Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2009.07.14. 18:04

Ideje lenne újra leülni a volt feleségeddel és átbeszélgetni a láthatás dolgát, az aktuális problémákat.

Külön írom: lehet hogy a kislányra nagy hatással van az a másik férfi - tán "szerelmes" is belé... Ezen nem tudsz és ne is akarj változtatni, ellenben az édesapai státuszodat kellene jobban megerősíteni. Pl. törekedj arra, hogy többet legyen nálatok a lányod, és akkor lehetőleg sokat foglalkozz vele.

A volt feleségeddel a kapcsolat barátságos legyen - előbbre viheti a dolgokat.

Próbáljatok közös programokat szervezni: ők ketten és ti ketten, valamint középpontban a leányzó.

"Lisa"
laikus hozzászóló

judylong # 2009.07.15. 06:06

Jó reggelt Mindenkinek!

Konkrét jogi segítségre lenne szükségem, nem találgatásokra....ezt szeretném előre bocsátani.

Amennyiben élettársi viszonyból született gyermek édesapjának semmilyen láthatási-, kapcsolatartási joga nincsen hivatalos végzéssel megerősítve, ill. gyermektartási kötelezettsége sincsen, a nagyszülőknek vannak-e e és milyen jogaik a gyermekkel szemben?
Az élettársi viszony 7 éve megszűnt, a gyermek most 9 éves, a nagyszülők pici kora óta rendszeresen tartják a kapcsolatot, de idén nyáron előjöttek a "jogaikkal" mivel nem egyeztem bele abba, hogy az egész nyári szünidőt náluk töltse.....

Előre is köszönöm. Judy

kisokos # 2009.07.15. 06:56

judylong,

Nincs kapcsolattartási joga a nagyszülőknek, ha a bíróság korábban nem rendelkezett így. Ennyi a dolog jogi része. Ebben a helyzetben te fújod a passzát szelet, annyi van, amennyit te engedsz.

Természetesen kérhetik a bíróságot, hogy ítéljen meg nekik és erre jó esélyük is van, tekintve, hogy (1) nincs lehetőségük a másik szülő láthatási ideje alatt tartani a kapcsolatot és (2) eddig is rendszeresen tartották a kapcsolatot, a gyermek kötődése vélhetően kialakult és ezért a gyermek érdeke, hogy a számára fontos kapcsolat továbbra is fennmaradjon.

Tényleg olyan megoldhatatlan a probléma a nyári szünidőt illetően, hogy egyből a bíróságra kell szaladni?

Grád András # 2009.07.15. 08:37

Kedves GSXROBI!

A leírtak alapján erősen úgy tűnik, hogy az anya tudatosan vagy tudattalanul de befolyásolja a gyereket. Ebben a helyzetben két dolgot tehet, vagy beletörődki, és akkor nagyjából végleg megszakad a kapcsolata a gyermekkel, vagy kéri a bíróságtól a gyermekelhelyezéssel együtt a kapcsolattartás szabályozását. Ezt kérheti persze úgy, hogy az anyánál helyezzék el, de elvben Önnél is, ha ennek kisebb is az esélye. A léyneg, hogy ha a bíróság megítélte Önnek a kapcsolatttartást (márpedig eleve megítéli), akkor onnantól nincs olyan, hogy a gyermek "nem akar menni", mivel a kapcsolattartásra felkészítés ahogy mondani szoktuk, nem abból áll, hogy ráadom a gyerekre a pulóvert. Ha a gyermek nem akar Önhöz menni, ez a nevelő szülő gyermeknevelési alkalmasságának hiányát bizonyító tény, ami alapján akár gyerekelhelyezés megváltoztatását is lehet kérni a későbbiekeben. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

póniló # 2009.07.15. 14:49

Üdvözlök mindenkit!

Lenne egy sürgős kérdésem!
Megvolt a tárgyalás, aminek a jegyzőkönyv szerint az utolsó bekezdése szó szerint:
"Felperes,alperes:
Kérnénk, hogy a bíróság részünkre engedélyezzen személyes költségmentességet az eljárás során, erre vonatkozó nyilatkozatot 8 napon belül pótlólag becsatoljuk.
Ezt követően bíró meghozta a következő végzést:
Bíróság az eljárás során felperes és alperes részére vagyoni, jövedelmi viszonyaikra tekintettel személyes költségmentességet engedélyez a 6/1986. (VI. 26.) IM számú rendelet 6.paragrafusa alapján".

A bíró külön nem hívta fel a figyelmünket, de ez most mit jelent??? Kell külön kérelmet becsatolnom, hisz már meg is hozta a végzést??

Köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2009.07.15. 15:08

Az a 8 nap jelen esetben "a" jegyzőkönyvnek szól, míg a bíró a végzésben mindjárt megadta mindkettőtök részére a költségmentességet.

"Lisa"
laikus hozzászóló

póniló # 2009.07.15. 15:21

Köszönöm Lisa, én is erre gondoltam! De azért a biztonság kedvéért megkérdeztem, elég "parázós" vagyok. :)

Üdv!

monalisa1 # 2009.07.15. 15:37

Tudod, semmi oka nem volt a bírónak arra, hogy egy előtte egyértelmű kérdésre a választ csak hónapok múltával hozza meg.

judylong # 2009.07.15. 16:48

Szép estét Mindenkinek!

kisokos>>>
"Tényleg olyan megoldhatatlan a probléma a nyári szünidőt illetően, hogy egyből a bíróságra kell szaladni?"

Nem hinném, hogy olyan szintig fajulna el ez az egész, hogy bírósághoz fordulnának, de jobban szeretek elébe menni a dolgoknak, így nem ér váratlanul semmi....
Én magam sem találtam semmi "jogot" a követeléseikre, éppe ezért nem értem, mit gondolnak magukról.., azonban állok elébe ha mégis hivatalossá kívánják tenni a kapccsolattartást.

ObudaFan # 2009.07.15. 17:41

A nagyszülők a gyámhatóságtól kérhetik a kapcsolattartás szabályozását, és lehetőségük lesz a kapcsolattartásra.

gsxrobi # 2009.07.16. 06:54

Monalisa1 . Köszönöm a hozzászólásodat. nos a beszélgetés nem használt,azon már tul vagyunk többszörksen.sőt amióta felkerestem a családsegítő szolgálat erre szakosodott szakembereit szombathelyen,azóta még rosszabb a helyzet.nem segítséget kaptam tőlük hanem ellenkezőleg sült el a dolog. Annyit mondtak hogy én érjem el a kislánynál hogy eljöjjön hozzánk.könyörgöm .ez nem segítség ! Hogyan tudnám elérni mikor nincs rá lehetőség.ezt nem lehet ilyen egyszerűen elrendezni.
gsxrobi.

_Wasp_ # 2009.07.16. 08:28

8 éves gyereknél nem "elérni kell hogy jöjjön", hanem el kell hozni! Rendszeresen.

Ha nem jön, akkor irány a GYH, és az anyát el kell kezdeni sorozatosan bírságoltatni, ha ez sem működik, akkor eljárás a gyermek elhelyezésének megváltoztatása iránt.

A gyermek ha eleget lesz nálatok (én nem csak havi egy napokat) akkor rájön, hogy nem az ördögtől való az apa fogalma, és te sem vagy gonosz.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

gsxrobi # 2009.07.16. 12:09

Tisztelt dr.Grád András.

köszönöm a válaszát.már gondoltam hogy a bírósághoz fordulok,de attól féltem hogy ha erőszakoskodok még rosszabb lesz a helyzet.most már kezdem belátni,csak az a járható út ,mielőtt elveszítem a kislányom. most is könnyes szemmel írom e sorokat,pedig erős fizikumu ember vagyok.azért támadják a lelkem mert az sebezhető.
Már arra is gondoltam ,hogy nem keresem amíg nagy nem lessz,de nem tudom megértené s megbocsájtaná e hogy elhagytam ?az annya már felajánlotta hogy mondjak le róla és a nevére veszi az élettársa. egyszóval mindent megtesz hogy kiszakítsa az életemből azt ami egy férfi életében a legcsodálatosabb.ugye nem minden nap ajándékoz meg minket az élet egy kislánnyal. a bennem felgyülemlő bánat és düh pedig a jelenlegi élettársamon csattan,pedig ő mellettem van és segít átvészelni e mérhetetlen szomorúságot .
Tudja uram én mikor elválltam 5 éve , hajléktalan lettem,megismertem közben egy kedves jószívű lányt,aki nem a csavargót hanem a törekvő embert látta meg bennem.erőt adott az újrakezdéshez,akivel azóta is együtt vagyunk jóban roszban.sikerült elérni az anyagi függetlenséget ,a kétkezi munkánkal ! elnézést ez már nem a fórum témája.
Gsxrobi.

_Wasp_ # 2009.07.16. 12:17

nos András sokat dolgozik, ezért nem mindig válaszol.

Azonban: a korábban megítélt láthatást végrehajtani kéne, ebben pedig nem a bíróság lesz illetékes, hanem elsősorban a gyámhatóság. Tehát mint írtam, jelezd a volt feleségednek hogy innentől fogva minden egyes kapcsolattartási alkalmat be fogsz tartani (és tartsd is be!!). Ha az ő hibájukból hiúsul meg a kapcsolattartás, és pótolni sem tudtad, akkor minden egyes alkalommal jelezd a gyámhatóságon - vagy írásban, vagy szóban (ez még jobb) de ekkor ragaszkodj a jegyzőkönyvbe vételhez.

Ez rövid úton rendezi a kapcsolattartásodat. Ha nem próbálod meg, akkor nem fogja. Általában működik, elhiheted.

_Wasp_

és felesleges megoldása

gsxrobi # 2009.07.16. 12:33

Tisztelt Wasp.
Köszönöm a hozzászólást.
Nem tudtuk elvinni mert szinte oda sem jön hozzánk,mindha idegenek lennénk úgy tartja a távolságot. Hihetetlen,aki nem látja a viselkedését el sem tudja képzelni .húsvétkor még a nyakamba ült és futottunk ,csúzdáztunk a parkban,nagyon tetszett neki a kezem el sem engedte szinte.most meg azt mondja az annya hogy nem alakult ki a kislányban az érzelmi kapcsolat irántam.álittólag ezt egy psziológus mondta neki.tudnék mutatni pár évvel ezelőtti fényképet a mosoly a kis arcán mikor odabújt hozzám, nem azt mutatja hogy ne lenne érzelmi kapcsolat,és szerintem az nem múlhat el nyomtalan.bár én ezt nem tudhatom,én csak egy kőműves vagyok .engem ütött apám meg folyton részeg volt ,mégis szeretem! mert ő az apám.
Gsxrobi.

_Wasp_ # 2009.07.16. 12:38

tisztelt Gsxrobi,

attól még el kéne tudni vinni. Ha iskolába se akar menni a gyermeke, akkor oda se viszi el?

el kell vinni és kész... a legtermészetesebb módon megfogni szépen, berakni a kocsiba és nem csinálni nem létező problémákból létezőket.

_Wasp_

és felesleges megoldása

gsxrobi # 2009.07.16. 12:39

T.Wasp
van még egy hiba amit elfelejtettem leírni. a láthatás úgy lett meghatározva hogy nincs időponthoz kötve,azthiszem "korlátlanul az elvitel joga mellett," valahogy így van megfogalmazva.
Gsxrobi

_Wasp_ # 2009.07.16. 12:41

na akkor első dolga legyen ezt időponthoz kötni, mert anélkül nem végrehajtható. Ebben is a gyámhatóság lesz az illetékes, kérje azonnali intézkedésüket.

_Wasp_

és felesleges megoldása

carna # 2009.07.20. 11:40

Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni, akár jogi megoldást, akár bármilyen egyéb ötletet megfontolok és megköszönök, mely a helyzet előre lendítésében segít.

Be nem jelentett élettársi kapcsolatban élek egy férfivel harmadik éve. Lakásomban élünk, közös cégünk van. Minden szép és jó lenne, ha a hétköznapi együttléteken túl a hétvégéket is együtt tölthetnénk, azonban erre havonta mindössze egyetlen alkalommal kerül sor.

A hónap többi 3 hétvégéjét vidéken (170 km-re) tölti 8 éves fiával a párom vidéki lakásában.

Annak idején,a mikor a volt élettárssal a vagyonközösséget megszüntették, megegyeztek a korlátlan láthatásban és a gyerektartásban, melyről hivatalos papír is született.

Ez a havi egy közös hétvége a párommal kezd tarthatatlan lenni. Ő viszont imádja a fiát és nem tud, nem akar a havi 3 hétvégéből engedni. A gyerek anyja pedig nem hajlandó a gyereket a közelembe engedni.
Többször próbált a párom már beszélni vele, de hajthatatlan, fenyegetőzik, hogy ha közös hétvégére meri magával vinni a gyereket velem együtt, akkor bírósághoz, gyámhivatalhoz fordul, korlátozza a láthatást, stb.

Így viszont nem tudunk tervezni... sem saját életet, sem jövőt, sem saját családot, hisz minden döntésünket és időbeosztásunkat a gyerek anyjának a kénye kedve szerint kell idomítanunk.

Milyen lehetőségünk van, akár jogi út? Van-e ötletetek a helyzet megoldására? Megteheti-e az a nő, hogy beleszól abba, hogy kivel és milyen formában köti össze az életét a volt élettárs? Tipp arra, hogy miként lehetne a gyerek anyjának a fejét átprogramozni?

Köszönöm.

verde # 2009.07.20. 12:11

Apa oda viszi a gyermeket, ahova akarja - belföldön - , ha csak nincs valami miatt ez korlátozva.
Természetesen a közös lakásotokban, a közös életetekben is jelen lehet, sőt, jelen kellene lennie, a gyermeknek.
Anyát fel kellene világosítani, hogy ehhez a korlátozáshoz nincs joga. Persze az fő szempont, hogy a gyermek is akarjon megismerni téged, talán először neked kellene a férjeddel tartanod egy ilyen kapcsolattartásos hétvégére.
Anyát ne akard átprogramozni, próbáljátok biztosítani arról, hogy melletted is biztonságban van a gyerek, illetve a gyerek elég nagy már ahhoz, hogy igenis meg akarjon téged ismerni, és akarjon hozzátok menni.
Minél többen szeretik azt a gyermeket, annál szebb élete lehet...

_Wasp_ # 2009.07.20. 12:14

nem szólhat bele a volt feleség abba, hogy a kapcsolattartás alatt hol a gyermek, ha viszont beváltja, amit ígért, akkor nincs végrehajtható okirat a kezetekben a kapcsolattartás végrehajtásáról, szóval ez egy róka fogta csuka.

ennél célszerűbbnek tartanám a kapcsolattartás leszabályozását, kezdő és végidőpontra, és onnantól fogva a kapcsolattartási időben ti lennétek az urak.

(Vagy elindítani egy gyermekelhelyezés megváltoztatását)

_Wasp_

és felesleges megoldása

carna # 2009.07.20. 13:13

Köszönöm mindkettőtöknek a tanácsot.

Gyerek meggyőzése sem olyan egyszerű... tekintettel arra, hogy hétköznapokon a volt élettársnak gondja van rá, hogy engem (így látatlanban is) olyan színben tüntessen fel, hogy szerencsétlen anélkül hogy ismerne még a háta közepére sem kíván.

Sajnos, így kell széllel szemben ...

Sok apró jelet küldtem már a kissrác felé: apró ajándék, a lakásomban (persze nélkülem) pecóztak pár hétvégét az apjával így megismervén a helyet, ahol lélekben én is ott voltam, de ez így önmagában kevés. Hétközben magas nyomással kapja a fejébe a negatív és tőlünk elriasztó dolgokat. Ez szánalmas és egyben elkeserítő. Ez ellen a gyűlölet hadjárat ellen sajnos semmit nem lehet tenni?

Esetleg más ötlet, tipp?

Köszönöm.

kisokos # 2009.07.20. 13:38

carna,

az ilyenfajta ostoba gyűlölet idővel saját maga legnagyobb ellensége lesz.

A jogi úton túl, először hagyni kell a gyermeket, hogy természetes kíváncsisága felülkerekedjen a fejébe beszélt dolgokon. Apuka meséljen neki minél többet rólad és a közös életetekről, hogy ő mennyire szeret téged, hogy te mennyire szeretnéd látni a gyermeket stb. A gyermek idővel már alig fogja várni, hogy láthasson. Lehet, hogy kezdetben élni fog benne az agymosás, és attól fél majd, hogy keresztbe lenyeled, de idővel ez elmúlik, mert ő is belátja, hogy butaság. Kb.innentől kezdők majd az, hogy anyuka gyűlölete visszájára fordul. A gyermek nem azt fogja látni és tapasztalni, amit mondanak neki, ergo vki hazudik... Választani fog és jó eséllyel a saját szemének fog hinni.

Ugyanakkor ez nem lesz egy könnyű menet. A másik fél gyermekét elfogadni, szeretni sokszor nem egyszerű, természetes dolog, hanem fáradságos munka eredménye. Számíts rá, hogy a gyermek majd féltékeny lesz az apjára, hiszen eddig csak az övé volt a hétvégeken, míg ezentúl majd osztoznia kell veled. Ezek idővel orvosolhatók, kb. 1,5-2 év, mire minden szépen a helyére kerül. Addig azonban fogsz kapni hideget és meleget is minden oldalról.

dretti # 2009.07.20. 16:58

Segítséget szeretnék kérni!

2008. szeptemberében othagytam 2 gyerekemmel a volt élettársamat (17 évig éltünk együtt, közös 2 gyerekünk van)az agresszívitása és italozása, félrelépései miatt. A ház félig az én tulajdonom és egy másik személyé. A volt párom most is ott lakik és mondhatom a viszonyunk bármennyire is szeretném nem akar jobbá lenni. Gyerekelhelyezési perünk folyamán kértem a nálam történő elhelyezésüket gyerekeinknek, ő viszontkeresetet adott be, hogy ő is élni akar e jogával. Állítólag már nem iszik és gyökeresen megváltozott.(szerintem pedig csak a bosszúvágy hajtja mert elhagytam). Most van ideiglenes elhelyezésről végzésünk, amiben a gyerekek nálam vannak, őt pedig 2 hetente hétvégi láthatás illeti meg. Kérdésem, igaz-e, hogy mivel gyerekeim állandó lakcíme a ház amit otthagytam ( félig az én tulajdonomban áll, de az én jogom korlátozódott mert én hagytam ott)kérhetem a végzés alapján az ő jogukon, hogy részünkre azt átadja. Ő csak mint szívességi használó van ott. Együtt nem szeretnék vele lakni a gyerekekkel, viszont most albérletbe kényszerültünk mikor a saját tulajdonomat más élvezi.

monalisa1 # 2009.07.20. 18:08

A tulajdonostársaddal közösen írt ajánlott-tértivevényes levélben szólítsátok fel, hogy aug. 31-ig bezárólag távozzon a házból - vége a szívességi lakáshasználatnak, egyben jelentkezzen is ki a lakcímről. A további lakhatásáról saját magának kell gondoskodnia.

Ha nem távozik a jegyzőtől birtokvédelmet lehet kérni, egyidejűleg mint tulajdonosok kiíratjátok onnan.

Ha a 17 együttélés alatt a házon az életpároddal közösen végeztetek korszerűsítési-, modernizálási- vagy bővítési munkálatokat, a ráfordítás százalékos arányában megilleti őt a reális kártalanítás.

Soha ne higgy egy alkolizáló férfi igérgetéseinek.

"Lisa"
laikus hozzászóló