Gyerektartás és láthatás

Gyoresz # 2009.08.16. 18:54

Tisztelt Ügyvéd Úr!!!

16 évvel ezelött 1993-ban mentem elöször férjhez, 1993-ban megszületett gyermekünk. 1996-ban megromlott a házasságunk,a férjem aggressziója miatt,elváltunk. A gyerekelhelyezésben úgy egyeztünk meg, hogy a gyerek nállam marad. Két hetente hétvége és minden szünet fele illeti meg az apát. Ezt azóta be is tartjuk. Viszont itt jön a probléma a fiam már nem akar menni az apjához, bántalmazta Őt is legutóbb. Nappalin tanul.
Szeretnénk tudni, hogy meddig kötelezheti az apja, hogy hozzá menjen a köteles időkben?

monalisa1 # 2009.08.16. 19:12

Az apa a gyermek nagykorúságáig - bizony esetben azon túl is - köteles fizetni a t.díjat - ha megy a gyermek ha nem. Azonban hogy menjen a gyermek azt az anyának kell elérnie, különben a gyámhatóság bírságolhatja őt.

Szóval előfordulhat, hogy a láthatás idejére éppen jobb programja adódik a gyermeknek (...), de az elmaradást pótolnia kell a két láthatás idején belül. Ez van, vagyis az anyának ezt is meg kell értetnie a gyermekkel.

Amikor majd felsőfokú tanulmányok lesznek és a láthatás csak döcögve - vagy egyáltalán se, az apa kérheti a bíróságot, hogy érdemtelenség címén szüntettese be az ő fizetési kötelezettségét.

"Lisa"
laiksu hozzászóló

monalisa1 # 2009.08.16. 19:13

Javítva: szüntesse...

Mafffia # 2009.08.16. 20:15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy 4 hónapos kislányom. Az édesapja még a terhesség elején elhagyott minket, majd a szülés előtt jelentkezett, hogy „igényt tart“ a gyermekére. Megeggyeztünk, hogy az anyakönyvi kivonatban szerepelhet, mint apa, de a kislány az én nevemet kapja. A tartásdíjban szóban egyeztünk meg.
A kérdésem az lenne, hogy ha férjhez megyek, és a férjem szeretné a nevére venni a lányom ahhoz kell-e az apa beleegyezése? A másik, hogy a volt párom és köztünk 200km távolság van. Mikor jön el az az idő, amikor elviheti a gyermeket magával és, ha nem akar menni a lányom, akkor mi a teendő?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Mafffia

Gyoresz # 2009.08.16. 20:56

Köszönöm szépen a gyors választ!
Hát akkor nincs más hátra bíróságra megyünk. Most okos volt a fiam,
és előrelátó, miután elverte az apja,kihívta a rendőrsséget a gyerek. Felvették a jegyzőkönyvet,ez talán elég lesz a bíróságon?

monalisa1 # 2009.08.16. 21:26

A fizikai bántalmazás okot adhat arra, hogy ha véglegesen nem is, de időlegesen korlátozzák az apa láthatási jogát.

Persze tudokolni fogják minek okán csattant el az apai pofon?!

A végén nehogy róka fogta csuka helyzetbe kerüljenek...

trigi # 2009.08.17. 14:19

sziasztok
pár hónap elteltével sajnos újabb kérdésem lenne:
április végén jogerősen megítélték a gyerektartást(fizetés 20%-a,minimum 10 ezer ft+havi 5 ezer ft hátralék törlesztése)minden hónap 15.-éig.
május-június hónapban a 10+5 ezer forint határidőre mgérkezett,de júniusban már csak 10 ezer ft-t küldött,azt is 16.-án.az 5 ezer ft máig nem érkezett meg.
ebben a hónapban meg még semmit nem küldött.
az általa megadott telefonszám téves,így elérni őt nem tudtam,és ő sem szólt hogy mi az oka a késedelemnek.
június 16.-án reggel bíróságra levelet írtam,hogy tiltsák le a fizetéséből a gyt-t,és a 120 ezer hátralékot hajtsák be rajta.
az lenne a kérdésem,hogy gyakorlatban mik az esélyeim arra,hogy akár a hátralék,akár a rendes gyt összege megérkezzen.
ha nem tudják behajtani,akkor mi fog történni?
gondolom a fizetésből való letíltás egyszerűbb dolog...???
válaszokat előre is köszönöm
trigi

Grád András # 2009.08.17. 14:43

Kedves Trigi!

A letiltás a létező legegyszerűbb módszer, különösen, hogy a munkáltató készfizető kezesnek minősül, nem is értem, eddig miért nem kérte. Ha nincs munkahelye, akkor viszont az ingó vagy ingatalna végrehajtás, illetve ha ez se vezet eredményre, a feljelentés tartásdíj fizetésének elmulasztása miatt. Itt ha kifizeti a hátralékot, megússza, ezért a legtöbben inkább fizetnek, mintsem hogy a sitire menjenek. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Gabesz12 # 2009.08.17. 15:14

Szép napot minden fórumozónak!
Május végén kértem tanácsot, s megint itt vagyok. :-(
Meglepetésszerűen értesültünk arról, hogy párom volt neje szeptembertől Németországba költözik a gyerekekkel, ott fog dolgozni, és a gyerekek iskolába járni. Ezt a nagyobbik árulta el, aki nem akar menni, de még 14 sincs, ergo azt hiszem ő nem hozhat ilyen döntést.
Természetesen az apa nem lett megkérdezve, sem beleegyezése kérve, sőt, nem is tudhatna róla eddig.
Az anya és a két gyerek is kettős állampolgárok. Odakinn is van bejelentett lakásuk, és a gyerekek is oda is be vannak jelentve. Ennek ellenére azt hiszem ezt nem teheti csak úgy. A párom jelenleg őrjöng, ha kiviszi őket, akkor szándékai szerint megy és hazarabolja őket vissza, de ez ugye mégsem járható. Az elmúlt időben nagyon jó kapcsolat volt a gyerekekkel, párom azt gondolja, hogy ez a végső bosszú, hogy egyáltalán ne láthassa őket, és végleg elszakítsa tőle a gyerekeit.
Segítséget kérnénk, mik a törvényes lehetőségek, költözhet-e vagy nem, mi lenne a láthatással, gyerektartással, vissza lehet-e hozatni őket, és egyáltalán melyik ország bírósága illetékes????
Nagyon köszönöm előre is!

ObudaFan # 2009.08.17. 18:12

Egyrészről a kapcsolattartást rendezni kell: ha 2 évnél régebben volt rendezve, akkor a gyámhatóság, ha nem, a bíróság módosíthat rajta. Ilyen módosítás hiányában a kapcsolattartásra jogosult személy a gyámhatóságtól kérhet végrehajtást. Másrészt 1 éves tartózkodáson túl a különélő szülő beleegyezése hiányában csak a magyar bíróság hozzájárulásával lehet a gyermeket külföldre költöztetni, ennek megsértése esetén a gyermek hazahozatalát kérheti a különélő szülő.

trigi # 2009.08.17. 20:06

kedves grád úr
köszönöm a válaszát
trigi

trigi # 2009.08.17. 20:16

tisztelt grád úr
akkor most várjam meg a bíróság reagálását,vagy ettől függetlenül jelentsem fel a rendőrségen tartásdíj elmulasztása miatt?
vagy most mit tegyek?
válaszát előre is köszönöm
trigi

Mafffia # 2009.08.17. 20:20

Hááát, köszönöm, hogy válaszoltak...:(
További szép estét.

diki4273 # 2009.08.18. 06:22

Trigi!
Hasonló cípőben járok, mint te. Nekem is sok pénzzel tartozik a volt párom és mikor emberi hangon próbálom tőle kérni törlessze erőteljesebben, még annyit sem küld vagy egyáltalán nem. Kérlek ha a bíróságon elérsz valamit légy szíves írdd meg nekem az email címemre, talán lassan vége a nyári szabadságolásnak és válaszolnak neked.
Címem: diki4273@citromail.hu
Előre is köszönöm segítségedet.
Üdv Diki

diki

trigi # 2009.08.18. 06:48

szia diki
természetesen írok majd,ha valami érdemleges történik,és segítek ha tudok.
szia
trigi

kisa6 # 2009.08.18. 10:56

T.Tanár Úr!
Megvolt a pszichológus meghallgatás,mint azt multkor írtam,anyuka hétfőre kapott harmadszorra dőpontot,nem ment el.Doki felhívta,állítólag kiment a bokája.Hétfőre kapott újabb időpontot,de már csak azért,hogy ne azért legyen a tárgyalás elhúzva,mert nincs a másik fél meghallgatva.Ha ezen is túlvagyunk,mivel anyuka egy éve nem járul semmivel hozzá a gyermek ellátásához,hol kell feljelenteni gyerektartás tartozás miatt?Lejjebb olvastam erről a feljelentésről.Köszönöm válaszát.

Grád András # 2009.08.18. 11:03

Kedves Kisa6!

Bizonyára elkerülte a figyelmét, hogy a tartás elmulasztása bűncselekmény előfeltétele, hogy ezt a tartási kötelezettséget végrehajtható bírósági ítélet elrendelje. Majd ja lesz ilye, és annak nem tesz hosszabb időn át eleget, akkor feljelentheti. Ha még nem is volt ilyen határozat, akkor addig felejtse el! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Dr.Attika # 2009.08.18. 12:28

Kedves "volt" feleségek, Családanyák!
A "volt" párjuk nem Önöknek tartozik, hanem a gyermeküknek. A gyermek tartására elsősorban emberi mívoltunkból fakadóan vagyunk kötelesek. A jog és annak minden eszköze ( végrehajtás, büntetőjogi szankció stb.) akkor "lép be", ha ezt önként nem tesszük. A gyermek elhelyezése, tartása tárgyában a bíróság dönt a felek meghallgatása után, ha ők ebben nem tudnak megállapodni. Hölgyeim, amikor amellett érvelnek,hogy Önöknél helyezzék el a gyermeket, akkor azt is számításba kell venni, hogy el tudják-e tartani . Az apa "fizetőképességében " nem szabad reménykedni élethosszig, mert mi van, ha ő meghal. Felelősséggel kell kérni a gyermek "nálam történő elhelyezését". ha nem biztosak abban, hogy az apa fizetésének elmaradása esetén is fel tudják nevelni a gyermeket, akkor hagyják azt az apákra.

Grád András # 2009.08.18. 12:33

Mindent értek, és többé-kevésbé egyet is értenék, de miért éppen a "családanyák"? A családapák nem? Nem előítéletes ez így egy kicsit? Szerintem ez mindenkire egyaránt vonatkozik, mellesleg Kisa6 is történetesen férfi! :-)

diki4273 # 2009.08.18. 18:50

Dr. Attika!
Nem a férfiak a célpontok, hanem a kötelességét felejtő szülő, lehet nő, férfi. Azok a szülők ellen emelnek panaszt a fórumozok, akik elfeledkeznek a kötelességükről. Itt nem arról szól a dolog, hogy ki hogyan tudja eltartani a gyerekét, és kinek jár a tartásdíj. Ez természetesen a csemetéké, de míg az egyik szülő a közösen vállalt "szerelem gyümölcséért" keményen dolgozik az utolsóját is odarakja, inkább maga nélkülöz, addig a mellét verő imádó másik szülő éli a nyugis életét. Hiszen nem neki kell etetni, ruházni, gyógyszert venni, virrasztani, leülni tanulni a gyerekével, hanem a támadott másik marha. Én esetemben is ha a gyerektartásról volt szó, akkor volt feljelentés a gyámügyön, mert nem láthatja a gyerekeit. (Kapu a mai napig nyitva áll) Különben elment a fiai mellett az utcán úgy, hogy félrefordította a fejét. Gyerekeim sírva panaszolták. Hivatalos helyen, meg sírt ő hogy szereti őket. Végeredménye az lett a bizonygatásainak, nem vihette el a házból a gyerekeit. Azóta nem is kiváncsi rájuk. Pedig lett volna alkalma. Sem a névnapjukat, sem a születésnapjukat nem tudja évek óta!
Ennyit a szegény másik félről. Mindennek ellenére ha látni akarná a fiait nem állnék az útjába.
Máskor mielőtt leírsz valamit gondold át, mert nem biztos, hogy igazad van. Mindezek ellenére én nagyon tisztelem azokat az apákat, akik tényleg nem a pénz miatt szeretik a gyerekeiket. És elítélem azokat az anyákat, akik csak a pénzre hajtanak. Sajnos a mai világban sokunknak nehéz a megélhetés és azért követeljük a járandóságot, mert nem a gyerek elől szeretnénk elvenni a fizetni valókra, hanem hogy nekik jobb legyen.

diki

derill # 2009.08.18. 23:55

Gabesz12: Óbudafan válaszát had egészítsem ki. Tényleg van ilyen szabály, hogy "1 éves tartózkodáson túl a különélő szülő beleegyezése hiányában csak a magyar bíróság hozzájárulásával lehet a gyermeket külföldre költöztetni, ennek megsértése esetén a gyermek hazahozatalát kérheti a különélő szülő.", azonban ha megvárja a párod az egy éves kint tartózkodást és ezt követően kezd intézkedni, pont kifut abból az időből, amikor a gyermekek jogellenes elviteléről szóló hágai egyezmény alapján még visszahozathatná a gyermekeket. Tehát amint az anya kiviszi a gyermekeket Németországba és bekövetkezik a következő kapcsolattartási időpont amivel nem tud a párod élni mert nincsen a gyermekek ott ahol át kellene őket vennie, azonnal forduljon az Igazságügyi Minisztérium Jogi Főosztályához (tudomásom szerint még mindíg dr. Brávácz Ottóné foglalkozik vele) és kérje a gyermekek visszahozatalát. Anya oda költözik ahova akar, de a gyermekek szokásos tartózkodási helye Magyarország, elviekben azonnal visszahozzák őket. Ha a kapcsolattartási joga a párodnak nem volt még szabályozva, tehát az elhelyezésről sem döntött még bíróság, akkor is kérheti a visszahozatalt, de akkor már akár az első nap ahogy elvitte őket, mivel ez esetben, ha közös a szülői felügyeleti jog, akkor ki sem viheti őket a párod engedélye nélkül. Ld. Pk. 284-es állásfoglalás.

Maffia: kell a vér szerinti apa hozzájárulása. A kapcsolattartás szabályozásának mikéntje bírófüggő. Ha az apa ezidáig soha nem tartotta a gyermekkel a kapcsolatot mert nem igényelte, akkor amikor kéri, kérheted, hogy fokozatosan állítsa helyre a bíróság az apával a gyermek kapcsolatát. Ha egyértelműen bizonyítható, hogy az apa önhibájából soha nem is kereste a gyermeket, ezen az alapon akár a szülői felügyeleti joga is megvonatható (láttam már ilyen ítéletet) és ez esetben az apa hozzájárulása sem fog kelleni a "névrevételhez", ami egyébként a gyermek örökbefogadását jelenti gyakorlatilag. Ehhez a hozzájárulást az apa egyébként is megadhatja, sok apa, ha nem kíváncsi a gyermekre, akkor meg is adja annak reményében, hogy akkor nem kell tartásdíjat fizetnie, tehát kérdezd meg az apát, hátha válaszol. Ha az apa kapcsolatot tartott eddig is a gyermekkel, vagy legalább is próbálta (kérte tőled többször stb.), akkor viszont a bíróság Neked róhatja fel, ha a gyermek nem akar az apjával találkozni, ugyanis e tekintetben a gondozó szülőn van a felelősség, hogy kialakítsa a különélő szülő és a gyermek kapcsolatát. A fokozatos kapcsolattartás sokféleképpen történhet, történhet úgy is, hogy eleinte rövidebb időtartamban találkozik az apa a gyermekkel mondjuk naponta vagy kétnaponta, majd egyre hosszabb időtartamban. Elvinni elvileg akár már az első naptól elviheti, ugyanis van egy olyan jogszabály, ami szerint nem tagadható meg az elvitel joga az apától, ha nem bizonyítható, hogy veszélyeztette a gyermeket. (Gyer. 27. §) Ezt ugyan tapasztalataim szerint néhány bíróság nem ismeri vagy ismeri de figyelmen kívül hagyja, de a legtöbb bíróság ismeri és betartja. Elviekben nem korfüggő ugyanis, hogy az apa a gyermeket elviheti-e vagy sem, ugyanis amíg nincs döntés a gyermek elhelyezéséről, azonos jogokkal rendelkezik mindkét szülő, tehát bármelyik elviheti a gyermeket, így az apa is. Ha mondjuk az apa elvinné a gyermeket, Te sem gondolod, hogy akkor neked nem lenne jogod elvinni kapcsolattartásra, csak azért, mert épp az apa gondozza, tehát fordítva is így van. Néhány dolog persze behatárolhatja ezt (például ha a gyermek szopik), de azért ez az általános, és szerencsére egyre általánosabb. Ne felejtsd el, hogy a gyermeknek a saját apjára van szüksége még akkor is, ha ez Neked terhes, mert már nem szereted.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kisa6 # 2009.08.19. 08:00

T.Fórumozók!T.Attika!
Tegnap tanárúr jól megmosolyogtatott,bár nem tudhatta,én a párom nevében írok.El kell mondjam,voltam már ezen az oldalon,azon is.Elváltként harcoltam a férjem ellen,gyerek,gyerektartás,lakás,volt minden.Mostani párommal 9 éve élünk együtt,most jön a 2.közös babánk,kedves Attika,én hoztam előző házasságból kettőt,most küzdünk párom fiáért,szóval az összesen 5 gyermek.Megvagyunk,igaz mostanság úgy mint mások,kicsit nehezebb,de mindíg dolgoztunk,és neveltük a srácokat.Volt férjem a mai napig piszkál,nem akarja nagyon a gyerektartást fizetni,úgy gondolja,én már másé vagyok,oldjam meg.Még jó,hogy letiltják a fizujából.Anyuka a kisfiúról nem gondoskodik egy forinttal sem,egy éve,mióta ideküldte nekünk,nem is dolgozott soha,most is a 60 éves anyukája küld neki pénzt.Akkor miről írsz,kedves Attika?
Szép napot mindenkinek!

Tündér4 # 2009.08.19. 10:50

Kedves Fórumozók, ebben az ügyben kéném a segítséget:

párom válópere majd 2 éve tart. 6 tárgyalás volt eddig, csak az ő mint felperes szem. meghallgatására került csak sor.
2 ingatlan van két külön településen. az egyikben lakik a feleség 3 gyerekkel. (a másikban kirakhatatlan albérlők.)
mindkét ingatlanon van hitel, összesen több mint 100 ezer. ebből a feleség 15000-t törleszt, a többit a párom.
a bíróság az utolsó tárgyaláson ideiglenes intézkedésként letiltással végzést hozott a gyerektartásról. így a párom fizetéséből 4 ezer forint maradt, ha a közös gyerekünk utáni gyt-t levonjuk. a feleség nem hajlandó a hitelből többet vállalni. nem is dolgozik, már egy éve.

feleség ellen több renbdeli erőszakos bűncselekmény miatt eljárás van folyamatban. erőszakos, indulatos ember, pszichológus is kezeli. gyerekeket az új párjával együtt az apa ellen neveli, aki pofozza is a gyerekeket. bár a kapcsolattartást biztosítja a feleség.

válaszokat előre is köszönöm
Tündér

derill # 2009.08.19. 12:27

Mi a kérdés? kevés az infó, szerintem keress ügyvédet. Kirakhatatlan albérlő nincs. Ha nem fizetitek a lakást, a Bank "elviszi". Ha nincs pénzetek ügyvédre, próbáljátok meg ezt:
http://www.erdcenter.hu/…gyvedje.html

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Tündér4 # 2009.08.19. 12:31

Kedves Derill!

ügyvéd van, mégis itt tartunk. albérlők miatt bírósági eljárás indult, ősszel lesz csak tárgyalás.
kérdés:
meddig mehet ez így?
jogszerű ez az ideiglenes intézkedés?
gyermekek jó helyen vannak-e az anyánál, érdemes-e gyermekelhelyezésért pert indítani?

köszönöm