nyilván a vagyoni érdekeiteket is.
A gyermeket még attól a különélő szülőtől sem lehet eltiltani, aki az eltartásához soha, egy fillérrel sem járul hozzá. Ha a gyermek valódi érdeke nem, hanem kizárólag a jogi szankciók érdekelnek: nem csak erkölcsi, de akár súlyos anyagi károd is származhat ebből a magatartásból. Persze, ehhez az kell, hogy a férjed felvegye a kesztyűt, és megtalálja ezeket a törvényadta lehetőségeket. Ha ügyvédhez, vagy egy ilyen fórumhoz fordul, meg is fogja találni.
Szóval, azt javaslom, óvatosan az érzelmekkel, és miután lehiggadtál, koncentrálj a gyermek HOSSZÚTÁVÚ érdekeire. Hidd el, ezek egybe fognak esni a Te érdekeiddel, akkor is, ha most még nem látod.
(Fölösleges a sérelmeidet itt felsorolni, mert ebben a témában már nincs új a nap alatt, és a tényeken nem változtat!)

helikopter # 2010.03.28. 09:18

Kedves Jamina!

Köszönöm szépen a támogatásodat. A pár sorból, amit megosztottam ezen a fórumon, is jól érzékeled a helyzetem lényegét.
Azt gondolom, hogy sem "honeybear45"-re sem "andrea1976"-ra sem a hozzájuk hasonló, elborult elmékre ne pazaroljunk több időt.

Üdvözlettel: helikopter

honeybear45 # 2010.03.26. 20:30

Jamina!
Egy dolgot láttál tényleg jól az, hogy nyomja a csőrőm az olyan szülő, aki a gyermekét a másik szülő ellen használja, ezt tényleg jól láttad a többihez inkább no comment nagyon gáz a felfogásod, úgy hogy inkább tényleg no comment...
Részemről lezártam, tegye úgy tönkre a gyerekét, ahogy akarja,én részemről megtettem, amit úgy érzem, hogy meg kellett tennem a gyermeke érdekében. Remélem neked nincs ilyen felfogással...

Jamina # 2010.03.26. 18:20

És még valami kedves Honeybear, az aktatologatós kis bürokratikus országunkban olyan nagyszerűen jártas gyámhivatali ügyintézők vannak, meg gyermekvédelmisek akik mellett megtörténhet hogy gyerekeket verjenek agyon saját otthonukban, meg éheztessenek halálra, kedves szülők "csak mert az joguk van hozzá, az ő tulajdonuk, úgyhogy köszönöm, de nekem nem a gyámhivatalban jártas ügyintéző a mérce.

Jamina # 2010.03.26. 18:11

Azért ha megengeded, Honeybear reagálnék hozzászólásodra (ez a szép a fórumozásban, leírhatja mindenki a véleményét anélkül hogy más megszabja neki mire/mennyit írhat.)

Helikopter jogi tanácsot kért nem azt hogy bíráld és személyeskedj. Valószínűleg valami amúgy is nagyon nyomhatja csőrőd hogy így nekiestél.
Feltételezéseid hogy hol fogunk vele találkozni legközelebb, csak ismételten gonoszkodó kommentár.

Ha az apuka annyira szeretné a gyerekét nem fenyegetné annak anyját (amit érthető hogy ő nem részletezett) nem zárná ki a lakásból, nem lopná el a holmiját., és még sorolhatnám. Ha ez neked mind alátámasztja hogy közben igazából milyen nagyszerű apa, hát hajrá, akkor talán élj vele együtt Te, és ne itt oszd az észt.

andrea1976 # 2010.03.26. 17:03

jajjj....és mindjárt jön a „"igen??? Még hogy én, mikor mit művelt velem az a ..........”" se vége se hossza......

Balogh Andrea

andrea1976 # 2010.03.26. 17:01

Tipikus brutál szülő. Egyetértek. Jobb hagyni válasz nélkül az ilyet.....

Balogh Andrea

honeybear45 # 2010.03.26. 13:58

Jamina!

Nem értem miért lennék én erénycsősz??
Azért mert valaki a gyermek láthatásával zsarolja a másik szülőt és felvilágosítottam, hogy ez nem normális viselkedés egy anyuka részéről. Szomorú, hogy ilyen szülők gyermeket "nevelnek"!

" Ha az apának ilyen a hozzáállása, nem valószínű hogy a gyermeknek annyira hasznára válna hogy ebben a helyzetben találkozzon vele. "
Azért mert megcsalta anyukát attól még lehet rendes apa és a gyereknek igenis szüksége van rá és ne haragudj de orbitális hülyeség, hogy a gyermeknek nem váll hasznára az apjával történő találkozás egy gyámhivatali eljárásokban jártas szakember ilyet le sem írna, valószínűleg te nem vagy az.
Helikopternek meg csak gratulálni tudok, gondolom hamarosan a gyermektartásdíj és a hogyan ne kelljen odaadni a gyermekünket az életveszély apukának topikban még olvashatunk róla:-))
Köszönöm, de a egyikőtük válaszára sem vagyok kíváncsi.

ObudaFan # 2010.03.26. 12:44

misu32

30 napon belül a gyámhatósághoz kell fordulni.

Bodzaa

A végrehajtás elrendelése még nem jelent vh. bírságot, az a következő lépés lesz.

misu32 # 2010.03.26. 11:33

Szép napot mindekinek

Tanácsot szeretnék kérni önöktöl!

Közös megegyezésel a biroság jováhagyta a láthatást!

Kezemben a papir,de ha az anya mégsem akarja odaadni a fiamat mit tegyek?

Ügye nemkell megint végigjárnom ezt a birosági hercehurát?

Volt aki azt tanácsolta ijenkor rendört kell hivni és ö majd felszolitsa az anyát!

Igaz ez?

Elöre is köszi ha segitséget!

Bodzaa # 2010.03.26. 11:29

Kedves Fórumozók!

Tudja valaki, hogy a gyámügynél mit jelent a "kapcsolattartás végrehajtás elrendelése".
Másodfokon nekem adtak igazat és a gyámügyet kötelezték az ügy újboli eljárás lefojtatását. A helyi gyámügy pedig egy ejnye-bejnyén kívül nem írt semmit. Pedig nem csak a láthatás maradt el, hanem a pótlás is. Ez így jogszerű? Nagyon várom a válaszokat!

helikopter # 2010.03.26. 11:19

Kedves Jamina!

Köszönöm a válaszodat, ez hasznos volt számomra.
A férjem sajnos ott tesz keresztbe, ahol tud. :-(

helikopter

helikopter # 2010.03.26. 11:13

Tisztelt honeybear45!

Ki vagy te, hogy mást kioktatsz???!!!Ne határozd meg, hogy mit tegyek, nem kértem. Ha írhatnékod van írj blogot. Továbbra sem kérek magánvéleményt.
Ez egy jogi fórum, itt jogi kérdésre szeretnék segítséget kapni, arról meg nem írtál semmit, úgyhogy KÉREM az én kérdésemmel a továbbiakban ne foglalkozz.

helikopter

Jamina # 2010.03.26. 11:11

Helikopter: azt tanácsolnám Neked, ha ennyire eldurvult a helyzet fordulj mielőbb gyámhatósághoz, és kérj ideiglenes gyermekelhelyezési határozatot. Amíg nem zajlik le köztetek a gyermekelhelyezési per, addig mindketten teljes joggal felügyelitek a gyereket. Ezt magyarán fogalmazva értsd: ha éppen a játszótéren hintáztatod a gyereket, ő odamegy hozzátok és kikapja a hintából és elviszi azt is nyugodtan megteheti, utána pedig pereskedhetsz érte és esetleg hónapokig nem látod.

Örülök hogy ennyi erénycsősz jelenik meg, mint Honeybear, aki igen könnyen ítélkezik mások felett. A gyermekkel való visszaélés nem itt kezdődik. Ha az apának ilyen a hozzáállása, nem valószínű hogy a gyermeknek annyira hasznára válna hogy ebben a helyzetben találkozzon vele. Ha az apa nem az anya személyes cuccai visszatartáásán és keresztbetételén fáradozna akkor láthatná a gyereket, de lehet hogy ez neki mégse olyan fontos.

honeybear45 # 2010.03.26. 10:46

Helikopter!

Megadtam a választ olvasd el mégegyszer egyrészt, másrészt a ti problémáitokat oldjátok meg közösen és a gyermeketeket hagyjátok ki az egészből. Az, hogy neked milyen sérelmeid vannak az nem a gyermekre tartozik és nem a gyermeket kell miatta bűntetni azzal, hogy egyrészt nem a gyermek érdekét nézed másrészt akadályozod az apa szülői jogait.
NÉzz utána, már ha érdekel, hogy amit most elkezdesz annak később milyen következményei lesznek a gyermeketek lelkivilágában az ő egész életére kihagy a te felelőtlen, önző viselkedkésed ezt fel tudod te fogni, hogy milyen veszélyes játékot űzöl???

helikopter # 2010.03.26. 10:08

Köszönöm a választ, nem ennyiért.
Az elmúlt 1 évben minden voltam, ami papírt nem tűr. Kizárt a közös lakás bizonyos helyiségeiből, nem adott egy fillért sem, ellopta a fényképeimet, irataimat, személyes tárgyaimat, hiába kértem nem adta vissza.
Kizárt abból a szobából, ahol a számítógép volt, vizsgázni készültem, nem engedte a szg-re mentett anyagokat se megnézni, se kinyomtatni, többször megfenyegetett, nem írom le mikkel. Az egész helyzet indítéka: ő megcsalt, azóta is nője van és én ezt nem vagyok hajlandó tudomásul venni, nem akarok háremben élni. Az ennél zaftosabb részleteket nem sorolom. Szóval elköltöztem 2 nap alatt egy pici gyerekkel, segítségem itt Bp-en senki, úgyhogy ez is egy nagy feladat volt és kb. egy autónyi holmink maradt ott. Ezt akartam elhozni.
Amúgy költözésünk után hetente láthatta a gyereket, + hétközben is ha úgy adódott.
Inkább jogi jellegű segítséget várnék és nem magánvéleményt.

Köszönettel: helikopter

honeybear45 # 2010.03.26. 09:50

Helikopter!

Ennyiért?? KÉpes ennyiért ezt tenni a gyermekével? Nehogy már ennyin múljon!
Míg nem történik meg a válás mindkét szülő jogosan tarthatja magánál a gyermeket, tehát egyik sem korlátozhatja a másikat!!!
A gyermek nem egy játékszer, amit kényünk kedvünk szerint használhatunk céljaink elérésére ezt ideje lenne felfogni kedves anyuka!!

helikopter # 2010.03.26. 09:09

Kedves Bárki aki volt ilyen helyzetben!

Még nem váltunk el, de már különélünk a férjemtől. Férjem akarja látni a gyereket, de én nem engedem addig, amíg nem hozhatom el tőle az ottmaradt cuccainkat. Ő kidobott, majd költözésünk után ki is zárt a házassági közös lakásból.
Kérdésem az, hogy ha nem engedem látni a férjemnek a gyerekünket, annak rám nézve van-e valamilyen következménye, - ugye még nem váltunk el -?

Köszönöm a segítséget előre is:
helikopter

monalisa1 # 2010.03.25. 17:46

Ha kell egy ügyvéd 5 napon belül 15-20 ezer forintért olyan levelet (= választ) ír az ügyintézőnek a nevedben hogy csak pislog...

monalisa1 # 2010.03.25. 17:44

Annak a betonfejű ügyintézőnek van főnöke, valamint a gyámhatóságnak van felügyeleti szerve. Ha törvényt sért az ügyintéző azért felelősségre vonják.

müller # 2010.03.25. 17:21

Köszönöm Monalisa1.

A baj csupán, hogy a Tisztelt Ügyintéző megszűnteti az eljárást, ha nem nyújtok be üzemanyag számlát 5 napon belül. a (Ket.)37.§ (3.)bekezdésére hivatkozik, mely pontosan arról szól, hogy nem kérhet igazolásként olyat, ami nyilvánosan elérhető információ az ügyről.
Ezt magamfajta laikus nem tudja megértetni egy Gyámhivatali Ügyintézővel.

Mit tegyek?

monalisa1 # 2010.03.25. 17:07

Fél évre visszamenőleg senkinek sincs "gondosan eltett" üzemanyagszámlája., mondjuk 8 lit/100 km az átlagfolyasztás oszt nagy vonalakban megvan.

Hivatali retorzió, és vélem azért mert az elmaradt láthatás ügyében az elsőfokú gyámhatósággal ellentétben a magasabb fórum neked adott igazat.

Külön írva: ne hagyd az igazadat mert az ex még máskor is hasonlóan járhat el a láthatás dolgában, a sok hiába menés a gyermekért az évek során összességében már szép summára felnövekedhet.

Tehát ha most nem viszed végig a dolgot később hasonló esetben eleve vesztett helyzetben leszel.

És még szerencse hogy autópálya matricára és Bp.-i parkolójegyre nem kellett kiadnod - legalább is ezt nem írtad.

"Lisa"
laikus hozzászóló

müller # 2010.03.25. 15:01

Tisztelt Fórumozók!

Lehet, hogy nem voltam érthető. Mégegyszer elmondanám, hogy benyújtottam a költségeimet üzemanyag fogyasztás terén. Vidékről utazom a láthatásra autóval Pestre. Az ügyintéző ezek után üzemanyag számlát kér pótlásként visszamenőleg majdnem fél évvel ezelőttről!

Hogy tehet ilyet? Hiszen még a Bíróság sem kér visszamenőleg üzemanyag számlát elszámolásként. Hogyan kértem volna számlát, mikor nem tudhatom előre, hogy nem kapom meg a gyermekeimet.

Köszönettel.